专题18 必修三综合检测-2023年高考英语一轮复习基础知识 基本能力双清(译林版2020).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 专题18 必修三综合检测-2023年高考英语一轮复习基础知识 基本能力双清译林版2020 专题 18 必修 综合 检测 2023 年高 英语 一轮 复习 基础知识 基本 能力 译林版 2020
- 资源描述:
-
1、专题18 必修三综合检测-2023年高考英语一轮复习基础知识+基本能力双清(译林版2020) 第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AEven for a civilization as advanced as the Harappan, a second drought was perhaps one too many. The climate disaster may be what drove the ancient society to disappear step
2、by.The Harappan started in the Indus valley around 5200 years ago, strongest around 2600 BC. Much about them is unknown. Yet archaeological remains tell the story of the people, skilled in trade and city planning, and particularly good at controlling water. Their huge cities, complete with excellent
3、 systems for underground water and public baths, existed long before the Roman Empire.But by 1900 BC, their society seemed to be on the fall, and by 1300 BC, the Harappan civilizations had broken down. Several ideas have been put forward to explain the downfall, including invasion and climate change
4、. One recent study refers to a major drought in the northern half around 4200 years ago. This event was recently considered as the start of the Meghalayan period. It is thought to have broken up climate systems around the world, including the summer monsoon rainfall the Harappan depended on.Nick Scr
5、oxton at University College Dublin, Ireland, and his team are now challenging this idea after studying 10 ancient records. They found some facts of a sudden drought starting around 4260 years ago. The study suggests the Harappan faced a sharp decrease in winter rain. “The civilization suffered, that
6、s for sure,” says Scroxton. But that wasnt the end of the Harappan. “Their politics might change, the crops might change, the location of their cities changes, but they adapt,” says Scroxton.Some 300 years later, however, just as the winter rains were starting to recover, a hottest drought kicked of
7、f. This was a slowing reduction in the sum monsoon rains over several centuries. Scroxton and his team say this second drought changed the Harappan into a poor society that disappeared at last.【解析】这是一篇说明文。文章主要以哈拉帕文明为例,说明气候灾难可能是导致古代社会逐渐消失的原因,介绍了哈拉帕文明逐渐走向衰败的过程以及人们对此的研究发现。21.What is the second paragrap
8、h mainly about?A. The trade with the Roman Empire.B. The site of the Harappan civilization.C. The rise of the Harappan civilization.D. The similarities between Roman and Harappan.【答案】C【解析】主旨大意题。根据第二段“The Harappan started in the Indus valley around 5200 years ago, strongest around 2600 BC. Much about
9、 them is unknown. Yet archaeological remains tell the story of the people, skilled in trade and city planning, and particularly good at controlling water. Their huge cities, complete with excellent systems for underground water and public baths, existed long before the Roman Empire.(哈拉帕河大约在5200年前开始于
10、印度河流域,最强大时期大约在公元前2600年。关于他们的很多情况都是未知的。然而,考古遗迹讲述了人们的故事,他们擅长贸易和城市规划,尤其擅长控制水资源。他们的大城市早在罗马帝国之前就存在了,拥有完善的地下供水系统和公共浴室)”可知,第二段主要说明了哈拉帕文明的崛起。故选C。22.How did Nicks team conduct the study?A. By tracking the rainfall.B. By moving into the city.C. By building climate systems.D. By researching ancient records.【答案
11、】D【解析】细节理解题。根据第四段中“Nick Scroxton at University College Dublin, Ireland, and his team are now challenging this idea after studying 10 ancient records.(爱尔兰都柏林大学学院的Nick Scroxton和他的团队在研究了10个古代记录后,正在挑战这一观点)”可知,Nick的团队通过研究古代记录进行的这项研究。故选D。23.What may have really ended the ancient Harappan civilization?A. T
12、he monsoon rainfall.B. Double climate disaster.C. The invasion of Roman.D. The change of the cities.【答案】A【解析】细节理解题。根据最后一段“Some 300 years later, however, just as the winter rains were starting to recover, a hottest drought kicked off. This was a slowing reduction in the sum monsoon rains over several
13、 centuries. Scroxton and his team say this second drought changed the Harappan into a poor society that disappeared at last.(然而,大约300年后,就在冬季降雨开始恢复的时候,一场最炎热的干旱开始了。这是几个世纪以来季风降雨总量的缓慢减少。斯克罗克斯顿和他的团队说,这第二次干旱把哈拉帕变成了一个贫穷的社会,导致最终的灭亡)”可知,季风降雨终结了古老的哈拉帕文明。故选A。BIts often hard to find family holidays that everyon
14、e will enjoy.Cruises(海上航游) can be fun,but may offer activities either for small children or adults,with not much for teenagers.15yearold Josh Sandford and his 13yearold sister Rowena took a cruise last year,on a ship called the Rega.“Before we left,Id spent ages looking at the brochure(宣传册),and all
15、the activities on offer,so I was really looking forward to it,” says Josh.“When we got on,I could see they had activities that teenagers could join in,so we couldnt really say the brochure was wrong.But they were a bit boringthings like old movies wed seen before.I wish thered been somewhere for peo
16、ple of my age to just hang out together.My parents really enjoyed it,but they were disappointed that we didnt.”Joshs parents had almost decided theyd never take their family on a cruise again when they heard about some new cruises that were specially for families with teenagers.So earlier this year
17、the Sandford family set off again,this time on a ship called the Flora.“We did some tours organised by the Flora when the ship stopped in different ports(港口),” says Josh.“We went off and explored some old ruins.I was worried itd be boring,but I have to admit the ruins were actually quite cool.”“The
18、biggest difference was the activities on board,though,like a great gym and two pools.There was a fantastic rockclimbing wall,too,although lots of the teenagers on board didnt seem to want to try it.Maybe they were too scared,as it was really high.But my sister immediately managed to get all the way
19、up it,so I just had to do the same!”Josh and Rowenas family had such a good time on their last cruise that theyre thinking of going againin fact,theyre already saving up for it!【解析】本文是一篇记叙文。文章主要介绍了15岁的Josh和家人参加的海上航游之旅。24It seems that the Rega Aprovided wrong information in the travel brochureBdidnt
20、offer satisfying activities for teenagersConly provided activities suitable for adultsDdidnt satisfy the needs of Joshs parents【答案】B【解析】推理判断题。根据第二段中Josh将自己在上船前看Rega的宣传册和上船后经历的实际情况对比可知,Rega没能提供令人满意的适合青少年的活动。25After the trip on the Rega,Joshs parents Aconsidered giving up cruise holidaysBstarted to lo
21、ok for adventurous cruisesCfound it hard to get along with teenagersDdecided they would never take children along【答案】A【解析】细节理解题。根据第三段第一句中的“Joshs parents had almost decided theyd never take their family on a cruise again”可知,在经历了Rega提供的海上旅行之后,Josh的父母准备放弃此类海上航游。26What did Josh think of the tours organi
22、sed by the Flora?AHe found them a little boring.BHe didnt think they were special.CHe was surprised to find he enjoyed them.DHe was worried that his parents wouldnt love them.【答案】C【解析】推理判断题。根据第三段最后一句“I was worried itd be boring,but I have to admit the ruins were actually quite cool.”可知,Josh一开始担心Flor
23、a的那些游览项目无聊,然而最后他却非常喜欢。27What does the text mainly talk about?ATeen cruises.BFamily holidays.CDifficult teenagers.DSpecial families.【答案】A【解析】主旨大意题。通读全文可知,文章主要介绍了适合青少年的海上航游,第二段中的“they had activities that teenagers could join in”和第三段中的“new cruises that were specially for families with teenagers”是提示。CIf
24、 you stop a random person on the street in China, theres a pretty good chance that their surname would be either Wang, Li, Zhang, Liu or Chen.Thats because those are the five most common surnamesin China shared by 30% of the population. And the vast majority of the population share just 100 of those
25、 surnames. In comparison, the United States reported 6.3 million surnames in its 2010 census.There are a few reasons for this: China is less racially diverse than countries such as the US, where a wealth of minority groups increase surname diversity(多样性). It also has to do with language; you cant ju
26、st add a random stroke(音节)to a Chinese character and create a new surname.But theres also another factor at play: technology. With China roaring into the digital age, nearly everything has moved onlinefrom making appointments to buying train tickets.The main problem is that not all Chinese character
27、s have been coded into computer systems. That meant a world of trouble if you happened to have a rare character in your name. As of 2017, up to 60 million Chinese citizens faced this problem, according to Xinhua.People with rare characters in their names, which arent compatible(兼容的) with existing co
28、mputer systems, can get left behind pushing many to change their names for the sake of convenience, even if it means abandoning centuries of heritage and languages.To try to address this, experts have increased the database from 32,000 characters to 70,000 characters, according to the government. Th
29、eyre still working to expand it to include more than 90,000 characters, said Chen Jiawei, an associate professor at Beijing Normal University.【解析】这是一篇说明文。文章介绍了中国汉语言文化中的姓氏文化。28.What can be learned from the comparison according to Paragraph 1?A. There are fewer common surnames in China.B. Chinese peop
30、le like sharing the same surname.C. The United States owns the most surnames in the world.D. 6.3 million surnames in China have been shared until now.【答案】A【解析】推理判断题。根据第一段第二三句话“Thats because those are the five most common surnames in China shared by 30% of the population. And the vast majority of the
31、 population share just 100 of those surnames. ”(这是因为这是中国最常见的五个姓氏,占总人口的30%。而绝大多数人的姓氏只有100个。)可推知,在中国普通姓氏较少。故选A。29.Which one describes surname diversity properly?A. New Chinese surnames are easy to create.B. Surname diversity totally depends on technology.C. Minority groups can increase surname diversi
32、ty.D. Surnames in computer systems are regularly changed.【答案】C【解析】细节理解题。根据第二段第一句话“China is less racially diverse than countries such as the US, wherea wealth of minority groups increase surname diversity”(与美国等国家相比,中国的种族多样性较低,在美国,丰富的少数族裔群体增加了姓氏的多样性。) 可知,少数民族可以增加姓氏的多样性。故选C。30.What may happen to people
33、 with rare characters in their names?A. They will lose their heritage.B. They have to change their names.C. They should expand the database.D. They may upgrade computer systems.【答案】B【解析】细节理解题。根据文章第五段“People with rare characters in their names, which arent compatible(兼容的) with existing computer syste
34、ms, can get left behind pushing many to change their names for the sake of convenience, even if it means abandoning centuries of heritage and languages.”(名字中有罕见字符的人,与现有的计算机系统不兼容,可能会被抛在后面迫使许多人为了方便而改名,即使这意味着放弃几个世纪以来的传统和语言。)可知,名字里有罕见字符的人可能不得不改名字。故选B。31.Why have experts increased the character database?
35、A. To save heritage and languages.B. To keep Chinese traditional culture.C. To give people more choices when naming.D. To let us know more Chinese characters.【答案】C【解析】推理判断题。根据最后一段第一句话“To try to address this, experts have increased the database from 32,000 characters to 70,000characters, according to
36、 the government. ”(为了解决这个问题,专家们已经将数据库从32000字增加到了70000字,根据政府的说法。)可知,此处this“这个问题”,应是倒数第二段中提到的“名字里有罕见字符”。由此推知,专家增加了字符数据库是为了人们在取名的时候有更多的选择,而不至于被迫改名。故选C。DEveryone knows booking all your accommodation with the same hotel chain earns loyalty points,which can be traded for free stays and the occasional bott
37、les of wine.Now a study shows that there could be performance benefits too.People often experience trouble sleeping in a different bed in unfamiliar surroundings.This is a phenomenon known to psychologists as the “firstnight” effect.This is because if a person stays in the same room the following ni
38、ght,he or she tends to sleep more soundly.Yuka Sasaki and her colleagues at Brown University in Providence,Rhode Island,set out to investigate the origins of this effect.Dr.Sasaki knew the firstnight effect probably has something to do with how humans evolved.The puzzle was in what way it can be ben
39、eficial.She also knew from previous work conducted on birds and dolphins that these animals put half of their brains to sleep at a time so that they can rest while remaining alert enough to avoid predators.This led her to wonder if people might be doing the same thing and feeling tired the next day
40、as a result.To take a closer look,the team studied 35 young and healthy people as they slept in the unfamiliar environment of the universitys Department of Psychological Sciences.The participants each slept in the department for two nights and were carefully monitored each time with neuroimaging tec
41、hniques that looked at the activity of their brains.Their heart rates,muscle and eye movements were also recorded.Dr.Sasaki found that,as expected,the participants slept worse on their first night in the lab than they did on their second,taking more than twice as long to fall asleep and sleeping les
42、s overall.During deep sleep,the participants brains behaved in a similar manner seen in birds and dolphins.More specifically,on the first night only,the left brain did not sleep as deeply as the right brain did.Wondering if the left brains indeed remained awake to process information detected in the
43、 surrounding environment,Dr.Sasaki reran the experiment while presenting the sleeping participants with a mix of regularly timed beeps of the same tone and irregular beeps of a different tone during the night.She worked out that,if the left brain stayed alert to keep guard in a strange environment,t
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-832890.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
