山东省济南市十一学校2021届高三下学期联考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省济南市十一学校2021届高三下学期联考英语试题 WORD版含解析 山东省 济南市 十一 学校 2021 届高三 下学 联考 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、济南市2021届高三十一学校联考英语试题注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ABest Places to Travel for a Girls HolidayCannesWhen you thin
2、k of France, often the famous capital Paris comes to mind. However, youre with your girls. So why not leave the city of love and journey south to Cannes? This holiday is for the girls that want to live like the stars for a weekend or two, and have budgeted for it too. Not only does it offer a beauti
3、ful view, but also you will feel like celebrities as you wander around the place film stars call home during the Cannes Film Festival.IbizaNo place says girls, holiday is like a trip but Ibiza does. Whether you are looking to wander the San Antonio Sunset Strip at 2: 00 am or walk along the cobbled(
4、鹅卵石的)streets of the old town, Ibiza has it all. For the party lovers, youll find a home in San Antonio. Partying from morning to night is right for you. So begin your day at Aiyanna Ibiza, in Cala Nova.BrazilAs one of the few places on Earth that are warm all year round, where temperatures rarely di
5、p below 20C , Brazil is the perfect destination for a girls, holiday. Being the largest country in South America, its no surprise that it has everything for everyone.ThailandStart with Bangkok, the city of angels. For the girls, trip thats all about sightseeing, a visit to Wat Pho is a must. Home to
6、 the Reclining Buddha, this incredible statue is covered in gold leaves and stands at fifteen meters tall and forty-six meters long. From the clear waterfalls, the elephants and the full moon parties, Thailand offers countless adventures for a girls,trip.1. What can we learn about Cannes?A. It lies
7、to the south of Paris.B. It offers beautiful scenery only.C. It is home to all the film stars.D. It suits girls with tight budgets.2. Which place is the best choice for girls fond of parties?A. Cannes.B. Ibiza.C. Brazil.D. Thailand.3. What kind of girls may prefer Thailand?A. Fashionable.B. Adventur
8、ous.C. Outgoing.D. Ambitious.【答案】1. A 2. B 3. B【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了四个适合女生假期最好的旅游去处。【1题详解】细节理解题。根据文章Cannes中提及的“When you think of France, often the famous capital Paris comes to mind. However, youre with your girls. So why not leave the city of love and journey south to Cannes?”(当你想到法国,你的脑海中通常会浮现出著名的
9、首都巴黎。然而,你和你的女儿们在一起。那么,为什么不离开这座爱情之城,南下戛纳呢?)可知,戛纳位于巴黎的南边。故选A项。【2题详解】细节理解题。根据文章Ibiza中提及的“For the party lovers, youll find a home in San Antonio. Partying from morning to night is right for you. So begin your day at Aiyanna Ibiza, in Cala Nova.”(对于派对爱好者,您会在圣安东尼奥找到家。从早到晚开派对最适合您。因此,您可以在Cala Nova的Aiyanna I
10、biza开始新的一天。)可知,对于喜欢派对的女孩子们来说,Ibiza是个不错的地方。故选B项。【3题详解】细节理解题。根据文章对Thailand 介绍中提及“From the clear waterfalls, the elephants and the full moon parties, Thailand offers countless adventures for a girls, trip.”(从清澈的瀑布、大象和满月派对,泰国为女孩们提供了无数的冒险之旅。)可知,女孩子们喜欢泰国是因为它提供了无数的冒险。故选B项。BLike most couples, my husband and
11、 I dreamed of becoming homeowners. Sure, apartment living comes with its own set of advantagesless housework, shared comfort, less to clean up and care for, and usually cheaper rent. As a result, we decided to downgrade from our neat five-bedroom, 2,700-square-foot house on the water to a three-bedr
12、oom, 1,369-square-foot apartment, with two kids.Once we arrived in our new apartment, we were surprised to find that things flowed relatively smoothly. There was so much less to keep up withfewer floors to mop, fewer windows to clean, fewer walls to wipe, etc. Now I think of our home as our little p
13、layhouse, since its much smaller and everything is closer together. That also makes it so much easier for me to keep up with as a mom. I collect laundry all on one floor comparing with having to climb stairs to the houses second floor!In our new home, we use lots of shoe organizers inside of every c
14、loset door for more than just shoesbaby items, office items, and medicines. We also have a functional room that serves as an office and gym. Since both my husband and I work from home, we require at least one room to share as an office with fitness equipment fitted into a corner.While many people ch
15、oose to downsize for financial reasons, that actually wasnt a factor in our decision. We wanted to be in a lively area with like-minded young families. That was our first priority. Though we may still buy another house in this area at some point down the line, for now, were thrilled with the concept
16、 of renting an apartment. Let me put it this way: Were not really the “handy” types, so being able to call maintenance(维修)for any repairs is worth every rent coin!4. What can we learn from Paragraph 1?A. Our old house was upgraded.B. Living in a house has advantages.C. Our new apartment was downsize
17、d.D. Smaller size means more housework.5. How do the couple feel about the new apartment?A. Confused.B. Amazed.C. Tired.D. Challenged.6. Why do the couple make changes to their new home?A. To build up their body.B. To create a home office.C. To enlarge all the rooms.D. To make full use of space.7. W
18、hat is the couples first concern when moving?A. Transportation.B. Neighbourhood.C. Repair work.D. Money.【答案】4. C 5. B 6. D 7. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述作者从一个比较大公寓搬进小型公寓的原因。4题详解】细节理解题。根据文章第一段“Like most couples, my husband and I dreamed of becoming homeowners. Sure, apartment living comes with its own set
19、of advantagesless housework, shared comfort, less to clean up and care for, and usually cheaper rent. As a result, we decided to downgrade from our neat five-bedroom, 2,700-square-foot house on the water to a three-bedroom, 1,369-square-foot apartment, with two kids.”(像大多数夫妻一样,我丈夫和我都梦想着拥有自己房子。当然,公寓生
20、活有它自己的优势少家务,共享舒适,不用打扫和照顾,通常租金更便宜。因此,我们决定把这幢整洁的、有五间卧室、2700平方英尺的水上住宅降级为一套带两个孩子的、有三间卧室、1369平方英尺的公寓。)可知,作者的公寓变小了。故选C项。【5题详解】推理判断题。根据文章第二段“Once we arrived in our new apartment, we were surprised to find that things flowed relatively smoothly. There was so much less to keep up withfewer floors to mop, few
21、er windows to clean, fewer walls to wipe, etc. Now I think of our home as our little playhouse, since its much smaller and everything is closer together. That also makes it so much easier for me to keep up with as a mom. I collect laundry all on one floor comparing with having to climb stairs to the
22、 houses second floor!”(我们一到新公寓,就惊讶地发现一切都还算顺利。要擦的地板少了,要擦的窗户少了,要擦的墙壁也少了,等等。现在我觉得我们的家就像我们的小玩具屋,因为它比以前小得多,而且所有东西都靠得更近。这也让我更容易跟上作为一个母亲的步伐。比起爬楼梯到房子的第二层,我在同一层收集所有的衣服!)可推知,作者夫妻两对新公寓大为惊奇,认为很适合他们。故选B项。【6题详解】推理判断题。根据文章倒数第二段“In our new home, we use lots of shoe organizers inside of every closet door for more th
23、an just shoesbaby items, office items, and medicines. We also have a functional room that serves as an office and gym. Since both my husband and I work from home, we require at least one room to share as an office with fitness equipment fitted into a corner.”(在我们的新家中,我们在每个壁橱门内使用大量的鞋子整理器,而不仅仅是鞋子婴儿用品,
24、办公用品和药品。我们还设有一间用作办公室和健身房的多功能室。 由于我和丈夫都在家工作,因此我们至少需要一个房间作为办公室共享,角落里装有健身器材。)可知,作者夫妻对新家做出改变主要是为了充分利用空间。故选D项。【7题详解】细节理解题。根据文章最后一段“While many people choose to downsize for financial reasons, that actually wasnt a factor in our decision. We wanted to be in a lively area with like-minded young families. Th
25、at was our first priority.”(尽管许多人出于经济原因选择缩小规模,但这实际上并不是我们做出决定的因素。我们希望与志趣相投的年轻家庭一起生活在一个热闹的地区。 那是我们的首要任务。)可知,搬家时,作者夫妇首先关心的是希望能和志趣相投的年轻家庭一起生活在一个热闹的地区。故选B项。CSugar cane(甘蔗)contains around 10% sugar. But that means it contains around 90% non-sugarthe material known as bagasse (甘蔗渣)which remains once the su
26、gar-bearing juice is squeezed out. World production of cane sugar was 185 million tonnes in 2017 , which results in a lot of bagasse.At the moment, most of it is burned. But Zhu Hongli, a mechanical engineer at Northeastern University, in Boston, thinks it can be put into better use. As she, and her
27、 colleagues describe, in Matter this week, with a bit of improving bagasse makes an excellent and biodegradable (可生 物降解的)replacement for the plastic used for disposable food containers such as coffee cups.Dr. Zhu is not the first person to have this idea. But previous attempts tended not to survive
28、contact with liquids. She knew from previous research that the main reason why past efforts fell to pieces when wet is that bagasse is composed of short fibres which are unable to hold the finished product. She therefore sought to insert a suitably long-fibred substance. Bamboo seemed to be the best
29、 choice. It grows quickly /degrades readily and has appropriately long fibres. And it worked. When the researchers blended bamboo remaining into bagasse, they found that the result had a strong crossing of short and long fibres.To put their new material through its paces, Dr. Zhu and her colleagues
30、first poured hot oil onto it and found that, rather than passing through the material, as it would have with previous, bagasse products, the oil was resisted by their invention. They also found that when they made a cup out of the stuff and filled it with water heated almost to boiling point, the cu
31、p remained unbroken for more than two hours. Though this is not as long as a plastic cup would Hast, it-is long enough for all practical purposes.8. What do we know about bagasse?A. It is widely used.B. It is usually wasted.C. It can not be degraded.D. It takes up 10% of sugar cane.9. Why do the pre
32、vious attempts fail?A. The cups are not disposable.B. The fibres of bagasse are short.C. The plastic can not be replaced.D. The material is not biodegradable.10. What is special about Zhus invention?A. It can let oil pass through.B. It can be boiled in the water.C. It can hold liquid and resist heat
33、.D. It can reduce the use of bamboo.11. What would be the best title for the text?A. New Bamboo ContainersB. A New Application of FibresC. Young and Promising MaterialsD. A Perfect Mix of Cane and Bamboo【答案】8. B 9. B 10. C 11. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述了甘蔗渣占甘蔗的90%,目前被浪费很多。研究者发现,经过改善甘蔗渣可以被用于制作杯子,以减少环境污染
34、。【8题详解】细节理解题。根据文章第二段第一句“At the moment, most of it is burned. ”(目前,大部分的甘蔗渣都被烧毁了。)可知,甘蔗渣大部分被浪费掉了。故选B项。【9题详解】细节理解题。根据文章第三段以三句“She knew from previous research that the main reason why past efforts fell to pieces when wet is that bagasse is composed of short fibres which are unable to hold the finished p
35、roduct. ”(她从以前的研究中了解到,过去的努力失败的主要原因是甘蔗渣是由短纤维组成的,无法承载成品。)可知,以前的试验失败是由于蔗渣的纤维很短。故选B项。【10题详解】细节理解题。根据文章最后一段第二句“They also found that when they made a cup out of the stuff and filled it with water heated almost to boiling point, the cup remained unbroken for more than two hours. ”(他们还发现,当他们用这种材料制成杯子,并将其装满加
36、热到几乎沸点的水时,杯子可以保持两个多小时不破裂。)可知,朱红丽的发明特殊之处在于它能盛装液体并耐热。故选C项。【11题详解】主旨大意题。通读全文可知,本文以甘蔗渣的浪费为开头,后面几段都是在讲朱红丽团队如何研究并巧妙利用甘蔗渣结合竹子的长纤维发明出可盛装液体并耐热的杯子。故选D项。【点睛】DIf you visit Uluwatu temple in Bali, be cautious. The long-tailed temple monkeys there are well-known thieves. Since a long time ago, they have made a li
37、ving by robbing visitors of their possessions and then holding those objects until a ransom in the form of food is paid. But Jean-Baptiste Leca of the University of Lethbridge, in Canada, wondered whether these monkeys are cleverer still. Sometimes, they do not accept the first offer and hold out fo
38、r more. He therefore asked himself whether they are able to assess how valuable an object is to its owner, and factor that into their negotiations.Dr. Leca and his colleagues conducted their experiment by wandering around the temple with video cameras, recording the activities of the monkeys. Every
39、time they saw a monkey show interest in a particular tourist? they recorded the interaction. To work out what was going on, they had first to establish the relative values of food rewards to monkeys, and of stealable objects to people.To confirm which stealable objects are most valued by people, the
40、y divided them into six classes: empty containers, such as phone cases and plastic bottles; accessories (搭配物) such as hairpins and key rings; hats and shoes; spectacles and sunglasses; and electronics and wallets. They then observed how often victims bothered to bargain with the thief for the return
41、 of property belonging to different classes, and thus classified objects into low value, medium value and high value.They found that monkeys do, indeed, have a complicated sense of what they are doing at least, adults and sub-adults do. These animals have a preference for stealing high-value items,
42、and will often hold out either for more rewards, or for better ones, if they are in possession of such items. But this is something that they have to learn how to do as they grow up. Young monkeys make no such distinctions, and sub-adults are less good at doing so than adults.12. What is the purpose
43、 of Lecas research?A. To prove monkeys are cleverer than men.B. To find out what is valuable for monkeys.C. To record the negotiations between monkeys.D. To make sure monkeys can judge item values13. What does the underlined word ransom in Paragraph 1 mean?A. Bilk.B. Reward.C. Tax.D. Rent.14. How ar
44、e the values of objects classified in Paragraph 3?A. By the material of objects.B. By the preference of victims.C. By the buying price of objects,D. By the frequency of bargaining.15. What can we infer from the last paragraph?A. Young monkeys can evaluate items.B. All monkeys prefer high-value items
45、C. Monkeys have a simple sense of acts.D. Monkeys stealing is an acquired skill.【答案】12. D 13. B 14. D 15. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章作者援引研究发现,成年猴的偷窃行为和与受害者讨价还价已获得的高回报的行为是后天习得的。【12题详解】推理判断题。根据文章第一段“But Jean-Baptiste Leca of the University of Lethbridge, in Canada, wondered whether these monkeys are cleverer
46、still. Sometimes, they do not accept the first offer and hold out for more. He therefore asked himself whether they are able to assess how valuable an object is to its owner, and factor that into their negotiations.(但是加拿大Lethbridge大学的Jean-Baptiste Leca怀疑这些猴子是否更聪明。有时,它们不接受第一个报价而坚持要更多。因此,他问自己,它们是否能够评估
47、一件物品对其拥有者的价值,并将这一因素纳入谈判)”可知,Leca研究的目的是想了解猴子是否学会了评估物品对其拥有者的价值从而提出更多的要求。故选D项。【13题详解】词句猜测题。根据文章第一段“Since a long time ago, they have made a living by robbing visitors of their possessions and then holding those objects until a ransom in the form of food is paid.(从很久以前开始,它们就以抢劫访客的财产为生,然后拿着这些物品直到以食物的形式的ra
48、nsom)”可知,提问题ransom前提及“猴子们以抢劫游客的财产为生”。因此可推断,此处表示猴子在抢到游客的东西后,并以此作为勒索的条件,直到游客以给予食物为代价拿回东西为止。因此,此处的ransom应表示“酬金,奖励”。故选B项。【14题详解】细节理解题。根据文章倒数第二段“To confirm which steal able objects are most valued by people, they divided them into six classes: empty containers, such as phone cases and plastic bottles; ac
49、cessories (搭配物) such as hairpins and key rings; hats and shoes; spectacles and sunglasses; and electronics and wallets. They then observed how often victims bothered to bargain with the thief for the return of property belonging to different classes, and thus classified objects into low value, mediu
50、m value and high value.(为了确定人们最看重的失窃物品是什么,他们将这些物品分为六类:空容器,如手机壳和塑料瓶;发夹、钥匙圈等配件;帽子和鞋子;眼镜和太阳镜;电子产品和钱包。然后,他们观察受害者为了归还属于不同类别的财产而与猴子讨价还价的频率,从而将物品分为低价值、中价值和高价值)”可知,研究者通过讨价还价的频率来分类物品的价值。故选D项。【15题详解】推理判断题。根据最后一段“They found that monkeys do, indeed, have a complicated sense of what they are doing at least, adul
51、ts and sub-adults do. These animals have a preference for stealing high-value items, and will often hold out either for more rewards, or for better ones, if they are in possession of such items. But this is something that they have to learn how to do as they grow up. Young monkeys make no such disti
52、nctions, and sub-adults are less good at doing so than adults.(他们发现,猴子确实对自己在做什么有复杂的认识。至少,成年猴和亚成年猴都可以。这些动物偏爱偷走高价值的物品,如果拥有这些物品,它们往往会争取更多的奖励或更好的奖励。但这是它们长大后必须学习的方法。幼猴没有这种区别,次成年猴则不如成年猴)”可知,猴子的偷窃行为是后天习得的技能。因为幼猴不会这种偷窃行为,而次成年候的偷窃能力不如成年候。故选D项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项
53、。The Simple Trick Can Help You SleepFor those who cant sleep easily, prepare for the best nights sleep ever. No more tossing and turning into the early hours of the morning. No more counting sheep on Sunday evenings. And no more lying, wide-eyed, in the dark after waking up in the middle of the nigh
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
第一单元大单元教学设计课件22张2021-2022学年高中语文统编版选择性必修下册.pptx
