2021年高考英语真题和模拟题专项训练06 阅读理解记叙文(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021年高考英语真题和模拟题专项训练06 阅读理解记叙文含解析 2021 年高 英语 模拟 专项 训练 06 阅读 理解 记叙文 解析
- 资源描述:
-
1、阅读理解记叙文1. 【2021全国甲卷,C】When I was 9, we packed up our home in Los Angeles and arrived at Heathrow, London on a gray January morning. Everyone in the family settled quickly into the city except me. Without my beloved beaches and endless bluesky days, I felt at a loss and out of place. Until I made a d
2、iscovery.Southbank, at an eastern bend in the Thames, is the center of British skateboarding, where the continuous crashing of skateboards left your head ringing .I loved it. I soon made friends with the local skaters. We spoke our own language. And my favorite: Safe. Safe meant cool. It meant hello
3、. It meant dont worry about it. Once, when trying a certain trick on the beam(横杆), I fell onto the stones, damaging a nerve in my hand, and Toby came over, helping me up: Safe, man. Safe. A few minutes later, when I landed the trick, my friends beat their boards loud, shouting: “ Safe! Safe! Safe!”
4、And thats what matteredlanding tricks, being a good skater.When I was 15, my family moved to Washington. I tried skateboarding there, but the locals were far less welcoming. Within a couple of years, Id given it up.When I returned to London in 2004, I found myself wandering down to Southbank, spendi
5、ng hours there. Ive traveled back several times since, most recently this past spring. The day was cold but clear: tourists and Londoners stopped to watch the skaters. Weaving(穿梭)among the kids who rushed by on their boards, I found my way to the beam. Then a railthin teenager, in a baggy white Tshi
6、rt, skidded(滑)up to the beam. He sat next to me. He seemed not to notice the man next to him. But soon I caught a few of his glances. “I was a local here 20 years ago,” I told him. Then, slowly, he began to nod his head. “Safe, man. Safe.”“Yeah,” I said. “Safe.”8. What can we learn about the author
7、soon after he moved to London?A. He felt disappointed.B. He gave up his hobby.C. He liked the weather there.D. He had disagreements with his family.9. What do the underlined words “Safe! Safe! Safe!” probably mean?A. Be careful!B. Well done!C. No way!D. Dont worry!10. Why did the author like to spen
8、d time in Southbank when he returned to London?A. To join the skateboarding.B. To make new friends.C. To learn more tricks.D. To relive his childhood days11. What message does the author seem to convey in the text?A. Children should learn a second language.B Sport is necessary for childrens health.C
9、. Children need a sense of belongingD. Seeing the world is a must for children.【答案】8. A 9. B 10. D 11. C【解析】【分析】本文属于记叙文。本文讲述作者自己的经历,起初搬到伦敦很不适应,但是由于找到了玩滑板的地方,结识了玩滑板的朋友,因此很好的适应了。作者回到伦敦之后,经常去之前玩滑板的地方寻找自己的回忆,在与一个玩滑板的孩子打招呼的时候,终于找到了自己久违的熟悉感。【8题详解】推理判断题。根据第一段“Everyone in the family settled quickly into the
10、 city except me. Without my beloved beaches and endless blue -sky days, I felt at a loss and out of place.(除了我之外的家里人都很快适应这个城市,没有了我喜爱的沙滩和蓝天,我感到迷茫和无措)”可知,作者刚到伦敦的时候因为没有喜爱的沙滩,不能很好的融入到新的城市,感到很沮丧,故选A。【9题详解】词义猜测题。根据画线词后文“And thats what matteredlanding tricks, being a good skater. (那才是真正重要的滑板的落地技巧掌握了才是一名好的滑
11、板玩家)”可知,作者掌握了滑板落地技巧,因此他的朋友大声欢呼,因此可以推出本句的Safe是赞美的含义,结合选项,故选B。【10题详解】推理判断题。根据第四段“I was a local here 20 years ago, I told him. Then, slowly, he began to nod his head. “Safe, man. Safe.”(我告诉他:“我20年前经常在这里玩滑板,”他缓慢地开始向我点头:“嗨,你好!”)”可推知,作者去Southbank这个地方是为了寻找自己玩滑板的回忆,故选D。【11题详解】推理判断题。根据全文可知,作者起初搬到伦敦很不适应,但是由于找
12、到了玩滑板的地方,结识了玩滑板的朋友,因此很好的适应了。但是搬去华盛顿,因为没有遇到很好的玩滑板的朋友,几年之后就不再玩滑板,作者回到伦敦之后,经常去之前玩滑板的地方寻找自己的回忆,在于一个孩子打招呼的时候,终于找到了自己久违的回忆。通过作者的经历,作者要表达的是,归属感对于孩子是很重要的,故选C。2. 【2021新高考 I 卷,B】By day, Robert Titterton is a lawyer. In his spare on stage beside pianist Maria Raspopova not as a musician but as her page turner.
13、 “Im not a trained musician, but Ive learnt to read music so I can help Maria in her performance.”Mr Titterton is chairman of the Omega Ensemble but has been the groups official page turner for the past four years. His job is to sit beside the pianist and turn the pages of the score so the musician
14、doesnt have to break the flow of sound by doing it themselves. He said he became just as nervous as those playing instruments on stage.“A lot of skills are needed for the job. You have to make sure you dont turn two pages at once and make sure you find the repeats in the music when you have to go ba
15、ck to the right spot.” Mr Titterton explained.Being a page turner requires plenty of practice. Some pieces of music can go for 40 minutes and require up to 50 page turns, including back turns for repeat passages. Silent onstage communication is key, and each pianist has their own style of “nodding”
16、to indicate a page turn which they need to practise with their page turner.But like all performances, there are moments when things go wrong. “I was turning the page to get ready for the next page, but the draft wind from the turn caused the spare pages to fall off the stand,” Mr Titterton said, “Lu
17、ckily I was able to catch them and put them back.”Most page turners are piano students or up-and-coming concert pianists, although Ms Raspopova has once asked her husband to help her out on stage.“My husband is the worst page turner,” she laughed. “Hes interested in the music, feeling every note, an
18、d I have to say: Turn, turn! “Robert is the best page turner Ive had in my entire life.”24. What should Titterton be able to do to be a page turner?A. Read music.B. Play the piano.C. Sing songs.D. Fix the instruments.25. Which of the following best describes Tittertons job on stage?A. Boring.B. Well
19、-paid.C. Demanding.D. Dangerous.26. What does Titterton need to practise?A. Counting the pages.B. Recognizing the “nodding”.C. Catching falling objects.D. Performing in his own style.27. Why is Ms Raspopovas husband “the worse page turner”?A He has very poor eyesight.B. He ignores the audience.C. He
20、 has no interest in music.D. He forgets to do his job.【答案】24. A 25. C 26. B 27. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了为钢琴演奏者做翻页工作的Robert Titterton和他的工作情况。【24题详解】细节理解题。根据第一段“Im not a trained musician, but Ive learnt to read music so I can help Maria in her performance.(我不是受过训练的音乐家,但我学会了识谱,这样我就可以在Maria的表演中帮助她)”可知,T
21、itterton因为识谱,所以可以在Maria的钢琴表演中为她翻页。故选A项。【25题详解】推理判断题。根据第三段“A lot of skills are needed for the job. You have to make sure you dont turn two pages at once and make sure you find the repeats in the music when you have to go back to the right spot.(这项工作需要很多技能。你必须确保你不会一次翻两页并且必要的时候确保你回到前面找到音乐重复的部分)”可知,为钢琴家
22、翻页这项工作很需要技巧。由此推知,Titterton的工作要求是很高的。故选C项。【26题详解】细节理解题。根据第四段“Silent onstage communication is key, and each pianist has their own style of “nodding” to indicate a page turn which they need to practise with their page turner.(无声的舞台交流是关键,每个钢琴家都有自己的“点头”风格来表示翻页,他们需要和翻页者进行练习)”可知,Titterton需要和钢琴演奏者练习识别他们的“点头
23、”示意来翻页。故选B项。【27题详解】细节理解题。根据最后一段“Hes interested in the music, feeling every note, and I have to say: Turn, turn!(他对音乐很感兴趣,感受着每一个音符,所以我不得不说:“翻页,翻页!”)”可知,Ms Raspopova的丈夫因为对音乐感兴趣,所以帮她翻页的时候总是沉浸在音乐中而忘掉自己的工作,她不得不去提醒。故选D项。3. 【2021浙江卷,A】Leslie Nielsens childhood was a difficult one, but he had one particular
24、 shining star in his life his uncle, who was a well-known actor. The admiration and respect his uncle earned inspired Nielsen to make a career (职业) in acting. Even though he often felt he would be discovered to be a no-talent, he moved forward, gaining a scholarship to the Neighborhood Playhouse and
25、 making his first television appearance a few years later in 1948. However, becoming a full-time, successful actor would still be an uphill battle for another eight years until he landed a number of film roles that finally got him noticed. But even then, what he had wasnt quite what he wanted. Niels
26、en always felt he should be doing comedy but his good looks and distinguished voice kept him busy in dramatic roles. It wasnt until 1980 32 years into his career that he landed the role it would seem he was made for in Airplane! That movie led him into the second half of his career where his comedic
27、 presence alone could make a movie a financial success even when movie reviewers would not rate it highly. Did Nielsen then feel content in his career? Yes and no. He was thrilled to be doing the comedy that he always felt he should do but even during his last few years, he always had a sense of cur
28、iosity, wondering what new role or challenge might be just around the comer. He never stopped working, never retired. Leslie Nielsens devotion to acting is wonderfully inspiring. He built a hugely successful career with little more than plain old hard work and determination. He showed us that even a
29、 single desire, never given up on, can make for a remarkable life.1. Why did Nielsen want to be an actor?A. He enjoyed watching movies.B. He was eager to earn money.C. He wanted to be like his uncleD. He felt he was good at acting.2. What do we know about Nielsen in the second half of his career?A.
30、He directed some high quality movies.B. He avoided taking on new challenges.C. He focused on playing dramatic roles.D. He became a successful comedy actor.3. What does Nielsens career story tell us?A. Art is long, life is short.B. He who laughs last laughs longest.C. Its never too late to learn.D. W
31、here theres a will theres a way.【答案】1. C 2. D 3. D【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Leslie Nielsen的演艺生涯。【1题详解】细节理解题。通过文章第一段“his uncle, who was a well-known actor. The admiration and respect his uncle earned inspired Nielsen to make a career in acting. (他的叔叔,是一位著名的演员。Nielsen的叔叔所赢得的钦佩和尊重激励他走上了演艺事业)”可知,Nielsen想当
32、演员的原因是想像他叔叔一样。故选C项。【2题详解】细节理解题。通过文章第二段“That movie led him into the second half of his career where his comedic presence alone could make a movie a financial success even when movie reviewers would not rate it highly. (这部电影使他进入了职业生涯的后半段,即使影评人对这部电影评价不高,但仅仅凭他的喜剧表演就可以使这部电影获得经济上的成功)”可知,在Nielsen职业生涯的后半段,他
33、成了一个成功的喜剧演员。故选D项。【3题详解】推理判断题。通读全文,再结合文章最后一段“He built a hugely successful career with little more than plain old hard work and determination. He showed us that even a single desire, never given up on, can make for a remarkable life. (他凭借平凡的努力和决心建立了一个非常成功的事业。他告诉我们,即使是只有一个愿望,永不放弃,也能成就非凡的人生)”可推知,Nielsen
34、的职业经历告诉我们:有志者事竟成。故选D项。4. 【2021浙江卷,B】We live in a town with three beaches. There are two parts less than 10 minutes walk from home where neighborhood children gather to play. However, what my children want to do after school is pick up a screen any screen and stare at it for hours. They are not alone
35、. Todays children spend an average of four and a half hours a day looking at screens, split between watching television and using the Internet. In the past few years, an increasing number of people and organisations have begun coming up with plans to counter this trend. A couple of years ago film-ma
36、ker David Bond realised that his children, then aged five and three, were attached to screens to the point where he was able to say “chocolate” into his three-year-old sons ear without getting a response. He realised that something needed to change, and, being a London media type, appointed himself
37、“marketing director from Nature”. He documented his journey as he set about treating nature as a brand to be marketed to young people. The result was Project Wild Thing, a film which charts the birth of the World Network, a group of organisations with the common goal of getting children out into nat
38、ure. “Just five more minutes outdoors can make a difference,” David Bond says. “There is a lot of really interesting evidence which seems to be suggesting that if children are inspired up to the age of seven, then being outdoors will be on habit for life.” His own children have got into the habit of
39、 playing outside now: “We just send them out into the garden and tell them not to come back in for a while.”Summer is upon us. There is an amazing world out there, and it needs our children as much as they need it. Let us get them out and let them play.4. What is the problem with the authors childre
40、n?A. They often annoy their neighbours.B. They are tired of doing their homework.C. They have no friends to play withD. They stay in front of screens for too long.5. How did David Bond advocate his idea?A. By making a documentary film.B. By organizing outdoor activities.C. By advertising in London m
41、edia.D. By creating a network of friends.6. Which of the following can replace the underlined word “charts” in paragraph 2?A. recordsB. predictsC. delaysD. confirms7. What can be a suitable title for the text?A. Let Children Have FunB. Young Children Need More Free TimeC. Market Nature to ChildrenD.
42、 David Bond: A Role Model for Children【答案】4. D 5. A 6. A 7. C【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了电影制作人David Bond为了让孩子们远离屏幕,拍摄自己的旅行,并将自然当作一个品牌,推销给年轻人。【4题详解】细节理解题。根据第一段中的“However, what my children want to do after school is pick up a screen any screen and stare at it for hours. (然而,我的孩子们放学后想做的是拿起一个屏幕任何屏幕盯着它看几个小时)
43、”可知,作者的孩子在屏幕前呆的时间太长了。故选D项。【5题详解】细节理解题。根据第二段“He documented his journey as he set about treating nature as a brand to be marked to young people. (他记录了他的旅程,他开始把大自然当作一个品牌,让年轻人看到)”可知,David Bond通过拍一个纪录片宣传他的想法。故选A项。【6题详解】词句猜测题。根据划线词上文“a film”可知,本句主语是一部电影,下文“the birth of the World Network (世界网络的诞生)”解释了这部电影的
44、主旨。由此推知,划线词charts意为“记录、描绘”,与“records”意思一致。故选A项。【7题详解】主旨大意题。根据第二段中的“He documented his journey as he set about treating nature as a brand to be marketed to young people. The result was Project Wild Thing, a film which charts the birth of the World Network, a group of organisations with the common goal
45、 of getting children out into nature. (他把自己的旅行记录下来,开始把自然当作一个品牌,推销给年轻人。其结果是Project Wild Thing,一部记录了World Network (世界网络)诞生的电影,World Network (世界网络)是以让孩子们接触大自然为共同目标的团体)”可推知,本文主要讲述了电影制作人David Bond为了让孩子们远离屏幕,拍摄自己的旅行,并将自然当作一个品牌,推销给年轻人。由此可知,C项Market Nature to Children(把自然推销给年轻人)适合作本文标题。故选C项。5. 【2021浙江卷(1月),
46、A】More than 25 years ago, Saroo Brierley lived in rural(农村)India. One day, he played with his brother along the rail line and fell asleep. When he woke up and found himself alone, the 4-year-old decided his brother might be on the train he saw in front of him-so he got on. That train took him a thou
47、sand miles across the country to a totally strange city. He lived on the streets, and then in an orphanage(孤儿院). There, he was adopted by an Australian family and flown to Tasmania. As he writes in his new book, A Long Way Home, Brierley couldnt help but wonder about his hometown back in India. He r
48、emembered landmarks, but since he didnt know his towns name, finding a small neighborhood in a vast country proved to be impossible. Then he found a digital mapping program. He spent years searching for his hometown in the programs satellite pictures. In 2011, he came across something familiar. He s
49、tudied it and realized he was looking at a towns central business district from a birds-eye view. He thought, “On the right-hand side you should see the three-platform train station”and there it was. And on the left-hand side you should see a big fountain-and there it was. Everything just started to
50、 match. When he stood in front of the house where he grew up as a child, he saw a lady standing in the entrance. Theres something about me, he thoughtand it took him a few seconds but he finally remembered what she used to look like. In an interview Brierley says, My mother looked so much shorter th
51、an I remembered. But she came forth and walked forward, and I walked forward, and my feelings and tears and the chemical in my brain, you know, it was like a nuclear fusion(核聚变). I just didnt know what to say, because I never thought seeing my mother would ever come true. And here I am, standing in
52、front of her. ”1Why was Brierley separated from his family about 25 years ago?AHe got on a train by mistake.BHe got lost while playing in the street.CHe was taken away by a foreigner.DHe was adopted by an Australian family.2How did Brierley find his hometown?ABy analyzing old pictures.BBy travelling
53、 all around India.CBy studying digital maps.DBy spreading his story via his book.3What does Brierley mainly talk about in the interview?AHis love for his mother.BHis reunion with his mother.CHis long way back home.DHis memory of his hometown.【答案】1A2C3B【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了布尔利小时候意外走失,长大后通过自己努力找回家人的故事。1
54、细节理解题。根据第一段最后一句“When he woke up and found himself alone: the 4-year-old decided his brother might be on the train he saw in front of him-so he got on.(当他醒来发现自己一个人时:4岁的孩子判断他哥哥可能在他前面看到的火车上,所以他上了车)”以及第二段中“That train took him a thousand miles across the country to a totally strange city.(那列火车把他带到了一个千里迢迢
55、之外的陌生城市)”可知,布尔利在25年前和家人分开是因为他误上了火车。故选A项。2细节理解题。通过文章第四段“Then he found a digital mapping program. He spent years searching for his hometown in the programs satellite pictures.(然后他找到了一个数字地图程序。他花了数年时间在该节目的卫星图片中寻找家乡)”以及“Everything just started to match.(一切都开始匹配了)”可知,布尔利是通过研究数字地图找到家乡的。故选C项。3细节理解题。通过文章最后一段
56、“In an interview Brierley says: “My mother looked so much shorter than I remembered. But she came forth and walked forward, and I walked forward, and my feelings and tears and the chemical in my brain, you know: it was like nuclear fusion(核聚变). just didnt know what to say: because I never thought se
57、eing my mother would ever come true. And here I am, standing in front of her.(在一次采访中,布尔利说:“我妈妈看起来比我记忆中矮多了。但是她走了出来,朝我走来,我也向着她走去,我的感情、眼泪和大脑里的化学物质,你知道的:就像发生了核聚变。只是不知道该说些什么:因为我从没想过见到我母亲会成为现实。我就在这里,站在她面前。)”可知,作者在采访中讲述了他和母亲的团聚。故选B项。6. 【2021天津卷,B】About five weeks ago, I noticed the skin of our pet lizard w
58、as growing dusty. It worried me. I reported the strange surface on the skin of the lizard to my husband and children the next morning. Seconds later, our lizard emerged from its tank with its old skin flowing behind it.I didnt think about it much until a morning last week when I knocked my favorite
59、teapot off the table. It burst into hundreds of pieces. As I swept up the mess, I wondered why we had been breaking so many things over the months.The destruction started three months ago. It was my husbands birthday. He had just lost his job. The uncertainty was starting to wear on us, so I wanted
60、to do something special.“Lets make a cake for Dad!” I cried.My kids screamed with joy. We baked, iced and sprinkled for most of the day. Candles on the cake! Balloons on the walls! Flowers on the table!Two hours before my husband came back home from another job interview, my daughter climbed up to g
61、rab a glass vase from a high shelf. It fell and crashed beside the cake. Tiny pieces of glass were everywhere. She sobbed loudly as I threw the cake away. My husband had banana pudding for his birthday.Three days ago, the light in our living room suddenly went out. After several frustrating hours of
62、 unsuccessful attempts to fix it, my husband suggested watching the Michael Jordan documentary series The Last Dance.The poignancy of Jordan retiring from his beloved basketball to play baseball and what had pushed him to make such a tough decision took me by surprise. As I watched him take off his
63、basketball uniform and replace it with a baseball uniform, I saw him leaving behind the layer that no longer served him, just as our lizard had. Neither of them chose the moment that had transformed them. But they had to live with who they were after everything was different. Just like us. I realize
64、d that we have to learn to leave the past behind.Humans do not shed skin as easily as other animals. The beginning of change is upsetting. The process is tiring. Damage changes us before we are ready. I see our lizard, raw and nearly new.Jordan said that no matter how it ends, it starts with hope. W
65、ith our tender, hopeful skin, that is where we begin.40What can we learn about the pet lizard from Paragraph 1?AIts tank grew dirty.BIts old skin came off.CIt got a skin disease.DIt went missing.41Why did the authors husband have banana pudding for his birthday?AThe birthday cake was ruined.BThe aut
66、hor made good puddings.CPudding was his favorite dessert.DThey couldnt afford a birthday cake.42Why does the author mention The Last Dance in the passage?ATo prove a theory.BTo define a concept.CTo develop the theme.DTo provide the background.43The underlined part leaving behind the layer in Paragra
67、ph 8 can be understood as .Aletting go of the pastBlooking for a new jobCgetting rid of a bad habitDgiving up an opportunity44What does the author most likely want to tell us?ALove of family helps us survive great hardships.BIts not the end of the world if we break things.CWe should move on no matte
68、r what happens.DPast experiences should be treasured.【答案】40B41A42C43A44C【分析】这是一篇夹叙夹议文。讲述了作者的丈夫刚刚丢了工作,这种不确定性开始影响到家人,直到作者看到家里的宠物蜥蜴换皮和观看了Michael Jordan的纪录片最后的舞蹈后,领悟到我们必须学会把过去抛在脑后,像蜥蜴一样,用我们柔嫩、充满希望的皮肤,作为人生的起点。40细节理解题。根据第一段中“I reported the strange surface on the skin of the lizard to my husband and childr
69、en the next morning. Seconds later, our lizard emerged from its tank with its old skin flowing behind it.(第二天早上,我向丈夫和孩子们报告了蜥蜴皮肤上奇怪的表面。几秒钟后,我们的蜥蜴从水箱里出来,旧皮肤蜕了下来)”可知,宠物蜥蜴旧的皮肤脱落了。故选B。41细节理解题。根据第六段“Two hours before my husband came back home from another job interview, my daughter climbed up to grab a gla
70、ss vase from a high shelf. It fell and crashed beside the cake. Tiny pieces of glass were everywhere. She sobbed loudly as I threw the cake away. My husband had banana pudding for his birthday.(就在我丈夫参加另一场工作面试回家前两个小时,我女儿爬到一个高高的架子上,抓起一个玻璃花瓶。它掉下来摔碎在蛋糕旁边。到处都是细小的玻璃碎片。我把蛋糕扔掉时,她大声抽泣。我丈夫生日吃了香蕉布丁)”可知,作者的丈夫过生
71、日吃了香蕉布丁是因为生日蛋糕毁了。故选A。42推理判断题。根据倒数第三段“The poignancy of Jordan retiring from his beloved basketball to play baseball and what had pushed him to make such a tough decision took me by surprise. As I watched him take off his basketball uniform and replace it with a baseball uniform, I saw him leaving beh
72、ind the layer that no longer served him, just as our lizard had. Neither of them chose the moment that had transformed them. But they had to live with who they were after everything was different. Just like us. I realized that we have to learn to leave the past behind.( Jordan从心爱的篮球退役,转而打棒球,这是多么令人痛心
73、的事情,是什么促使他做出如此艰难的决定,让我感到惊讶。当我看着他脱下篮球服,换上棒球服时,我看到他脱下了那层不再适合他的衣服,就像我们的蜥蜴一样。他们都没有选择那个改变了他们的时刻。但他们必须和自己生活在一起因为一切都变了。就像我们一样。我意识到我们必须学会把过去抛在脑后)”以及最后一段“Jordan said that no matter how it ends, it starts with hope. With our tender, hopeful skin, that is where we begin.( Jordan说,不管结局如何,都是以希望开始的。用我们柔嫩、充满希望的皮肤,
74、那是我们的起点)”可推知,作者在文章中提到The Last Dance是为了展开文章关于放手过去,重新开始的主题。故选C。43词义猜测题。根据画线词后文“Neither of them chose the moment that had transformed them. But they had to live with who they were after everything was different. Just like us. I realized that we have to learn to leave the past behind.(他们都没有选择那个改变了他们的时刻。
75、但他们必须和自己生活在一起因为一切都变了。就像我们一样。我意识到我们必须学会把过去抛在脑后)”可知,作者看着乔丹脱下篮球服,换上棒球服时,意识到看到他放开了过去,把过去抛在脑后了。即画线词意思是“放开过去”。故选A。44推理判断题。根据倒数第二段“Humans do not shed skin as easily as other animals. The beginning of change is upsetting. The process is tiring. Damage changes us before we are ready. I see our lizard, raw an
76、d nearly new.(人类不像其他动物那样容易蜕皮。变革的开始令人不安。这个过程很累人。伤害在我们准备好之前就改变了我们。我看到了我们生嫩的、几乎是全新的蜥蜴)”以及最后一段“Jordan said that no matter how it ends, it starts with hope. With our tender, hopeful skin, that is where we begin.( Jordan说,不管结局如何,都是以希望开始的。用我们柔嫩、充满希望的皮肤,那是我们的起点)”可推知,作者最有可能想告诉我们无论发生什么,我们都应该继续前进。故选C。7. 【2021天
77、津卷,阅读表达】Ive always been creative since I was a little girl. My childhood was filled with arts, crafts (手工) and music, and every day was an exciting adventure of creation.Somewhere along the way, however, I lost touch with my creative self. At 21, I landed a job at a big insurance company out of my b
78、usiness degree. I would go to the office, sit at my desk and repeat the same work five days a week 9 to 5. The days were long and tedious. Working this way for one year was painful enough, let alone a lifetime. Before long I decided to make a change.One thing I had developed an interest in was sewin
79、g, so I took a sewing course at a community college. It was only a five-week course but it awakened my interest and got my confidence up.As I dreamt bigger, I began looking into college courses for Fashion Design and three months later I signed up for a part-time design course. I attended classes tw
80、o nights a week. Although exhausting, it gave me energy, enthusiasm and happiness.As it became clearer that fashion was what I wanted to do full time, the reality of my day-to-day work at the insurance company became harder. I felt bored. No energy, no motivation and zero fulfilment (满足感).I knew I n
81、eeded to make a bigger change. After struggling for quite a while, I made a difficult decisionleaving my job and studying my design course full time. Two years later I got my diploma.The last few years have been exciting because Ive been following my heart to do what I love. Today I am living a crea
82、tive life as the designer of my own fashion brand.Sometimes its hard to make a change, but Im so glad I set the wheels of change in motion with that very small first step because it has led me to where I am today.56What was the author interested in when she was a little girl? (no more than 10 words)
83、57What does the underlined word in Paragraph 2 mean? (1 word)58How did the author feel when she was taking the part-time design course? (no more than 10 words)59What did the author do to get back to her creative life? Give two of the facts. (no more than 15 words)60Do you consider the author as your
84、 role model? Please explain. (no more than 20 words)【答案】56She was interested in arts, crafts and music.Or: She was interested in creative things.57Boring./Dull./Uninteresting.58She felt/was energetic, enthusiastic and happy.Or: She was filled with energy, enthusiasm and happiness.59She quit/quitted
85、her job and took the fashion-design course.Or: She attended a sewing class and took a part-time design course.60Yes, (I do). She has the courage to follow her heart and do what she really likes.Or: Yes, (I do). Id like to live a creative life and make changes when necessary as she. Or: No, (I dont).
86、 I dont like changes and I want to live a secure life.【分析】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者坚持做自己真正喜欢做的事情,最后取得了成功。56考查细节理解。根据文章第一段内容“Ive always been creative since I was a little girl. My childhood was filled with arts, crafts (手工) and music, and every day was an exciting adventure of creation.(从我还是一个小女孩的时候起,我就很有创造力。
87、我的童年充满了艺术、手工艺和音乐,每一天都是令人兴奋的创作冒险。)”可知,从作者还是一个小女孩的时候起,她就对有创意的东西感兴趣,对艺术、手工艺和音乐感兴趣。故答案为She was interested in arts, crafts and music./ She was interested in creative things.57考查词义猜测。根据画线单词所在句后句“Working this way for one year was painful enough, let alone a lifetime. Before long I decided to make a change.
88、(这样工作一年已经够痛苦的了,更别说一辈子了。不久我决定做出改变。)”可知,作者现在的工作让她感到痛苦,她并不喜欢这份工作。再根据第五段内容“As it became clearer that fashion was what I wanted to do full time, the reality of my day-to-day work at the insurance company became harder. I felt bored. No energy, no motivation and zero fulfilment (满足感). (当我越来越清楚地意识到时尚是我全职想要
89、做的事情时,我在保险公司的日常工作变得更加困难。我觉得无聊。没有活力,没有动力,没有满足感。)”可知,作者真正喜欢的是和时尚相关的工作,保险公司的工作让她感觉无聊。由此可知,画线单词所在句表示的是,在保险公司工作的日子漫长而乏味。故答案为Boring./Dull./Uninteresting.58考查细节理解。根据文章第四段内容“As I dreamt bigger, I began looking into college courses for Fashion Design and three months later I signed up for a part-time design
90、course. I attended classes two nights a week. Although exhausting, it gave me energy, enthusiasm and happiness.(当我的梦想更大的时候,我开始研究时装设计的大学课程,三个月后我报名参加了一个兼职设计课程。我每周上两晚课。虽然很累,但它给了我活力、热情和快乐。)”可知,在参加了兼职设计课程后,作者感觉充满了活力、热情和快乐。故答案为She felt/was energetic, enthusiastic and happy./ She was filled with energy, en
91、thusiasm and happiness.59考查细节理解。根据文章第三段关键句“One thing I had developed an interest in was sewing, so I took a sewing course at a community college.(我对缝纫产生了兴趣,所以我在一所社区大学上了缝纫课。)”,第四段关键句“As I dreamt bigger, I began looking into college courses for Fashion Design and three months later I signed up for a p
92、art-time design course.(当我的梦想更大的时候,我开始研究时装设计的大学课程,三个月后我报名参加了一个兼职设计课程。)”和倒数第三段内容“I knew I needed to make a bigger change. After struggling for quite a while, I made a difficult decisionleaving my job and studying my design course full time. Two years later I got my diploma.(我知道我需要做出更大的改变。经过一段时间的挣扎,我做
93、出了一个艰难的决定,离开我的工作,并全职学习我的设计课程。两年后我拿到了毕业证书。)”可知,作者为了恢复她有创造力的生活,她参加了一个缝纫班,并参加了一个兼职设计课程,辞去了工作,去上时装设计课,根据题目要求,从中选出两点事实即可,不超过15个词。故答案为She quit/quitted her job and took the fashion-design course./ She attended a sewing class and took a part-time design course.60开放题。题目询问“你认为作者是你的榜样吗?请解释一下原因。”本题为开放性试题,根据自己的理
94、解,言之有理,符合文章内容即可,不超过20个词,如果答案是肯定的,原因可以是“She has the courage to follow her heart and do what she really likes.(她有勇气追随自己的心,做自己真正喜欢的事。)”;如果答案是否定的,原因可以是“I dont like changes and I want to live a secure life.(我不喜欢变化,我想过安全的生活。)”。故答案为Yes, (I do). She has the courage to follow her heart and do what she really
95、 likes./ Yes, (I do). Id like to live a creative life and make changes when necessary as she./ No, (I dont). I dont like changes and I want to live a secure life.二、2021届模拟题一、 (福建省龙岩一中2021届高三下学期新高考模拟试题) Dawn Logginsof Lawndale, N.Cis on her way to Harvard, one of the eight worldfamous universities in
96、 the eastern US.Nobody encouraged her to study or paid for her special classes.This girl created her own future.The teen was abandoned by her family last summer, when her parents and two sisters moved to Tennessee.She found herself homeless and had to spend the night on friends sofas.The school bus
97、driver learned about Dawns situation and invited Dawn to move in with her family. Soon, Dawn had a job at Burns High School.She worked from 6 a. m.to 7:40 a. m.before the first school bell rang.She swept floors and picked up trash again in the afternoons, before diving into her studies in the evenin
98、gs.Dawns hard work paid off.She finished school with a 3.9 GPA and scored 2, 110 on the SAT.“There were times when I felt like it would be easiest if I gave up, ”the 18yearold said. “But it was never in me to give up, because I realized that I was never going to be successful unless I got an educati
99、on.”Even before Dawns family left her, she led a difficult life.Her family was poor and cups of noodles were often the only food. Dawn “studied by candlelight” because her parents couldnt afford to pay the electricity bill(电费).Dawn has now reconnected with her family.They are proud of her accomplish
100、ments(成就)and are attending her high school graduation.4Why didnt Dawn give up her studies?ATo reconnect with her family.BTo thank those who had helped her.CTo get an education to be successful.DTo realize her dream of going to Harvard.5Who helped Dawn when she found herself homeless?AHer teachers.BH
101、er neighbors.CA Tiger Mom.DA school bus driver.6Which of the following words describes Dawn?AOpen-minded.BGood-natured.CStrong-willed.DWarm-hearted7What is the best title for the text?AAnother Harvard girlBA girl in candlelightCFrom homeless to HarvardDThe role of Tiger Moms【分析】这是一篇记叙文。本文主要介绍Dawn Lo
102、ggins通过自己的努力,考上哈佛大学的故事。4【答案】C【分析】推理判断题。根据第三段“But it was never in me to give up, because I realized that I was never going to be successful unless I got an education.(但我从不放弃,因为我意识到,除非我接受了教育,否则我永远不会成功)”可知,Dawn认为,只有接受了教育才能成功。因此,Dawn不放弃学业的原因是C项“To get an education to be successful(为了获得成功的教育)”符合题意。故选C项。5
103、【答案】D【分析】细节理解题。根据第三段“The school bus driver learned about Dawns situation and invited Dawn to move in with her family. Soon, Dawn had a job at Burns High School.(校车司机了解了Dawn的情况,邀请Dawn和搬进来与家人一起住。很快,Dawn在伯恩斯高中找到了一份工作)”可知,校车司机帮助了Dawn。因此,Dawn发现自己无家可归时,帮助了她的人是D项“A school bus driver(一个校车司机)”符合题意。故选D项。6【答案】
104、C【分析】推理判断题。根据第五段的“There were times when I felt like it would be easiest if I gave up, ”the 18yearold said. “But it was never in me to give up, because I realized that I was never going to be successful unless I got an education.”(“有时候我觉得放弃最容易,”这位18岁的女孩说。“但我从来没有放弃过,因为我意识到,除非我接受教育,否则我永远不会成功 )”以及第六段的“E
105、ven before Dawns family left her, she led a difficult life. Her family was poor and cups of noodles were often the only food. Dawn “studied by candlelight” because her parents couldnt afford to pay the electricity bill(电费).(甚至在Dawn的家人离开她之前,她过着艰难的生活,她的家庭很穷,一杯面条往往是唯一的食物。Dawn在烛光下学习,因为她的父母付不起电费)”可推断,虽然生
106、活艰难,但是Dawn依然坚持学习,从不放弃,因此推断她是一个很意志坚强的人。因此,C项“Strong-willed(意志坚强的)”符合题意。故选C项。7【答案】C【分析】主旨大意题。通读全文,尤其是第一段“Dawn Loggins of Lawndale, N.C. is on her way to Harvard, one of the eight worldfamous universities in the eastern US. Nobody encouraged her to study or paid for her special classes. This girl creat
107、ed her own future(Dawn Loggins正在去哈佛的路上,哈佛是美国东部八所世界著名大学之一。没人鼓励她学习或支付她的特殊课程的费用。这个女孩创造了自己的未来)”可知,Dawn家里很穷甚至她被家人遗弃,没有人鼓励她学习和给她支付学费,但是Dawn依然通过自己的努力,考上了哈佛大学。因此推断,这篇文章最好的标题是C项“From homeless to Harvard(从无家可归到哈佛)”点明了文章中心。故选C项。二、(2021届河南省部分学校高三四月联考)When I became president of Sustainable (可持续的) Spartans in May
108、 2020, I had no idea how to successfully run a club on the Internet. My team and I were challenged with how to attract members and continue sustainable projects on campus (校园) while most students lived at home.Despite the circumstances, my incredible team and I pushed forward. We organized events me
109、mbers could participate in regardless of location. Instead of focusing on building a more sustainable campus, we thought it was more important to get more and more students to accept sustainability.In September, our Vermicomposting project began with the support from an online workshop. Vermicompost
110、ing is the process by which worms turn food waste and other materials into fertilizer. The workshop tied together club members and workshop students, educating and inspiring some to start their own worm bins at home.In October, we held our first SpartansPickUp Day, co-hosted with Spartans Sierra Clu
111、b. Fourteen teams of students safely picked up trash and posted pictures online. The cooperation brought some environmental student organizations together and attracted more student participation.Our most notable accomplishment was working with the Office of Sustainability to build a pollinator (授粉者
112、) garden on campus. The garden would improve the campus climate by attracting pollinators, increasing biodiversity and reducing soil loss. We posted some videos of the garden, and students were expecting to return to campus to visit it.Student organizations provide an important aspect of college lif
113、e and Im proud to say weve carried that into the digital space. Personally, Ive discovered my club is an incredible outlet for me to dive into my sustainability passion and take a step back from the great stress of job search and online learning. I encourage all students to join a student organizati
114、on to find how you can translate your passion into meaningful projects.4What made it difficult for the author to do her work?ALack of her teams spiritual support.BThe absence of students on campus.CThe existing environmental problems.DHer inability to run sustainable projects.5What was the focus of
115、Sustainable Spartans in 2020?ATo create a safe living environment.BTo spread the idea of sustainability.CTo raise money for its future projects.DTo build a clean and beautiful campus.6How did the author manage to carry out the projects?ABy attracting students back to the campus.BBy seeking financial
116、 help from authorities.CBy working with some other organizations.DBy gathering all students for some field trips.7What does the author try to convey in the last paragraph?ALeadership is the basis of success on campus.BCooperation is a quality everyone should have.CParticipating in sustainable projec
117、ts is very easy.DJoining student organizations really matters a lot.【分析】本文是一篇记叙文。文章主要记叙了作者作为“可持续的斯巴达人”组织的负责人所开展的项目及其心得。4【答案】B【分析】细节理解题。根据第一段“My team and I were challenged with how to attract members and continue sustainable projects on campus (校园) while most students lived at home.(我和我的团队面临的挑战是,当大多数
118、学生都住在家里的时候,如何吸引成员并在校园里继续可持续发展的项目)”可知,学生不在学校是作者很难开展工作的原因。故选B项。5【答案】B【分析】细节理解题。根据第二段“Instead of focusing on building a more sustainable campus, we thought it was more important to get more and more students to accept sustainability.(我们认为更重要的是让越来越多的学生接受可持续发展,而不是专注于建设一个更可持续的校园)”可知,Sustainable Spartans在2
119、020年的重点是传播可持续的理念。故选B项。6【答案】C【分析】细节理解题。根据第三段“In September, our Vermicomposting project began with the support from an online workshop.(9月,我们的蚯蚓堆肥项目在一个在线研讨会的支持下启动)”、第四段“In October, we held our first SpartansPickUp Day, co-hosted with Spartans Sierra Club. (十月,我们与斯巴达塞拉俱乐部共同举办了我们的第一个斯巴达庆祝日)”及第五段“Our mos
120、t notable accomplishment was working with the Office of Sustainability to build a pollinator (授粉者) garden on campus.(我们最显著的成就是与可持续发展办公室合作,在校园内建造了一个授粉园) ”可知,作者通过与其他一些组织合作以开展项目。故选C项。7【答案】D【分析】推理判断题。根据最后一段“Personally, Ive discovered my club is an incredible outlet for me to dive into my sustainability
121、passion and take a step back from the great stress of job search and online learning. I encourage all students to join a student organization to find how you can translate your passion into meaningful projects.(就我个人而言,我发现我的俱乐部是一个令人难以置信的出口,让我投入我对可持续发展的热情,并从巨大的求职和在线学习的压力中得到缓解。我鼓励所有的学生加入一个学生组织,以找到将你的激情
122、转化为有意义的项目)”可推断,作者在最后一段想要传达的是参加学生组织是很有意义的。故选D项。三、(江苏省淮安市2021届高三4月适应性联考)I was so worried about handing my little boy over during his first week of school, but you made it easier. You smiled at him like a mother would at her own child.You showed warmth and your hugs were always on offer.After a day in
123、class with you, Charlie would come home singing. Whenever I hear Do Your Ears Hang Low or see him stretching to the sky when singing about the days of the week, I will think of you.I didnt tell you at the time, but I loved your morning song so much that I implemented it in my own class (Im a teacher
124、, too).When you saw I was troubled, you hugged me with your smile and I knew everything would be OK. You made parents feel as cared for as our children.In the short time I knew you; you taught me about the type of teacher I desire to be. You never seemed disturbed by the mountain of paperwork or imp
125、ossible work-life balance that comes with the role. Instead, you appeared to embrace every minute.I cant understand why youve been taken from us. Telling Charlie was one of the hardest things Ive had to do.Im not sure he fully understands, but he told me he loved you and has been asking whether your
126、robot powerswill work in heaven.A friend once told me white feathers are angels telling us that loved ones in heaven are well. On the first day collecting the children without you,a white feather floated through the sleet (雨夹雪). Watching the younger ones bounce and gigle as they tried to catch it wa
127、s beautiful.I wish I had told you all of this when you were with us.I hope that you knew how you brought happiness to everyone you met and how loved you were. Goodbye, Dear Friend.4What does the underlined word implemented in Paragraph l probably mean?ALooked back on.BLooked forward to.CThought high
128、ly of.DMade use of.5What can we learn from the passage about parents?AThey need to sing songs before children.BThey need to feel the affection as well.CThey find it hard to handle their kids.DThey find it necessary to hug the teachers.6The writer mentioned white feather in Paragraph 4 mainly to _.Ai
129、nform us of the loved ones deathBremind us its time for a snowball fightCtell us the teacher stays in our mind after deathDwarn us of the falling snow when collecting children7Whats the writers main purpose in writing this article?ATo make a remark on Charlies teacher.BTo say goodbye to her fellow t
130、eacher.CTo take pity on her fellow teacher.DTo recall and show respect for Charlies teacher.【分析】这是一篇记叙文,文章是一个家长的心声,在文中表达了自己对孩子老师的感激、尊敬和认可,也道出了对这位逝去的老师的不舍与告别。4【答案】D【分析】词句猜测题。划线词前文“I loved your morning song so much”作者提到,自己很喜欢老师唱的那首歌,所以应该是“在自己的课堂上也使用了这首歌”。划线词“implemented”意为“使用”。故选D项。5【答案】B【分析】推理判断题。从第二
131、段前两句“When you saw I was troubled, you hugged me with your smile and I knew everything would be OK. You made parents feel as cared for as our children.(当你看到我烦恼时,你微笑着拥抱我,我知道一切都会好起来的。你让父母和我们的孩子一样感到被关心。)”可知,这位老师在家长们陷入麻烦时,会提供无微不至的关怀,就像对待孩子们一样,所以说家长也是需要关爱的。故选B项。6【答案】C【分析】推理判断题。第三段“I cant understand why yo
132、uve been taken from us. Telling Charlie was one of the hardest things Ive had to do.(我不明白为什么你被从我们身边带走了。告诉Charlie是我做过的最艰难的事之一。)”提到这位老师已经去世,但是大家都十分不舍,第四段中“A friend once told me white feathers are angels telling us that loved ones in heaven are well.(一个朋友曾经告诉我,白色的羽毛是天使,告诉我们在天堂的亲人都很好。)”,作者用天使的事例表达自己和孩子们
133、对老师在天堂过得很好的期盼,语句中透露出大家对她的怀念。所以作者提到“白色羽毛”是为了告诉我们,老师去世后仍然还在我们心里。故选C项。7【答案】D【分析】推理判断题。全文都在表达着作者对孩子老师的尊重与怀念,并非“评论”、“道别”或“遗憾”,也未提说这位老师是作者的同事,所以作者写本文的目的是回忆并表达对Charlie的老师的尊重。故选D项。四、(江苏省2021届高三4月第三次百校联考)“The Great Good Place” is a short story by American novelist Henry James, first published in 1900. Its th
134、eme is that people need a place where they can escape the grind of daily life. This is an idea that Howard Schultz, who turned the Starbucks coffee chain into an international giant, used in his business strategy.Born in 1952, Schultz grew up in Brooklyn. After university, he worked for a firm suppl
135、ying coffee-making equipment. Shortly after working there, Schultz noticed that a company in Seattle was buying a surprisingly large amount of the firms equipment, and he decided to investigate. It turned out to be a simple coffee-bean store, but its owners were committed to teaching the public to a
136、ppreciate good coffee.This store in Seattle opened in 1971 and took its name from Starbuck, a sailor in the classic novel Moby Dick. Its logo was a two-tailed mermaid. Fascinated by its owners commitment to coffee, Schultz joined Starbucks. Later, on a trip to Europe, he was impressed by the way tha
137、t street cafs in Italy were both meeting points and places to drink espresso. This was something American didnt have yet. In 1985, Schultz started his own coffee-bar business, which soon became a success. Two years later, he got together with some other investors and bought Starbucks for US $ 3. 8 m
138、illion. Adopting the name and logo, Schultz developed a marketing strategy that turned ordinary cafs into fashionable outlets for coffee. He used clever tricks, such as selling coffee in short, tall and grande size rather than the usual small, medium, and large. Customers learned to pronounce unfami
139、liar Italian names like latte and macchiato. Schultz actually created a market that hadnt existed before.Within 20 years, Schultz had taken coffee culture from the streets of Europe to almost every city in developed countries. Today, millions of people a week visit Starbucks locations in countries g
140、lobally. Clearly, these customers are happy with the great good place.4What does the underlined word “grind” mean in paragraph 1?AboredomBflavorCvirtueDintervention5Why did Schultz decide to join Starbucks?AHe wanted to expand his business of equipment.BHis trip Europe instructed him and changed his
141、 initial mind.CHe was struck by the its owners devotion to coffee.DHe was impressed by the relaxing atmosphere in Starbucks.6According to the passage, Schultzs business strategies do NOT include .Aopening stores all over the world.Bchanging the name and logo of the store at some locations.Cselling c
142、offee in “short”, “tall” and “grande” sizes.DHis wisdom and cooperation with other investors.7What is the main idea of the passage?AThe Starbucks coffee chain originated in Seattle.BStreet cafes in Italy usually have far more customers than cafes in America.CStarbucks are what American novelist Henr
143、y James described “great good places”。DSchultz successfully transformed Starbucks into an international giant.【分析】这是一篇记叙文。文章整体叙写了Howard Schultz是如何将星巴克咖啡连锁店打造成一家商业巨头的过程。4【答案】A【分析】词义猜测题。根据画线词上文“The Great Good Place” is a short story by American novelist Henry James, first published in 1900. Its theme
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
