广东省2021年高中英语学业水平合格性考试模拟测试题八含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 2021 年高 英语 学业 水平 合格 考试 模拟 测试 题八含 解析
- 资源描述:
-
1、广东省2021年高中英语学业水平合格性考试模拟测试题(八)(含解析)(本试卷共分为五部分,46小题,满分150分,考试时间90分钟)第一部分情景交际(共5小题;每小题3分,满分15分)阅读下列简短对话,从A、B、C和D项中选出最佳答案,将对话补全。1. Why didnt you invite John to your birthday party?Well, you know hes _ .A. an early birdB. a wet blanketC. a lucky dogD. a tough nut【答案】B【解析】【分析】【详解】考查习惯用语。句意:为什么你没有邀请约翰出席你的生
2、日聚会?你知道的,他是个令人扫兴的人。A. an early bird早起的鸟儿(比喻勤劳的人);B. a wet blanket 扫兴的人或物;C. a lucky dog 幸运儿;D. a tough nut 棘手的事情,难对付的人。根据“Why didnt you invite John to your birthday party可知,他是个令人扫兴的人。故选B项。【名师点睛】本题四个选项中前三项都是很常见的俗语。而且,B项a wet blanket“扫兴的人或物”(正确答案)就来自于课本。因此,考生平时除了要注重积累,更要关注课本上出现过的俗语、习语和谚语。2. I get at l
3、east half an hour of exercise almost every day. Oh great! .A. Good luckB. Cheer upC. Same to youD. Keep it up【答案】D【解析】【分析】【详解】考查交际用语以及习惯性表达。句意:我几乎每天至少有半小时的锻炼。-哦,太好了。保持下去。A. Good luck祝好运;B. Cheer up振作起来;C. Same to you和你一样;D .Keep it up保持下去。根据Oh great!可知,在鼓励保持下去,故选D项。3. Im sorry for breaking the cup.O
4、h, Ive got plenty.A. forget itB. my pleasureC. help yourselfD. pardon me【答案】A【解析】【分析】【详解】考查交际用语。句意:不好意思,我打破了杯子。噢,没关系,我有很多呢。A forget it 没关系;B my pleasure 别客气;C help yourself 随便; D pardon me 原谅我。根据“Ive got plenty.”得知,是不在意。forget it是道歉的应答语,意思是没关系,别在意,符合语境。故选A。【点睛】4. Can you come to a party on Saturday,
5、 Peter? Oh, _Im already going out, Im afraid.A. what a pity!B. dont ask!C. how come?D. so what?【答案】A【解析】【分析】【详解】考查交际用语。句意:-皮特,你周六能来参加聚会吗?-噢,真遗憾!到时候恐怕我已经出去了。A真遗憾!;B别问了!;C怎么会?;D那又怎样?根据句意可知,这里指可能参加不了聚会,因此此处表示“遗憾”,故选A。【点睛】这是一道考查交际用语的题目。命题贴近生活实际,考生容易联系生活实际进行解答。交际用语类的题目,做题时主要看答语的后半部分,答案的提示往往在后半句有所体现。本题而言,
6、根据“Im already going out”可知“我”到时候可能不在,由此可知,“我”不能参加晚会,这是一件令人遗憾的事情。5. How about dinner tonight? Its on me. _ .A. You are welcomeB. Oh, Id like toC. Well, Im afraid soD. Thats all right【答案】B【解析】【分析】【详解】考查交际用语。句意:-今晚去吃饭怎样?我请客。-行啊,我很乐意。A不客气;B我愿意;C恐怕如此;D没关系。在前句中对方提出一起去吃饭的建议,根据语境判断后句内容应该是说话人针对提议进行回答,由句意判断。故
7、选B。【点睛】提出建议有以下几种表达:What about .? How about.? Would you like to do sth ?等。同意别人提议的答语有:Sounds nice .It is a good idea .Why not ? Id like to等。第二部分阅读理解(共15 小题;每小题3分,满分45分)阅读下列短文,掌握其大意,然后从每题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项。AWhen my father was getting ready for work,our house was ruled by knocks and words.He used to com
8、e downstairs to breakfast.The morning paper lay beside his plate.He always read the “Deaths” first,and then he knocked once on the table.One of my sisters brought his bread,already buttered for him.Usually he said nothing,but once I heard him say,“I love you very much,Edith.I would love more if you
9、buttered my bread on both sides.”He read the paper all through breakfast.Two knocks on the table meant “I am ready for my tea.”If a single knock followed that meant,“More bread,please.”After breakfast he said,“Boots.”The paper was spread(展开) for him over the back of an armchair.Yesterdays paper was
10、put on the chair for his feet,and his boots were brought to him,freshly cleaned.He read standing at the same time putting on his boots.With one boot finished he said,“Bus.”At that point one of the girls went outside to the garden gate and waited there.Her job was to stop a bus when it came.It came e
11、arly sometimes and it had to wait for my father. “Overcoat,hat.”One of my sisters had already brushed his overcoat.Now she held it open for him.Another girl came with his hat,nicely brushed.“Handkerchief,pipe(烟斗).”They were brought and put,with his tobacco(烟草),into his pocket.He looked out of the wi
12、ndow and said either “Walking stick” or “Umbrella”.It was handed to him.Ready now,he was still reading the paper.He didnt put it down until he heard the shout “Bus coming!” Then he kissed my mother and went out.The girls breathed freely.How lucky a man was to have a wife and five daughters at home!6
13、. When the father made the first knock,he meant.A. he had begun to read the morning newspaperB. he was made to feel sad by the “Deaths” newsC. he would start to read the other parts of thepaperD. his breakfast should begin7. What does “Edith” refer to?A. A kind of bread.B. One of the writers sisters
14、.C. The writer.D. The writers mother.8. All the daughters were quite busy in the morning because .A. their father never helped themB. their father always gave different instructions at the same timeC. each of them had to start and finish her job just on timeD. they were not clever or quick enough to
15、 do their jobs9. What was the fathers favorite?A. Reading newspapers.B. Having bread buttered on both sides.C. Giving instructions.D. Being clean and tidy.10. From the story we may see that .A. the father was so lazy that he hardly did anythingB. the father was the “centre” of the familyC. every gir
16、l in the family was afraid to do wrong because they didnt know clearly enough what to doD. the father was hated by all his daughters【答案】6. D 7. B 8. C 9. A 10. B【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了父亲上班之前吃饭和准备出门情景,父亲总是不停地让她们做事情,而且他的命令仅限于几个字,甚至敲几下桌子。他的态度让一家人非常谨慎,他离开家后大家都松了口气,借此说明父亲是家庭的中心。【6题详解】推理判断题。根据第二段的“He always rea
17、d theDeathsfirst, and then he knocked once on the table. One of my sisters brought his bread, already buttered for him.(他总是先读Death,然后在桌子上敲一下。我的一个姐姐就把涂好了黄油的面包拿给他) 可推测,作者父亲在桌子上散一下的意思是他准备吃早饭了。故选D。【7题详解】词句猜测题。根据第二段中的“One of my sisters brought his bread,already buttered for him.Usually he said nothing,bu
18、t once I heard him say,“I love you very much,Edith (我的一个姐姐拿来他的面包,已经为他涂了黄油。通常他什么也没说,但一旦我听到他说:“我非常爱你,Edith)”可知,Edith是作者的一个姐妹的名字。故选B项。【8题详解】推理判断题。根据文章第三至五段的内容,尤其是第五段的“The girls breathed freely.(女孩们都松了一口气) 可知,作者的父亲早上一直在读报纸,他的五个女儿忙着为他准备早饭、拿鞋子、准备好烟斗和烟草、手杖或是雨伞,以及出门为他等车。每个孩子都有自己的任务,而且在他上班前必须按部就班准时完成,所以当父亲走后
19、她们都感觉很轻松。C. each of them had to startand finish her job just on time(她们每个人都必须准时开始以及结束自己的任务)是所有的女儿们都非常忙碌的原因,故选C项。【9题详解】推理判断题。根据第二段的“He read the paper all through breakfast.(他早饭时一直在看报纸) 和第四段的“Ready now, he was still reading the paper. He didnt put it down until he heard the shout Bus coming!(现在一切都准好了,
20、他依然还在读报纸。直到听到有人大喊公交车来了他才会把报纸放下)”可推测,作者的父亲非常喜欢读报。故选A项。【10题详解】推理判断题。根据文章的主要内容,尤其是倒数第二段的“Then he kissed my mother and went out. The girls breathed freely.(他亲吻我的妈妈然后出门。女孩们都松了口气) 和最后一段“How lucky a man was to have a wife and five daughters at home!(在家里有一个妻子和五个女儿,真是幸运) 可知,本文讲述了父亲上班之前吃饭和准备出门的情景,父亲总是不停地让她们做事
21、情,而且他的命令仅限于几个字,甚至敲几下真子。他的态度让一家人非常谨慎,他离开家后大家都松了口气。由此推测父亲是整个家庭的中心。故选B项。BA fellow speaker from California named Geri flew to Japan, in her favorite jeans and a casual jacket, to give her first speech. Fourteen hours later, four perfectly dressed Japanese gentlemen greeted her at Narita Airport. Smiling
22、 and bowing low, they handed her their business cards. With her bag in one hand, Geri took their cards with the other. She thanked them, glanced briefly at the cards, and put them into her jeans pocket quickly.When the five of them arrived at the hotel, they invited Geri to tea in the lobby (大厅). Wh
23、ile sipping tea, the gentlemen presented her with a small gift which she eagerly opened. She was thrilled with the gift and shouted excitedly, “Oh, its beautiful!” At this point, the four Japanese gentlemen stood up and, bowing only very slightly, said “Sayonara” and left immediately. Poor Geri was
24、left astonished. What did she do wrong?Everything! Her jeans were the first gaffe. Even if youre coming off a bicycle in Japan, you do not meet c1ients (客人) casually dressed. The second mistake was Geris handling of their business cards rudely. In Japan, the business card is one of the most importan
25、t communicative tools. It is always presented and accepted respectfully with both hands. However, Geri put their cards away much too quickly. In Japan, people use business cards as a conversation starter. You chat about each others cards and work and do not put theirs away until they gently and resp
26、ectfully place yours in safekeeping. Putting it carelessly into her jeans pocket was the ultimate disrespect.Then, the fourth horror of horrors was that Geri should not have opened the gift in front of her clients. In a land where saving face is critical, it would be embarrassing to discover the gif
27、t they gave was not as nice as the one they received. What is worse, Geri hadnt even given them a gift!11. In the four Japanese gentlemens eyes, Geri took their cards _.A. excitedlyB. embarrassinglyC. politelyD. disrespectfully12. Why did the four Japanese gentlemen leave Geri suddenly?A Because the
28、y couldnt bear Geris behavior any longer.B. Because they had finished the task.C. Because Geri had something more important to do.D. Because Geri felt embarrassed.13. What does the underlined word “gaffe” in Paragraph 3 probably mean?A. ignoranceB. sadnessC. mistakeD. carelessness14. The third mista
29、ke Geri made was that she _.A. used her own card as a conversation starterB. took her clients cards with one handC. kept her clients cards in a wrong placeD. met her clients in jeans15. What lesson can we draw from this story?A. Honesty is the best policy.B. Think twice before you take any action.C.
30、 When in Rome, do as the Romans do.D. Dont claim to know what you dont know.【答案】11. D 12. A 13. C 14. C 15. C【解析】这是一篇记叙文。本文主要讲述了一个叫Geri的美国人来到日本,因为不了解日本的礼仪文化而做的一些不合时宜的事。【11题详解】细节理解题。根据“The second mistake was Geris handling of their business cards rudely.”可知,第二个错误是格瑞粗鲁地处理他们的名片。在四位日本绅士的眼里,格瑞不敬地接过了他们的名片
31、。故选D。【12题详解】推理判断题。根据最后一段“Then, the fourth horror of horrors was that Geri should not have opened the gift in front of her clients. In a land where saving face is critical, it would be embarrassing to discover the gift they gave was not as nice as the one they received. What is worse, Geri hadnt even
32、 given them a gift!”可知然后,第四个可怕的是,格瑞不应该在她的客户面前打开礼物。在一个面子至关重要的国家,如果发现他们送的礼物没有收到的那么好,那就很尴尬了。更糟糕的是,格瑞甚至没有给他们礼物!由此判断出,这些男士认为Geri的做法极为不礼貌,已经无法忍受,所以离开了,故选A。【13题详解】词义猜测题。根据“What did she do wrong?”以及第三段所有列举的都是她做错的地方。所以划线词的意思是“错误”。可知选C。【14题详解】细节理解题。根据倒数第二段“Putting it carelessly into her jeans pocket was the u
33、ltimate disrespect.”可知,把它随便放进她的牛仔裤口袋是极大的不尊重。由此可知,格瑞犯的第三个错误是,她把客户给的卡篇放错了地方。故选C。【15题详解】推理判断题。本文主要讲述了一个叫Geri的美国人来到日本,因为不了解日本的礼仪文化而做的一些不合时宜的事。由此判断出,我们从故事中学到要入乡随俗。故选C。CIve loved my mothers desk since I was just tall enough to see above the top of it as mother sat doing letters. Standing by her chair, loo
34、king at the ink bottle, pens and white paper, I decided that the act of writing must be the most wonderful thing in the world.Years later, during her final illness, mother kept different things for my sister and brother. “But the desk,” she said again, “is for Elizabeth.”I never saw her angry, never
35、 saw her cry. I knew she loved me; she showed it in action. But as a young girl, I wanted heart-to-heart talks between mother and daughter.They never happened. And a gulf opened between us. I was “too emotional(易动感情的)”. But she lived “on the surface”.As years passed and I had my own family. I loved
36、my mother and thanked her for our happy family. I wrote to her in careful words and asked her to let me know in any way she chose that she did forgive me.I posted the letter and waited for her answer, none came.My hope turned to disappointment, then little interest and, finally, peace. It seemed tha
37、t nothing happened. I couldnt be sure that the letter had even got to Mother. I only knew that I had written it, and I could stop trying to make her into someone she was not.Now the present of her desk told me that she was pleased that writing was my chosen work though shed never been able to. I cle
38、aned the desk carefully and found some papers inside a photo of my father and a one-page letter, folded(折叠) and refolded many times. Give me an answer, my letter asks, in any way you choose, Mother, you always chose the act that speaks louder than words.16. The writer began to love her mothers desk
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
