2021届通用版高考一轮英语复习专题学案:专题 七选五1 WORD版含答案.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021届通用版高考一轮英语复习专题学案:专题 七选五1 WORD版含答案 2021 通用版 高考 一轮 英语 复习 专题 七选五 WORD 答案
- 资源描述:
-
1、2021届通用版高考一轮英语复习专题学案:专题 七选五1 (1)湖南省永州市2019-2020学年高二上学期期末Four habits of happy peopleWhile the recent research has shown that about 60 percent of our baseline (基本) level of happiness is probably genetically determined, it means 40 percent is under our control. You cant go back and get new genes.36. .
2、Here are the good habits of happy people.Spend time outside. If you can clock 20 minutes a day outside, studies show youll not only maintain a better mood, but your mind will be more open and youll improve your working memory. 37. .Exercise regularly. All exercise releases endorphins (脑内肽) in your b
3、rain, and if you work out regularly, this mood boosts(增强)even carries over to non-workout days.38. . Mood stays about the same on days they dont.39. . A study has confirmed that when people actively try to be happy, they raise their baseline moods, making them feel happier than those who do not try.
4、 In the study, two sets of participants listened to “happy” music. Those who actively tried to feel happier reported the highest level of positive mood afterwards.Care for others. 40. . Volunteer work is good for both mental and physical health. People of all ages who volunteer are happier and exper
5、ience better physical health and less depression.A. Exercise is easy to do.B. Put effort into being happy.C. People around you impact your mood.D. Sunshine and fresh air make you feel good too.E. But you can start a good morning over with a new attitude.F. People who spend time every month helping o
6、thers are happier.G. On exercise days, peoples mood is significantly improved after exercising.【答案】36. E37. D38. G39. B40. F【文章大意】这是一篇说明文。文章主要介绍了快乐人群的四个习惯。36. 设空在段中,承前启后的作用。根据前文内容“You cant go back and get new genes(你不能重组基因)”,而后文内容“Here are the good habits of happy people.”提及了幸福人的好习惯,可推知所填空应是对前文的转折,且
7、呼应后文幸福可以由自身习惯决定。选项E:But you can start a good morning over with a new attitude.(但是你可以用新的态度来开始一个美好的早晨)符合语境分析。故选E项。37. 设空在段末,呼应主旨句。根据本段主题句:Spend time outside.(花时间在外面。)可知,本段主要讲述了在户外对于好情绪的影响。选项D “Sunshine and fresh air make you feel good too.”提及了阳光和新鲜空气对于好心情的帮助,符合本段主旨。故选D项。38. 设空在段中,承前启后的作用。根据前文内容:All ex
8、ercise releases endorphins in your brain, and if you work out regularly, this mood boosts even carries over to non-workout days.(所有的运动都会在你的大脑中释放内啡肽,如果你经常锻炼,这种情绪就会持续到不锻炼的日子。)可知本段主要讲述做运动带来的心情方面的有利之处在运动当日和非运动日都有效,且后文已经提及非运动日,因此可推知,所填空为运动当日的“好心情”,选项G:On exercise days, peoples mood is significantly impro
9、ved after exercising.(在运动日,人们的情绪在运动后明显改善。)符合语境分析。故选G项。39. 设空处为本段小标题,应是中心主旨。根据后文内容:A study has confirmed that when people actively try to be happy, they raise their baseline moods, making them feel happier than those who do not try.(一项研究证实,当人们积极尝试快乐时,他们会提高自己的基准情绪,让自己比那些不努力的人更快乐。)可知,本段主要讲述了“努力使自己快乐”的积
10、极作用。选项B:Put effort into being happy.(努力让自己快乐。)符合本段中心主旨。故选B项。40. 设空处在段中,紧跟主旨标题,应为主旨句支持解释句。根据小标题“Care for others(关爱他人)”可知,所填句子应解释关爱他人对情绪带来好处。选项F:People who spend time every month helping others are happier.(每个月花时间帮助别人的人更快乐。)符合语境分析。故选F项。(2)重庆市第一中学2019-2020学年高二上学期期末This week is Teacher Appreciation Week
11、. That makes it a good time to think of ways to honor the teachers who inspire, educate and care about the students they work with year after year.36. An easy way to make teachers feel appreciated is to write them a thank-you note. Be sure to include any favorite parts of their class and anything th
12、e teacher did for you that really had an effect on you. I value notes and letters I receive from my students, their parents and grandparents,a teacher once said. 37. Visit A Former Teacher38. Many teachers mentioned they love seeing and hearing from former students. It makes them realize that their
13、work matters. If you want to visit a former teacher, the best time to go is during their off-period or lunch. If you go to a different school and you want to see your former teacher, be sure to email them in advance. Ask when a good time to visit would be.Put Away Your CellphonePutting your cellphon
14、e away in class is an easy thing any student can do. It may seem helpful to look up an answer to a question or do research. 39. Try to think hard about an answer before immediately reaching for your phone. Think about how you are staying in the present moment while youre paying attention in class.Li
15、sten And LearnThe teachers interviewed said they had many different struggles and things that made them want to be a teacher. However, they all did agree on one thing. All the teachers mentioned wanting to see their students learn and succeed.This tip hardly requires any action at all. 40. A. Value
16、Notes and LettersB. Write A Letter To Say Thank YouC. However, your cellphones can actually seem like a competitor for your teacher.D. Another simple way to show your appreciation is to visit a teacher you had a few years ago.E. When teachers are trying to get students to remember concepts, this can
17、 be a huge challenge.F. Just know that when you listen and learn, youll show your teacher why they do what they do.G. Seeing the evidence of the positive influence they have had on their students is comforting for teachers.【答案】36. B37. G38. D39. C40. F【文章大意】本文是一篇说明文,介绍了如何在教师感恩周向老师表示尊敬和感谢的几点建议。36. 根据
18、本段内容,特别是第一句话“An easy way to make teachers feel appreciated is to write them a thank-you note.”可知,本段主要讲的是通过写感谢信的方式向老师表示感谢,故B项(写封信表示感谢)符合语境。37. 空前说感谢信里一定要包括他们课堂上最让人喜欢的部分以及他们为你做的对你有影响的事情,此处总结上文,讲的是感谢信里包括这些内容的好处,G项(看到他们对学生产生积极影响,老师们会感到欣慰)符合语境。38. 根据本段小标题Visit A Former Teacher可知,本段主要讲的是拜访以前的老师,因此此处讲的还是关于
19、拜访以前的老师这一话题,故D项(另一个表达你感激之情的简单方法是去拜访一位几年前的老师)符合语境。39. 空前说课堂上要把手机收起来,不要用手机查答案,此处承接这一话题,讲的还是关于手机对老师教学的影响这一话题,故C项(然而,对你的老师来说,你的手机似乎是一个竞争对手)符合语境。40. 空前说所有的老师都希望看到他们的学生学习并取得成功,这个建议根本不需要任何行动,此处讲的是你应该采取的正确做法认真听讲和学习,故F项(只要知道,当你听讲和学习时,你就会向你的老师展示他们为什么这么做)符合语境。(3)福建省师范大学附属中学2019-2020学年高二上学期期末 Imagine that you a
20、re in a remote village somewhere with no medical clinic. 36. Once the doctors get to you, they examine you and take blood samples, but they wont be able to help you until they take the samples back to the hospital to find out what is wrong.37. Thanks to engineer Andy Ozcan, many people may never be
21、in this situation. He has invented an app that turns your mobile phone into a diagnostic(诊断的)tool.Ozcans invention is important because it is very accurate and easy to use. In many remote places, even if doctors have microscopes and other instruments to help them make diagnoses, there may still be o
22、ther problems. Many doctors, for example, dont have enough training to correctly interpret what they see.38. With Ozcans mobile phone app, health workers can take a special photo of a blood sample and send it to a central computer at a hospital. The computer will then automatically interpret the pho
23、to and send a diagnosis back in a few minutes.39. His technology only requires a mobile phone and an Internet connection. As more than four billion people already have cell phones, the cost of establishing the diagnostic system is fairly low.By inventing a medical tool that uses existing technology-
24、mobile phones-Ozcan has developed a medical tool that is both practical and economical. Therefore, it can be effectively almost anywhere.40. A. Another reason that Ozcans invention is important is that it is inexpensive.B. Even though you may only have a simple infection (感染), you might die because
25、of the delay.C. People are trying to reduce the cost of this new medical tool.D. Ozcans simple, cost-effective tool might just save millions of lives around the world.E. This tool has become much more popular all around the world.F. You become very sick and must wait days until a mobile medical unit
26、 arrives to help.G. As a result, they may diagnose illnesses incorrectly.【答案】36. F37. B38. G39. A40. D【解析】【文章大意】本文为说明文。主要介绍了安迪奥兹坎发明的一种将手机变成一种诊断工具的应用程序。这种发明很精确并易于使用。这种经济又实惠的医疗工具可以世界的任何地方使用,能拯救全世界数百万的生命。36. 考查对上下文的理解及推理判断能力。根据上文“想象一下,你在一个偏僻的村庄,没有医疗诊所”及下句“一旦医生找到你,他们会给你检查并取血样,但是直到他们把血样带回医院,找出问题所在,他们才能帮助
27、你”可推断出生病了要等几天医疗队才来看病。分析选项可知F项符合题意。故选F。37. 考查对上下文的理解及推理判断能力。根据上文的内容“如果你生病要等好几天医生才来看病,并送医院检查才能诊断。可推断出”即使只是简单的小感染,可能也会因为耽搁而死”,分析选项可知B项符合题意,故选B。38. 考查对上下文的理解及推理判断能力。根据上文“In many remote placesthere may still be other problems. Many doctors, for example, dont have enough training to correctly interpret wh
28、at they see.”可知,“在许多偏远的地方,即使医生有仪器帮忙,仍然会出现其他问题。例如,许多医生没有足够的培训来正确解释他们所看到的”,由此可判断出“这样可能会出现误诊”,分析选项可知G项(因此,他们可能错误地诊断疾病)符合题意,故选G。39. 考查对上下文的理解及推理判断能力。第二段说Ozcan的发明重要的一个原因,这儿应当是另一个原因。分析选项可知A项(Ozcan发明重要的另一个原因是它很便宜)应该是正确的。把A放入句中,符合题意。可知本小题是这一段的主题句。根据本段的内容可知“Ozcan的发明成本相当低”。A项与本段有词的复现,inexpensive即为fairly low。故
29、选A。40. 考查对上下文的理解及推理判断能力。根据上文Ozcan has developed a medical tool that is both practical and economical. Therefore, it can be effectively almost anywhere“OZCAN研制了既实用又经济的医疗工具。因此,它几乎可以在任何地方都有效”由此可推断出这种简单成本低的工具可以在全世界上救人,分析选项可知D项(OZCAN的简单、有效的工具可能会拯救全世界数百万的生命)符合题意,故选D。(4)广东省揭阳普宁市2019-2020学年高二上学期期末考试How to b
30、e a better readerReading is an extremely important skill.31. Here are some suggestions on how to be a better reader.Know your reading purpose.32. The kind of reading you do in class or for your homework is different from how you read a novel for pleasure in the summer vacation. If you know your read
31、ing purposes, you can choose the best reading methods.Use all the information in the book. Good textbooks are well-organized with title subtitles, introductions, summaries or conclusions. Many books also have pictures with captions(说明文字).33. Another aspect of good writing is that each paragraph has
32、a topic sentence. If you concentrate on understanding the topic sentence this may help you to understand what comes next.34. You cant really expect to understand a difficult book if you are trying to read in the same room with the television on and your little brother distracting(使某人分心) you. The sam
33、e goes for reading on the bus on the way to school. You cant expect to read a textbook and listen to music at the same time either. Try to find a quiet and comfortable place with good light, and your dictionaries and other materials nearby.Use your dictionary wisely. A common mistake of ESL students
34、 is to look up each unknown word in the texts they are given to read.35. It can even make understanding more difficult because by the time you reach the end of the paragraph you have forgotten what you read at the beginning! So use your dictionary wisely.A. Choose the right time to read.B. Choose a
35、right place to read.C. Look at all these first before starting to read.D. But it takes a long time and can be very boring.E. The wider your vocabulary is, the easier you will find your reading.F. Reading is also an excellent way to improve your general English.G. the way you read a book or a text de
36、pends largely on your reasons for reading it.【答案】31. F32. G33. C34. B35. D【文章大意】这是一篇说明文。如何成为一名更优秀的阅读者?就此问题,文章提供了四条建议:明确你的阅读目的;利用书中的所有信息;选择一个合适的地方阅读;合理地使用你的词典。31. 考查段中句。根据前一句Reading is an extremely important skill.(阅读是一项极为重要的技能。)和下一句Here are some suggestions on how to be a better reader.(这里有一些关于如何成为更
37、好的读者的建议。)可知,F项(阅读也是提高英语水平的好方法。)符合上下文语境,该选项与前一句在句型结构上是相同的,都是主系表句型,都是在强调阅读的重要性。故选F项。32. 考查段中句。根据前一句Know your reading purpose.(明确你的阅读目的。)和下一句The kind of reading you do in class or for your homework is different from how you read a novel for pleasure in the summer vacation.(你在课堂上或功课中阅读的方式与你在暑假里阅读小说的方式不同
38、。)G项(阅读书籍或文章的方式在很大程度上取决于阅读的原因。)符合上下文语境,该选项中的reason(原因)和前一句的purpose(目的)在文中是同义词,表示阅读的出发点。故选G项。33. 考查段中句。根据前一句Many books also have pictures with captions.(许多书里的图片带有文字说明。)可知,C项(在开始阅读之前,请先阅读这些内容。)能够承接上文,该选项中的these指的是前一句中的pictures with captions(带有文字说明的图片)。这是好书所具备的特点。与下文“每个段落都有一个主题句子是好书好文章的另一个特点。”连接通顺。故选C项
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2022春三年级语文下册 第八单元语文园地八习题课件 新人教版.ppt
