吉林省长春市第二十九中学2021-2022学年高一上学期第一学程考试英语试卷 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 吉林省长春市第二十九中学2021-2022学年高一上学期第一学程考试英语试卷 WORD版含解析 吉林省 长春市 第二 十九 中学 2021 2022 学年 上学 第一 考试 英语 试卷 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、高一英语试卷答题时间:90分钟 满分:150分一、用单词的适当形式填空(共15小题,每小题2分,满分30分)1. Out of _(curious), the man followed the guide into the hall. (所给词的适当形式填空)【答案】curiosity【解析】【详解】考查名词。句意:出于好奇,那人跟着导游走进了大厅。Out of后跟名词,curious的名词为curiosity,意为“好奇心”,是不可数名词,out of curiosity为固定短语,意为“出于好奇”,故填curiosity。2. We are looking forward to _(hea
2、r)from you. (所给词的适当形式填空)【答案】hearing【解析】【详解】考查动名词。句意:我们都盼望着收到你的来信。短语look forward to doing sth.盼望做某事,动名词作宾语,故填hearing。3. The people looked at the strange boy _(curious). (所给词的适当形式填空)【答案】curiously【解析】【详解】考查副词。句意:人们好奇地看着这个奇怪的男孩。修饰动词look应用副词curiously,作状语。故填curiously。4. He is anxious _(spend)the holiday w
3、ith you. (所给词的适当形式填空)【答案】to spend【解析】【详解】考查不定式。句意:他渴望和你一起度假。be anxious to do sth“渴望做某事”。结合所给出的词,故填to spend。5. Although she had only met the old man once,he had made a good _ (impress) on her. (所给词的适当形式填空)【答案】impression【解析】【详解】考查名词。句意:虽然她只见过那位老爷爷一次,却给老人家留下了很好的印象。分析句子可知,这里符合短语make a (good) impression
4、on sb.意为“对某人有(很好的)印象”,应使用impression表示“印象”。故填impression。6. All the people of different _ (nation) live and work together peacefully in this country. (所给词的适当形式填空)【答案】nations【解析】【详解】考查名词的数。句意:不同国家的人民在这个国家和平生活和工作。设空处应用名词作宾语,前面有different修饰,应用复数形式,故填nations。7. The _ (organise) had its ups and downs. (所给词的
5、适当形式填空)【答案】organisation【解析】【详解】考查名词。句意:这个组织起起落落。设空处作主语,应用名词,前面有the修饰表特指,应用单数,故填organisation8. What parents do in their daily life will have a great effect on their childrens _ (personal). (所给词的适当形式填空)【答案】personality【解析】【详解】考查名词。句意:父母在日常生活中的所作所为会对孩子的性格产生很大的影响。名词所有格childrens后接名词形式。根据句意,故填personality。9
6、. The players all have _ (confident) in their manager. (所给词的适当形式填空)【答案】confidence【解析】【详解】考查固定短语。句意:球员们都对他们的经理有信心。分析句子可知,句中涉及固定短语“have confidence in”,意为“对有信心,信任”,句中指球员们对经理有信心,confident意为“自信的”,形容词词性,confidence为其对应的名词形式,意为“信心”。故填confidence。10. The boys were so noisy that I got_ (annoy) with them finall
7、y. (所给词的适当形式填空)【答案】annoyed【解析】【详解】考查固定短语。句意:男孩们很吵,我终于被他们惹恼了。短语get annoyed with,意为“被惹恼”,根据句意,故填annoyed。11. He felt _ (frighten) of the big snake in the pool. (所给词的适当形式填空)【答案】frightened【解析】【详解】考查形容词。句意:他害怕池里的那条大蛇。设空处作feel的表语,应用形容词,这里是人感到害怕,用ed结尾的形容词,故填frightened。12. In my opinion, neither my friend no
8、r my classmates _(be)as positive as Tom. (所给词的适当形式填空)【答案】are【解析】【详解】考查时态和主谓一致。句意:在我看来,无论我的朋友还是我的同班同学们都不像汤姆那么积极。根据句意,该句叙述的是现在的情况,应用一般现在时态。neither.nor.连接并列主语,谓语动词用就近原则,因此,该空应和my classmates保持一致。classmates是复数,根据主谓一致原则,谓语动词应用are。故填are。13. Either you or one of your students _(be)to attend the meeting. (所给
9、词的适当形式填空)【答案】is【解析】【详解】考查主谓一致。句意:要么你,要么你的一个学生来参加这次会议。短语either.or.(要么.要么.)使用就近原则,因此谓语与one of yourstudents保持一直。故填is。14. I find it necessary for us _(learn)a foreign language. (所给词的适当形式填空)【答案】to learn【解析】【详解】考查动词不定式。句意:我觉得我们有必要学一门外语。find+it +形容词+to do sth ,it做形式宾语,动词不定式做真正的宾语。结合所给出的词。故填to learn。15. His
10、 dream of being an _(explore)has become a reality. (所给词的适当形式填空)【答案】explorer【解析】【详解】考查名词。句意:他想成为一名探险家的梦想已经实现。根据空格前的an可知空格处填名词,结合句意用explorer(探险家)。故填explorer。二.阅读理解(共两节,20小题,每题2.5分,满分50分)第一节 阅读下列材料,从A, B, C, D四个选项中选出最佳答案。AApril 7th is the World Health Day. To celebrate it and draw peoples attention to
11、health, Class 17 has held a Health Corner. Here is a health tip from a student.16. Shanghuo usually happens to people in_.A. springB. summerC. autumnD. winter17. The following signs show you catch a fire EXCEPT _.A. a burning noseB. oily skinC. a sore throatD. a high fever18. According to the tip, y
12、oud better _ to deal with Shanghuo.A. go to hospitalB. drink leaf teasC. take some medicineD. lie down and have a rest【答案】16. C 17. D 18. B【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章介绍了关于“上火”的健康提示。【16题详解】细节理解题。根据“Name: Catch a fire or Shanghuo (名称:着急或上火) ”和“Time: usually in autumn (时间:通常在秋天) ”可知,上火通常发生在秋天。故选C。【17题详解】细节理解题根
13、据“Signs: a burning nose, aching teeth, a sore throat, oily skin (症状:鼻子灼热,牙齿疼痛,喉咙痛,皮肤油腻) ”可知,除了发高烧,其他迹象表明你上火了。故选D。【18题详解】细节理解题。根据“Suggestions: leaf teas such as chrysanthemum(菊花) and mulberry(桑叶) (建议:茶叶如菊花和桑叶) ”可知,根据提示,你最好喝茶来处理上火。故选B。BOnce there was a very old lion. As he grew older, he became weak a
14、nd slow. He could no longer hunt animals. So he was not able to eat any food.The lion was sure he would soon die. He was very sad. As he slowly walked home, the lion told a bird about his sad situation.The other animals felt sorry for the lion. “Thats awful” they said. “We should visit the lion and
15、see how he is doing.” So one by one, they went to visit the lion in his cave.The lion was old and weak, but he was also very smart. When each animal came into his cave, they were easy to catch and eat. Soon the lion became fat.Still he kept pretending to be sick. And the animals kept going into the
16、lions cave. After a while, many of the animals of the forest had disappeared.One day, early in the morning, the fox went to the lions cave. The fox was very smart, too. He slowly walked close to the cave. Standing outside the cave, the fox called out, “Hello. How are you feeling now?”The lion answer
17、ed, “I am not doing well. Why dont you come in? I cant see you. Come closer and tell me some kind words. I am old and will die soon.”While the lion was talking, the fox was looking closely at the ground. The fox suddenly realized what the lion was doing.Finally, the fox looked up and answered, “No,
18、thank you. I can see many footprints (脚印) entering your cave. But I cannot see any footprints leaving your cave.”19. The other animals felt _for the lion when hearing about his situation.A. surprisedB. happyC. interestedD. sorry20. Many of the animals of the forest disappeared because _.A. they were
19、 caught and eaten by the lionB. they moved to live in another forestC. the bird asked them to leave the forestD. there wasnt enough food for them21. According to the story, which of the followings is TRUE?A. The lion was too busy to hunt the animals.B. Though the lion was stupid, he was strong.C. Th
20、e fox knew the truth through the footprints.D. The fox thought the lion was very honest.22. What is the moral (寓意) of the story?A. Work hard today to prepare for tomorrow.B. Slow and steady(稳) wins the race.C. A wise person learns from the bad luck of others.D. No one believes liars even when they t
21、ell the truth.【答案】19. D 20. A 21. C 22. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。本文主要讲述了狐狸通过仔细观察地面,发现了只进不出的脚印,知道了狮子的想法,因此避免了自己的不幸。【19题详解】细节理解题。根据第三段中“The other animals felt sorry for the lion. (其他动物都为狮子难过)”可知,当其他动物听说狮子的情况时,都为他感到难过。故选D项。【20题详解】细节理解题。根据第四段中“When each animal came into his cave, they were easy to catch and eat
22、. (当每只动物进入它们的洞穴时,它们很轻易地被捕获和吃掉)”可知,森林里的许多动物都消失了,因为它们被狮子抓住并吃掉了。故选A项。【21题详解】细节理解题。根据最后一段中“I can see many footprints (脚印) entering your cave. But I cannot see any footprints leaving your cave. (我看到许多脚印进入了你的洞穴。但是我没有看到任何脚印离开你的洞穴)”可知,狐狸通过脚印知道了真相。故选C项。22题详解】推理判断题。根据第六段中“The fox was very smart, too. He slowl
23、y walked close to the cave. (狐狸也很聪明。他慢慢地走近山洞)”和倒数第二段“While the lion was talking, the fox was looking closely at the ground. The fox suddenly realized what the lion was doing. (当狮子说话的时候,狐狸正在仔细地看着地面。狐狸突然意识到狮子在做什么)”以及最后一段中最后一段中“I can see many footprints (脚印) entering your cave. But I cannot see any foo
24、tprints leaving your cave. (我看到许多脚印进入了你的洞穴。但是我没有看到任何脚印离开你的洞穴)”可知,本文主要讲述了狐狸通过仔细观察地面,发现了只进不出的脚印,知道了狮子的想法,因此避免了自己的不幸,因此这个故事主要告诉我们聪明的人会从别人的不幸中吸取教训。故选C项。CIf you find it hard to learn English, think of the foreigners who learn Chinese. The number of people learning Chinese around the world reached 100 mil
25、lion in 2017, up from 30 million in 2004, according to Peoples Daily.But what difficulties do foreigners usually face when learning Chinese? And how do they overcome these difficulties? Mike has lived in China for nine years and here is his story of learning Chinese:Like many foreigners, I only knew
26、 two words of Chinese (“hello” and “thank you”) when I first came to China, so simple tasks like ordering food or taking a taxi were quite difficult for me.I knew I had to learn more Chinese, so I signed up for classes. However, I didnt learn enough to have a real conversation. Later I studied on my
27、 own, but my progress was still slow and I became upset.Finally, I found the best way to learn Chinese was to make friends with native speakers and spend time with them. I started playing in a band with a Chinese woman who later became one of my best friends in Beijing. I learned a lot of Chinese by
28、 hanging out with her, and she learned English from me too. So it was a good way to exchange language and culture.Now Ive learned enough Chinese to take care of a few complicated (复杂的) tasks, like booking train tickets and speaking with my landlord (房东). However, visits to the bank, and anything els
29、e that requires technical (专业的) language, are still difficult for me.23. There were about _ people learning Chinese around the world in 2017.A. 30 billionB. 100 millionC. 100 billionD. 30 million24. According to Mikes story, _ is the best way to learn a language.A. practicing the speaking skills by
30、ordering food or taking a taxiB. going to some classes to learn the grammar of the languageC. studying on his own to do a lot of readings and writingsD. making friends with native speakers and spending time together25. Which of the following endings may be the best for the passage?A. Chinese is a fa
31、scinating language, and there are always new words waiting to be discovered.B. So I plan to travel around China and visit as many places as possible in the next few years.C. Chinese is such a difficult language that fewer people will learn it in the future.D. Its a pity that many Chinese dont pay en
32、ough attention to their own language and culture.26. We probably read the passage in _.A. a magazineB. a travel guideC. a science surveyD. a school notice【答案】23. B 24. D 25. A 26. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了外国人在学习汉语时遇到的困难,以及Mike学习汉语的经历。【23题详解】细节理解题。根据第一段中“The number of people learning Chinese around the
33、world reached 100 million in 2017, up from 30 million in 2004, according to Peoples Daily.”(据人民日报报道,2017年,全球学习汉语的人数从2004年的3000万人增加到1亿人。)可知,2017年学汉语的人数达到1亿人,故选B。【24题详解】细节理解题。根据第五段中“Finally, I found the best way to learn Chinese was to make friends with native speakers and spend time with them.”(最后,我发
34、现学习汉语最好的方法是和母语为汉语的人交朋友,花时间和他们在一起。)可知,Mike认为,学习语言最好的方法是和母语者交朋友,花时间在一起,故选D。【25题详解】推理判断题。根据最后一段最后一句However, visits to the bank, and anything else that requires technical (专业的) language, are still difficult for me.(然而,去银行,和其他需要技术语言,对我来说仍然是困难的)可知,接下来要说中文是一门迷人的语言,总有新单词等着你去发现,故选A。【26题详解】推理判断题。通读全文可知,本文主要讲述
35、了外国人在学习汉语时遇到的困难,以及Mike学习汉语的经历。由此可知讲述的是人们日常中的内容,故有可能来源于一本杂志,故选A。【点睛】DEleven schools in Guizhou have introduced a new kind of uniform to track where the students are. The smart uniforms are developed by a local technology company. They record the time and date a student enters the school. And parents
36、can see a short video through a mobile App called Student Management System.Parents and teachers receive an alarm immediately if a student cuts classes. And if he leaves the school without permission, an alarm goes off like a ring bell. A GPS system also records the students movements when he leaves
37、 the school areas. But the companys manager said the school would only use the GPS if a pupil was missing.The companys manager also said that attendance had gone up since the uniforms had been used. Now more students have showed up in classes than before.However, some people have different ideas abo
38、ut the uniforms online. “No children wanted to be watched 24 hours a day.” one Weibo user said. “Students have human rights, dont they?” added another user.A headmaster in Guizhou said even though the school was able to track the students at all times, they seldom used this technology. “We choose no
39、t to check where the students are after school, but when the student is missing and cutting classes, the uniforms help us find them,” the headmaster said.27. Student Management System is a(an) _.A. uniformB. schoolC. GPSD. App28. The underlined word attendance in Paragraph 3 means _ in Chinese.A. 及格
40、率B. 优生率C. 出勤率D. 迟到率29. According to the passage, we can infer that _ .A. parents and teachers will receive an alarm immediately if a student cuts classesB. one Weibo user thought children didnt want to be watched 24 hours a dayC. the headmaster said the school would use the tracking technology when
41、necessaryD. the smart uniforms cant track students when they have left the school areas30. The best title of the passage may be _.A. A New Uniform: Smart or NotB. The Advantages of Smart UniformsC. No Missing Students AnymoreD. A New Technology in China【答案】27. D 28. C 29. C 30. A【解析】【分析】这是一篇说明文。贵州11
42、所学校推出了一种新型校服,可以跟踪学生的位置、记录学生进入学校的时间和日期。文章主要介绍了这种新型制服的运作方式以及人们对此的看法。【27题详解】细节理解题。根据第一段中“And parents can see a short video through a mobile App called Student Management System.(家长们可以通过一款名为“学生管理系统”的移动应用程序观看一段短视频)”可知,学生管理系统是一个应用程序。故选D。【28题详解】词句猜测题。根据画线词后文“Now more students have showed up in classes than
43、 before.”可知,现在上课的学生比以前多了,说明自使用制服以来,学生的出勤率有所上升。故画线词意思是“出勤率”。故选C。【29题详解】推理判断题。根据最后一段中“We choose not to check where the students are after school, but when the student is missing and cutting classes, the uniforms help us find them,” the headmaster said.(校长说:“我们选择不检查学生放学后去了哪里,但当学生失踪或逃课时,校服可以帮助我们找到他们。”)”
44、可推知,校长说学校会在必要时使用追踪技术。故选C。【30题详解】主旨大意题。根据第一段中“Eleven schools in Guizhou have introduced a new kind of uniform to track where the students are. The smart uniforms are developed by a local technology company.(贵州11所学校推出了一种新型校服,可以跟踪学生的位置。这种智能制服是由当地一家科技公司开发的)”结合文章主要介绍了这种新型制服的运作方式以及人们对此的看法。可知,A选项“新制服:明智与否”
45、最符合文章标题。故选A。第二节 七选五根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。_31_You probably think you will never be a top student. This is not necessary so, however.Anyone can become a better student if he or she wants to. Heres how:Plan your time carefully. When you plan your work, you should make a list of thing
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-439522.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
