广东罗定县2017高考英语一轮阅读理解精编及参考答案 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东罗定县2017高考英语一轮阅读理解精编及参考答案 WORD版含解析 广东 罗定 2017 高考 英语 一轮 阅读 理解 精编 参考答案 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、广东罗定县2017高考英语一轮阅读理解精编及参考答案阅读理解。阅读下列短文, 从给的四个选项 (A、B、C和D) 中, 选出最佳选项。(原创)“Did you come alone or with your parents? ”When Tsinghua Universitys new 2013 freshmen arrived on campus late last month, the first question they were faced with at the registration desk was the above. According to statistics, we
2、 know that more than half of the 539 students came alone. Chen Jining, president of Tsinghua University, encouraged them to “start this new adventure by standing on your own two feet”. To help freshmen grow up, some universities have thought of new methods. At Tsinghua, for example, freshmen need to
3、 register and find their dormitory by themselves. The process requires two to three hours, during which volunteers take parents on a tour of the campus. At Zhejiang University, a banner hanging in the information center says“Parents let go please; let us guide your children. ”“Often parents like to
4、do things or make decisions for their children. In their eyes, children never grow up, ”said Lu Guodong, dean(系主任)of undergraduate studies at Zhejiang University. “But at university, growing up is the goal for all students. Growing up is the biggest success. In China, students grow up too slowly as
5、parents are always in charge. Students never think about what path they should take and why, ”he said. Zhang Yanxue, a senior student studying Chinese language and literature at the Communication University of China, is president of the Self-improvement Society. Although most students can finish the
6、 registration process by themselves, their parents usually prefer accompanying them to the university. “This is the third time Ive welcomed freshmen and I didnt see much change in that regard, ”Zhang said. “The number of students who came alone is the same as in previous years. ”Sometimes, however,
7、the distance between university and home is so great that many parents are too worried to let their children travel alone. To reassure parents, Renmin University of China introduced a new method. It asks senior students to return to their hometown and accompany freshmen back to the campus. This help
8、s freshmen get used to living independently. “Students should have an independent character and a dream. Learning how to use that independent character to achieve their dreams and finish tasks assigned by the country is very important, ”said Tsinghua University President Chen. 【文章大意】9月第一周, 各大高校已陆续进入
9、开学季。近日, 一些提倡新生独立报到的举措引发公众热议。有人认为这是新生学习独立的第一步, 很有教育意义。1. How many universities are mentioned in the passage? A. 4. B. 3. C. 5. D. 6. 【解析】选A。细节理解题。第一段中的Tsinghua University; 第二段中的Zhejiang University; 第三段中的the Communication University of China; 第四段中的Renmin University of China。2. Whats the main idea of t
10、he passage? A. Tsinghua University has thought of new methods to help freshmen grow up. B. Universities take measures to help freshmen register. C. Universities help freshmen to be independent. D. University students lack independence. 【解析】选C。主旨大意题。A项为原文事实; B项以偏概全; D项只是阐述了一个存在的现象和事实; 整篇文章论述了几所大学在开学之
11、初采取各种措施帮助新生提高独立自主的能力, 故C项正确。3. What is Zhang Yanxue according to the passage? A. Reporter. B. Headmaster. C. Teacher. D. Student. 【解析】选D。细节理解题。通过第三段第一句话可知。4. What can we learn from the passage? A. University freshmen lack independence. B. Parents do what they can do for their children. C. We should
12、learn to practice our independence in daily life. D. Teachers pay no attention to students character training. 【解析】选C。推理判断题。A、B两项只是阐述了一个存在的现象和事实; D项在原文中没有涉及; 只有C项与文章主题一致。2016高考训练-阅读理解。阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项。 When I was growing up, I had an old neighbor named Doctor Gibbs. He didnt look l
13、ike any doctor Id ever known. He never yelled at us for playing in his yard, but was always very kind.When Doctor Gibbs wasnt saving lives, he was planting trees. He had some interesting theories about planting trees. He believed in the principle: No pain, no gain. He hardly watered his new trees, w
14、hich flew in the face of conventional wisdom. Once I asked why and he told me that watering plants spoiled them because it made them grow weaker. He said you had to make things tough for the trees so that only the strongest could survive. He talked about how watering trees made them develop shallow
15、roots and how, if they were not watered, trees would grow deep roots in search of water. So, instead of watering his trees every morning, hed beat them with a rolled-up newspaper. I asked him why he did that, and he said it was to get the trees attention.Doctor Gibbs died a couple of years after I l
16、eft home. Every now and then, I walked by his house and looked at the trees that Id watched him plant some twenty five years ago. They were all tall and strong.I planted a couple of trees myself a few years ago. Two years of attending these trees meant they grew up weak. Whenever a cold wind blew, t
17、heir branches trembled. Adversity(逆境) seemed to benefit Doctor Gibbs trees in ways comfort and ease never could.Every night before I go to bed, I check on my two sons. I often pray that their lives will be easy. But lately Ive been thinking that its time to change my prayer. I know my children are g
18、oing to meet with hardship. Theres always a cold wind blowing somewhere. What we need to do is to pray for deep roots, so when the rains fall and the winds blow, we wont be torn apart. 1. With the trees planted, Doctor Gibbs often _.A. kept watering them every morningB. paid little attention to them
19、C. talked to them to get their attention D. beat them to make them grow deep roots2. What does the author think of the way Doctor Gibbs planted trees? A. strange and harmfulB. interesting and funny C. original and reasonableD. cruel and unacceptable3. Which prayer does the author wish for his sons?
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
