山东省聊城市2019-2020学年高二英语下学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 聊城市 2019 2020 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、20192020学年度第二学期期末教学质量抽测高二英语试题本试卷分四部分,共12页。满分150分。考试用时120分钟。注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位置上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给
2、的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Where are the speakers probably?A. In a cinema. B. Ina library. C. Ina gallery.2. What worries the woman about the house?A. Its price. B. Its location. C. Its shape.3. Why do the speakers need to do extra housework?A. They did
3、nt tell the truth.B. They broke the window.C. They played basketball too much.4. What does the man want the woman to do?A. Switch off the light. B. Cancel the long flight. C. Help him with work.5. When will the wedding anniversary party probably be held?A. On the 25th. B. On the 26th. C. On the 27th
4、.第二节(共15小题:每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is the woman doing now?A. Finding a UK school.B. Dealing with her visa.C. Preparing for an interview.7. How does the woman feel now?A. Worried.
5、 B. Happy. C. Satisfied.听第7段材料,回答第8至10题。8. What does the man plan to do on Saturday? A. Go shopping. B. Visit his grandpa. C. Learn tea culture.9. Where is Mary from? A. Australia. B. America. C. South Africa.10. How does the man find the making of hot tea? A. Interesting. B. Easy. C. Time-consuming
6、.听第8段材料,回答第11至13题。11. Why did the woman join the club?A. Because she liked Tai Chi.B. Because she enjoyed slow exercise.C. Because she wanted to try something different.12. What is the woman doing for exercise?A. Yoga. B. Quick Tai Chi. C. Slow Tai Chi.13. How does the woman fee after doing Tai Chi?
7、A. Tired but relaxed. B. Relaxed and focused. C. Energetic and excited.听第9段材料,回答第14至17题。14. Where did the woman study?A. In America. B. In France. C. In England.15. How was the womans host family?A. Friendly. B. Generous. C. Reliable.16. What impressed the woman most?A. The culture. B. The living co
8、nditions. C. The eating habit.17. How did the woman eat the pizza?A. With her hand. B. With a knife and fork. C. With chopsticks.听第10段材料,回答第18至20题。18. What was the speaker expecting?A. A pool dive. B. A sea dive. C. A lake dive.19. Where did the speaker dive?A. In Indonesia. B. In Australia. C. In t
9、he USA.20. What do we know about the speakers dives?A. He dived alone.B. He didnt see flying fish.C. He was scared by some sharks.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。AAre you looking for somewhere special to go this weekend? Do you want to try something new?
10、Check out one of these hot new restaurants.Your Local Caff Remember when cafes served full English breakfasts sausages, beans, fried bread, bacon and eggswith a strong cup of tea? Well, this place sill does and you can have your breakfast at any time you like during the day while you listen to your
11、favourite tunes from the 1980s.A Taste of TuscanyWhether youd like a great value-for money lunch or a relaxed evening meal in stylish surroundings, this is the place for you. The chefs have all been trained in Italy and they make both traditional and contemporary dishes. We recommend the pasta and s
12、eafood.Cheesy Bites A restaurant that only serves cheese, but hundreds of cheeses from many countries and in lots of different forms. They serve reasonably priced lunches but dinner can be expensive. Lovely food and a very elegant dining room, looking onto an amazing flower garden.The Chocolate Box
13、The owner of this small cafe used to cook all kinds of food, but then she realised she preferred desserts to anything else. If you want meat or fish, dont come here. They only do desserts! Lots of different sweets. Chocolate lovers will be excited by the range of chocolate cakes.Last Days of the Raj
14、 A centrally located Indian restaurant, perfect for eating before or after the cinema or a show. In summer enjoy your meal in the beautiful garden. The most popular dishes are lamb and chicken cooked with mild, medium or hot spices. For brave customers there is extra hot!1. Who might be interested i
15、n A Taste of Tuscany?A. A bacon lover.B. A music lover.C. A seafood lover.D. A chocolate lover.2. What is special about Cheesy Bites and The Chocolate Box?A. The food is cheap.B. Strong tea is served.C. The dining room is lovely.D. Only one kind of food is served.3. Which restaurant will you go to i
16、f you want to have spicy food?A. Last Days of the Raj.B. A Taste of Tuscany.C. Your Local Caff.D. Cheesy Bites.【答案】1. C 2. D 3. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了五个热门的新餐馆。【1题详解】细节理解题。根据A Taste of Tuscany 部分的We recommend the pasta and seafood.我们推荐意大利面和海鲜。可知,喜欢吃海鲜的人可能对A Taste of Tuscany感兴趣。故选C。【2题详解】细节理解题。根据Chees
17、y Bites部分的A restaurant that only serves cheese只供应奶酪的餐馆和The Chocolate Box部分的They only do desserts! 他们只做甜点!可知,这两个餐馆只提供一种食物。故选D。【3题详解】细节理解题。根据Last Days of the Raj部分的The most popular dishes are lamb and chicken cooked with mild, medium or hot spices. For brave customers there is extra hot!最受欢迎的菜肴是羊肉和鸡肉,
18、用微辣、中辣或辛辣味烹制。为勇敢的顾客有额外的辛辣!可知,如果你想吃辛辣的食物,可以去Last Days of the Raj。故选A。BIn my opinion, classical music is a bit like mushrooms! You dont see the link? Let me explain. When I was a young girl, I didnt like mushrooms. They had a horrible texture and no taste at all, and I used to pick them out of every d
19、ish in which my mum tried to hide them. But gradually, as I got older, my view changed. I started to enjoy mushroom-flavoured things like soups and sauces, and eventually I found I could eat mushrooms without grimacing. And now I even quite enjoy them! So my mums prediction that I would grow into th
20、em has proved quite correct.Similarly, I always thought of classical music as a boring genre that only grown-ups liked. Whenever my parents played it in the car, I would count down the minutes until we could change it to my preferred genre: pop. But while at university, I found that calming orchestr
21、al music was just the thing for library revision playlistsit had no lyrics (歌词) to distract me, and the pieces tended to be very long: perfect for long work sessions! Recently, my developing relationship with classical music reached a new level when I voluntarily chose to go to a ballet. Admittedly
22、it was the dancing that originally attracted me, but once there I thoroughly enjoyed the music too. It was The Nutcracker, and I was surprised by just how much of the music I recognised! The Dance of the Sugar Plum Fairy, The Russian Dance, The Waltz of the Flowersthey all sounded familiar. I didnt
23、know how I knew them, I just knew that I did! And I loved them. My parents would be proud.4. Why does the author think classical music is a bit like mushrooms?A. Because they are both boring.B. Because they both interest grown-ups.C. Because they are both great.D. Because they both take time to get
24、used to.5. What does the underlined word grimacing in paragraph 1 mean?A. Using hands.B. Changing facial expression.C. Taking care.D. Feeling extremely embarrassed.6. What did the author think of classical music while at university?A. It was too long.B. It was very popular.C. It was great background
25、 music.D. It was perfect for relaxation.7. What do we know about the author in paragraph 3?A. She was familiar with the dance.B. She became a fan of classical music.C. Classical music became her favorite.D. Her parents were unhappy with her change.【答案】4. D 5. B 6. C 7. B【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者小时候不喜欢古典音乐
26、,觉得很枯燥。但随着慢慢长大,最后成为了一个古典音乐迷。【4题详解】细节理解题。根据第一段关键句“When I was a young girl, I didnt like mushrooms.”和“And now I even quite enjoy them!”可知,当我是一个小女孩的时候,我不喜欢蘑菇。但是现在我很喜欢它们。再根据第二段关键句“Similarly, I always thought of classical music as a boring genre that only grown-ups liked.”和“I didnt know how I knew them,
27、I just knew that I did! And I loved them.”可知,我一直认为古典音乐是一种枯燥乏味的音乐,但是现在我爱它们。由此可推断出,作者认为古典音乐有点像蘑菇,从不喜欢到喜欢,它们都需要花时间去适应。故选D项。【5题详解】词义猜测题。根据画线词所在句“I started to enjoy mushroom-flavoured things like soups and sauces, and eventually I found I could eat mushrooms without grimacing.”可知,我开始喜欢蘑菇口味的东西,比如汤和酱汁,最后我发
28、现我可以吃蘑菇而不用_。根据常识可知,当我们被逼迫吃不喜欢的东西时,面部表情也是不情愿的,而这里说我开始喜欢蘑菇了,可推断出,吃蘑菇时我不再是痛苦的,所以面部表情不会变化。Changing facial expression意为“改变面部表情“,符合语境。故选B项。【6题详解】细节理解题。根据第二段关键句“But while at university, I found that calming orchestral music was just the thing for library revision playlistsit had no lyrics (歌词) to distract
29、me, and the pieces tended to be very long: perfect for long work sessions!”可知,当作者上大学时,图书馆里播放的管弦乐没有歌词来分散我的注意力,而且非常长,非常适合长时间的工作。管弦乐是古典音乐的一种形式,由此可推断出在大学时作者认为古典音乐是很棒的背景音乐。故选C项。【7题详解】细节理解题。根据第三段关键句“Admittedly it was the dancing that originally attracted me, but once there I thoroughly enjoyed the music t
30、oo.”可知,当作者去看芭蕾舞时,彻底喜欢上了舞蹈中的配乐,也就是古典音乐。通过后文可知,作者能够识别出很多首曲子,由此可推断出,作者已经成为古典音乐迷了。故选B项。CThe first graffiti was probably drawings on walls appearing in caves thousands of years ago. Later the Ancient Romans and Greeks wrote their names and poems on buildings. Modern graffiti seems to have appeared in Phi
31、ladelphia in the early 1960s, and by the late sixties it had reached New York. The new art form rally took off in the 1970s, when people began writing their names, or tags, on buildings all over the city. In the mid-seventies it was sometimes hard to see out of a subway car window, because the train
32、s were completely covered in spray paintings known as masterpieces.The term graffiti was first used by The New York Times and the novelist Norman Mailer. Art galleries in New York began buying graffiti in the early seventies. But at the same time that it began to be regarded as an art form, John Lin
33、dsay, the then mayor of New York, declared the first war on graffiti. By the 1980s it became much harder to write on subway trains without being caught, and instead many of the more established graffiti artists began using roofs of buildings or canvases (油画布).The debate over whether graffiti is art
34、or vandalism (破坏公物) is still going on. Peter Vallone, on the New York City Committee, thinks that graffiti done with permission can be art, but if it is on someone elses property it becomes a crime. On the other hand, Felix, a member of the Berlin based group Reclaim Your City, says that artists are
35、 trying to get it back from advertisers, and that graffiti represents freedom and makes cities more lively.The Frenchman Blek le Rat and the British artist Banksy have become world-famous by producing graffiti works. Works by Banksy have been sold for over f 10000. Graffiti is now sometimes big busi
36、ness.8. What might have happened to the subway car window?A. It was dirty with paint.B. It was covered by graffiti.C. It was broken by some children.D. It was marked with peoples names,9. What do we know about graffiti?A. Modern graffiti probably started in New York.B Art galleries in New York first
37、 used the term graffiti.C. The mayor of New York considered graffiti as an art form.D. Graffiti artists were not allowed to paint on subway trains in the 1980s.10. What is Felixs attitude towards graffiti?A. Approving.B. Critical.C. Neutral.D. Indifferent.11. What can we infer from the last paragrap
38、h?A. Graffiti is developing very fast.B. All graffiti artists can make a big fortune.C. Graffiti has earned international fame for some artists.D. Some graffiti artists produce works to earn much money.【答案】8. B 9. D 10. A 11. C【解析】这是一篇说明文。文章介绍了graffiti(涂鸦)的艺术形式以及它的发展历史。【8题详解】细节理解题。根据第一段关键句“In the mi
39、d-seventies it was sometimes hard to see out of a subway car window, because the trains were completely covered in spray paintings known as masterpieces.”可知,70年代中期,从地铁的车窗向外看有时很难看到东西,因为车身完全被喷画覆盖着,这里提到的喷画指的是上文提到的graffiti(涂鸦)。由此可推断出地铁的车窗上满是涂鸦。故选B项。【9题详解】细节理解题。根据第二段关键句“But at the same time that it began
40、 to be regarded as an art form, John Lindsay, the then mayor of New York, declared the first war on graffiti.”可知,纽约市长向涂鸦宣战。再根据第二段关键句“By the 1980s it became much harder to write on subway trains without being caught”可知,到了20世纪80年代,在地铁上涂鸦不被抓到变得困难那多了。由此可推断出,在20世纪80年代,涂鸦艺术家不允许在地铁列车上作画,如果在地铁上涂鸦了,就会被抓起来。故选
41、D项。【10题详解】推理判断题。根据倒数第二段关键句“On the other hand, Felix, a member of the Berlin based group Reclaim Your City, says that artists are trying to get it back from advertisers, and that graffiti represents freedom and makes cities more lively.”可知,Felix认为涂鸦代表着自由,它让城市更加生机勃勃。根据Felix的话可推断出,他对涂鸦这种艺术形式是赞成的。Approv
42、ing意为“赞成的”,故选A项。【11题详解】细节理解题。根据最后一段关键句“The Frenchman Blek le Rat and the British artist Banksy have become world-famous by producing graffiti works.”可知,法国人Blek le Rat和英国艺术家Banksy因创造涂鸦作品而闻名世界。由此可推断出,涂鸦为一些艺术家赢得了国际声誉。故选C项。DSevere heat waves have killed more than 100 people in India this summer and are
43、predicted to worsen in coming years, creating a possible crisis as large parts of the country potentially become too hot to be inhabitable (适宜居住的).Heat waves in India usually take place between March and July and abate (减弱) once the rains arrive. But in recent years these hot waves have become more
44、severe, more frequent and longer.India is among the countries expected to be worst affected by severe heat, according to the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Experts at the Massachusetts Institute of Technology (MIT) say that even if the world succeeds in limiting the rise in averag
45、e global temperatures, parts of India will become extremely hot.Last year, there were over 480 official heat waves across India. During that period, more than 5,000 people died. This June, temperatures of 48 degrees Celsius hit Delhi. Churu nearly broke the countrys heat record with a high of 50.6 d
46、egree Celsius. Bihar closed all schools, colleges and coaching centers for five days after severe heat killed more than 100 people. The closures were accompanied by warnings to stay indoors during the hottest time of the day.India is trying to develop a heat action plan. The city of Ahmedabad, in Gu
47、jarat introduced the countrys first action plan in 2013, and its text messages, extra drinking stations and advice to keep out of the sun are credited with saving more than 2,000 lives.At the same time, India is seeking long term solution The country has planned to cut its carbon emissions (排放) by 3
48、3% to 35% in 2030.12. Whats the possible crisis for India?A. It will rain less and less.B. Drinking water will run out.C. Some places will be too hot to be livable.D. More people will be killed in coming years.13. What dos paragraph 4 mainly talk about?A. The heat record was broken.B. People are war
49、ned to stay indoors.C. More heat waves hit India this year.D. The heat waves brought great loss.14. Which of the following are the measures India has taken to fight severe heat?Avoiding carbon emissions.Building more drinking stations.Sending messages about severe heat.Giving advice to stay away fro
50、m severe heat.A. B. C. D. 15. What is the suitable title for the text?A. Heat Waves Hit IndiaB. India Suffered a LotC. Global Warming Affected IndiaD. A Plan to Fight Severe Heat【答案】12. C 13. D 14. B 15. A【解析】本文是说明文。主要讲述了印度发生的热浪侵袭。热浪造成巨大损失,导致多人死亡。印度政府采取了许多措施对抗炎热。【12题详解】细节理解题。根据第一段的“creating a possib
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
五年级上册语文课件- 修改病句全国通用 (共10张PPT).pptx
