广东省中山纪念中学2020-2021学年高二上段考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省中山纪念中学2020-2021学年高二上段考英语试题 WORD版含解析 广东省 中山 纪念 中学 2020 2021 学年 上段 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、中山纪念中学2022届高二上学期第一次段考英语试题考试时间:120分钟第卷第一部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AAuckland University Online Education What to ExpectMost Auckland University (AU) online programs are 100 percent online so that students do not come to the school campus.
2、 Instead, AU has designed a media-rich, easy-to-use learning environment through a Learning Management System (LMS). Discipline (纪律)With disciplined work habits, you are likely to succeed as an online student. It is up to you to log on to your course and meet your own deadlines. Time ManagementIn or
3、der to earn competitive grades, plan on spending a minimum of 20-25 hours a week on each course. AU courses operate on a seven-week schedule, with start dates in January, March, May, July, September and November. Students are able to complete two courses per semester by taking one seven-week course
4、at a time. Professional ConnectionsMany of the AU faculty (教员)who teach online have connections to industry, so the online learning environment ensures access to diverse expertise and practice. It includes an extensive network of professionals in a variety of industries.“I work as an IT manager. And
5、 right from the very beginning, every class I took was relevant to what I was doing at work. The wide range of courses gave me a strong foundation for my career development.”Jim Heilman, Computer Information Systems graduate TechnologyIt goes without saying that technology plays a vital role in onli
6、ne learning. You will need a high-speed Internet connection and basic computer skills. For specifics, please click here to visit our Technology page.1. How long does it take to complete one course?A. Seven weeks.B. One semester.C. Several months.D. At least 20-25 hours.2. What is the purpose of ment
7、ioning Jim Heilman?A. To recognize an excellent graduate.B. To set a good example to other learners.C. To prove benefits of professional connections.D. To show effective methods of online learning.3. Where is the text probably taken from?A. A course brochure.B. A college website.C. An academic magaz
8、ine.D. An online advertisement.【答案】1. A 2. C 3. B【解析】本文是应用文。文章介绍了奥克兰大学的在线教育的优势所在。【1题详解】细节理解题。根据第三段中的“Students are able to complete two courses per semester by taking one seven-week course at a time.”可知,一门课程需要七个星期来完成,学生每学期可以上完两门课程。即完成一门课程需要七个星期。故选A。【2题详解】推理判断题。根据第三段中的“The wide range of courses gave m
9、e a strong foundation for my career development.”可知,广泛的课程为Jim Heilman的职业发展奠定了坚实的基础。因此文章提到Jim Heilman的目的是为了证明与专业人士建立联系的好处。故选C。【3题详解】推理判断题。根据最后一段中的“For specifics, please click here to visit our Technology page.”可知,有关详细信息,请单击此处访问我们的技术学院的页面。因此文章可能来自一个大学网站。故选B。BMy mother always said, “You young men shoul
10、d explore your own country before stepping out into the world.” It seemed like a tough task. But luckily for me, Via Rail Canada offered youths between the ages of 18 and 25 the chance to ride the train across Canada for the month of July in 2017.I jumped at the opportunity and secured an inexpensiv
11、e ticket.Excitement was at its peak as I approached the train station on the morning when my 22-day adventure was to begin. I jumped on board the passenger vessel (车厢)like it was the train to Hogwarts in Harry Potter. The train headed west in search of our first destination the scenic town of Banff,
12、 Alberta. After just an hour on the train, desperation already came on me. The thought of three full days on those tracks broke my spirits. As I gazed out towards Lake Superiors glistening (闪闪发亮)waves, I decided if I was to be stuck in here, I would need to enjoy my time.Those three days turned into
13、 a summer camp on rails. Real friendships with the crew were born within that train. Stops were made in small, remote railroad villages. A large group of strangers turned travelling companions would rush towards the villages to reward our endless patience with local cuisine. At night, we would walk
14、to the glass-domed (玻璃穹顶)train car, which gave a scenic view of the night sky, untouched by light pollution.After three days, we arrived in Banff. Before my adventure of taking the train across Canada, if I could have skipped the travel and arrived at the destination, I would have. But that is no lo
15、nger true. Ive learned that the journey can be more enjoyable than the destination.4. What made the authors train trip possible?A. The encouragement from his mother.B. The attraction of the splendid scenery.C. A time-limited ticket offer for youths.D. His determination to face the tough tasks.5. Wha
16、t did the author experience after one hour on the train?A. Great joy.B. A dream-like trip.C. Unrealistic hopes.D. Faded enthusiasm.6. Which of the following best describes the author as a young man?A. Considerate.B. Adaptable.C. Smart.D. Determined.7. What has the author learned from his adventure?A
17、. To enjoy travelling on his own.B. To be content with train service.C. To skip to the final destination.D. To explore more in the process.【答案】4. C 5. D 6. B 7. D【解析】本文是记叙文。文章讲述了作者的旅行经历,作者的心态从盼望快速到达目的地转变为关注旅途中的快乐。【4题详解】细节理解题。根据第一段中“But luckily for me, Via Rail Canada offered youths between the ages
18、of 18 and 25 the chance to ride the train across Canada for the month of July in 2017.I jumped at the opportunity and secured an inexpensive ticket.”可知,对作者来说幸运的是,Via Rail Canada公司为18至25岁之间的年轻人提供了在2017年7月乘火车穿越加拿大的机会。作者抓住这个机会并获得了一张便宜的火车票。因此Via Rail Canada公司为青少年提供的限时的火车票使作者的火车之旅成为了可能。故选C。【5题详解】细节理解题。根据
19、第二段中的“After just an hour on the train, desperation already came on me. The thought of three full days on those tracks broke my spirits.”可知,在火车上仅一个小时之后,作者就已经感到绝望了。一想到要在火车上呆整整三天让作者很沮丧。即作者在火车上呆了一个小时后,其旅行热情开始下降。故选D。【6题详解】推理判断题。根据第二段中的“As I gazed out towards Lake Superiors glistening waves, I decided if
20、I was to be stuck in here, I would need to enjoy my time.” 和第三段中的“Those three days turned into a summer camp on rails. Real friendships with the crew were born within that train.”可知,当作者凝视苏必利尔湖畔闪闪发光的海浪时,作者决定如果要呆在这里,我需要享受我的时间。那三天变成了铁轨上的夏令营。与乘务员的真正友谊源于那列火车。由此可知,作者想办法度过在火车上的时间,使自己充满快乐。因此“适应性强”最能恰当地描述作者。
21、故选B。【7题详解】细节理解题。根据最后一段中的“Ive learned that the journey can be more enjoyable than the destination.”可知,作者明白了关注旅途中的快乐比盼望到达目的地更有趣。即作者明白了要在旅行中去探索更多的快乐。故选D。CPicture a young Chinese woman in a field, dressed in traditional hemp (麻布) clothing, as she picks flowers to create makeup for her cheeks. Imagine th
22、e same person making a bamboo sofa, cooking soy sauce and cooking up all sorts of delicious dishes.It may sound hard to believe, but such a person exists in modern China, and her name is Li Ziqi. On Dec 14, 2019 she won Person of the Year in the category of cultural influence awarded by China Newswe
23、ek.With a fan base of more than 21 million people on Sina Weibo and 7 million followers on video-sharing site YouTube, Li has made a name for herself in a series of videos that show off a pre-industrial Chinese way of life in rural Sichuan province. “I want to do my part to let more people know abou
24、t Chinese culture,” the blogger told C. “Much of the popularity of my videos owes to the attraction of Chinese culture.”Li seems to be a master of all kinds of skillscooking, painting, designing and farming. She raises silkworms to sew a quilt for her grandmother and grows plants. Many videos show h
25、er picking seasonal ingredients from her own garden and cooking them up with her wood-fired work. A warm bowl of soup for the winter, a lighter plate of noodles for the summer, Li follows the seasons in her cooking, as Chinas traditional 24 solar terms also do, and makes food suitable for the partic
26、ular climate.“She told the stories of Chinas culture and that of China.” the official Sina Weibo account of China Central Television noted. The success of Li Ziqi also comes from her “passion for life, for her home and for her culture”. Indeed, Lis simple pleasures amaze people living in the hustle
27、and bustle of big cities. “She leads a life that many dream of, but dont dare to give up their current life in exchange for,” iF wrote. Her handmade lifestyle is a fantasy for many. “In todays society, many feel stressed,” she told the South China Morning Post. “When they watch my videos at the end
28、of a busy day, I want them to relax and experience something nice, to take away some of their anxiety and stress.”8. Which of the following is true according to the passage?A. Li Ziqi enjoys 7 million followers on Twitter.B. Li Ziqi won Person of the Year awarded by Chinese government.C. Li makes su
29、itable food to follow the changes of climate.D. Lis video cant bring pleasures to people in big cities.9. What makes Lis video so successful at home and abroad?A. Her love for Chinese cultureB. Her confidence for Chinese cultureC. The attraction of her videosD. Her excellent ability of making handic
30、rafts10. What does the underlined words “hustle and bustle” in Paragraph 5 mean?A. noisy and stressful lifeB. busy but relaxing lifeC. fantastic and enjoyable lifeD. quiet and comfortable life11. Which of following statements does Li ziqi probably agree?A. Life in the countryside is more challenging
31、 than in big cities.B. Traditional wisdom is by no means outdated.C. Peace in mind makes life happier and easier.D. Learning how to cook seasonally is essential for survival in the countryside.【答案】8. C 9. A 10. A 11. B【解析】这是一篇新闻报道。文章介绍了12月14日,获得了中国新闻周刊颁发的文化影响力年度人物李子柒。她通过一系列展示前工业时代中国四川农村生活方式的视频而一举成名,
32、李子柒对中国文化的热爱让她的视频在国内外如此成功。【8题详解】细节理解题。根据第四段中“Many videos show her picking seasonal ingredients from her own garden and cooking them up with her wood-fired work. A warm bowl of soup for the winter, a lighter plate of noodles for the summer, Li follows the seasons in her cooking, as Chinas traditional
33、24 solar terms also do, and makes food suitable for the particular climate(很多视频都显示,她从自家花园里采摘时令食材,然后用柴火烹饪。冬天喝一碗温热的汤,夏天吃一盘清淡的面条,李玉莲像中国传统的24节气一样,按照季节来做菜,并做出适合特定气候的食物).”可知在许多视频中,她的烹饪会随着季节变化而变化,就像中国传统的24节气一样,她的食物也适合中国特定的气候。由此可知,C选项李子柒做出了适合的食物来适应气候的变化正确。故选C。【9题详解】细节理解题。根据第三段中“I want to do my part to let m
34、ore people know about Chinese culture,” the blogger told C. “Much of the popularity of my videos owes to the attraction of Chinese culture(这位博主告诉中国网,“我想为让更多的人了解中国文化尽自己的一份力。我的视频之所以如此受欢迎,很大程度上要归功于中国文化的吸引力。”)”可知,是李子柒对中国文化的热爱让她的视频在国内外如此成功。故选A。【10题详解】词义猜测题。根据 “She leads a life that many dream of, but don
35、t dare to give up their current life in exchange for,” iF wrote(凤凰网写道,“她过着许多人梦想的却不敢放弃自己现在的生活。”).” 对比上文“Lis simple pleasures amaze people living in the hustle and bustle of big cities.”可知,李子柒的简单乐趣让生活在嘈杂而紧张的大城市里的人们感到惊讶,她过着许多人梦想的却不敢放弃自己现在的生活。划线短语意思为嘈杂而紧张的生活。故选A。【11题详解】推理判断题。根据最后一段中“In todays society, m
36、any feel stressed,” she told the South China Morning Post. “When they watch my videos at the end of a busy day, I want them to relax and experience something nice, to take away some of their anxiety and stress(她在接受南华早报采访时表示,“在当今社会,很多人感到压力很大。当他们在忙碌的一天结束后看我的视频时,我想让他们放松,体验一些美好的东西,带走一些焦虑和压力”)”可知,根据李子柒的说
37、法,制作视频的主要目的是把压力大的人从焦虑和压力中解放出来,故而李认为,传统智慧能够帮助人们减轻压力和焦虑,决不是过时的。故选B。DFew people can resist the lure (诱惑) of a delicious ice cream, especially on a hot day. The only thing that spoils the fun is that the treat is hard to enjoy slowly often ending up with a sticky, melted mess. Now, researchers from Colo
38、mbias Pontificia Bolivariana University may have found an unlikely partner to help solve this age-old problem- cellulose fiber (纤维素) extracted from banana plant waste.Bananas, as you probably know, grow in bunches on a tree-like plant. Each bunch is attached to a central stalk, called a rahis (叶轴),w
39、hich is thrown once the fruit has been harvested. The team, led by Dr. Rotin Zuluaga Gallego, began by extracting cellulose nanofibrils (CNs) from powdered rachis. The tasteless, odorless macro fibers, thousands of times smaller than the width of a human hair, were then added in various concentratio
40、ns to 100 grams of ice cream mix.With the right amount of CNFs mixed in, the dessert lasted longer in its frozen state than conventional ice cream, extending both its shelf life and the amount of time the treat can be enjoyed. Even more exciting was that the fibers increased the stickiness of low-fa
41、t ice cream to levels higher than the full-fat one. Since this is what determines the frozen treats creaminess and texture, CNFs could help create healthier ice cream without compromising on taste.The researchers, who presented their findings at the American Chemical Society (ACS) meeting in New Orl
42、eans on March 21, 2018, next plan to investigate how different types of fat, such as coconut oil, affect the behavior of CNFs in other frozen treats.The Colombian researchers are not the only one working on creating a slower-melting ice cream. In 2015, scientists at the University of Dundee in Scotl
43、and found that a naturally occurring protein called BSIA (Bacterial Surface Layer A) was remarkably effective in keeping the treat frozen for longer periods of time. With both teams competing to be the first to get to market, the future of everyones favorite dessert certainly looks promising12. What
44、 prevents people enjoying an ice cream slowly?A. A kind of fiber from banana.B. The ice creams stickiness.C. The hot weather.D. The ice creams quick melting.13. Why were CNFs added to ice cream mix?A. To improve is flavor.B. To reduce its fat content.C. To make it melt more slowly.D. To add to its n
45、utrition.14. What can be inferred from the last paragraph?A. Ice cream with BsIA has been on sale at the market.B. Slowly enjoying an ice cream will soon become a reality.C. CNFs are more useful and effective than BslA.D. The Colombian research team has taken the lead in the competition with the Sco
46、ttish team.15. Whats the authors attitude towards the finding of CNFs?A. Positive.B. Casual.C. DefensiveD. Suspicious.【答案】12. D 13. C 14. B 15. A【解析】这是一篇说明文。文章介绍让冰激凌慢慢融化的方法。CNFs被加到冰激凌中是为了让它融化得更慢。慢慢享受冰淇淋将很快成为现实。【12题详解】细节理解题。根据第一段中The only thing that spoils the fun is that the treat is hard to enjoy s
47、lowly often ending up with a sticky, melted mess.“唯一破坏这种乐趣的是,这种美食很难慢慢享用,最后往往会变成黏糊糊、融化了的一团。”由此可知,冰淇淋的快速融化阻碍了人们慢慢享用冰淇淋。故选D。【13题详解】目的意图题。根据第三段中With the right amount of CNFs mixed in, the dessert lasted longer in its frozen state than conventional ice cream, extending both its shelf life and the amount
48、of time the treat can be enjoyed.“如果加入适量的CNFs,冷冻状态下的甜点比传统的冰激凌持续时间更长,不仅延长了保质期,还延长了享用的时间。”由此判断出,CNFs被加到冰激凌中是为了让它融化得更慢。故选C。【14题详解】推理判断题。根据最后一段最后一句With both teams competing to be the first to get to market, the future of everyones favorite dessert certainly looks promising“由于两支队伍都在争先进入市场,每个人最喜欢的甜点的未来看起来
49、都很有希望。”由此判断出,慢慢享受冰淇淋将很快成为现实。故选B。【15题详解】推理判断题。根据第三段最后一句Since this is what determines the frozen treats creaminess and texture, CNFs could help create healthier ice cream without compromising on taste.“由于这是决定冷冻食品的奶油和质地的因素,CNFs可以在不影响口味的情况下帮助创造更健康的冰淇淋。”由此判断出,作者对CNFs的发现持“积极的”态度。故选A。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.
50、5分) 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Exam anxiety is something that almost every person experiences during his or her student life. _16_However,if students spend all their time feeling anxious, a lot of valuable time would be wastedIn this competitive world,exams cause a tot of nervousness t
51、o students. For some, exam anxiety encourages them to work harder,while for others it may be the root for poor performance, leading to failure in exams and lack of confidence._17_They will have a low opinion of themselves even if they have prepared well.One of the most important methods of avoiding
52、exam anxiety is _18_Studying regularly for a few hours helps increase the confidence of studentsIf students are not able to handle anxiety, they can talk to their teachers and friends to relax themselves_19_Creating a peaceful a peaceful and relaxing atmosphere at home can be equally helpful._20_Stu
53、dents tend to avoid sleep or they dont have meals due to anxiety, but it is harmful to their study and health. Its better that students should plan their time reasonably and take proper breaks between studyingA. In fact,some students are anxious by nature.B. to communicate with others.C. Little anxi
54、ety helps one concentrateD. To sleep and eat well is equally important.E. to prepare well in advance .F. Fairing to handle it may result in poor academic performance.G. Parents also avoid putting pressure on their kids to do well.【答案】16. C 17. A 18. E 19. G 20. D【解析】这是一篇说明文。本文主要是为那些有考试焦虑症的同学提出几点建议。【
55、16题详解】下文“However, if students spend all their time feeling anxious, a lot of valuable time would be wasted”(但是学生花费他们所有的时间感到焦虑,很多宝贵的时间就会被浪费。)与C. Little anxiety helps one concentrate.(小小的焦虑可以帮助一个人集中精力。)承接自然,上下文构成明显的转折关系,选项中的little对应下文的all their time。故选C。【17题详解】下文“They will have a low opinion of themse
56、lves even if they have prepared well.”(即使他们已经准备好了,他们仍然对自己评价很低。)与A. In factsome students are anxious by nature(事实上,一些学生的焦虑是天生的。)承接自然,因为天生焦虑,所以即使做充分了准备,还是不自信。故选A。【18题详解】根据下文“Studying regularly for a few hours helps increase the confidence of students”(有规律地学习几个小时有助于增加学生的自信)和“Creating a peaceful and rel
57、axing atmosphere at home can be equally helpful.”(在家创设一个宁静和放松的氛围也同样有用)可知,下文提出的两个建议是让学生通过提前准备来避免焦虑。E.to prepare well in advance(提前做好准备)符合语境。故选E。【19题详解】结合本段所提到的各种准备建议可知,设空处也是建议之一,G. Parents also avoid putting pressure on their kids to do well(父母也应该避免为了让孩子一定要做好而给他们压力。)符合段落大意,故选G。【20题详解】设空处为本段主旨句,根据下文“S
58、tudents tend to avoid sleep or they dont have meals due to anxiety,but it is harmful to their study and health.Its better that students should plan their time reasonably and take proper breaks between studying ”(学生倾向于不休不眠或他们因焦虑而吃不下饭,这对他们的学习和健康都有害。学生最好合理计划自己的时间,学习之余适当休息)可知,本段主要讲述吃好、睡好都很重要。D. To sleep
59、 and eat well is equally important.(睡好和吃好同等重要)可以作为本段主旨句。故选D。第二部分 英语知识运用(共四节,满分75分) 第一节 完形填空(共 20小题;每小题 1.5 分,满分30分) In the corner of my desk is a note, slowly yellowing from time. It is a card from my mother, with enough impact to _21_ my life forever. In it, she praises my abilities as a writer.The
60、 word “but” never _22_; however, the word “and” is there many times.Every time I read it, I am _23_ to ask myself how many times Ive “but-ted” my own _24_.Although our eldest daughter usually got all As, teachers would always suggest that she _25_ too much in class. I always forgot to ask them if sh
61、e was making _26_. Instead, I would _27_ her with, “Congratulations! Your Dad and I are very _28_, but could you try to talk less in class?”Ive noticed that other _29_ do the same thing. “The hockey team won, but Mike should have made that last _30_.” “Amys the homecoming queen, but now she wants to
62、 buy a new dress.” But, but, but.What I _31_ from my mother is to start thinking “and, and, and”. For example: “The hockey team won, and Mike did his best the whole _32_.” “Amys the homecoming queen, and shes going to look _33_!”“But” feels bad, “and” feels good. When our children feel _34_ about wh
63、at they are doing, they do more of it.This is not to say that children dont need or wont _35_ their parents _36_. They do and they will. When those expectations are _37_, amazing things happen.“No more buts!” is a(n) _38_ to put our attention on what is _39_ about our children.And if I ever forget,
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-386738.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2022春三年级语文下册 课外阅读专项测试卷习题课件 新人教版.ppt
