广西贵港市2020届高三一模英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广西贵港市2020届高三一模英语试题 WORD版含解析 广西 贵港市 2020 届高三一模 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2020届高中毕业班第-次适应性测试英语试题(考试时间:120分钟满分:150 分)注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡,上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小
2、题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. What is the probable relationship between the speakers?A. Teacher and student. B. Father and daughter. C. Employer and employee.2. What do we know about the weather?A. Ill last for another 3 days. B. Itll bring many problems. C. I
3、tll ruin the whole city.3. What is the woman most likely to do next?A. Visit her friends. B. Have supper alone. C. Welcome her friends.4. How long was the power off?A.18 minutes. B.23 minutes. C.41 minutes.5. What are the speakers talking about?A. A designer. B. A company. C. A product.第二节(共 15小题;每小
4、题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Why doesnt the woman recognize the man?A. He used to be thinner. B. He lost much weight. C. He looks younger.7. What does the man suggest the woman do?A. Change
5、her job. B. Do some sports. C. Go on a diet.听第7段材料,回答第8至10题。8. What does the man want to do at first?A. Get his money back. B. Exchange the toy car. C. Buy another toy car.9. What color does the man choose this time?A. Blue. B. Pink. C. Yellow.10. How does the man sound?A. Angry. B. Disappointed. C.
6、 Understanding.听第8段材料,回答第11至13题。11. What does the woman say about science?A. It is not to her taste. B. It is very interesting. C. Its difficult to learn.12. What courses will the man take this term?A. Math and science. B. Physics and math. C. English and physics.13. Where is the man planning to wor
7、k?A. In a cafe. B. In a taxi company. C. At a gas station.听第9段材料,回答第14至16题。14. Why doesnt Mr. King answer the phone?A. He is phoning someone else. B. He is having a discussion.C. He isnt in the office.15. What problem has been reported?A. The control boxes have burnt out.B. The equipment is hard to
8、operate.C. The engineer is disappointing.16. What will the woman do next?A. Talk to the electricity suppliers.B. Take the mans message to Mr. King.C. Send an engineer to Los Angeles Branch.听第10段材料,回答第17至20题。17. How long did the speaker stay in the club?A. About a month. B. About two weeks. C. About
9、30 hours.18. What do we know about Mr. Hunter?A. He was strict. B. He was helpful. C. He was energetic.19. Where did the speaker fall in love with English?A. At home. B. In the club. C. In the school.20. How does the speaker enlarge his vocabulary?A. He actively participates in discussions.B. He rea
10、ds English articles aloud.C. He recalls the articles he reads.第二部分阅读理解(共两节 ,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ACities all over the world celebrate Christmas in unique and memorable ways. The following international destinations are just a few of the countless choices to co
11、nsider. Quebec cityQuebec city has long drawn admirers to its historic district the famed city wall, strange cobblestone lanes(鹅卵石小路)and handsome stone houses. This area transforms into a scenic Christmas village each December. The 403-year-old capital of Quebec province takes pride in the outdoors
12、at Christmas time, when stone buildings shine with lights. Consider cross-country ski on the Plains of Abraham, or skate at the place D Youville square.EdinburghEdinburgh, a magic city full of staircases and hills as well as Georgian and neo-Classical buildings, is famous for its mixture of the mode
13、rn and the old. This is evident in winter, when Scotlands capital puts on a six-week festival lasting until Jan. 6 that goes way beyond Christmas markets. You can ride roller coasters, climb a wall of ice and attend a vivid Christmas themed show by the cabaret troupe(剧团)La Clique.ZurichIf buying gif
14、ts is on your travel schedule, Zurich is an impressive shopping center, particularly around the holidays, from multiple Christmas markets and the luxury(奢侈品)dress shops of Bahnhofstrasse Street, to the independent designers and antique shops in the merging industrial zones. Another annual lighting s
15、pectacle(壮观场面), Lichterschwimmen, on Dec. 21, includes hundreds of tiny lanterns that are sent floating down the River Limmat.SydneyA lack of snow does not dampen the Christmas spirit in Sydney. One great and free way to feel the holiday is to take this Dec. 21 walking tour of George Street, which p
16、romises “the most sharable window displays and coloured lights.” One advantage over other destinations: warm, sandy beaches that lie just minutes from downtown, where the natural beauty of Australias most popular city will be waiting.1. What can you do in Quebec city during Christmas?A. Ride roller
17、coasters.B. Take part in a walking tour.C. Enjoy cross-country ski.D. Watch a Christmas-themed show.2. Where should you go if you want to enjoy a Christmas without snow?A. Quebec city.B. Edinburgh.C. Zurich.D. Sydney.3. Where is this text most likely from?A. A guidebook.B. A diary.C. A novel.D. A re
18、search paper.【答案】1. C 2. D 3. A【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了魁北克市、爱丁堡、苏黎世和悉尼这四个适合圣诞节期间旅游的好去处。1题详解】细节理解题。由题干关键词Quebec city可将答案定位于第二段。由第二段最后一句“Consider cross-country ski on the Plains of Abraham, or skate at the place D Youville square.”(可以考虑在亚伯拉罕平原上越野滑雪或者在尤维尔广场上滑冰。),可知在魁北克可以越野滑雪。故选C项。【2题详解】细节理解题。由最后一段首句“A lac
19、k of snow does not dampen the Christmas spirit in Sydney.”( 雪缺乏并没有影响悉尼的圣诞节气氛。),可知如果想要没有雪的圣诞节,可以去Sydney(悉尼)。故选D项。【3题详解】推理判断题。由第一段中的句子“Cities all over the world celebrate Christmas in unique and memorable ways. The following international destinations are just a few of the countless choices to conside
20、r.”(世界各地的城市都以独特而难忘的方式庆祝圣诞节。下面的国际目的地只是无数的选择中的一部分。)和后文主要介绍了四个适合在圣诞节期间旅行的城市,可知本文最有可能摘自一本旅行指南。故选A项。【点睛】在高考中,细节理解题为频繁常考题型,集中考查文中细节。在做此类题型时,同学们可以先从问题中找到关键词,然后以此为线索,运用略读和查阅技巧迅速在文中找到这一细节,把这部分内容仔细读一遍,比较所给选项与文中细节的细微差别。如在第1小题中,分析问题,得到关键词Quebec city,迅速定位到第二段,找到句子“Consider cross-country ski on the Plains of Abra
21、ham, or skate at the place D Youville square.”可知,在魁北克可以越野滑雪。故选C项。BOne of the most important things that has happened to me occurred long before I was aware of it. As the story goes, I was three days old and Mom was singing “The Name Game” song to me: “Christine Bo-Bean-Banana-Fanna-Fo-Feen.” By day
22、four, I was given a new nameChristine-Bo-Bean, or just Bo-Bee to my mother. Now, I am Bo to her and close friends.Why is this nickname(昵称)so important to me? I once read a book with a passage about True Names which explains that when a persons true name is spoken, she has a distinct aura(光环)around h
23、er. Although I have been Bo to my mother all my life, I recently discovered that my true name is not on my birth certificate; its the name that is as unique and memorable as I am.People usually know me as Christine. They still see me as a quiet, bookish child. They dont know who I am now. My most re
24、cent hopes, fears, goals, dreams and opinions escape their notice; it is easier to think of me as I was. In their minds, they have a box labeled “Christine” in which I fit neatly, and as Christine, I was content with the perfect packaging.Those who call me Bo or Bo-Bee really know me. They remember
25、who I was and realize I have changed. Bo is a tight squeeze in the old “Christine” boxes. The Bo I am is ever-changing, ever-growing and ever-learning.When I was Christine, I was quiet, and easily scared. I feared groups, meeting new people and sharing my opinions. I was more comfortable with a book
26、 than my best friend. As Christine, I thought everyone was better than I was.As Bo, I still love my books, but I want to discuss them. As Bo, my dream is to live where I can experience new things and meet new people. I dream about being alone on a stage lit by a single spotlight; I have that confide
27、nce now. I am equal to those I once saw as better than me.A name shouldnt make such a difference, but sometimes, when a person finds his or her True Name, they develop a new shine visible to friends, family and especially themselves.I cant always be Bo. Sometimes exposing myself is still scary and I
28、 feel too nervous; I want to hide in those old boxes. Mostly, however, I am ready for the world. So, just call me Bo.4. When was the author given a nickname?A. When she was three years old.B. On the fourth day after she was born.C. Seven days after she was born.D. When she received the old “Christin
29、e” box.5. What do the people know about the author as Christine?A. They think the author is active and crazy.B. They care about the authors most recent feelings.C. They dont realize the author has changed.D. They dont know the author has changed her name.6. What kind of person was the author in the
30、past?A. She showed no interest in reading.B. She took pleasure in finding new things.C. She loved reading and sharing books with friends.D. She lacked confidence and preferred to be alone.7. What can be a suitable title for the text?A. Bothe True NameB. A Unique NameC. Remember the PastD. The Meanin
31、g of Nickname【答案】4. B 5. C 6. D 7. A【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者介绍了自己的昵称及其背后蘊含的深意。【4题详解】细节理解题。由第一段中的“As the story goes, I was three days old and Mom was singing “The Name Game” song to me: “Christine Bo-Bean-Banana-Fanna-Fo-Feen.” By day four, I was given a new nameChristine-Bo-Bean, or just Bo-Bee to my mot
32、her.”( 故事是这样的,我三天大,妈妈给我唱了一首“名字游戏”的歌:“克莉丝汀波豆香蕉粉”。到了第四天,我得到了一个新的名字,克莉丝汀波豆,或者对于妈妈来说是波比。),可知作者出生后四天大得到了昵称。故选B项。【5题详解】推理判断题。由第三段中的“They still see me as a quiet, bookish child. They dont know who I am now. My most recent hopes, fears, goals, dreams and opinions escape their notice; it is easier to think o
33、f me as I was”( 他们仍然把我看作一个安静的,书呆子。他们不知道我现在是谁。我最近的希望、恐惧、目标、梦想和观点都没有引起他们的注意;更容易把我想象成原来的我。),可推断出他们并没有意识到作者的改变。故选C项。【6题详解】推理判断题。由第四段中的“Bo is a tight squeeze in the old “Christine” boxes.”( Bo是个挤在旧“Christine”盒子里的人。),可知作者的过去指的是Christine(克莉丝汀);再有第五段中的“When I was Christine, I was quiet, and easily scared. I
34、 feared groups, meeting new people and sharing my opinions. I was more comfortable with a book than my best friend. As Christine, I thought everyone was better than I was.”(当我还是克莉丝汀的时候,我很安静,很容易害怕。我害怕团体,害怕结识新朋友,害怕分享自己的观点。与其和好朋友待在一起,我更喜欢和书相处,这样更舒服。作为克莉丝汀,我觉得每个人都比我好。),可推断出作者过去缺乏信心、宁愿独处。故选D项。【7题详解】主旨大意题
35、。第一段讲昵称Christine-Bo-Bean的由来,第二段讲昵称Bo的重要性,第三段讲本名Christine的自己在大家眼中是什么样的,第四到五段讲作者成为 “Christine”和“Bo”的不同之处,第六到八段讲自己更喜欢Bo的身份,所以文章讲的是Bo这个真正的名字。故选A项。CWeve known that sitting for long periods of time every day has countless health consequences, like a higher risk of heart disease. But now a new study has fo
36、und that sitting is also bad for your brain.A study published last week, conducted by Dr. Prabha Siddarth at the University of California, showed that sedentary(久坐的)behavior is associated with reduced thickness of the medial temporal lobe(中颞叶), a brain area that is critical to learning and memory.Th
37、e researchers asked a group of 35 healthy people, ages 45 to 70, about their activity levels and the average number of hours each day spent sitting and then scanned their brains. They found that the subjects who reported sitting for longer periods had the thinnest medial temporal lobes. It means tha
38、t the more time you spend in a chair the worse it is for your brain health, resulting in possible damage to learning and memory.What is also interesting is that this study did not find a significant association between the level of physical activity and thickness of this brain area, suggesting that
39、exercise, even severe exercise, may not be enough to protect you from the harmful effects of sitting.It then surprisingly turned out that you dont even have to move much to enhance cognition(认知); just standing will do the trick. For example, two groups of subjects were asked to complete a test while
40、 either sitting or standing. Participants are presented with conflicting stimuli(刺激), like the word “green” in blue ink, and asked to name the color. Subjects thinking on their feet beat those who sat by a 3-milicond margin.The cognitive effects of severe physical exercise are well known. But the po
41、ssibility that standing more and sitting less improves brain health could lower the bar for everyone.I know, this all runs counter to received ideas about deep thought, from our grade school teachers, who told us to sit down and focus, to Rodins famous “Thinker,” seated with chin on hand.They were w
42、rong. You can now all stand up.8. What can we infer from Paragraphs 3 and 4?A. Severe exercise can lessen the damage of sitting.B. Severe exercise can greatly improve our brain health.C. Sedentary behavior will possibly damage our brain.D. Brain health has nothing to do with sedentary behavior.9. Wh
43、at does the underlined word “margin” in Paragraph 5 mean?A. blank.B. edge.C. decrease.D. difference.10. What is the received idea about deep thought?A. Sitting more is good for our mental health.B. Sitting is better when we think.C. Exercise more can improve our cognition.D. We should stand while th
44、inking.11. The passage mainly tells us _.A. people tend to sit while thinkingB. standing more can make our brain healthierC. physical exercise can improve our brain healthD. sedentary behavior leads to countless health problems【答案】8. C 9. D 10. B 11. B【解析】这是一篇说明文。文章介绍了站着思考能够使人的大脑更加健康、思维更加敏捷的这一现象。【8题
45、详解】推理判断题。由第三段最后一句“It means that the more time you spend in a chair the worse it is for your brain health, resulting in possible damage to learning and memory.”(这意味着,你在椅子上坐的时间越久,就越不利于你的大脑健康,可能会导致学习和记忆受损。)和第四段中的“What is also interesting is that this study did not find a significant association between
46、 the level of physical activity and thickness of this brain area, suggesting that exercise, even severe exercise, may not be enough to protect you from the harmful effects of sitting.”(有趣的是,这项研究没有发现身体活动水平和大脑区域厚度之间有显著的关联,这表明运动,甚至是剧烈运动,可能不足以保护你免受坐姿的有害影响。),可知久坐的行为可能会损害我们的大脑。故选C项。【9题详解】词义猜测题。由第五段最后一句“Su
47、bjects thinking on their feet beat those who sat by a 32-millisecond margin.”(站着思考的受试者会以32毫秒的差异击败坐着的受试者。),可知margin在此处意为“差异”。故选D项。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段“I know, this all runs counter to received ideas about deep thought, from our grade school teachers, who told us to sit down and focus, to Rodins famou
48、s “Thinker,” seated with chin on hand.”(我知道,这一切都与我们从小学老师那里得到的关于深思熟虑的想法背道而驰,他们让我们坐下集中注意力,还有罗丹著名的“思想者”,手托下巴坐着。),可知我们以前接受的关于深思熟虑的想法是坐着思考更好。故选B项。【11题详解】主旨大意题。根据第一段中的“But now a new study has found that sitting is also bad for your brain.”( 但现在一项新的研究发现,坐着对大脑也有害。), 第三段最后一句“It means that the more time you s
49、pend in a chair the worse it is for your brain health, resulting in possible damage to learning and memory.”(这意味着,你在椅子上坐的时间越久,就越不利于你的大脑健康,可能会导致学习和记忆受损。),第五段中的“It then surprisingly turned out that you dont even have to move much to enhance cognition; just standing will do the trick.”(结果令人惊讶的是,你甚至不需要移
50、动太多来增强认知能力;仅仅站着就可以了。)和最后一段“They were wrong. You can now all stand up.”(他们错了。你们现在都可以站起来了。)可知,文章主要介绍了多站立能够使人的大脑更加健康、思维更加敏捷的现象。故选B项。DIf youve spent any amount of time boating, fishing, or bird-watching at lakes and rivers, you have most likely seen fishes jumping out of the water. I have seen it many t
51、imes. Certainly, fishes will exit water in desperate attempts to escape enemies. Dolphins take advantage of the behavior, forming a circle and catching the frightened fishes in midair. But just as we may run fast from fun or from fear, different emotions might motivate fishes to jump.Mobula rays(蝸鲼)
52、arent motivated by fear when they throw their impressive bodiesup to a seventeen-foot wingspan (the distance from the end of one wing to the end of the other) and a ton in weightskyward in leap(跳跃)of up to ten feet. They do it in schools(鱼群)of hundreds. They usually land on their bellies, but someti
53、mes they land on their backs. Some scientists think it might be a way of removing parasites(寄生虫). But I think that the rays are enjoying themselves.In the clear waters of Floridas Chassahowitzka National Wildlife Refuge, I watched several schools of fifty or more mullets(鲻鱼)moving in beautiful forma
54、tion. Their well-built bodies were most evident when they leaped from the water. Most of the time I saw one or two leaps by a fish, but one made a series of seven. They usually land on their sides. Each jump was about a foot clear of the water and two to three feet in length.Nobody knows for sure wh
55、y the fish leaps. One idea is that they do it to take in oxygen. The idea is supported by the fact that mullets leap more when the water is lower in oxygen, but is challenged by the likelihood that jumping costs more energy than is gained by breathing air. It is hard to imagine they will feel any fr
56、esher when back in water.Might these fishes also be leaping for fun? There is some new evidence. Gordon M. Burghardt recently published accounts of a dozen types of fishes leaping repeatedly, sometimes over floating objectssticks, plants, sunning turtlefor no clear reason other than entertainment.12
57、. What can we say about the dolphins in Paragraph 1?A. They have great escaping skills.B. They are easily frightened.C. They are very clever.D. They love jumping.13. What do the ray and the mullet have in common when jumping?A. Both do it in groups.B. Both land on their bellies.C. Both jump many fee
58、t out of water.D. Both make leaps one after the other.14. How does the author feel about the idea mentioned in Paragraph 4?A It is valuable.B. It is interesting.C. It is imaginative.D. It is questionable.15. Which may be the reason for fish leaps according to the author?A. To remove parasites.B. To
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
