江苏省天一中学2022届高三上学期第一次教学质量监测英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省天一中学2022届高三上学期第一次教学质量监测英语试题 WORD版含解析 江苏省 一中 2022 届高三 上学 第一次 教学质量 监测 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021-2022学年度上学期第一次教学质量监测高三 英语试题(满分150分,考试时间120分钟)注意事项: 1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回
2、答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.About what are the two speakers talking?A.A new book. B.A new film. C.A new craftwork.2.What does the man mean?A.He would lock the language lab at the moment.B.The language lab will be used later.C.Let the woman check the lab.3.How can the man get to the bus stop?A.To turn to
3、 the left. B.To turn left,then right. C.To turn left twice.4.Which of the following is TRUE?A.The man didnt attend the conference.B.The woman did the speech.C.The man wanted to make the speech.5.What can we learn from the dialogue?A.The woman is going to have a trip this summer vacation.B.The woman
4、is going to stay at home this summer vacation.C.The woman hasnt decided how to spend the summer vacation.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟。听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7两个小题。6.What are the people doing in th
5、e house?A.They are having dinner.B.They are having a party.C.They are having a discussion.7.What is Mike Smith?A.He is a lawyer. B.He is the womans boyfriend. C.He is a college student.听第7段材料,回答第8、9两个小题。8.Whats the relationship of the two speakers?A.Teacher and student.B.Interviewer and interviewee.
6、C.Fellow-workers.9.On which day does the conversation probably take place?A.On Wednesday. B.On Thursday. C.On Tuesday.听第8段材料,回答第1012三个小题。10.Whats Tonys telephone number?A.05661605. B.66051605. C.66006605.11.How many languages does the school offer to teach?A.2. B.3. C.At least 4.12.Where is Tony goi
7、ng to learn German?A.In the Lake District. B.In the New Century. C.In the Central Park.听第9段材料,回答第1316四个小题。13.How is the woman going to Paris?A.By bus. B.By air. C.By car.14.How many people will go to see her off?A.4. B.3. C.2.15.What can we conclude from the dialogue?A.The man wants to meet Thomas G
8、ross in Paris.BThe man and Thomas Gross studied in the same college.C.The man dont know much about Thomas Gross.16.How long will the man be with the woman next Friday?A.The whole afternoon. B.More than 45 minutes. C.Less than 45 minutes.听第10段材料,回答第1720四个小题。17.Why does man say that vacations are as u
9、nique as the people who take them?A.Because of the different spots and sightseeing.B.Because of different people group choosing different visiting places.C.Because of the different home incomes.18.What do daring souls like to do after the passage?A.They like to go fishing,skiing or white-water rafti
10、ng.B.They like to seek out famous historical sites and museums.C.They like to trek expeditions and safaris in remote places.19.What have created a world of globetrotters?A.International business and mass communications.B.International business and jet airplanes.C.Both A and B.20.Which statement is T
11、RUE after the passage?A.Americans are the only people in the world who like to travel.B.People all over the world do going-abroad travel.C.Almost every American is a tourist sometime.第二部分阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ADevon is famous for its beautiful beache
12、s and countryside, as well as being home to a whole host of dog-friendly walks, accommodation and pubs to have a refreshing drink!Beer to Branscombe Coastal WalkEnjoy the popular 4.5-nile circular (环形的) walk from Beer to Branscombe where you will find some of the most amazing coastal walks in the UK
13、. Beer is located on the UNESCO World Heritage Jurassic Coast, so you and your dog could even go hunting for bones along the way!Before you head back, stop off in Branscombe at a beautiful 14th Century pub, The Masons Arms. This ideal rest stop is just a short walk away from Branscombe beach, which
14、allows dogs all year round.Seaton to Beer Cliff WalkBeginning in the coastal town of Seaton, this 3-mile circular walk takes you along the Jurassic Coast to Beer, a beautiful fishing village.You can enjoy a refreshing halftime beer at the dog-friendly pub, The Dolphin. After enjoying the village of
15、beer, its time to head back to Seaton where you will find The Malt House to welcome you and your dog for a well-deserved drink.Salcombe to Snapes PointIf youre looking for impressive views and a dramatic coastline, the 4.5-mile circular walk from Sal-combe to Snapes Point is perfect.You and your dog
16、 can finish your day at The Victoria Inn. This pub is known for its real wood fires, which create a welcoming atmosphere for the cooler months. It also has a wonderful beer garden to catch the summer sun, making it perfect all year round.1. Where can you explore a world heritage site?A. Beer.B. Bran
17、scombe.C. Seaton.D. Salcombe.2. What is The Victoria Inn famous for?A. Its cool environment.B. Its wood fires.C. Its wonderful service.D. Its beer garden.3. Who are most likely to be attracted by these walks?A. Environmentalists.B. Sports lovers.C. Hunters.D. Dog owners.【答案】1. A 2. B 3. D【解析】【分析】本文是
18、一篇应用文。文章主要介绍了Devon的一些值得旅游的地方以及一些值得参观沿途风景的步行街。【1题详解】细节理解题。通过文章“Beer to Branscombe Coastal Walk (从Beer到Branscombe的沿海路径)”部分中的“Beer is located on the UNESCO World Heritage Jurassic Coast (Beer位于联合国教科文组织世界遗产侏罗纪海岸)”可知,游客可以在Beer探索世界遗产。故选A项。【2题详解】细节理解题。通过文章“Salcombe to Snapes Point (从Salcombe到Snapes Point)”
19、部分中的“This pub is known for its real wood fires (这家酒馆以使用真正的木柴燃烧而闻名)”可知,维多利亚酒馆以它使用木柴燃烧而闻名。故选B项。【3题详解】推理判断题。通过文章首段“Devon is famous for its beautiful beaches and countryside, as well as being home to a whole host of dog-friendly walks (Devon以其美丽的海滩和乡村而闻名,同时这里也有很多适合狗狗散步的地方)”可知,Devon有很多适合狗狗散步的地方,从而推知,Devo
20、n最有可能吸引狗主人带狗狗去散步。故选D项。BA new study finds that experimenting with skipping one meal each day enables your cells to recharge and use all the available fuel, which ensures insulin (胰岛素) function remains at its peak the next morning. The research found that body weight, measured by body mass index (BMI
21、体重指数), corresponds with when we eat and how often we eat. Specifically, people who eat larger breakfasts and adopt an 18-hour overnight fast (禁食), say from 1 pm to 7 am, have the lowest body weights. Those who ate more than three meals, or three meals plus snacks, had higher BMIs. Those who ate late
22、r in the day, after 6 pm, compared to those having the largest meal at breakfast or lunch, had higher body weights. The Loma Linda University researchers assume that 18-hour overnight dietary fasts reboot our metabolisms to help our bodies burn calories efficiently. Lead author Dr Hana Kahleova, dir
23、ector of clinical research at the nonprofit Physicians Committee, says this process ensures that our energy intake is related to energy output, instead of energy reserves. Contrary to popular belief, these extended overnight fasts seem to help boost metabolic function. Kahleova also finds meals cons
24、umed in the evening, compared to those eaten in the morning, result in raised blood sugar. Like a clog (障碍) in a machine, extra glucose (葡萄糖) slows our bodies metabolic process down. What does this mean to you? Lets say you consume 1,500 to 1,800 calories a day. Instead of splitting 500 to 600 calor
25、ies evenly at each meal, you could experiment with eating 600 to 700 calories for breakfast, 600 to 700 calories for lunch and 300 to 400 calorie for a light dinner. A more moderate application of this research may be to have big brunches or breakfasts instead of holiday dinners and evening birthday
26、 parties to support long-term weight maintenance.4. What makes for the lowest BMIs according to the research?A. Eating three meals evenly on a regular basis.B. Having a larger portion of breakfast plus snacks.C. Starting an 18-hour overnight fast after a big breakfast.D. Skipping breakfast and eatin
27、g more at lunch and dinner.5. What will Dr Hana Kahleova probably agree?A. Overnight fasts boost metabolism to lose weight efficiently.B. The finding of the study is consistent with the common belief.C. The process breaks the balance of energy intake and energy output.D. Breakfast is more likely to
28、increase blood sugar compared to dinner.6. What can we learn from the research?A. We should adopt the fasting approach to the maximum.B. We can continue holiday dinners and evening birthday parties.C. Its worse to eat low-calorie meals and work out in the morning.D. Its better to rearrange meals and
29、 consume more calories in the morning.7. Which of the following would be the best title for the passage?A. The Way Human Energy Systems OperateB. Can Skipping Dinner Help You Lose Weight?C. Can Fasts Slow Down Your Bodies Metabolic Process?D. The importance Of Maintaining A Healthy Body Weight【答案】4.
30、 C 5. A 6. A 7. B【解析】【分析】这是一篇说明文。一项研究发现:每天少吃一顿饭的实验能够使你的细胞充电和使用所有可用的燃料,这保证了胰岛素的功能在第二天早上保持在最佳状态。【4题详解】细节理解题。根据第二段中“Specifically, people who eat larger breakfasts and adopt an 18-hour overnight fast (禁食), say from 1 pm to 7 am, have the lowest body weights. ”(具体来说,那些吃更大份的早餐,并坚持18小时通宵禁食的人,比如说从下午1点到早上7点,
31、体重最低。)可知,对于那些吃更大份的早餐后并坚持18小时通宵禁食的人来说,体重最低。选项C与文意相符,故选C。【5题详解】推理判断题。根据第三段中“Contrary to popular belief, these extended overnight fasts seem to help boost metabolic function.”(与流行的观点相反,这些延长的隔夜禁食似乎有助于提高新陈代谢功能。)可知,在Dr Hana Kahleova看来,这些禁食对新陈代谢功能的提升是有帮助的。选项A. “Overnight fasts boost metabolism to lose weig
32、ht efficiently.”(隔夜禁食能促进新陈代谢,有效减肥。)与文意相符,故选A。【6题详解】推理判断题。根据最后一段中“Lets say you consume 1,500 to 1,800 calories a day. Instead of splitting 500 to 600 calories .to support long-term weight maintenance.”(假设你每天吃1500到1800卡路里。不是平均分配每餐500到600卡路里,你可以尝试早餐摄入600到700卡路里,午餐摄入600到700卡路里,晚餐摄入300到400卡路里。这项研究的一个更温和的
33、应用可能是吃丰盛的早午餐或早餐,而不是节日晚餐和晚上的生日聚会,以支持长期的体重保持。)可推知,早上最好重新安排膳食,摄入更多卡路里。对长期的体重保持是有好处的。选项A与文意相符,故选A。【7题详解】主旨大意题。根据第一段“A new study finds that experimenting with skipping one meal each day enables your cells to recharge and use all the available fuel, which ensures insulin (胰岛素) function remains at its peak
34、 the next morning. ”(一项新的研究发现,每天少吃一顿饭的实验能够使你的细胞充电和使用所有可用的燃料,这保证了胰岛素的功能在第二天早上保持在最佳状态。)同时结合第三段中的研究表述可知,本文主要讲述了每天少吃一顿饭是可以帮助身体的新陈代谢,达到有效减肥。所以文章的标题可以为“不吃饭能帮你减肥吗?”选项B与文意相符,故选B。CWhen you walk on a sandy beach, it takes more energy than walking down a sidewalkbecause the weight of your body pushes into the
35、sand. It turns out that the same thing is true for vehicles driving on roads.“The weight of the vehicles creates a very shallow indentation in the pavementand it makes it such that its continuously driving up a very shallow hill,” said Jeremy Gregory, a scientist at M. I. T.He modeled with his teamm
36、ates how much energy could be saved-and greenhouse gases avoidedby simply hardening the nations roads and highways.And they found that hardening 10 percent of the nations roads every year could prevent emissions equal to 440 megatons of carbon dioxide over the next 5 decadesthat amount is equal to h
37、ow much CO, youd spare the planet by keeping a billion barrels of oil in the ground or by growing 7 billion trees for a decade. It reduces 0.5% of projected transportation emissions over that time period.As for how to harden roads, Gregory says you could combine small amounts of certain fiber with h
38、igh technology into paving materials. Or you could pave with specially-made concrete, which is harder than ordinary construction materials.This system could also be a way to shave carbon emissions without some of the usual barriers. “Usually, when it comes to reducing emissions in the transportation
39、 department, youre talking about changing policies related to vehicles and also driver behavior, which involves millions and millions of peopleas opposed to changing the way we design and preserve our pavements. Thats just on the order of thousands of people who are working in transportation agencie
40、s.” And when it comes to improving our streets and highways-those agencies are where you might say the rubber meets the road.8. How does the author develop Paragraph 3?A. By giving examples.B. By making classification.C. By listing figuresD. By analyzing causes.9. What does Gregory suggest for harde
41、ning roads?A. Mixing fiber with special concrete.B. Changing regular paving materials.C. Creating hi-tech computer models.D. Using ordinary building materials.10. What is an advantage of the road-hardening system?A. It reduces construction costs.B. It profits transportation agencies.C. It regulates
42、driver behavior.D. It avoids involving too many people.11. What can be a suitable title for the text?A. Walking Down Beaches or Sidewalks?B. Hardening Roads Helps Save Energy.C. How to Cut Down Carbon EmissionsD. A System of Hardening Roads.【答案】8. C 9. B 10. D 11. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了对道路进行硬化可以减少
43、二氧化碳的排放,更节省能源。介绍了这种措施的优势和操作方式。【8题详解】推理判断题。根据第三段“And they found that hardening 10 percent of the nations roads every year could prevent emissions equal to 440 megatons of carbon dioxide over the next 5 decadesthat amount is equal to how much CO, youd spare the planet by keeping a billion barrels of o
44、il in the ground or by growing 7 billion trees for a decade. It reduces 0.5% of projected transportation emissions over that time period.(他们发现,每年对全国10%的道路进行硬化,可以在未来50年内防止相当于440兆吨二氧化碳的排放这个数量相当于你将10亿桶石油留在地下或在十年内种植70亿棵树,就可以使地球免受多少二氧化碳。它减少了该时间段内预计交通排放的0.5%)”可推知,作者通过列数字展开第三段。故选C。【9题详解】细节理解题。根据第四段中“Or you
45、 could pave with specially-made concrete, which is harder than ordinary construction materials.(或者你可以用比普通建筑材料更硬的特制混凝土铺路)”可知,Gregory建议硬化道路更换常规铺装材料。故选B。【10题详解】细节理解题。根据最后一段中“This system could also be a way to shave carbon emissions without some of the usual barriers. “Usually, when it comes to reducing
46、 emissions in the transportation department, youre talking about changing policies related to vehicles and also driver behavior, which involves millions and millions of peopleas opposed to changing the way we design and preserve our pavements. Thats just on the order of thousands of people who are w
47、orking in transportation agencies.”(这一系统也可能是一种减少碳排放的方法,而不存在一些常见的障碍。“通常,当涉及到交通部门的减排时,你谈论的是改变与车辆和司机行为相关的政策,这涉及到数百万人,而不是改变我们的设计和保护人行道的方式。这只是成千上万在运输机构工作的人的要求。” )”可知,道路硬化系统的优点是可以避免涉及太多的人。故选D。【11题详解】主旨大意题。根据第二段中“He modeled with his teammates how much energy could be saved-and greenhouse gases avoidedby si
48、mply hardening the nations roads and highways.(他和他的队友们一起模仿,仅仅通过加固国家的公路和高速公路,就可以节省多少能源,并避免温室气体的排放)”结合文章主要说明了对道路进行硬化可以减少二氧化碳的排放,更节省能源。介绍了这种措施的优势和操作方式。可知,B选项“硬化道路有助于节约能源”最符合文章标题。故选B。DWhether youre interested in green agriculture and rainforest conservation or supporting sustainable sources, organizatio
49、ns worldwide are investing time and effort into various environmental protection projects. Volunteers are always needed to help with the different initiatives to protect the environment. The past years have been bothered by an endless report of natural disasters occurring in geographically weak loca
50、tions. Floods are affecting the places that previously never faced this problem while heat waves, droughts and earthquakes are becoming the norm (常态). Important wildlife and plant species are disappearing and threatening the planets biodiversity. According to the World Wildlife Fund (WWF), there are
51、 other problems: deforestation (毁林), pollution, water scarcity, illegal fishing and wildlife trade. The ongoing industrialization and the lack of awareness are taking its toll (毁坏) and its time for that to change. Most people remain inactive, believing small changes wont make a difference. However,
52、there are many ways to help. Small changes carried out by some people do make a difference. Excellent examples of this are organizations that believe small initiatives have a significant impact. These projects are growing steadily and positively affecting the environmental conservation and influenci
53、ng the local community. They are creating awareness among others and helping them understand the importance of environmental conservation while creating volunteer opportunities to help the environment. The organizations will learn valuable skills about environmental conservation but most importantly
54、, they are moving towards change. There are enough environmental volunteer opportunities that need your help and theres no time to waste! Continue reading about environmental volunteer programs abroad and take steps toward environmental conservation. There are plenty of options once you decide to be
55、come an environmental volunteer. The tasks will depend on the project you have decided to volunteer with and can vary greatly. With over 130 projects focused on the environment, youll find projects that match both your skill set and travel preference.12. What does paragraph 2 mainly talk about?A. Th
56、e threats the earth is facing.B. The influence of natural disasters.C. The need to know natural disasters.D. The difficulty in protecting the earth.13. How do most people behave towards environmental problems?A They make small changes.B. They help each other.C. They keep sitting by.D. They try to fi
57、nd ways.14. What can we learn from the text?A. Its easier said than done.B. Itll be all right on the night.C. Where theres life, theres hope.D. There is no time like the present.15. Whats the main purpose of the text?A. To call on people to be environmental volunteers.B. To show the serious problems
58、 of the environment.C. To discuss the ways of environmental conservation.D. To explain the reasons for protecting the environment.【答案】12. A 13. C 14. D 15. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了地球正面临的环境威胁,并且呼吁人们积极参与到保护环境的志愿活动中。【12题详解】主旨大意题。通过文章第二段“heat waves, droughts and earthquakes are becoming the norm (热浪、干旱
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-345847.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
