四川省广安市2018-2019学年高一英语下学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 广安市 2018 2019 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广安市2019年春季高一下期期末考试英语试题注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填涂在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3. 考试结束后,只交答题卡。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上,听力考试结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题,每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案。听完每段对话后,你
2、都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Who is coming for tea?A. John. B. Mark. C. Tracy.2. What will the man do next?A Leave right away. B. Stay for dinner. C. Catch a train.3. What does the man come for?A. A lecture. B. A meeting. C. A party.4. When does the bank close on Saturday?A. At 3: 00 p.m. B.
3、At 1: 00 p.m. C. At 4: 00 p.m.5. Where does the conversation probably take place?A. In a wine shop. B. In a super market. C. In a restaurant.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。
4、6. Where is Ben?A. In the kitchen. B. At school. C. In the park.7. What will the children do in the afternoon?A. Help set the table. B. Have a part. C. Do their homework.听第7段材料,回答第8、9题。8. What is the second gift for Jimmy?A. A car. B. A watch. C. A computer.9. Why does Jimmy feel happy?A. He lives w
5、ith his parents. B. Hes got what he dreamt of.C. Hes received lots of presents.听第8段材料,回答第10至12题。10. What is the relationship between the speakers?A. They are friends.B. They are strangers to each other.C. They are husband and wife.l1. Why does the woman come to talk with the man?A. To get a job. B.
6、To take a test. C. To see the secretary.12. What does the man mean by saying sorry?A. He cant hear the woman clearly.B. He doesnt need a designer.C. He cant help the woman.听第9段材料,回答第13至16题。13. What do we know about the woman?A. She lives close to the office.B. She is new to the company.C. She likes
7、the big kitchen.14. How does the man go to work?A. On foot. B. By bus. C. By car.15. Why was Susan late for work?A. She missed the bus B. Her train was late. C. Her car broke down16. What will the man do the next day?A. Go to work by train. B. Visit Lily in her flat. C. Leave home earlier.听第10段材料,回答
8、第17至20题。17. Where can you most probably hear this talk?A. In a class of the English language.B. In a class of the Greek language.C. In a class of the French language.18. How long does the class last?A. 11 weeks. B. 13 weeks. C. 15 weeks.19. What is “the short-cut” to learning words according to the
9、speaker?A. Taking more courses. B. Reading basic words aloud.C. Learning how words are formed.20. Why is the class popular?A. It is not offered each term.B. Its taught by Professor Morris.C. It helps to master some useful rules.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳
10、选项。AGive It a Go! One off VolunteeringOur One off programme allows you to take part in volunteering activities with no regular commitment such as dog walking, helping your local community and so on.Transport is provided from campus when activities cant be reached by public transport or on foot from
11、campus.Canley Pop Up Cafe: Chinese New Year Special!Date: Saturday 17 July2019Time:10:3015:30Help run fun games and activities for Canley citizens.Canley Pop Up Cafes aim to initiate (激发) community interaction and raise awareness of cultural diversity and difference as being positive by creating spa
12、ces that encourage neighbours to meet, talk, share talents, histories and knowledge.Dogs Trust Volunteer DayDate: Friday 23 July 2019Time:09:5516:00Join us for a day with the Dogs Trust. Help exercise the dogs, prepare food and clean the dog shelter.Transport and lunch will be provided by Warwick Vo
13、lunteers.Kings Hill NurseryDate: Wednesday 16 August 2019Time: 09:0513:15Kings Hill Nurseries provide placements, training, work experience and jobs for people with learning disabilities. Volunteers will help support adults with disabilities with gardening tasks. No previous experience required.Tran
14、sport from campus provided.Friends of Canley Green SpacesWoodland Path ClearanceDate: Saturday 10 July 2019Time:10:3013:30Help clean a woodland pathway by removing a mass of dead wood from low lying tree branches. By cutting away the wood, walking along the path will be much easier. A more attractiv
15、e pathway will also encourage people to explore Park Wood, one of Canleys ancient bluebell woodlands.Please wear suitable outdoor clothing and strong shoes or boots that you, dont mind getting a little muddy.1. What is the purpose of Canley Pop Up Cafes?A. To improve the neighbourhood.B. To provide
16、jobs for volunteers.C. To ask for help from neighbours.D. To encourage neighbours to buy goods.2. Which activity lasts longest?A. Kings Hill Nursery.B. Canley Pop Up Cafe.C. Dogs Trust Volunteer Day.D. Friends of Canley Green Spaces.3. What is the main task in the last activity?A. Planting trees.B.
17、Clearing the path.C. Guiding the tourists.D. Widening the path.【答案】1. A 2. C 3. B【解析】【分析】本文介绍几项志愿活动。试一试吧!一次性的志愿活动。【1题详解】推理判断题。根据Canley Pop Up Cafe: Chinese New Year Special!中Canley Pop Up Cafes aim to initiate community interaction and raise awareness of cultural diversity and difference as being po
18、sitive by creating spaces that encourage neighbors to meet, talk, share talents, histories and knowledge.可知,Canley Pop Up Cafes的目的是为了改善社区。故选A。【2题详解】推理判断题。根据Dogs Trust Volunteer Day中Time: 09:55- 16:00,在通过和其他活动的时间相比较,可知Dogs Trust Volunteer Day.持续的时间最长,故选C。【3题详解】细节理解题。根据倒数第二段第一句Help clean a woodland pa
19、thway by removing a mass of dead wood from low lying tree branches.可知,最后一项活动的主要任务是“扫清道路。”故选B。【点睛】细节理解题的解题思路:细节理解题就是我们常见的wh-题,它们大多是根据文章中的具体信息如事实、例证、原因、过程、论述等进行提问的。抓住文段中的事实和细节是做好该题型的关键,也是做好其它类型问题的基础。该题型几乎都可以在文章中直接找到与答案有关的信息,或是其变体。在一篇短文里大部分篇幅都属于这类围绕主体展开的细节,做这类题一般采用寻读法,即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题和选项有关的词语或句子
20、,再对相关部分进行分析对比,找出答案。例如小题2,根据Dogs Trust Volunteer Day中Time: 09:55- 16:00,在通过和其他活动的时间相比较,可知Dogs Trust Volunteer Day.持续的时间最长,故选C。BI was telling my boy Sonny the story of the hare and the tortoise. In the end ,I said, “ Son, remember: Be slow and steady, and that will win the race. Dont you think theres
21、something to learn from the tortoise?”Sonny opened his eyes wide, “Do you mean next time when Im entering for the 60-metre race I should wish that Billy, Tony and Sandy would all fall asleep halfway?”I was shocked, “But the tortoise didnt wish that the hare would fall asleep!”“He must have wished th
22、at,” Sonny said, “Otherwise how could he be so foolish as to race with the hare? He knew very well the hare ran a hundred times faster than he himself did.”“He didnt have such a wish,” I insisted. “He won the race by perseverance (坚忍不拔的), by pushing on steadily.”Sonny thought a while. “Thats a lie,”
23、 he said. “He won it because he was lucky. If the hare hadnt happened to fall asleep, the tortoise would never have won the race. He could be as steady as you like, or a hundred times steadier, but hed never have won the race. Thats for sure.”I gave up. Todays children are not like what we used to b
24、e. Theyre just hopeless.4. The writer argued with his son because _.A. he liked tortoises while his son liked haresB. they disagreed about whether the tortoise was foolishC. he tried to teach his son a moral (品德) lesson but the son had totally different opinionD. he liked the story of the hare and t
25、he tortoise while his son didnt.5. Sonny believed that the tortoise _.A. won the race by his own hard workingB. took a risk by agreeing to run a raceC. was not given a fair chance in the raceD. in fact did win the race luckily6. Billy, Tony and Sandy must be_.A. boys who were unknown to Sonnys fathe
26、rB. boys who Sonny has run races with beforeC. boys who Sonny has never raced with beforeD. boys who Sonny did not expect to race with again7. According to the passage, who do you think learnt a lesson?A. The tortoiseB. SonnyC. The hareD. Sonnys father【答案】4. C 5. D 6. B 7. D【解析】试题分析:文章大意:父亲本想通过龟兔赛跑的
27、故事教育儿子,但是最终却没能说服自己的儿子,因为儿子说的也很有道理。【4题详解】细节理解题。从文章的内容和第一段的句子:Dont you think theres something to learn from the tortoise?”可知作者和儿子争论是因为他想教儿子故事中的寓意,但是儿子拒绝了。故C正确。【5题详解】细节理解题。从文章第六段的句子:Sonny thought a while. “Thats a lie,” he said. “He won it because he was lucky.可知乌龟赢得比赛完全是出于幸运。故D正确。【6题详解】推理判断题。根据文章第二段Do
28、 you mean next time when Im entering for the 60-metre race I should wish that Billy, Tony and Sandy would all fall asleep halfway?可知索尼以前肯定和这三个人进行过赛跑比赛。故B正确。【7题详解】推理判断题。从文章的内容:可知作者想教儿子故事中的寓意,但是儿子拒绝了,从和儿子的辩论中,作者了解到他这一代人和Sonny这一代对于人生有不同的看法,可知是Sonny的父亲最后得到一个教训。故D项正确。考点:考查故事类短文阅读CEarthworms (蚯蚓) often la
29、y on sidewalks or streets after a heavy spring rain, but why do they do this? Researchers give several reasons why heavy rain storms bring earthworms out of their soil homes.For years scientists seemed to think the only reason earthworms came to the soil surface after a good rain was to prevent drow
30、ning in their water-filled homes. “This is not true as earthworms breathe through their skins and actually require wet in the soil to do so,” said Dr. Chris Lowe, lecturer in the University of Central Lancashire in Preston, United Kingdom. Earthworms are unable to drown, and they can even survive se
31、veral days fully in water.Soil experts now think earthworms surface during rain storms for the purpose of moving to another place. “It gives them a chance to move greater distances across the soil surface than through soil,” said Dr. Lowe. “They cannot do this when it is dry because of their require
32、ments of wet in the air. Certain earthworms surface to mate (交配), but only a few of the 4, 400 existing types, making it unlikely that mating is a primary reason for widespread surfacing.Another explanation is that rain drop vibrations (振动) on the soil surface are similar to mole (鼹鼠) vibrations. Ea
33、rthworms often come to the surface to escape them. “Rain can set up vibrations on top of the soil like mole vibrations,” said Professor Josef Gorres of the University of Vermonts Department of Plant and Soil Science. “Similar to how earthworms move upwards when mole vibrations are felt.” Similarly,
34、humans create vibrations when catching earthworms. To cheat earthworms out of their homes, fishermen run a piece of steel or a saw across the top of a stick, which causes a sound as the stick vibrates. Earthworms then move to the surface, much to the fishermens delight.8. What do we know about earth
35、worms from Paragraph 2?A. They will drown in water.B. They cant breathe in the rain.C. They breathe through skins.D. They can always live in water.9. Why do earthworms surface when it rains according to Dr. Lowe?A. Because they want to travel longer.B. Because there is more water inside.C. Because t
36、here are more suitable mates.D. Because there are fewer dangers on the ground10. Why does the author mention the fishermen in the last paragraph?A. To show that they treat earthworms badly.B. To provide evidence of earthworms escaping.C. To explain why we seldom see earthworms now.D. To show how peo
37、ples behavior affects earthworms.11. Which of the following can be the best title for the text?A. Why earthworms surface after rain.B. All knowledge about earthworms.C. How earthworms help people.D. Why people love earthworms.【答案】8. C 9. A 10. B 11. A【解析】本文是一篇说明文。文章介绍了研究人员对于春季大雨过后蚯蚓钻出泥土暴露在路面上的原因。【8题
38、详解】细节理解题。根据第二段This is not true as earthworms breathe through their skins and actually require wet in the soil to do so,一句可知蚯蚓是通过它们的皮肤呼吸的。故选C。【9题详解】细节理解题。根据第三段It gives them a chance to move greater distances across the soil surface than through soil,可知春季大雨给与蚯蚓移动更远距离的机会。故选A。【10题详解】推理判断题。根据最后一段To cheat
39、 earthworms out of their homes, fishermen run a piece of steel or a saw across the top of a stick, which causes a sound as the stick vibrates. Earthworms then move to the surface, much to the fishermens delight.可知在最后一段作者提到渔民主要是提供蚯蚓逃跑的证据。故选B。【11题详解】主旨大意题。文章介绍了研究人员对于春季大雨过后蚯蚓钻出泥土暴露在路面上的原因。因此A选项Why eart
40、hworms surface after rain.(为什么蚯蚓雨后露出地面)为最佳答案。故选A。DThe sun is going to expand into the orbit of Mercury according to scientific calculations, which will result in the entire Earth catching on fire. Who will save the world?This imaginative tale is at the heart of the latest Chinese sci-fi movie The Wa
41、ndering Earth. Unlike many American space-themed films where the solution to a disaster Earth faces is always fleeing (逃离) the planet in spaceships, this time were taking the Earth with us. The film, which has made it the countrys most successful film of all time, has offered a different and more am
42、bitious idea.The “ambition” didnt come from nowhere. For thousands of years, “homeland” has had a soft spot in the hearts and minds of Chinese people. One old idiom that shows a strong feeling that Chinese people have had for their homeland is “luoyeguigen”, which means returning to ones homeland in
43、 old age, like fallen leaves returning to the roots of their tree.“What is Chinese sci-fi?” Guo Fan, the films director, said in an interview. “A vehicle that really expresses our cultural and spinal core (核心) can be called Chinese sci-fi. Otherwise, were just following others and telling the same H
44、ollywood stories.”And the makers of The Wandering Earth may have chosen the best time to tell its Chinese sci-fi story. The film was released on Feb 5, the first day of Chinese New Year. It was a time when many people had just made the hard journey back to their hometowns. So to them, there is only
45、one possible way to tell the story. Earth goes wherever humans go, because its our home.12. The main purpose of the opening paragraph is to _.A. give a brief account of the filmB. warn people of the coming threatC. explore ways to avoid the disasterD. introduce the topic of the passage13. The underl
46、ined phrase “a different and more ambitious idea” refers to _.A. fleeing the Earth in spaceshipsB. bringing in huge successC. filling the gap in Chinese sci-fi moviesD. helping Earth make its escape14. Which of the following is unlikely to account for (解释) the success of the film?A. The rich imagina
47、tion of the story.B. Hollywood-style space stores.C. The special cultural background.D. The time chosen to release the film.15. What is likely to be title for the passage?A. Chinese Sci-fi Catches UpB. The makers of Chinese Sci-fiC. Chinese Sci-fi Sets a New PathD. Chinese Sci-fi Challenges Hollywoo
48、d【答案】12. D 13. D 14. B 15. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了中国最新的科幻电影流浪地球获得成功的原因所在:独有的中国科幻小说的特色。【12题详解】推理判断题。通览全文可知从第二段开始文章介绍了中国最新的科幻电影流浪地球,第一段的问句Who will save the world?起到了引出话题的作用。故选D。【13题详解】细节理解题。根据第二段Unlike many American space-themed films where the solution to a disaster Earth faces is always fleeing (逃离)
49、 the planet in spaceships, this time were taking the Earth with us.一句可知不同于以往的科幻故事情节,流浪地球提供了不同的解决方案:把地球带走。因此“a different and more ambitious idea”意为:帮助地球逃离。故选D。【14题详解】推理判断题。根据文章叙述以及Otherwise, were just following others and telling the same Hollywood stories.”可知,流浪地球的成功在于它的“中国科幻小说”的特色,而不是模仿好莱坞式的故事。故选B。
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
