河北省巨鹿中学2020-2021学年高二英语上学期第一次月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省 巨鹿 中学 2020 2021 学年 英语 上学 第一次 月考 试题 解析
- 资源描述:
-
1、河北省巨鹿中学2020-2021学年高二英语上学期第一次月考试题(含解析)第一部分:听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共 5小题;每小题 1.5 分, 满分 7. 5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How much will the woman pay for the stamps?A. $1. B. $2. C. $4.2.
2、 How will the woman probably go to the gallery?A. By bus. B. By subway. C. By car.3.What is the man doing?A. Having a class. B. Reading a book. C. Taking an exam.4. What did the woman do last weekend?A. She went on a trip. B. She cleaned her kitchen. C. She moved to a new apartment.5. How does the w
3、oman probably feel?A. Disappointed. B.Satisfied. C. Awkward.第二节(共 15小题;每小题 1.5 分, 满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第 6、7 题。6.What do we know about the pictures?A.They were taken in China. B.T
4、hey were gifts for the man. C.They were taken by the man.7.What do we know about the woman?A.She dislikes Chinese food. B.Speaking Chinese is easy for her. C.She has many Chinese friends now.听第7段材料,回答第8、9题。8. Why does David want to speak to Mike?A. To call off a meeting. B. To discuss a schedule. C.
5、 To invite him to a party.9. What do we know about the speakers?A. They are colleagues. B. They are close friends. C. Theyve never met before.听第8段材料,回答第10至第12三个小题。10.What do we know about the man?A. He quit his job.B. He will get a higher position.C. He wants to be the womans boss.11.What is the wom
6、ans dream?A. To learn dancing. B. To run a dance school. C. To find a new job.12. How is the woman getting on with her work?A.She isnt very successful as a dancer.B.She doesnt like her present position.C.she hasnt reached the top yet.听第9段材料,回答第13至第16四个小题。13. Where does the conversation take place?A.
7、 At the registration office. B. In a drugstore. C. In the consulting room.14. What do we know about the man?A. He moved to the city last night.B. He is visiting a friend in hospital.C. He might have a cold.15. Who is the woman probably?A. A doctor. B. A nurse. C. The mans friend.16. Which department
8、 should the man go?A. The internal department. B. The surgical department. C. The medical department.听第10段材料,回答第17至第20四个小题。17. What will take place in the main theater next week?A. Some professors will give lectures there.B. A student film festival will be held there.C. There will be an art exhibiti
9、on there.18. What is the collection in the Picture Gallery about?A. Life of local artists. B. History of the university. C. Students social activities.19. What will the audience visit next?A. A museum. B. An art gallery. C. The entertainment building.20. How soon will everyone meet again?A. In half
10、an hour. B. In an hour. C. In an hour and a half.第二部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项 , 并在答题卡上将该项涂黑。ATheres no need to spend a lot of money to fill your time in London. Take a look at our selection of Londons top museums.Benjamin Franklin HouseThis charming 18
11、th-century townhouse was the last remaining home of the American hero. 4 July: Independence Day Tours. Tour guides provided. Book in advance. Thirty-minute tours paired with the cake and wine: 10. Book online. Architectural tour: adult 6; child free. Historical shows: adult 8; child free. 36 Craven
12、St, WC2N5NF. T: 020-79251405. www.benjaminfranklinhouse.org. Station: Charing Cross. E8.The Cartoon MuseumDedicated to British cartoons and comic art. From 3 Jun to 2 Sept: 50 Glorious Shows. Looking back at the best of the museums previous exhibitions. Tue.- Sun. 10:30 am - 5:30 pm. Adult 7; child
13、free. 35 Little Russell St, WClA 2HH. T: 020-78419600. www.cartoonmuseum.org. Station: Holborn. D8.The Foundling MuseumBritains original home for abandoned children, founded in 1739. Tue.-Sat. 10:00 am - 5:00 pm; Sun. 11:00 am-5:00 pm. Adult 8.25; child free. 40 Brunswick Square, WCINIAZ. T: 020 -78
14、413600. www foundlingmuseum.org. Station: Russell Square. C8.The Fan MuseumUnusual museum dedicated to the art of the fan with centuries-old pieces. Mon-Sat. 11:00 am-5:00 pm; Sun. noon-5:00 pm. Adult 5; child 3. 12 Crooms Hill, SEIO SER. T: 020 -83051441. www.thefanmuseum.org.uk. Station: CuttySark
15、. Map Inset.1. Which museum do you need to make reservations ahead of time?A. Benjamin Franklin House.B. The Cartoon Museum.C. The Foundling Museum.D. The Fan Museum.2. Which number should you call if you want to know about comic art?A. T: 020-79251405.B. T: 020-78413600.C. T: 020-78419600.D. T: 020
16、-83051441.3. How much should a couple with their twins pay for visiting the Fan Museum?A. 6B. 10.C. 13.D. 16.【答案】1. A 2. C 3. D【解析】本文是一篇广告类应用文。向游客介绍了地处英国伦敦的四家著名的博物馆。【1题详解】细节理解题。根据Benjamin Franklin House中“Book in advance.(提前预定。)”可知,Benjamin Franklin House.需提前预定。故选A。【2题详解】细节理解题。根据The Cartoon Museum中“D
17、edicated to British cartoons and comic art.(致力于英国漫画和漫画艺术。)和 T: 020-78419600.”可知,你想要了解漫画艺术的信息,可以拨打电话020-78419600.。故选C。【3题详解】细节理解题。根据The Fan Museum中“Adult 5; child 3. (成年人5英镑,儿童3英镑)可知,一个成年夫妻和他的双胞胎孩子需支付:52+ 32=16。故选D。BMom was a good cook. Her homemade chili sauce was second to none, and the things she
18、could do with a chicken well, it makes my mouth water to think about it. And I once offered to make my sister Kathys bed for a week if she would give me the last slice of toast made by Mom.No doubt about it, Mom was a great cook most of the time. If a beef steak was placed in her frying pan, she tur
19、ned into the anti-cook. She could turn that finest meat into a piece of hard protein with the smell of shoe leather. Of course, she really tried.One day, my brother Bud took me out for lunch in a popular restaurant and he ordered beef steaks.Since he was paying, I thought I should have at least one
20、or two bites. But when the waitress served our steaks, I was surprised at how good they smelled. Suddenly I understood why others spoke of beef steaks lovingly. I wolfed down my steak. I was a born-again beef-eater.“You know,” I said to Bud, “I used to think Mom was a great cook. But its hard to bel
21、ieve that her steaks came from the same animal as these steaks.”“Mom is really a great cook,” Bud said. “Think about it. She grew up during the Great Depression. Thats when she learned to cook. How often do you think they had steaks? It is only recently that they could afford to buy steaks. So it is
22、nt that she isnt a good cook.”Its that way with all of us, isnt it? Even our strengths have elements (成分) of weakness. Thats why great athletes still train and great actors still practice. Greatness isnt something we are; it is something we become. And that process of becoming includes learning and
23、growing through both success and failure.4. What does the underlined sentence mean?A. The authors mom was a good cook.B. The author loved his family members.C. Mom loved Kathy more than the author.D. The toast made by Mom was the authors favorite.5. How did that eating in the restaurant affect the a
24、uthor?A. He realized that beef was the best meat.B. He started to like home-made beef steaks.C. He would eat beef steaks only in that restaurant.D. He didnt think beef steaks terrible food anymore.6. Why couldnt the authors mom cook beef steaks well?A. She couldnt afford good beef.B. She had little
25、experience in cooking them.C. She seldom ate meat when she was young.D. She actually wasnt good at cooking meats at all.7. What can we learn from the passage?A. One is never too old to learn.B. Failure is the mother of success.C. Greatness still needs learning and growing.D. Everyone has both streng
26、ths and weaknesses.【答案】4. A 5. D 6. B 7. C【解析】【分析】本文为夹叙夹议类文章。作者的母亲厨艺很好,但是也有例外,她做的牛排很糟糕。通过这个例子,作者告诉我们,一个人擅长的东西也会有弱点。所以优秀的运动员仍然坚持锻炼,优秀的演员依旧需要排练,因为他们需要不断学习才能一直优秀。【4题详解】词义猜测题。根据第一段“Mom was a good cook. Her homemade chili sauce was second to none, and the things she could do with a chicken well, it makes
27、 my mouth water to think about it.”得知,作者妈妈是一个不错的厨师,她的拿手好菜是辣椒酱,她还能做出美味的鸡肉,想到这些让我流口水,以及划线句“为了吃最后一口妈妈做的吐司片,我给妹妹整理一周床铺。”可知,这句话是为了说明妈妈是个好厨师。故选A。【5题详解】细节理解题。根据 第二段“She could turn that finest meat into a piece of hard protein with the smell of shoe leather. Of course, she really tried.妈妈能把一块上乘的牛排做成带有鞋自皮革味道
28、的硬蛋白质”以及第三段“But when the waitress served our steaks, I was surprised at how good they smelled. Suddenly I understood why others spoke of beef steaks lovingly. I wolfed down my steak. I was a born-again beef-eater.哥哥带我去饭店,当服务生上牛排时,我没想到牛排这么好闻,我明白为什么别人都说牛排美味。 ”可以判断出作者再也不认为牛排像妈妈烹制出来的那么难吃了。故选D。6题详解】推理判断题
29、。根据倒数第二段“She grew up during the Great Depression. Thats when she learned to cook. How often do you think they had steaks? It is only recently that they could afford to buy steaks.”得知,作者妈妈成长于大萧条时期,那时候学会做饭,怎么可能经常吃到牛排,最近才能买得起牛排。可以判断出,作者妈妈没有烹饪牛排的经验。故选B。【7题详解】推理判断题。根据最后一段 “Greatness isnt something we are
30、; it is something we become. And that process of becoming includes learning and growing through both success and failure.”得知,伟大不是与生俱来,而是我们逐渐变成的。变得伟大的过程包括在成功和失败中学习和成长。因此,我们可以从这篇文章中学到:伟大仍然需要学习和成长。故选C。【点睛】CThere is a popular saying (格言) in the English language: Sticks and stones may break my bones, but
31、 words will never hurt me.Well, that is not true. Unkind words, name calling or even the so-called “the silent treatment” can hurt children as much as being physically hit, sometimes even more so.Martin Teicher and his team studied young adults aged 18 to 25. The researchers asked the young people t
32、o assess their childhood exposure to verbal abuse (辱骂) from both parents and other children. Then the researchers performed imaging (成像) tests on these young adults.The images showed that the individuals who reported suffering verbal abuse from their peers (同龄人) in middle school had poorly developed
33、 connections between the left side and the right side of the brain. The researchers tested the mental and emotional condition of all the young people in the study. The tests showed that this same group of individuals had higher levels of fear, depression, anger and drug abuse than others in the stud
34、y.The middle school years are a time when the brain connections are developing. We cannot control what other people say to our children, but we can prepare them. A website called CreativeWithK offers 60 things that all children need to hear.Here are the top 5.1. I am curious to know what you think.2
35、. You are creative. I believe in you.3. You can ask for help. Ill always be there.4. You are a good friend.You make me smile.5. You are imperfect. So am I.Share one or more of these statements with a child in your life. Actually maybe we all need to hear some of these statements.8. Why is the saying
36、 mentioned in Paragraph 1?A. To introduce the topic.B. To support the argument.C. To summarize the main idea.D. To share the authors opinion.9. What can we learn from the study?A. Bad words have less effect on kids.B. Verbal abuse leads to bad habits later in life.C. The brain develops fast in high
37、school years.D. Verbal abuse in middle school years hurts more.10. What is suggested in the text?A. Not blaming young adults.B. Preventing kids from verbal abuse.C. Saying positive words to young children.D. Helping kids get familiar with unkind words.11. What would be the best title for the text?A.
38、 Say no to verbal abuse.B. Unkind words hurt the brain.C. Share your love with others.D. Silence speaks louder than words.【答案】8. A 9. D 10. C 11. B【解析】这是一篇说明文。研究表明不友善的言辞、辱骂甚至是漠视对孩子的伤害不亚于身体遭受殴打,有时候甚至更厉害。【8题详解】推理判断题。文章第一段的格言“Sticks and stones may break my bones, but words will never hurt me.”意为“棍棒和石头可
39、以折断我的骨头,但言语永远不会伤害我。”格言内容表示语言是不会对人造成伤害的。再根据后文“Well, that is not true.”可知,作者认为格言的内容是不对的,接下来阐述了文章的主题。由此可推断出,第一段中引用格言是为了介绍本文的主题。故选A项。【9题详解】推理判断题。根据第四段关键句“The images showed that the individuals who reported suffering verbal abuse from their peers (同龄人) in middle school had poorly developed connections be
40、tween the left side and the right side of the brain.”和“The tests showed that this same group of individuals had higher levels of fear, depression, anger and drug abuse than others in the study.”可知,研究图像显示,那些在中学时受到同龄人辱骂的人,左右脑连接发育不良。并且这一年龄段的人比其他人有更高程度的恐惧、抑郁、愤怒和滥用药物。由此可推断出,中学时期的辱骂对孩子的伤害更大。故选D项。【10题详解】推理
41、判断题。根据第五段关键句“We cannot control what other people say to our children, but we can prepare them.”可知,我们不能控制别人对孩子说什么,但我们可以让他们做好准备。接下来文章介绍了孩子需要听到的一些积极的话。再根据文章最后一段关键句“Share one or more of these statements with a child in your life.”可知,我们需要在生活中和孩子分享这样积极的话。由此可推断出,文章建议我们对孩子说积极的话。故选C项。【11题详解】主旨大意题。根据文章内容及第四段关
42、键句“The images showed that the individuals who reported suffering verbal abuse from their peers (同龄人) in middle school had poorly developed connections between the left side and the right side of the brain.”可知,文章主要讲述了遭受辱骂会导致孩子左右脑连接发育不良。由此可推断出,言语上的辱骂会对孩子的大脑造成伤害。“Unkind words hurt the brain.”意为“不友善的语言伤
43、害大脑”,能够概括文章主旨。故选B项。DYou probably dont like the term “staycation”. Me neither. The terms holistay, daycation and nearcation are also sometimes used. But you cant ignore them. As a concept, it is quite attractive. Perhaps youve already had one, but werent clear what it was called. Staycations dont jus
44、t mean staying in doing things around the house or just relaxing at home. They are related to getting out more by taking day trips from your home to see local sights. If you dont want to stay at home, you can holiday locally for example, camping at a local campground.Staycations originally became po
45、pular after the 2008 financial crisis, when people were looking for ways to reduce their spending. Apart from the savings, lets not ignore the other benefits: you dont have any of the problems associated with travel, such as packing, long drives, delays at airports and so on.Some staycationers who b
46、ase themselves at home like to follow a set of rules, such as setting the start and end date, planning their activities ahead of time and avoiding routine(惯例). You dont have to do so, but it helps to create the feel of a traditional vacation. Others, who are aware that an extra barbecue or a visit t
47、o the local zoo may not match the thrill of foreign travel, take it a step further.A New Yorker, Karen Ash, decided not to go to Japan, as she had planned, but instead took a weeklong Japanese vacation in her own city. This included buying postcards and souvenirs at a Japanese market, admiring bonsa
48、i plants, attending a taiko drumming concert and watching Japanese soap operas on DVD. I dont think many people would want to take this much trouble to create their staycation, but you get the idea!12. Which aspect of staycations is mainly talked about in the first paragraph?A. Its real meaning.B. I
49、ts benefitC. Its popularity.D. Its another name. .13. Why did people begin to take staycations?A. To improve local tourism.B. To keep pace with the times.C. To cut back on their expenses.D. To avoid trouble related to travel.14. Whats the authors attitude to staycationers following some rules?A. Cau
50、tious.B. Favorable.C. Unclear.D. Objective.15. What does Karen Ashs experience show?A. How to experience Japanese culture.B. How to prepare for a foreign journey.C. How to make the most of vacations.D. How to enjoy a foreign travel at home.【答案】12. A 13. C 14. B 15. D【解析】本文是一篇说明文。文章介绍了一种新的旅游方式:宅度假(st
51、aycation)。【12题详解】细节理解题。根据文章第一段“Staycations dont just mean staying in doing things around the house or just relaxing at home. They are related to getting out more by taking day trips from your home to see local sights. If you dont want to stay at home, you can holiday locally for example, camping at
52、a local campground.” 宅度假并不仅仅意味着呆在家里做一些事情或者只是在家里放松。他们与外出旅行有关,从家里出发去看看当地的风景。如果你不想呆在家里,你可以在当地度假,比如在当地的露营地露营。可知第一段主要讲解的是宅度假的含义。故答案为A。【13题详解】细节理解题。根据文章第二段“Staycations originally became popular after the 2008 financial crisis, when people were looking for ways to reduce their spending.” 在2008年金融危机之后,人们开始寻
53、找减少开支的方法,在家度假开始流行起来。可知人们开始宅度假的原因是为了削减他们的开支。故答案为C。【14题详解】推理判断题。根据文章第三段“Some staycationers who base themselves at home like to follow a set of rules, such as setting the start and end date, planning their activities ahead of time and avoiding routine(惯例). You dont have to do so, but it helps to create
54、 the feel of a traditional vacation.” 有些在家度假的人基本自己在家喜欢遵循一套规则,例如设置开始和结束日期,提前计划他们的活动,避免常规。你不必这样做,但它有助于创造一个传统假期的感觉。可知作者认为在家度假的人遵守一些规则是有助于创造一个传统的假期的感觉。故作者是支持和赞同的。故选B。【15题详解】推理判断题。根据文章的最后一段“A New Yorker, Karen Ash, decided not to go to Japan, as she had planned, but instead took a weeklong Japanese vacat
55、ion in her own city. This included buying postcards and souvenirs at a Japanese market, admiring bonsai plants, attending a taiko drumming concert and watching Japanese soap operas on DVD.” 纽约人Karen Ash决定不按原计划去日本,而是在自己的城市度了一周的日本假。这包括在日本市场购买明信片和纪念品,欣赏盆景,参加太子击鼓音乐会,观看日本肥皂剧的DVD。可知作者是在用Karen Ash的经历证明如何在国
56、内享受国外旅行。故答案为D。第二节(共5小题;每小题2.5分, 满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to Meet New PeopleSometimes meeting friends can be depressing , especially when you suddenly find yourself in a new city _16_ If you encounter some awkward situations , this list of suggestions is sure to inspire yo
57、u._17_Perhaps the best way to meet new friends is when youre getting outside your comfort zone and doing something new. Getting involved in a new hobby, taking a class that makes you stretch your mind or just making a point to do something different than the usual are all good ways to connect with s
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
