山东省德州市2023届高三上学期期末考试英语试卷 含答案.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省德州市2023届高三上学期期末考试英语试卷 含答案 山东省 德州市 2023 届高三上 学期 期末考试 英语 试卷 答案
- 资源描述:
-
1、英语试卷本试卷分第I卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分。注意事项:1. 答第I卷前考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 选出每小题答案后, 用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动, 用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案标号框。3. 全部答案在答题卡上完成, 答在试卷上无效。第I卷(满分65分)第一部分 阅读理解(共两节, 满分50分)第一节(共15小题;每小题2. 5分, 满分37. 5分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中, 选出最佳选项。AThis years favorite books offer a mixture of advice on
2、 how to create a happier and more compassionate society through shifting our worldview and improving our social interactions.BittersweetWriter Susan Cain describes bittersweet feelings as “a tendency to states of longing and sorrow and a curious joy at the beauty of the world”. Embracing these emoti
3、ons can make our lives more meaningful. Such feelings can create motivation to reach a renewed sense of purpose. While sometimes unpleasant, they can spur spiritual growth and foster our connection with others.Platonic“Friendships are wrongly undervalued in our society,” writes psychologist Marisa F
4、ranco. Its friendships that provide us with a great sense of belonging and happiness. Her book shows us how to go about itby reaching out, offering affection and generosity. Franco gives practical guidance on how to manage psychological blocks to friendship, paving the way to deeper relationships.Ha
5、ppier HourMany people feel they dont have enough hours to do everything theyd like to do. But researcher Cassie Holmes shows why this attitude is wrong-headed. She encourages us to evaluate our current use of free time and how much pleasure we get from our activities. Then, she offers evidence-based
6、 tips on how to use time more wiselyby lessening technology use, developing relationships and experiencing gratitude.The Secret Life of SecretsIs keeping a secret a bad thing? In professor Michael Slepians book, “People dont like to be alone with their thoughts, and having a secret can cause feeling
7、s of isolation and uncertainty.” Therefore, its probably good to find a different way to cope, like telling your trusting friends. Slepian offers tips on how to decide whether to keep or reveal a secret to avoid harming relationships.1. What does Susan Cain try to convince us in her book?A. Bitter f
8、eelings can change into sweet ones.B. Unpleasant emotion blocks our mental growth.C. Accepting sorrow and happiness makes us whole.D. A sense of longing makes the beauty of the world.2. Which book interests those who have trouble managing time?A. Bittersweet.B. Platonic.C. Happier Hour.D. The Secret
9、 Life of Secrets.3. What aspect do Platonic and The Secret Life of Secrets both involve?A. Pursuing wealth and health.B. Reading to stop isolation of life.C. Revealing a secret for stable friendship.D. Developing interpersonal relationships.【答案】1. C 2. C 3. D【1题详解】推理判断题。根据“Bittersweet”部分关键句“Writer S
10、usan Cain describes bittersweet feelings as “a tendency to states of longing and sorrow and a curious joy at the beauty of the world”. Embracing these emotions can make our lives more meaningful.”(作家苏珊凯恩将苦乐参半的情感描述为“渴望和悲伤的倾向,以及对世界之美的好奇喜悦”。拥抱这些情绪可以让我们的生活更有意义。)可知,苏珊凯恩在书中告诉我们拥抱悲伤和喜悦可以让我们的生活更有意义,由此可知,苏珊凯
11、恩在书中试图说服我们接受悲伤和快乐使我们变得完整,让我们的生活更有意义。故选C项。【2题详解】推理判断题。根据“Happier Hour”部分关键句“Then, she offers evidence-based tips on how to use time more wiselyby lessening technology use, developing relationships and experiencing gratitude.”(然后,她提供了基于证据的建议,说明如何通过减少技术使用、发展关系和体验感恩来更明智地利用时间。)可知,这本书中针对如何更明智地利用时间提供了基于证据的
12、建议,由此可知,在管理时间方面有困难的人可能对“Happier Hour”感兴趣。故选C项。【3题详解】细节理解题。根据“Platonic”部分关键句“Franco gives practical guidance on how to manage psychological blocks to friendship, paving the way to deeper relationships.”(佛朗哥为如何处理友谊的心理障碍提供了实际指导,为加深关系铺平了道路。)可知,这本书中涉及到了如何处理友谊这种人际关系,根据“The Secret Life of Secrets”部分关键句“Sle
13、pian offers tips on how to decide whether to keep or reveal a secret to avoid harming relationships.”(斯莱皮恩提供了如何决定是否保守或透露秘密以避免伤害关系的建议。)可知,这本书中也提供了关于避免伤害人际关系的建议,由此可知,“Platonic”和“The Secret Life of Secrets”都涉及到发展人际关系。故选D项。BMercy Baggs is reflecting on her future. “Should I live to 95, I would do anothe
14、r parachute jump, ”she says. She first jumped when she was 77 in honor of her achievements as mayor of the Wiltshire town of Calne. Then she jumped again last March, a day before her 90th birthday, to raise funds for Wiltshire air ambulance.“This is the thrill of it, ”she says. “You go up, and then
15、that door opens and the wind starts to come through. You free-fall for a long time. ”She has always enjoyed risks since she was a child, when people used to look down on her. But nobody does now.As a child, she lived in poverty and also went through ups and downs, “I am very sensitive to people who
16、are more unfortunate, ”Baggs says. As a young adult, she joined the British Transport Commission police, but dealing with children who couldnt find their parents was too much to bear. “I knew what they were going through. I like kids. I really do. ”Later she left the police and worked in Wiltshire c
17、ouncil. But no doubt her childhood fed into her actions as a councillor, and later mayor in Calne, where she helped to set up a drop-in centre for young people. The drop-in was one of the causes she raised money for with that first leap out of the plane.But why a parachute jump? At the time, her lat
18、e husband, John, was ill with bowel cancer. He said, “I do wish you wouldnt do it. ”She said, “John, its life. Ive got to do something. ”Baggs has never been fazed by ageing. She says that she wanted to show that you dont have to sit on your backside knitting or watching television all the time. The
19、res a world out there. Theres a life out there. She hopes for at least one more skydive, maybe a go on a 100mph zip wire and “a peaceful end” .4. Why did Mercy Baggs make her first parachute jump?A. To celebrate her 90h birthday.B. To make others look up to her.C. To raise funds for an air ambulance
20、.D. To mark her term of office as mayor.5. What impact did her childhood experiences make on her career?A. She did parachute jumps as a part-time job.B. She showed great concern for unlucky children.C. She found it very tough to work with young people.D. She left the drop-in centre and prepared a ru
21、n for mayor.6. What does the underlined word“fazed”mean in the last paragraph?A Disturbed.B. Abandoned.C. Witnessed.D. Embarrassed.7. What does Baggs intend to convey with one more jump?A. It is never too old to learn.B. Enjoy life with her family.C. Failure is the mother of success.D. Be brave to f
22、ace challenges in life.【答案】4. D 5. B 6. A 7. D【4题详解】细节理解题。文章第一段讲到“She first jumped when she was 77 in honor of her achievements as mayor of the Wiltshire town of Calne. (她在77岁时第一次跳伞,是为了表彰她作为威尔特郡卡尔恩镇镇长的成就)”可知Mercy Baggs第一次跳伞是为了以纪念她担任镇长的任期,故选D。【5题详解】细节理解题。文章第三段讲到“I am very sensitive to people who are
23、more unfortunate (我对那些更不幸的人非常敏感)”可知她的童年经历对她的职业生涯的影响是她非常关心不幸的孩子,故选B。【6题详解】词句猜测题。文章倒数第二段讲到“(但为什么要跳伞呢?当时,她已故的丈夫约翰患有肠癌。他说:我真希望你不要这样做。)”以及最后一段“She hopes for at least one more skydive, maybe a go on a 100mph zip wire (她希望至少再跳伞一次,也许是以100英里/小时的速度跳伞)”可知她的丈夫不建议她继续跳伞, 但是Baggs的跳伞计划并没有受到影响, 仍然坚持了她的跳伞。因此最后一段中带下划线
24、的单词“fazed”的意思是“受到干扰”,即:Baggs的跳伞计划从未因年纪大而受影响,故选A。【7题详解】推理判断题。文章最后一段讲到“She says that she wanted to show that you dont have to sit on your backside knitting or watching television all the time. Theres a world out there. Theres a life out there. (她说,她想告诉人们,你不必一直坐着织毛衣或看电视。外面有一个世界,外面有一种生活。)”可知Baggs想再跳一次伞想
25、要传达的是要勇于面对生活中的挑战,故选D。CAn increasingly popular way of eating called reducetarianism may sound like a new weight loss trend. But thats not the goal; instead, reducetarianism is about cutting down the amount of meat you eat and making small changes that are healthy for you and the planet. “But the vast
26、 majority dont want to go vegan”, says Brian Kateman, co-founder of the Reducetarian Foundation. So he has a simple message for us: “Dont let perfection be the enemy of the good.” Compared with a vegetarian, reducetarians take a more flexible approach that acknowledges challenges of giving up meat e
27、ntirely but still limits meat when possible.The opposite side of eating less meat is eating more plant foods. Animal products often replace fresh fruits, vegetables and whole grains, leading to lack of nutrients from them. A more plant-based diet can help lower the risk of health problems including
28、heart disease, colon cancer, and obesity. And research shows the climate toll from raising plant-based foods is less than that caused by animal-based foods. This is largely because it takes much more land, water, and other resources to produce a pound of meat than plant protein, says Dana Ellis, a d
29、ietitian.The type of meat you buy matters too. Grass-fed meatfrom animals raised without antibiotics (抗生素)tend to be the more sustainable options. By grazing, cows encourage grass growth and nutrient turnover in the soil, which may help offset cattles climate impact, according to a study published i
30、n 2021.Looking for local produce that requires no air transport and cutting down the food waste are also significant aspects of being a reducetarian. The message of reducetarianism is that you dont have to be perfect to help yourself and the planet by making small changes in how you eat and shop for
31、 food. And thats something we all can accomplish.8. What does reducetarianism refer to?A. A novel weight loss trend.B. A healthy diet with little meat.C. An idea of accepting imperfection.D. An approach to being a vegetarian.9. Why should eating more plant foods be encouraged?A. It helps to free peo
32、ple from diseases.B. It guarantees all the nutrients needed.C. It allows people to obtain more protein.D. It causes less damage to the environment.10. Who is more likely to be a reducetarian according to the passage?A. A meat loverB. A cow raiser.C. A keen environmentalist.D. A devoted vegetarian.11
33、. What conclusion can be drawn from the last paragraph?A. Local produce can offer more nutrition.B. Reducetarianism is something imperfect.C. Any amount of food waste should be avoided.D. Small changes in diet better man and the earth.【答案】8. B 9. D 10. C 11. D【8题详解】细节理解题。根据第一段关键句“But thats not the g
34、oal; instead, reducetarianism is about cutting down the amount of meat you eat and making small changes that are healthy for you and the planet.”(但这不是目标;相反,减肉主义是减少你吃的肉的数量,并做出对你和地球有益的小改变。)可知,减肉主义指的是减少你吃的肉的数量,这对你的健康和地球都有益,由此可知,减肉主义指的是一种少吃肉的健康饮食方式。故选B项。【9题详解】推理判断题。根据第二段关键句“And research shows the climat
35、e toll from raising plant-based foods is less than that caused by animal-based foods.”(研究表明,种植植物性食物所造成的气候损失比动物性食物所造成的气候损失小。)可知,种植植物性食物对气候的危害更小,更环保,由此可知,应该鼓励多吃植物性食物,因为它对环境的破坏较小。故选D项。【10题详解】推理判断题。根据第一段关键句“But thats not the goal; instead, reducetarianism is about cutting down the amount of meat you eat
36、 and making small changes that are healthy for you and the planet.”(但这不是目标;相反,减肉主义是减少你吃的肉的数量,并做出对你和地球有益的小改变。)和第二段关键句“And research shows the climate toll from raising plant-based foods is less than that caused by animal-based foods.”(研究表明,种植植物性食物所造成的气候损失比动物性食物所造成的气候损失小。)可知,减肉主义畅导减少你吃的肉的数量,而少吃肉对气候环境有益
37、,由此可知,一个热情的环保主义者更有可能成为减肉主义者,因为他们为了保护环境,会少吃肉,进而成为减肉主义者。故选C项。【11题详解】推理判断题。根据最后一段关键句“The message of reducetarianism is that you dont have to be perfect to help yourself and the planet by making small changes in how you eat and shop for food. And thats something we all can accomplish.”(减肉主义的信息是,你不必为了帮助自
38、己和地球而完美,只需在饮食和购买食物的方式上做出微小的改变。这是我们都能做到的。)可知,我们只需在饮食和购买食物的方式上做出微小的改变,就可以帮助人类和地球,由此可知,从最后一段可以得知饮食上的小变化使人类和地球变得更好。故选D项。DHere in the middle of London, something extraordinary is going on. You can hear a loud and unmistakable sound of bees doing what they do best: making honey.Whats more, theyre performi
39、ng their magic, not in the leafy acres of nearby park, but up on the balcony of St Ermins Hotel. Whereas most urban residences would do their best to keep sting-bearing insects as far away from guests as possible, this hotel opens its doors to the capitals bees. The person who tends this “Bee Hotel”
40、 is Camilla Goddard. “In the long run, bees are amazing creatures to work with. You cant help admiring the way they operate. They really do put the good of the community first,” she says.As well as providing an enjoyable pastime, modern beekeeping is becoming increasingly critical. According to the
41、British Beekeepers Association (BBKA), 70 different UK crops depend on bees for pollination (授粉). Without bees to provide pollination, one-third of all our food wouldnt survive. During the Second World War, Winston Churchill was a firm supporter of bees and made sure they got extra supplies to carry
42、 on with their pollination work, even as the German army dropped their bombs.“Bees are in danger of disappearing from our environment,” warns Tim Lovett of the BBKA. Today, bee numbers are down by 50 per cent. Using more and more land, agricultural industry reduces spots where bees can live. Crop-pr
43、otecting pesticides have also led to high death rate of bees. Another blow was an Asian species that first arrived in Devon and then spread across the country. It settled on the bees and not only weakened their immune system but caused their wings to deform (变畸形) so that flying became impossible.Anx
44、ious about the decline of beekeeping, the BBKA has produced a school information pack entitled “Bees in the Curriculum”. Once the children have been around bees for a while, they understand the service that bees provide for us, rather than seeing them as the source of stings.12. What do we know abou
45、t Camilla Goddard?A. She has never got bee stings herself.B. She tries to make her guests bee-free.C. She admires the way in which bees live.D. She owns a bee hotel in a London suburb.13. Why is Winston Churchill mentioned in paragraph 3?A To criticize the cruelty of war.B. To change the role of bee
46、s in the war.C. To highlight the value of bee pollination.D. To awaken the consciousness of saving crops.14. Which is a direct cause of the reduction of bee habitats?A Modern agriculture.B. Foreign species invasion.C. Hunting from humans.D. Crop-protecting pesticides.15. Whats the best title for the
47、 text?A. The number of bees is decreasing sharplyB. Modern beekeeping is ensuring our futureC. Bee Hotel is changing bees fate in the UKD. Children are educated about the value of bees【答案】12. C 13. C 14. A 15. C【12题详解】细节理解题。根据第二段最后一句“In the long run, bees are amazing creatures to work with. You cant
48、 help admiring the way they operate. They really do put the good of the community first,” she says. (从长远来看,蜜蜂是一种令人惊叹的生物。你不禁钦佩它们的运作方式。它们确实把团体的利益放在第一位,”她说。)”可知,Camilla Goddard 很钦佩蜜蜂过活的方式。故选C项。【13题详解】推理判断题。根据第三段最后一句“During the Second World War, Winston Churchill was a firm supporter of bees and made su
49、re they got extra supplies to carry on with their pollination work, even as the German army dropped their bombs. (第二次世界大战期间,温斯顿丘吉尔是蜜蜂的坚定支持者,即使德国军队投下了炸弹,他还确保蜜蜂获得额外的补给,以继续授粉工作。)”可以看出,丘吉尔很看重蜜蜂授粉,肯定是因为蜜蜂授粉价值重大,因此这强调了蜜蜂授粉的价值。故选C项。【14题详解】细节理解题。根据第四段最后二句“Using more and more land, agricultural industry redu
50、ces spots where bees can live. (农业产业使用越来越多的土地,减少了蜜蜂的栖息地。)”可知,蜜蜂栖息地减少的直接原因是现代农业的发展。故选A项。【15题详解】主旨大意题。根据第一段“Here in the middle of London, something extraordinary is going on. You can hear a loud and unmistakable sound of bees doing what they do best: making honey. (在伦敦市中心,有一件非同寻常的事情正在发生。你可以听到蜜蜂在做他们最擅长
51、的事:酿蜜时发出的响亮而明确的声音。)”可知,这一段描述的场景是Bee Hotel里蜜蜂的活动,本文通过这个场景,介绍了蜂蜜的重要性,以及该酒店的行为改变了人们对蜜蜂的看法,不再仅仅是蜇人的源头,因此Bee Hotel is changing bees fate in the UK“Bee Hotel正在改变蜜蜂在英国的命运”。故选C项。第二节(共5小题;每小题2. 5分, 满分12. 5分)阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Whether youre interested in growing a small food garden at
52、home, hydroponic(水栽法的)gardening provides a way to grow fresh, nutrient-rich food in a quickly-changing world with limited resources.What is a hydroponic garden?_16_ Plants can grow indoors, year round, in less space than traditional soil- based gardens in it. This means if you live in a tiny apartme
53、nt or dont have an outdoor area, you can still grow fresh food.How does hydroponic gardening work?Plants need sunlight, water and nutrients to grow. _17_ But the basis of hydroponics is rooted in growing the food in nutrient-enriched water. A hydroponic system can be programmed to ensure a plant rec
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
