四川省眉山市2021-2022学年高一英语下学期期末质量检测试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 眉山市 2021 2022 学年 英语 学期 期末 质量 检测 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、眉山市高中2024届第二学期期末教学质量检测英语试题卷(满分150分,考试时间120分钟)注意事项:1.答题前,考生先将自己的姓名、准考证号填写清楚,并认真核对条形码上的姓名、准考证号和科目;2.选择题部分请按题号用2B铅笔填涂方框,修改时用橡皮擦干净,不留痕迹;3.非选择题部分请按题号用0.5毫米黑色墨水签字笔书写,否则作答无效;4.在草稿纸、试题卷上答题无效;5.请勿折叠答题卡。保持字体工整、笔迹清晰、卡面整洁。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下
2、面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】When does the football match start?A. At 6: 00.B. At 8: 00.C. At 10: 00.【答案】B【解析】【原文】W: Could you tell me the starting time for the football match?M: It begins at 8 oclock, and it lasts
3、 two hours.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What was Tracy doing just now in the library?A. Borrowing an English book.B. Talking with two girls.C. Preparing for the lesson.【答案】B【解析】【原文】W: Have you seen Tracy anywhere? She has my English exercise book and I need it for my nextlesson.M: Yes, I saw her talking wit
4、h two girls just now in the library.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How long did the woman live abroad?A. Six months.B. Eight months.C. Twelve months.【答案】A【解析】【原文】M: Have you ever lived abroad, Michelle?W: Yes. I spent half a year in America when I was about 8.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where is the new shopping mal
5、l?A. Near Sunshine Street.B. Opposite the theater.C. Across from the stadium.【答案】B【解析】【原文】M: Theres a new shopping mall opposite the theater on Sunshine Street.W: Yeah, right beside the stadium. I saw it last weekend.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How will the guests go to the airport?A. By bus.B. By subway.C
6、. By car.【答案】C【解析】【原文】M: The guests are going to the airport tonight. But there will be no subway or bus then. We need someone to get them there on time.W: Id be happy to, and Ive just bought a new car.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有
7、时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What did the woman order at last?A. A beef sandwich and a coffee.B. A hotdog and a offee.C. Chicken breast and a coffee.7. How much should the woman pay for her meal?A. $5.B. $6.C. $8.【答案】6. C 7. A【解析】【原文】M: Hello, w
8、elcome to Burger Barn. Can 1 take your order?W: I think Ill have a beef sandwich fries and a coffee, please.M: Okay. Oh, Im sorry. Were out of beef sandwich today. How about a hot dog or maybe some chicken?W: Yeah. I think Ill go for the chicken, please.M: All right. Do you want breast meat or leg m
9、eat?W: Ah, breast meat, please. Someone in my office once recommended that to me. And a coffee, please.M: Okay, is that all?W: Yeah, thats all.M: Well, chicken breast is $6 but its the special for today, just $3. A coffee is $2. And you can choose Alipay or cash for your payment.W: OK, thank you.听下面
10、一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What is the probable relationship between the speakers?A. Tour guide and tourist.B. Father and daughter.C. Waiter and customer.9. What does the man think is probably the most amazing in the museum?A. The history of the remains of a butterfly.B. The number of dinosa
11、urs.C. The length of the largest dinosaur.10. How long can the man spend in the museum?A. Three hours.B. Five hours.C. Six hours.【答案】8. A 9. C 10. A【解析】【原文】W: Welcome to the New York Natural History Museum. Please review this visitors guide while I take you around.M: Excellent! My daughter is so exc
12、ited to see the dinosaurs.W: Thats my favorite part as well. These dinosaur bones have been gathered from all over the world since 1880.M: Amazing! What are the oldest things we can see in the museum?W: Well, for insects, there are the remains of a 20-million-year-old butterfly.M: Wow! Whats the lar
13、gest dinosaur in the museum?W: Of the 100 dinosaurs that we have, the largest one is almost 40 meters long.M: What an incredible length! Thats the most amazing thing Ive heard all day. Id say itll take several hours to explore everything here.W: Well, its only 2 p. m. now and everything shuts down a
14、t 5 p. m. So, lets get going!听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. How does the woman feel about her job?A. Tired.B. Excited.C. Bored.12. What does the man do for a living?A. He is a doctor.B. He owns his business.C. He works as a lawyer.13. When will the woman take some time off?A. In the spring.B
15、. In the winter.C. In the autumn.【答案】11. A 12. B 13. B【解析】【原文】M: Long time no see. You must be busy lately. I heard you were changing jobs.W: I was going to leave my job, but they promoted me instead. At first I was excited, but now I think I made the wrong decision.M: Why is that?W: Since my pay wa
16、s raised, they have been making me work longer hours. Im tired of it!M: Thats why I work for myself. I set my own schedule, and I dont answer to anyone. You can always come to work for me selling cars.W: I should have become a doctor like my mother. They are much more respected than lawyers.M: Well,
17、 lawyers are respected, too. I think you should plan a trip. It will give you a chance to relax and refresh.W: I would love to, but I am saving up all my vacation time for Christmas.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. What are the speakers trying to find?A. Gas.B. Oil.C. Water.15. Where are the s
18、peakers?A. In Africa.B. In Europe.C. In Asia.16. Who are the speakers?A. Volunteers.B. Businessmen.C. Villagers.【答案】14. C 15. A 16. A【解析】【原文】M: I think we will have to dig down a bit further yet.W: It is so hot here. How do these people survive?M: They are used to it but the water in this village is
19、 dirty. They need a clean supply.W: We could make more money by drilling for oil or gas.M: Thats for sure. We dont get paid for our work, but our reward is to help these villagers become healthy.W: Of course. They could teach us something about happiness. They have nothing in the bank but they are a
20、lways smiling.M: People in this part of Africa know the value of life.W: What made you decide to come here?M: Well, Europe doesnt need my help. Asian countries are getting richer. This is where I can do the most good.W: I agree. lam thinking about the same thing when I volunteer.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播
21、放相关音频,请去附件查看】17. What does the speaker say about competitions in the past years?A. They were creative and fantastic.B. They were enjoyable and successful.C. They were completely new experiences.18. What competition was held last year?A. A dancing contest.B. A singing contest.C. A reading contest.19.
22、 What is the purpose of the Pets Competition?A. To help students choose pets to take home.B. To lead students to treat pets kindly.C. To give students chances to show their pets.20. What does the speaker ask the students to do?A. Train dogs in their free time.B. Learn more theory about animals.C. Ke
23、ep a record of the competition.【答案】17. B 18. C 19. B 20. C【解析】【原文】Good morning, boys and girls. In my past years as the headmaster, our school held many enjoyable, and successful competitions, including singing, dancing, and drama. Who could forget last years fantastic reading competition? And now w
24、ell have something even better. You know nowadays, some people dont treat pets well. Maybe because they do not think carefully before getting a pet. So theres going to be a Pets Competition to impress on everyone the importance of treating pels kindly. You will not feel disappointed or bored because
25、 our teachers will not talk to you about academic theory. Instead, we can gather experience in a relaxing environment with animals in the classroom. The competition will be based on the dogs behaviour. However, this competition is not open to your own pets this first year. Our school has chosen five
26、 dogs for this competition. That means you can just sit back and enjoy. Come to observe carefully and keep a diary during the activity. How can you miss such an educational and fun event? It may be the best competition of the year.第二部分 阅读理解(共两节,满分40 分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,
27、选出最佳选项。AThere are more than 1,000 registered (注册的) student organizations and clubs at Purdue, all created and led by students!A Cause for PawsThe purpose of this organization is to help no-kill animal shelters in the Lafayette area by organizing events to raise money for these shelters.Email: acp pu
28、rdue.eduOrganization meeting day: MondayOrganization meeting time: 7:00 p.m.Adapted Toys for ChildrenATC is a nonprofit club devoted to adapting toys for children with disabilities. ATC works one on one with families of these children, redesigning donated toys for these children to play with. ATC wa
29、s created to help these children feel accepted by society, showing them that their lives are important.Email: purdueadaptedtoysOrganization meeting day: WednesdayOrganization meeting time: 7:30 p.m.Higher Ground Dance CompanyHigher Ground is a student-run company that puts on a show each semester to
30、 raise money for the Andrea Rizzo Foundation. The Andrea Rizzo Foundation is an organization that provides dance therapy (疗法) to children with special needs and serious illnesses.If you have a passion for dance and helping others, you are welcome and encouraged to join this group!Email: higherground
31、dancecoOrganization meeting day: ThursdayOrganization meeting time: 7:00 p.m.Purdue Engineering OutreachPEO brings engineering to middle school and high school classrooms in creative ways. This club was started to help show the next generation that science, technology, engineering and math, (STEM fo
32、r short), are not only important fields of study, but also interesting and fun ones. We bring engineering into the classroom. We love to have fun, and welcome all, including new members.Email: outreach purdue.eduOrganization meeting day: MondayOrganization meeting time: 6:00 p.m.21. Which will you c
33、hoose if you are interested in animal protection?A. A Cause for Paws.B. Adapted Toys for Children.C. Higher Ground Dance Company.D. Purdue Engineering Outreach.22. What do ATC and Higher Ground Dance Company have in common?A. They teach members how to dance.B. They donate toys to poor families.C. Th
34、ey raise money by putting on shows.D. They care about unfortunate children.23. What is Purdue Engineering Outreachs aim?A. To provide therapy for children in need.B. To raise young peoples interest in STEM.C. To make engineering a major course in high schools.D. To improve the passion for dance and
35、helping others.【答案】21. A 22. D 23. B【解析】【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了四个俱乐部的情况,包括俱乐部目标、联系方式和见面时间等。【21题详解】细节理解题。根据A Cause for Paws部分中“The purpose of this organization is to help no-kill animal shelters in the Lafayette area by organizing events to raise money for these shelters.(这个组织的目的是通过组织活动来帮助拉斐特地区的免杀动物收容所,为
36、这些收容所筹集资金)”可知,如果你对动物保护感兴趣,你会选择A Cause for Paws。故选A。【22题详解】细节理解题。根据Adapted Toys for Children部分中“ATC is a nonprofit club devoted to adapting toys for children with disabilities. ATC works one on one with families of these children, redesigning donated toys for these children to play with. ATC was crea
37、ted to help these children feel accepted by society, showing them that their lives are important.(ATC是一家致力于为残疾儿童改装玩具的非营利性俱乐部。ATC与这些孩子的家庭一对一地合作,重新设计捐赠的玩具给这些孩子玩。ATC的成立是为了帮助这些孩子感到被社会接受,向他们展示他们的生命是重要的)”以及Higher Ground Dance Company部分中“The Andrea Rizzo Foundation is an organization that provides dance th
38、erapy (疗法) to children with special needs and serious illnesses. (安德里亚里佐基金会是一个为有特殊需求和严重疾病的儿童提供舞蹈治疗的组织)”可知,ATC和Higher Ground Dance Company的共同之处是都关心不幸的孩子。故选D。【23题详解】细节理解题。根据Purdue Engineering Outreach部分中“This club was started to help show the next generation that science, technology, engineering and m
39、ath, (STEM for short), are not only important fields of study, but also interesting and fun ones.(成立该俱乐部的目的是向下一代展示科学、技术、工程和数学(简称STEM)不仅是重要的研究领域,而且是有趣和有趣的领域)”可知,Purdue Engineering Outreach的目标是提高年轻人对STEM的兴趣。故选B。BThe Smithsonian National Zoo in Washington began a six-month celebration on March 16 of th
40、e 50th anniversary of the arrival of two giant pandas, celebrating the close cooperation between China and the United States in panda exchanges and preservation. On April 16, visitors can enjoy lion dance performances, and calligraphy exhibitions. They also can speak with the zoos scientists and wat
41、ch the pandas receive special nutritious treats.In 1972, then-US President Richard Nixon and his wife, Pat, made a historic visit to China. At an appreciation dinner before they left China, Premier Zhou Enlai told Pat that China would present the US with two pandas, which surprised and delighted her
42、.The pandas, Ling Ling and Hsing Hsing, arrived at the National Zoo on April 16, 1972. They lived there for more than 20 years, before passing away in the 1990s. A new panda couple, Mei Xiang and Tian Tian, arrived at the zoo in 2000. They still live at the zo0 with their cub, Xiao QiJi (Little Mira
43、cle). The couples other three cubs, Tai Shan, Bao Bao and Bei Bei were returned to China.“After 50 years, giant pandas remain an iconie species for our zoo,” said Brandie Smith, director of the national zoo. “More importantly, they show how great conservation outcomes can be achieved through great p
44、artnerships with our Chinese colleagues.”Usually, Smith and her coworkers visit their Chinese partners several times a year to share knowledge about pandas. Chinese experts also go to the US. During the pandemic, they have communicated through emails and video calls. Smith said it has been “as good
45、as it always is” as they have had a good relationship for many years. She said she hopes the program will last at least 50 more years. Chinese Ambassador to the US Cui Tiankai said “We are connected again in the growth of our little ambassador.”The pandas have been seen by tens of millions of US peo
46、ple, Brooklyn, a 3-year-old girl, said she wanted more panda mommies and panda babies to come to the zoo.24. What can visitors do during the celebration?A. Communicate with the zoos experts.B. Treat the pandas to special nutritious food.C. Take part in lion dance performances.D. Enjoy exhibitions ab
47、out the pandas.25. How many giant pandas live at the Smithsonians National Zoo at present?A. 2.B. 3.C. 5.D. 8.26. What does Brandie Smith think of the giant pandas in the zoo?A. They have trouble in adapting to a different living environment.B. They have been living in the zoo for at least 100 years
48、.C. They show joint efforts made by experts from both two countries.D. They are the most popular animals at the American National Zoos.27 What can we conclude from this passage?A. American experts lost touch with Chinese partners during the pandemic.B. Pandas in the Smithsonians National Zoo are not
49、 taken good care of.C. All of the new panda couples cubs were sent back to China after their birth.D. Sending pandas to the US developed friendship between the two countries.【答案】24. A 25. B 26. C 27. D【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了3月16日,位于华盛顿的史密森尼国家动物园开始了为期六个月的庆祝活动,庆祝两只大熊猫降生50周年,庆祝中美两国在大熊猫交流和保护方面的密切合作。介绍了这
50、两只大熊猫的情况以及在中美交流中的作用。【24题详解】细节理解题。根据第一段中“They also can speak with the zoos scientists and watch the pandas receive special nutritious treats.(他们还可以与动物园的科学家交谈,并观看大熊猫接受特殊的营养食物)”可知,在庆祝活动期间,游客可以做与动物园专家沟通。故选A。【25题详解】细节理解题。根据第四段中“A new panda couple, Mei Xiang and Tian Tian, arrived at the zoo in 2000. They
51、 still live at the zo0 with their cub, Xiao QiJi (Little Miracle).(2000年,一对新的熊猫夫妇“美香”和“天天”来到了动物园。他们仍然和他们的幼崽“小奇迹”住在动物园里)”可知,目前有3只大熊猫生活在史密森尼国家动物园。故选B。【26题详解】细节理解题。根据倒数第三段中“More importantly, they show how great conservation outcomes can be achieved through great partnerships with our Chinese colleagues
52、.(更重要的是,它们表明,通过与中国同事的良好合作,可以取得巨大的保护成果)”可知,布兰迪史密斯认为动物园里的大熊猫展示了两国专家的共同努力。故选C。【27题详解】推理判断题。根据倒数第二段“Chinese Ambassador to the US Cui Tiankai said “We are connected again in the growth of our little ambassador.”(中国驻美大使崔天凯说:“在小大使的成长中,我们再次联系在了一起。”)”可推知,送熊猫到美国发展了两国之间的友谊。故选D。C“What is the story of your piano
53、?” A new friend asked over dinner. My piano stays in a corner of small living room. “All pianos have stories,” she said. Suddenly, my pianos story came flooding out of me fully-formed as if Id always had this tale to tell.I loved music since childhood. I studied with the recorder and moved to the vi
54、olin, trumpet and guitar. But playing the piano had always been my dream, a dream our family could not afford.I grew up in an immigrant Chinese family in Toronto. My father waited tables in a Chinese restaurant, and my mother worked in a Chinese laundry. Despite our poor childhood, my siblings (兄弟姐妹
55、) and I were always fed with love. I cant remember which birthday it was when my mother spared the money to buy me a doll. Of course, by then Id outgrown wanting dolls. But she worked too hard to know that and I never told her. I happily and gratefully accepted the doll because I loved the gift that
56、 was her loving me enough to buy it for me.So it was eventually with my piano. It was in my last year of high school. I took piano lessons for about a year before university forced me to stop. I had to make a decision to continue the more practical goal of medical school or my love for music. The pr
57、actical one in me won. But I also stopped piano lessons because as with my doll, it was too late to learn to play the way I wanted.I moved that piano around with me over the next decade until my son was born he showed an early interest in music, so I put him in piano lessons.Ive come to realize that
58、 in pursuit of my career, Ive let all personal pleasure fall away. Maybe its time to get that piano retuned (重新调音) again, this time for myself, before its too late to enjoy. Maybe thats something we all should do right now.Sometimes a single question can open whole paths of thinking and discovery. S
59、o, what is the story of your piano?28. What do we know about the author from the first three paragraphs?A. She was born in a musical family.B. She refused to accept the doll as a gift.C. She had a poor but happy childhood.D. Her parents were too busy to care for her.29. Why did the author stop learn
60、ing the piano in her last year of high school?A. Playing the piano was useless to her.B. She couldnt afford piano lessons.C. Her parents forced her to stop.D. She faced academic and career pressure.30. What will the author probably do in the near future?A. Ask her son to learn the piano.B. Buy a new
61、 piano for herself.C. Restart her piano dream.D. Focus on her medical career.31. What is the authors purpose in writing the article?A. To share her story about an unrealized dream.B. To show the advantage of medicine over music.C. To recall her unfortunate childhood experience.D. To encourage reader
62、s to play the piano.【答案】28. C 29. D 30. C 31. A【解析】【导语】这是一篇记叙文。作者讲述了自己从小喜欢弹钢琴,但是家里无法负担,只好放弃。后来也因为现实的原因放弃了钢琴,直到儿子出生,作者让他去上钢琴课,于是决定重拾钢琴梦。【28题详解】细节理解题。根据第二段最后一句“But playing the piano had always been my dream, a dream our family could not afford.(但是弹钢琴是我一直的梦想,一个我们家无法支付的梦)”可知,由于家庭贫困,买不起钢琴,无法实现作者弹钢琴的梦想。根据
63、第三段第三句“Despite our poor childhood, my siblings (兄弟姐妹) and I were always fed with love. (尽管我的童年很贫困,但是兄弟姐妹和我都被爱滋养)”可知,尽管贫困,但是有兄弟姐妹和父母的爱,他是幸福的。故选C。【29题详解】细节理解题。根据第四段“I had to make a decision: to work towards the more practical goal of medical school or my love for music. Finally I chose to stop piano l
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-948741.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
