广东省汕头市澄海中学2021-2022学年高一上学期第一学段考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省汕头市澄海中学2021-2022学年高一上学期第一学段考试英语试题 WORD版含解析 广东省 汕头市 澄海 中学 2021 2022 学年 上学 第一 考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、澄海中学2021-2022学年度第一学期第一次阶段考试高一级英语科试卷(满分130分,考试时间120分钟)第I卷第一部分 阅读(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AThe Florida Sea Base ProgramsDiving AdventureIf you are a diver, this is your program. During the program you will be making as many as nine dives (weather permitting
2、), including a night dive. We have open dates in June, July and August for the summer months and for fall we have openings in September, October, November and December. Check out the dates today. Click here!Sea Exploring!The name brings back the memory of pirates (海盗) sailing the high seas of the pa
3、st. This adventure is for larger teams of 18 to 20 teammates. Sailing on a tall ship with your team will be memories that you can share for the rest of your life with others. Be sure and check out the dates when we are open. Click here! We can fit your timetable to meet your needs with these great d
4、ates.Live-Aboard DivingThe Florida Sea Base has the sailing and diving programs joined for one wonderful adventure! On this adventure, you will spend your days not only in diving, but also in sailing around the Florida Keys.There are openings this fall and winter. Check now for open dates to spend y
5、our winter holidays in the Keys. Click here! Fall dates are open now. Check them out today!Just around the corner: the Christmas season in the Keys! We have an opening for the Live Aboard program on December 26. Book today it wont last long!Diving Certification(证书)The Diving Certification program is
6、 designed for teammates who want to get a certificationall who complete the week successfully will be offered PADI certification! Come and learn how to dive in the beautiful waters of the Florida Keys.We have the following dates open: August 5, August 12, August 19, August 22, and August 26. We also
7、 have programs we offer in the fall: September 30, October 7, October 14, October 21, and many more dates. Check out the rest of the dates. Click here!1. Where is the text most likely from?A. A newspaper.B. The Internet.C. A science magazine.D. A book about Florida Sea.2. How many dives can you have
8、 if you join in the Diving Adventure?A. 8 dives in the day.B. 9 dives at night.C. 10 dives at most.D. As many dives as you like.3. What is the main purpose of the text?A. To teach.B. To introduce.C. To report.D. To advertise.【答案】1. B 2. A 3. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍佛罗里达国家高冒险海洋基地的各种各样的项目。【1题详解】推理判断题。
9、根据文章多次出现“Click here! (点击这里。) ”可推断,这篇文章是来自网上,网上才能点击。故选B。【2题详解】细节理解题。根据文章Diving Adventure部分中“During the program you will be making as many as nine dives (weather permitting), including a night dive.(在项目中,您将进行多达9次潜水(天气允许的话),包括1次夜间潜水。)”可知,如果你参加潜水冒险,你可以在白天潜水8次,夜间潜水1次。故选A。【3题详解】推理判断题。第一段说了佛罗里达国家高冒险海洋基地提供独
10、一无二的项目。后面让我们了解了Diving Adventure、Sea Exploring、Live Aboard Diving、Diving Certification的具体的一些内容,便于找到合适的时间选择自己喜欢的项目。可知,它就是在宣传自己,达到广告的目的。故选D。B“Serena, dont forget your promise to me that you will mow Mrs Martins yard this weekend,” said Dad. “Dont let me down.”Serena was the oldest child in the family,
11、and one of her tasks was to mow their yard. Mrs Martin, their elderly neighbor, was unable to take care of her yard, so Serenas dad had volunteered Serena for this job. Since Mrs Martins yard was not very big, Serena knew the job would go quickly. However, she still resented her dads promise.“Why di
12、dnt you ask me first?” Serena had complained.“Did you ask me first when you volunteered me to be in the school festival last fall?” asked Serenas father.“Well, no, I didnt ask you first, but you would have done those things anyway. Youre always willing to help.”“I try when I can,” Dad answered. “Ser
13、ena, we have known Mrs Martin for a very long time. She has often helped our family. Now we can do something for her. Besides, the feeling you get from helping someone makes you wonder who is really helping whom.“I dont know, Dad,” said Serena. “The only feeling I get from mowing our yard is tired.”
14、“Just you wait and see,” said Dad.After breakfast, Serena made her way to Mrs Martins yard. She was good at her job and soon had Mrs Martins yard looking tidy. Mrs Martin came outside with a big glass of orange juice and offered it to her. Serena stopped her work and thankfully enjoyed the drink, wh
15、ile Mrs Martin talked to her about all of the flowers in her yard. Seeing the joy in Mrs Martins eyes, Serena began to understand how much the yard meant to Mrs Martin.After finishing her drink, Serena returned to work with a new attitude. A warm feeling began to spread through her body. Her dad was
16、 right. It was hard to tell who was helping whom!4. What does the underlined word “resented” in Paragraph 2 mean?A. Understood.B. Welcomed.C. Disliked.D. Broke.5. Which of the following best describes Serenas dad?A. Honest and thankful.B. Kind and considerate.C. Brave and determined.D. Demanding and
17、 humorous.6. How did Serena feel when mowing Mrs Martins yard after her drink?A. Surprised.B. Tired.C. Annoyed.D. Pleased.7. What can we learn from the text?A. Serena likes the job of mowing her familys yard.B. Mrs Martin and Serena did the yard work together.C. Mrs Martin shared her love for the ya
18、rd with Serena.D. Dad volunteered himself to take part in the school festival.【答案】4. C 5. B 6. D 7. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。Serena的父亲擅自替她答应去帮马丁太太整理庭院,Serena原本不情愿,但在明白了马丁太太对庭院的热爱后改变了想法,收获了温暖。4题详解】词句猜测题。根据第三段第二句“Serena had complained.( Serena抱怨道)”以及画线词上文“Since Mrs Martins yard was not very big, Serena knew t
19、he job would go quickly. However, she still”可知,由于马丁夫人的院子不大,Serena知道活儿很快就会干完,所以Serena讨厌父亲的承诺。故画线词意思是“讨厌”。A. Understood.理解;B. Welcomed.欢迎;C. Disliked.不喜欢;D. Broke.打破。故选C。【5题详解】推理判断题。根据第七段“Serena, we have known Mrs Martin for a very long time. She has often helped our family. Now we can do something fo
20、r her.(Serena,我们认识马丁太太很久了。她经常帮助我们家。现在我们可以为她做点什么了)”可知,从父亲的话中可以看出他是一个善良体贴的人。故选B。【6题详解】推理判断题。根据倒数第二段中“Seeing the joy in Mrs Martins eyes, Serena began to understand how much the yard meant to Mrs. Martin. (看到马丁太太眼中的喜悦,Serena开始明白院子对马丁太太的意义)”和最后一段中“A warm feeling began to spread through her body. Her dad
21、 was right. It was hard to tell who was helping whom! (一种温暖的感觉开始传遍她的全身。她爸爸是对的。很难分辨谁在帮谁!)”可推知,对于Serena而言,在给马丁太太的院子割草之后的感觉是未曾有过的,是感到愉快的。故选D。【7题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“Serena stopped her work and gratefully enjoyed the drink, while Mrs Martin talked to her about all of the flowers in her yard. Seeing the joy
22、 in Mrs Martins eyes, Serena began to understand how much the yard meant to Mrs. Martin.( Serena停下手中的活儿,感激地喝着饮料,马丁太太则跟她谈论院子里的花儿。Serena看到马丁太太眼中的喜悦,开始明白这个院子对马丁太太有多么重要)”可知,马丁太太和Serena分享了她对这个院子的热爱。故选C。CI often hear some of you saying,“I dont care what other people think! I do whatever I want! There is a
23、 strong wish for independence in adolescence and you say you only care about your own opinion. But be honest dont you care about what certain people think? Most teenagers have a circle of people who can influence them.They care very much about what this circle of people think, especially about them.
24、Most teenagers want to be independent, but they dont want to be alone. They dont want to stand out, away from the crowd. They want to have connection to other people, especially other teenagers.During adolescence, friendships with other teens become very important. They care about what other teenage
25、rs think because they want to be accepted and they are afraid of what other people think. Fear makes them care.Some teenagers are leaders and some are followers. You might think that teenage leaders dont care what other people think, but that is not true. After all, a leader really isnt a leader unl
26、ess other people follow. If leaders dont care about what followers think, those followers may leave and follow someone else. Followers care about what the leader thinks because they want to be a part of the group.There is a famous playwright named William Shakespeare. In one of his plays, Hamlet, th
27、e character Hamlet said,“To thine own self be true.” In other words, whatever you do, always be true to yourself. Sure, teenagers can care about what other people think of them, but the most important thing is what they think of themselves. This is one of the most important tasks that teenagers shou
28、ld have.8. What do we know about teenagers from the text?A. They value friendship.B. They have difficulty making friends.C. They are always deaf to others advice.D. They keep themselves away from others.9. What can we know from paragraph 4?A. Teenagers prefer to be leaders.B. Teenage leaders must li
29、sten to followers.C. Teenage followers should read leaders mind.D. Teenage leaders and followers care about each other.10. What suggestion does the author give to teens?A. Think of others around you.B. Make friends whenever possible.C. Do what you think is right.D. Go easy on yourself and others.11.
30、 What is the best title for the text?A. Teens: Follow Your HeartB. Teens: Why Do I Want to Be IndependentC. Teens: Believe in YourselfD. Teens: Why Do I Care What Other People Think【答案】8. A 9. D 10. C 11. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要解释了青少年为什么如此关心他人的想法,青少年领袖和追随者之间的关系以及作者对青少年的建议。【8题详解】细节理解题。根据第三段“During adol
31、escence, friendships with other teens become very important. They care about what other teenagers think because they want to be accepted and they are afraid of what other people think. Fear makes them care.(在青春期,与其他青少年的友谊变得非常重要。他们关心其他青少年的想法,因为他们想要被接受,他们害怕其他人的想法。恐惧让他们在乎)”可知,青少年重视友谊。故选A。【9题详解】细节理解题。根据
32、第四段“Some teenagers are leaders and some are followers. You might think that teenage leaders dont care what other people think, but that is not true. After all, a leader really isnt a leader unless other people follow. If leaders dont care about what followers think, those followers may leave and fol
33、low someone else. Followers care about what the leader thinks because they want to be a part of the group.(有些青少年是领导者,有些是追随者。你可能会认为青少年领袖不在乎别人怎么想,但事实并非如此。毕竟,除非其他人追随,否则领导者就不是真正领导者。如果领导者不关心追随者的想法,这些追随者可能会离开并追随其他人。追随者关心领导者的想法,因为他们想成为团队的一部分)”可知,青少年领袖和追随者互相关心。故选D。【10题详解】细节理解题。根据最后一段中“In other words, whatev
34、er you do, always be true to yourself. Sure, teenagers can care about what other people think of them, but the most important thing is what they think of themselves.(换句话说,无论你做什么,永远做真实的自己。当然,青少年可以关心别人对他们的看法,但最重要的是他们对自己的看法)”可知,作者给青少年的建议是做你认为正确的事。故选C。【11题详解】主旨大意题。根据第一段中“There is a strong wish for indep
35、endence in adolescence and you say you only care about your own opinion. But be honest dont you care about what certain people think? Most teenagers have a circle of people who can influence them. They care very much about what this circle of people think, especially about them.(青春期有强烈的独立愿望,你说你只关心自己
36、的意见。但说实话,你难道不关心某些人的想法吗?大多数青少年都有一个可以影响他们的圈子。他们非常关心这个圈子的人是怎么想的,尤其是他们自己)”结合文章主要解释了青少年为什么如此关心他人的想法,青少年领袖和追随者之间的关系以及作者对青少年的建议。可知,D选项“青少年:为什么我在乎别人的想法”最符合文章标题。故选D。DFour years ago my sweet mom went to be with her Lord(God). She did it her way.I got the call at work, and I headed home quickly. Mom and Dad li
37、ved on a small farm that they had owned since I was seven. I hated going there every weekend. There was nothing for a young girl to do but watch the one station on the old TV set, if the weather allowed reception.My mom, on the other hand, loved the peace and quiet of the land and loved to work in t
38、he garden among her flowers and vegetables. The place was simple, with no indoor heat. We had a big wood stove in the kitchen that did its best to heat the little farmhouse, but it always seemed cold and too quiet to me.In the evenings, my mom and I would sit for hours singing in the little kitchen.
39、 I sang the melody and Mom harmonized(用和声唱). Her favorite song was “Moon River” and we sang it over and over. Mom told me stories next to the radio and there was one song I particularly loved called “Ivory Tower”.As time passed, I had my own children and went to visit the farm every week or two. The
40、 kids loved the farm and the tractor rides with my dad. Me, well, I still hated the silence of the farm. While my mom loved to sit at her kitchen table and look out at her garden and flowers and retell all the old stories, I missed the hustle and bustle (喧闹) of my life at home. But I sat there liste
41、ning quietly as she reminisced.Now, I sat back in the silence and the silence was deafening so I finally leaned over to turn on an old radio. Music always comforted me.My heart skipped a beat. “Moon River” was playing on the radio. I sat there with a tear running down my cheek, as I listened to ever
42、y familiar note.12. From the first paragraph, we know that the writers mother _.A. left the small farm with LordB. passed away four years agoC. left for Lord to live her own wayD. preferred to be with Lord13. The underlined word reminisced in the fifth paragraph probably means _.A. shoutedB. comfort
43、edC. recalledD. sighed14. The writer didnt like staying in the farm for the following reasons except that _.A. she could only sing one song in the small farmB. it was too cold and quietC. there was nothing more that could make her excitedD. the place was simple, with no indoor heat15. Which of the f
44、ollowing would be the best title for this passage?A. Cherish(珍惜) lifeB. My happy childhoodC. Our small farmhouseD. Moms music【答案】12. B 13. C 14. A 15. D【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者不喜欢父母的农场,因为那里太安静了。多年后当再次听到母亲生前最爱听的歌曲时,作者忆起了母亲,忆起了那段时光。【12题详解】细节理解题。根据第一段第一句话“Four years ago my sweet mom went to be with h
45、er Lord(God).” (四年前我亲爱的妈妈和她的上帝在一起了。)可知,作者的母亲四年前去世了。故选B。【13题详解】词义猜测题。根据第五段第三句话“While my mom loved to sit at her kitchen table and look out at her garden and flowers and retell all the old stories, I missed the hustle and bustle (喧闹) of my life at home. ”( 虽然我妈妈喜欢坐在厨房的餐桌旁,看着花园和花儿,复述所有的旧故事,但我想念我在家里忙碌的生
46、活。)可知,我的妈妈在讲旧故事的时候,我会坐在那里静静地听着她回忆。故选C。【14题详解】细节理解题。根据第四段第一、二句话“In the evenings, my mom and I would sit for hours singing in the little kitchen. I sang the melody and Mom harmonized(用和声唱). ”( 晚上,我和妈妈会坐在小厨房里唱歌好几个小时。我唱着旋律,妈妈和声),可知我们会唱好几个小时的歌曲,不仅仅是一首歌,A选项不符合文章中的描述。故选A。【15题详解】标题判断题。根据文章可知,作者不喜欢父母的农场,因为那里
47、太安静了。多年后当再次听到母亲生前最爱听的歌曲时,作者忆起了母亲,忆起了那段时光。所以本文主要介他们在农场时妈妈的音乐。所以短文的最佳标题为“妈妈的音乐”。故选D。【点睛】阅读理解颎测试考生在阅读基础上的逻辑推理能力,要求考生根据文章所述事件的逻辑关系,对未说明的趋势或结局作出合理的推断或根据作者所阐述的观点理论,对文章未涉及的现象、事例给以解释,考生首先要仔细阅读短文,完整了解信息,准确把握作者观点。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Starting High SchoolWhat is hig
48、h school really like? Is there more work? More stress?_16_ Lots of other freshmen are feeling the same way you are. With that in mind, here are a few topics that commonly worry incoming freshmen and some things you might want to know about.Starting Out at a New SchoolYou may not know a lot of people
49、 when you start high school. How are you going to make friends among this sea of unknown faces? Most high schools hold a freshman orientation(新生人学教育) before school actually starts. These are helpful not only because you learn your way around the building and get to meet some of your teachers, but yo
50、u also get to meet fellow freshmen. _17_Learning Inside the ClassroomHow about the workload (工作量) in high school - is it a lot harder? _18_The work in high school builds on what you learned in middle school, giving you a more advanced knowledge of many subjects. So you may find you have more work to
51、 do or that its a bit more challenging. But these challenges can make you feel less bored with the usual life - it feels great when youve mastered something really hard. Maybe youll find a new interest in biology or discover a love for literature.If you ever find your work too heavy, you can turn to
52、 teachers for extra help.Extra-curricular ActivitiesHigh school also has more extra-curriculars than middle school did, such as clubs, music and theater groups, student government, and sports teams. _19_These activities may take place before or after school, or during free periods or study halls. Be
53、cause of this, it helps to improve your time management skills in your first year. _20_ Everybody needs some downtime(自由支配时间).A. Its perfectly OK if youre nervous at first.B. If youre having thoughts like these, youre not alone.C. Talking with your classmates can help develop new friendships.D. This
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-367117.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
四年级上册语文课件 - 选读课文《延安 我把你追寻》 人教新课标 (共20张PPT).ppt
