山东省威海市文登区2020届高三上学期期末考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省威海市文登区2020届高三上学期期末考试英语试题 WORD版含解析 山东省 威海市 文登 2020 届高三上 学期 期末考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2020届山东省威海市文登区高三上学期期末英语试题本试卷共 9 页。满分 120 分。考试用时 100 分钟。考试结束后,将本试卷答题卡交回。注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位罝上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 阅读(共两节,满分 50 分)第一节 (共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D 四个
2、选项中选出最佳选项。ABeing a teenager is hard, which is why there are many amazing teen movies documenting the experience. Some are so good that they will become classics in a few years. Here is a list for you.Mean Girls“You GO Glen Coco!” “Its not going to happen!” “On Wednesdays we wear pink! ” “You cant si
3、t with us! ”If you rank teen movies by how many lines of dialogues will live on forever Mean Girls will certainly lead the pack. So many classics!Eighth GradeThis movie will take you back to the eighth grade and remind you of all the good and bad times you had at that age. Kayla, a shy girl, feels t
4、he most connected to the world through social media. Its Kaylas final week in the eighth grade and she promises to make it as great as possible before she moves on to high school.13 Going on 30This classic follows Jenna Rink, a 13-year-old girl whose wish is to grow up and escape from high school. O
5、ne day her wish comes true. She wakes up in her 30-year-old body only to find that shes an editor of a major magazine in America. Although she loves her new life at first, she quickly finds out that being grown-up isnt that much easier than being 13.Shazam!Shazam! is about a kid named Billy Batson,
6、who suddenly gets magic powers from a wizard named Shazam. By calling Shazams name, Billy can be transformed into a hero with powers like strength, speed and flight. Like in all these kinds of movies, in Shazam! Billy is tasked with beating an opponent who wants to steal all his powers.1. What is sp
7、ecial about Mean Girls?A. It is about girls adventures.B. It is put on every Wednesday.C. It ranks first on the movie list.D. It contains lots of classic dialogues.2. What can we infer from Eighth Grade?A. Kayla enjoys socializing with others.B. Kayla mainly contacts with others online.C. The eighth
8、 grade is full of happy memories for Kayla.D. Being adults isnt as easy as being in the eighth grade.3. What kind of movie is Shazam!?A. A fantasy film.B. A documentary.C. A comedy film.D. A romantic movie.【答案】1. D 2. B 3. A【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了四部适合青少年的电影。【1题详解】细节理解题。根据Mean Girls部分中If you rank teen mo
9、vies by how many lines of dialogues will live on forever, Mean Girls will certainly lead the pack. So many classics!可知如果你以对话台词的数量来给青少年电影排名,那么Mean Girls肯定是最受欢迎的。这么多的经典对话!由此可知,Mean Girls的特别之处在于它包含了很多经典的对话。故选D。【2题详解】推理判断题。根据Eighth Grade部分中Kayla, a shy girl, feels the most connected to the world through
10、 social media.可知Kayla是一个害羞的女孩,她觉得通过社交媒体与世界联系最紧密。由此可推知,Kayla主要通过网络与他人联系。故选B。【3题详解】细节理解题。根据最后一段中Shazam! is about a kid named Billy Batson, who suddenly gets magic powers from a wizard named Shazam. By calling Shazams name, Billy can be transformed into a hero with powers like strength, speed and fligh
11、t.可知Shazam!是关于一个叫Billy Batson的孩子,他突然从一个叫Shazam的巫师那里获得了魔法力量。通过呼唤Shazam的名字,Billy可以变成一个拥有力量、速度和飞行能力的英雄。由此可知,Shazam!是一部奇幻电影。故选A。BSince the Sydney Story Factory opened in Redfern, my colleagues and I have taken over 8,000 young people aged 7 to 17.Back in 2011, it seemed a risky decision to leave my job
12、as a journalist to run the Sydney Story Factory. But later every time I see that light go on in a childs eyes when he understands the power and joy of words, I know I made the right decision.All our programs end in a publication. This might be an animation (动 画 片 )recorded on a DVD, or a beautiful b
13、ook, but either way, its something the students can take home and proudly show to their family. There is nothing like the smile that spreads across the face of an eight-year-old when he holds that publication in his hands.Theres one boy called John, I remember-whose mum almost dragged him through th
14、e door when we opened. He hated writing. But our teachers didnt treat him as a kid who was bad at writing; they were curious to find out how he was going to finish his story and what would happen next. And very slowly Johns ideas came. When he threw one out, our teachers would say, “Yes. And?” Then
15、hed have another idea. At the end of that first course, hed worked with a small group to produce a short animated film. Gradually, John came back himself. Nearly four years later hes still coming.John is a very different boy from the one who first walked through our door. Hes doing better at school,
16、 and hes far more confident. When younger kids come into the Sydney Story Factory, he welcomes them and shows them around. We dont claim credit for all of that, of course, but some part of it is because he has become something he never thought would be: a writer.4. How does the author feel about run
17、ning the Sydney Story Factory?A. Instructive.B. Incredible.C. Worthwhile.D. Unreasonable.5. What can kids get after learning in the Sydney Story Factory?A. Different DVDs.B. An invitation to write a book.C. Their published works.D. Qualification for animation creation.6. Which of the following best
18、describes Johns teachers?A. Caring and humorous.B. Patient and encouraging.C. Sociable and demanding.D. Serious and responsible.7. What can we infer about John?A. He is careful with his words.B. He enjoys creating short films.C. He has made great progress in writing.D. He encourages others to write
19、themselves.【答案】4. C 5. C 6. B 7. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章记叙了作者2011年,离开记者的工作去经营Sydney Story Factory,看到了许多孩子明白了语言的力量和乐趣。他们的所有的节目都以出版结束。并举出了John的例子,来说明Sydney Story Factory对他写作方面兴趣的改变。【4题详解】推理判断题。根据第二中But later every time I see that light go on in a childs eyes when he understands the power and joy of words,
20、 I know I made the right decision.可知但后来,每当我看到一个孩子明白语言的力量和乐趣时,我就知道我做了正确的决定。由此可推知,作者认为经营Sydney Story Factory是有价值的。故选C。【5题详解】细节理解题。根据第三段中All our programs end in a publication. This might be an animation recorded on a DVD, or a beautiful book, but either way, its something the students can take home and
21、 proudly show to their family.可知我们所有的节目都以出版物结尾。这可能是DVD上录制的动画,也可能是一本漂亮的书,但不管怎样,这都是学生可以带回家,自豪地向家人展示的东西。由此可知,孩子们在了解了Sydney Story Factory之后可以得到出版物。故选C。【6题详解】推理判断题。根据第四段中But our teachers didnt treat him as a kid who was bad at writing; they were curious to find out how he was going to finish his story an
22、d what would happen next. And very slowly Johns ideas came. When he threw one out, our teachers would say, “Yes. And?” Then hed have another idea. At the end of that first course, hed worked with a small group to produce a short-animated film. Gradually, John came back himself. Nearly four years lat
23、er hes still coming.可知但是我们的老师并没有把他当作一个不擅长写作的孩子;他们很想知道他将如何完成他的故事以及接下来会发生什么。John的想法来得很慢。当他想出一个时,我们的老师会说:“是的。然后呢?然后他会有另一个主意。在第一堂课结束时,他和一个小组合作制作了一部动画短片。由此可推知,John的老师是个很有耐心和喜欢鼓励学生的人。故选B。【7题详解】推理判断题。根据最后一段中We dont claim credit for all of that, of course, but some part of it is because he has become someth
24、ing he never thought would be: a writer.可知当然,我们并不认为这一切都是他的功劳,但部分原因在于,他已经成为了一个他从未想过会成为的人:一个作家。由此可推知,John在写作方面取得了很大的进步。故选C。【点睛】隐含意义推理判断题。这类题的题干中常含有:infer/suggest/imply/conclude/intend/purpose/be likely to等标志性词语。解决这类问题时要理解文章潜在的含义和作者所给的提示。同时,要对文章的含义和作者的暗示作出合理的猜测和推断。如第四小题,根据最后一段中We dont claim credit for
25、all of that, of course, but some part of it is because he has become something he never thought would be: a writer.可知当然,我们并不认为这一切都是他的功劳,但部分原因在于,他已经成为了一个他从未想过会成为的人:一个作家。由此可推知,John在写作方面取得了很大的进步。故选C。CThe Mogao Caves of Dunhuang, a treasure house of art of China, has been spanning over 1,000 years. The
26、art inside here covers more than ten major genres, such as architecture, stucco sculpture, wall paintings, silk paintings, calligraphy woodblock printing, embroidery, literature, music and dance, and popular entertainment. But all these only existed because of one mans vision.In 366 A.D., a monk nam
27、ed Le Zun looked across the river at dawn and saw a thousand Buddhas appear on the golden cliff face of Mingsha mountain along the old Silk Road. The caves were then built by monks and mostly sponsored by people such as wealthy merchants, foreign dignitaries, as well as Chinese emperors.But when tra
28、de in the Silk Road stopped, Dunhuang was soon forgotten and eventually, the Mogao caves were abandoned. The site however was still used as a place of worship by the local people of the 20th century when there was renewed awareness in its presence once more.Most of the discoveries came from a Chines
29、e Taoist monk named Wang Yuanlu who appointed himself as the guardian. The caves at that time were badly ignored, but Monk Wang recognized their value and instituted a program of restoration, funded by whatever donations he could gather.He then made one of the great discoveries in Chinese archaeolog
30、y: an amazing cache, of over 50,000 documents and paintings, which had been hidden in Mogao Cave #17. The cave #17 came to be known as the Library Cave, which was walled up sometime early in the 11th century. A number of theories have been proposed as the reason for sealing the cave. One theory was
31、that the cave had become a waste storeroom for precious, damaged and used documents and holy equipment and then sealed perhaps when the place came under threat. Another suggestion is that the cave was simply used as a book storehouse for documents which accumulated over a century and a half, then se
32、aled up when it became full. Others suggested that the monks hurriedly hid the documents in advance of an attack by invaders.8. What is the second paragraph mainly about?A. The legend of Mogao Caves.B. The end of the old Silk Road.C. The discovery of Mogao Caves.D. The development of the Silk Road.9
33、. What did Wang Yuanlu do to restore the caves?A. He evaluated their value.B. He raised donations in different ways.C. He sent guards to protect them.D. He persuaded government to do repairs.10. What does “walled up” in the last paragraph mean?A. Sealed.B. Built.C. Hidden.D. Discovered.11. Why is Mo
34、gao Cave #17 considered a great discovery?A. It used to be a library for monks.B. It stored valuable historical materials.C. It had a history of over 1000 years.D. It was deserted for mysterious reasons.【答案】8. A 9. B 10. A 11. B【解析】这是一篇说明文。主要说明了敦煌莫高窟是中国的艺术宝库,已有一千多年的历史。这里的艺术门类主要有建筑、灰泥雕塑、壁画、绢画、书法木刻、刺绣
35、、文学、音乐舞蹈、大众娱乐等十余种。文章说明了莫高窟的建造过程,以及莫高窟17号这项伟大的发现。【8题详解】主旨大意题。根据第一段最后一句But all these only existed because of one mans vision.可知但这一切都是因一人的幻觉才有的。以及第二段第一句In 366 A.D., a monk named Le Zun looked across the river at dawn and saw a thousand Buddhas appear on the golden cliff face of Mingsha mountain along t
36、he old Silk Road.可知公元366年,一个叫Le Zun的和尚拂晓过河,看见千佛像出现在旧丝绸之路明沙山的金崖面上。后文描述了这些洞穴的情况,由此可知,第二段主要讲了莫高窟的传说。故选A。【9题详解】细节理解题。根据第四段中The caves at that time were badly ignored, but Monk Wang recognized their value and instituted a program of restoration, funded by whatever donations he could gather.可知当时的洞穴被严重忽视,但是
37、王和尚认识到了它们的价值,并制定了一个修复计划,由他可以筹集到的任何捐款资助。由此可知,王元禄以不同的方式筹集捐款,从而来修复这些洞穴。故选B。【10题详解】词义猜测题。根据后文A number of theories have been proposed as the reason for sealing the cave.可知17号洞穴后来被称为图书馆洞穴,它在11世纪早期的某个时候被密封起来。人们提出了许多理论来解释封洞的原因。故“walled up”意思为“堵塞,密封”。故选A。【11题详解】细节理解题。根据最后一段中One theory was that the cave had b
38、ecome a waste storeroom for precious, damaged and used documents and holy equipment and then sealed perhaps when the place came under threat.可知有一种说法是,这个洞穴变成了一个废弃的储藏室,存放着珍贵的、损坏的、用过的文件和神圣的设备,当这个地方受到威胁时,可能就会被封起来。由此可知,莫高窟17号被认为是一个伟大的发现是因为它储存了珍贵的历史资料。故选B。DFor years, a question that human beings often ask
39、 about the universe is: “Are we alone here?” In January, 2019, the discovery of new fast radio bursts (FRBs,快速射电暴) from deep space got many to ask it again.According to Mirror, a Canadian led team of scientists found 13 FRBs with the help of a radio telescope. First discovered in 2007, FRBs are shor
40、t bursts of radio waves coming from far outside the Milky Way(银河). Scientists have found over 60 FRBs so far. They last only a few milliseconds but release the same energy as the sun gives off in a day.Among the 13 FRBs, a very unusual repeating signal was found, which came six times from the same l
41、ocation about l.5 billion light-years away. Such an event has only been reported once before, back in 2012. It may help scientists understand where FRBs are from and what causes them. More importantly, the new FRBs were recorded at unusually low radio frequencies. Most of those previously found have
42、 had frequencies of around l,400 megahertz (MHz), but new bursts are found at even 400MHz - the lowest frequency the telescope can discover. According to the BBC, the low frequency means that the sources of the bursts have changed. It also suggests humans can learn more about the environment where t
43、he bursts come from.Avid Loeb, a professor from Harvard University, believes the radio waves may be evidence of alien technology. They may be “leakage from a huge, light-powered ship deep in space,” Loeb told The Independent. And even some Chinese internet users joked we shouldnt respond to them. Ho
44、wever, most researchers believe that FRBs are formed due to the death of a star or the merging (合并) of two black holes.“Science isnt a matter of belief, its a matter of evidence,” claimed Loeb. So only more advanced technology and more collected data will reveal the truth about FRBs. Time will be th
45、e judge.12. What can we learn about the 13 FRBs from the text?A. They release less energy than the sun does.B. They are from somewhere in the Milky Way.C. They cover l.5 billion light-years in a second.D. The 400MHz FRBs may help man know more.13. What does the underlined “it” in Paragraph 3 refer t
46、o?A. The year of 2012.B. The same location.C. The radio telescope.D. The repeating signal.14. Which statement might Loeb agree with?A. More is needed to explore FRBs.B. We shouldnt respond to the FRBS.C. FRBs are from sun-powered ships in space.D. FRBs are formed due to the death of a star.15. What
47、might be the best title for the text?A. What Causes FRBs?B. Where Are FRBs From?C. Are Aliens Signaling to Us?D. Is Science a Matter of Belief?【答案】12. D 13. D 14. A 15. C【解析】【分析】这是一篇说明文。多年来,人类经常问的一个关于宇宙的问题是:“我们是孤独的吗?”而据镜报报道,一个加拿大科学家领导的团队在射电望远镜的帮助下发现了13个FRBs。在13个FRBs中,发现了一个非常不寻常的重复信号,它来自大约15亿光年外同一位置的
48、6次。哈佛大学教授Avid Loeb对此提出了自己的看法。【12题详解】细节理解题。根据第三段中Most of those previously found have had frequencies of around l,400 megahertz (MHz), but new bursts are found at even 400MHz - the lowest frequency the telescope can discover.可知以前发现的大多数爆发频率在1400兆赫左右,但新的爆发频率甚至在400兆赫,这是望远镜能发现的最低频率。由此可知,400兆赫的FRBs可以帮助人类了解
49、更多。故选D。【13题详解】词义猜测题。根据上文Among the 13 FRBs, a very unusual repeating signal was found, which came six times from the same location about l.5 billion light-years away. Such an event has only been reported once before, back in 2012.可知在13个FRBs中,发现了一个非常不寻常的重复信号,它来自大约15亿光年外同一位置的6次。在2012年之前,这样的事件只被报道过一次。这个
50、重复信号的可以帮助科学家了解FRBs从何而来,是什么原因导致的。由此可知“it”指代上文中“重复的信号”。故选D。【14题详解】推理判断题。根据最后一段中“Science isnt a matter of belief, its a matter of evidence,” claimed Loeb. So only more advanced technology and more collected data will reveal the truth about FRBs.可知“科学不是一个信仰的问题,它是一个证据的问题,”Loeb声称。因此,只有更先进的技术和更多收集到的数据才能揭示F
51、RBs的真相。由此可推知,Loeb认为探索FRBs需要更多的东西。故选A。【15题详解】主旨大意题。根据第二段中According to Mirror, a Canadian led team of scientists found 13 FRBs with the help of a radio telescope. First discovered in 2007, FRBs are short bursts of radio waves coming from far outside the Milky Way. 可知据镜报报道,一个加拿大科学家领导的团队在射电望远镜的帮助下发现了13个
52、FRBs。第一次发现是在2007年,FRBs是来自遥远的银河系之外的无线电波的短脉冲。结合文章主要说明了多年来,人类经常问的一个关于宇宙的问题是:“我们是孤独的吗?”而据镜报报道,一个加拿大科学家领导的团队在射电望远镜的帮助下发现了13个FRBs。在13个FRBs中,发现了一个非常不寻常的重复信号,它来自大约15亿光年外同一位置的6次。哈佛大学教授Avid Loeb对此提出了自己的看法。故C选项“外星人在向我们发信号吗?”符合文章标题。故选C。【点睛】代词指代题要求同学们根据语境的逻辑关系、判断画线的人称代词或指示代词在文章中指代的对象,包括考查it(指动物,无生命的事物、特定的事件或人),t
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
