四川省成都市树德中学2022届高三上学期10月阶段性测试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省成都市树德中学2022届高三上学期10月阶段性测试英语试题 WORD版含解析 四川省 成都市 树德 中学 2022 届高三 上学 10 阶段性 测试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2022j2四川省成都市树德中学高三上学期10月阶段性测试英语试题考试时间:120 分钟 满分:150 分第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,共7.5分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What will the woman do this weekend?A. Do some surveys.B. Organize the information.C. Plan out
2、 her project.【答案】B【解析】【原文】M: Are you sure youre going to be able to finish your project by next Wednesday?W: I should be able to. I have done two surveys and will organize the information this weekend.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How many students took the exam last Friday?A. 18.B. 22.C. 40.【答案】C【解析】【原文】W:
3、How many students took the exam last Friday?M: Well, let me see. Not all of the students showed up. I believe that we had 22 from the Middle East and 18 from Latin America.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What will the man do about his foot?A. Get an X-ray.B. Ice it.C. Call a doctor.【答案】B【解析】【原文】W: Your foot do
4、esnt look good, Scott. Did you call the doctor? Something could be broken.M: Ive already had an X-ray. The doctor said I should put something cold on it.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the man confused about?A What to wear.B. Where to eat.C. When to go to school.【答案】A【解析】【原文】M: Im a little confused abo
5、ut what to wear to this dinner tonight. I was told it was at a fancy restaurant.W: I dont think you need to wear a suit, but I also wouldnt dress like you do when you go to school.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are the speakers mainly talking about?A. When they should bring things on the plane.B. What is
6、 not allowed in checked bags.C. Why new regulations are made in Canada.【答案】B【解析】【原文】W: I cant believe they wouldnt let me bring my portable charger in my checked luggage. Is that for every airline, or is that just Air Canadas policy?M: Those are the rules for everyone on every airline. Regulations a
7、re much stricter now than they used to be.第二节(共15小题;每题1.5分,满分22.5分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟:听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What did the man have trouble doing?A. Reading.B. Seeing road signs.C. Seeing the te
8、levision screen.7. How did the man get his eye problem?A. It happened over time.B. It runs in the family.C. He injured his eyes.【答案】6. B 7. A【解析】【原文】W: So, youre having problems with your sight? Did you hurt your eyes recently?M: Not that I know of. Yesterday, when I was driving, I noticed I couldnt
9、 see the road signs clearly. My parents eyes are perfect, so I dont know what this could be.W: Okay. Normal vision is what we call 20/20 vision. That means you can see things clearly up to 20 feet away. Do you have any trouble seeing the television screen or reading?M: Not really. Does that mean Im
10、far-sighted, because I have trouble seeing things far away?W: Its the opposite. You are near-sighted. It usually runs in the family. But in your case, it just developed over time.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Who was a professor of English literature?A The womans mother.B. The womans father.
11、C. The womans grandfather.9. How much money are the stamps worth?A. About $1000.B. About $10,000.C. About S100,000.【答案】8. C 9. B【解析】【原文】M: You have an amazing collection of old books. There are a lot of them I havent read before.W: My mother saved them from her fathers study. He was a professor of E
12、nglish literature. Personally, I prefer the more modern stuff.M: Thats cool. I might have to borrow some of these sometime.W: Most of them are original copies, so theyre not meant for reading anymore.M: I understand. My mother has a stamp collection she started when she was little, and Im not allowe
13、d to touch them. They were worth a thousand dollars at one point.W: Theyve got to be worth twice as much now. M: About ten thousand, actually. But thats nothing compared to these. They must be worth ten times that. Thats a lot of money.W: Maybe, but I would never sell these so dont get any ideas!听下面
14、一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. What is the mans attitude towards learning English?A. Confident.B. Afraid.C. Cautious.11. What does the man learn from the most?A. Popular TV shows.B. News shows.C. Extra classes.12. What is the woman?A. She is a waitress.B. She is a tutor.C. She is a reporter.【答案
15、】10. A 11. A 12. C【解析】【原文】W: Your English level has really improved lately. You must be taking extra classes in your spare time.M: I havent, actually. I just try to put myself in as many situations as possible.W: Really? What do you mean?M: Well, I watch all the TV shows that everyone likes. Then, I
16、 try to have conversations about them.W: Good for you. What about all difficult language in TV shows?M: Every time I hear a new word, I look it up on the Internet.W: If I was learning a new language, I would be afraid to make mistakes.M: You cant think like that. You need to make mistakes so you can
17、 learn from them.W: You know what? You should tutor foreign students. I bet you could make a lot of money.M: I already have a job as a waiter. One day, I hope to be a reporter like you. That is why I am joining the news club at school.W: I bet you can do anything you want.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频
18、,请去附件查看】13. Which season does the woman prefer?A. Summer.B. Fall.C. Winter.14. What are the speakers doing?A. Walking their dogs.B. Driving around.C. Running.15. Where did the speakers plan to reach?A. Lost Lake.B. Rocky Point.C. The Arrowhead Trail.16. Where do the speakers see the red dot?A. On a
19、map.B. In the forest.C. On a road sign.【答案】13. B 14. C 15. A 16. A【解析】【原文】W: This is so much nicer than what Im used to. I wish I could be out here every day.M: Its peaceful, isnt it? No cars, no houses, no people. Just us and nature.W: This is my favorite time of year. Not only are the colorful lea
20、ves beautiful to look at, but its also the perfect temperature.M: I prefer summer. I can exercise in the morning or in the evening, and its never too cold. Sometimes I take my dog Barney with me.W: I should take my dog out here in the winter. He loves playing in the snow, and I bet hes tired of walk
21、ing around our neighborhood.M: Slow down for a moment. All this running is making me short of breath.W: But weve only been running for half an hour. Can we get to Lost Lake by midday?M: Ill show you where we are on this map. Were on the Arrowhead Trail, and the red dot is us.W: Wow. We arent even ha
22、lfway to Lost Lake.M: We can still go there, like we planned. Or we can turn right, and go all the way to Rocky Point. Are you up for it?W: I can do it if you can.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What is the name of the schools basketball team?A. The Eagles.B. The Peacocks.C. The Pandas.18. What
23、 did the school raise money for?A. A hospital.B. Womens equality.C. The science fair.19. Who won the award for excellence in English?A. Greg.B. Shannon.C. John.20. When might the announcement take place?A. In February.B. In April.C. In June.【答案】17. C 18. A 19. B 20. C【解析】【原文】Welcome to our annual st
24、udent achievement awards. Here are our amazing award winners! In February, our school won the Peacock Award at the State Art Competition. In April, our basketball team won the league championships. It is the second year in a row that our Pandas beat the Eagles, our schools toughest competitor. And j
25、ust recently, our drama class held their last performance of Beauty and the Beast. With those ticket sales, we raised seven thousand dollars for the Childrens Hospital. Great job, everyone! Now for the award for Best Athlete. For the boys, John Jenkins, our basketball team captain. For the girls, Mo
26、lly Rice. She came in second place in the state ping-pong championships. For outstanding achievement in science.Greg Anderson. He won S500 at the science fair by building a remote-controlled airplane. Shannon Jackson won for excellence in English, for her essay on womens equality. Please come up and
27、 collect your awards. Well, thats it, folks. Have a great summer!第二部分 阅读理解 (共二节,满分 40分)第一节 (共 15小题;每小题2分,满分 30分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C和 D 四个选项中选出最佳选项。AAn egg sinks to the bottom if you drop it into a glass of ordinary drinking water but what happens if you add salt? The results are very interesting and
28、 can teach you some fun facts about density(密度)What youll need:* One egg * Water * Salt * A tall drinking glassInstructions:Pour water into the glass until it is about half full.Mix in lots of salt(about 6 tablespoons)Carefully pour in plain water until the glass is nearly full (be careful not to mi
29、x the salt water with the plain water)Gently lower the egg into the water and watch what happens.Whats happening?Salt water is denser than ordinary tap water. The denser the liquid is, the easier it is for an object to float in it. When you lower the egg into the liquid it drops through the normal t
30、ap water until it reaches the salt water, and at this point the water is dense enough for the egg to float. If you were careful when you added the tap water to the salt water, they would not mix, enabling the egg to amazingly float in the middle of the glass.21. Which of the following is the CORRECT
31、 order?_Mix in lots of salt.Gently lower the egg into the water.Carefully pour in plain water until the glass is nearly fullPour water into the glass until it is about half full.A. B. C. D. 22. Why can the egg float in the water according to the passage?_A. Because ordinary tap water is denser than
32、salt water.B. Because ordinary tap water is as dense as salt water.C. Because the denser the liquid is, the easier it is for an object to float in it.D. Because the more the liquid there is, the easier it is for an object to float in it.23. What will happen if you drop an egg into a glass of water w
33、ith about 6 tablespoons of salt? _A. It will float in the water.B. It will sink to the bottom.C. Nothing will happen.D. The result is not known.【答案】21. B 22. C 23. A【解析】【分析】本文是一篇说明文,是一个关于密度的鸡蛋实验。【21题详解】细节理解题。根据Instructions部分的“Pour water into the glass until it is about half full.Mix in lots of salt(
34、about 6 tablespoons)Carefully pour in plain water until the glass is nearly full (be careful not to mix the salt water with the plain water)Gently lower the egg into the water and watch what happens.(将水倒进玻璃杯直到半满。加入大量的盐(大约6汤匙)。小心地倒入白水,直到杯子几乎满了(注意不要把盐水和白水混合)。轻轻地把鸡蛋放入水中,看看会发生什么。)”可知,正确的排序是,故选B。【22题详解】推
35、理判断题。根据Whats happening?部分的“Salt water is denser than ordinary tap water. The denser the liquid is, the easier it is for an object to float in it.(盐水比普通自来水的密度大。液体密度越大,物体就越容易漂浮在其中。)”可知,鸡蛋之所以能浮在水里是因为液体的密度越大,物体就越容易漂浮在其中。故选C。【23题详解】细节理解题。根据Instructions部分的“Mix in lots of salt(about 6 tablespoons)(加入大量的盐(大
36、约6汤匙))”和最后一段的“When you lower the egg into the liquid it drops through the normal tap water until it reaches the salt water, and at this point the water is dense enough for the egg to float.(当你把鸡蛋放入液体中时,它会在普通的自来水中下降,直到它到达盐水,此时水的密度足够让鸡蛋漂浮起来。)”可知,如果你把一个鸡蛋扔进一杯加了6汤匙盐的水中,它就会浮在水中,故选A。BPoet William Stafford
37、 once said that we are defined more by the detours (绕行路) in life than by the narrow road toward goals. I like this image. But it was quite by accident that I discovered the deep meaning of his words.For years we made the long drive from our home in Seattle to my parents home in Boise in nine hours.
38、We traveled the way most people do: the fastest, shortest easiest road, especially when I was alone with four noisy, restless kids who hates confinement (限制) and have strong opinions about everything.Road trips felt risky, so I would drive fast, stopping only when I had to. We would stick to the fre
39、eways and arrive tired.But then Banner, our lamb was born. He was rejected by his mama days before our planned trip to Boise. I had two choices: leave Banner with my husband, or take him with me. My husband made the decision for me.That is how I found myself on the road with four kids, a baby lamb a
40、nd nothing but my everlasting optimism to see me through. We took the country roads out of necessity. We had to stop every hour, let Banner shake out his legs and feed him. The kids chased him and one another. Theyd get back in the car breathless and energized, smelling fresh from the cold air.We ex
41、plored side roads, catching grasshoppers in waist-high grass. Even if we simply looked out of the car windows at baby pigs following their mother, or fish leaping out of the water, it was better than the best ride down the freeway. Here was life. And new horizons.We eventually arrived at my parents
42、doorstep astonishingly fresh and full of stories.I grew brave with the trip back home and creative with my disciplining technique. On an empty section of road, everyone started quarreling. I stopped the car, ordered all kids out and told them to meet me up ahead. I parked my car half a mile away and
43、 read my book in sweet silence.Some road trips are by necessity fast and straight. But that trip with Banner opened our eyes to a world available to anyone adventurous enough to wander around and made me realize that a detour may uncover the best part of a journey-and the best part of yourself.24. W
44、hy did the author use to take freeways to her parents home?A. It was less tiring.B. It would be faster and safer.C. Her kids would feel less confined.D. She felt better with other drivers nearby.25. What does the author discover from the trip according to Paragraph 6?A. Freeways are where beauty hid
45、es.B. Getting close to nature adds to the joy of lifeC. Enjoying the beauty of nature benefits ones healthD. One should follow side roads to watch wild animals26. Why did the author ask the kids to get out of the car on their way back home?A. To give herself some time to read.B. To order some food f
46、or them.C. To play a game with them.D. To let them cool down.27. What could be the best title for the passage?A. Charm of the DetourB. The Road to BraveryC. Creativity out of NecessityD. Road trip and Country Life【答案】24. B 25. B 26. D 27. A【解析】【分析】本文是一篇记叙文。主要讲作者一次带着孩子和小羊羔Banner去父母家的绕道旅行,发现绕道旅行的魅力。【2
47、4题详解】细节理解题。根据文章We traveled the way most people do: the fastest, shortest easiest road, especially when I was alone with four noisy, restless kids who hates confinement (限制) and have strong opinions about everything. 我们大多数人旅行的方式:最快,最简单的路,尤其是当我独自一人和四个吵闹的,不安分的,讨厌限制和有强烈意见的孩子一起的时候。因此可知作者认为freeways更快,更安全,
48、故选B。【25题详解】推理判断题。第六段Even if we simply looked out of the car windows at baby pigs following their mother, or fish leaping out of the water, it was better than the best ride down the freeway.和最后一段都说明作者很开心,由此可以推断,这段旅程是生活中最美好的,因此接近自然可以增加生活的乐趣,故选B。【26题详解】细节理解题。根据文章On an empty section of road, everyone st
49、arted quarreling. I stopped the car, ordered all kids out and told them to meet me up ahead. 在一段空旷的道路上,孩子们都开始争吵。我停下车,命令所有的孩子都下车,让他们在前面等我。根据前面孩子们争吵,可知作者让孩子下车去冷静,故选D。【27题详解】主旨大意题。文中第一句Poet William Stafford once said that we are defined more by the detours (绕行路)in life than by the narrow road toward go
50、als. 诗人William Stafford曾经说过,我们更多地被定义为生活中的绕行路,而不是通往目标的狭窄道路。 和最后一段都说明绕行路的魅力,因此A选项Charm of the Detour“绕行路的魅力”符合中心思想,更适合做标题,故选A。【点睛】标题应位于文章之首,概括文章内容,点明文章主题。它可以是单词,短语,或句子。确定文章标题,第一,标题要与主题密切相关;其次,看标题是否能概括全文内容,不能只概括短文中的某些事实或细节;第三,标题范围不应太大或太小;最后,标题应新颖,概括性强并且精炼。小题4,本文主要讲作者一次带着孩子和小羊羔Banner去父母家的绕道旅行,发现绕道旅行的魅力。
51、A选项Charm of the Detour“绕行路的魅力”,符合文章中心思想,适合做标题,故选D。CPeople often plan to receive medical exam but dont, resulting in increasing health care cost. A surprising number of citizens mean to complete tax forms in time but forget to, forcing them to pay unnecessary fines. Many families miss the government
52、deadline to complete financial aid forms, losing out on aid available for child care.How can policymakers help people follow through on important tasks? They use carrots and sticks: bonuses, late fees, or regulations. These methods can be clumsy, and often arent effective for the situation at hand.
53、Reminding people to form simple plans. however, provides a low-cost, simple, and powerful tool.Evidence is growing that providing prompts, which push people at key times to think through how and when they will follow through, make people more likely to act on tasks of importance. In one early random
54、ized study on tetanus vaccination rates, for example, a team of social psychologists showed that 28% of Oxford University seniors got the shot after being encouraged to review their weekly schedules and to select a possible time to stop by the health center. They were also given a list of times when
55、 shots were available and a map showing the health centers location. Only 3% of the seniors got the shot when simply informed about how effective the shots were.People who make a plan gain an advantage from their psychological forces. Specifically, they can overcome the tendency to put off as well a
56、s the tendency to be overly optimistic about the time it will take to accomplish a task. Imagine Sarah who wants to renew a car insurance, but it will require two hours of travel to and from a garage. Making a plan may lead her to lake two hours off and have her responsibilities covered by her colle
57、agues while she is away. Moreover, she will be less likely to underestimate the time needed to accomplish the taska particularly common problem for complex tasks.People mistakenly believe that their strong intentions are enough to push them to perform desired behaviors. These psychological research
58、results stress the need for policy decisions that encourage plan making and improve social welfare.28. What phenomenon is described in paragraph 1?A. Heavy burden of daily chores.B. Lack of task management skills.C. Disappointment of over-ambitions.D. Failure to achieve original intentions.29. What
59、does the randomized tetanus vaccination study show?A. People need to think deeply before they act.B. Specific reminders help people accomplish plans.C. Awareness of task significance matters in planning.D. Seniors need encouragement to have vaccination shots.30. What psychological benefit can people
60、 get from making a plan?A. They are realistic in the time required.B. They are optimistic about the outcome.C. They are confident to overcome hardship.D. They are careful with task arrangements.31. Who may be the intended readers of this text?A. Medical staff.B. Government officials.C. Ordinary peop
61、le.D. Social psychologists.【答案】28. D 29. B 30. A 31. B【解析】【分析】这是一篇说明文。人们经常会有事与愿违的情况,那么决策者该如何帮助人们完成重要任务?越来越多的证据表明,提供提示,促使人们在关键时刻思考如何以及何时执行,使人们更有可能在重要任务上采取行动。人们错误地认为,他们强烈的意愿就足以促使他们去做他们想做的事情,文章主要是对政府官员应对人们这种心理的一些建议。【28题详解】推理判断题。根据第一段中A surprising number of citizens mean to complete tax forms in time bu
62、t forget to, forcing them to pay unnecessary fines. Many families miss the government deadline to complete financial aid forms, losing out on aid available for child care.可知有相当多的市民本打算及时填写纳税表格,却忘记了。强迫他们支付不必要的罚款。许多家庭没有在政府截止日期前完成经济援助表格,失去了儿童保育的资助。由此可推知,第一段描述了事与愿违的现象。故选D。【29题详解】细节理解题。根据第三段中Evidence is g
63、rowing that providing prompts, which push people at key times to think through how and when they will follow through, make people more likely to act on tasks of importance.可知越来越多的证据表明,提供提示,促使人们在关键时刻思考如何以及何时执行,使人们更有可能在重要任务上采取行动。由此可知,破伤风疫苗接种研究体现了特别的提醒可以帮助人们完成计划。故选B。【30题详解】细节理解题。根据第四段中People who make a
64、 plan gain an advantage from their psychological forces. Specifically, they can overcome the tendency to put off as well as the tendency to be overly optimistic about the time it will take to accomplish a task.可知制定计划的人会从他们的心理力量中获得优势。具体来说,他们可以克服拖延的倾向,也可以克服对完成一项任务所需要的时间过于乐观的倾向。由此可知,制定一个计划能使人们,对事情所需要的时
65、间预计得比较现实。故选A。【31题详解】推理判断题。根据第二段第一句 How can policymakers help people follow through on important tasks?(决策者如何帮助人们完成重要任务?)和第五段第二句These psychological research results stress the need for policy decisions that encourage plan making and improve social welfare.(这些心理学研究结果强调了鼓励计划制定和改善社会福利的政策决策的必要性)可知,文章主要是对
66、政府官员应对人们这种心理的一些建议。由此可推知,政府官员可能是这篇文章的读者。故选B。DTechnological change is everywhere and affects every aspect of life, mostly for the better. However, social changes that are brought about by new technology are often mistaken for a change in attitudes.An example at hand is the involvement of parents in th
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-392801.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2022九年级语文下册 第六单元 名著导读《简爱》外国小说的阅读课时训练课件 新人教版.ppt
