2021版高考英语大一轮复习核心素养测评十四Module2DevelopingandDevelopedCountries外研版必修3.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021 高考 英语 一轮 复习 核心 素养 测评 十四 Module2DevelopingandDevelopedCountries 外研版 必修
- 资源描述:
-
1、核心素养测评十四 Module 2 Developing and Developed Countries. 阅读理解A(2020内江模拟)One thing you do not expect an oil minister to do is to block the development of his own countrys oil fields. But that is exactly what Alberto Acosta did when he was appointed Ecuadors Oil Minister. For a relatively poor country wh
2、ose main income is from oil exports, this idea seemed like madness. Ecuador is not rich by economic (经济)standards, but in terms of the diversity of plant and animal life, it is one of the richest places on Earth. For this, scientists studied trees in the Yasuni National Park in Ecuadors undamaged ra
3、in forest, and they found over 650 different species (物种)of tree in just one acremore than the total number in all of the US and Canada combined. Mr Acosta said he would rather the oil companies did not destroy these natural riches. His idea is to leave the oil reserves beneath Yasuni Park untouched
4、, in return for compensation of half their value, which will be done by the international society. The oil is worth more than $7 billion. Ecuador is not the only country trying to get richer nations to pay for not exploiting (开发)their forests. Both Nigeria and Guatemala are hoping they will be able
5、to make similar deals. A spokesperson for local environmental groups explained, “This is fantastic though the plan has met with problems, both from within Ecuador and from outside. If only people in developed countries appreciated that these forests absorb a lot of the CO2 that their industries prod
6、uce. I just wish they would take a longer-term view of this problem. Protecting biodiversity and preventing climate change means temporary loss, otherwise, we will all be loserswith consequences Id rather not even think about. ”【文章大意】厄瓜多尔为了保护自然, 石油部长Mr Acosta阻止开采这个国家公园下面的石油。这篇文章旨在告诉我们发展中国家不要为了一时的利益而
7、破坏大自然。1. What does the underlined word “this” in Paragraph 2 refer to? A. His total number of tree species. B. Ecuadors oil storage quantity. C. Ecuadors diversity in wildlife. D. His undamaged rain forest. 【解析】选C。词义猜测题。根据语境可知, this指代前面一句中的in terms of the diversity of plant and animal life, it is on
8、e of the richest places on Earth。由此可知, this指的是“厄瓜多尔这个国家的野生动植物种类多”。故选C。2. What was Mr Acostas real aim to prevent some oil fields being developed? A. Importing more oil. B. Protecting the environment. C. Building more natural parks. D. Compensate the Yasuni Park. 【解析】选B。推理判断题。根据第二段的内容可知, 在厄瓜多尔的Yasuni
9、国家公园里一英亩就有650多种不同的树种, 所以Mr Acosta阻止开采这个国家公园下面的石油的真正目的是保护环境。故选B。3. What does the spokesperson indicate in the last paragraph? A. Destroying nature means punishing ourselves. B. Natural forests can stop climate change totally. C. Developed countries will become losers. D. Its impossible to carry out A
10、costas plan. 【解析】选A。推理判断题。根据最后一段这位发言人的话可知, 他反对砍伐森林, 保护生态多样性虽然意味着有暂时的损失, 否则我们会成为真正的输家。故选A。【知识拓展】背景链接厄瓜多尔, 全称厄瓜多尔共和国(The Republic of Ecuador), 南美洲国家联盟的成员国之一, 位于南美洲西北部的国家, 北与哥伦比亚相邻, 南接秘鲁, 西滨太平洋。面积256370平方千米, 赤道横贯国境北部, 厄瓜多尔就是西班牙语“赤道”的意思。矿物以石油为主, 森林面积约占全国面积的68%。BMoscow city authorities have begun using c
11、omics with characters from Russian fairytales to explain to migrants how they should behave. They say a 100-page guide is needed to “maintain a positive image” of the city and could help reduce “tensions” between natives and migrants. But some people have pointed out that foreign immigrants and nati
12、ves may be viewed as opponents in the manual (手册). They think immigrants and natives should live together in harmony. Russians and immigrants have repeatedly clashed in Moscow recently. Many immigrants from ex-Soviet republics in Central Asia, the Caucasus and North Caucasus, arrive in Moscow every
13、year, attracted by the capitals job opportunities and relatively high salaries. A significant number of them work in the Russian capital illegally. The new guide in Russian seeks to explain the “dos” and “donts” to immigrants. They are urged not to cause trouble, by staring at women, or eating or ta
14、lking loudly on the streets. They are also warned that the police may routinely stop them to check their documents. In the manual, Russias famous “Three warriors” are meant to represent the citys law enforcement agencies, while Prince Yuri Dolgoruky (a historical character) is used for tours around
15、Moscow. Meanwhile, Vasilisa the Wise and The Snow Maiden test the reader on Russias language and history. A special section of the book explains the importance of following Moscows strict residency and employment rules, stressing that immigrants could otherwise be deported (驱逐出境) or banned from entr
16、y. “The old conflict between Russian heroes and non-Slavic invaders appears again, ” Yevgeny Varshaver, a migration expert told BBC Russian. He also suggested that the language used in the book would be “difficult” to understand for some immigrants who were not native Russian speakers. 【文章大意】莫斯科出台了用
17、带有俄国神话人物的连环画向移民解释应该怎样举止。4. What can we learn about the manual? A. It may not make immigrants and natives live in harmony. B. It is full of funny stories from fairy tales. C. It aims to protect the rights of locals and immigrants. D. It sets strict and cruel rules to immigrants. 【解析】选A。推理判断题。根据第一段可知,
18、 莫斯科当局是用带有俄国神话人物的连环画向移民解释应该怎样举止。但是一些人指出这个手册把本国人和移民看做是对立的, 所以这个手册不会使他们和谐相处。故选A。5. People from other countries come to Moscow . A. to enjoy the fine climateB. to have a new lifestyleC. to find occupations with good incomeD. to experience a new culture【解析】选C。细节理解题。根据第二段的Many immigrants. . . arrive in M
19、oscow every year, attracted by the capitals job opportunities and relatively high salaries. 可知, 其他国家的人来到莫斯科是为了在莫斯科找到工作, 并且有相对高的工资。故选C。6. What can be inferred from the last paragraph? A. The book will make it easy for foreign immigrants to read. B. Foreign immigrants may find the manual interesting t
20、o read. C. The Russian language is hard for foreign immigrants to learn. D. Foreign immigrants may have difficulty reading the manual. 【解析】选D。推理判断题。根据最后一段的He also suggested that the language used in the book would be “difficult” to understand for some immigrants who were not native Russian speakers.
21、 可知, 这本手册对于一些移民来说是很难理解的。故选D。7. Which of the following would be the best title of the text? A. Ways to help foreign immigrants to settle in Russia. B. More and more foreign immigrants work in Moscow. C. Moscow fairy tale comics to help immigrants behave. D. Characters from Russian fairy tales attract
22、 public attention. 【解析】选C。主旨大意题。莫斯科出台了带有俄国神话人物的连环画向移民解释应该怎样举止。故选C。【知识拓展】长难句分析A special section of the book explains the importance of following Moscows strict residency and employment rules, stressing that immigrants could otherwise be deported or banned from entry. 分析: stressing that immigrants cou
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-357934.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
