四川省仁寿县四校联考2021-2022学年高二上学期10月月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省仁寿县四校联考2021-2022学年高二上学期10月月考英语试题 WORD版含解析 四川省 仁寿县 联考 2021 2022 学年 上学 10 月月 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021-2022学年四川省仁寿县四校联考高二上学期10月月考英语试题分值:150分 时间:120分钟第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题; 每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在 试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How is the weather in the womans opinion?A. Warm B. Cold C. Hot2. What does the man mean?A. He already has
2、 plans. B. The woman should decideC. He will make a reservation3. Why did the man go to Beijing?A. To visit his parents. B. To have an interviewC. To receive job training4. What are the two speakers talking about?A. What to take up as a hobby B. How to keep fitC. How to handle pressure5. What will t
3、he man do first?A. Tidy his room. B. Go on a picnic. C. Wear clothes第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)请听下面4段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试题卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至7题。6. What are the two speakers doing?A. Seeing a movie. B. Having dinner.
4、 C. Making soup.7. What makes the man unhappy?A. The woman doesnt cook very well.B. The woman seldom talks to him at dinner. C. The woman watches too many commercials.听第7段材料,回答第8至9题。8. What is the woman going to do after dinner?A. Watch TV. B. Give a speech. C. Listen to a speech.9. What do we know
5、about the woman?A. She feels very tired.B. She enjoys the election very much.C. She likes to shake hands with many people.听第8段材料,回答第10至12题。10. Where is the woman from?A. The UK B. America C. Russia11. What do the kids ask for on Halloween?A. Candy. B. Masks. C. Clothes.12. What will the woman do?A.
6、Buy some candy. B. Attend a party. C. Make masks.听第9段材料,回答第13至16题。13. What is the man reading?A. A textbook. B. A magazine. C. A novel.14. Why are some people against kung fu novels?A. They think kung fu novels are bad for teenagers.B. They think kung fu novels are not useful today.C. They dont thin
7、k highly of kung fu writers.15. What are kung fu novels considered as by some people?A. Old Chinese literature.B. Modern Chinese literature.C. Future Chinese literature.16. What does the woman think of the new textbooks?A. She is indifferent (冷漠的) to them.B. She is in favor of them.C. She is against
8、 them.听第10段材料,回答第17至20题。17. How long has the woman been coughing?A. Two days. B. Three days. C. Four days.18. What is wrong with the woman?A. She has a headache. B. She is tired. C. She has got the flu.19. What does the man tell the woman to do?A. Stay in bed for some time. B. Go around from time to
9、 time.C. Come to see him tomorrow morning.20. Where does the conversation most probably take place?A. In the street. B. In the mans office C. At the womans第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A, B,C或D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AWhen it comes to the greatest inventions of the world,
10、 Chinas name is sure to be mentioned several times. There are hundreds of things which were invented by the Chinese.AlcoholShocked? I was because when they said alcohol I thought about either the US or the UK. China had never crossed my mind. In China, alcohol was made by two legendary persons named
11、 Yi Di and Du Kang who belonged to the Xia Dynasty. This period was about 2000 BC - 1600 BC. Research says that in ancient China, beer with 4% alcoholic content was widely consumed by people.TeaChina is the proud inventor of tea which was first drunk by Shen Nong, a Chinese emperor around 2737 BC. T
12、ea production was rapidly developed, making tea a popular drink during the Tang and Song Dynasties.The Mechanical ClockHave you ever wondered what on earth we would be doing without any idea of time? A clock really is an invention without which things were incomplete. The credit of making the first
13、mechanical clock goes to ancient China. The first mechanical clock was invented by Yi Xing in the Tang Dynasty. This was during 618 and 907.Silk FabricSilk, the favorite fabric of many girls out there, is also a Chinese invention. Although we all know that silk is made by silkworms, it was Chinese p
14、eople who first invented a way to harvest the silk and then use it to make clothes. The oldest silk which has been found so far is in Henan Province and dates back to 3630 BC.1. We can learn from Paragraph 2 that _.A. people in the US like alcoholB. beer was popular in the Xia DynastyC. Yi Di and Du
15、 Kang invented alcohol by accidentD. the author didnt know alcohol is a Chinese invention2. The author asks the question in Paragraph 4 to show _.A. ancient Chinese inventors were wiserB. many things in our lives are incompleteC. ancient Chinese people never wasted timeD. the invention of the mechan
16、ical clock is important3. Which of the following invention has a longer history?A. Tea.B. Alcohol.C. Silk fabric.D. The mechanical clock.【答案】1. D 2. D 3. C【解析】【分析】这是一篇说明文。主要说明了四种中国的发明:酒、茶、机械钟以及丝绸的情况。【1题详解】推理判断题。根据第二段第一句Shocked? I was because when they said alcohol I thought about either the US or th
17、e UK.(震惊吗?因为当他们说到酒的时候,我想到的不是美国就是英国。)可推测,作者并不知道酒是一项中国发明。故选D。【2题详解】细节理解题。根据第四段第二句A clock really is an invention without which things were incomplete.(时钟确实是一项没有它一切都会不完整的发明。)可知,第四段第一句提出的问题是为了说明机械钟发明的重要性。故选D。【3题详解】推理判断题。分析四项发明可知:酒大约是公元前2000年到公元前1600年发明的;茶叶大约在公元前2737年;机械钟表是在618年和907年;丝绸产于河南省,可追溯到公元前3630年。
18、综上可知,丝绸的历史更久远,故选C。BIts a popular belief that a fishs memory lasts for only seven seconds. It may seem sad to think that they dont remember what theyve eaten or where theyve been, and they dont identify you or any of their friends-every moment in their life would be like seeing the world for the firs
19、t time.But dont be so quick to feel sorry for them. A new study has found that fish have a much better memory than we used to think. In fact, certain species of fish can even remember events from as long as 12 days ago. In the study, researchers from Mac Ewan University in Canada trained a kind of f
20、ish called African cichlids to go to a certain area of their tank to get food.They then waited for 12 days before putting them back in the tank again. Researchers used computer software to monitor the fishs movements.They found that after such a long break the fish still went to the same place where
21、 they first got food. This suggested that they could remember their past experiences.In fact. scientists had been thinking for a long time that African cichlids might have a good memory. An earlier study showed that they behaved aggressively(挑衅地) in front of certain fish, perhaps because they rememb
22、ered their past fights.But until the latest findings, there was no clear evidence.Just as a good memory can make our lives easier, it also plays an important part when a fish is trying to survive in the wild. If fish are able to remember that a certain area contains safe food, they will be able to g
23、o back to that area without putting their lives at risk,lead researcher Trevor Hamilton told Live Science.For a long time, fish were placed far below chimpanzees, dolphins and mice on the list of smart animals.But this study has given scientists a new understanding of their intelligence.4. According
24、 to the text, people commonly believe that _.A. fish dont recognize any of their friendsB. a fishs memory lasts for only seven minutesC. fish can only remember part of their past experiencesD. fish can remember things that happened long ago5. How can fish benefit most from a good memory?A. They can
25、remember their enemies and fight.B. They can remember where to get food and survive.C. They can remember their friends and help each other.D. They can remember where to go when in danger.6. What can we learn from the text?A. Only African cichlids have a good memory.B. African cichlids can remember t
26、hings for 12 days.C. African cichlids always treat other fish aggressively.D. African cichlids dont belong to the list of smart animals.7 What is the text mainly about?A. What we can learn from fish.B. Fish having a very bad memory.C. How fish improve their memory.D. Fish being smarter than we thoug
27、ht.【答案】4. A 5. B 6. B 7. D【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了通过研究,人们发现鱼并不是只有七秒的记忆,它比我们想象的要聪明。【4题详解】细节理解题。根据第一段“It may seem sad to think that they dont remember what theyve eaten or where theyve been, and they dont identify you or any of their friends-every moment in their life would be like seeing the world for
28、the first time.(想到它们不记得吃过什么,去过哪里,也认不出你或任何朋友,这似乎很可悲它们生命中的每一刻都像是第一次看到这个世界。)”可知,根据这篇文章,人们通常认为鱼儿认不出自己的任何朋友。故选A。【5题详解】细节理解题。根据第二段“They found that after such a long break the fish still went to the same place where they first got food.(他们发现,经过这么长时间的休息,鱼仍然会去他们最初获得食物的地方。)”以及倒数第二段“Just as a good memory can m
29、ake our lives easier, it also plays an important part when a fish is trying to survive in the wild.(就像好的记忆力可以让我们的生活更轻松一样,它也在鱼试图在野外生存时起着重要的作用。)”可知,鱼类能记住在哪里获取食物和生存,从而获益最大化。故选B。【6题详解】细节理解题。根据第二段“They then waited for 12 days before putting them back in the tank again. Researchers used computer software
30、to monitor the fishs movements.They found that after such a long break the fish still went to the same place where they first got food. (然后等了12天,再把它们放回水箱。研究人员使用计算机软件来监控鱼的运动。他们发现,经过这么长时间的休息,鱼仍然会去他们最初获得食物的地方。)”可知,非洲慈鲷能记住12天的事情。故选B。【7题详解】主旨大意题。根据最后一段“For a long time, fish were placed far below chimpanz
31、ees, dolphins and mice on the list of smart animals. But this study has given scientists a new understanding of their intelligence(很长一段时间以来,在聪明动物的排行榜上,鱼类被排在黑猩猩、海豚和老鼠之后。但这项研究让科学家们对它们的智力有了新的认识)”可知,文章主要告诉我们鱼比我们想象的要聪明。故选D。CWhat will people die of 100 years from now? If you think that is a simple questio
32、n,you have not been paying attention to the revolution that is taking place in bio-technology(生物技术). With the help of new medicine,the human body will last a very long time. Death will come mainly from accidents,murder and war. Todays leading killers,such as heart disease,cancer,and aging itself,wil
33、l become distant memories.In discussion of technological changes,the Internet gets most of the attention these days. But the change in medicine can be the real technological event of our times. How long can humans live? Human brains were known to decide the final death. Cells(细胞) are the basic units
34、 of all living things,and until recently,scientists were sure that the life of cells could not go much beyond 120 years because the basic materials of cells,such as those of brain cells,would not last forever. But the upper limits will be broken by new medicine. Sometime between 2050 and 2100,medici
35、ne will have advanced to the point at which every 10 years or so,people will be able to take medicine to repair their organs(器官). The medicine,made up of the basic building materials of life,will build new brain cells,heart cells,and so onin much the same way our bodies make new skin cells to take t
36、he place of old ones.It is exciting to imagine that the advance in technology may be changing the most basic condition of human existence,but many technical problems still must be cleared up on the way to this wonderful future.8. According to the passage,human death is now mainly caused by _.A. dise
37、ases and agingB. accidents and warC. accidents and agingD. heart disease and war9. In the authors opinion,todays most important advance in technology lies in(在于) _.A. the InternetB. medicineC. brain cellsD. human organs10. Humans may live longer in the future because _.A. heart disease will be far a
38、way from usB. human brains can decide the final deathC. the basic materials of cells will last foreverD. human organs can be repaired by new medicine11. How long can humans live in the future according to the passage?A. Over 100 years.B. More than 120 years.C. About 150 years.D. The passage doesnt t
39、ell us.【答案】8. A 9. B 10. D 11. D【解析】【分析】试题分析:本文是一篇说明文,介绍了医学的发展让未来人们的寿命会大大延长。8题详解】A 细节理解题。根据第一段最后一句“Todays leading killers, such as heart disease, cancer, and aging itself, will become distant memories”.(今天的头号杀手,如心脏病、癌症和衰老本身,将成为遥远的记忆)可知,现在人们死亡的主要原因是疾病和衰老。故A正确。【9题详解】C 细节理解题。根据第二段“But the change in med
40、icine can be the real technological event of our times.”(但是,医学的变革可能是我们这个时代真正的科技事件。)可知,在作者看来,当今最重要的技术进步在于医学,故B正确。【10题详解】D 细节理解题。根据第二段“Sometime between 2050 and 2100, medicine will have advanced to the point at which every 10 years or so, people will be able to take medicine repair their organs(器官)”(在
41、2050年到2100年之间的某个时候,医学将会发展到每10年左右,人们将能够通过服用药物来修复他们的器官).可知,未来人们的寿命会更长是因为可以用新药来修复器官,故D正确。【11题详解】D 细节理解题。根据第二段“Sometime between 2050 and 2100, medicine will have advanced to the point at which every 10 years or so, people will be able to take medicine repair their organs(器官)”(在2050年到2100年之间某个时候,医学将会发展到每
42、10年左右,人们将能够通过服用药物来修复他们的器官).可知,第二段提及人们可以用药物来替换修复细胞,故很难说人能活多久,文章也没有提及具体时间,故D正确。 考点:考查科普类短文阅读DThere are 8.8 million blind people in India. In fact, there are 36 million blind people worldwide and a quarter of them are in India; however, many cases of blindness in India are curable. The poor in India ha
43、ve limited access to primary eye healthcare and often do not eat foods rich in micronutrients, like vitamins and minerals, which play an important role in maintaining good eye health.Many people worldwide are not even aware that they may have a vision (视力) problem simply because they do not get thei
44、r eyes tested every year with a doctor, who tests for the functioning of the eye muscles (肌肉), as well as common diseases like night blindness. This exam is strongly recommended by experts because some changes in vision, which the patient may take longer to notice, can be found easily in this way.Ce
45、rtain simple changes in diet and lifestyle can ensure better eye health for you. These include drinking plenty-of water, not smoking, and eating brightly colored and leafy fruit and vegetables. Wearing sunglasses protects your eyes from the sun, which damages otherwise healthy eyes. Learn about your
46、 familys eye disease history, and be on the lookout for any problem about your vision. Make sure that you see a doctor immediately for early intervention(干预) if you see any of these signs of worsening eye health. If you or a loved one needs to cure blindness or other eye diseases, turn to a crowdfun
47、ding (众筹) platform. A group of eye health caregivers have fundraised with crowdfunding platform Impact Guru to raise money to perform operations on the eyes of blind women in south Asia. Running an online fundraiser enables both doctors and patients to find a way out of the dark. If you want eye car
48、e to develop, start a fundraiser today.12. Why are there so many blind people in India?A. There is a lack of eye hospitals in India.B. People pay no attention to their eyes at all.C. Poor Indians lack food good for eye health.D. The environment damages their eyes.13. What does the author suggest in
49、Paragraph 2?A. Examining your eyes annually.B. Strengthening muscles every day.C. Raising the awareness of physical health.D. Attaching importance to self-examination.14. Which of the following may do harm to your eyes?A. Smoking a lot.B. Wearing sunglasses.C. Drinking much water.D. Watching brightl
50、y-colored pictures.15. What does the author want to show in the last paragraph?A. How to start a fundraiser online.B. The importance of raising money.C. The role of crowdfunding in eye care.D. What should be done to raise money.【答案】12. C 13. A 14. A 15. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章讲述的是如何确保你的眼睛健康。【12题详解】细节理解
51、题。根据第一段中“The poor in India have limited access to primary eye healthcare and often do not eat foods rich in micronutrients, like vitamins and minerals, which play an important role in maintaining good eye health.”(印度穷人获得初级眼保健的机会有限,而且往往不吃富含维生素和矿物质等微量元素的食物,而这些微量元素在保持良好的眼健康方面发挥着重要作用)可知,印度有这么多盲人是因为贫穷的印度
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-399677.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
