山东省济宁市兖州区2018-2019学年高二英语下学期期中检测试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 济宁市 兖州 2018 2019 学年 英语 学期 期中 检测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省济宁市兖州区2018-2019学年高二英语下学期期中检测试题(含解析)注意事项:1.答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡,上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3.考试结束后,将答题卡交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选
2、出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will the speakers bring to the picnic?A. Some drinks. B. Some fruit. C. Some desserts.2. What did the man like about the movie?A. The acting. B. The music. C. The scenery. 3. What is the woman going to do?A. Play baseball. B. Watch a game. C. D
3、o her work.4. What will the woman work as?A An assistant. B. A lawyer. C. A teacher.5. Who is the girl talking to?A. A dentist. B. A policeman. C. A salesman.第二节(共15小题:每小题1.5分,满分22.5分)请听下面5段对话。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各每小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第
4、6、7题。6. What does the man take to school?A. Five books. B. Three pens. C. Two rulers.7. Why does the man s back hurt?A. He studies for too long.B. He picks up some dictionaries.C. He carries a heavy backpack.听第7段材料,回答第8、9题。8. Who lost the car keys?A. Kelsey. B. Tim. C. David.9. Where are the speaker
5、s?A. In a car. B. In the main office. C. In Tim s office.听第8段材料,回答第10至12题。10. What will Millie s mother receive for her birthday?A. A shirt. B. A skirt. C. A small cake.11. Who will cook the special dinner?A. Millie s mother. B. Millie s friend. C. Millie.12. Where will the speakers go this afternoo
6、n?A. To a bakery. B. To a grocery store. C. To a gift shop.听第9段材料,回答第13至16题。13. Who got a new job?A Anna. B. Annas father. C. Annas mother.14. What do we know about Annas new house?A. It has small rooms. B. It has few windows. C. It has many trees around it.15. How does Anna feel about the old house
7、?A. She misses it. B. She thinks it s pretty. C. She loves it the most.16. When is Dave coming over probably?A. This weekend. B. This summer. C. Next weekend.听第10段材料,回答第17至20题。17. What is a major challenge that Stevie Wonder has had to face?A. His unsuccessful records.B. Pressure from other musician
8、s.C. Not being able to use his eyes.18. When did Stevie Wonder start his professional career?A. At the age of 6. B. At the age of 11. C. At the age of 19.19. How many Grammy Awards did Stevie Wonder receive?A.10. B.25. C.30.20. What kinds of songs did Stevie Wonder often record?A. Rap songs about li
9、fe. B. Sad songs about death. C. Happy songs about love.第二部分 阅读理解(共两节,满分34分)第一节(共12题;每小题2分,满分24分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AShelton Murray has been playing the didgeridoo(迪吉里杜管乐器) since he was five years old. Now 22, the musician will be travelling to the United States with the Australian Cha
10、mber Orchestra for the first time.Mr. Murray comes from an Aboriginal (土著的) community and said his love of the didgeridoo had grown out of his culture. He was taught by his father Lazarus Murray from a young age, but said he was also inspired by his grandfather Peter Apaak Jupurrula Miller. My fathe
11、r learnt from David Blanasi. Then he taught me what he learnt from David, he said.As the youngest member of a Tiwi Islander band called B2M (Bathurst to Melville) in the Northern Territory, Mr. Murray played the didgeridoo for the opening act of the Tina Arena Darwin concert in 2014. Now his didgeri
12、doo skills have caught the attention of the Australian Chamber Orchestra, where he was invited to perform in the show The Reef Revisited, which will be touring the US next week.Its exciting for me to be travelling over to America, he said. Mr. Murray said there were challenges for young Aboriginal a
13、rtists to break into the industry but said it is all about having the right attitude.Richard Tognetti, artistic director of the Australian Chamber Orchestra, said the team was excited to have Mr. Murray join the 25 - person orchestra. Hes bringing a really traditional approach. We respect the sound
14、that he brings into the orchestra. Were used to the sound of a didgeridoo but playing it in LA, New York and Richmond Virginia will be interesting for the audience, he said.Another member of the orchestra, Aboriginal musician Steve Pigram, said he was proud of Mr. Murrays achievement at such a young
15、 age. Hes coming through that thing of performing in a reggae (popular music in the West Indies) rock band, same as what I did. But hes got to this kind of level a little quicker. Well its taken me 40 years, he said.1. How did Murray learn to play the didgeridoo?A. He taught himself.B. He learned fr
16、om his grandfather.C. He drew inspiration from David.D. He followed his father s instructions.2. What do we know about B2M?A. Its a popular local band.B. Its members are all very young.C. Its tour around the US will come soon.D. Its a band in the Australian Chamber Orchestra.3. What did Richard Togn
17、etti think of Murray?A. He needed to get along with the orchestra members.B. He would play a valuable part in the orchestra.C. He would face lots of challenges in the US.D. He needed to learn traditional approaches.4. What do Steve Pigram and Murray have in common?A. They became famous at a young ag
18、e.B. They have played in a rock band.C. They came from the same city.D. They are of the same age.【答案】1. D 2. A 3. B 4. B【解析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了来自澳大利亚的年轻土著音乐家Shelton Murray将加入澳洲室内管弦乐队前往美国进行巡演。【1题详解】细节理解题。根据第二段的My father learnt from David Blanasi. Then he taught me what he learnt from David(我的父亲师从David Bl
19、anasi。后来他把从他那儿学到的东西教给我)可知,Murray是从他的父亲那里学习了迪吉里杜管。D. He followed his father s instructions.(他在父亲的指导下学习)符合以上说法,故选D项。【2题详解】推理判断题。根据第三段的As the youngest member of a Tiwi Islander band called B2M (Bathurst to Melville) in the Northern Territory, Mr. Murray played the didgeridoo for the opening act of the
20、Tina Arena Darwin concert in 2014.(在北部领地,作为Tiwi岛B2M乐队中最年轻的成员,Murray在2014年Tina Arena Darwin音乐会的开幕式上演奏了迪吉里杜管)可知,该乐队在音乐会的开幕式上进行了表演,由此推测该乐队在当地比较受欢迎。A. Its a popular local band.(是一个受欢迎的当地乐队)符合以上说法,故选A项。【3题详解】推理判断题。根据第五段的Hes bringing a really traditional approach. We respect the sound that he brings into
21、the orchestra. (他带来了一种非常传统的方式。我们尊重他为管弦乐队带来的声音)可知,Richard Tognetti对Murray评价颇高。由此推测Murray可能在管弦乐中扮演重要角色。B. He would play a valuable part in the orchestra.(他将在管弦乐队中扮演重要角色)符合以上说法,故选B项。【4题详解】细节理解题。根据最后一段Hes coming through that thing of performing in a reggae (popular music in the West Indies) rock band, s
22、ame as what I did.(他参加了一个雷鬼摇滚乐队的演出,和我一样)可知,Steve Pigram和Murray的共同之处是他们都在摇滚乐队表演过。B. They have played in a rock band.(他们在摇滚乐队表演过)符合以上说法,故选B项。BGetting rid of dirt, in the opinion of most people, is a good thing However, there is nothing fixed about attitudes to dirt.In the early 16th century, people th
23、ought that dirt on the skin was a means to block out disease, as medical opinion had it that washing off dirt with hot water could open up the skin and let ills in. A particular danger was thought to lie in public baths. By 1538, the French king had closed the bath houses in his kingdom. So did the
24、king of England in 1546. Thus began a long time when the rich and the poor in Europe lived with dirt in a friendly way. Henry IV, king of France, was famously dirty. Upon learning that a nobleman had taken a bath, the king ordered that, to avoid the attack of disease, the nobleman should not go out.
25、Though the belief in the merit(优点) of dirt was long-lived, dirt has no longer been regarded as a nice neighbor ever since the 18th century. Scientifically speaking, cleaning away dirt is good to health. Clean water supply and hand washing are practical means of preventing disease. Yet, it seems that
26、 standards of cleanliness have moved beyond science since World War II. Advertisements repeatedly sell the idea: clothes need to be whiter than white, cloths ever softer, surfaces to shine. Has the hate for dirt, however, gone too far?Attitudes to dirt still differ hugely nowadays. Many first-time p
27、arents nervously try to warn their children off touching dirt, which might be responsible for the spread of disease. On the contrary, Mary Ruebush, an American immunologist(免疫学家), encourages children to play in the dirt to build up a strong immune system. And the latter position is gaining some grou
28、nd.5. The kings of France and England in the 16th century closed bath houses because .A. they lived healthily in a dirty environmentB. they thought bath houses were too dirty to stay inC. they considered bathing as cause of skin diseaseD. They believed disease could be spread in public baths6. Which
29、 of the following best describes Henry IVs attitude to bathing?A. CuriousB. AfraidC. ApprovingD. Uninterested7. How does the passage mainly develop?A. By following the order of time.B. By making comparison.C. By providing examplesD. By following the order of importance.8. What is the authors purpose
30、 in writing the passages?A. To call attention to the danger of dirt.B. To introduce the history of dirt.C. To present the change of views on dirt.D. To stress the role of dirt.【答案】5. D 6. B 7. A 8. C【解析】本文主要讲述的是在历史的发展过程中,人们对于dirt的看法是在不停地发生着变化。 【5题详解】D 细节题。根据第二段的前两句.as medical opinion had it that was
31、hing off dirt with hot water could open up the skin and let ills in. A particular danger was thought to lie in public baths.说明他们认为在浴室里还传染疾病的,所以才下令关闭浴室。故D正确。 【6题详解】B 推理题。根据第二段最后两句Henry IV, King of France, was famously dirty. Upon learning that a nobleman had taken a bath, the king ordered that, to av
32、oid the attack of disease, the nobleman should not go out. 说明他很害怕疾病的传播,所以才把这位贵族驱逐出去,故B正确。 【7题详解】A 推理题。根据第二段In the early 16th century和 did the king of England in 1546. 以及Henry IV, King of France, was famously dirty. 说明本文是按照时间的顺序来组织全文的。故A正确。 【8题详解】C 主旨大意题。根据文章主题段第一段Getting rid of dirt, in the opinion
33、of most people, is a good thing. However, there is nothing fixed about attitudes to dirt. 和最后一段Attitudes to dirt still differ hugely nowadays. Many first-time parents nervously try to warn their children off touching dirt, which might be responsible for the spread of disease.都说明人们对于dirt的看法是在不停地变化之中的
34、,故C项正确。 【名师点睛】本文是关于人们对dirt的看法的变化,要求考生在理解原文表面文字信息的基础上,做出一定判断和推论,从而得到文章的隐含意义和深层意义。推理题所涉及的内容可能是文中某一句话,也可能是某几句话,但做题的指导思想都是以文字信息为依据,既不能做出在原文中找不到文字根据的推理,也不能根据表面文字信息做多步推理。比如第2小题,根据第二段最后一句中的to avoid the attack of disease,(为了避免疾病的攻击)说明他很害怕疾病的传播。所以很容易看出,Henry IV对洗浴的态度是“害怕”。CIn a recent announcement, Harvard a
35、nd the Massachusetts Institute of Technology(MIT)said that they have joined forces to offer free online courses in an effort to attract millions of online learners worldwide.Beginning this fall, a number of courses developed by teachers at both universities will be offered online through a new $60 m
36、illion program, known as edX. “Anyone with an Internet connection anywhere in the world can use our online courses,” Harvard President Drew Faust said during a meeting to announce the plan.MIT has offered a program called OpenCourseWare for ten years that makes materials from more than 2,000 classes
37、 free online. It has been used by more than 100 million people. In December, the school announced it also would begin offering a special certificate, known as MITx, for people who complete certain online courses. Harvard has long offered courses to a wider population through a similar program.The MI
38、Tx will serve as the foundation for the new learning platform.MIT President Susan Hockfield said more than 120,000 people signed up for the first MITx course. She said Harvard and MIT hope other universities will join them in offering courses on the open-source edX platform.“Fasten your seatbelts,”
39、Hockfield said.Other universities, including Stanford, Yale and Carnegie-Mellon, have been experimenting with teaching to a global population online.The Harvard-MIT program will be monitored by a not-for-profit(非盈利的)organization based in Cambridge, to be owned equally by the two universities. Both M
40、IT and Harvard have provided $30 million to start the program. They also plan to use the edX platform to research how students learn and which teaching methods and tools are most successful.9. According to this text, edX is _.A. a part of the free MIT OpenCourseWareB. a free computer program by MIT
41、and HarvardC. a Harvard-MIT platform of free online coursesD. a free program online for universities worldwide10. What is said about online education in the text?A. Universities have been trying online courses.B. About 2,000 online courses have been offered.C. Over 100 million people have finished c
42、ourses online.D. Stanford and Yale together have courses similar to edX.11. The underlined part in the text probably means “ ”.A. Get ready for the difficultiesB. Get ready for this educational changeC. Get prepared to complete the online coursesD. Get prepared to make materials for the edX courses1
43、2. What can be said about MITx according to the text?A. It is first offered as part of the edX learning program.B. It is another free MIT-Harvard online learning program.C. It is a standard to recognize online learners achievement.D. It is a new kind of free online course of Harvard and MIT.【答案】9. C
44、 10. A 11. B 12. C【解析】本文为新闻报道类文体。文章报道了Harvard和MIT联手向全球免费提供网上课程的事情。【9题详解】细节理解题。根据第一段话说Harvard和MIT联手向全球免费提供网上课程及第二段话“a number of courses developed by teachers at both universities will be offered online through a new $60 million program, known as edX”可知edX是这两所大学联手打造的一个网上免费授课的平台。故答案选C。【10题详解】细节判断题。根据倒数
45、第二段话“Other universities, including Stanford, Yale and Carnegie-Mellon, have been experimenting with teaching to a global population online”(其他大学,包括斯坦福大学、耶鲁大学和卡内基-梅隆大学,已经在尝试通过网络向全球人口进行教学。)可知大学已经开始尝试在线课程。答案选A。【11题详解】词义推断题。上文说MIT President Susan Hockfield said more than 120,000 people signed up for the
46、 first MITx course. She said Harvard and MIT hope other universities will join them in offering courses on the open-source edX platform.“麻省理工学院校长苏珊霍克菲尔德表示,超过12万人报名参加了第一届麻省理工学院的课程。她说,哈佛大学和麻省理工学院希望其他大学也能加入他们的行列,在edX平台上提供课程。下文Hockfield said.Other universities, including Stanford, Yale and Carnegie-Mell
47、on, have been experimenting with teaching to a global population online.说其他大学,包括斯坦福大学、耶鲁大学和卡内基-梅隆大学,已经在尝试通过网络向全球人口进行教学。划线句的字面意思为“系好安全带”。结合文章的意思可知,这里表示为这些大学在网上开设免费课程这一教育的变革做好准备。故答案为B。【12题详解】细节理解题。根据第三段“In December, the school announced it also would begin offering a special certificate, known as MITx
48、, for people who complete certain online courses”(去年12月,该校宣布还将开始为完成某些在线课程的学员提供一种名为MITx的特殊证书。)以及The MITx will serve as the foundation for the new learning platform.(MITx将作为新的学习平台的基础。)可知MITx是评价在线学习者学习成绩的标准。故答案选C。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填人空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。(注意:E涂成AB,F涂成AC,C涂成AD)Tests
49、can be stressful even for the best students. _13_ Fortunately, there are several steps you can take to make your stress much more manageable.Get Enough SleepGetting 6 hours of sleep or less can put you into whats called a sleep deficit(不足),which makes you less sharp mentally and prevents you from pe
50、rforming properly on tests. _14_ This way, you neednt stay up for the test and can get a good night of sleep before your big day.Study Smarter_15_ Make a list of the most important things you need to learn and hit the items at the top of the list first. This will ensure theyre mostly covered if you
51、run out of time. Make a list of all the work you have to do, estimate how long each item will take, and compare that with the amount of hours you have available. This will tell you if you can carefully read or just skim, how many times you can afford to revise the papers.Visualize(想象)SuccessA proven
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-376395.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
四年级下册课语文课件-11蝙蝠和雷达_人教新课标 (共11张PPT).ppt
