山东省淄博市高青县第一中学2020-2021学年高二英语下学期第一次月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 淄博市 高青县 第一 中学 2020 2021 学年 英语 下学 第一次 月考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省淄博市高青县第一中学2020-2021学年高二英语下学期第一次月考试题(含解析)I 卷( 95 分)第一部分 听力(共两节, 每小题 1.5 分,满分 30 分) 第一节 (共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来 回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will the woman do next?A. Attend a meeting.B. Pick up the mans client.C. S
2、end the man to his office.2. What seems to be the womans problem?A. She has difficulty communicating with the locals.B. She doesnt have a business card.C. She will be late for work.3. How does the man usually go to his office?A. By car. B. By train. C. By bus.4. What is the probable relationship bet
3、ween the speakers?A. Tourist and guide. B. Strangers. C. Friends.5. When will the speakers meet?A. At 5:00. B. At 5:45. C. At 6:15.第二节 (共 15 小题;每题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时 间阅读各个小题, 每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对 话或独白读两遍。听下面一段对话,
4、回答第 6 和第 7 两个小题。6. What makes the mans mother unhappy?A. The e-invitations. B. The old pictures. C. The tickets to Texas.7. What does the woman remind the man to do?A. Book the plane tickets.B. Save some money. C. Check the booking.听下面一段对话,回答第 8 至第 9 两个小题。8. Where does the conversation take place?A.
5、 In a library. B. In a restaurant. C. On a plane.9. What will the man read?A. A daily newspaper. B. A sports magazine. C. A fashion magazine.听下面一段对话,回答第 10 至第 12 三个小题。10. Why does the man call the woman?A. To book a room. B. To make a change. C. To confirm his reservation.11. When will the man check
6、 out?A. On June 18th. B. On June 20th. C. On June 21st.12. For what should the man pay 180?A. The car rental service. B. The room rate. C. The pickup service.听下面一段对话,回答第 13 至第 16 四个小题。13. When was Meis party held?A. On Friday. B. On Saturday. C. On Sunday.14. How was the weather on Saturday?A. Sunny
7、. B. Rainy. C. Windy.15. What did the woman do on Saturday?A. She washed her car.B. She went for a picnic.C. She watched a football game.16. Where did the woman spend her Sunday afternoon?A. At home. B. In her studio. C. In the gym.听下面一段独白,回答第 17 至第 20 四个小题。17. Which behavior may get the most seriou
8、s punishment?A. Not wearing the helmet. B. Smoking in the cars.C. Bumping into other cars on purpose.18. What punishment will the listeners get for driving rudely at first?A. A warning. B. A fine. C. Being asked to leave.19. How many rules does the speaker talk about?A. 3. B. 4 C. 5.20. What will th
9、e listeners do next?A. Start their first race.B. Sign the insurance forms.C. Have a check on their cars.第二部分、阅读理解(25 分,10 题,每小题 2.5 分) 第一节 (共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。AWelcome here! The Southern Spring Home&Garden Show will be held at the conference center of The P
10、ark Expo. This show will last from Wednesday (March 2) to Sunday (March 6, 2022).Admission: Adults $10.00. Teenagers under 15 free with a paying adult.Join Lincolntons own Tammie Davis as she performs her original country songs at 6:30 p.m. on Saturday, March 5th.Special Days: The Spring for Kids Fi
11、rst Night Gala benefiting the Council for Childrens Rights will take place from 7 p.m. to 10 p. m. on Wednesday, March 2, 2022, Tickets are $50 and include an access to Freedom Hall, where you can enjoy delicious food, beverage (饮料) and entertainment free of charge.Seniors Day (55+): Wednesday is fo
12、r them. Cost is $ 7.00 but without coupons (优惠券)Hours: Wednesday, Thursday&Sunday:10 a.m.5 p.m.; Friday & Saturday:10 a.m.9 p.m.Wheelchairs are available on a first-come-first-served basis for you. The cost is $1.00 and you are required to leave a valid drivers license or ID.Parking: All Day Parking
13、 $ 6.00; Half Day Parking $ 3.00; Every Hour Parking $ 1.00 For More Information: Come to visit Mardee Woodward in person.E-mail:mwoodward Telephone: 704-376-40851. We can learn from the text that the show will .A. take place in a private houseB. offer free parkingC. have the only one singerD. last
14、only five days2. How much is the admission for a family of two grown-ups and a child aged 16?A. $30.B. $10.C. $20.D. $40.3. We can infer from the text that_.A. old people can visit the show only on WednesdayB. there are not enough wheelchairs for the disabledC. the disabled can use the wheelchairs f
15、ree of chargeD. kids tickets on Wednesday dont include beverage【答案】1. D 2. A 3. B【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要讲了“南方春天家园与花园展”将在公园博览会的会议中心举行,并就这次展览的相关规定、具体活动和门票进行了详细介绍。【1题详解】细节理解题。根据第一段“This show will last from Wednesday (March 2) to Sunday (March 6, 2022).”(本次展览将于2022年3月2日(周三)至3月6日(周日)举行)可知这次展览只持续五天,D选项描述正确,故
16、选D。【2题详解】细节理解题。根据第二段“Admission: Adults $10.00. Teenagers under 15 free with a paying adult.”(入场费:成人$ 10.00。15岁以下的青少年和付费的成年人一起免费)可知一个由两个大人和一个16岁小孩组成的家庭,门票是$ 30(10*3)。故选A。【3题详解】推理判断题。根据倒数第三段“Wheelchairs are available on a first-come-first-served basis for you.”(轮椅先到先得,额满即止)可推知没有足够的轮椅给残疾人。故选B。BThough t
17、housands of adventurers have climbed up Mount Everest, the highest and most famous of the worlds 14 tallest mountains, only 40 climbers have conquered them all. Nepalese mountaineer Purja became one of them after he reached the 8028-meter peak of Chinas Mt. Shishapangma on October 29, 2019. Purja ma
18、de the extraordinary achievement in just six months and six days, much faster than late South Korean climber Kim Chang-hos 2013 record of seven years, ten months, and six days.“I am incredibly excited and proud to have reached this final peak and achieved my goal of climbing the worlds 14 tallest mo
19、untains in record time,” Purja said. “It was extremely hard during the six months, and I hope to have proven that anything is possible with some determination, self-belief, and positivity.”Purjas “Project Possible” started becoming a reality on April 23, 2019, when he successfully peaked Nepals 8091
20、 meters tall Mt. Annapurna. The climber then rapidly completed the next five mountains, including Mt. Everest, within only four weeks! Five more peaks were conquered in July and the last three during September and October.The adventurer, who was joined by teams of Nepalese climbers on each of his ad
21、ventures, encountered many memorable and critical moments. On April 23, 2019, while going down Mt. Annapurna, Purja and his team heard about a Malaysian climber who had been separated from his group with no food, water, or oxygen for over 40 hours. They managed to find him and got him airlifted to a
22、 hospital. On May 15, 2019, Purjas team similarly helped three trapped climbers on Mt. Kanchenjunga by giving them oxygen.Purja said his primary purpose for undertaking this enormous task was to show the world that anyone can attain greatness if they put their minds to it. “By achieving this goal, I
23、 knew I could inspire people from all generations across the world,” he said.4. Which was the last of the worlds 14 tallest mountains Purja peaked?A. Mt. Everest.B. Mt. Annapurna.C. Mt. Kanchenjunga.D. Mt. Shishapangma.5. Which of the following best describes Purja?A. Capable, worthy and honest.B. B
24、rave, intelligent and traditional.C. Determined, positive and caring.D. Creative, energetic and adventurous.6. What does the author want to tell us by the examples in paragraph 4?A. The number of climbers should be limited to ensure safety.B. Purja and his team are willing to assist climbers in trou
25、ble.C. It is impossible to rescue trapped climbers on high mountains.D. Necessary preparations must be made before climbing mountains.7. What might be the best title of the text?A. Mountaineering: A Challenging but Popular SportB. Purja: A World-Famous Nepalese Climbing PioneerC. Purja Succeeded in
26、Climbing up Mt. EverestD. Nepalese Mountaineer Conquers the Worlds 14 Highest Peaks in Six Months【答案】4. D 5. C 6. B 7. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。主要讲述了2019年10月29日,尼泊尔登山者Purja成功登顶中国的希夏邦马峰峰,完成了登上14座世界最高山峰的目标,他的这一壮举证明了任何人都可以取得伟大的成就,只要他们用心去做。【4题详解】细节理解题。根据第一段中“Nepalese mountaineer Purja became one of them after h
27、e reached the 8,028-meter peak of Chinas Mt. Shishapangma on October 29, 2019.(尼泊尔登山家Purja 在2019年10月29日登上中国8028米的高峰希夏邦马峰后,成为了征服14座最高峰的40人中的一员)”以及第二段中“I am incredibly excited and proud to have reached this final peak and achieved my goal of climbing the worlds 14 tallest mountains in record time,” Pu
28、rja said.( Purja说:“我非常激动和自豪,能够到达最后一座山峰,并实现了在创纪录的时间内登上世界14座最高山峰的目标)”可知,Purja登上的14座世界最高山峰中最后一座是希夏邦马峰。故选D。【5题详解】推理判断题。根据第二段中“It was extremely hard six months, and I hope to have proven that anything is possible with some determination, self-belief, and positivity.”(“这六个月非常艰难,我希望能够证明,只要有决心、自信和积极,一切皆有可能。
29、”)”以及第四段中“On April 23, 2019, while going down Mt. Annapurna, Purja and his team heard about a Malaysian climber who had been separated from his group with no food, water, or oxygen for over 40 hours. They managed to find him and got him airlifted to a hospital. On May 15, 2019, Purjas team similarly
30、 helped three trapped climbers on Mt. Kanchenjunga by giving them oxygen.(2019年4月23日,Purja和他的团队在攀登安娜普尔纳峰时听说,一名马来西亚登山者与他的团队分开了40多个小时,没有食物、水和氧气。他们设法找到了他,并用飞机把他送到了医院。2019年5月15日,Purja的团队同样帮助了三名被困在坎钦琼加峰的登山者,给他们提供了氧气)”可推知,Purja是一个有决心、积极和有爱心的人。故选C。【6题详解】推理判断题。根据第四段中“On April 23, 2019, while going down Mt.
31、Annapurna, Purja and his team heard about a Malaysian climber who had been separated from his group with no food, water, or oxygen for over 40 hours. They managed to find him and got him airlifted to a hospital. On May 15, 2019, Purjas team similarly helped three trapped climbers on Mt. Kanchenjunga
32、 by giving them oxygen.(2019年4月23日,Purja和他的团队在攀登安娜普尔纳峰时听说,一名马来西亚登山者与他的团队分开了40多个小时,没有食物、水和氧气。他们设法找到了他,并用飞机把他送到了医院。2019年5月15日,Purja的团队同样帮助了三名被困在坎钦琼加峰的登山者,给他们提供了氧气)”可推知,作者想通过第四段的例子告诉我们Purja和他的团队愿意帮助有困难的登山者。故选B。【7题详解】主旨大意题。通读全文可知,文章主要讲述了2019年10月29日,尼泊尔登山者Purja成功登顶中国的希夏邦马峰峰,完成了登上14座世界最高山峰的目标,他完成这一壮举仅用了六个
33、月的时间,他也向世界证明了任何人都可以取得伟大的成就,只要他们用心去做,故D选项“尼泊尔登山者在六个月内征服了世界上14座最高峰”最符合文章标题。故选D。CJapanese researchers are genetically changing mosquitoes so that they become carriers of a vaccine (疫苗) that could vaccinate millions for free. The researchers have already genetically changed a mosquito species so that it
34、s saliva (唾液) contains a protein that acts as a vaccine against leishmaniasis(利什曼病), a deadly disease that leads to terrible skin problems. The team confirmed that mice bitten by the genetically-engineered mosquito developed an antibody to the disease, meaning they had built up immunity (免疫力).“You w
35、ould be vaccinated without even noticing. You wouldnt need any drug and you wouldnt need to show up at a fixed place for mass vaccinations,” said Shigeto Yoshida, the associate professor who has led the research. “Repeated bites would only strengthen the immunity.”Similarly the mosquitoes could be u
36、sed to help treat malaria (疟疾), perhaps a decade from now, said the malaria expert.Nearly one million people die each year from malaria - most of them are children - mainly in Africa and Asia, according to the World Health Organization. Now a problem is that no effective vaccine exists. “There is a
37、treatment that works, but it is beyond the reach of people who need to worry about food for tomorrow,” Yoshida said.However, Yoshida expects that the genetically-engineered mosquito will finally help wipe out the deadly disease in the developing world. “Technically speaking, I believe its a matter o
38、f 10 years or so, but its not clear whether society would accept it,” he said.Another problem is that the genetically-engineered mosquito may still pick up and spread the infected blood of a person who has already caught malaria. Yoshidas team is hoping it can solve this problem by developing a mosq
39、uito species that kills the malaria virus inside its own body.8. How have scientists turned mosquitoes into carriers of a vaccine?A. By changing their genes.B. By killing the virus in their bodies.C. By letting them bite mice.D. By injecting vaccines into their bodies.9. Which of the following is NO
40、T an advantage of using mosquitoes as vaccine carriers?A. Its free of charge.B. Its convenient.C. Its more effective.D. Its unnoticeable.10. What can we infer from the last two paragraphs?A. People welcome the idea of using mosquitoes to treat malaria.B. Mosquitoes carrying vaccines may still spread
41、 malaria.C. It is not long before people will use mosquitoes to get rid of malaria.D. A mosquito can kill the malaria virus inside its own body.11. The main purpose of the passage is to .A. introduce a possible solution to malariaB. encourage people to use mosquitoes to fight against diseasesC. show
42、 that Japan has very advanced technologyD. call on people to help people suffering from malaria in Africa and Asia【答案】8. A 9. C 10. B 11. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了一种可能疟疾解决方案。【8题详解】细节理解题。根据第一段第一句“Japanese researchers are genetically changing mosquitoes so that they become carriers of a vaccine (疫苗) t
43、hat could vaccinate millions for free.”(日本研究人员正在改变蚊子的基因,使它们成为一种疫苗的携带者,这种疫苗可以为数百万人免费接种)可知,科学家通过转变它们的基因将蚊子转化为疫苗的载体。故选A。【9题详解】细节理解题。根据倒数第三段中“Now a problem is that no effective vaccine exists.”(现在的问题是没有有效的疫苗存在)可知,C项Its more effective. (这是更有效的)不是利用蚊子作为疫苗载体的优势。故选C。【10题详解】推理判断题。根据最后一段第一句“Another problem is
44、 that the genetically-engineered mosquito may still pick up and spread the infected blood of a person who has already caught malaria.”(另一个问题是,这种基因改造的蚊子仍然可能感染并传播已经感染疟疾的人的血液)可知,携带疫苗的蚊子可能仍然传播疟疾。故选B。【11题详解】推理判断题。根据最后一段最后一句“Yoshidas team is hoping it can solve this problem by developing a mosquito specie
45、s that kills the malaria virus inside its own body.”(吉田的团队希望通过培育一种能杀死自身体内疟疾病毒的蚊子来解决这个问题)可知,这篇文章的主要目的是介绍一种可能的疟疾解决方案。故选A。【点睛】概括主旨的方法是:先看首尾或各段开头再看全文找主题句,若无明显主题句,就通过关键词句来概括(如议论文中寻找表达作者观点态度的词句,记叙文寻找概括情节和中心的动词或反映人物特点的形容词)。文中出现两种或两种以上的不同观点时,务必牢记作者的观点才是体现全文中心的。本题第4小题,根据最后一段最后一句Yoshidas team is hoping it can
46、 solve this problem by developing a mosquito species that kills the malaria virus inside its own body.可知,这篇文章的主要目的是介绍一种可能的疟疾解决方案。DTracking wildlife is a tough job. Take the case of a one-eared leopard named Pavarotti.Kasim Rafiq, a wildlife biologist at Liverpool John Moores University. “So I used t
47、o get up at the crack of dawn, follow his tracks and try and find him. So one day, I went out, and I was looking for him. And his tracks took me off road through this woodland area.and.”Before he knew it, the wheel of his Land Rover was stuck in a deep hole. He wasted several hours getting it out. A
48、nd then, on the way back to camp, he came across some local tour guides and their safari (观赏野兽的旅行) guests, whod had way better luck spotting Pavarotti. “Basically, they laughed and they talked to me that theyd seen him that morning.”Rafiq then realized that tourist wildlife sightings might be an unt
49、apped source of information about wild animals.So he and his team worked with a safari lodge in Botswana to analyze 25,000 tourist photographs of wildlife. They compared those data to the estimates they made with traditional wildlife biology methods.It turned out that the estimates from tourists pho
50、tos were just as good as those gleaned (四处搜集) from traditional methods. And the tourists were actually the only ones to see elusive (难以捉摸的) leopards the researchers would have missed the cats without the citizen science data. The results are in the journal Current Biology.The idea is not to put wild
51、life researchers out of a job. “The reality is there are so many interesting things we still have to find out about these large carnivores (食肉动物) and so many conservation (保护) projects that need to be carried out that we dont have the time or resources to do them all.” And tourist photos might help
52、make sure that all the local carnivores are spotted.Thanks for listening for Scientific American-60-Second Science. Im Christopher Intagliata.12. What happened to Rafiq when he tracked Pavarotti?A. He was lost in the woods.B. He was trapped in a deep hole.C. He found Pavarotti with tourists help.D.
53、He met Pavarotti on the way back to camp.13. Why can biologists track animals from tourists photographs?A. The photos are sources of information about wildlife.B. The photos are mirrors of the wildlife researchers life.C. The photos taken by tourists are of high quality.D. The photos taken by touris
54、ts are especially beautiful.14. What can we infer from paragraph 6?A. The researchers have missed the data of cats.B. The information from tourists photos was equally good.C. The value of tourist photos hasnt been proven.D. Only the traditional methods can track wildlife.15. Where can we find the ar
55、ticle?A. On TV.B. In a magazine.C. On a radio.D. In a book.【答案】12. B 13. A 14. B 15. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了生物学家发现,游客拍摄的野生动物照片可能是关于野生动物的一个尚未开发的信息来源。【12题详解】细节理解题。根据第三段第一句“Before he knew it, the wheel of his Land Rover was stuck in a deep hole.( 还没等他反应过来,他那辆路虎的轮子就卡在一个深洞里了)”可知,当 Rafig追踪Pavarotti时,他被困在一
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-351648.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
