河北省衡水中学2021届高三第一次联合考试(全国卷)英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省衡水中学2021届高三第一次联合考试全国卷英语试题 WORD版含解析 河北省 衡水 中学 2021 届高三 第一次 联合 考试 全国卷 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、河北衡水中学2021届全国高三第一次联合考试(全国卷)英语本试卷8页。总分150分。考试时间120分钟。注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有
2、一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C.1. What is the woman doing?A. Reading a paper. B. Writing a story. C. Watching night news.2. How will the speakers go to the new shopping mall?A. By car. B. By bus
3、. C. On foot.3. What are the speakers talking about?A. Travel experience. B. The holiday plan. C. European countries.4. What is the relationship between the speakers?A. Boss and secretary. B. Professor and student. C. Interviewer and applicant.5. How much is the typical rent for a two-bedroom flat i
4、n Dalton?A. 850. B. 900. C. 950.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Where does the conversation probably take place?A. At the office. B. At home. C. In the gym.7. What will R
5、obbie do today?A. Work on his computer. B. Go to the baseball game. C. Hang out with his friends.听第7段材料,回答第8至10题。8. What does the man show the woman?A. A newspaper. B. A brochure. C. A book.9. Why does the man like the group “Guitarrini”?A. They spoil the audience.B They play Spanish music.C. They p
6、lay instruments very well.10. Where does the woman prefer to sit?A. At the front. B. In the middle. C. At the back.听第8段材料,回答第11至13题。11. Why does Julie talk to Sam?A. To ask for advice. B. To have dinner together. C. To talk about a new book.12. Why is Julies grandfather unhappy?A. He is retired. B.
7、He is having a big deal. C. He is living with the family.13. Who will call Mr Marchetta?A. Grandfather. B. Sam. C. Julie.听第9段材料,回答第14至16题。14. Who is the man?A. A computer expert. B. A food supplier. C. A restaurant waiter.15. Why does the man feel upset?A. His uncle is getting old.B. His father does
8、nt help him.C He cant run the business well.16. What will the woman probably do for the man?A. Develop a management system.B. Build a computer network.C. Recommend him a job.听第10段材料,回答第17至20题。17. How long does the course last?A. A single day. B. One week. C. Two weeks.18. What does the speaker say a
9、bout the course?A. It is designed for both parents and children.B. It has been held twice this year.C. It offers various activities.19. Who can attend this years course?A. Children aged 5-7. B. Children aged 8-10. C. Children aged 6-8.20. What should a child do in advance to apply for the course?A.
10、Fill out an application form. B. Choose their activities. C. Pay all the fees.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AAuctions (拍卖) for fine art and decorative arts are everywhere, in New York and across the country. Here are just a few standouts and some of the a
11、reas they specialize in. All have brick-and-mortar sales rooms in addition to online buying.DOYLE NEW YORKFounded: 1962Best bets: paintings, jewelry, single-owner collectionsDoyle is particularly proud of bringing in excellent estates that include many kinds of works. The house will offer items from
12、 the estates of Lili and Norman Israel, including a pair of Chinese porcelain Fu Lions on ormolu bases (estimated at $7,000 to $10,000).SWANN AUCTION GALLERIESHeadquarters: New York, NYFounded: 1941Best bets: books, works on paper, African-American artSwann was the first auction house to sell old an
13、d precious photographs in 1952. The house has also had a department of African-American art for 12 years, setting records like the $965,000 paid in 2015 for a painting by the Abstract Expressionist Norman Lewis.STAIR GALLERIESHeadquarters: Hudson, NYFounded: 2001Best bets: English and Continental fu
14、rniture and paintingsStair on Hudsons main drag, is frequented by dealers and bargain hunters, and its a place to find interesting decorative arts like a George I carved walnut wing armchair estimated at $1,200 to $1.800. Stair will sell a large private collection that includes Fulvio Bianconis “Con
15、 Macchie Vase” with an estimate of $90,000 to $120,000.HERITAGE AUCTIONSHeadquarters: Dallas, TXFounded: 1983Best bets: coins, sports memorabilia, comics, movie postersHeritage earned $438 million last year in online sales alone, and the firm now conducts live auctions across the globe and many cate
16、gories. But their bread and butter are items that the company president, Greg Rohan, calls “the kinds of things that everyone has”, like comic books, baseball cards and classic film posters.1. Which auction house is a good place for furniture collectors?A. Stair Galleries.B. Swann Auction Galleries.
17、C. Doyle New York.D. Heritage Auctions.2. What is the feature of Heritage Auctions?A. It only conducts online sales.B. It sells items from ordinary life.C. It has valuable items from the world.D. It provides many kinds of bread and butter.3. Which of the following items has the highest price?A. Chin
18、ese porcelain Fu Lions.B. A George I carved walnut wing armchair.C. Fulvio Bianconis “Con Macchie Vase”.D. An Abstract Expressionist painting by Norman Lewis.【答案】1. A 2. B 3. D【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章主要介绍了美国一些拍卖会的具体信息。【1题详解】细节理解题。根据文章中STAIR GALLERIES部分的“Best bets: English and Continental furniture and pa
19、intings”可知家具是Stair Galleries的主打商品。对于家具收藏家来说,Stair Galleries是最好的去处。故选A。【2题详解】 细节理解题。根据文章中HERITAGE AUCTIONS部分的“But their bread and butter are items that the company president, Greg Rohan, calls the kinds of things that everyone has”可知,Heritage Auctions的主要收入来源是公司总裁Greg Rohan所说的“人人都有的东西”,即普通生活的东西,这是它的特色
20、。故选B。【3题详解】细节理解题。根据文章中的DOYLE NEW YORK中“Fu Lions on ormolu bases (estimated at $7,000 to $10,000)”,SWANN AUCTION GALLERIES中 “setting records like the $965,000 paid in 2015 for a painting by the Abstract Expressionist Norman Lewis”,STAIR GALLERIES中“a George I carved walnut wing armchair, estimated at
21、$1,200 to $1,800”以及STAIR GALLERIES中的“Fulvio Bianconis Con Macchie Vase with an estimate of $ 90,000 to $120,000”可知,通过对比,An Abstract Expressionist painting by Norman Lewis的一幅抽象表现主义的绘画作品价格最高,96万5千美金。故选D。【点睛】BThe nine woman of Bella Mondo win over yet another audience. The group is one of just a handfu
22、l of all-women ensembles (乐队) in Ivory Coast.It all started in 2007 Prisca Allou was a music student. A music producer came to see her. He said he wanted to make an all-female ensemble to keep a promise to his late mother.Allou got on board and was charged with recruiting (招募) other members. “It was
23、nt easy at first. Some parents were against it. You know, in Africa, the place of women is often seen as being either in an office or at home. That was the fixed image.” Allou spread the word and took out ads in local papers. Most of the girls she found were not professional players. “I just played
24、some tamtam. I learned to play drums when I joined Bella Mondo.” The girls spent the next four years learning to play their instruments. Many gave up along the way, but eight of them soldiered on with Allou, and Bella Mondo was founded.The band plays original songs and covers. Their music spans a wi
25、de range of styles: funk, reggae, pop music. They released their first album in 2013. and have performed in Paris, Dakar, Cotonou and, of course, here at home in Abidjan.You can see them nearly every Thursday at this bar, the same place that gave the band its start years ago. “Oh yes, I was surprise
26、d at first. A woman singing, you see that every day, but an entire band, playing all the instruments and everything? It was extraordinary. I was dumbstruck. Bella Mondo is a great band.”The women are now working on their second album.4. Why did the music producer want to form a female ensemble?A. To
27、 sponsor music students.B. To comfort his mother.C. To carry out his promise.D. To win over an audience.5. Which of the following made it hard for Allou to recruit band members?A. The band charged too much.B. A number of parents didnt support it.C. Most women prefer to work in a government office.D.
28、 African women are not allowed to leave their homes.6. What does paragraph 3 mainly talk about?A. What Allou experienced.B. How Bella Mondo was born.C. Why most girls gave up halfway.D. How the girls learned to play instruments.7. What does the underlined word “dumbstruck” probably mean in paragraph
29、 5?A. Astonished.B. Amused.C. Determined.D. Satisfied.【答案】4. C 5. B 6. B 7. A【解析】【分析】本文是一篇记叙文,介绍了科特迪瓦女子乐队突破社会传统取得成功故事,此外简单介绍了该乐队成立的过程。【4题详解】细节理解题。由第二段中的“He said he wanted to make an all-female ensemble to keep a promise to his late mother.”可知,他说他想成立女子乐队来信守对已故母亲的承诺,可以判断出这名音乐制作人为了履行对已故母亲的承诺而成立了这个女子乐队。
30、故选C。【5题详解】 细节理解题。由第三段“ “It wasnt easy at first. Some parents were against it. You know, in Africa, the place of women is often seen as being either in an office or at home. ”可知,起初招聘不容易,在非洲女孩子的固定形象就是坐办公室或待在家里,因此一些家长反对成立女子乐队,这是造成Allou组建乐队困难的原因之一。故选B。 【6题详解】 主旨大意题。通读第三段“Allou got on board and was charg
31、ed with recruiting (招募) other members. “.and Bella Mondo was founded.”可知,本段讲述了负责招聘的Allou说到在非洲女孩子的固定形象就是坐办公室或待在家里,他们通过在报纸上登广告招聘成员,以及最后乐队成立了。可知,本段主要讲述了Bella Mondo 乐队的诞生过程。故选B。【7题详解】词义猜测题。 根据倒数第二段“Oh yes, I was surprised at first. A woman singing, you see that every day, but an entire band, playing all
32、 the instruments and everything? It was extraordinary.Bella Mondo is a great band”可知,我起初很惊讶,你每天能看到一个女人在唱歌,但是整个乐队演奏所有乐器和一切?真是太棒了.Bella Mondo是一个了不起的乐队。可知,出乎意料的是该女子乐队的演出取得了空前的成功,所以说话者感到很震惊。 A . Astonished.惊讶的; B. Amused 搞笑的 ;C. Determined 有决心的;D. Satisfied.满意的。故选A。【点睛】CMost parents are horrified the fi
33、rst time they catch their kid out in a lie. Just how worried should you be if your little one has started lying, and how can you encourage them to tell the truth?According to child and teen psychiatrist Gayani DeSilva, MD, lying can actually be a sign of healthy development in young children.“Kids l
34、ie for many reasons, and much of it is normal.” DeSilva says. “People are not born with the tools of interacting with others and getting their needs met. They must learn how to communicate those needs in appropriate ways, and theyll experiment with different communication techniques until they find
35、the ones that work best for them. Lying is one of those techniques.”For instance, at age two or three, kids may lie as they experiment with pushing limits to see what behaviors are acceptable and what arent. As kids get older, they become more aware of how their actions affect others. Many lie less
36、frequently because they know it could hurt someone elses feelings or trust. Teens were most likely to consider lying an acceptable behavior if it was to help somebody or keep a personal secret, but not if it was likely to cause harm to somebody.Just because lying is, in most cases, normal, doesnt me
37、an it should be ignored. If you know your child is lying, what should you do? When a child lies, look at them directly and ask, “What do you need?” After they tell you, gently remind them that telling you directly will be more effective than lying.Also, its a good idea to model the behavior you want
38、 to see in your kids. In other words, dont lie to your children. This will set you and your children on a course of open communication, trust, and satisfaction that needs and wants are understood and met.Generally, a child who is neglected will lie more than a child who has attentive and responsive
39、parents. By paying attention to the reasons behind a small lie, parents can figure out if theres a need thats not being met.8. Why do kids lie according to DeSilva?A. To get their needs met.B. To improve their communication skills.C. To avoid hurting someone elses feelings.D. To be aware of how thei
40、r actions affect others.9. Why do kids lie less frequently as they grow older?A. They think lying limits their behaviors.B. They realize the negative effects of lying.C. They consider lying an acceptable behavior.D. They want to help people who are neglected.10. What are parents advised to do concer
41、ning their kids lying?A. Give them whatever they need.B. Pretend not to notice their lies.C. Set a good example to them.D. Remind them not to lie again.11. What does the author think of kids lying?A. Acceptable and appropriate.B. Harmful and worrying.C. Normal and understandable.D. Healthy and effec
42、tive.【答案】8. A 9. B 10. C 11. C【解析】本文是一篇说明文。主要介绍了小孩撒谎的原因以及面对孩子的撒谎行为,家长应该如何应对。【8题详解】细节理解题。根据第三段“People are not born with the tools of interacting with others and getting their needs met. They must learn how to communicate those needs in appropriate ways, and theyll experiment with different communicat
43、ion techniques until they find the ones that work best for them. Lying is one of those techniques.(人们并不是天生就具备与他人互动、满足需求的工具。他们必须学会如何用合适的方式来沟通这些需求,他们会尝试不同的沟通技巧,直到找到最适合自己的方法。说谎就是其中一种技巧)”以及最后一段中“By paying attention to the reasons behind a small lie, parents can figure out if theres a need thats not bein
44、g met.(通过关注一个小谎言背后的原因,父母可以发现是否有需求没有得到满足)”由此可知,小孩撒谎主要是为了满足自己的需要。故选A。【9题详解】细节理解题。根据第四段中“As kids get older, they become more aware of how their actions affect others. Many lie less frequently because they know it could hurt someone elses feelings or trust. (随着孩子年龄的增长,他们越来越意识到自己的行为对他人的影响。很多人不常说谎,因为他们知道这
45、会伤害别人的感情或信任)”可知,随着年龄的增长,青少年意识到了撒谎的负面影响。故选B。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段“Also, its a good idea to model the behavior you want to see in your kids. In other words, dont lie to your children. This will set you and your children on a course of open communication, trust, and satisfaction that needs and wants are
46、 understood and met.(此外,在自己身上树立你希望在孩子身上看到的行为模式也是一个好主意。换句话说,不要对孩子撒谎。这将使你和你的孩子走上坦诚沟通、信任和满足需求和愿望的道路)”可知,家长对小孩撒谎行为的应对措施是以身作则,从自身不撒谎做起。故选C。【11题详解】推理判断题。根据第二段“According to child and teen psychiatrist Gayani DeSilva, MD, lying can actually be a sign of healthy development in young children.(根据儿童和青少年精神病学家Ga
47、yani DeSilva医学博士的说法,撒谎实际上可能是幼儿健康发展的一个标志)”和第三段“Kids lie for many reasons, and much of it is normal(孩子撒谎的原因有很多,其中很多是正常的)”并综合全文可知,作者认为小孩撒谎的行为是成长过程中正常的一步,是可以被理解的行为。故选C。DIndonesias air force has seeded clouds with salt in an effort to stop rain from falling on the flooded capital, Jakarta. The seeding op
48、eration follows deadly flash floods and landslides that hit the capital after some of the heaviest rain ever recorded. Indonesian officials said that as of Friday, at least 43 people had been killed in the disaster. Tens of thousands of people have been displaced.Cloud seeding is a process that invo
49、lves shooting salt into clouds in an attempt to create artificial rain. It is often used in Indonesia to help put out forest fires. The current operation aims to get the clouds to drop water and break up before they reach Jakarta.Indonesias air force teamed up with the countrys technology agency to
50、carry out three rounds of cloud seeding on Friday. Officials said more cloud seeding would take place as needed.The latest flooding followed heavy rainfall on December 31 and into the early hours of New Years Day. The water covered large areas of Jakarta and nearby towns. The start of 2020 weather w
51、as one of the most extreme rainfall events since record keeping began in 1866, Indonesias weather agency said on Friday. The officials said climate change had increased the risk of extreme weather. They warned that heavy rainfall could reach a high point in mid-January and should be expected to last
52、 until mid-February.News videos showed floodwaters spreading across Jakarta. Images showed groups of people walking through water and mud-covered cars, some of them sitting on top of each other. President Joko Widodo blamed delays in flood control projects for the disaster. Among the projects is the
53、 building of a canal that has been delayed since 2017 because of property right issues.Jakarta has been slowly sinking. A main cause is the amount of ground water being drawn out from under the city. Rising sea levels have made the threat of flooding even worse. Last year, Widodo announced he would
54、move Indonesias capital to East Kalimantan province on Borneo island to reduce the burden on overpopulated Jakarta.12. What did the extremely heavy rainfall result in?A. The seeding operation failed.B. Forty-three people were missing.C. An airplane carrying salt crashed.D. A great many people lost t
55、heir homes.13. Why was the cloud seeding operated on Friday?A. To put out forest fires.B. To reduce natural rain.C. To test the countrys technology.D. To stop rain from flooding the capital.14. What does the underlined word “them” refer to in paragraph 5?A. Videos.B. People.C. Cars.D. Projects.15. W
56、hat can be learned from the passage?A. Jakarta is facing great challenges.B. The artificial rain resulted in floods.C. The flood control projects worked well.D. The continuous rain would become weak.【答案】12. D 13. D 14. C 15. A【解析】本文是一篇说明文。主要介绍了印度尼西亚企图用人工降雨来缓解首都雅加达洪水泛滥,介绍了此处洪水造成的破坏以及未来的天气变化情况。最后说明了雅加
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-348027.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
