2021届高考英语一轮复习 阅读理解分类练习 专题03 阅读理解之猜测词义学与练(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021届高考英语一轮复习 阅读理解分类练习 专题03 阅读理解之猜测词义学与练含解析 2021 高考 英语 一轮 复习 阅读 理解 分类 练习 专题 03 猜测 词义 解析
- 资源描述:
-
1、专题03阅读理解之猜测词义学与练Part 1 整体感知猜测词义题旨在考查学生根据上下文推测生词、短语或句意的能力,突出考查对语境的分析和把握能力。近几年猜测词义题难度略有增加,需要在较为复杂的句式中通过上下文综合分析才能得出答案。一、 猜测词义类题目常见的设问方式如下:1. The word “”refers to/probably means _.2. The underlined word “” could best be replaced by _.3. What do you think the expression “”stands for?4. By saying “” we me
2、an _.5. “” as used in the passage can best be defined as _.6. Which of the following words can take the place of the word “”?Part 2 方法指导1. 利用指代关系来猜测代词词义代词词义的猜测即找出人称代词、指示代词所指代的内容。对于代词所指代的内容的判断,首先我们要连读前后段落,了解前后两段文章的内容,然后判断画线代词的类型。接下来仔细阅读前句,一般来说代词的词义推测主要是看前面句子所出现的名词及相当于名词的表达。典题例证(2017.全国卷II阅读B节选)We sha
3、red the belief that if youre fortunate enough to have success, you should put something back - he with his Newmans Own food and his Hole in the Wall camps for kids who are seriously ill, and me with Sundance and the institute and the festival. Paul and I didnt see each other all that regularly, but
4、sharing that brought us together. We supported each other financially and by showing up at events.26.What does the underlined word “that” in paragraph 3 refer to?A.Their belief. B.Their care for children.C.Their success. D.Their support for each other.解析 根据“We shared the belief that if youre fortuna
5、te enough to have success, you should put something back”可知,下文的内容是对 the belief的解释,that引导同位语从句,解释说明the belief的具体内容。下文提到了我们并不经常见面,但是分享这个信念把我们带到了一起。故答案为A.2. 利用定义来猜测词义在许多情况下,作者预计到某个词一般读者不熟悉,则会在文章中给出该词的定义或解释。这种解释可能是一种重复说明或定义。通过阅读定义和解释部分,学生便可理解该词的基本含义、线索词有that,which is 等。典题例证(2015.北京高考阅读C节选)Transparent an
6、imals let light pass through their bodies the same way light passes through a window.解析 通过本句中的定义“the same way light passes through a window”可知,transparent应意为“透明的”。3. 利用定语或同位语来猜测词义通常引出该词同位语的词语有or, that is, in other words等,还有的同位语以括号或破折号的形式出现。在这些标记词后学生可较易找到同画线词意义相同或相近的词。典题例证(2018全国卷II阅读B节选)If you have
7、a juicer, you can simply feed in frozen bananas and some berries or sliced fruit. Out comes a “soft-serve” creamy dessert, to be eaten right away. This makes a fun activity for a childrens party; they love feeding the fruit and frozen bananas into the top of the machine and watching the ice cream co
8、me out below.26. What is “a juicer” in the last paragraph?A. A dessert. B. A drink.C. A container. D. A machine.解析 本段对juicer的功能做了描述,从其中的“you can simply feed in frozen bananas and some berries or sliced fruit. Out comes a “soft-serve” creamy dessert”这些字眼可以看出juicer是一种机器,是一种将冷冻的香蕉、浆果等制成果汁的机器,此外,最后一句中的“
9、they love feeding the fruit and frozen bananas into the top of the machine and watching the ice cream come out below.”明确指出画线词指的是一种机器(榨汁机),因此选D.4. 利用文章同义词或近义词在同一句、同一段或同一篇文章中,作者为了避免语言的单调、重复,有时会使用意思相同或相近的词。因此考生只要读懂上下文,知道其中一个词的意思,就能猜出另外一个词的意思。典题例证 (2018.全国卷III阅读D节选)Adults understand what it feels like t
10、o be flooded with objects. Why do we often assume that more is more when it comes to kids and their belongings? The good news is that I can help my own kids learn earlier than I did how to live more with less.32. What do the words “more is more” in paragraph 1 probably mean?A. The more, the better.B
11、. Enough is enough.C. More money, more worries.D. Earn more and spend more.解析 根据第一句“Adults understand what it feels like to be flooded with objects.”和画线短语后的“when it comes to kids and their belongings”可知这里的more is more与前面的flooded with 同义,成年人喜欢物品像洪水一样覆盖生活中,即大量的,越多越好。故选择A。5. 利用文章中的举例猜测词义在阅读理解中学生可以根据文章所
12、举的例子,从具体到一般,猜出该生词的意思。举例常用到的信号词有:such as,suchas,for example,for instance,like,including,especially等。典题例证(2016.全国卷III阅读D节选)Readers also tended to share articles that were exciting or funny, or that inspired negative feelings like anger or anxiety, but not articles that left them merely sad. 解析 根据画线词的举
13、例“like anger or anxiety”可推知,画线部分的意思应该是“消极的”。6. 利用对比或比较的词语来猜测的词义当作者强调的事物之间有区别或对立时往往会运用对比的手法,即会用到对比的词语,例如反义词,也可以暗示出生词的含义。注意这些词语和内容则能帮助判断所需内容。能体现对比关系的词汇主要有but,yet,however,while,unlike,instead,on the other hand,on the contrary, in contrast with等。标点符号中的分号也可以表示对比。典题例证If you re tired of wandering around th
14、e gum wasting time and becoming bored, you can attend an upbeat group fitness class thatll keep your workout on track.73. The underlined word “upbeat” in the second paragraph probably means “_”.A.cheerfulB.averageC.seriousD.temporary解析 根据语境可知,upbeat 应与上文中的tired of 意义相反,故答案为A.Part 3阅读理解仿真组合练AA few ye
15、ars ago, my husband Charlie and I had marital problems. Growing family responsibilities and financial worries took a toll on us and we began arguing frequently, often late into the night.However, neither of us could take the step that would end our eleven-year marriage and bring heartbreak to our th
16、ree young children. Deep down we knew we still loved each other, so we determined to work it out. Through countless discussions, we began to close the gulf. The more honest we were, the closer we became.When I felt we were reaching solid ground, I asked my husband to give me an “eternity (永恒) ring”.
17、 It was not so much the ring I wanted; it was the reassurance (保证) I thought it would bring.We went shopping on a beautiful summer day. We walked hand in hand along a row of jewelers shops. Finally I found a ring I liked. While waiting for it to be adjusted, the jeweler took my left hand and glanced
18、 at my engagement ring. “May I clean it for you?” he asked. “It really doesnt sparkle like it used to.” Charlie said as I slipped the ring off my finger. A few minutes later the jeweler was back. The ring shone like new!On the drive home, I didnt take my eyes off it. I forgot all about the eternity
19、ring. I just couldnt believe how this old ring suddenly sparkled the way it had the day Charlie gave it to me. I had taken it for granted these past years, but with a little polish it could still make my heart beat fast.And thats the way it is with a marriage. You have to work at keeping it polished
20、 and new, or else the grime (污垢) of the passing years will hide the joy. I put my hand on the seat between us and spread my fingers. Charlie covered my hand with his. I felt I was lucky to be able to see the sparkle in something gold when I thought I needed something new.1. Why did the author and he
21、r husband decide to solve the problems?A. They were a famous couple.B. They didnt want to divorce.C. The problems were not serious.D. They had experience in doing so.2. What does the underlined part in paragraph 3 probably mean?A. free of troubleB. arriving at a squareC. wealthy and generousD. in go
22、od relationship3. Why did the author forget all about the eternity ring on their way back home?A. Her husband kept it for her.B. They didnt actually pay for it.C. The old rings light attracted her attention.D. The couple were talking all the way merrily.4. What does the author mainly want to express
23、 in the last paragraph?A. We tend to prefer new objects to old ones.B. One should remain thankful for what he has got.C. Marriage should be constantly polished.D. We should try to rediscover the true value of old objects.BKong Zhenlan, a 71-year-old woman from Chinas Shanxi Province, has devoted the
24、 last four decades of her life to adopting orphans(孤儿), making sure that they had food on the table and got access to education.Even though she could only afford to support herself on a modest income Kong Zhenlan couldnt bear to walk by the orphanage in Jixian County every day and see so many childr
25、en struggling in poverty. One day, she stopped by and picked one of the orphans in her arms. Thats when she knew she had to do something to make their life better. The modest woman started adopting these abandoned children and nurturing them as her own. Over the last 47 years, she has adopted 45 orp
26、hans, some of whom grew up to become doctors and lawyers.Kongs oldest adopted child is 45-years-old, while her youngest is 9-months-old. Today, her adult children donate some of their monthly salaries to help bring up their younger siblings(兄弟姐妹), but in the beginning, the woman had to make due with
27、 what she had. And it wasnt much. She would spend all her money making sure the children had milk to drink, and if there was none left for her, she would look for leftovers in local garbage cans.The modest woman recently told Pear Video that over the last 40 years she has only been getting 2 hours o
28、f sleep per night. She goes to sleep at around midnight, after putting the children to sleep and finishing up her chores(家务), and gets up around 2 am to check if theyre all still covered with blankets. She has gotten used to it and said that a short sleep was a small price to pay for making sure the
29、 children grow up healthy and happy.5. What does the underlined word“nurturing”in paragraph 2 probably mean?A. Examining.B. Observing.C. Raising.D. Preferring.6. How do Kong Zhenlans adult children help her?A. Support her financially.B. Raise money every month.C. Sell milk in the midnight.D. Pick up
30、 leftovers when free.7. What makes Kong Zhenlan spare no effort to raise the orphans?A. Her desire to get rid of loneliness.B. Her eagerness to get fame and wealth.C. Her wish to find a better job in this way.D. Her hope for the children to have a happy life.8. Which of the following best describes
31、Kong Zhenlan?A. Easy-going.B. Kind.C. Creative.D. Reasonable.CInstagram(图片分享社交应用程序)is about to take its biggest step toward removing likes from its platform. After months of testing an option to hide likes in select international markets, Instagram, which is owned by Facebook(FB), has already been t
32、esting hiding likes in seven other countries, including Canada, Ireland and Australia. For years, likes have been central to how celebrities, brands, politicians and everyday users experience Instagram and Facebook. Its a way of measuring popularity and success. But in recent months, Instagram has b
33、een rethinking how likes contribute to making its platform more toxic. Now its considering a change.The total number of likes on posts which appear as hearts on the app will disappear from Instagrams main feed, profile pages and permalink(永久链接)pages. The owner of the account can still see their own
34、likes, but their followers wont know the count.CNN Business previously spoke with users in countries with the test. The majority felt this move would improve well-being on the app. Instagram is the most detrimental(不利的,有害的)social networking app for young peoples mental health, such as negatively imp
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-361514.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
五年级上语文课件-古诗二首_冀教版.ppt
