分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 21

类型专题37 东京奥运会-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:834939
  • 上传时间:2025-12-16
  • 格式:DOCX
  • 页数:21
  • 大小:1.28MB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    专题37 东京奥运会-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练中考真题 各地模拟题 专题 37 东京 奥运会 备战 2022 中考 英语 阅读 理解 热点话题 体裁 分类 训练 各地 模拟
    资源描述:

    1、备战2022中考英语阅读理解热点话题+体裁分类训练(中考真题+各地模拟题)专题37 东京奥运会Passage 1(2021辽宁)On August 5, 2021, Quan Hongchan, a 14-year-old Chinese player, made history at the 2020 Summer Olympics in Tokyo. In the womens 10-meter platform final (10米跳台决赛), she got full marks in three of her five dives (跳水) and won first place.

    2、As the youngest player of the Chinese team in Tokyo, Quan did better than her 16-year-old teammate Chen Yuxi who won second place, and Melissa Wu of Australia won third place. In the final, Quan hardly made ripples (涟漪) in the water and got 466.2 points, the best result ever in the game.Quan has a c

    3、ute face and looks like a small boy. “I was a little nervous at first,” she said to the reporters after the game. “I dont think there are differences between joining in the Olympics and joining in the national championships (全国锦标赛). I just tried to show my dives as my teacher told me to.”Quan was bo

    4、rn and grew up in a village of Zhanjiang, Guangdong. In 2017, her mother was injured (受伤的). “My mom is sick now. I really want to make more money to help her,” Quan said.Almost in one night, Quan became a star around the world. Her three excellent dives surprised everyone. Li Xiaopeng, who was an Ol

    5、ympic gymnastics champion, wrote on Weibo “I might make bigger ripples by putting a coin (硬币) in a cup of water than her dives.”1What does the first paragraph NOT show us?AHow old Quan is.BHow many points Quan got.CWhen Quan won first place in Tokyo. DHow many dives Quan showed in the final.2What do

    6、es the underlined word “nervous” mean?A卑微的B烦躁的C紧张的D沮丧的3Which of the following is TRUE?AQuan Hongchan is two years older than her teammate Chen Yuxi.BQuan Hongchan is younger than any other Chinese player in Tokyo.CQuan Hongchan wants to make more money to help her father.DQuan Hongchan likes the Oly

    7、mpics better than the national championships.4In which part of a newspaper can you read this passage?AScience.BCulture.CHealth.DSports.Passage 2(2021重庆南开中学九年级二模) I believe a lot of us had great fun watching the Tokyo Olympics when we had a staycation this summer. However, do you know everything abou

    8、t the Olympics? Here are some interesting facts you may not know.TOKYO 2020Why “Tokyo 2020”?Japan hosted the Tokyo Olympics this year. However, all signs showed “Tokyo 2020”. In fact, the Tokyo Olympics should have been hosted in 2020. The IOC decided to have it in 2021, not only because of the COVI

    9、D-19, but also because they did not have enough money.Why showers after diving? We often see divers(跳水运动员) have a shower as soon as they get out of the pool. Is that because the water in the pool is not that clean? In fact, its because the water is so cold in the pool that it may make their muscles

    10、cramp(抽筋). The warm water of the shower can help keep their muscles relaxed.Who can get the best lane(泳道)?It has everything to do with the grades of the swimmers. How fast the swimmer swims decides which lane he or she ends up in next. The fastest gets the center lane. Lane 3 and 5 go to the second

    11、and third fastest swimmers 5According to the passage, the IOC hosted the Tokyo Olympic Games in 2021 because of _ and the COVID-19.Athe swimmersBthe weatherCthe moneyDthe divers6The divers take a shower as soon as they get out of the pool because _.Athey want to get cleanBthey need to take a cold sh

    12、owerCthey want to relax their musclesDthey need to make their muscles cramp7According to the results of the 50-meter freestyle(自由泳), swimmer _ can get the center lane in the next race.A BC DPassage 3(2021江苏景山中学九年级一模)We know the 2020 Tokyo Olympic doesnt start until 2021 because of NCP(新冠肺炎).But do y

    13、ou know which city will be the one after that?On Sept 13, 2017(IOC, 国际奥委会) gave us the answer.Paris will host the Olympic Games in 2024 and Los Angeles will be the next in 2028.This is the first time that IOC has chosen(选择)two host cities at the same time,reported Xinhua. Both countries are happy to

    14、 bring home the Games.Paris hosted two Olympics before. It will host the Games 100 years after its last Games in 1924. For the United States,the event goes back to the country since the 1996 Atlanta Olympics.The two cities already(已经)have more than 90 percent of the facilities(设施)for the Games. This

    15、 will help them to spend less money.8The 2028 Olympic Games will be in _.ATokyoBAtlantaCParisDLos Angeles9The underlined word “host” means _ in Chinese.A报道B举办C证明D花费10How many times did Paris host the Olympics before? _ATwice.BOnce.CThree times.DNever.11The Games wont cost Paris and Los Angeles too m

    16、uch money because _.Athe events wont be as big as beforeBthe two cities will help each other host the gamesCthe two cities already have most of the facilitiesD90 percent of the Games will be in other citiesPassage 4(2021浙江婺城区汤溪镇第二中学二模) Skateboarding, surfing and sport climbing will be part of the 20

    17、24 Paris Olympics. But they will make their first Olympic appearance at the Tokyo Olympics in 2021. These are all popular sport among young people. Would you like to give them a try?SkateboardingIn this sport, you ride on a skateboard and perform tricks. Some people skate on or over obstacles(障碍) su

    18、ch as stairs and rails. Its a sport that celebrates creativity and individuality(个性). There are about 11 million active skateboarders in the world.SurfingIsnt it cool to ride breaking waves? Surfing is a free-spirited sport that allows you to “walk on water” with a surfboard. Surfers have their own

    19、language. “Surfs up!” means the surf is high enough to ride. “Wipeout!” means to fall off your board.Sport climbingAthletes have to climb a 15-metre-high wall. There are holds on the walls, but some of them are just big enough for a single fingertip. Climbing needs great strength, requiring the use

    20、of 650 different muscles. Athletes cant see the wall before they compete. They must make quick decisions about which way they should take to reach the top.12Which word can best describe skateboarding?ATeamwork.BTricksCActivityDAttention.13What does the underlined sentence “Surfs up!” probably mean f

    21、or surfers?AThe wave is too high.BThe sea is safe.CIts time to have a rest.DIts time for surfing.14Which of the following is TRUE according to the passage?ASurfing will first appear at the 2024 Paris Olympics.BSkateboarding has its own language among players.CAthletes need plenty of energy for the s

    22、port climbing.DThe three kinds of sports all require quick decisions.Passage 5(2020浙江宁波模拟预测) The Tokyo Olympic Games will start on July 23, 2021 because of the ongoing COVID-19.The Olympics will still be called Tokyo 2020.Japan, the host country of the 2020 Olympic and Paralympic Games, has promised

    23、 to hold the most innovative (创新的) Games ever organized. On July 24, 2019, the Olympic Committee (奥委会) expressed its first bright idea medals (奖牌) were made from old phones and other electronics.The idea was first introduced in 2016 by a group of young Japanese students. They wanted to raise awarene

    24、ss (意识) of the serious electronic waste produced by the countrys tech-loving people who change their electronics very often. Japanese people threw away 650,000 tons of electronics every year, only about 100,000 tons of which are recycled.To help the environment and raise the awareness, the Olympic C

    25、ommittee started the Everyones Medal program in February 2017. The program encouraged people to drop off used electronics at specific location bins set up by Japans Environmental Sanitation Center. It seems to be hard to gather the 8 tons of materials needed to make the 5,000 Olympic and Paralympic

    26、medals. However, they had nothing to worry about. By the time the collection ended in March 2019, around 79,000 tons of used cellphones and other small electronics had been collected. In total, the program got 32 kilos of gold, 3,500 kilos of silver, and 2,200 kilos of bronze 一 more than enough to m

    27、ake every medal.The Olympic Committee hopes the Tokyo 2020 medals will help raise awareness of the alarming increase in electronic waste 一 not just in Japan but worldwide 一 and cause people to rethink whether they need to change their electronics unnecessarily. As Kohei Uchimura, who got three Olymp

    28、ic gold medals, said: Tokyo 2020 Olympic and Paralympic medals will be made out of peoples thoughts for avoiding waste. I think there is an important message in this for the future.Though Japan is the first Olympic host country to make all the medals using metals from used electronics, it is not the

    29、 first to think of the idea. Brazil made about 30% of the silver and bronze medals for the 2016 Summer Olympics from recycled materials.15The Tokyo Olympic Games will _.Astart on July 23,2020Bbe called Tokyo 2021Cbe put off till next yearDnot take place anymore16Its suggested by the Olympic Committe

    30、e that used electronics should be dropped into _.Aharmful waste binsBrecyclable waste binsCkitchen waste binsDspecific location bins17Which is the right order of the following events?the Tokyo 2020 Summer Olympic Games.Japanese students introduced the idea. the Olympic Committee expressed a bright i

    31、dea. the collection of the used electronics.ABCD18According to the passage, we can infer (推测) that _ .Aall Japanese people have no awareness of electronic wasteBthe Everyones Medal program has not finished yetCthe electronic waste is increasing around the worldDJapan is the first country to think of

    32、 the idea19This passage is mainly about_.AJapan is the host country of the 2020 Summer OlympicsBJapan will make medals from used electronics to help the environmentCthe Olympic Committee started the Everyones Medal programDBrazil made medals for the 2016 Summer Olympics from recycled materialsPassag

    33、e 6(2020全国九年级一模)As the novel coronavirus rapidly spreads to a majority of the worlds nations, many countries are canceling their major sporting and cultural events.Already, major domestic (国内的) events in China, including the National Peoples Congress and the World Athletics Indoor Championships, hav

    34、e already been postponed (推迟). Now the rest of the world seems to befollowing suit.The world of soccer is also being affected. In February, Italy was the first to play its league games behind closed doors (without spectators), and following the recently announced lockdown measures throughout Europe

    35、and the US, all domestic and international games have been placed on hold (暂停), as have Asian soccer leagues, including those of Japan, South Korea and China. In addition, Euro 2020 - a major international soccer tournament for European teams - has also been canceled to allow more time for domestic

    36、leagues to conclude. When asked about the cancelations, FIFA president Gianni Infantino said, The health of persons is much more important than any football game.The outbreak is also impacting cultural events around the world. Facing Europes largest COVID-19 pandemic, with over 86,000 confirmed case

    37、s (确诊病例) by March 28, Italy cut short its iconic Venice carnival (狂欢节) and Milan Fashion Week show. The latter was being live-streamed from an empty theater.Internationally, perhaps the biggest cancelation is the Tokyo 2020 Olympic Games. Japanese officials were initially optimistic that the event w

    38、ould continue, but given the rapidly increasing number of worldwide cases, officials had no choice but to postpone the event for the first time in history. The International Olympic Committee approved the request on March 24, delaying the event until the summer of 2021. Speaking at a press conferenc

    39、e shortly after the decision, Japanese Prime Minister Shinzo Abe said, We agreed that a postponement would be the best way to ensure that the athletes are in peak condition when they compete and to guarantee the safety of the spectators.Supporting the move, Yvonne Maldonado, an infectious (传染的) dise

    40、ase researcher, told The Washington Post, If you bring many people together, and then you ship them back all over the world: Thats the perfect way to transmit. If you want to disseminate (传播) a disease, that would be the way to do it.20What does the underlined phrase following suit in Paragraph 2 pr

    41、obably mean?ADoing what you want.BDoing what you are told.CDoing what others are doing.DDoing what others dont do.21What do we know about some events in different countries?AThe Venice Carnival was live-streamed this year.BEuro 2020 has been canceled for health reasons.CSoccer matches in Italy were

    42、canceled in February.DSoccer leagues in Japan played as usual in February.22What decision did Japanese officials make about the Tokyo 2020 Olympics?AThey decided to put them off.BThey decided not to host them.CThey will be held as scheduled.DThey will be held in another city.23The Tokyo 2020 Olympic

    43、s was postponed is to _.Amake the athletes in good health.Bmake the athletes in peak condition and guarantee the safety of the spectators.Cmake the games more popular.Drespond to the call of the Olympic Games.24Whats the writers attitude to the decisions their major sporting and cultural events were

    44、 cancelled or postponed?AsupportedBdoubtfulCunsatisfactoryDworryingPassage 7(2022江苏工业园区九年级一模)People call the Chinese diving(跳水) team a “dream team”. It is one of the best diving teams in the world since the 1990s. Fourteen-year-old Quan Hongchan is a member of the team. At the Olympic Games in Tokyo

    45、, Quan was the biggest dark horse. She won two gold medals(奖牌) in the womens 10-meter platform dive. It was a big surprise to the team and Quan herself. “I did not think of winning(赢得) the gold medal,” She said. “I just tried to do a good job.”Quan was born in a poor family in Zhanjiang, Guangdong.

    46、In 2018, she joined the Guangdong diving team and spent three years there before joining the national team at the end of 2020. She remembered how it felt when she started to learn diving at the age of7. “It was so much fun,” she said. But it takes more than just interest for a beginner to become a g

    47、ood player. “I need to practice hard every day and try my best every day,” she said.25What does “dark horse” in paragraph 2 mean?AA good player.BA faster swimmer.CA surprising winner.DA horse with dark hair.26What does the last paragraph tell us?AWinning is everything.BHard work is important.CIntere

    48、st is the best teacher.DA good beginning is half done.27What is the best title for the passage?AThe dream team of ChinaBChinas newest diving starCStars of Chinese diving teamDHow to make your dream come truePassage 8(2021湖南长沙麓山国际实验学校九年级一模) At the Tokyo 2020 Olympic Games, young players born after 20

    49、00 got 12 of Chinas 38 gold medals(金牌). Lets meet some of them.Quan Hongchan, 14Quan was the youngest member of the Chinese team, but she wowed the world by winning the womens 10- meter platform dive (跳台跳水). During training, she would dive for more than 300 times every day. In her free time, she is

    50、just like any other girl. She likes to play computer games and eat latiao.Guan Chenchen, 16Guan did an excellent job on the womens balance beam(平衡木). She is a quite outgoing girl. She likes dancing in her free time. Her kangaroo dance was really cute and became very hot on the Internet.Zhang Changho

    51、ng, 21Unlike most outgoing young man, the gold medal winner of the mens 50- meter rifle three-positions( 步枪三姿)is cool and calm. Zhang simply smiled after winning the gold medal. But this calmness also makes him a good shooter. 28How many gold medals did Chinese team get in the Tokyo 2020 Olympic Gam

    52、es?A12.B38.C50.29Who was the youngest member of the Chinese team in Tokyo 2020 Olympic Games?AGuan Chenchen.BQuan Hongchan.CZhang Changhong.30What is Zhang Changhong like?AOutgoing.BSerious.CCool and calm. Passage 9(2020广东南山三模)As we all know, Tokyo 2020 Olympic Games has been put off as a result of

    53、the Global COVID-19 outbreak. Tokyo Olympic organizer earlier announced their gold, silver and bronze (铜) medals would be made from used electronic materials which are not wanted. Organizers expected to build about 100 sets of podiums (领奖台). The podiums will be made mainly from recycled plastics in

    54、Tokyo Olympics in 2020.Metal can come from simple housing built after the 2011 earthquake in the Fukunshima in the northeastern Japan and the used plastics will be collected from 2,000 stores across Japan.Tokyo expected to collect about 45,000 kilograms plastic waste to build the podiums. The podium

    55、s might be given to schools or sports organizations after Olympics. Tokyo Olympic medals will be made from used smart phones, digital cameras and laptops. The uniforms to be worn by runners in the torch relay (火炬传递) will be partially (部分地) made from recycled plastic bottles. Tokyo organizers say tha

    56、t using recycled materials for the medals and the podiums is the first in the history of Olympics.31According to the passage, the podiums in Tokyo 2020 Olympics will be made mainly from recycled _?AgoldBsilverCbronzeDplastics32Japanese are going to collect about _ kilograms plastic waste to build th

    57、e podiums.A100B2000C45,000D90,00033We can learn from this passage that _.Athe medals will be made from recycled plastics in Tokyo Olympics in 2020Bthe metal will be collected from 2,000 stores across JapanCthe podiums might be given to schools or sports organizations after OlympicsDrunners in the to

    58、rch relay will wear the uniforms completely made from recycled plastic34Which part of a newspaper can this passage be taken from?AMedicine.BHealth.CSports.DMusic.Passage 10(2019江苏南通第一初中九年级一模)The Olympic Games and Paralympic Games are a major international sport festival held every four years. The Ga

    59、mes are separated into Summer and Winter editions, and new mascots (吉祥物) appear at each Games as colourful and cheerful representations (代表) of the country and culture in which the Games are held.We finally know the mascots of the 2020 Tokyo Olympic and Paralympic Games. They are two robots with tra

    60、ditional Japanese designs.The blue and white mascot is for the Olympic Games. It has a strong sense of justice (正义感) and has the power to move around very quickly. The other mascot is for the Paralympic Games. It is pink and white. It also has a special power to talk with stones and the wind and mov

    61、e things with its mind, the BBC reported.Three sets of mascots were shown to primary school students. They decided the final mascots. More than 205,000 classes helped to select them. It was the first time in Olympic history to ask primary school students to pick the mascots. The mascots will get the

    62、ir names this summer. The winning Mascots will take part in all kinds of events up to and throughout the Tokyo 2020 Games.35What are the mascots of the 2020 Tokyo Olympic and Paralympic Games?ATwo animals.BTwo robots.CTwo stones.DTwo students.36What can you infer (推断) from the third paragraph?AThe b

    63、lue and white mascot is for the Paralympic Games.BThe pink and white mascot is for the Olympic Games.CThe pink and white mascot also has a special power.DThe blue and white mascot has a strong sense of direction.37What does the underlined word “select” mean in the fourth paragraph?ADescribe.BPick.CW

    64、atch.DTouch.38Which sentence is TRUE according to the article?AJapan will hold the Olympic and Paralympic Games in 2022.BMore than 20,500 classes helped to decide the final mascots.CWe havent known the names of the mascots yet.DThe pink and white mascot has a sense of a strong sense of justice.39Whe

    65、re does the article probably come from?AA newspaper.BA history magazine.CA storybook.DA photo album. 参考答案1B2C3B4D【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述的是东京奥运会跳水运动员全红婵的故事。1推理判断题。根据文章第一段中的“a 14-year-old Chinese player”可知,第一段介绍了全红婵多大,A项正确;第一段中的“a 14-year-old Chinese player, made history at the 2020 Summer Olympics in Tok

    66、yo”可知,第一段介绍了全红婵什么时候在东京夺冠的,C项正确;第一段中的“she got full marks in three of her five dives (跳水) and won first place”可知,第一段介绍了全红婵在决赛中展示了多少次跳水,选项D正确,第一段没有提到的是选项B。故选B。2词句猜测题。根据文章第三段中的“Quan has a cute face and looks like a small boy”“全有一张可爱的脸,看起来像个小男孩”和“I was a little nervous at first”“刚开始我有点”可推知,nervous是“紧张的”意

    67、思,故选C。3细节理解题。根据文章第二段中的“As the youngest player of the Chinese team in Tokyo”可知,全红婵比东京的任何其他中国队员都小,故选B。4推理判断题。通读全文可知,文章主要介绍 的是东京奥运会跳水运动员全红婵的故事,所以文章的主题应该是体育运动,推知可以在报纸的体育板块看到这篇文章,故选D。5C6C7A【分析】本文介绍了奥运会的一些你可能不知道的有趣事实,包括2021年为什么是“东京2020”,为什么潜水后淋浴,谁能得到最好的泳道。5细节理解题。根据“The IOC decided to have it in 2021, not

    68、only because of the COVID-19, but also because they did not have enough money.”可知,国际奥委会决定在2021年举办奥运会,不仅是因为新冠肺炎疫情,还因为他们没有足够的资金。故选C。6细节理解题。根据“In fact, its because the water is so cold in the pool that it may make their muscles cramp(抽筋). The warm water of the shower can help keep their muscles relaxed

    69、.”可知,淋浴的温水可以帮助放松他们的肌肉。故选C。7推理判断题。根据“The fastest gets the center lane.”可知,游的最快的会得到中间跑道,A选项用时最少。故选A。8D9B10A11C【分析】本文主要介绍了在东京奥运会之后,将会有哪两个国家举办奥运会,以及这两座城市曾经举办过奥运会的次数以及它们为接下来奥运会所做的准备。8细节理解题。根据“Paris will host the Olympic Games in 2024 and Los Angeles will be the next in 2028”可知,洛杉矶将在2028年举办下届奥运会,故选D。9词义猜测

    70、题。根据“Paris will host the Olympic Games in 2024 and Los Angeles will be the next in 2028”可知,巴黎将主办2024年奥运会,洛杉矶将在2028年举办下届奥运会,所以host表示“举办”,故选B。10细节理解题。根据“Paris hosted two Olympics before”可知,巴黎曾举办过两届奥运会,故选A。11细节理解题。根据“The two cities already(已经)have more than 90 percent of the facilities(设施)for the Games

    71、. This will help them to spend less money”可知,因为这两个城市已经拥有了大部分的设施,故选C。12B13D14C【分析】本文是一篇说明文。主要介绍了巴黎奥运会的三个运动项目:滑板、冲浪和运动攀岩。12细节理解题。根据文中“In this sport, you ride on a skateboard and perform tricks.”可知,“特技”这个词可以最好地描述滑板运动。故选B。13词句猜测题。根据文中“Surfs up!” means the surf is high enough to ride.”可知,是海浪足够高时可以滑行,故猜测出

    72、,“Surfs up!”的含义应是指到冲浪的时间了,故选D。14推理判断题。根据文中“Climbing needs great strength, requiring the use of 650 different muscles.”可推理出,运动员进行攀岩运动需要充足的能量。故选C。15C16D17A18C19B【分析】文章大意:本文主要讲了在2020年东京奥运会来临之际,日本人首先提出了保护环境的想法,以及奥委会为了保护环境而做的努力。15推理判断题。根据The Tokyo Olympic Games will start on July 23, 2021 because of the

    73、ongoing COVID-19.The Olympics will still be called Tokyo 2020.可知由于新冠病毒的蔓延东京奥运会的开幕时间是2021年7月23日,而它仍然被称为是2020年东京奥运会,因此判断它被推迟了一年,故选C。16细节理解题。根据To help the environment and raise the awareness, the Olympic Committee started the Everyones Medal program in February 2017. The program encouraged people to dr

    74、op off used electronics at specific location bins set up by Japans Environmental Sanitation Center. 可知奥委会建议将报废的点子产品扔进日本环境卫生中心建造的特定的垃圾箱,故选D。17细节理解题。根据On July 24, 2019, the Olympic Committee (奥委会) expressed its first bright idea medals (奖牌) were made from old phones and other electronics. 可知奥委会表达明确的观点

    75、是在2019年7月24日;根据The idea was first introduced in 2016 by a group of young Japanese students. 可知2016年首先是日本学生产生这个主意;根据By the time the collection ended in March 2019, around 79,000 tons of used cellphones and other small electronics had been collected. 可知回收报废的点子产品是在2019年三月截止;根据The Tokyo Olympic Games wi

    76、ll start on July 23, 2021 because of the ongoing COVID-19. 可知2020年东京奥运会将在2021年举办;因此根据时间顺序,判断正确的顺序是,故选A。18推理判断题。根据The Olympic Committee hopes the Tokyo 2020 medals will help raise awareness of the alarming increase in electronic waste 一 not just in Japan but worldwide 一 and cause people to rethink wh

    77、ether they need to change their electronics unnecessarily. 可知奥委会希望2020年东京奥运会奖牌会帮助人们提升电子垃圾增加的严峻形势,不止在日本,而是全球,从此可以推断出电子垃圾在全世界正在增加,故选C。19主旨大意题。根据Japan, the host country of the 2020 Olympic and Paralympic Games, has promised to hold the most innovative (创新的) Games ever organized. On July 24, 2019, the O

    78、lympic Committee (奥委会) expressed its first bright idea medals (奖牌) were made from old phones and other electronics. 可知本文主要讲了2020年东京奥运会将用旧手机和其他电子产品制作奖牌以保护环境,故选B。20C21B22A23B24A【分析】本文讲述了随着新型冠状病毒迅速传播到世界大多数国家,许多国家都取消了重大的体育和文化活动,甚至奥运会被迫推迟。20词义猜测题。Doing what you want.做你想做的;Doing what you are told.照我说的做;Do

    79、ing what others are doing.做别人在做的事;Doing what others dont do.做别人不做的事;前面提到“全国人大、世界田径室内锦标赛等国内重大赛事已经推迟”后文也提到各国重要活动和赛事也被取消或推迟。所以这里是“效仿”之意。故选C。21细节理解题。根据“The health of persons is much more important than any football game”可知人的健康比任何足球比赛都重要得多,可推测出由于健康原因,2020年欧洲杯被取消。故选B。22细节理解题。根据“officials had no choice but

    80、 to postpone the event for the first time in history. The International Olympic Committee approved the request on March 24, delaying the event until the summer of 2021.”可知日本官员别无选择,只好将这一事件历史上第一次推迟。国际奥委会于3月24日批准了这一请求,将奥运会推迟到2021年夏季举行,故选A。23推理判断题。根据“We agreed that a postponement would be the best way t

    81、o ensure that the athletes are in peak condition when they compete and to guarantee the safety of the spectators.”可知我们一致认为,推迟比赛将是确保运动员比赛时处于最佳状态和保证观众安全的最好办法,可推测出不举办比赛,故选B。24观点态度题。从作者引用传染病研究人员伊冯马尔多纳多(Yvonne Maldonado)的话,可推测出作者是支持这一决定。故选A。25C26B27B【分析】本文主要讲述了关于中国最新跳水运动员全红婵的故事。25词句猜测题。根据“She won two gol

    82、d medals(奖牌) in the womens 10-meter platform dive. It was a big surprise to the team and Quan herself.”可知她在女子10米跳台跳水中获得两枚金牌。这对全队和她自己来说都是一个巨大的惊喜,由此推测“dark horse”表示“令人惊讶的赢家”,故选C。26主旨大意题。根据最后一段“I need to practice hard every day and try my best every day,”可知努力工作很重要。故选B。27最佳标题题。通读全文可知本文主要是关于中国最新跳水运动员全红婵的

    83、故事,故选B。28B29B30C【分析】本文介绍了三名出生于2000年以后的年轻运动员,他们在东京2020奥运会上为祖国夺得了金牌,分别是女子10米跳台冠军全红婵,女子平衡木冠军管晨辰和男子50米步枪三姿冠军张常鸿,短文叙述了他们的成就和性格特征等。28细节理解题。根据文中“At the Tokyo 2020 Olympic Games, young players born after 2000 got 12 of Chinas 38 gold medals.”可知在东京2020奥运会上,中国队夺得了38枚金牌,故选B。29细节理解题。根据文中“Quan was the youngest m

    84、ember of the Chinese team,”可知全红婵是东京2020奥运会上中国队最年轻的运动员,故选B。30细节理解题。根据文中“Unlike most outgoing young man,the gold medal winner of the mens 50- meter rifle three-positions is cool and calm.”可知张常鸿性格冷静沉着,故选C。31D32C33C34C【分析】文章大意:本文主要介绍了2020年东京奥运会的奖牌将由不需要的二手电子材料制成,而领奖台将主要由回收塑料制成。31细节理解题。根据第一段中“The podiums

    85、will be made mainly from recycled plastics in Tokyo Olympics in 2020.”可知2020年东京奥运会的领奖台将主要由回收塑料制成。故选D。32细节理解题。根据最后一段中“Tokyo expected to collect about 45,000 kilograms plastic waste to build the podiums.”可知东京预计将收集约45,000公斤塑料垃圾来建造领奖台。故选C。33细节理解题。根据最后一段中“The podiums might be given to schools or sports o

    86、rganizations after Olympics.”可知领奖台可能在奥运会后发放给学校或体育组织。故选C。34推理判断题。结合全文可知本文主要讲的是2020东京奥运会的相关内容,由此可推出可能出现在报纸中的体育专栏。故选C。【点睛】35B36C37B38C39A【分析】每届奥运会都会出现新的吉祥物,2020年东京奥运会和残奥会的吉祥物已经确定,获胜方案是由日本小学生选出来的,今年夏天将会为吉祥物命名。35细节理解题。根据第二段“They are two robots with traditional Japanese designs.”可知2020年东京奥运会和残奥会的吉祥物是两个带有传

    87、统日本设计的机器人,故选B。36推理判断题。根据第三段“It is pink and white. It also has a special power to talk with stones and the wind and move things with its mind”可知粉红色和白色的吉祥物也有一种特殊力量,能和石头、风交谈,用意念使东西移动,故选C。37词义猜测题。根据上文“They decided the final mascots.”及后文进一步的介绍“It was the first time in Olympic history to ask primary schoo

    88、l students to pick the mascots.”这是奥林匹克史上第一次让小学生选吉祥物,可知“More than 205,000 classes helped to select them”意思为:超过20.5万个班级帮助选择了他们,故选B。38细节理解题。根据“We finally know the mascots of the 2020 Tokyo Olympic and Paralympic Games.”可知日本东京将要在2020年举行奥运会和残奥会,故填A错误;根据“More than 205,000 classes helped to select them.”可知

    89、超过20.5万个班级帮助选择吉祥物,故填B错误;根据“The mascots will get their names this summer.”可知我们还不知道吉祥物的名字;根据第三段“The blue and white mascot is for the Olympic Games. It has a strong sense of justice (正义感)”可知蓝色和白色的吉祥物有强烈的正义感,故填D错误。结合题干,故选C。39推理判断题。根据短文主要介绍了东京奥运会及残奥会的吉祥物确定过程,今年夏天将会为吉祥物命名。A. A newspaper.报纸;B. A history magazine历史杂志;C. A storybook.故事书;D. A photo album相册。对比选项,故选A。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:专题37 东京奥运会-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-834939.html
    相关资源 更多
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案(b卷).docx六年级下册数学期末测试卷含答案(b卷).docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案(a卷).docx六年级下册数学期末测试卷含答案(a卷).docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案解析.docx六年级下册数学期末测试卷含答案解析.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案下载.docx六年级下册数学期末测试卷含答案下载.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【黄金题型】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【黄金题型】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【预热题】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【预热题】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【达标题】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【达标题】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【轻巧夺冠】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【轻巧夺冠】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【能力提升】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【能力提升】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【考试直接用】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【考试直接用】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【综合题】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【综合题】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【综合卷】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【综合卷】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【精练】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【精练】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【突破训练】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【突破训练】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【研优卷】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【研优卷】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【满分必刷】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【满分必刷】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【模拟题】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【模拟题】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【最新】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【最新】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【新】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【新】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【巩固】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【巩固】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【实用】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【实用】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【完整版】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【完整版】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【夺分金卷】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【夺分金卷】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【基础题】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【基础题】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【培优】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【培优】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【培优b卷】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【培优b卷】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【培优a卷】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【培优a卷】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【名师推荐】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【名师推荐】.docx
  • 六年级下册数学期末测试卷含答案【典型题】.docx六年级下册数学期末测试卷含答案【典型题】.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1