2020-2021学年人教版英语选修10单元综合测评5 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2020-2021学年人教版英语选修10单元综合测评5 WORD版含解析 2020 2021 学年 人教版 英语 选修 10 单元 综合 测评 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、单元综合测评(五).阅读理解(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)AThe values of artistic works,according to cultural relativism(相对主义),are simply reflections of local social and economic conditions.Such a view,however,fails to explain the ability of some works of art to excite the human mind across cultures and through centurie
2、s.History has witnessed the endless productions of Shakespearean plays in every major language of the world.It is never rare to find that Mozart packs Japanese concert halls,as Japanese painter Hiroshige does Paris galleries.Unique works of this kind are different from todays popular art,even if the
3、y began as works of popular art.They have set themselves apart in their timeless appeal and will probably be enjoyed for centuries into the future.In a 1757 essay,the philosopher David Hume argued that because“the general principles of taste are uniform(不变的)in human nature,”the value of some works o
4、f art might be essentially permanent.He observed that Homer was still admired after two thousand years.Works of this type,he believed,spoke to deep and unvarying features of human nature and could continue to exist over centuries.Now researchers are applying scientific methods to the study of the un
5、iversality of art.For example,evolutionary psychology is being used by literary scholars to explain the longlasting themes and plot devices in fiction.The structures of musical pieces are now open to experimental analysis as never before.Research findings seem to indicate that the creation by a grea
6、t artist is as permanent an achievement as the discovery by a great scientist.【语篇解读】本文是一篇议论文。艺术作品的价值何在?研究者们动用各种各样的手段,甚至利用了科学的方法进行研究,其结论是:艺术作品的真正价值在于其影响的深远性和普遍性,在于其永恒的魅力。1According to the passage,what do we know about cultural relativism?AIt introduces different cultural values.BIt explains the histo
7、ry of artistic works.CIt relates artistic values to local conditions.DIt excites the human mind throughout the world.C细节理解题。题干中的cultural relativism是关键词,答案可以锁定在文章第一段的第一句.simply reflections of local social and economic conditions。文化相对主义认为,艺术作品的价值在于能够反映当地的社会和经济状况。换句话说,艺术作品的价值在于它们与当地的情况息息相关。2In Paragrap
8、h 2,the artists are mentioned in order to show that_Agreat works of art can go beyond national boundariesB.history gives art works special appeal to set them apartCpopular arts are hardly distinguishable from great artsDgreat artists are skilled at combining various culturesA推理判断题。第二段主要是通过举例说明的手法来说明
9、第一段最后一句观点的真实性。第一段最后一句说,然而,这种观点不能解释一些艺术作品能够穿越文化和时间使人的思维兴奋起来。第二段所举的例子中提到莎士比亚、莫扎特,还提到日本的画家安藤广重,这些都与A项的go beyond national boundaries(超越国界)相匹配。3According to Hume,some works of art can exist for centuries because_Athey are results of scientific studyBthey establish some general principles of artCthey are
10、created by the worlds greatest artistsDthey appeal to unchanging features of human natureD细节理解题。根据题干中的Hume可将答案锁定在第三段。本段主要引用哲学家大卫休谟的话来说明艺术作品的价值所在。D项的unchanging features与本段最后一句中的unvarying features匹配,其中unchanging是unvarying的同义词。4Which of the following can best serve as the title of the passage?AAre Arti
11、stic Values Universal?BAre Popular Arts Permanent?CIs Human Nature Uniform?DIs Cultural Relativism Scientific?A标题概括题。文章的标题往往也是文章主旨大意的概括,或与主旨相关。本文第一段开篇点题,围绕艺术作品的价值进行讨论,由此可知应该选择A项。B项的popular arts,C项的human nature和D项的cultural relativism均与文章的the values of artistic works或artistic values不符,它们只是文章论述过程中所提到的一
12、部分概念。BCanadian short story writer Alice Munro won the Nobel Prize for Literature.Eightytwoyearold Munro is only the 13th woman to win the 112yearold prize.Munro didnt publish her first collection of short stories until she was 37 years old,but her stories have always been wellreceived.Lots of her st
13、ories share similar themes and characters,but each story has its own twists and turns.Even though shes won Canadas most famous literary award,the Giller Prize,twice,winning the Nobel Prize for Literature is the cherry on top of Munros career.“It brings this incredible recognition,both of her and her
14、 career,and of the dedication to the short story,”said one person.Along with the wellrespected title comes 1.3 million dollars.Munro said everything was “so surprising and wonderful” and that she was “dazed by all the attention and affection that has been coming my way”Munro knew she was in the runn
15、ingshe was named the secondmost likely person to win this years prize,after Haruki Murakami (村上春树) of Japanbut she never thought that she would win.Munros win also represents the long way Canadian writers have come.“When I began writing there was a very small community of Canadian writers and little
16、 attention was paid by the world.Now Canadian writers are read,admired and respected around the globe,”Munro said on Thursday.She is technically not the first Canadian to win the Nobel Prize for Literature,but many like to think that she is.In 1976 Saul Bellow,who was born in Quebec but moved to Chi
17、cago when he was still a child,won the prize.Even though he was born in Canada,he is mostly considered to be an American writer.“This is a win for us all.Canadians,by our very nature,are not very nationalistic,”said Geoffrey Taylor.“But things like this suddenly make you want to find a flag.”She was
18、nt sure whether she would keep writing if she won the prize,saying that it would be “nice to go out with a bang.But this may change my mind”【语篇解读】82岁的加拿大短篇小说家Alice Munro获得了诺贝尔文学奖,成为历史上第13位获此殊荣的女性作家。5What is the feature of Munros stories?AThey have their own complicated (复杂的) contents.BThey have simi
19、lar story backgrounds.CThey have specific themes for children.DThey have the same characters in each book.A细节理解题。根据第二段的最后一句“Lots of her stories share similar themes and characters, but each story has its own twists and turns”可知,她的很多故事都有相似的主题和人物,但每个故事都有自己的曲折,因此选择A项。6For Munro,the Nobel Prize for Lite
20、rature is an award for _Aher love for Canadian cultureBher devotion to the short storyCher special form of writingDher career of editing short storiesB细节理解题。根据第三段最后一句的“It brings this incredible recognition, both of her and her career, and of the dedication to the short story”可知,Munro获得诺贝尔文学奖,是对她为短篇小
21、说所做出的奉献的认可,因此选择B。7What is implied in the sixth paragraph?ACanadian writers paid little attention to the prize.BCanadian writers are just a small community.CCanadian writers have long been ignored.DCanadians have a long way to win the prize.C推理判断题。根据第六段Munro的话可知,当她开始写作的时候,加拿大作家只是一个小团体,很少被世界关注;尤其是根据第六
22、段的第一句“Munros win also represents the long way Canadian writers have come”可推知,加拿大作家长期被忽视。8What does the passage mainly tell us?AHow Alice Munro wins the Nobel Prize for Literature.BAn introduction to the Nobel Prize for Literature.CAlice Munro wins the Nobel Prize for Literature.DA worldfamous writer
23、,Alice Munro.C主旨大意题。本文主要讲述了Alice Munro获得了诺贝尔文学奖,因此选择C。CBambi is a tasty book.Tasty not only for children but for those who are no longer so fortunate.For delicacy of perception(感觉细腻) and truth I hardly know any story of animals that can stand besides this life study of a forest deer.Felix Salten is
24、a poet.He falls in love with nature deeply,and he loves animals.I do not,as a rule,like the method which places human words in the mouths of dumb(哑的) creatures,and it is the victory of this book that,behind the conversation,one feels the real feelings of the creatures who speak.Clear and inspiring,a
25、nd in places very moving,it is a little masterpiece(杰作).I read it in galley proof(校样) on the way from Paris to Calais.As I finished each sheet I handed it to my wife,who read,and handed it to my nephews.For three hours the four of us read in this way in silent absorption(专注).Those who know what it i
26、s to read books in galley proof,and have experienced channel (隧道)crossings,will realize that few books will stand such a test.Bambi is one of them.【语篇解读】本文介绍Bambi这本描写鹿的书给作者及其家人带来的美的感受。从而对这本书进行赞扬。9Bambi is a book written about _AchildrenBa forest deerCFelix SaltenDthose who are unfortunateB细节理解题。根据文章
27、第一段第三句“I hardly know any story of animals that can stand besides this life study of a forest deer.”可推知此题答案为B。10The author of the book used the method which _Ahe didnt like as a ruleBmade animals talk like human beingsCothers did not like Dother stories of animals could stand besideB细节理解题。根据文章第一段倒数第二
28、句:我不喜欢动物说人话这种方法,但这本书,通过动物对话感觉到了动物的真实感情,可推知此题答案为B。11The writer and the other three _Awere fond of reading proofBwere absorbed in the bookCfelt that the animals could talkDthought the book was better than any other research of its kindB细节理解题。根据文章第二段第三句For three hours the four of us read in this way in
29、 silent absorption可推知此题答案为B。DWhat would you do if you were a fifth grader facing a huge homework load every night,and you found that there was a machine that would do all the work for you? Thats the situation presented to Sam,Kelsey,Judy and Brenton in Dan Gutmans entertaining new book for young rea
30、ders,The Homework Machine.The four children,all fifth graders in Miss Rasmussens class at Grand Canyon School,are as different as any other 11yearold child could be,but they have one thing in commonall are somewhat separated from their classmates.Sam is a newcomer and has had his share of school tro
31、uble before;Kelsey quietly carries her pain at losing her father;Judys sense of justice always annoys others;Brenton is the smartest child in the school,and he is so smart that even his parents and teachers have trouble keeping up with him.When Brenton and his three classmates are put into the same
32、study group by their teacher,the others discover that Brenton has made a timesaving gadget (小装置) to do homework for him.While the boy is perfectly able to do his homework himself,Sam,Kelsey and Judy can use the help.Having perfect grades is something new for these three,and as they meet every day to
33、 “do homework”,they find that theyre learning a lot about each other.Such a good thing cant last though,and when a secret man starts trying to get in touch with them,they begin to get nervous.Soon theres an even more frightening problemwhy cant the Homework Machine be turned off? Told in different v
34、oices as all the children make statements to the Grand Canyon Police,the story,develops in an interesting fashion.Gutman is a gifted writer who has written dozens of childrens books,each with a funny and impressing tale that should be equally liked by boys and girls.【语篇解读】这是一篇说明文,主要介绍了新书家庭作业机器的相关故事情
35、节。12What is one common thing that all the four children have to deal with at school?AGetting along with their classmates.BDoing their homework by themselves.COvercoming difficulties on their own.DCatching up with others to get good grades.A推理判断题。由文章第二段中的“all are somewhat separated from their classma
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
