分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 7

类型备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 2 Iconic Attractions 新人教版选择性必修第四册.docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:960695
  • 上传时间:2025-12-19
  • 格式:DOCX
  • 页数:7
  • 大小:52.86KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit Iconic Attractions 新人教版选择性必修第四
    资源描述:

    1、Unit 2 Iconic Attractions一、阅读理解A2023重庆巴蜀中学阶段练习With ones eyes closed, Beijings main roads sound like any Chinese city. All around is the roar of traffic, featuring recorded safety warnings from buses and the occasional bell of a rental-bicycle. But in the capitals last hutongs, as its ancient grey-wa

    2、lled alleys are known, fragments of an older soundscape can be heard. The song of caged crickets is one. Hung in the doorways of courtyard homes, the insects bring a rural note into the city. A quarter-century ago their song was common.Another relic is the musical sound produced by steel plates, ann

    3、ouncing a knife sharpeners arrival. Several such specialists still work Beijings streets. Their sounding-plates attract customers from hutong homes and high-rise flats. But the numbers are falling.An almost-vanished Beijing sound is one of the strangest. Like the noise of flying saucers in an old sc

    4、ience-fiction film, it is made by pigeon whistles. Tiny flutes made from bamboo, these are sewn into the tail feathers of pigeons kept in rooftop cages. The birds are released twice a day to circle in the sky. Even 20 years ago, it was possible to hear this melodic noise in the hutongs.Modern Beijin

    5、g is a city in a hurry. Many hutongs have been torn down to make way for wide avenues and shiny skyscrapers, leaving no room for pigeon lofts(鸽舍). Zhang Baotongis one of Beijinigs last master pigeon-whistle makers. He is advising a museum of sound in Songzhuang, a suburb of Beijing that is popular w

    6、ith artists. A rooftop cage is planned, with more than 100 pigeons that will take to the skies for visitors. The co-founder of the museum, Colin Siyuan Chinnery, is a British-Chinese artist and collector of Beijings sounds. He lists the rattles(拨浪鼓) and rhythmic cries used by fortune-tellers and med

    7、icine sellers, doctors, barbers and knife sharpeners. Many of these will be showcased in an exhibition about old Beijing narrated by an animation of Mr. Zhang. Other places had traders cries, but true Beijingers dismiss sellers elsewhere as mere loud shouters;Beijingers pride is one tradition that n

    8、ever fades, Mr. Chinnery says.本文为说明文,主要介绍了老北京胡同的传统声音以及艺术家和工艺大师联手保护老北京的声音的情况。1.Why does the author mention the song of caged crickets in paragraph 2?A. To promote insect conservation.B. To highlight urban development.C. To explain the decline of hutongs.D. To illustrate a typical hutong sound.解析D推理判断

    9、题。由第一段最后一句话中的fragments of an older soundscape can be heard以及第二段开头The song of caged crickets is one可知,作者提到笼中蟋蟀的叫声是为了说明一个典型的胡同声音,故选D。2.What can be heard both in hutongs and on streets?A. Warnings from buses.B. The song of caged crickets.C. Noise of flying saucers.D. Cries of knife sharpeners.解析D细节理解题。

    10、由第三段中的Another relic is the musical sound produced by steel plates, announcing a knife sharpeners arrival. Several such specialists still work Beijings streets. Their sounding-plates attract customers from hutong homes and high-rise flats可知在胡同和街道上都能听到的是磨刀师傅的叫喊声,故选D。3.What has contributed to the decli

    11、ne of pigeon whistles?A. The changing taste of artists.B. The decreasing number of hutongs.C. The rapid expansion of pigeon lofts.D. The new method of road construction.解析B细节理解题。由第五段中的Modern Beijing is a city in a hurry. Many hutongs have been torn down to make way for wide avenues and shiny skyscra

    12、pers, leaving no room for pigeon lofts(鸽舍)可知,胡同数量减少导致了鸽舍的减少,故选B。4.What is the ultimate goal of the museum in Songzhuang?A. To attract artists and craftsmen.B. To rebuild rooftop cages for pigeons.C. To preserve the sounds of old Beijing.D. To display sounds from all walks of life.解析C推理判断题。由最后一段中的He

    13、lists the rattles(拨浪鼓) and rhythmic cries used by fortune-tellers and medicine sellers, doctors, barbers and knife sharpeners. Many of these will be showcased in an exhibition about old Beijing narrated by an animation of Mr. Zhang可推知,艺术家们将即将消失的声音重新放回博物馆中,他们的最终目的是想要保护老北京的声音,故选C。B中华文化/2024广东湛江开学质检The

    14、 Mogao Grottoes were a center of Buddhist life and some of the worlds great cultures for hundreds of years. However, by the late Qing Dynasty they had been abandoned and nearly forgotten and many of the caves had become damaged by the elements. Around 1900, with the discovery of a library of thousan

    15、ds of ancient documents, the caves received new interest from Chinese and foreign researchers. Unfortunately, this resulted in tens of thousands of items from the caves being taken to foreign museums.In the 1940s, many researchers and artists visited the area to study traditional Chinese art. Copies

    16、 of some of the artwork painted by respected artists such as Zhang Daqian and Guan Shanyue helped people all over the country learn about Dunhuang. These artists were also inspired by the artwork they saw in the caves and it began to influence their painting styles. Others stayed in the desert for m

    17、uch longer; Chang Shuhong stayed for the rest of his life struggling to record the cultural treasures and protect them from the weather. As a result of their efforts the Dunhuang Academy was formed to protect and study the Mogao Grottoes.In 1987, the Mogao Grottoes were named a UNESCO World Heritage

    18、 Site. While the caves are open to the public, access is now limited in order to protect the artwork. However, the caves can be seen online in digital form so that people around the world can study and enjoy them.Despite its remoteness, the Mogao Grottoes continue to draw visitors. And just as the s

    19、and and desert have survived largely unchanged through the centuries, this small art gallery in the desert has also survived largely unchanged providing an amazing look at a world long ago past.本文是一篇说明文。文章主要介绍了莫高窟的情况。1.When did the Mogao Grottoes regain the worlds attention?A. Hundreds of years ago.

    20、B. In the late Qing Dynasty.C. In the late eighties of the 20th century.D. Around the beginning of the 20th century.解析D细节理解题。由第一段中的Around 1900, with the discovery of a library of thousands of ancient documents, the caves received new interest from Chinese and foreign researchers可知,本题选D。2. What is th

    21、e authors purpose in mentioning the artists in the 1940s?A. To learn about their works.B. To show how hard they worked.C. To compare their different styles.D. To appreciate their contributions.解析D推理判断题。由第二段中的As a result of their efforts, the Dunhuang Academy was formed to protect and study the Mogao

    22、 Grottoes可推知,文章提及20世纪40年代的艺术家们是为了赞赏他们在传承莫高窟文化上的贡献,故选D。3.When people have no access to visiting the caves,.A. they can do research onlineB. they can enjoy the digital versionsC. they can watch copies in art galleriesD. they can study them in foreign museums解析B细节理解题。由第三段中的While the caves are open to t

    23、he public, access is now limited in order to protect the artwork. However, the caves can be seen online in digital form so that people around the world can study and enjoy them可知,为了保护艺术品,现在莫高窟被限制进入,然而,人们可以在网上以数字形式看到、研究和欣赏它们,故选B。4.Which of the following can be a suitable title for the text?A. The Mog

    24、ao Grottoes Center of Buddhist LifeB. The Mogao Grottoes Art Gallery in the DesertC. Respected artists Protectors of the Mogao GrottoesD. An Amazing Tourist Attraction the Mogao Grottoes解析B标题归纳题。通读全文可知,文章在第一段讲述了莫高窟重新获得人们关注的原因;第二段提及20世纪40年代的艺术家们在传承莫高窟文化上所做的努力,赞赏了他们的贡献;第三段讲述莫高窟被列为世界文化遗产;第四段讲述了莫高窟的艺术价值

    25、。因而,本文主要介绍了沙漠中的艺术长廊莫高窟。由此可知,选项B可以概括文章主旨,做文章的标题最佳。二、完形填空2023福建师大附中期末Ciudad Perdida, Colombias Lost City, is older than Machu Picchu. There are no trains or buses allowing of easy travels to reach its ruins. The remote place is only 1 on foot: a tiring multi-day hike.Despite this, I couldnt 2 the oppo

    26、rtunity to visit Ciudad Perdida. 12 other hikers and I went there in 3 with a licensed guide. The dirt path, which 4 through towering palms and dangling vines(藤蔓), proved 5 right from the start. Its recommended that hikers have good general 6, as the journey is difficult. Horses helped to carry basi

    27、c 7 like food to the cabins where we would sleep. Along the way we also met the natives.They have been left undisturbed for centuries and theres a deep 8 between them and the land.The next morning, we were off early to beat the heat, but high temperatures and muscle pain had already 9 by the time we

    28、 reached the final stage 1,200 stone steps to 10. After finally lifting my 11 body up the long flight of stairs, my eyes rested on the scene that had 12 the backbreaking journey: Ciudad Perdida.I looked down and 13 at the beautiful site below. While the return trip included 14 the mental hurdle(障碍)

    29、of having already accomplished our goal, the experience is the one I would do 15. It is the difficulty that makes the journey a more rewarding one. Earned views are always better.本文是一篇夹叙夹议文。作者讲述了自己徒步去游览哥伦比亚的遗失之城Ciudad Perdida的经历和感受。1.A. impressiveB. accessibleC. worthwhileD. dangerous解析B这个偏僻的城市仅能步行到

    30、达:累人的多日徒步旅行。impressive给人印象深刻的, accessible可到达的,worthwhile值得的,dangerous危险的。B项符合语境。2.A. resistB. obtainC. promoteD. find解析A此处说的是作者无法抗拒这么一个好机会。couldnt resist意为无法抗拒。3.A. companyB. combinationC. harmonyD. communication解析A我和另外12个徒步旅行者与一个有执照的导游一起去了那里。 in company with意为与一起,在的陪同下,符合语境。4.A. buriedB. spreadC. s

    31、punD.wound解析D那条土路蜿蜒穿过(wound)高耸的棕榈树和悬挂的藤蔓,事实证明此路从一开始就具有挑战性(challenging)。5.A. disappointingB. embarrassingC. challengingD. amazing解析C参见上题解析。disappointing令人失望的,embarrassing令人尴尬的,amazing令人吃惊的。6.A. characterB. researchC. independenceD.fitness解析D建议徒步旅行者有良好的身体素质,因为旅程是困难的。character性格,research 研究,independenc

    32、e独立,fitness健康。D项符合语境。7.A. equipmentB. furnitureC. possessionsD.necessities解析D由like food可知,所填词指基本的必需品(necessities),故选D项。equipment装备, furniture家具,possessions财产。8.A. similarityB. distinctionC. bondD. belief解析C这些本地人在这块土地上生活了好几个世纪了,因此他们和土地之间有着深厚的联系(bond),故选C项。9.A. watched outB. cut offC. set inD. gave in

    33、解析C随着时间的流逝,旅行团在到达最后一段时,气温已经升高,而且在徒步中,徒步者的肌肉也开始(set in)酸痛,故选C项。watch out小心,cut off切断;give in屈服。10. A. constructB. pickC. coverD. explore解析C第二天我们趁天还没热,很早就出发了,但当我们到达最后一段要走1 200级石台阶时,高温和肌肉疼痛已经开始了。 cover行走(一段路程)。11. A. energeticB. painfulC. unhealthyD. delicate解析B在我终于把我疼痛的(painful)身体挪上长长的石阶后,我的目光停留在促使我辛苦

    34、跋涉的那一景色上:Ciudad Perdida。energetic精力充沛的,unhealthy不健康的, delicate易碎的。12. A. convincedB. predictedC. motivatedD. simplified解析Cconvince使信服,predict预测,motivate激励,simplify简化。由Despite this, I couldnt resist the opportunity to visit Ciudad Perdida可知,想看到Ciudad Perdida的景象激励作者开始了这段艰苦的旅程,故选C项。13. A. aimedB. point

    35、edC. bentD. wondered解析D我向下看,惊叹(wondered)于下面的美丽场景。14. A. overcomingB. memorizingC. observingD. fixing解析A尽管返程包括要克服(overcoming)已经完成了我们的目标的心理障碍,但是这次经历是我愿意再次(again)体验的。memorize记忆,observe观察,fix修理。15. A. otherwiseB. againC. thoughD. instead解析B参见上题解析。otherwise否则,though然而,instead代替。三、语法填空Noted for its colorf

    36、ul culture and awesome 1(beautiful), Bali, an island in Indonesia, attracts a steady flow of visitors. A huge part of Balis appeal lies 2 the variety of experiences it offers and the states of mind it can lead to. It has something 3(offer) to every type of traveller. There are so many amazing things

    37、 in Bali that it can be hard to decide what to do first.You wont have seen Bali 4 you havent fully explored South Bali. This part of the island is home to busy beach destinations like Seminyak and Canggu, as 5 as quieter and more family-centered ones like Sanur. There 6(be) no better area to discove

    38、r Balis modernness than Seminyak and Canggu. The two areas are closely situated to one another,7(match) each other perfectly. They are especially popular with digital nomads(游牧民) who 8(draw) here by the relaxed lifestyle, and plenty of cool cafes, and co-working spaces.Bali holds plenty of appeal 9(

    39、simple) outside these main tourist areas. Unsung highlights of the island include diving under the coral reefs(珊瑚礁) off the northwest coastline and hunting down 10(hide) waterfalls.本文是说明文,文章介绍了以其无与伦比的美丽和丰富多彩的文化而著称的巴厘岛。1.beauty考查名词。空处所填词被awesome修饰,作介词for的宾语,因此填不可数名词beauty。2.in考查介词。巴厘岛的吸引力很大程度上在于它提供的各

    40、种体验和它可以促成的精神状态。lie in表示在于,是固定搭配。3.to offerhave sth. to do表示有要做,不定式作定语,have对应的主语是不定式动作的执行者,不定式用主动形式表示被动意义。4.if考查状语从句。如果你没有对巴厘岛南部进行极致探索,那你就称不上见过巴厘岛。由语境可知,空处应填if(如果)。5.well考查短语连词。as well as连接并列的两个部分:busy beach destinations和quieter and more family-centered ones。as well as表示和,也。6.is考查时态和主谓一致。此处表示一般情况,应用一

    41、般现在时;谓语动词应与no better area在人称和数上保持一致,故填is。7.matching考查非谓语动词。这两个地方距离很近,相得益彰。句子已有谓语,空前没有连词,故此处应填非谓语动词。match与句子主语是逻辑上的主谓关系,且此处表示伴随状况,故用现在分词matching。8.are drawn考查时态、语态和主谓一致。此处描述现在的客观情况,应用一般现在时;draw(吸引)与主语是被动关系,且主语为复数,故填are drawn。9.simply考查副词。空处所填词在句中作状语,因此要使用副词simply。10.hidden考查形容词。所填词修饰名词waterfalls,故应用形容词hidden(隐藏的)。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 2 Iconic Attractions 新人教版选择性必修第四册.docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-960695.html
    相关资源 更多
  • 小学一年级数学上册解决问题应用题专题训练 附参考答案【完整版】.docx小学一年级数学上册解决问题应用题专题训练 附参考答案【完整版】.docx
  • 小学一年级数学上册解决问题应用题专题训练 附参考答案【典型题】.docx小学一年级数学上册解决问题应用题专题训练 附参考答案【典型题】.docx
  • 小学一年级数学上册解决问题应用题专题训练 通用.docx小学一年级数学上册解决问题应用题专题训练 通用.docx
  • 小学一年级数学上册解决问题应用题专题训练 精编.docx小学一年级数学上册解决问题应用题专题训练 精编.docx
  • 2016-2017学年粤教版高中物理选修3-1课件:第二章第二节对电阻的进一步研究 .ppt2016-2017学年粤教版高中物理选修3-1课件:第二章第二节对电阻的进一步研究 .ppt
  • 2016-2017学年粤教版高中物理选修3-1课件:第三章第四节安培力的应用 .ppt2016-2017学年粤教版高中物理选修3-1课件:第三章第四节安培力的应用 .ppt
  • 小学一年级数学上册解决问题应用题专题训练 精品(能力提升).docx小学一年级数学上册解决问题应用题专题训练 精品(能力提升).docx
  • 2016-2017学年粤教版高中物理选修3-1课件:第三章第三节探究安培力 .ppt2016-2017学年粤教版高中物理选修3-1课件:第三章第三节探究安培力 .ppt
  • 小学一年级数学上册解决问题应用题专题训练 精品(考点梳理).docx小学一年级数学上册解决问题应用题专题训练 精品(考点梳理).docx
  • 2016-2017学年粤教版高中物理选修3-1课件:第三章第一二节认识磁场 .ppt2016-2017学年粤教版高中物理选修3-1课件:第三章第一二节认识磁场 .ppt
  • 小学一年级数学上册解决问题应用题专题训练 精品(突破训练).docx小学一年级数学上册解决问题应用题专题训练 精品(突破训练).docx
  • 2016-2017学年粤教版物理选修3-5课件 第四章 原子核 第二节 放射性元素的衰变 .ppt2016-2017学年粤教版物理选修3-5课件 第四章 原子核 第二节 放射性元素的衰变 .ppt
  • 2016-2017学年粤教版物理选修3-5课件 第二章 波粒二象性 第五节 德布罗意波 .ppt2016-2017学年粤教版物理选修3-5课件 第二章 波粒二象性 第五节 德布罗意波 .ppt
  • 小学一年级数学上册解决问题应用题专题训练 精品(名校卷).docx小学一年级数学上册解决问题应用题专题训练 精品(名校卷).docx
  • 2016-2017学年粤教版物理选修3-5课件 第二章 波粒二象性 第三四节 光的波粒二象性 .ppt2016-2017学年粤教版物理选修3-5课件 第二章 波粒二象性 第三四节 光的波粒二象性 .ppt
  • 小学一年级数学上册解决问题应用题专题训练 精品(典优).docx小学一年级数学上册解决问题应用题专题训练 精品(典优).docx
  • 2016-2017学年粤教版物理选修3-5课件 第三章 原子结构之谜 第二节 原子的结构 .ppt2016-2017学年粤教版物理选修3-5课件 第三章 原子结构之谜 第二节 原子的结构 .ppt
  • 2016-2017学年粤教版物理选修3-5课件 第三章 原子结构之谜 第三四节 原子的能级结构 .ppt2016-2017学年粤教版物理选修3-5课件 第三章 原子结构之谜 第三四节 原子的能级结构 .ppt
  • 小学一年级数学上册解决问题应用题专题训练 精品(全优).docx小学一年级数学上册解决问题应用题专题训练 精品(全优).docx
  • 2016-2017学年粤教版物理选修3-3(课件)第二章第八节气体实验定律(Ⅱ) .ppt2016-2017学年粤教版物理选修3-3(课件)第二章第八节气体实验定律(Ⅱ) .ppt
  • 2016-2017学年粤教版物理选修3-3(课件)第一章第二节测量分子的大小 .ppt2016-2017学年粤教版物理选修3-3(课件)第一章第二节测量分子的大小 .ppt
  • 小学一年级数学上册解决问题应用题专题训练 精品(b卷).docx小学一年级数学上册解决问题应用题专题训练 精品(b卷).docx
  • 2016-2017学年第一学期期中复习备考之专题复习高二生物(必修3)第03章 植物的激素调节(课件) .ppt2016-2017学年第一学期期中复习备考之专题复习高二生物(必修3)第03章 植物的激素调节(课件) .ppt
  • 小学一年级数学上册解决问题应用题专题训练 精品(a卷).docx小学一年级数学上册解决问题应用题专题训练 精品(a卷).docx
  • 2016-2017学年第一学期期中复习备考之专题复习高二化学(选修4)(课件) .ppt2016-2017学年第一学期期中复习备考之专题复习高二化学(选修4)(课件) .ppt
  • 2016-2017学年第一学期期中复习备考之专题复习高一生物(必修1)第03章 细胞的基本结构(课件).ppt2016-2017学年第一学期期中复习备考之专题复习高一生物(必修1)第03章 细胞的基本结构(课件).ppt
  • 2016-2017学年第一学期期中复习备考之专题复习高一生物(必修1)第02章 组成细胞的分子(课件) .ppt2016-2017学年第一学期期中复习备考之专题复习高一生物(必修1)第02章 组成细胞的分子(课件) .ppt
  • 2016-2017学年生物人教版必修2(广东专用)课件:7-2现代生物进化理论的主要内容.ppt2016-2017学年生物人教版必修2(广东专用)课件:7-2现代生物进化理论的主要内容.ppt
  • 2016-2017学年生物人教版必修2(广东专用)课件:5-1基因突变和基因重组 .ppt2016-2017学年生物人教版必修2(广东专用)课件:5-1基因突变和基因重组 .ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1