四川省大邑县2015高考英语阅读理解一轮统练(5)及答案.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 大邑县 2015 高考 英语 阅读 理解 一轮 答案
- 资源描述:
-
1、四川省大邑县2015高考英语阅读理解一轮统练(5)及答案阅读理解 A lot of us lose lifes tough battles by starting a frontal attack-when a touch of humor might well enable us to win. Consider the case of a young friend of mine, who was on his trapped way to work shortly after receiving an ultimatum(最后通牒) about the job. Although the
2、re was a good reason for Sams being late-serious illness at home-he decided that this by-now-familiar excuse wouldnt work any longer. His supervisor was probably already pacing up and down preparing a dismissal speech. Yes, the boss was, Sam entered the office at 9:35. The place was as quiet as a lo
3、cker room; everyone was hard at work. Sams supervisor came up to him. Suddenly, Sam forced a grin and stretched out his hand. How do you do! he said. Im Sam Maynard. Im applying for a job, which, I understand, became available just 35 minutes ago. Does the early bird get the worm? The room exploded
4、in laughter, except that the supervisor had to clamp off a smile and walked back to his office. Sam Maynard had saved his job-with the only tool that could win, a laugh. Humor is a most effective, yet frequently neglected, means of handling the difficult situations in our lives. It can be used for p
5、atching up differences, apologizing, saying no, criticizing, getting the other fellow to do what you want without his losing face. For some jobs, its the only tool that can succeed. It is a way to discuss subjects so sensitive that serious dialog may start a quarrel. For example, many believe that c
6、omedians on television are doing more today for racial and religious tolerance than people in any other forum.1. Why was Sam late for his job? A. Because he was seriously ill at home. B. Because he received an ultimatum. C. Because he was busy applying for a new job. D. Because he was caught in a tr
7、affic jam.答案解析:答案为D。本题为细节推理题。由第一段第二句话 “, who was on his trapped way to work shortly after receiving an ultimatum about the job.”可知,Sam迟到是因为交通堵塞,故答案为D。2. What is the main idea of this passage? A. Sam Maynard saved his job with humor. B. Humor is important in our lives. C. Early bird can get the worm.
8、 D. Humor can solve racial discriminations.答案解析:答案为B。本题为主旨大意题。 结合文章第一段首句 “A lot of us lose lifes tough battles by starting a frontal attack-when a touch of humor might well enable us to win.”和最后一段首句 “Humor is a most effective, yet frequently neglected, means of handling the difficult situations in o
9、ur lives.”可知,本文是阐述幽默在生活中的重要性。故答案为B。3. The phrase clamp off in Paragraph 3 means_. A. try to hold back B. pretend to set C. send off D. give out 答案解析:答案为A。本题为词义推断题。结合划线部分的前后文,Sam屡次迟到,最后一次要被主管炒鱿鱼的时候,他进办公室却用幽默的方式和主管讲了个冷笑话“您好!我是Sam Maynard,我想申请一个35分钟之前空出来的位置,请问早到的鸟儿有虫吃吗?” 这个笑话惹得办公室的人哄堂大笑,由 “except that
10、the supervisor had to clamp off a smile and walked back to his office.” 可知,除了主管不得不强忍着微笑回到自己的办公室,以维护自己的尊严。故答案为A。4. Which of the following statements can we infer from the passage? A. Many lose lifes battles for they are always late. B. Sam was supposed to come to his office at 8:30. C. It wasnt the f
11、irst time that Sam came late for his work.D. Humor is the most effective way of solving problems. 答案解析:答案为C。本题为推理题。由第一段第二句话 “Consider the case of a young friend of mine, who was on his trapped way to work shortly after receiving an ultimatum about the job.”可知,Sam刚接到了老板的最后通牒后,却又遇到了交通堵塞,可以推断他经常迟到。故C选项
12、正确。由第二段 Sam说的话“Im Sam Maynard. Im applying for a job, which, I understand, became available just 35 minutes ago.”可推断,35分钟前老板开除了他,因为没按时到岗,而他在9:35到达办公室,故可推断上班时间是9:00。故B选项错误。A选项未提及,D选项太绝对,均不选。Passage Thirty-two (The Young Generation) Old people are always saying that the young are not what they were. T
13、he same comment is made from generation to generation and it is always true. It has never been truer than it is today. The young are better educated. They have a lot more money to spend and enjoy more freedom. They grow up more quickly and are not so dependent on their parents. They think more for t
14、hemselves and do not blindly accept the ideals of their elders. Events which the older generation remembers vividly are nothing more than past history. This is as it should be. Every new generation is different from the one that preceded it. Today the difference is very marked indeed. The old always
15、 assume that they know best for the simple reason that they have been around a bit longer. They dont like to feel that their values are being questioned or threatened. And this is precisely what the young are doing. They are question the assumptions of their elders and disturbing their complacency.
16、Office hours, for instance, are nothing more than enforced slavery. Wouldnt people work best if they were given complete freedom and responsibility? And what about clothing? Who said that all the men in the world should wear drab grey suits and convict haircuts? If we ruin our minds to more serious
17、matters, who said that human differences can best be solved through conventional politics or by violent means, who said that human difference can best be solved through conventional politics or by violent means? Why have the older generation so often used violence to solve their problems? Why are th
18、ey so unhappy and guilt-ridden in their personal lives, so obsessed with mean ambitions and the desire to amass more and more material possessions? Can anything be right with the rat-race? Havent the old lost touch with all that is important in life? These are not questions the older generation can
19、shrug off lightly. Their record over the past forty years or so hasnt been exactly spotless. Traditionally, the young have turned to their elders for guidance. Today, the situation might be reversed. The oldif they are prepared to admit itcould learn a thing or two from their children. One of the bi
20、ggest lessons they could learn is that enjoyment is not sinful. Enjoyment is a principle one could apply to all aspects of life. It is surely not wrong to enjoy your work and enjoy your leisure; to shed restricting inhibitions. It is surely not wrong to live in the present rather than in the past or
21、 future. This emphasis on the present is only to be expected because the young have grown up under the shadow of the bomb: the constant threat of complete annihilation. This is their glorious heritage. Can we be surprised that they should so often question the sanity of the generation that bequeathe
22、d it?1. Which of the following features in the young is NOT mentioned?A. Better educated. . More money and freedom.C. Independence. D. Hard work.2. What so the young reject most?A. Values. . The assumption of the elders.C. Conformity. C. Conventional ideas.3. Why do the young stress on the present?A
23、. They have grown up under the shadow of the bomb. They dislike the past. C. They think the present world is the best.D. They are afraid of destruction.4. What can the old learn from the young generation?A. Enjoyment is not sinful. . People should have more leisure time.C. Men might enjoy life. D. O
24、ne should enjoy ones work.Vocabulary1. reminder 使共回想起某事的东西,提示者2. complacency 自鸣得意,自满情结3. take leave 擅自,任意,随意 I took leave to consider this matter settled. 请原谅我认为这事已经解决了。4. conformity 与一致,遵从5. guilt 有罪,内疚6. ridden (ride 的过去分词)受支配的,受压迫7. guilt-ridden 负罪感8. amass 积累,积聚9. a rat-race 激烈的竞争10. shrug off 对
25、耸肩表示不屑一理,轻视,摆脱11. spotless 无污点的,纯洁的12. shed 摆脱,抛弃13. annihilate 歼灭14. bequeath 赠送,把传给后代15. sanity 头脑清醒健全难句译注1. convict haircut. Convict 义:罪犯。罪犯和短发两字合在一起为“囚犯理的发式”。但在这里其含义根据上下文决定。前面讲到“谁说世界上所有的男人都应穿浅灰色的西装”,后面只能译成“剪成像罪犯似的短发呢”。本义有haircut义:修理整齐的短发。整齐划一表示绅士派的工作人中作风正派,认真负责,一丝不苟的精神。作者用了convict罪犯一字表示讽刺:“罪犯也是整
26、齐划一的短发跟绅士们的要求一样,难道他们也是作风正派,认真负责,一丝不苟吗?”写作方法与文章大意这是一篇论及“代沟”的文章。主要采用对比手法,一开始就提出了一个老问题:“老人们经常说年轻人不是从前那样了。这一评语代代相传,永远是对的,而今天比以前任何时候更正确。”下面几段就论述他们之不同点以及对比老少两代人的态度。答案祥解1. D. 艰苦工作。这在第一段中第四句“青年一代受了更好教育,有大量的钱话,有更多的自由。他们成长的很快,不那么依赖于父母,他们独立思考得更多,不盲目接受老一代的理想。”A. 受更好的教育。 B. 更多的钱和自由。 C. 独立性。这三项均提及到。2. C. 顺从。第二段集中
27、讲到这一点。“因为老人们经常认为自己懂得多,理由就是他们经历得多。他们不喜欢自己的价值观受到怀疑或威胁。而这正是青年在做的。他们对老人们的设想提出疑问,打乱他们的自鸣得意。他们甚至敢于怀疑老一代创造了世界上可能最佳的社会。他们最反对的莫过于顺从。例如:他们说办公时间就是强制奴役,如果人们完全自由,绝对负责,他们的工作不会更好吗?而穿衣呢?谁说世界上所有的男人都该穿单调的灰色西装和剪成像罪犯似的短发?。”这些词语都表示他们最反对的东西是遵从,“一致性”。所以A. 价值。 B. 长者的设想。 D. 传统习俗观念。都是具体的某一点。3. A. 他们在炸弹的阴影下成长。第三段倒数第四句起“由于年轻人是
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
《高考复习方案》2016高考数学理(课标通用)二轮课件:专题二十 函数与方程思想、数形结合思想 .ppt
