四川省南充市阆中中学2020-2021学年高一英语上学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 南充市 阆中 中学 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省南充市阆中中学2020-2021学年高一英语上学期期中试题(含解析)注意事项:1答卷前,考生务必将自己的姓名和座位号填写在答题卡上。2回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。 第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出
2、最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will the woman probably do this evening?A. Watch a movie. B. Learn something. C. Look after her father. 2. How many people eat together?A. 3. B. 4. C. 5. 3. What do we know about the woman?A. She is good at cooking. B. She likes Chine
3、se food much. C. She hasnt come to this restaurant. 4. What are the speakers mainly talking about?A. A comment. B. A book. C. A new writer. 5. Whom did the girl go to Scotland with?A. Her parents. B. Her cousin. C. Her classmate. 第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最
4、佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6. What did the man buy?A. A pumpkin. B. A lantern. C. A costume. 7. How will the woman spend Halloween?A. Attend a party. B. Go on a holiday. C. Stay with her family. 听下面一段对话,回答第8至第10三个小题。8. How did the ma
5、n find the job interview?A. Competitive. B. Easy. C. Unimportant. 9. What was the result of the job interview?A. The man failed. B. The man succeeded. C. The man hasnt got the result. 10What are the speakers going to do?A. Enjoy a meal. B. Go to a party. C. Have some drinks. 听下面一段对话,回答第11至第13三个小题。11
6、When will Flight 962 arrive?A. At 9:35. B. At 10:35. C. At 11:35. 12What caused the delay of Flight 962?A. Bad weather. B. Fuel shortage. C. Engine trouble. 13Where does Flight 962 make a scheduled stop?A. In Boston. B. In Chicago. C. In San Francisco. 听下面一段对话,回答第14至第16三个小题。14Why does the girl want
7、to have a car?A. To be independent. B. To show her ability. C. To travel with her friends. 15What can we learn about the girls friends?A. They study hard. B. They dont work. C. They dont have cars. 16Why doesnt the man buy the girl a car now?A. He cant afford another car. B. He expects her to earn a
8、 car. C. He thinks she is too young to drive. 听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。17 How long were the flying hours?A. About 2 hours. B. About 3 hours. C. About 5 hours. 18 Why did the speaker go to Miami to spend his holiday?A. It didnt cost too much. B. The view was unique. C. The weather was pleasant. 19 Where
9、 did the speaker eat breakfast?A. In the hotel room. B. In the dining hall. C. Outdoors close to the pool. 20When did the speaker go dancing?A. In the morning. B. In the afternoon. C. In the evening. 第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ACentral ParkExplore Cent
10、ral Park, one of the largest city parks in the world and one of the most famous symbols of New York. Lets have a look at its main sights.Central Park is New Yorks largest city park and one of the biggest in the world, with an area of 843 acres (about 3.4km2). This park is home to man-made lakes, wat
11、erfalls, grass and wooded areas. You will also find the Central Park Zoo, among other attractions in this greenspace of New York.Besides being the citys primary green lungs, Central Park is also a favorite spot for many New Yorkers. It is perfect for sunbathing, going for walks, or doing any outdoor
12、 sports. Something that we found curious is seeing so many people running with their babies in prams (婴儿车).On Foot or by BicycleTo get to know some of the wildest parts of Central Park we suggest walking. However, to get a general feel for the whole park, the best thing to do is hire a bicycle and e
13、njoy the scenery.If you decide to hire a bike, you will find lots of bike rental stores around Central Park that are not very expensive.Open TimeFrom 7 a.m. to 10 p.m. on weekends.From 6 a.m. to 8:30 p.m. on weekdays.PriceEntry to the Park is free. But if you visit some parts like Central Park Zoo,
14、you need to buy a ticket.TransportSubway: Line 5, 6, 7, A, B, C and D.Bus: Line M1, M2, M3, M4 and M10.Nearby placesMetropolitan Museum of Art (447 m)Guggenheim Museum (564 m)American Museum of Natural History (688 m)Whitney Museum of American Art (1 km)The Frick Collection (1.3 km)1. What can we le
15、arn about the Central Park from the text?A. It is home to lakes and waterfalls.B. It is perfect for doing outdoor sports.C. It is the largest city park in the world.D. It is the most famous symbol of New York.2. Which one of the following things is free?A. Hiring a bicycle.B. Entrance to Central Par
16、k.C. Visiting Central Park Zoo.D. Going to the Metropolitan Museum of Art.3. Where can we find this text?A. In a science report.B. In a geography book.C. In a fashion magazine.D. In a travel guide.【答案】1. B 2. B 3. D【解析】这是一篇说明文。本文对纽约的中央公园做了介绍,同时提到了其开放时间、抵达方式、价格和其附近的地点。【1题详解】细节理解题。结合文章的第二段第二句:This par
17、k is home to man-made lakes, waterfalls, grass and wooded areas.可知,选项A是把概念广义化了;第三段第二句:It is perfect for sunbathing, going for walks, or doing any outdoor sports.可得出,选项B和文意一致;结合第二段第一句:Central Park is New Yorks largest city park and one of the biggest in the world, with an area of 843 acres (about 3.4
18、km2).可看出选项C不符合文章意义。由第一段第一句:Explore Central Park, one of the largest city parks in the world and one of the most famous symbols of New York.可知,中央公园是纽约最著名的标志之一。所以,选项D错误。故选B项。【2题详解】细节理解题。根据题干关键词:free,定位文章第七段第一句:Entry to the Park is free.即可看出,选项B为正确答案。故选B项。【3题详解】推理判断题。结合文章的大意,是介绍了纽约的中央公园和其相关的细节,所以,可以得出其
19、来自旅行指南。选项A:科学报告;选项B:地理书;选项C:时尚杂志;选项D:旅行指南。故选D项。BLetting me move into my university dormitory wasnt an easy decision for my parents. However, they knew if I wanted a good education, Id have to live away from home. Id always dream of living alone the life of no rules and regulations and being independ
20、ent. So I was delighted about this new stage in my life.Unexpectedly, during the first few months of living alone, I would find myself crying every day. I would call my mum every day. Coming from a big family, I was used to noises surrounding me. Therefore, the scary silence at night was the worst.
21、I couldnt even sleep without keeping the lights on.As time went by, I started enjoying the freedom that came with living alone. I could do things in my own time: eat whenever I want, wake up whenever I want. The space of loneliness was also then filled up by friends who became like family, so I star
22、ted missing my family less.When it was time to say goodbye and go back home after my graduation I was bittersweet. Id enjoyed my time alone, learning things which wouldnt have been possible if I had never moved away from home. But Id also missed my family too much.Id learned a lot from this experien
23、ce. Living alone made me value family time even more. I realized every second with them was important though I might not get the freedom while living alone.I guess its different for everybody, but for me, there is no warmth in a house unless its filled with loving members and people you love.4. How
24、did the author feel before moving into the university dormitory?A. Sad.B. Happy.C. Nervous.D. Cold.5. What can we know about the author from paragraph 4?A. He had mixed feelings.B. He didnt enjoy his time alone.C. He has been used to the life in school.D. He found living with his family was better t
25、han in the school.6. What can be inferred from the last paragraph?A. The author felt cold living in school.B. The authors dormitory was the warmest place.C. The author felt warm living with his beloved ones.D. Everyone felt warm when living with his beloved ones.7. What does the author want to tell
26、us?A. Family is the most important place in peoples life.B. As time goes by, people can get used to what happened.C. People can find freedom only when they leave their family.D. People need to grow up on their own, but family plays an important role.【答案】4. B 5. A 6. C 7. D【解析】这是一篇记叙文。文章介绍了作者在大学住宿时的经
27、历。起初作者对离开家去学校住宿感到十分的开心,但最初的几个月作者还是非常想念家人。随着时间增长,作者和朋友的相处也变得越来越好,也没有那么想念家里了。只有和自己珍爱的人在一起才会感觉到温暖。【4题详解】推理判断题。文中第一段倒数第二句及最后一句提到“Id always dream of living alone the life of no rules and regulations and being independent. So I was delighted about this new stage in my life.”作者总是梦想着能够自由自在的独立生活,所以作者对于能够展开自己
28、的生活的新阶段感到十分开心,delighted意为“高兴地、愉快的”,B项符合题意,故选B。【5题详解】推理判断题。第四段第一句提到“When it was time to say goodbye and go back home after my graduation I was bittersweet.”作者在毕业后要回家的时候有一种苦乐参半的感觉,作者很享受独处的时间,但也非常的想念自己的家人。由此可知,这是一种复杂的感情。A项符合文意,故选A。【6题详解】推理判断题。最后一段提到“there is no warmth in a house unless its filled with
29、loving members and people you love.”一间屋子将不会充满温暖,除非有一屋子你爱的和爱你的人。说明只要和爱的人在一起就会感觉到温暖。C项符合题意,故选C。【7题详解】推理判断题。文中最后三段提到,作者一方面很享受自己独处的时光,在自己独处的时间中也学习到了很多自己料想不到的事情,一方面又很挂念家中,由此可说明作者认为人要学会独立,但家庭还是扮演着非常重要的角色。D项符合题意,故选D。CResearchers in Australia, who studied 1,500 people and their lifestyle, have found that ha
30、ving good friends can help you live longer. An American study of 10,000 students, over a period of 35 years, also found that if you make more friends than the average person at school, youll receive a higher salary in later life. People need good social skills at work to manage people and work in a
31、team successfully. These are the same skills we use to make friends at school.On average, teenagers aged between 15 and 17 have 500 friends on their favourite social networking site. Adults have 130. So if you believe this research, you might live for a long time and be very rich.However, according
32、to Professor Robin Dunbar from the University of Oxford, it probably wont make any difference. Dunbar studied the number of messages between users of a popular social networking website, each of whom had between 200 and 2,000 friends. He found that they always communicate with a maximum of 150 peopl
33、e.Among these 150, Dunbar believes that around five people are close friends. Youve mostly known them for a long time; they are probably old friends and you share all your good and bad experiences with them. Then there are ten more friends. Although theyre close to you, you may not keep in touch wit
34、h them every week. Next there are 35 people who you might spend time with because of a shared interest. You arent close. And finally, theres a large group of 100. You see or speak to these people at least once a year, but you dont know them well. Beyond this number, Bunbar says, its impossible to ma
35、ke any relationship meaningful.If you have a lot of online friends, try this experiment: First take away anyone you havent been in touch with for a year. Then remove people you cant remember and, finally, take away friends who you wouldnt mind losing touch with. How many do you have left? How many o
36、f these people are actually good friends? According to the research, these are the only people that really matter.8. What are the studies mentioned in the first paragraph mainly about?A. The number of friends you should have.B. The advantages of having a lot of friends.C. Some social skills you may
37、need at work.D. Some useful advice on how to make friends.9. According to the American study, the most popular students at school _.A. are likely to spend more money.B. may not be as popular at workC. seem to get better- paid jobs.D. will work harder in later years.10. What does the underlined part
38、this number in paragraph 4 refer to?A. 10.B. 35.C. 100.D. 150.11. What does the text mainly want to show?A. You need to spend more time with your friends.B. Friends are sometimes more important than family.C. There is a lot of research on the influence of friends.D. Its more important to have good f
39、riends.【答案】8. B 9. C 10. D 11. D【解析】这是一篇说明文。澳大利亚的研究人员对1500人及其生活方式进行了研究,发现有好朋友能帮助你长寿。文章主要介绍了得出这项发现的研究过程,以及这项研究发现背后的意义。【8题详解】细节理解题。根据第一段中“Researchers in Australia, who studied 1,500 people and their lifestyle, have found that having good friends can help you live longer. An American study of 10,000 st
40、udents, over a period of 35 years, also found that if you make more friends than the average person at school, youll receive a higher salary in later life. People need good social skills at work to manage people and work in a team successfully.(澳大利亚的研究人员对1500人及其生活方式进行了研究,发现有好朋友能帮助你长寿。美国一项对一万名学生进行的为期
41、35年的研究还发现,如果你在学校里交的朋友比一般人多,那么你在以后的生活中就会拿到更高的薪水。在工作中,人们需要良好的社交技能来管理和成功地在团队中工作)” 可知,第一段提到的研究主要是关于有很多朋友的好处。故选 B。【9题详解】细节理解题, 根据第一段中“if you make more friends than the average person at school, youll receive a higher salary in later life.(如果你在学校里交的朋友比一般人多,那么你在以后的生活中就会拿到更高的薪水)”可知,根据美国的这项研究,学校里最受欢迎的学生似乎能找到
42、薪水更高的工作。故选 C。【10题详解】词义猜测题。根据第三段中“He found that they always communicate with a maximum of 150 people.( 他发现他们最多能和150人交流)”由此可知,Bunbar发现,人们最多只能和150人交流,超过150这个数字,和其他人的任何关系都没有意义。故画线词“this number”指的是“150”。故选 D。【11题详解】主旨大意题。根据第一段中“Researchers in Australia, who studied 1,500 people and their lifestyle, have
43、found that having good friends can help you live longer.(澳大利亚的研究人员对1500人及其生活方式进行了研究,发现有好朋友能帮助你长寿)”结合文章主要介绍了得出这项发现的研究过程,以及这项研究发现背后的意义。可知,这篇文章主要想表达有好朋友更重要。故选 D。DIn 2015, Chennai was destroyed by one of the worst floods in over a century, leaving thousands without food, water and supplies. During the f
44、lood, many heroes arose, one of whom was Santosh, a young man who owned a take-out restaurant in Chennai.When the first flood hit in November, he got a call from a company called Naga Rava. The company asked him to prepare 5,000 packets of food and give them to the flood victims. He, with his partne
45、rs, took the order, cooked for 14 hours and delivered(递送) them. But that night, as they sat together discussing the event of the day, they actually felt ashamed(羞愧). “Here was a man not even from Chennai and he was going out of his way to help the affected people. We, while living here, had not real
46、ly done anything ourselves for our own people,” said Santosh later.He then began the groundwork for a collection to help cook more dishes. Little did he know that the November flood was just the beginning, and the real show was about to begin. The December flood affected them all. His own house got
47、flooded and his family was trapped on the second floor. They lost phone connection and electricity. In spite of this, Santosh went back out into the flood, creating a kitchen and preparing food all by himself for the victims.He did not sleep for four days, taking a one-hour break every day as he kep
48、t on cooking. As word got out about this mans effort, others stepped out to join him. From children to the elderly, strangers came to help him in cooking, packing and transporting food. Up to 300 volunteers worked together to make it all happen. By the time the fourth day finally came to an end, San
49、tosh and his team had prepared 170,000 food boxes and delivered them to people in need.12. What inspired Santosh to help the affected people?A. A call for help.B. His cooking skills.C. An act of kindness of a stranger.D. The encouragement from his partners.13. What does “the real show” in the third
50、paragraph refer to?A. The help and support.B. The severer flood.C. Santoshs family suffering.D. Santoshs cooking more food.14. Which of the following can best describe Santosh?A. Energetic and helpful.B. Determined and clever.C. Selfless and caring.D. Kind and wise.15. What is the best title for the
51、 text?A. Many Hands Make Light WorkB. Kindness Is Its Own RewardC. Major Floods Brought Challenges To PeopleD. A Man Cooked 170,000 Meals For The Affected【答案】12. C 13. B 14. C 15. D【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了在金奈发生一个多世纪以来最严重的洪灾期间,Santosh和一些好心人准备了170 000份盒饭救援灾区的故事。【12题详解】推理判断题。根据第二段的内容,“Here was a man not e
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
