广西南宁广西大学附属中学2020-2021学年高二下学期3月月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广西南宁广西大学附属中学2020-2021学年高二下学期3月月考英语试题 WORD版含解析 广西南宁 广西大学 附属中学 2020 2021 学年 下学 月月 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021年3月广西南宁西附中学高二月考英语第二部分:阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题,每题2分,满分30分)AMonthly Talks at London Canal MuseumOur monthly talks start at 19:30 on the first Thursday of each month except August. Admission is at normal charges and you dont need to book. They end around 21:00.November 7thThe Canal Pioneers, by Ch
2、ris Lewis. James Brindley is recognized as one of the leading early canal engineers. He was also a major player in training others in the art of canal planning and building. Chris Lewis will explain how Brindley made such a positive contribution to the education of that group of early “civil enginee
3、rs”.December 5thIce for the Metropolis, by Malcolm Tucker. Well before the arrival of freezers, there was a demand for ice for food preservation and catering, Malcolm will explain the history of importing natural ice and the technology of building ice wells, and how Londons ice trade grew.February 6
4、thAn Update on the Cotsword Canals, by Liz Payne. The Stroudwater Canal is moving towards reopening. The Thames and Severn Canal will take a little longer. We will have a report on the present state of play.March 6thEyots and Aits-Thames Islands, by Miranda Vickers. The Thames had many islands. Mira
5、nda has undertaken a review of all of them. She will tell us about those of greatest interest.Online bookings:www.canalmuseum.org.uk/bookMore into:www.canalmuseum.org.uk/whatsonLondon Canal Museum12-13 New Wharf Road, London NI 9RTwww.canalmuseum.org.uk www.canalmuseum.mobiTel:020 771308361. When is
6、 the talk on James Brindley?A. February 6th.B. December 5th.C. November 7th.D. March 6th.2. What is the topic of the talk in February?A. The Canal Pioneers.B. An Update on the Cotsword CanalsC. Eyots and Aits-Thames IslandsD. Ice for the Metropolis3. Who will give the talk on the islands in the Tham
7、es.A. Miranda VickersB. Malcolm TuckerC. Chris LewisD. Liz Payne【答案】1. C 2. B 3. A【解析】【分析】本文是一篇说明文,主要讲述了伦敦运河博物馆的每月演讲,演讲内容以及安排。【1题详解】细节理解题。根据文中的November 7th The Canal Pioneers, by Chris Lewis. James Brindley is recognized as one of the leading early canal engineers. 可知,James Brindley在11月7号演说。故选C。【2题详
8、解】细节理解题。根据文中的February 6th An Update on the Cotswold Canals, by Liz Payne. 可知,2月份讲座的主题是关于An Update on the Cotsword Canals。故选B。【3题详解】细节理解题。根据文中的Eyots and Aits-Thames Islands, by Miranda Vickers. The Thames had many islands. Miranda has undertaken a review of all of them.可知,Miranda Vickers将要在岛上演说。故选A。【
9、名师点睛】细节事实理解题主要考查考生对文章中某一些特定细节或文章的重要实事的理解能力。它一般包括直接理解题和语义理解题两种。直接理解题的答案与原文直接挂钩,从阅读材料中可以找到。 此外,在阅读中可以使用定位法与跳读法解决细节理解题。定位法即根据题干和选项所提供的信息直接从原文中找到相应的句子(即定位),然后进行比较和分析(尤其要注意一些同义转换),从而找出正确答案。跳读法即根据题干和选项所提供的信息跳读原文,并找到相关的句子(有时可能是几个句子)或段落,然后进行分析和推理等,从而找出正确答案。以本文第2题为例,本题运用定位法:我们根据题干中“What is the topic of the t
10、alk in February?”, 从而直接定位第四段-根据文中的February 6th An Update on the Cotswold Canals, by Liz Payne. 可知,可知,2月份讲座的主题是关于An Update on the Cotsword Canals。故选B。BWhen people introduce themselves,I always hear them say Im just a housewife.I dont understand why their introduction is always filled with regret and
11、self-pity.Is it,really a crime to be a housewife?Is it really embarrassing when you choose not to work outside and instead choose to work in your home?How could you be just a housewife when the basic social unit of society depends on you and your service?A housewife works for the longest hour,suppor
12、ting your husband,child studies,caring for elders,managing finances, paying bills,grocery shopping,cooking according to individual taste, cleaning, etc. A housewife could be anyone: daughter,wife,mother,teacher,financial advisor,fashion designer and nurse,gardener,driver,cook,and so on.Dont think yo
13、u are not being paid for it.You get the reward that no money can offerthe love and affection of your family,their trust for you,a happy home and your own satisfaction.It is you who choose to be in this occupation,willingly or for any other reason.After a busy day,all wait to return to the comfortabl
14、e home set by you.They know you will be there to absorb all their stress and tiredness and relax them.Would the life have been the same had you been working outside to earn some money?Would you along with your family have been able to buy all the content in life that you are enjoying now with that m
15、oney?Respect yourself for what you are.Introduce yourself to the world with the same dignity.The world understands the importance of your job; its time to make them accept it. Introduce yourself with pride and with twinkle in your eyes I am a housewife. Kick that just out.4. How do people feel when
16、they say Im just a housewife?A. Satisfied.B. Proud.C. Regretful.D. Anxious.5. Listing the housewifes duties,the author implies a housewife .A. usually leads a terrible lifeB. plays a more important roleC. does not always get her rewardD. makes a great contribution to the family6. If a housewife work
17、ed outside, she wouldA. have the same life like beforeB. set a comfortable home for her familyC. absorb her familys stressD. lose the content that she is enjoying7. What is the authors attitude toward housewivesA. Supportive.B. Doubtful.C. Opposed.D. Tolerant.【答案】4. C 5. D 6. D 7. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。
18、文章向人们介绍家庭主妇的重要性。家庭主妇应该尊重自己,自豪地向世人自我介绍“我是一名家庭主妇”。【4题详解】推理判断题。根据第一段第二句“I dont understand why their introduction is always filled with regret and self - pity.(我不明白为什么她们的介绍总是充满了后悔和遗憾。)”可知C项符合语境。故选C 。【5题详解】推理判断题。根据第二段中的“A housewife works for the longest hour, supporting your husband, child studies, carin
19、g for elders, managing finances, paying bills, grocery shopping, cooking according to individual taste, cleaning, etc.(一个家庭主妇工作时间最长,支持你的丈夫,孩子的职责,照顾老年人,管理家里的财务,支付账单,购买日用品,按着每个人的口味做饭,打扫卫生等等。)”可知作者在暗示:家庭主妇为家里做出了巨大贡献。故选D。【6题详解】推理判断题。根据第三段最后两句“Would the life have been the same had you been working outsid
20、e to earn some money? Would you along with your family have been able to buy all the content in life that you are enjoying now with that money? (如果你一直在外面工作挣钱,你的生活会是一样的吗?你会和你的家人用那笔钱一起去买你现在正享受的所有的东西吗?)”根据这种虚拟结构的问句可知:如果去外面工作,你会失去你现在正在享受的生活。故选D。【7题详解】推理判断题。根据最后一段中“Respect yourself for what you are. Intr
21、oduce yourself to the world with the same dignity. The world understands the importance of your job; its time to make them accept it. Introduce yourself with pride(尊重你自己。向全世界介绍自己的尊严。世人明白你工作的重要性;是时候让他们接受了。自豪地自我介绍)”可知A项符合语境。故选A。CFinding fish is going to get harder as climate change continues to heat t
22、he worlds oceans. A new study finds that warming seas over the past 80 years have reduced the sustainable catch of 124 species of fish and shellfish. Sustainable catch refers to the amount that can be harvested without doing long-term damage to the health of populations of some species.Overfishing h
23、as made that decline worse, researchers say. Overfishing refers to catching so many fish that the size of the population falls. In some parts of the world, such as the heavily fished Sea of Japan, the decrease is as high as 35 percent. Thats a loss of more than one in every three fish.Researchers ex
24、amined changes in 235 populations of fish and shellfish between 1930 and 2010. Those fish populations spread far apart across 38 ocean regions. Temperature changes vary from one ocean site to another. But on average over that time, Earths sea-surface temperatures have risen by about half a degree Ce
25、lsius.On average, that warming has caused the sustainable catch to drop by 4.1 percent, the study found. About 8 percent of the fish and shellfish populations the team studied saw losses as a result of the ocean warming. However, about 4 percent of some populations increased. Thats because certain s
26、pecies have thrived in warmer waters. One example is a kind of black sea fish. It lives along the northeastern U.S. coast. As warming continues, these fish will reproduce faster until they reach their limit.About 3.2 billion people worldwide rely on seafood as a source of food. That means its urgent
27、 for commercial fishing fleets and regulators to consider how climate change is affecting the health of all of those fish in the sea.8. What does the new study discover?A Overfishing is to blame for fish health.B. Warming seas cause fewer fish and shellfish.C. Seafood matters to peoples health world
28、wide.D. The living regions of fish and shellfish are different.9. What does the underlined word “thrived” in paragraph 4 probably mean?A. Survived narrowly.B. Disappeared soon.C. Decreased sharply.D. Developed quickly.10. What do we know about species of fish and shellfish?A About 8 percent of them
29、suffered from a great loss.B. About 35 percent of them survived in the Sea of Japan.C. About 3.2 billion species have been saved up to now.D. About 80 species have died out because of warming seas.11. From which is the text probably taken?A. A cooking guide.B. A science magazine.C. A news review.D.
30、A health brochure.【答案】8. B 9. D 10. A 11. B【解析】【分析】这是一篇说明文。随着气候变化继续使全球海洋升温,寻找鱼类将变得更加困难。一项新的研究发现,在过去的80年里,海洋变暖已经减少了124种鱼类和贝类的可持续捕捞。可持续捕鱼量指的是在不损害某些物种种群健康的情况下可以收获的数量。【8题详解】细节理解题。根据第一段第二句A new study finds that warming seas over the past 80 years have reduced the sustainable catch of 124 species of fish
31、and shellfish.(一项新的研究发现,在过去的80年里,海洋变暖已经减少了124种鱼类和贝类的可持续捕捞。)可知新研究发现海洋变暖导致鱼类和贝类减少。故选B。【9题详解】词义猜测题。根据下文举出的例子One example is a kind of black sea fish. It lives along the northeastern U.S. coast. As warming continues, these fish will reproduce faster until they reach their limit.(例如一种黑海鱼类。它生活在美国东北部海岸。随着气候
32、变暖的持续,这些鱼的繁殖速度会越来越快,直到达到极限。)可知某些物种会在温暖的水域迅速繁衍生息。故可推测划线单词意思为“迅速繁殖;发展迅速”。故选D。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段第二句About 8 percent of the fish and shellfish populations the team studied saw losses as a result of the ocean warming.(研究小组所研究的鱼类和贝类种群中,约有8%的数量因海洋变暖而减少。)可知大约8%的鱼类和贝类种群减少。故选A。【11题详解】推理判断题。根据第一段A new study f
33、inds that warming seas over the past 80 years have reduced the sustainable catch of 124 species of fish and shellfish.(一项新的研究发现,在过去的80年里,海洋变暖已经减少了124种鱼类和贝类的可持续捕捞。)以及文章主要内容主要围绕海洋变暖对鱼类和贝类造成的影响可知文章最有可能摘自科学杂志。故选B。DScience cant explain the power of pets, but many studies have shown that the company of pe
34、ts can help lower blood pressure (血压) and raise chances of recovering from a heart attack, reduce loneliness and spread all-round good cheer.Any owner will tell you how much joy a pet brings. For some, an animal provides more comfort than a husband/wife. A 2002study by Karen Allen of the State Unive
35、rsity of New York measured stress (紧张) levels and blood pressure in people half of them pet owners while they performed 5minutes of mental arithmetic (算术) or held a hand in ice water. Subjects completed the tasks alone, with a husband/wife, a close friend or with a pet. People with pets did it best.
36、 Those tested with their animal friends had smaller change in blood pressure and returned most quickly to baseline heart rates. With pets in the room, people also made fewer math mistakes than when doing in front of other companions. It seems people feel more relaxed (放松) around pets, says Allen, wh
37、o thinks it may be because pets dont judge.A study reported last fall suggests that having a pet dog not only raises your spirits but may also have an effect on your eating habits. Researchers at Northwestern Memorial Hospital spent a year studying 36 fat people and their equally fat dogs on diet-an
38、d-exercise programs; a separate group of 56 people without pets were put on a diet program. On average, people lost about 11 pounds, or 5% of their body weight. Their dogs did even better, losing an average of 12 pounds, more than 15% of their body weight. Dog owners didnt lose any more weight than
39、those without dogs but, say researchers, got more exercise overall mostly with their dogs and found it worth doing.12. What does the text mainly discuss?A. What pets bring to their owners?B. How pets help people calm down?C. Peoples opinions of keeping pets.D. Pets value in medical research.13. We l
40、earn from the text that a person with heart disease has a better chance of getting well if_.A. he has a pet companionB. he has less stress of workC. he often does mental arithmeticD. he is taken care of by his family14. According to Allen, why did the people do better with pets around when facing st
41、ressful tasks?A. They have lower blood pressure.B. They become more patient.C. They are less nervous.D. They are in higher spirits.15. The research mentioned in the last paragraph reports that_.A. people with dogs did more exerciseB. dogs lost the same weight as people didC. dogs liked exercise much
42、 more than people didD. people without dogs found the program unhelpful【答案】12. A 13. A 14. C 15. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了养宠物给宠物主人带来的影响,宠物可以帮助降低血压,提高从心脏病中恢复的机会,降低血压和提高快乐。【12题详解】主旨大意题。根据文章第一段“Science cant explain the power of pets, but many studies have shown that the company of pets can help lower blo
43、od pressure (血压) and raise chances of recovering from a heart attack, reduce loneliness and spread all-round good cheer.(科学无法解释宠物的力量,但许多研究表明,宠物的陪伴有助于降低血压,提高心脏病发作后康复的机会,减少孤独感,传播全方位的快乐)”以及全文可知,文章主要讲解了宠物给主人带来了什么。故选A。【13题详解】细节理解题。根据文章第一段“Science cant explain the power of pets, but many studies have show
44、n that the company of pets can help lower blood pressure (血压) and raise chances of recovering from a heart attack, reduce loneliness and spread all-round good cheer.(科学无法解释宠物的力量,但许多研究表明,宠物的陪伴有助于降低血压,提高心脏病发作后康复的机会,减少孤独感,传播全方位的快乐)”可知,如果有宠物陪伴,心脏病患者康复的机会会更大。故选A。【14题详解】细节理解题。根据第二段中的“It seems people feel
45、more relaxed (放松) around pets, says Allen, who thinks it may be because pets dont judge.(艾伦说,人们似乎感到更放松,当有宠物在周围的时候,他认为这可能是因为宠物不会判断)”可知,根据艾伦的说法,当人们面临压力任务时,与宠物在一起时,会做得更好,因为他们不那么紧张。故选C。【15题详解】细节理解题。根据最后一段中的“Dog owners didnt lose any more weight than those without dogs but, say researchers, got more exer
46、cise overall mostly with their dogs and found it worth doing.(养狗的人没有比没有养狗的人减轻更多的体重,但是,研究人员说,总体来说,他们得到了更多的锻炼主要是和他们的狗一起并且发现这是值得做的)”可知,最后一段提到的研究报告表明,养狗的人锻炼得更多。故选A。第二节(共5题,每小题2分,满分10分)How Can I Fight Laziness?Lazy people will never gain anything in life. However, laziness can be defeated once a few chan
47、ges have been made in your mind._16_Many people lack sleep constantly, since they stay up too late and get up too early to prepare for work. These people have little motivation once they arrive home. Laziness works hand in hand with a lack of motivation and a tendency to put off things. By adjusting
48、 your sleep schedule to provide a few more hours of meaningful rest, you can fight laziness throughout the day.Another way to fight laziness is to change your mind from passive to active. Some people treat their lives as if they were pushed from task to task. Others take a more positive approach, vi
49、ewing each task as a challenge they must overcome alone._17_Some people fight laziness by removing the temptations(诱惑) that surround them. A television in the living room may provide entertainment, but watching too much TV often contributes to laziness. _18_Complete a few tasks and reward yourself w
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-372927.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
