山东省2021届高三英语上学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 2021 届高三 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省2021届高三英语上学期期中试题(含解析)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。听力第一节(共5小题;每题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相
2、关音频,请去附件查看】What will the man do at 8:00?A. Work in the office.B. Have dinner with Mike.C. Go out with the woman.【答案】A【解析】【原文】W: Hey, Jason, do you want to join Mike and me for dinner? We are going to the Rose Restaurant at 8:00.M: I have to work till 8:30, but why dont I meet you afterwards?2. 【此处可播
3、放相关音频,请去附件查看】What does the woman dislike about the shirt?A. The color.B. The design.C. The price.【答案】B【解析】【原文】M: Id like to buy a shirt. Look, this purple shirt is in an interesting color and the price is reasonable.W: Yes, but the color is prettier than the design.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the
4、speakers mainly talking about?A. Garys works.B. Garys application.C. Garys list of samples.【答案】B【解析】【原文】W: Hi Gary, how is your application going? Have you heard anything yet?M: It seems that Im on the short list. Now the selection board wants to see some samples of my published works.4. 【此处可播放相关音频,
5、请去附件查看】What did the man plan to do on March 1st?A. Apply for some classes.B. Call the travel agent.C. Go to the mountains.【答案】C【解析】【原文】M: I just called the travel agent. Its all set. On March 1st, Im heading for the mountains for an entire week.W: Have you checked the academic calendar because my cl
6、asses arent over till the seventh?5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Why does Amy plan to go to Rome?A. To work.B. To travel.C. To study.【答案】C【解析】【原文】M: Hi, Amy. What are you reading? Is that an Italian grammar book?W: Yeah. Im trying to teach myself some Italian, because Im going to Rome next semester.M: Whats t
7、he reason for this sudden interest in Italy?W: Well, actually I was planning to take some courses about medieval (中世纪的) architecture, and it was said that Rome is the best in that field.第二节 (共15小题;每题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟
8、;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What course wont the girl attend?A. African music.B. Business.C. Basic Spanish.7. On which days does the girl have advanced piano classes?A. Mondays.B. Tuesdays.C. Thursdays.【答案】6. B 7. A【解析】【原文】M: Hi, Julie. How are you doing?W: W
9、ell, pretty busy.M: Did you register for the new term?W: Yeah, I registered this morning.M: Going to take any business classes?W: No, I dont think so. Im going to take African music. It meets on Tuesday, Thursday and Saturday every week.M: Hmm. Well, any piano classes?W: Yeah, Im taking advanced pia
10、no. It meets every Monday.M: How about the basic requirement courses?W: Im going to take English composition and basic Spanish.M: Sounds like a full schedule!W: Yeah, Im going to be really busy.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Which family holiday does the man recommend?A. The one on the 18th.B
11、. The one on the 19th.C. The one on the 20th.9. Where will the woman probably go?A. France.B. Spain.C. Greece.10. What do we know about The Hotel Playa?A. It is a five-star hotel.B. It has its own beach.C. It has a swimming pool.【答案】8. A 9. B 10. C【解析】【原文】W: Do you have any family holidays for next
12、week?M: Lets see. There is one on the 18th. The 19th is full and the 20th is no good because its just for two people.W: Where are the holidays?M: France, Spain and Greece. The cheapest holiday is in France but this is in an apartment. If you want to stay in a hotel, it will cost less to go to The Ho
13、tel Playa in Spain.W: OK. What kind of hotel is it?M: It has three stars. It doesnt have its own beach but it has its own swimming pool and childrens club.W: Thats OK.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. Where does the conversation take place?A. In a shop.B. At home.C. At a TV station.12. What doe
14、s Bob like doing?A. Playing tennis.B. Taking pictures.C. Riding bikes.13. What did the woman dream of being?A. A shop owner.B. A bank clerk.C. A tennis player.【答案】11. A 12. B 13. C【解析】【原文】M: Hello, Mary.W: Come on, Ken. Its time to go.M: Wait a moment, please. I just have to close up the shop. By th
15、e way, can you give my brother a ride home tonight after the game?W: Of course. You mean Bob is coming, too?M: Yeah. He wants to take some pictures. Hes really interested in photography.W: Oh. Does he want to be a photographer after graduation?M: Yes, he wants to work for a TV station.W: That sounds
16、 like an interesting job.M: I guess so. But a lot of people want to be photographers, too. He has to work hard.W: But itll be really nice if he can work at something hes interested in. I wanted to be a tennis player, but now I work in the bank.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. How long has Loui
17、se been working at the center?A. About six months.B. About one year.C. About two years.15. How did Louise feel when she started working at the center?A. Excited.B. Nervous.C. Confident.16. What is the most rewarding part of the job?A. Seeing children have a lot of fun.B. Thinking of new things for c
18、hildren to do.C. Helping the less able children achieve more.17. What does Louise say about working at night?A. Its unfair for her to do it.B. Its something that she enjoys.C. Its a necessary part of the job.【答案】14. C 15. B 16. C 17. C【解析】【原文】M: I have with me this evening Louise Graham, a group lea
19、der at Ravensfield Outdoor Adventure Center for children. Louise, how long have you been there?W: Well, before I first went there, two years ago, I thought Id probably only stay for a year, but after six months or so I really started to enjoy the job. So Ive been there ever since. To be honest, I wa
20、s lacking in self-confidence, and when I first arrived, I was a bit worried about making mistakes. I was frightened I might put the children in danger because of my inexperience.M: Whats the best thing about your work?W: One thing I like is seeing them have so much fun, even if sometimes their behav
21、ior isnt perfect. And I can suggest activities that havent been tried before. But there are always some children who havent quite got as much ability as others, and for me the most rewarding part of the job is getting them to succeed in things they havent managed to do before. Its hard work though.
22、Sometimes you are on duty at night.M: Mmwhat do you think about that?W: Well, I cant say I look forward to starting work at 10:00 pm, but the kids have to be looked after 24 hours so someone has to do it and all the staff take turns.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】18. What organizations used to hav
23、e a lot of power?A. Newspapers and publishers.B. Universities and bookstores.C. Libraries and printing companies.19. Why do many city people like e-books?A. They are cheaper.B. They are easier to carry.C. They are more interesting.20. What can we learn about Borders Group?A. They were bought by a te
24、ch company.B They used to have more than 600 stores.C. They made billions of dollars this year.【答案】18. A 19. B 20. B【解析】【原文】M: Books have always been an important part of peoples lives. Libraries were important parts of both universities and town centers, and many of the first successful companies i
25、n modern times made their money by selling books. Like newspapers, publishers used to have a lot of power and influence, but nowadays, the companies that control digital information seem to have taken over. In particular, e-books have replaced traditional books for most modern readers, especially in
26、 big cities, for whom everything has to be easy to carry and convenient to use. Tech companies like Amazon and Apple sell “e-readers” that can contain thousands of books, and their online stores list millions of titles, far more than any bookstore could ever hold. As more and more people buy compute
27、rs, smart phones, and tablets, the market for e-books continues to grow. Many traditional book publishers and bookstores have gone out of business. For example, Borders Group used to be one of the largest bookstores in the United States, with more than 600 locations and billions of dollars in sales
28、every year. But after e-books appeared, they started losing money and had to close all their stores.第一部分 阅读(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AThe Hitchhiker s Guide to the Galaxy (HG2G) by Douglas AdamsThis is a comedy science-fiction series about a mans adventure
29、s in space. It was initially a radio comedy broadcast on BBC Radio 4. It is extremely funny and inventive, and has a very British sense of humor, whose true meanings foreign readers can hardly make out though it has been translated into French and Italian and so on. But when I read it I feel a stron
30、g connection to my home. It was published in paperback by Pan Books, after BBC Publishing had turned down the offer of publishing a novelization, an action they later regretted.The Secret Garden by Frances Hodgson BurnettHave you ever read a description of a landscape or countryside that made you fe
31、el like you were actually there? For me, this book does exactly that. It is about a young girl who is taken to live in a big house in my hometown and discovers a secret garden.Daddy-Long-Legs by Jean WebsterThis book takes the form of a series of letters, and follows the story of a young orphan(孤儿),
32、 Judy, as she goes to university and discovers a whole world of new experiences. This book always reminds me of my family, especially my mother, because she used to read it to me when I was ill in bed.The Railway Children by E. NesbitThis was one of my favorite books when I was younger, and for this
33、 reason it still strongly reminds me of England and my childhood. It is also set in Yorkshire where I was born and spent my childhood, and follows three children living next to a railway and their adventures.21. What do we know about HG2G?A. It was based on true adventures.B. Its language is abstrac
34、t and inventive.C. Its humor is hard for foreigners to understand.D. It was adapted for radio after being published.22. Which books are set in the same place?A. Daddy-Long-Legs & HG2G.B. The Secret Garden & The Railway Children.C. The Secret Garden & HG2G.D. Daddy Long Legs & The Railway Children.23
35、. What do all the books have in common?A. They follow childrens adventures.B. They are British countryside series.C. They refer to the authors childhood.D. They bring memories of home to the author.【答案】21. C 22. B 23. D【解析】本文是一篇应用文。作者主要介绍了四本他喜爱的书。【21题详解】细节理解题。根据The Hitchhikers Guide to the Galaxy这本书
36、的介绍中的内容“has a very British sense of humor, whose true meanings foreign readers can hardly make out”可知,这本书的语言具有典型的英式幽默,外国读者很难理解其真正的含义。银河系漫游指南这本书中的幽默外国人很难理解。故选C。【22题详解】细节理解题。根据The Secret Garden这本书的介绍中的“It is about a young girl who is taken to live in a big house in my hometown(它是关于一个年轻的女孩住在我家乡的一所大房子里的
37、故事)”和The Railway Children这本书的介绍中的“It is also set in Yorkshire where I was born and spent my childhood(故事发生在我出生和度过童年的约克郡)”可知,这两本小说的故事均发生在文章作者的家乡,即英国的Yorkshire,故选B。【23题详解】推理判断题。作者对这四本书进行介绍的时候分别提及“when I read it I feel strong connection to my home(当我读到它的时候,我感到与我的家乡有强烈的联系)” “in my hometown(在我的家乡)” “This
38、 book always reminds me of my family, especially my mother(这本书总是让我想起我的家人,尤其是我的母亲)” “reminds me of England and my childhood(让我想起了英格兰和我的童年)”,由此可知,当作者读这些书的时候,它们的故事内容会让作者想起自己的家乡,故选D。BJessica Burks home is full of opportunities. Packaged slime(黏土) in a variety of colors and pleasant smells lines one wall
39、 of living room, and, in the designated “slime room” workspace in the back, bottles of fragrance oil are arranged in rows, next to glue and an industrial-size kitchen mixer.But its not the amount of slime in Burks house that shocks people, she said. Its that her 15-year-old daughter, Samantha Zumwal
40、t, is in charge of their enterprise. The mother-daughter team run Samanthas Slime Shop at home and the demand for their products helps them earn six figures a year. Samanthas slime, offered in a rainbow of colors and a range of textures(质地), is in high demand. Since she started her business, shes ma
41、de more than 24,000 sales on Etsy. The customers are generally young between 9 and 12 years old, Burks said, though some adults and teens buy slime, too. Some customers buy Samanthas slime because they say playing with it is calming. Others want it because it gives them something to do with their ha
42、nds.Last year, Nichole Jacklyne, a social media blogger, who reviews slime and provides DIY lessons for hundreds of thousands of followers, reviewed Samanthas product in a video. After Jacklynes video, orders poured into Samanthas shop, Burks said.However, Samanthas mom was initially resistant to th
43、e girls slime ambitions. It took months for Samantha to convince her mom to buy the key materials to make slime. “I told her no for months,” Burks said. Finally, Burks gave in. She had been laid off from her job as an accountant, and the two dove into the slime business. Now, Burks is proud of Saman
44、tha for running the business so well, “I hope she can meet all of her business goals whether thats still running the slime enterprise, or buying another business out, or starting a new business,” she said. “Whatever her dreams are is where I want her to be.”24. Why does the author specifically descr
45、ibe Jessica Burks home in Paragraph 1?A. To stress the amount of slime there.B. To present how special her home is.C. To introduce Samanthas slime business.D. To show the business opportunities of slime.25. What do we know about Samanthas slime from the text?A. It only wins popularity with kids.B. A
46、ll adults buy it just for recreation.C. Social media contributes greatly to its sales.D. It helps Samantha get more followers on the Internet.26. How does Jessica Burks attitude to Samanthas slime business change?A. WorriedFavorable.B. DoubtfulObjective.C. NegativeCautious.D. DisapprovingSupportive.
47、27. What is the passage mainly about?A. Samanthas slime business is a success.B. Samantha promotes her slime online.C. Playing with slime puts people at ease.D. Jessica Burks quits to run her slime business.【答案】24. C 25. C 26. D 27. A【解析】本文是一篇记叙文。本文讲述了15岁的Samantha在妈妈的帮助下,在家开店售卖不同颜色和气味的黏土,并获得成功的故事。【2
48、4题详解】推理判断题。阅读文章可知,第一段描述了Burks家有各种颜色的黏土及制作材料。再根据下文内容,尤其是第二段中的“But its not the amount of slime in Burks house that shocks people, she said.” “The mother-daughter team run Samanthas Slime Shop at home and the demand for their products helps them earn six figures a year.(但并不是Burks家的黏土量令人震惊,她说:“母女团队在家经营S
49、amantha的黏土店,对她们产品的需求,帮助她们每年挣6位数的收入。)”可知,作者写作第一段的目的是引出对Samantha黏土生意的介绍,故选C。【25题详解】细节理解题。根据第三段的内容,尤其是“After Jacklynes video, orders poured into Samanthas shop”可知,社交媒体博主Jacklyne在网上的点评视频使得Samantha的黏土商店获得了大量订单,故社交媒体促进了Samantha的黏土销量上涨,即社交媒体对其销售贡献巨大。故选C。【26题详解】细节理解题。根据最后一段中的“Samanthas mom was initially res
50、istant to the girls slime ambitions” “I told her no for months”可知,Samantha的妈妈一开始对Samantha的黏土事业是抵制的;再根据最后一段中的“Now, Burks is proud of Samantha for running the business so well”可知,现在Burks对Samantha的作为感到自豪,故可看出Samantha的妈妈现在十分支持Samantha的黏土事业。Jessica Burks对Samantha的黏土生意的态度经历了由反对到支持。故选D。【27题详解】主旨大意题。通读全文,尤其
51、根据第二段中的“Samanthas slime, offered in a rainbow of colors and a range of textures(质地), is in high demand. Since she started her business, shes made more than 24,000 sales on Etsy.(Samantha的黏土以彩虹色和多种质地供应,需求量很大。自从她创业以来,她在Etsy上的销售额已经超过了24000。)”可知,本文主要讲述了15岁女孩Samantha Zumwalt开设的黏土商店大获成功的故事,故A项“Samantha的黏土
52、生意很成功”最能概括文章大意。故选A。CAs reported in JAMA Surgery, the researchers discovered that e-scooter(电动摩托车) injury rates had increased dramatically in just four years, rising from 6 per 100,000 in the population to 19 per 100,000. Of the estimated 14,651 e-scooter-related injuries in 2018, 4,658, or 32%, invo
53、lved the head. “While most people recover from head injuries, there is going to be a subset with long-term disability and life changes,” said Dr. Benjamin Breyer.Dr. Benjamin Breyer of the University of California, Los Angeles, pointed to a 2019 analysis of the data from two hospitals in Southern Ca
54、lifornia, which found just 4.8% of injured e-scooter riders were wearing helmets.Dr. Joann Elmore, a professor of medicine at the University of California, Los Angeles, believed that most e-scooter users are probably unaware of the risks. To make the point, she described a photo taken by a colleague
55、. “There were two riders on an e-scooter,” she said. “No one had shoes on. There were no helmets. And the woman in front had a baby in a baby carrier.”The new report highlights the need for more research on new technologies, said Dr. Guohua Li, a professor of epidemiology(流行病学).“Just as there is a g
56、lobal network of experts working on infectious diseases, there needs to be a similar program devoted to the surveillance(监视,监察) and prevention of injuries caused by merging technologies products and lifestyles, such as e-scooters, e-sports, etc.,” Li said in an email.“The challenge for researchers a
57、nd policymakers is to keep up with the ever-changing society and protect the public from unnecessary harm caused by new technologies and products without hindering innovation,” he added.28. What can we know from the passage?A. E-scooter injury rates had increased due to speeding.B. 32% of injured e-
58、scooter riders werent wearing helmets.C. There is a program devoted to the prevention of injuries caused by advanced technologies.D. Protection and innovation are of equal importance.29. What can we infer from Dr. Joann Elmores comments?A. She is an anti-scooter.B. The woman in front was pregnant.C.
59、 She is concerned about the e-scooter users.D. Most e-scooter riders often drive at high speed.30. What does the underlined word “hindering” probably mean?A. Preventing.B. Limiting.C. Developing.D. Making progress.31. Whats the authors main purpose of writing the passage?A To arouse peoples awarenes
60、s of the risks and self-protection.B. To introduce a new way of transport e-scooters.C. To ask people not to ride e-scooters any more.D. To urge policymakers to make laws as soon as possible.【答案】28. D 29. C 30. B 31. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了一项调查结果近几年来,驾驶电动摩托车导致的受伤率急剧上升。专家称,这项新的调查结果强调了需要对新技术进行更多的研究,
61、既要保护公众不受到来自新技术和产品的危害,又要避免阻碍技术创新。【28题详解】推理判断题。根据最后一段 “protect the public from unnecessary harm caused by new technologies and products without hindering innovation”可知,在不妨碍创新的情况下保护公众免受新技术和新产品造成的不必要伤害,由此可知,保护和创新同等重要。故选D。【29题详解】推理判断题。根据第三段中的“most e-scooter users are probably unaware of the risks”可知,Dr.
62、Joann Elmore认为大多数电动摩托车骑手很可能没有意识到危险。接下来,为了说明这一点,她对一张照片进行了描述。结合描述的内容可推知,她很担心电动摩托车骑手,故选C。 【30题详解】词义猜测题。根据上文提到的要建立监管和预防伤害的项目以及最后一段的内容可知,此处说的是研究者和政策制定者所面临的挑战是紧跟瞬息万变的社会,保护大众免受新科技、新产品造成的不必要伤害的同时又不妨碍科技创新,hinder侧重指“to make it difficult for sb. to do sth. or sth. to happen”即“阻碍做某事”,此处说的是阻碍(限制)创新,而不是阻止创新,故排除A项
63、。故选B。【31题详解】推理判断题。根据第一段中的“ Of the estimated 14,651 e-scooter-related injuries in 2018, 4,658, or 32%, involved the head. “While most people recover from head injuries, there is going to be a subset with long-term disability and life changes ”可知,2018年与电动摩托车有关的受伤事故中,有32%的事故涉及头部受伤,多数伤员即使从头部伤害中恢复过来,也将遭受
64、长期的残疾或在生活上发生改变,故作者写这篇文章旨在唤起人们的危险意识和自我保护意识。故选A项。【点睛】DOur ability to collect data gets far ahead of our ability to fully use it, yet data may hold the key to solving some of the biggest global challenges facing us today.Take, for instance, the frequent outbreaks of waterborne diseases as a consequence
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2022五年级语文上册 第六单元 习作:我想对您说教学课件 新人教版.pptx
