2020浙江高考英语二轮专题强化训练:专题一第一讲 理解文中具体信息——细节理解题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2020浙江高考英语二轮专题强化训练:专题一第一讲理解文中具体信息细节理解题 WORD版含解析 2020 浙
- 资源描述:
-
1、高考资源网() 您身边的高考专家细节理解题直接细节题(建议用时:25分钟)A(2019温州适应性测试)Born in the State of New York on May 14th, 1984, Mark Zuckerberg was an instant success. In his high school years, he was considered one of top students in the class, before moving into the arts, sciences, and literature, again picking up high marks
2、 and receiving academic praise. It earned him admission to Harvard University.As a rebellious yet relatively quiet student, he created a website called Facemash in the universityan instantly controversial website that encouraged students to rate each other based on appearance.The site was controvers
3、ial for several reasons. The first was its illegal use of photographs, which the university and students took issue with. The second was its controversial naturenot every student likes being ranked based on their appearance. The third was its huge resource usewhile it was hosted on Harvard servers,
4、it was the most popular page in the universitys entire network.Zuckerberg was soon forced to shut the site down, but its popularity and controversy had made him consider its future potential. He soon turned the simple site into a personal one for Harvard students, encouraging them to network with th
5、eir peers at the college. It was then, together with his two friends, that they launched “The Facebook”, which immediately spread to other colleges and grew into a public service that anyone could access in the United States, whether to network with friends and family, or to play games.The company h
6、as been criticized frequently, nevertheless, Zuckerberg has remained true to his initial visionto create a website that the entire world can use to communicate openly and easily with one another and to keep the user experience clean and pure. The end result is one of the worlds biggest online busine
7、sses.Although its true value is debatable, its safe to say that Facebook, and its creator Mark Zuckerberg, are two of the twentyfirst centurys most influential, controversial, and potentially powerful figures.【解题导语】本文是一篇记叙文。文章主要介绍了Facebook网站的创始人Zuckerberg创建网站的过程以及他努力克服所遇困难的故事。1What can we know about
8、 Mark Zuckerberg when he was a student?AHe was often praised by teachers for the website he created.BHe had good academic performance.CHe alone created a website called Facebook.DHe encouraged students to set up business like him.B解析:细节理解题。根据第一段第二句“In his high school years, he was considered one of
9、top students in the class, before moving into the arts, sciences, and literature, again picking up high marks and receiving academic praise.”可知,Mark Zuckerberg在学生时期就有良好的学业表现。故B项正确。2.Why did Zuckerberg shut the site down?ABecause his website was not popular.BBecause he was doubted for the way he used
10、 photographs.CBecause he needed time to reconsider his choice.DBecause he stole resource on Harvard server.B解析:细节理解题。根据第三段第二句“The first was its illegal use of photographs, which the university and students took issue with.”可知,他关闭该网站的第一个因素就是照片的非法使用。故B项正确。3Which words can best describe Zuckerberg?AEas
11、ygoing and smart.BQuiet and shy.CTalented and outgoing.DRebellious and creative.D解析:推理判断题。根据第二段中的“As a rebellious yet relatively quiet student, he created a website called Facemash in the university”可知,Zuckerberg是一个叛逆的学生,并且在学生时期就创建了网站。由此可推知,Zuckerberg是叛逆的和有创造性的。故D项正确。4What is the best title of the p
12、assage?AMark Zuckerberg and His FacebookBThe Foundation of FacebookCA Talent from Harvard UniversityDThe Development of FacebookA解析:标题归纳题。通读全文可知,文章主要介绍了Zuckerberg在创建网站的过程中遇到的困难以及他努力克服所遇困难的过程,A项适合作本文的标题。故A项正确。长难句分析It was then, together with his two friends, that they launched “The Facebook”, which im
13、mediately spread to other colleges and grew into a public service that anyone could access in the United States, whether to network with friends and family, or to play games.(第四段第三句)分析:本句是一个主从复合句。It was.that 构成强调句;which 引导非限制性定语从句,修饰先行词“The Facebook”;第二个that引导定语从句,修饰先行词a public service。译文:就在那时,他和两个朋
14、友一起推出了“The Facebook”。Facebook迅速传播到其他大学并发展成为一项公共服务。在美国,任何人都可以使用这一服务,无论是用来与朋友和家人联系,还是玩游戏。BWhile weather forecasters can make fairly accurate predictions, theres always the risk that youll be caught out while driving in the rain. But the days of having to quickly close your sunroof could soon be a thin
15、g of the past thanks to Jaguar Land Rovers latest technology.The firm is developing cars that can adapt automatically by closing windows and roofs or starting the heater if they detect bad weather is on the way. The weather forecasting system uses a set of air pressure, humidity(湿度) and light sensor
16、s(传感器) to help its vehicles predict changes in conditions and adapt to them. Cars equipped with the system could make slight changes to the air conditioning if it finds the weather is getting warmer during a journey or increase the cabin temperature if it will get colder.The forecast may indicate th
17、ere is a possibility of one or more weather conditions, such as rain, within a period of time, such as five minutes. The vehicle may then adapt to the local weather conditions. In particular, it may close one or more windows, or close a roof of the vehicle in response to a forecast of rain. Similarl
18、y windows could be darkened using electrochromic(电致变色的) glass to improve visibility if bright sunshine is forecast.Although its unclear whether this technology will make its way to a production vehicle anytime soon, such a system would be advantageous on autonomous vehicles. Since theres no human dr
19、iver present, the system will allow the vehicle to make it comfortable for its passengers, based on current weather conditions. It can also make the vehicle safer if it knows rain or snow is coming.【解题导语】本文是一篇说明文。文章介绍了捷豹路虎最新的技术天气预报系统。该系统使用了一整套气压、湿度和光线传感器,帮助车辆预测大气状况的变化并加以适应。5How will Jaguar Land Rove
20、rs latest technology benefit drivers?AVehicles can automatically drive themselves.BVehicles can find positions and routes themselves.CVehicles can act as mobile weather forecasting stations.DVehicles can open windows and sunroofs automatically.C解析:细节理解题。根据第二段第二句“The weather forecasting system uses a
21、 set of air pressure, humidity(湿度) and light sensors(传感器) to help its vehicles predict changes in conditions and adapt to them.”可知,捷豹路虎的最新技术可以让车辆像可移动的天气预报站一样,帮助车辆预测天气状况的变化并加以适应,从而造福于驾驶员。故选C。6What is the feature of the glass of a vehicle with the new technology?AIt can help adjust the temperature.BIt
22、 can still be clear in rainy days.CIt is too strong to break into pieces.DIts colour can change with the sunshine.D解析:细节理解题。根据第三段最后一句“Similarly windows could be darkened using electrochromic(电致变色的) glass to improve visibility if bright sunshine is forecast.”可知,采用新技术的汽车玻璃的颜色会随着阳光而改变。故选D。7What can we
23、know about the weather forecasting system from the text?AIt is intelligent enough to stop raining.BIt makes the driver more comfortable.CIt cant predict the weather accurately.DIt makes autonomous cars safer in bad weather.D解析:细节理解题。根据最后一段最后一句“It can also make the vehicle safer if it knows rain or s
24、now is coming.”可知,天气预报系统会使无人驾驶汽车在恶劣天气下更安全。故选D。8Where might the text be taken from?AA book review.BA science report.CA science fiction. DA travel brochure.B解析:文章出处题。通读全文可知,文章主要介绍了捷豹路虎最新的技术,因此本文最可能出自科学报道。故选B。长难句分析While weather forecasters can make fairly accurate predictions, theres always the risk th
25、at youll be caught out while driving in the rain.(第一段第一句)分析:本句是一个主从复合句。while引导让步状语从句;youll be caught out while driving in the rain是同位语从句,说明risk的内容。译文:虽然天气预报员可以做出相当准确的预测,但你还会有在雨中开车时会淋雨的风险。CWhore happier, men or women? Research shows its a complex question and that asking whether males or females are
26、happier isnt really that helpful, because basically, happiness is different for women and men.Womens happiness has been declining for the past 30 years, according to recent statistics. And research shows that women are twice as likely to experience depression compared with men. Gender(性别) difference
27、s in depression are well confirmed and studies have found that biological, psychological and social factors contribute to the differences.Early studies on gender and happiness found men and women were socialized to express different feelings. Women are more likely to express happiness, warmth and fe
28、ar, which help with social bonding and appear more consistent with the traditional role as a primary caregiver, while men display more anger, pride and disrespect, which are more consistent with a protector and provider role.Recent research suggests that these differences are not just socially, but
29、also genetically related. Studies have looked into these findings further and discovered that females use more areas of the brain containing mirror neurons(镜像神经元) than males when they process feelings. Mirror neurons allow us to experience the world from other peoples view, to understand their actio
30、ns and intentions. This may explain why women can experience deeper sadness. Women tend to experience more negative feelings, such as more guilt, shame and to a lesser degree, embarrassment.Psychologically it seems men and women differ in the way they process and express feelings. With the exception
31、 of anger, women experience feelings more strongly and share their feelings more openly with others. Studies have found in particular that women express more appreciationwhich has been linked to greater happiness. This supports the theory that womens happiness is more dependent on relationships than
32、 mens.【解题导语】本文从社会、生理和心理三个方面介绍了男性和女性在幸福感上的差异。9Which feeling are men more likely to show compared with women?AWarmth. BDepression.CHappiness. DDisrespect.D解析:细节理解题。根据第三段最后一句中的“while men display more anger, pride and disrespect”可知,男性表现更多的是生气、骄傲和无礼,故选D。10What factors cause women to share feelings more o
33、penly?APsychological factors. BBiological factors.CEducational factors. DSocial factors.A解析:细节理解题。根据最后一段的内容可知,本段从心理方面介绍了男性和女性在处理和表达感情方面的不同:与男性相比,女性更加公开地表露自己内心的情感。11One can probably read the text from_Aa science fiction Ba culture brochureCa nursery guide Da health magazineD解析:文章出处题。根据本文内容可知,本文主要从社会、
34、生理和心理三个方面分析了男性和女性在幸福感上的差异。由此可推知,本文有可能摘自一本健康杂志,故选D项。12What is the text mainly about?AMen and women differ in biology and psychology.BMen and women experience happiness differently.CSocial roles have a great effect on men and women.DWomens happiness has declined in the past years.B解析:主旨大意题。通读全文可知,本文从社
35、会、生理和心理三个方面分析了男性和女性在幸福感上的差异,故B项最符合文意。长难句分析Gender(性别) differences in depression are well confirmed and studies have found that biological, psychological and social factors contribute to the differences.(第二段第三句)分析:本句是一个由and连接的并列句。that biological,psychological and social factors contribute to the diffe
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-397470.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
2018年秋八年级语文上册人教版(安徽专版)习题课件:第三单元检测卷(共61张PPT).ppt
