分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 8

类型2022届高三英语二轮复习练习:考点分类练(九) 主旨大意题——段落大意类 WORD版含答案.docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:358348
  • 上传时间:2025-11-28
  • 格式:DOCX
  • 页数:8
  • 大小:73.21KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2022届高三英语二轮复习练习:考点分类练九主旨大意题段落大意类 WORD版含答案 2022 届高三 英语 二轮 复习 练习 考点 分类 主旨 大意 段落 WORD 答案
    资源描述:

    1、考点分类练(九)主旨大意题段落大意类A(2021山东淄博高三三模)For 30 years we have been told how temperatures have been rising rapidly to the unheard-of level. This is causing polar ice to melt, sea level to rise and has brought about a dangerous increase in extreme weather events. These intense changes would likely present cha

    2、llenges to our society and environment. The causes of climate change are mainly anthropogenic(人类活动引起的) in nature. Since the industrial revolution, human activities have increased the amount of greenhouse gases in the atmosphere. The increased amount of gases which absorb heat has led to more heat be

    3、ing kept in the atmosphere, causing global warming. The certainty of global warming can be seen through some of the natural phenomena like the effect on crops and extreme weather conditions around the world. The recent assessment report says that the earths average temperature has risen by 0.74 degr

    4、ees from 1906 to 2005, and that the average temperature will continue to rise. There have also been more violent downpours, and the ice at the worlds poles and on its mountains is melting. The rising sea level is flooding the low-lying countries in Asia and small islands in the Pacific. This may lea

    5、d to the displacement of millions of people, loss of millions of land and consequently billions of dollars. Troubled by the serious situation, world leaders came together for the 2015 United Nations (UN) Climate Change Conference in Paris. The climate talks led to 196 countries reaching a landmark a

    6、greement that committed nearly every country to lowering planet-warming greenhouse gas emissions to address global climate change. That was certainly an encouraging step for our earth and mankind!As the world leaders continue to commit themselves to monitor our sick planet, we need to continue to ta

    7、ke small steps to heal the world. We dont have much choice. If only we could just pack our bags and migrate to Mars!1.What does paragraph 2 mainly talk about?A.The information of industrial revolution. B.The greenhouse gases in the atmosphere. C.The reasons of climate change. D.The result of extreme

    8、 weather events. 2.What can we infer from the last paragraph?A.We have made great achievements. B.Some measures are still required to take. C.Mars is suitable for peoples living. D.Some countries will receive urgent aid. 3.Which of the following shows the structure of the whole text?(P:Paragraph)B(2

    9、021陕西高三下学期模拟)Eating chocolate at least once a week could put off a heart attack, according to a new research. Chocolate is packed with plant chemicals that weaken inflammation(炎症) and help blood flow, explained scientists. Lead author Dr Chayakrit Krittanawong said,“Our study suggests chocolate help

    10、s keep the hearts blood vessels healthy.” It collected data from six trials that examined the link over the past five decades. A total of 336,289 people reported their intake. Those who ate chocolate more than once a week reduced their risk of coronary artery(冠状动脉) disease by eight percent. This was

    11、 compared to peers who ate it less than once a week. Chocolate is known to produce the same chemical in the brain as falling in love. Dr Krittanawong said,“Chocolate contains healthy nutrients such as flavonoids(类黄酮), polyphenols and stearic acid which may reduce inflammation.”Known medically as HDL

    12、(high-density lipoprotein)(高密度脂蛋白), it helps to rid LDL (low-density lipoprotein) out of the body. When this collects, it causes vessels and arteries to become blocked up. It can stop blood flow to the heart or brain, causing a heart attack or stroke. Dr Krittanawong said,“In the past, clinical stud

    13、ies have shown chocolate is beneficial for blood pressure.”Dark chocolate has long been known to have health benefits but recent research has suggested milk chocolate may also provide valuable nutrients to the heart. Dr Krittanawong pointed out his study did not investigate whether any particular ty

    14、pe of chocolate was more beneficialor if there was an ideal portion size. He said,“Chocolate appears promising for the prevention of coronary artery disease. But more research is needed to show how much and what kind of chocolate could be recommended.”While its not clear how much is perfect, Dr Krit

    15、tanawong warned people against overeating. He said,“Moderate amounts of chocolate seem to protect coronary arteries but its likely that large quantities do not.” 4.What does paragraph 2 mainly talk about? A.The result of the study. B.The process of the study. C.The participants of the study. D.The i

    16、ntention of the study. 5.Which of the following can probably prevent blood flow? A.A heart attack. B.A stroke. C.High-density lipoprotein. D.Low-density lipoprotein. 6.What does the recent study tell us? A.Chocolate is good for blood pressure. B.Dark chocolate is beneficial for health. C.Milk chocol

    17、ate may also benefit the heart. D.Chocolate contains special plant chemicals. 7.Whats Dr Krittanawongs attitude towards chocolates preventing coronary artery disease? A.Indifferent.B.Hopeful. C.Negative. D.Uncertain. C(2021辽宁高三3月联考)Few people realise that it takes many volunteers for one young child

    18、 to have a half-hour riding lesson. I volunteer at Valley Therapeutic Equestrian Association (VTEA), close to the Washington State border. It takes a few paid staff and an army of volunteersapproximately eightyto take care of a dozen horses and help with eighty or more children during the week. Ther

    19、e is a large barn to clean, and hay nets and water buckets to brush and fill. Specific feeds for each horse must be prepared twice daily. The list is endless. To prepare a horse for a ride, someone has to bring it in from the outside, at times sinking into inches of black, sticky mud during the wint

    20、er months. Usually, two volunteers groom(刷洗; 梳毛) the horse and put on the special saddle. Then they lead the horse to where the lesson takes place. There, one volunteer leads the horse, and usually two walk alongside for safety, one on each side. Then the horse must be returned to the barn, unsaddle

    21、d, cleaned and fed. Yet so many people willingly give their timebecause the children need us. Ranging in age from two upwards, the children have varying degrees of mental disabilities. Some have severe physical disabilities. Riding strengthens their muscles and bones, enabling them to enjoy a more f

    22、ruitful life. Throughout my past life as an accountant, business author and speaker, I volunteered on many fields and in many organisations. However, a terrible motor-vehicle accident changed my life in a split second when my car was hitas was my headcausing severe brain injury. It was hard to accep

    23、t a new “me”, until I discovered that I needed to do something that I have a passion for. I love horses, and working with them and with the children has helped turn my life around. The journey back has been painful but worthwhile. Now, fourteen years later, I am a different person. 8.What is the mai

    24、n idea of paragraph 2? A.Horses for riding lessons are cared for carefully. B.Horse-riding lessons bring children many benefits. C.Volunteers have much to do for a horse-riding lesson. D.Disabled children are taught horse-riding in a different way. 9.What does the author think of her voluntary work

    25、in VTEA? A.Risky and thrilling. B.Tiring but worthwhile. C.Funny and enjoyable. D.Demanding but fruitless. 10.What can be inferred about the author from the last paragraph? A.The accident transformed her thoroughly. B.Volunteering has brought her a win-win result. C.Shes never recovered from the inj

    26、ury. D.She wasnt interested in voluntary work before. 11.What could be the best title for the passage? A.Helping Children in NeedB.Surviving the Brain InjuryC.Volunteering: A Journey BackD.Horse-riding: A Hard Lesson考点分类练(九)主旨大意题段落大意类【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要讲述了全球气候变化的原因, 对人类社会和环境造成的影响, 以及各国应对全球气候变化所采取的措施

    27、和取得的成效。1.C解析:段落大意题。根据第二段的 “The causes of climate change are mainly anthropogenic in nature.” 可知, 本段主要讲述气候变化的原因。故选C项。2.B解析:推理判断题。根据最后一段的 “As the world leaders continue to commit themselves to monitor our sick planet, we need to continue to take small steps to heal the world.” 可知, 还需要采取一些措施来治愈地球。故选B项。

    28、3.D解析:推理判断题。第一段总述全球气候变化很大, 对人类社会和环境造成很大影响; 第二段讲述气候变化的原因; 第三段用具体数据和事例讲述气候变化对人类社会造成的影响。由此可知, 第二段和第三段是对第一段内容从两个方面的阐述, 因而前三段行文结构是 “总分分”; 第四段主要讲述各国采取措施应对全球气候变化, 因而前三段和第四段之间是顺承递进的关系; 第五段讲述尽管已经取得一定的成效, 但是各国仍需继续努力。由此可知, 第五段是对第四段内容的进一步补充说明, 所以第四段和第五段是并列关系。综上所述, D项符合文章的整体结构。故选D项。【帮你拓知识】必背单词intense adj.十分强烈的do

    29、wnpour n.倾盆大雨displacement n.(多指战争或自然灾害造成的)人们的离家address v.设法解决; 处理重点语块the low-lying countries 地势低的国家精彩句式If only we could just pack our bags and migrate to Mars!要是我们可以收拾行李移民火星该多好啊!【语篇导读】本文是一篇说明文。一项新的研究表明, 适量食用巧克力有助于减轻炎症, 促进血液流动, 有利于身体健康。4.A解析:段落大意题。根据第二段的 “Our study suggests chocolate helps keep the h

    30、earts blood vessels healthy.” 和 “Those who ate chocolate more than once a week reduced their risk of coronary artery disease by eight percent. This was compared to peers who ate it less than once a week.” 可知, 本段主要介绍了Krittanawong博士新的研究结果。故选A项。5.D解析:细节理解题。根据第四段的 “Known medically as HDL(high-density li

    31、poprotein), it helps to rid LDL (low-density lipoprotein) out of the body. When this collects, it causes vessels and arteries to become blocked up. It can stop blood flow to the heart or brain, causing a heart attack or stroke.” 可知, 当低密度脂蛋白聚集的时候, 它会造成动脉血管堵塞, 从而阻碍通往心脏或大脑的血液流通, 最终造成心脏病发作或中风。故选D项。6.C解析

    32、:细节理解题。根据第五段的 “. but recent research has suggested milk chocolate may also provide valuable nutrients to the heart.” 可知, 最近的研究表明, 牛奶巧克力也能为心脏提供营养物质, 即牛奶巧克力可能对心脏也有好处。故选C项。7.B解析:推理判断题。根据第五段的 “Chocolate appears promising for the prevention of coronary artery disease.” 可知, Krittanawong博士对 “巧克力预防冠状动脉疾病的作用

    33、” 是 “充满希望的”。故选B项。【帮你拓知识】必背单词intake n.摄取量medically adv.医学上地collect v.聚集; 汇集重点语块block up 塞住; 封住moderate amounts of. 适量的【语篇导读】本文是一篇记叙文。作者经历严重车祸后造成了脑部损伤, 但她通过照顾马并帮助孩子们骑马这类的志愿者工作找回了自己。8.C解析:段落大意题。根据第二段的 “To prepare a horse for a ride, someone has to bring it in from the outside, . two volunteers groom th

    34、e horse and put on the special saddle. Then they lead the horse to where. There, one volunteer leads the horse, and usually two walk alongside for safety. Then the horse must be returned to the barn, unsaddled, cleaned and fed.” 这些信息可知, 本段主要讲述为了骑马课程, 志愿者需要做很多工作。故选C项。9.B解析:推理判断题。根据第一段的 “It takes a fe

    35、w paid staff and an army of volunteers. to take care of a dozen horses and help with eighty or more children. There is a large barn to clean, and hay nets and water buckets to brush and fill. Specific feeds for each horse must be prepared twice daily. The list is endless.” 这些信息可知, 志愿者工作很辛苦、很累; 再根据第三

    36、段的 “Riding strengthens their muscles and bones, enabling them to enjoy a more fruitful life.” 和最后一段的 “The journey back has been painful but worthwhile.” 可知, 她认为她的志愿者工作是值得的。故选B项。10.B解析:推理判断题。根据最后一段的 “. and working with them and with the children has helped turn my life around.” 可知, 志愿者工作不仅能帮助孩子们, 而且让

    37、作者在发生车祸后无论是心态还是生活上都有了积极的改变。由此推知, 志愿者工作带来了 “双赢” 的结果。故选B项。11.C解析:标题归纳题。根据最后一段的 “The journey back has been painful but worthwhile. Now, fourteen years later, I am a different person.” 可知, 是志愿者工作让作者在车祸后接受了自己, 找回了自己, 志愿者工作对作者的意义重大。文章前面的段落也是围绕着作者的志愿者工作展开介绍的。因此, C项 “志愿者工作: 回归之旅” 符合文章主旨, 是最佳标题。故选C项。【帮你拓知识】重点语块an army of volunteers 一大批志愿者mental disabilities 心理障碍turn. around 扭转; 好转

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2022届高三英语二轮复习练习:考点分类练(九) 主旨大意题——段落大意类 WORD版含答案.docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-358348.html
    相关资源 更多
  • 四年级上册英语课件-《Unit 9 It’s one hundred》|湘少版(三起) (共11张PPT).ppt四年级上册英语课件-《Unit 9 It’s one hundred》|湘少版(三起) (共11张PPT).ppt
  • 2022高考英语复习:高考英语词汇400题及详解(三).docx2022高考英语复习:高考英语词汇400题及详解(三).docx
  • 四年级上册英语课件-《Unit 9 It’s one hundred》|湘少版(三起) (共18张PPT).ppt四年级上册英语课件-《Unit 9 It’s one hundred》|湘少版(三起) (共18张PPT).ppt
  • 2022高考英语复习:高考英语词汇400题及详解(七).docx2022高考英语复习:高考英语词汇400题及详解(七).docx
  • 四年级上册英语课件-《Unit 8 She wears a white and black sweater》|湘少版(三起) (共8张PPT).ppt四年级上册英语课件-《Unit 8 She wears a white and black sweater》|湘少版(三起) (共8张PPT).ppt
  • 2022高考英语复习:高考英语词汇400题及详解(一).docx2022高考英语复习:高考英语词汇400题及详解(一).docx
  • 四年级上册英语课件-《Unit 8 She wears a white and black sweater》|湘少版(三起) (共24张PPT).ppt四年级上册英语课件-《Unit 8 She wears a white and black sweater》|湘少版(三起) (共24张PPT).ppt
  • 2022高考英语备考:易错题典型题详解(四).docx2022高考英语备考:易错题典型题详解(四).docx
  • 2022高考英语备考:易错题典型题详解(五).docx2022高考英语备考:易错题典型题详解(五).docx
  • 2022高考英语备考:易错题典型题详解(二).docx2022高考英语备考:易错题典型题详解(二).docx
  • 2022高考英语备考:易错题典型题详解(三).docx2022高考英语备考:易错题典型题详解(三).docx
  • 四年级上册英语课件-《Unit 8 Dolls》|译林版(三起) (共8张PPT).ppt四年级上册英语课件-《Unit 8 Dolls》|译林版(三起) (共8张PPT).ppt
  • 2022高考英语备考:易错题典型题详解(一).docx2022高考英语备考:易错题典型题详解(一).docx
  • 四年级上册英语课件-《Unit 8 Dolls》|译林版(三起)(共8张PPT).ppt四年级上册英语课件-《Unit 8 Dolls》|译林版(三起)(共8张PPT).ppt
  • 2020-2021学年英语人教版必修3课件:UNIT 2 SECTION Ⅱ LEARNING ABOUT LANGUAGE AND USING LANGUAGE .ppt2020-2021学年英语人教版必修3课件:UNIT 2 SECTION Ⅱ LEARNING ABOUT LANGUAGE AND USING LANGUAGE .ppt
  • 四年级上册英语课件-《Unit 7 Whose is this》|湘少版(三起)(共12张PPT).ppt四年级上册英语课件-《Unit 7 Whose is this》|湘少版(三起)(共12张PPT).ppt
  • 2020-2021学年英语人教版必修3课件:UNIT 1 FESTIVALS AROUND THE WORLD 写作技巧点拨 .ppt2020-2021学年英语人教版必修3课件:UNIT 1 FESTIVALS AROUND THE WORLD 写作技巧点拨 .ppt
  • 四年级上册英语课件-《Unit 7 How much》|译林版(三起)(共20张PPT).ppt四年级上册英语课件-《Unit 7 How much》|译林版(三起)(共20张PPT).ppt
  • 四年级上册英语课件-《Unit 7 How much》|译林版(三起) (共13张PPT).ppt四年级上册英语课件-《Unit 7 How much》|译林版(三起) (共13张PPT).ppt
  • 2020-2021学年英语人教版必修3素养作业:UNIT 5 WARMING UP & READING WORD版含解析.doc2020-2021学年英语人教版必修3素养作业:UNIT 5 WARMING UP & READING WORD版含解析.doc
  • 四年级上册英语课件-《Unit 7 How much》|译林版(三起)(共52张PPT).ppt四年级上册英语课件-《Unit 7 How much》|译林版(三起)(共52张PPT).ppt
  • 四年级上册英语课件-《Unit 7 How much》|译林版(三起) (共38张PPT).ppt四年级上册英语课件-《Unit 7 How much》|译林版(三起) (共38张PPT).ppt
  • 2020-2021学年英语人教版必修3学案:UNIT 1 LEARNING ABOUT LANGUAGE WORD版含解析.doc2020-2021学年英语人教版必修3学案:UNIT 1 LEARNING ABOUT LANGUAGE WORD版含解析.doc
  • 四年级上册英语课件-《Unit 7 How much》|译林版(三起)(共21张PPT).ppt四年级上册英语课件-《Unit 7 How much》|译林版(三起)(共21张PPT).ppt
  • 2020-2021学年英语人教版必修3同步课件:单元素养提升 UNIT 3 A TASTE OF ENGLISH HUMOUR .ppt2020-2021学年英语人教版必修3同步课件:单元素养提升 UNIT 3 A TASTE OF ENGLISH HUMOUR .ppt
  • 四年级上册英语课件-《Unit 6 Turn right》|湘少版(三起)(共24张PPT).ppt四年级上册英语课件-《Unit 6 Turn right》|湘少版(三起)(共24张PPT).ppt
  • 四年级上册英语课件-《Unit 6 Turn right》|湘少版(三起) (共20张PPT).ppt四年级上册英语课件-《Unit 6 Turn right》|湘少版(三起) (共20张PPT).ppt
  • 2020-2021学年英语人教版必修2课时作业:UNIT 1 CULTURAL RELICS 4 WORD版含解析.doc2020-2021学年英语人教版必修2课时作业:UNIT 1 CULTURAL RELICS 4 WORD版含解析.doc
  • 2022高考英语北师大版一轮总复习课件:专题十一 特殊句式 .pptx2022高考英语北师大版一轮总复习课件:专题十一 特殊句式 .pptx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1