山东省枣庄三中、高密一中、莱西一中2020届高三下学期第一次联考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省枣庄三中、高密一中、莱西一中2020届高三下学期第一次联考英语试题 WORD版含解析 山东省 枣庄 高密 一中 莱西 2020 届高三 下学 第一次 联考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2020届山东省枣庄三中、高密一中、莱西一中高三下学期第一次联考英语试题1.答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位置上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需 改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。 写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第 I 卷第一部分阅读(共两节, 满分 50 分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出最佳选项。AAs the sixth What Kids Are Re
2、ading report bemoans ( 哀 叹 ) about a tendency among secondary school students to read books that are too easysuggesting that teachers and librarians arent pushing challenging titles strongly enough to older kidsthe organizers of World Book Day have announced a list that might serve as a corrective,
3、or at least a useful source of ideas.Satellite by Nick LakeLeo was born in space, living all his life on space station Moon 2 with fellow space-children Libra and Orion. Now, at 15,he is almost due to go to Earth for the first time, but more awaits him there. An extraordinary science fiction, as div
4、erse as lain M Banks at his best. The Hate U Give by Angie ThomasA standout debut (首次创作), this US novel is the Black Lives Matter (BLM)-inspired story of Starr Carter, whose friend Khalil is shot dead by a police officer as she watches and whose divided life awakes in the fallout. Full of vivid deta
5、il and dry humour, with a charming narrator, it reads like a typical text.Things a Bright Girl Can Do by Sally NichollsNicholls exciting narrative follows May, the free-thinking daughter of a Quaker, and Nell, the tough, capable mainstay of her poor family. As the ghost of war appears ever closer, w
6、hat will they sacrifice and what will be taken from them? An unforgettable historical novel.The Book of Dust Vol 1:La Belle Sauvage by Philip PullmanPullmans long-awaited return to the world of His Dark Materials is, at times, dark indeed. As Malcolm and Alice convey the baby Lyra down a flooded riv
7、er in Malcolms boat, the coming threats are fierce and frightening. To the reader absorbed in it, whatever their age, it affords the enjoyment of watching a master storyteller at work.1. Why do the organizers announce the book list?A. To attract students attention to World Book Day.B. To promote the
8、 sales of the books recommended.C. To encourage secondary students to read challenging books.D. To meet the requirements of teachers and librarians.2. Which book might attract a history lover?A. Satellite.B. The Hate U Give.C. Things a Bright Girl Can Do.D. The Book of Dust Vo1 1:La Belle Sauvage.3.
9、 What can be learned from the text?A. Nick Lake is an expert in space exploration.B. Angie Thomas stands out in writing textbooks.C. May has an influence on Sally Nicholls writing.D. It took a long time for Pullman to publish his new book.【答案】1. C 2. C 3. D【解析】这是一篇应用文。根据一项报告指出,现阶段中学生的阅读难度不够,因此世界读书日的
10、创始人发布了一份较有难度及挑战性的书单,并介绍了这几本书的内容概要。【1题详解】推理判断题。第一段第一句提到“a tendency among secondary school students to read books that are too easy”现在中学生可以读的书的难度越来越低,因此世界读书日的组织者发表了一份具有挑战性的书单,旨在提高中学生思维的发展。故选C。【2题详解】细节理解题。文中“Things a Bright Girl Can Do by Sally Nicholls”部分最后一句提到“An unforgettable historical novel.”这是一本让
11、人难以忘怀的历史小说,由此可知,这本书会吸引喜欢历史的读者。故选C。【3题详解】推理判断题。文中最后一段第一句提到“Pullmans long-awaited return to the world of His Dark Materials”Pullman期待已久的回归到他的黑暗世界,由此可判断Pullman出版这本书花了很长时间。故选D。BJohn was part of my childhood growing up in the 1970s and a link to sunny, fun-filled days spent on the beach at Bangor in Nort
12、hern Ireland where we went for our summer holidays. To many, he was a mystery. Every afternoon John would wander to the end of the pier (码头) where he fed the seagulls and delighted in the sound of their excited cries as they flew around his head.Often I asked my family questions regarding John. Even
13、tually I gave up as no one could tell me anything about him. As I grew up, my visits to the beach became less frequent, and my memories of John buried in a childs imagination.Last year memories came flooding back as I walked along the coastline, where I noticed a lady feeding the seagulls on the pie
14、r, and I decided to introduce myself. Then I came to know that the lady was Johns daughter, and after John left this world she carried out the ritual, which had held such importance for her father.In some strange way I felt we shared a bond, each needing to remember. In return, Lucy told me of Johns
15、 life, his days in the British Navy during World War I and how he almost lost hope when his ship was attacked by a German U-boat in the North Sea and he found himself in a lifeboat with five others.Close to death, he thought he heard the sound of wings. He put up his hands, only to catch a seagull t
16、hat had landed on the side of the boat. The seagull saved the lives of the six men as it was used to catch fish, which kept them alive until they reach land. This period of Johns life was one he never talked about. But the ritual he first performed as a young man remained a part of him until he died
17、.Now I visit Lucy as often as I can, just to chat or very often walk along the beach to the pier end. We enjoy the comfortable silence, each lost in special memories.4. Seeing John feeding the seagulls, the author might feel _.A. proudB. worriedC. curiousD. guilty5. The underlined word ritual in the
18、 third paragraph can be replaced by _.A. lawB. traditionC. interestD. procedure6. We can infer from the text that John _.A. once served in both World WarsB. was a man with a grateful heartC. spent his childhood in BangorD. joined the navy in the 1970s7. What does the author mainly tell us in the tex
19、t?A. Her thanks to a seagull that saved her life.B. The story of how she made friends with a lady.C. Her childhood spent on the beach at Bangor.D. Her memories of a man who fed seagulls.【答案】4. C 5. B 6. B 7. D【解析】这是一篇记叙文。文章介绍了作者童年时期和John的有关回忆,但随着作者的成长,John也逐渐淹没在了作者的回忆里。一次偶然的机会,作者遇到了John的女儿,两个人以某种特殊的
20、方式享受着共同的回忆纽带。【4题详解】细节理解题。第一段最后两句提到“To many, he was a mystery.”每天下午John都会去喂海鸥,而对于许多人来说John就像是一个谜,作者对于John的事迹也觉得好奇,故选C。【5题详解】词意猜测题。第三段第一句提到“where I noticed a lady feeding the seagulls on the pier,”作者沿着海岸线走的时候遇到了John的女儿,在John去世后,她也像John那样在码头上喂海鸥,由此可知这是父女间的传统。A. law法律;B. tradition传统;C. interest兴趣;D. pro
21、cedure程序。故选B。【6题详解】推理判断题。第四段第二句提到“his days in the British Navy during World War I”John只参加了一战,故A项错误。第一段第一句提到“John was part of my childhood growing up in the 1970s and a link to sunny, fun-filled days spent on the beach at Bangor in Northern Ireland where we went for our summer holidays.”作者在班戈海滩度过了自己童
22、年的一部分,并不是John在班戈海滩长大,且作者是在70年代遇到了John,并不是John在70年代参军,故C、D项错误。文中第四、五段提到,John在一战时被德国潜艇后差点死亡,是一只降落在救生艇上的海鸥救了他和战友的性命,让他们活着回到陆地上。此后,John每天都会在海边来喂海鸥,以报答海鸥的救命之恩。由此可判断John是一个怀有感恩之心的人。故选B。【7题详解】主旨大意题。根据文章可知,第一段介绍了作者在海滩边见到了每天都来海边喂海鸥的John。第三段介绍了在一次偶然的机会下,作者遇到了John的女儿,并且John的女儿给作者讲述了John的一些故事,包括John去海边喂海鸥的原因,由文
23、章内容可判断本文讲述了作者记忆中喂海鸥的那个男人。故选D。CBritish parents encourage their children to play musical instruments as part of a family tradition and not to raise their social status as Americans do, research says.Dr. Aaron Reeves of the University of Oxford found that UK parents did not see musical achievement by t
24、heir children as character building or useful in getting university places or jobs. Instead, it was usually only those parents who played instruments that encouraged their children to follow suit.This contrasted with research carried out by other academics in America, he said. “Middle-class parents
25、in the US appear to associate cultural practice with other benefits, such as developing specific characteristics and paving the way for educational success. Middle-class families are often marked by a pattern of concerted cultivation, where parents organize music-centred activities for their childre
26、n, often in addition to school-based musical practice.”Researchers had owed this to “parental anxiety over the declining fortunes of educated Americans. These parents have become increasingly worried about providing their children with skills and abilities enabling them to stand out from their compe
27、titors in the job market.”By contrast, for British respondents, no such connection was made between what is considered as an overbearing parenting style and future educational or career possibilities. The parents interviewed here did not connect music with usefulness but rather they focused on the v
28、alue of music as a family tradition and, to a lesser extent, as something valuable in its own right.One Scottish parent, a chemist by profession, said during the interviews, “Weve got two learning musical instruments. If we think its maybe worthwhile we try and encourage them, but we wouldnt force t
29、hem.” A housewife said, “My sons just turned five and I want him to do the guitar because his uncle does it, but its up to him.”In some UK families, said Dr. Reeves, music was even “believed to be an obstacle to educational success, or at least secondary to it.”8. What do British parents think of mu
30、sic learning?A. Useful for job application.B. Helpful for character building.C. Beneficial to further education.D. Worthwhile as a family tradition.9. What does the underlined word “this” in Paragraph 4 refer to?A. Cultural practice.B. Educational success.C. Concerted cultivation.D. School-based mus
31、ical practice.10. What can be inferred from the text?A The future of American kids is not promising.B. American parents hardly link music with success.C. Music learning is a personal choice for British kids.D. British parents show little concern about education.11. What is the text mainly about?A. R
32、easons for British music preference.B. British parenting style in music education.C. Americans attitude towards music learning.D. Differences between British and American parents.【答案】8. D 9. C 10. C 11. B【解析】【分析】本文是一篇说明文。英国父母鼓励孩子们演奏乐器,把这件事当成家庭传统的一部分,不像美国人那样是为了提高社会地位。8题详解】细节理解题。根据第一段British parents e
33、ncourage their children to play musical instruments as part of a family tradition可知英国父母把音乐学习当成家庭传统的一部分,故选D项。【9题详解】词义猜测题。根据Middle-class families are often marked by a pattern of concerted cultivation, where parents organize music-centred activities for their children, often in addition to school-base
34、d musical practice.” Researchers had owed this to “parental anxiety over the declining fortunes of educated Americans. 可知中产阶级家庭通常采取“协同培养”的模式,也就是父母为孩子组织以音乐为中心的活动,这经常是在以学校为基础的音乐实践之外(进行的)。研究人员将此归因于“父母对于受过良好教育的美国人财富减少的焦虑”。所以这里的this指代的就是concerted cultivation(协同培养)这个模式,故选C项。【10题详解】推理判断题。根据第六段的两位父母说的If we
35、think its maybe worthwhile we try and encourage them, but we wouldnt force them和My sons just turned five and I want him to do the guitar because his uncle does it, but its up to him.”可知英国父母不会强迫自己的小孩学乐器 ,学什么乐器取决于小孩自己。这说明对英国小孩来说,音乐学习是个人选择,故选C项。【11题详解】主旨大意题。由文章开头British parents encourage their children
36、 to play musical instruments as part of a family tradition and not to raise their social status as Americans do, research says.和后面具体内容可知本文主要就是讲述了英国父母把鼓励孩子们演奏乐器当成家庭传统的一部分,因此B项(英国父母在音乐教育中的教育方式。)最适合,故选B项。【点睛】代词指代题要求同学们根据语境的逻辑关系、判断画线的人称代词或指示代词在文章中指代的对象,考查同学们对文章中叙述特定的人,物,事件的认知能力。解答这类题时,同学们要认真阅读画线词所在句和前后临
37、近句的内容,分析人称转换和动作变换的详细过程,理清来龙去脉和前后的因果关系,从而准确推断其指代的对象。例如,在第2小题中,同学们要结合前面一段的内容才能理清this的指代内容,仅凭this所在句是无法推理出其指代意义的。DThere is an unforgettable beauty to the Karoo, a vast semi-desert, that seems empty save for the stars overhead and sheep eating grass below. Economic opportunities here are few.But the Kar
38、oos clear skies also draw some of the worlds best scientists. A radio telescope project called the Square Kilometre Array (SKA) is under construction, with the latest group of 64 giant antennae(天线)due to be completed late next year. When finished, it will be the biggest radio telescope in the world
39、and should allow scientists to peer into the origins of the universe.Still, some sheep farmers are complaining. Because of the sensitivity of the telescope, the surrounding area must be kept free from radio interference(干扰)caused by everything from mobile phones to microwave ovens and some car engin
40、es. The SKA is buying up more farms than originally expected to ensure radio silence over an area of some 130,000 hectares. There will be no mobile phone signals allowed, except in the few towns in the area. Save the Karoo, an advocacy group, isnt convinced by the bright future of groundbreaking ast
41、ronomical discoveries. Its members fear the restrictions will make the Karoo “a cut-off and backward region”, and warn that people serving farms near the SKA site could face financial ruin. “I dont care about a black hole siting somewhere out in space,” says Eric Torr, an organiser with the group. “
42、It does not put food on the table.”Sky-high expectations in this down-at-heel area are also a problem. An SKA official complains that the locals expect the telescope to solve all their problems. Some jobs have been created, but few locals have the skills to find out the secrets of distant galaxies.
43、Until recently the high school in Carnarvon, a nearby town, didnt even have a maths and science teacher. The SKA organisation hired one, and is also offering scholarship to college students. Perhaps if the next generations horizons are raised, they will be able to take advantage of the radio telesco
44、pes in their own backyard.12. The project SKA is aimed at _.A creating jobs for localsB. exploring the universeC. protecting the sheepD. saving the Karoo13. What most disturbs the locals life?A. The shrinking of their farmlands.B. Restrictions of radio signals.C. The construction of the project.D. N
45、oises of car engines.14. What can be inferred from Erics words?A. Food should be put on the table.B. Eric faces financial difficulty.C. The black hole is nowhere to be found.D. The project makes no sense to Eric.15. What can be a suitable title for the text?A. Telescope in the BackyardB. Expectation
46、s of the LocalsC. Biggest Radio TelescopeD. Great Astronomical Discovery【答案】12. B 13. B 14. D 15. A【解析】这是一篇说明文。科学家们在空气质量良好的半沙漠地区卡鲁架设SKA射电望远镜项目,但该项目周边地区需要保持无线电静默,“拯救卡鲁”这一组织对SKA项目持怀疑态度,认为该项目会使地区经济面临崩溃。SKA项目的官员却认为该项目提供了工作机会,并且由可能提高地区受教育的水平。【12题详解】细节理解题。第二段最后一句提到“When finished, it will be the biggest ra
47、dio telescope in the world and should allow scientists to peer into the origins of the universe.”当这个射电望远镜建成后,科学家将通过它来窥探宇宙的起源。故选B。【13题详解】细节理解题。第三段第二句提到“Because of the sensitivity of the telescope, the surrounding area must be kept free from radio interference(干扰)caused by everything from mobile phone
48、s to microwave ovens and some car engines.”因为望远镜的敏感性,周边地区必须保持无线电静默,手机、微波炉、汽车都会对望远镜造成干扰。当地人对此十分抱怨。故选B。【14题详解】推理判断题。第三段最后一句提到“I dont care about a black hole siting somewhere out in space,” says Eric Torr, an organiser with the group. “It does not put food on the table.”Eric是“拯救卡鲁”组织的管理者,他表示并不关心太空中的黑洞,
49、而且这个望远镜项目并不会为当地人提供食物,由此判断Eric并不关心这个项目,认为这个项目毫无意义。故选D。【15题详解】主旨大意题。结合文章大意可知,文章第一、二段介绍了SKA射电望远镜项目的基本情况,第三段介绍了该项目对周边地区所造成的影响,第四、五段则介绍了这个项目所造成的争议,由此可知此文全方位的介绍了射电望远镜项目的情况。A项符合文意,故选A。第二节(共 5 小题;每小题 2.5 分,满分 12.5 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Spot lights are not just for rock concerts and Broa
50、dway shows. There are many ways to use them around your homes exterior as well. You can use them to add safety to a stairwell, prevent intruders from entering your home or show off your favorite rose hush _16_ . Learning the advantages of this option will help you decide whether they are right for y
51、our home.Solar spot lights are highly energy efficient. Since they are operated solely using power from the sun, they will save you money and help the environment over time. _17_, so you do not need a large upfront investment prior to seeing savings once you are using them._18_. Since they do not re
52、quire direct electricity, there is no wiring to worry about and typically, no special tools required. You can install them virtually anywhere, staking them into the ground, hanging them from the eaves of your home or even attaching them to siding, brick or trees in your yard.Solar spot lights are ve
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-370881.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
(荆州专版)2021九年级语文上册 专题训练八 现代文阅读习题课件 新人教版.pptx
