专题14 阅读理解之判断推理题解题方法-2021年高考英语题型大冲关(上海专用).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 专题14 阅读理解之判断推理题解题方法-2021年高考英语题型大冲关上海专用 专题 14 阅读 理解 判断 推理 题解 方法 2021 年高 英语 题型 冲关 上海 专用
- 资源描述:
-
1、高考阅读理解专题之判断推理题解题方法知识导图要点精析(一)、题型概述英语阅读中,有时作者并未把写作意图直接表达出来,阅读者要根据字面意思,通过语篇逻辑关系,研究细节的暗示,推敲作者的态度,理解文章的寓意,这就是推理判断题。推理判断题在阅读测试中属于难题,要求考生在理解全文的基础上,从文章本身所提供的信息出发,运用逻辑思维,并借助一定的常识进行分析、推理和判断。推理判断题涉及的范围很广,主要包括细节推断、预测推断、对文章来源或读者对象的推断、写作意图推断以及态度倾向推断等。(二)、选项特点1正确选项的特点(1)在文章中可以找到信息支持,并且可以推断出正确选项。(2)大多含义深刻,不是常识选项。2
2、干扰项的特点(1)颠倒是非:选项的结果与推断出来的正确结果相反。(2)照搬原文:原文里有相关的直接信息,不需要经过推断。(3)推理过度:把文章中的一些个案绝对化、扩大化。(4)无中生有:捏造原文中并不存在的信息,并以此作为依据进行推断。(三)、解题过程中应该注意的问题推理判断题考查考生根据字面意思,通过全篇逻辑关系,研究细节的暗示,推敲作者的态度,理解文章寓意的能力。推理判断题所涉及的内容可能是文中某一句话,也可能是某几句话,甚至是文章或段落的主题。不论做哪一类推理判断题,指导思想都是要以文字信息为依据,不能浮于表面,但也不能做多步推理。(四)、命题方式推理判断题常见的命题形式:1细节推断题(
3、1)It can be inferred/concluded from the passage that .(2)The author strongly suggests that .(3)The writer implies but not directly states that .(4)The writer/author indicates/suggests/implies that .2文章来源或读者对象类推断题(1)The passage would most likely be found in .(2)In which of the following publications
4、would this passage most likely come from?(3)Where is the passage most likely to have been taken from?3写作意图类推断题(1)What is the main purpose of the author in writing this passage?(2)The purpose of the passage is to get people to .(3)The writer writes the last paragraph in order to .4态度倾向类推断题(1)The atti
5、tude of the author towards.is .(2)Whats the writers attitude towards.?(3)What does the author think about.?(五)、技法点拨1细节推断题要求考生根据语篇关系,推断具体细节,如时间、地点、人物关系、人物身份、事件等。一般可根据短文提供的信息,或者借助生活常识进行推理判定。考生只有把握文章的内在关系,理解文章的真正含义,才可以判断正确答案。 典题印证Other organizations such as banks ask customers to sign long contracts th
6、ey may not read or understand, but Miller believes social media requires special attention because it is so new. “We still dont know how significant the long-term impact is going to be of unwise things that kids put on social media that come back and bite them in 20 years time,” he says.Andrew Mille
7、r thinks social media needs more attention than banks mainly because _. A. their users consist largely of kids under 20 years old B. the language in their contracts is usually harder to understand C. the information they collected could become more valuable in future D. it remains unknown how users
8、data will be taken advantage of答案D解析 推理判断题。根据段后一句“We still dont know how significant the long-term impact is going to be of unwise things that kids put on social media that come back and bite them in 20 years time,” he says.可知我们现在还不知道所签署的这些长期的无意义的合同未来会给他们带来什么样的影响。也不知道未来人们会怎么利用这样的信息。故D项正确。2文章来源或读者对象类
9、推断题考生本身要具备一定的常识,把文章的内容与自己所具备的常识结合起来做出正确的判断。如要对报纸、杂志、网络、小说、童话、广告、说明书、旅游指南、药品说明、操作指南等文章的语言特色,特别是其专用词汇有基本的了解,根据文章的语言特色和其专用词汇对号入座,快速选出最佳答案。 典题印证EU members states have agreed to ban a toxic substance widely found in clothing because it poses an “acceptable risk” to the environment. Countries voted in fav
10、or of extending existing restrictions on nonylphenol ethoxylates (NPE) to imports of clothing and other textile products.The measure is intended to protect species in water. Use of NPE in textile manufacture in Europe was banned over 10 years ago but the substance is still released into the water en
11、vironment through imported textiles being washed.A 2011 study by Greenpeace found NPE in two-thirds of clothes tested, including items sold by big-name brands such as Adidas, H&M, Lacoste, and Ralph Lauren. The NGO (Non-Governmental Organizations) argued that although concentrations of NPE found in
12、the clothes were low, the chemicals existence in the environment posed a risk.Which section of the website does the text come from?A. Lifestyle.B. Technology. C. Business. D. Environment.答案D解析 推理判断题。这是一篇说明文。本文主要讲述了欧盟禁止在织物中使用一种对环境有害的物质NPE,这种物质在织物清洗时会释放到水中,影响水环境,进而影响水中鱼类的生长。根据文章的主要内容,尤其是第一段的EU members
13、 states have agreed to ban a toxic substance widely found in clothing because it poses an acceptable risk to the environment.(欧盟的成员国已经同意禁止一种广泛存在于服装中的有毒物质,因为它对环境构成了“可接受的风险”)可知,本文主要讲述了欧盟禁止在织物中使用一种对环境有害的物质NPE,这种物质在织物清洗时会释放到水中,影响水环境,进而影响水中鱼类的生长。由此推测本文很有可能出现在网页的环境相关的板块。D. Environment.(环境)符合以上说法,故选D项。3写作意
14、图类推断题要求根据文章的论述,揣测作者的写作意图。作者一般不直接陈述自己的意图,而是通过文章所提供的事实,客观地使读者信服某种想法或观点。这种题型要求考生不但能理解文章的大意,同时还要具备对作者阐述问题的方法进行归纳总结和分析的能力。判断文章的写作目的时一定要对文章主题有正确的把握,阅读时务必找准文章的主旨句,准确归纳文章主题。典题印证If you are a fruit groweror would like to become onetake advantage of Apple Day to see whats around.Its called Apple Day but in pra
15、ctice its more like Apple Month.The day itself is on October 21,but since it has caught on,events now spread out over most of October around Britain.Visiting an apple event is a good chance to see,and often taste,a wide variety of apples.To people who are used to the limited choice of apples such as
16、 Golden Delicious and Royal Gala in supermarkets,it can be quite an eye opener to see the range of classical apples still in existence,such as Decio which was grown by the Romans.Although it doesnt taste of anything special,its still worth a try,as is the knobbly(多疙瘩的) Cats Head which is more of a c
17、uriosity than anything else.There are also varieties developed to suit specific local conditions.One of the very best varieties for eating quality is Orleans Reinette,but youll need a warm,sheltered place with perfect soil to grow it,so its a pipe dream for most apple lovers who fall for it.At the e
18、vents,you can meet expert growers and discuss which ones will best suit your conditions,and because these are family affairs,children are well catered for with applethemed fun and games.Apple Days are being held at all sorts of places with an interest in fruit, including stately gardens and commerci
19、al orchardsIf you want to have a real orchard experience,try visiting the National Fruit Collection at Brogdale, near Faversham in Kent.What is the authors purpose in writing the text?ATo show how to grow apples.BTo introduce an apple festival.CTo help people select apples.DTo promote apple research
20、.答案B解析写作意图题。根据第一段第一句“If you are a fruit groweror would like to become onetake advantage of Apple Day to see whats around.”和最后一段最后一句“If you want to have a real orchard experience,try visiting the National Fruit Collection at Brogdale,near Faversham in Kent.”可知,作者向读者介绍了一个节日Apply Day,并推荐人们参加这个节日。4态度倾向类
21、推断题考查考生是否了解文中作者或文中人物对某事物所持的观点或态度。要求考生具有在正确理解文意的基础上,对观点或态度倾向进行分析、识别的能力。该类型题目的选项一般含有以下三类词:(1)中性词:uninterested(不感兴趣的),neutral(中立的),indifferent(漠不关心的)等;(2)褒义词:positive(积极的),supportive(支持的),humorous(滑稽的),enthusiastic(热情的),admiring(赞赏的)等;(3)贬义词:disgusted(厌恶的),critical(批评的),negative(否定的,消极的),disappointed(失
22、望的)等。典题印证The college years are supposed to be a time for important growth in autonomy(自主性) and the development of adult identity.However,now they are becoming an extended period of adolescence,during which many of todays students are not shouldered with adult responsibilities.For previous generation
23、s,college was a decisive break from parental control; guidance and support needed to come from people of the same age and from within.In the past two decades,however,continued connection with and dependence on family,thanks to cell phones,email and social media,have increased significantly.Some pare
24、nts go so far as to help with coursework.Instead of promoting the idea of college as a passage from the shelter of the family to autonomy and adult responsibility,universities have given in to the idea that they should provide the same environment as that of the home.Whats the authors attitude towar
25、d continued parental guidance to college students?ASympathetic. BDisapproving. CSupportive. DNeutral.答案B解析观点态度题。文章第一段作者说现在的大学生没有承担起成人的责任,第二段作者分析了原因,指出由于父母的引导延伸到了大学导致学生自主能力的缺失。附注:英语阅读理解中表示作者态度的高频词汇1. positive 肯定的,积极的2. passive 被动的,消极的3. negative 消极的 4. supportive 支持的5. disapproving 不赞成的6. critical 批评
26、的 7. conservative 保守的8. suspicious 可疑的,怀疑的 9. puzzled/ confused 困惑的 10. subjective 主观的 11. objective 客观的 12. neutral 中立的 13. concerned 关心的,有关的 14. optimistic 乐观的15. pessimistic 悲观的 16. indifferent 漠不关心的 17. unconcerned 不关心的课堂典例1细节推断题片段节选Our own experience working together on health,development,and e
27、nergy the last twenty years has been one of the most rewarding parts of our lives.It has changed who we are and continues to fuel our optimism about how much the lives of the poorest people will improve in the years ahead.What can be inferred from the last paragraph?AThe author believes the lives of
28、 the poorest will get better.BMuch more progress will be made in the near future.CThe work on health is the most valuable experience.DPeoples efforts have been materially rewarded.答案A解析推理判断题。根据本段最后提到的“It has changed who we are and continues to fuel our optimism about how much the lives of the poores
29、t people will improve in the years ahead.”知穷人的生活将会变更好。片段节选Many amusics are happy when their condition is finally diagnosed (诊断). For years, Margaret felt embarrassed about her problem with music. Now she knows that she is not alone. There is a name for her condition. That makes it easier for her to
30、explain. “When people invite me to a concert, I just say, No thanks, Im amusic,” says Margaret. “I just wish I had learned to say that when I was seventeen and not seventy.”In the last paragraph, Margaret expressed her wish that _. A. her problem with music had been diagnosed earlier B. she were sev
31、enteen years old rather than seventy C. her problem could be easily explained D. she were able to meet other amusics答案:A 解析:细节判断题。根据关键词last paragraph,定位最后一段,找到Margaret说的那句话I just wish I had learned to say that when I was seventeen and not seventy(我只是希望我十七岁而不是七十岁的时候学会说那句话啊),这是一个虚拟语气的句子,说明希望早点诊断此疾病。片段
32、节选Unselfish behavior was considered more morally right than selfish, but both behaviors were judged to be more moral and less deserving of punishment if the majority exhibited them than if they were uncommon. The commonness of the selfish behavior also affected the participants willingness to themse
33、lves pay to punish selfishness.It can be concluded that the participants in the experiments are punished if _. A. they cant play public goods game B. invest the money to benefit group members C. they behave differently from the majority D. they keep the money for themselves答案:C2文章来源或读者对象类推断题片段节选Lake
34、lander2 hours agoToday,a man talked very loud on his phone on a train between Malvern and Reading,making many passengers upset.I wonder how he would react if I were to read my newspaper out loud on the train.I have never had the courage to do it,though.Pak5057 minutes agoWhy not give it a try? Perha
35、ps you should take lessons on a musical instrument.The late musician Dennis Brain is said to have asked a fellow train passenger to turn off his radio.When his request was refused,he took out his French horn(号) and started to practise.Angie OEdema42 minutes agoI dont see how musical instruments can
36、help improve manners in public.Dont do to others what you wouldnt like to be done to yourself.Once,a passenger next to me talked out loud on his mobile phone.I left my seat quietly,giving him some privacy to finish his conversation.He realized this and apologised to me.When his phone rang again late
37、r,he left his seat to answer it.You see,a bit of respect and cooperation can do the job better.Taodas29 minutes agoI did read my newspaper out loud on a train,and it turned out well.The guy took it in good part,and we chatted happily all the way to Edinburgh.Sophie7613 minutes agoI have not tried re
38、ading my newspaper out loud on a train,but,several years ago,I read some chapters from Harry Potter to my bored and noisy children.Several passengers seemed to appreciate what I did.Where is the passage most probably taken from?AA webpage. BA newspaper. CA novel. DA report.答案A解析文章出处题。根据文章的写作风格以及每个帖子
39、的时间提示可知,应该最有可能来自于网页。3写作意图类推断题片段节选WE COMBAT ANIMAL DISEASES TOGETHER!We want to prevent serious animal diseases such as foot and mouth disease, classical swine fever and African swine fever from spreading to Finland. These and other animal diseases can be transmitted from one country to another by an
40、imals or by meat and dairy products even if they are packed for personal consumption or intended as gifts. Travelers like you play an important role in preventing the spread of animal diseases.Dont bring meat, meat products, milk and dairy products from non-EU countries to Finland!A ban on personal
41、imports applies to meat and dairy products brought into Finland by travelers or ordered and sent through the post. The ban applies to food stuffs intended for personal consumption or as gifts and to pet food. If you have food products of animal origin with you, throw them in a waste container in the
42、 point of entry or contact Customs!Whom is this notice intended for?A. Food importers in Finland. B. Travelers to Finland.C. Citizens in EU countries. D. Medical staff from non-EU countries.答案B解析 写作意图类推断题。该应用文是芬兰食品管理局发出的一封共同抵御动物疾病,特别是非洲猪瘟的通知,并对人们进行了建议和指引。本题要求判断文章所面向的读者群体,这是一篇由政府官方管理机构发出的通知,综合全文,特别是第
43、一段末尾部分“even if they are packed for personal consumption or intended as gifts. Travelers like you play an important role in preventing the spread of animal diseases.”提到,即使你是私人肉制品消费或是把相关动物产品买来当礼物,也有传播动物疾病的风险,像你这样的(普通)旅行者在防控动物疾病传播中扮演了十分重要的角色,所以这篇文章是写给来芬兰旅游的人(travelers)看的,故选B。4态度倾向类推断题片段节选Scientist cant
44、 foresee the possible effects of GE foods, yet we eat them every day without even knowing it. We already have enough food, so why create more that could be potentially harmful to us, to the Earth and to all wildlife? I think that the benefits are amazing, but until we know for sure how these foods w
45、ill affect us, they are not worth the risk.Whats the authors attitude towards genetic engineering? A.welcoming B.disapproving C.unconcerned D.optimistic答案 B解析态度推理判断题。文章最后一段结尾表明作者态度,即在没有充分了解GE食品对我们影响之前,作者觉得没必要冒险。实战演练Reading Comprehension(A)Flu is killing us. The usual response to the annual flu is no
46、t enough to fight against the risks we currently face, let alone prepare us for an even deadlier widespread flu that most experts agree will come in the future. Yes, we have an annual vaccine (疫苗), and everyone qualified should get it without question. The reality, however, is that less than half Am
47、ericans get the flu vaccines. And the flu vaccines we have are only 60% effective in the best years and 10% effective in the worst years. We urgently need a much more effective flu vaccine.In the U.S. alone, seasonal flu can cause up to 36 million infections, three-quarters of a million hospitalizat
48、ions and 56,000 deaths. We are not investing the resources needed to protect ourselves, our loved ones and our communities.Why not? We havent been hit by a truly destructive widespread disease in a long time. So as individuals, we let down our guard as our leaders quietly defund and destaff the serv
49、ices we need to protect us.The risk of continued foot dragging is huge. In a severe widespread disease, the U.S. health care system could be defeated in just weeks. Millions of people would be infected by the virus, and would die in the weeks and months following the initial outbreak. The cost of pr
50、eventing epidemics (流行病) is roughly a tenth of what it costs to cope with them when they hit. In 2012, a call was issued for an annual billion-dollar U.S. commitment to the development of a universal flu vaccine. Six years later, the search for a universal vaccine remains seriously underfunded. The
51、simple reason lies in our collective satisfaction. As soon as headlines about the flu are gone, hospitals are emptied of flu patients, and school and workplace absence rates decline, we go back to business as usual.Leading scientists and public health officials have the capability to keep us much sa
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-832222.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
