江苏省木渎高级中学2020-2021学年高二英语上学期三校12月联合调研试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 高级中学 2020 2021 学年 英语 上学 期三校 12 联合 调研 试题 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省木渎高级中学2020-2021学年高二英语上学期三校12月联合调研试题(含解析)注意事项:1. 本试卷分为第一卷(选择题)和第二卷(非选择题),满分150分。考试时间120分钟。2. 请将第一卷的答案填涂在答题卡上,第二卷请直接在答题卡上规定的地方作答。答题前,务必将自己的学校、姓名、考试号等相关信息写在答题卡上规定的地方。第I卷 选择题 (共95分)第一部分 听力 (共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题 1.5分,满分7.5分)听下面 5 段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10 秒钟的时
2、间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Where does the conversation take place?A. In a supermarket. B. In a classroom. C. At home.2. When do the speakers need to check their tickets?A. At 7:15 pm. B. At 8:30 pm. C. At 8:45 pm.3. What does the man like to play now?A. Basketball. B. Baseball. C. Tennis.4. What do
3、es the man say about Uncle Jim?A. He works hard.B. He is often late for work.C. He speaks with his mouth full of food.5. What are the speakers talking about?A. The price of the bed.B. The price of the fridge.C. The price of the washing machine.第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所
4、给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What color is the womans dog?A. Black. B. Brown. C. White.7. What is the woman doing now?A. Buying a present. B. Looking for a cat. C. Attending a party.听第7段材料,回答第8至10题。8. Whats the probable re
5、lationship between the speakers?A. Neighbors. B. Colleagues. C. Teacher and student.9. What month is it now?A. May. B. July. C. September.10. What does the woman offer to do for the man?A Type his paper. B. Present his findings. C. Help do the research.听第8段材料,回答第11至13题。11. What is the man thought to
6、 be guilty of?A. Killing someone. B. Damaging something. C. Stealing something.12. Who is the victim?A. The mans secretary. B. The mans friend. C. The mans partner.13. What do you think of the man?A. Happy. B. Excited. C. Calm.听第9段材料,回答第14至16题。14. What did the woman forget?A. Her briefcase. B. Her d
7、og. C. Her friend.15. What happened to the woman then?A. She broke her arm. B. She won a prize. C. She missed her flight.16. What was the womans flight like?A. Crowded but nice. B. Noisy and uncomfortable. C. Quiet and relaxing.听第10段材料,回答第17至20题。17. What is it about?A. Weather. B. Books. C. Films.18
8、. Which city does it talk about?A. New York. B. Melbourne. C. London.19. What is tomorrow like?A. It will be cold. B. It will be warm. C. It will be cool.20. Which day is suitable for camping?A. Wednesday. B. Friday. C. Sunday.第二部分:阅读理解 (共20小题;每小题2.5分,满分50分)第一节 (共15小题;每小题 2.5分,满分37.5分)请阅读下列短文,从短文后各题
9、所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ADillion,Would you like to deepen your understanding of diversity, equality,and inclusion (DEI) as it relates to the field of English language teaching? Youre invited to join online conversations on these topics as part of a new reading club in the Diversity, Equal
10、ity, and Inclusion Community, accessible through my TESOL. Each week there will be a new article used as a basis for the discussion.In Week 1, August 9-15, we will discuss Black Teachers of English in South Korea: Constructing Identities as a Native English Speaker and English Language Teaching Prof
11、essional with author Quanisha D.Charles. Throughout the week, the author will post questions for discussion for participants to discuss within the discussion group.In Week 2, August 16-22, we will discuss On Issues of Discrimination and Prejudice: What Can TESOL Practitioners Do to Support and Advoc
12、ate for Refugee Students? with author Chatwara Suwanamai Duran. Suwanamai will post the initial question(s) for discussion and will take part in the discussion.To participle, join the online community in my TESOL. More details can be found at TESOL International Association website https:/www.tesol.
13、org/dei-reading-clubWe look forward to having many meaningful and thoughtful exchanges with you.1. This piece of information is sent by_.A. DEIB. TESOL International AssociationC. Quanisha D. CharlesD. Chatwara Suwannamai Duran2. What is this email aimed at?A. Asking Dillion to learn how to teach En
14、glish.B. Asking Dillion to become a TESOL Practitioner.C. Inviting Dillion to take part in online discussions.D. Inviting Dillion to exchange thoughts about my TESOL.3. What will be talked about with Suwannamai?A. Becoming a TESOL practitioner.B. Identities as an English teacher.C. Helping refugee s
15、tudents.D. Discrimination in South Korea.【答案】1. B 2. C 3. C【解析】【分析】这是一篇应用文。这是一篇邀请Dillion参与DEI社区线上讨论的电邮,文章主要介绍了DEI社区的线上讨论安排、内容和加入方式等。【1题详解】推理判断题。根据倒数第二段“To participle, join the online community in my TESOL. More details can be found at TESOL International Association website https:/www.tesol.org/dei-
16、reading-club”“加入my TESOL在线社区,即可参与。更多详情请访问TESOL国际协会网站,网址https:/www.tesol.org/dei-reading-club”可知,这条信息是由TESOL国际协会发送的。故选B项。【2题详解】推理判断题。根据第一段“Would you like to deepen your understanding of diversity, equality, and inclusion (DEI) ”“你想加深对多元化、平等和包容(DEI)的理解吗?”以及“Youre invited to join online conversations o
17、n these topics as part of a new reading club in the Diversity, Equality, and Inclusion Community, accessible through my TESOL.”“我们邀请您加入EDI社区里的新阅读俱乐部的部分主题的在线对话,可通过my TESOL进行访问。”可知,这封邮件的目的是邀请Dillion参加在线讨论。故选C项。【3题详解】细节理解题。根据第三段“we will discussOn Issues of Discrimination and Prejudice: What Can TESOL P
18、ractitioners Do to Support and Advocate for Refugee Students? with author Chatwara Suwanamai Duran.”“我们将与作家Chatwara Suwanamai Duran讨论关于歧视和偏见的问题:TESOL从业者可以做些什么来支持和倡导难民学生?”可知,会和Suwanamai谈论关于帮助难民学生之事。故选C项。BWhen Jennifer Doudna was in sixth grade, she came home one day to find that her dad had left a bo
19、ok titled The Double Helix on her bed. She put it aside, thinking it was one of those detective tales she loved.On a rainy Saturday, she picked up the book. As she sped through the pages, she became fascinated by the drama, which encouraged her to explore natures wonders. Even though her high school
20、 teacher told her that girls didnt become scientists, she decided she would.She worked with a biologist, Charpentier, to turn a curiosity of nature into an inventionan easy-to-use tool that can edit DNA. Known as Crispr, the tool will transform the human race. James Watson, the author of The Double
21、Helix, later told her it was the most important biological advance: since he and Francis Crick discovered the structure of DNA.For this achievement, Doudna and Charpentier were awarded the Nobel Prize in Chemistry in 2020. Until now, only five women, beginning with Marie Curie in 1911, had won or sh
22、ared the Nobel for Chemistry out of 184 award winners. When this years prize was announced, Dr. Charpentier said it would provide a message specifically to young girls who would like to follow the path of science and to show them that women can also be awarded prizes.A few decades from now, if it be
23、comes possible and sate to edit DNA, should we allow parents to improve the IQ and physical strength of their kids? Should we let them decide eye color? Skin color? Height? After helping to discover Crispr, Dr. Doudna has become a leader in considering these moral issues. Thats the main message we s
24、hould take from this Nobel: New technologies can be a huge benefit to the human race, but in order to make sure they are used wisely, its important for people to understand them.4. Jennifer Doudna decided to become a scientist because,_A. her father pushed herB. a book inspired herC. her teacher enc
25、ouraged herD. James Watson motivated her5. Dr. Doudna was awarded the Nobel Prize because,_.A. she wrote the book “The Double HelixB. she discovered the structure of DNAC. she is a hardworking woman scientistD. she helped invent a tool for editing DNA6. According to passage, which of the following i
26、s NOT true?A. The two womens success will inspire more girls to be devoted to science.B. Since 1911, there have been 184 people who won the Nobel for chemistry.C. If girls follow the path of science, they will surely achieve their goals.D. Crispr will make a big difference to the human race.7. Which
27、 words can best describe Jennifer Doudna?A. Determined and responsible.B. Ambitious and humorous.C. Cruel and indifferent.D. Fearless and stubborn.【答案】4. B 5. D 6. C 7. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。文中主要介绍了女科学家Jennifer Doudna的个人经历和成就。她与生物学家Charpentier合作,发明了一种易于使用的可以编辑DNA的工具,这个被称为Crispr的工具将改变人类。由于这一成就,她也与Charpent
28、ier在2020年被授予诺贝尔化学奖。【4题详解】细节理解题。根据第二段“On a rainy Saturday, she picked up the book. As she sped through the pages, she became fascinated by the drama, which encouraged her to explore natures wonders. Even though her high school teacher told her that girls didnt become scientists, she decided she would
29、. (在一个下着雨的星期六,她拿起那本书。当她快速浏览书页时,她被戏剧迷住了,这鼓励她去探索大自然的奇迹。尽管她的高中老师告诉她,女孩不能成为科学家,但她还是决定成为科学家)”可知,Jennifer Doudna是因为受到一本书的启发,决心成为一名科学家。故选B。【5题详解】细节理解题。根据第三段中“She worked with a biologist, Charpentier, to turn a curiosity of nature into an inventionan easy-to-use tool that can edit DNA. Known as Crispr, the
30、tool will transform the human race.(她与生物学家Charpentier合作,将对大自然的好奇转化为一项发明一种易于使用的可以编辑DNA的工具。这个被称为Crispr的工具将改变人类)”以及第四段中“For this achievement, Doudna and Charpentier were awarded the Nobel Prize in Chemistry in 2020.(由于这一成就,Doudna和Charpentier在2020年被授予诺贝尔化学奖)”可知,Doudna因帮助发明了DNA编辑工具而获得诺贝尔奖。故选D。【6题详解】细节理解题
31、。根据第三段中“Known as Crispr, the tool will transform the human race.( 这个被称为Crispr的工具将改变人类)”可知D选项“Crispr将对人类产生重大影响”正确;以及第四段中“Until now, only five women, beginning with Marie Curie in 1911, had won or shared the Nobel for Chemistry out of 184 award winners. When this years prize was announced, Dr. Charpen
32、tier said it would provide a message specifically to young girls who would like to follow the path of science and to show them that women can also be awarded prizes.(到目前为止,在184位诺贝尔化学奖得主中,只有5位女性获得或与他人共同获得诺贝尔化学奖,这始于1911年的Marie Curie。当今年的奖项宣布时,Charpentier博士说,它将特别向那些想要走上科学道路的年轻女孩们传递一个信息,并向她们展示女性也可以获奖)”可
33、知A选项“两位女士的成功将激励更多的女孩投身科学”、B选项“自1911年以来,已有184人获得诺贝尔化学奖”正确。故C选项“如果女孩们遵循科学的道路,她们一定会实现她们的目标”文中没有提到,不正确。故选C。【7题详解】推理判断题。根据第二段中“Even though her high school teacher told her that girls didnt become scientists, she decided she would.(尽管她的高中老师告诉她,女孩不能成为科学家,但她还是决定成为科学家)”可知Jennifer Doudna是一个意志坚定的人;以及最后一段中“Afte
34、r helping to discover Crispr, Dr. Doudna has become a leader in considering these moral issues.(在帮助发现Crispr之后,Doudna成为了考虑这些道德问题的领军人物)”可知这位杰出的女科学家目前正在积极应对基因编辑技术的应用所引起的伦理问题,可见Jennifer Doudna是一个负责任的人。故选A。CWhen you really love a book, or have just scored a new one that youre dying to read, it can be exc
35、iting to pick up a smooth, shiny hardcover copy that creaks (发出吱嘎声) a little bit when you open it. But those hardcover books can be heavy, and new ones arent cheap, either. Sometimes, youd just rather have a portable paperback but if its a new book youre after, you might have to wait a full year or
36、so to get it in paperback form. Why are books released as hardcovers first?Not so long ago, hardcover books were the only type of books. Before the appearance of mass production, print runs were limited, and books were hard-bound and expensive. Around the 1930s, that changed with the production of m
37、ass-produced paperback books, which consisted with a huge surge in reading as a leisure activity around World War II. Paperback books were more affordable and cheaper to produce, which still holds true today.Despite the seeming advantages of paperbacks, there are several reasons why the hardcover ha
38、s persisted. Because of its history, it conveys a bit more legitimacy (正统性) in the book world than the paperback does. “The hardback is a mark of quality.it shows booksellers and reviewers that this is a book worth paying attention to,” Philip Jones, editor at the Bookseller, explains to The Guardia
39、n.But the major reason why books come out as hardcovers is that people buy them, despite their higher cost. The New York Times compares it to movies being released in theaters several months before they arrive on DVD. “Just as film fans like to see films on the big screen, collectors enjoy the hardb
40、acks superior quality,” according to The Times. And because theyre profitable, publishers can gain more from hardcovers, which “will often sell at twice the price of their paperback edition but do not cost twice as much to produce,” Jones explains.8. What can we learn about hardcover books from the
41、first paragraph?A. They are heavy but not expensive.B. They appeal to real book-lovers.C. They take a long time to come out.D. They are not preferred by book-lovers.9. What does the underlined word “surge” in paragraph 2 mean?A. Increase.B. Success.C. Difference.D. Drop.10. Why are hardback books st
42、ill printed today?A. They are brilliantly edited.B. They convey correct information.C. They are worth collecting.D. They sell better than paperbacks.11. What is the main purpose of the passage?A. To introduce hardcover books.B. To present a new social finding.C. To encourage people to read books.D.
43、To explain a confusing problem.【答案】8. B 9. A 10. C 11. D【解析】【分析】本文是一篇说明文,精装书比平装书更贵,但是为什么书籍首先以精装书的形式发行呢?文章就此现象解释了精装书和平装书演变的历史,以及如今仍印刷精装书的原因。【8题详解】细节理解题。根据第一段“When you really love a book, or have just scored a new one that youre dying to read, it can be exciting to pick up a smooth, shiny hardcover co
44、py that creaks a little bit when you open it.” 当你真的很喜欢一本书,或者刚刚得到一本你非常想读的新书时,拿起一本光滑、闪亮的精装书是一件令人兴奋的事情,当你打开它的时候,它会吱吱作响。可知,精装书吸引了真正的图书爱好者。故选B项。【9题详解】词义猜测题。根据划线词上文“Around the 1930s, that changed with the production of mass-produced paperback books” 20世纪30年代左右,随着大量生产平装书,这种情况发生了改变。所以二战期间,阅读作为一种休闲活动出现了激增。由此
45、可知划线词意思为“增加”,故选A项。【10题详解】细节理解题。根据最后一段“Just as film fans like to see films on the big screen, collectors enjoy the hardbacks superior quality,” according to The Times.” 正如影迷喜欢在大屏幕上看电影一样,收藏者也喜欢精装书的高品质。由此可知,精装书到今天还在印刷,因为他们值得收藏。故选C项。【11题详解】推理判断题。根据第一段“Why are books released as hardcovers first?”为什么书籍首先以
46、精装书的形式发行?以及短文介绍了精装书比平装书更贵,但是为什么书籍首先以精装书的形式发行呢?文章就此现象解释了精装书和平装书演变的历史,以及如今仍印刷精装书的原因。由此可推知,这篇文章主要的目的是为了解释一个令人困惑的问题,故选D项。DLord Robert Winston was sitting on a train,when he found himself becoming steadily angry. Winston is normally a fairly amiable man. What was driving him slowly insane was the particu
47、lar behavior of another passenger. Ignoring the child with her, the woman had picked up her phone and begun what would become a very loud conversation filled with boring facts.Winston did try to ignore itbut there is something fundamentally un-ignorable about a loud, one-sided conversation. It was t
48、hen that Lord Winston made a mistake. He began to tweet(网上发 about the woman. He took photos of her and sent them out to his more than 40,000 followers.When the train had finally arrived at its destination, Winston quickly ran off. He had had enough of what he described as her rudeness.But the woman
49、faced an unusual surprise. The press had picked up on Winstons tweets. They were waiting for her on the platform.When they excitedly showed her Winstons messages,the womans face fell, She also suddenly found herself using just one word to describe Winstons actions:rude.We find ourselves living at a
50、time of incredible rudeness. Social media has taught the world that it needs to have an opinion, on everything,at all times. Reality television has taught us to celebrate meanness(不友好),so long as that meanness is delivered as “honesty.”So what can we do about the rising tide of rudeness?Winston shon
51、e a spotlight on that womans behaviors, but he did not confront it, and he did not stop it. Instead,that spotlight was shone weakly from afar, shaming her by taking an almost rudimentary(原始的)form of revenge Often, the trick to handling rudeness is far more elegant, and can be done with the gentle de
52、livery of a sentence as simple as “just stop.When we see it happen in a store, we must step up and say,Just stop.If it happens to a colleague,we must point t out Because once a rude pt 12 )s had the looking glass held up to them and can see their actions through the eyes of others, they are far more
53、 likely to end that behavior themselves.12. Whats the best title of this article?A. Before You Are RudeB. When Someone Is RudeC. If They Can End ItD. Unless You Can Stop Rudeness13. What does the underlined word amiable most probably mean?A. selflessB. cooperativeC. mild-manneredD. open-minded14. Wh
54、ich of the following does the author agree with?A. The woman shouldnt have ignored Winstons anger over her behavior.B. Winston is actually as rude as the woman with his behavior.C. Being rude is widely accepted as being honest in the society.D. Winston should have pointed out the womans rudeness to
55、her face.15. What is the purpose of this text?A. To argue against a point of view.B. To introduce a social phenomenon.C. To offer solutions to a social problem.D. To express concerns over a social problem.【答案】12. B 13. C 14. D 15. C【解析】【分析】本文是一篇夹叙夹议文。文章讲述Winston先生采取拍照上传网络的方式对一位妇女显得无力粗鲁的行为进行报复与回击,但也使
56、这位妇女受到了许多伤害的故事。论述了当下人们越来越多的无礼、粗鲁,并用粗鲁回击粗鲁的现象。【12题详解】主旨大意题。通读全文,特别是最后一段“Because once a rude person has had the looking glass held up to them and can see their actions through the eyes of others, they are far more likely to end that behavior themselves.(因为一旦一个粗鲁的人把镜子举在自己面前,可以通过他人的眼睛看到他们的行为,他们就更有可能结束自己
57、的行为。)”可知,作者讲述了人们在面对别人做出无礼行为时应该做出的反应与态度。所以“When Someone Is Rude(当有人粗鲁的时候)”作为文章标题最为合适。故选B。【13题详解】词义猜测题。结合上下文可知,此处描写的应该是Winston先生平日里通常的行为做法,与现在应形成对比反差。根据“Lord Robert Winston was sitting on a train, when he found himself becoming steadily angry.”可知,而现在的Winston先生处于“持续生气”的状态中,说明其平日里是行为十分温和的人。所以amiable 为“温
58、和的”之意。故选C。【14题详解】推理判断题。根据倒数第二段中的“Instead,that spotlight was shone weakly from afar, shaming her by taking an almost rudimentary(原始的)form of revenge Often, the trick to handling rudeness is far more elegant, and can be done with the gentle delivery of a sentence as simple as “just stop.”可知,相反,Winston
59、把那个女人的行为暴露在聚光灯之下,这几乎是用一种最原始的报复方式来羞辱她,对付粗鲁的技巧要优雅得多,只需轻轻地说出一句简单的话“不要这样做”,由此可知,作者认为Winston应当面指出那个妇女的错误,故选D。【15题详解】推理判断题。根据文章最后一段“Because once a rude person has had the looking glass held up to them and can see their actions through the eyes of others, they are far more likely to end that behavior thems
60、elves.(因为一旦一个粗鲁的人把镜子举在自己面前,可以通过他人的眼睛看到他们的行为,他们就更有可能结束自己的行为。)”可知,作者在文末强烈传达了自己的观点,以及对于上文提及的社会现象,作者认为的解决方案,即不要用无礼回击无礼,而应该先及时制止。即文章的目的是为社会问题提供解决方案。A与文意不符,B、D项概括不够全面。故选C。第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。选项中有两项为多余选项。The graduate business school (研究生商学院)can open new door
61、s of opportunity for internationally- minded students expecting to experience a new country, expand their skill set, and increase their earning power. _16_Firstly, there are plenty of options for graduate business programs. One of the primary benefits of studying in the United States is access to th
62、e world s most diverse pool of graduate; business schools. With over 4 ,000 programs in the US that accept the GMAT exam, there are more options available to you than ever before._17_Part- time, online, or even accelerated programs may be a better fit for you._18_ Two hot business majors in the US a
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-341066.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2017-2018学年高中语文人教版选修《外国小说欣赏》课件:第四单元 第8课 素芭 .ppt
