2021届高考英语一轮复习 考点32 阅读理解主旨大意题考点归纳.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021届高考英语一轮复习 考点32 阅读理解主旨大意题考点归纳 2021 高考 英语 一轮 复习 考点 32 阅读 理解 主旨 大意 归纳
- 资源描述:
-
1、考点32 阅读理解主旨大意题高考频度:高考阅读理解对文章的主旨大意进行命题,旨在考查考生通过对原文快速浏览正确获取语篇的大意,并对文章的主题、标题、段落、中心思想加以归纳理解以及辨别主要信息和次要信息的能力。要求考生在阅读短文时,能够提炼文章的中心情节,体会作者的主要意图,充分运用逻辑概括能力,透过字里行间获取文章最具代表性的观点、中心论点及作者的情感倾向。在高考阅读理解中,针对短文主旨常见的命题形式如下:(1) What would be the best title for the text? /What is the topic of the text?(2) The main topi
2、c / subject of the passage is _.(3) The main idea/ The general idea is/ The main theme of this passage is(4) The last paragraph ends the passage with an emphasis on _.(5) What is mainly discussed in the text?(6) What is the main idea of the passage?(7) Whats the main point the writer is trying to ma
3、ke in the last paragraph?(8) The purpose of this passage is.(9) Which of the following statements is best supported by the text?(10) Which of the following best summarized the passage?(11) The passage mainly focuses on.从上述命题形式可以看出,此类阅读测试题主要可概括为两大类,即怎样理解段落及文章整体的中心思想和怎样拟定或选择恰当的标题。下面结合高考题实例来具体分析此类题目的解题
4、技巧。怎样理解段落及文章整体的主旨大意主题句定位法文章是由段落组成的。段落是发展一个主题的一群句子,段落围绕着中心思想展开,而段落的中心思想又是为文章整体的中心思想服务的。寻找具体段落的中心思想的方法是:通过分析篇章结构,找出每小段的主题句,通过主题句找出文章的主题。找准文章的主题句是确定文章主旨大意的关键。主题是文章要表达的中心思想,文章的主题句通常都有一个话题,它是文章的核心。“主题句定位法”是一种行之有效的方法。但是由于文章的不同,表现的手法也各有不同,主题句出现的位置也不是一成不变的。在许多情况下,尤其在阅读说明文和议论文时,根据其篇章特点我们可以通过寻找短文的主题句来归纳出文章的主题
5、。主题句在文章中的位置通常有三种情况:开头、中间、结尾(含在开头结尾同时出现、首尾呼应的主题句)。因此,仔细阅读这类文章或段落的首尾句是关键。做主旨大意类试题多采用浏览法(skimming),浏览时,一般不需逐句细读,只选读文章的首段、尾段,或每段的首句和尾句,重点搜索主题线索和主题信息。文章主题常常可以通过文章的写作方法来体现,有以下五种情况:1. 中心主题句出现在文首开门见山,提出主题,随之用细节来解释、支撑或发展主题句所表达的主题思想。这是英语中最常见的演绎法写作方式,即由一般到特殊,先提出观点,后举例论证,主题句则出现在段首的写作方法。新闻报道通常就采用这种写法。新闻报道的首句通常称为
6、“新闻导语”,“导语”实际上就是主题句,是对全文内容的高度概括。大意题、标题一般可在第一句话找到答题依据。(2020新课标III卷,C) With the young unable to afford to leave home and the old at risk of isolation(孤独), more families are choosing to live together.The doorway to peace and quiet, for Nick Bright at least, leads straight to his mother-in-law, she live
7、s on the ground floor, while he lives upstairs with his wife and their two daughters.Four years ago they all moved into a three-storey Victorian house in Bristol - one of a growing number of multigenerational families in the UK living together under the same roof. They share a front door and a washi
8、ng machine, but Rita Whitehead has her own kitchen, bathroom, bedroom and living room on the ground floor.“We floated the idea to my mum of sharing at a house,” says Kathryn Whitehead. Rita cuts in: “We spoke more with Nick because I think its a big thing for Nick to live with his mother-in-law.”And
9、 what does Nick think? “From my standpoint, it all seems to work very well. Would I recommend it? Yes, I think I would.”Its hard to tell exactly how many people agree with him, but research indicates that the numbers have been rising for some time. Official reports suggest that the number of househo
10、lds with three generations living together had risen from 325,000 in 2001to 419,000 in 2013.Other varieties of multigenerational family are more common. Some people live with their elderly parents; many more adult children are returning to the family home, if they ever left. It is said that about 20
11、% of 25-34-year-olds live with their parents, compared with 16% in 1991.The total number of all multigenerational households in Britain is thought to be about 1.8 million.Stories like that are more common in parts of the world where multigenerational living is more firmly rooted. In India, particula
12、rly outside cities, young women are expected to move in with their husbands family when they get married.31What is the text mainly about?ALifestyles in different countries.BConflicts between generations.CA housing problem in Britain.DA rising trend of living in the UK.【答案】31D【解析】31主旨大意题。通读全文,尤其根据第一段
13、“With the young unable to afford to leave home and the old at risk of isolation(孤独), more families are choosing to live together.”可知,由于年轻人负担不起离家的费用,而老年人又面临着被孤立的风险,越来越多的家庭选择住在一起。所以短文主要是关于英国生活方式的一种上升趋势。故选D项。2. 主题句出现在文尾在细节后,归纳要点、印象、结论、建议或结果,以概括主题。这是英语中最常见的归纳法写作方式,即细节表述的句子在前,概括性的句子居后,主题句则常位于末段。(2020新课标I
14、卷,D) The connection between people and plants has long been the subject of scientific research. Recent studies have found positive effects. A study conducted in Youngstown,Ohio,for example, discovered that greener areas of the city experienced less crime. In another,employees were shown to be 15% mo
15、re productive when their workplaces were decorated with houseplants.The engineers at the Massachusetts Institute of Technology(MIT)have taken it a step further changing the actual composition of plants in order to get them to perform diverse,even unusual functions. These include plants that have sen
16、sors printed onto their leaves to show when theyre short of water and a plant that can detect harmful chemicals in groundwater. Were thinking about how we can engineer plants to replace functions of the things that we use every day,explained Michael Strano, a professor of chemical engineering at MIT
17、.One of his latest projects has been to make plants glow(发光)in experiments using some common vegetables. Stranos team found that they could create a faint light for three-and-a-half hours. The light,about one-thousandth of the amount needed to read by,is just a start. The technology, Strano said, co
18、uld one day be used to light the rooms or even to turn trees into self-powered street lamps.In the future,the team hopes to develop a version of the technology that can be sprayed onto plant leaves in a one-off treatment that would last the plants lifetime. The engineers are also trying to develop a
19、n on and offswitchwhere the glow would fade when exposed to daylight.Lighting accounts for about 7% of the total electricity consumed in the US. Since lighting is often far removed from the power source(电源)-such as the distance from a power plant to street lamps on a remote highway-a lot of energy i
20、s lost during transmission(传输).Glowing plants could reduce this distance and therefore help save energy.35Which of the following can be the best title for the text?ACan we grow more glowing plants?BHow do we live with glowing plants?CCould glowing plants replace lamps?DHow are glowing plants made po
21、llution-free?【答案】35C【解析】35主旨大意题。根据最后一段中Lighting accounts for about 7%of the total electricity consumed in the US. Since lighting is often far removed from the power source-such as the distance from a power plant to street lamps on a remote highway-a lot of energy is lost during transmission. Glowing
22、 plants could reduce this distance and therefore help save energy.可知照明约占美国总耗电量的7%。由于照明通常远离电源,例如从发电厂到偏僻公路上路灯的距离,在传输过程中会损失大量能源。发光的植物可以缩短这段距离,从而帮助节约能源。结合文章主要说明了绿色植物对人们很有好处,因此麻省理工学院的工程师开发了一种发光植物,文章介绍了他们发明这种植物的过程,以及这种植物的一些优势,指出在未来发光植物有可能取代路灯,达到节约能源的作用。由此可知,C选项“发光的植物能取代路灯吗?”最符合文章标题。故选C。Lacrosse (曲棍球) is a
23、 popular sport in Canada. The Indians in Canada invented it. They used it to train for war. They invented this game before Columbus arrived in the New World. People play lacrosse outdoors. The lacrosse field is seven meters long. At each end of the field there is a goal. The goal is a net. There are
24、 ten players on each team. Each player has a stick called “ cross”. The player hit a ball into the net as many times as possible. Lacrosse is a very fast game because the players can catch and pass the ball at a high speed with their sticks. Players often get great fun it playing lacrosse. There are
25、 many lacrosse clubs and lacrosse teams all over Canada. Every night Canadians can watch the lacrosse games on TV or listen to the lacrosse games over the radio. At one time lacrosse was the national summer sport in Canada. Today it is still popular with Canadians.1.The passage is mainly about _.A.
26、How to Play Lacrosse B. Lacrosse in Canada C. The History of Lacrosse D. LacrosseA Popular Game in Canada 【答案】D【解析】作者先后两次提到“长曲棍球在加拿大很受欢迎”,显然选项D最符合短文的主题。4. 中心主题隐含在全文之中,没有明确的主题句阅读这样的文章,就要求考生根据文章的细节来分析,概括出段落的主题,从而推导出文章的主旨。分析的方法是,先弄清该段落主要讲了哪几个方面的内容,这些内容在逻辑上有什么联系,然后加以归纳形成主题。该类型的试题则迎刃而解。(2020新课标II卷,D) I h
27、ave a special place in my heart for libraries. I have for as long as I can remember. I was always an enthusiastic reader, sometimes reading up to three books a day as a child. Stories were like air to me and while other kids played ball or went to parties, I lived out adventures through the books I
28、checked out from the library.My first job was working at the Ukiah Library when I was 16 years old .It was a dream job and I did everything from shelving books to reading to the children for story time.As I grew older and became a mother, the library took on a new place and an added meaning in my li
29、fe. I had several children and books were our main source(来源) of entertainment. It was a big deal for us to load up and go to the local library, where my kids could pick out books to read or books they wanted me to read to them.I always read ,using different voices ,as though I were acting out the s
30、tories with my voice and they loved it !It was a special time to bond with my children and it filled them with the wonderment of books .Now, I see my children taking their children to the library and I love that the excitement of going to the library lives on form generation to generation.As a novel
31、ist, Ive found a new relationship with libraries. I encourage readers to go to their local library when they cant afford to purchase a book. I see libraries as a safe haven(避风港) for readers and writers, a bridge that helps put together a reader with a book. Libraries, in their own way, help fight bo
32、ok piracy(盗版行为) and 1 think all writers should support libraries in a significant way when they can. Encourage readers to use the library. Share library announcements on your social media. Frequent them and talk about them when you can.35Which can be a suitable title for the text?AReading: A Source
33、of KnowledgeBMy Idea about writingCLibrary: A Haven for the YoungDMy Love of the Library【答案】35D【解析】35主旨大意题。纵观全文可知,文章讲述了作者是一名热情地读者,孩提时喜欢阅读,工作在图书馆。有了孩子以后,一家人去图书馆读书,阅读的习惯代代传承下去,作为小说家,作者呼吁其他作家支持图书馆,宣传图书馆。因此推断全文围绕“作者对图书馆的爱”展开讲述。故D项“我对图书馆的爱”为最佳标题。故选D。4. 主题句出现在文章的中间通常前面只提出问题,文中的主题由随之陈述的细节或合乎逻辑的引申在文中导出,而后又作
34、进一步的解释、支撑或发展。The Sahara Festival is a celebration of the very recent past. The three-day event is not fixed to the same dates each year, but generally takes place in November or December. It is well attended by tourists, but even better attended by locals.During the opening ceremonies, after the off
35、icial greetings from the government leaders, people who attend the festival begin to march smartly before the viewing stands, and white camels transport their riders across the sands. Horsemen from different nations display their beautiful clothes and their fine horsemanship. One following another,
36、groups of musicians and dancers from all over the Sahara take their turn to show off their wonderful traditional culture. Groups of men in blue and yellow play horns and beat drums as they dance in different designs. On their knees in the sand, a group of women in long dark dresses dance with their
37、hair: their long, dark, shiny hair is thrown back and forth in the wind to the rhythm of their dance.67. This passage mainly tells readers_.A. what happens on the opening day of the Sahara FestivalB. how people celebrate during the three-day Sahara FestivalC. what takes place at the closing ceremoni
38、es of the Sahara FestivalD. how animals race on the first and the last days of the Sahara Festival【答案】A【解析】从文中第二段第一句话“During the opening ceremonies,”可以看出,本文主要是介绍“撒哈拉节”开幕式上的活动。答案选A。怎样给阅读文章整体加注标题高度概括法对文章主旨大意的考察,不仅可以直接以理解段落及文章的主旨大意的形式出现,而且也可以用选择或拟定文章标题的形式出现。因此,选择文章标题,首先可以按照主旨大意的确定方式,先弄清文章的主旨大意,再定标题。标题位
39、于文章之首,用来高度概括文章内容,点明文章主题。它是段落中心思想最精练的表达形式。标题可帮助读者迅速推测出整篇文章的主要内容,抓住文章的中心,把握作者的观点和意图。那么如何选择文章的标题呢?首先,要考虑标题对文章的概括性或覆盖面如何。一般要求能覆盖全文内容,体现文章主旨。要避免下列三种情况:概括不够(多表现为部分代整体,从而导致范围太小);过度概括(多表现为脱离本文章内容的发挥);以事实、细节替代抽象具体的大意。其次,要考虑标题的针对性,即标题范围要恰当,针对性强。要在阅读原文的基础上,仔细考虑所选标题与文章主题是否有密切的关系。既不能太大,也不能太小,太大则中心就不突出,太小也发挥不了应起的
40、作用;精确度高,不能随意改变语言的表意程度及色彩。它可以是单词、短语,也可以是句子。再次要注意标题的醒目性,标题的选择要简洁、突出、新颖,标题是文章的点睛之笔,是文章的灵魂和门面。标题的好坏往往影响了文章的可读性,读者常常从标题上决定文章的阅读取舍。故标题一般比较醒目,甚至比较离奇,以此来吸引读者对文章的兴趣。最后要注意,要恰当地选好标题,还需要了解标题的基本拟定方法。一般说来,拟定标题是以话题为核心,与控制性概念的词按一定的语法浓缩为概括主题句或中心思想的词组。比如某一文章的中心句为:CHINA issued the first set of stamps depicting the top
41、 128 Chinese family names on Thursday Nov. 18th 2004 in Beijing.话题:Stamps控制性概念:CHINA issued the first set of stamps depicting the top 128 Chinese family names标题:China issued 1st set of stamps on family names(2020湖南高三二模) I live in a small studio.I sleep in a bed that folds down from the wall.I have s
42、ix dress shirts.I have 10 shallow bowls that I use for salads and main dishes.When people come over for dinner.I pull out my extendable dining room table.I dont have a single CD or DVD and I have 10 percent of the books I once did.I have come a long way from the life I had in the late90s,when,having
43、 made a fortune from an Internet start-up sale,I had a giant house full of stuff(物品)-electronics and cars and appliances and furniture.Somehow this stuff ended up running my life,or a lot of it;the things I consumed ended up consuming me.My life became unnecessarily complicated.There were lawns(草坪)t
44、o mow,floors to mop,a car to insure,wash,refuel,repair and register and tech to set up and keep working.Who had I become?My house and my things were my new employers for a job I had never applied for.I started to wonder why my theoretically upgraded life didnt feel any better and why I felt more anx
45、ious than before.For me,it took 15 years to get rid of the things I had collected and live a bigger,better,richer life with less.I like material things as much as anyone.I studied product design in school.But my experiences show that after a certain point,material objects have a tendency to crowd ou
46、t the emotional needs they are meant to support.I know the best stuff in life isnt stuff at all,and that relationships,experiences and meaningful work are the main parts of a happy life.My latest project is to design thoughtfully constructed small homes that support our lives,not the other way aroun
47、d.The house 1 design contains less stuff and makes it easier for owners to live within their means and to limit their environmental footprint.My space is well-built,affordable and as functional as living spaces twice the size.I frequently have dinner parties for 12.I sleep better knowing Im not usin
48、g more resources than I need.I have less-and enjoy more.My space is small.My life is big.31What is the best title for the text?ALiving Better with LessBConsuming Less to Save MoneyCLonging for the Good Old DaysDBuilding a Comfortable Living Space【答案】31A【解析】31主旨大意题。 本文主题为“简单生活使作者的生活更美好”( live a bigge
49、r, better, richer life with less) ,起始段、尾段以及中间各段落均围绕该主题展开叙述。故选A。题组一(2020年高考真题)Passage1(2020全国卷III,B) When “Rise of the Planet of the Apes” was first shown to the public last month, a group of excited animal activists gathered on Hollywood Boulevard. But they werent there to throw red paint on fur-coa
50、t-wearing film stars. Instead, one activist, dressed in a full-body monkey suit, had arrived with a sign praising the filmmakers: “Thanks for not using real apes (猿)!”The creative team behind “Apes” used motion-capture (动作捕捉) technology to create digitalized animals, spending tens of millions of dol
51、lars on technology that records an actors performance and later processes it with computer graphics to create a final image (图像). In this case, one of a realistic-looking ape.Yet “Apes” is more exception than the rule. In fact, Hollywood has been hot on live animals lately. One nonprofit organizatio
52、n, which monitors the treatment of animals in filmed entertainment, is keeping tabs on more than 2,000 productions this year. Already, a number of films, including “Water for Elephants,” “The Hangover Part ” and “Zookeeper,” have drawn the anger of activists who say the creatures acting in them have
53、nt been treated properly.In some cases, its not so much the treatment of the animals on set in the studio that has activists worried; its the off-set training and living conditions that are raising concerns. And there are questions about the films made outside the States, which sometimes are not mon
54、itored as closely as productions filmed in the States.24Why did the animal activists gather on Hollywood Boulevard?ATo see famous film stars.BTo oppose wearing fur coats.CTo raise money for animal protection.DTo express thanks to some filmmakers.25What does paragraph 2 mainly talk about?AThe cost of
55、 making “Apes.”BThe creation of digitalized apes.CThe publicity about “Apes.”DThe performance of real apes.26What does the underlined phrase “keeping tabs on” in paragraph 3 probably mean?AListing completely.BDirecting professionally.CPromoting successfully.DWatching carefully.27What can we infer fr
56、om the last paragraph about animal actors?AThey may be badly treated.BThey should take further training.CThey could be traded illegallyDThey would lose popularity.Passage3 2020年浙江省高考英语试卷(1月) Todays world is not an easy adjustment for young adults. Key skill set for success is persistence (毅力), a cha
57、racteristic that researchers say is heavily influenced by fathers. Researchers from Brigham Young University discovered that fathers are in a unique position to help their adolescent children learn persistence.BYU professors Laura Padilla-Walker and Randal Day arrived at these findings after followi
58、ng 325 American families over several years. And over time,the persistence gained through fathers led to higher achievement in school.There are relatively few studies that stress the unique role of fathers,Padilla-Walker said. This research also helps to prove that characteristics such as persistenc
59、e-which can be taught-are key to a childs life success.”Researchers determined that dads need to practice an authoritative parenting style. Authoritative parenting is not authoritarian:rigid,demanding or controlling. Rather,an authoritative parenting style includes some of the following characterist
60、ics:children feel warmth and love from their father;responsibility and the reasons behind rules are stressed children are given an appropriate level of autonomy(自主权).In the study,about 52 percent of the dads exhibited above-average levels of authoritative parenting. A key finding is that over time,c
61、hildren raised by an authoritative father were significantly more likely to develop persistence,which leads to better outcomes in school.This particular study examined 11 to 14-year-olds living in two-parent homes. Yet the researchers suggest that single parents still may play a role in teaching the
62、 benefits of persistence,which is an avenue of future research.27What is special about the BYU professors study?AIt centered on fathers role in parenting.BIt was based on a number of large families.CIt analyzed different kinds of parenting styles.DIt aimed to improve kids achievement in school.28Wha
63、t would an authoritative father do when raising his children?AIgnore their demands.BMake decisions for them.CControl their behaviors.DExplain the rules to them.29Which group can be a focus of future studies according to the researchers?ASingle parents.BChildren aged from 11 to 14.CAuthoritarian fath
64、ers.DMothers in two-parent homes.30Which of the following is the best title for the text?AThree Characteristics of Authoritative Fathers.BKey Skills for Young Adults to Succeed in Future.CChildren Tend to Learn Determination from Father.DFamily Relationship Influences School Performance.Passage3(202
65、0全国卷III,D) We are the products of evolution, and not just evolution that occurred billions of years ago. As scientists look deeper into our genes (基因), they are finding examples of human evolution in just the past few thousand years. People in Ethiopian highlands have adapted to living at high altit
66、udes. Cattle -raising people in East Africa and northern Europe have gained a mutation (突变) that helps them digest milk as adults.On Thursday in an article published in Cell, a team of researchers reported a new kind of adaptation - not to air or to food, but to the ocean. A group of sea-dwelling pe
67、ople in Southeast Asia have evolved into better divers. The Bajau, as these people are known, number in the hundreds of thousands in Indonesia, Malaysia and the Philippines. They have traditionally lived on houseboats; in recent times, theyve also built houses on stilts (支柱) in coastal waters. “They
68、 are simply a stranger to the land,” said Redney CJubilado, a University of Hawaii researcher who studies the Bajau.Dr. Jubilado first met the Bajau while growing up on Samal Island in the Philippines. They made a living as divers, spearfishing or harvesting shellfish. “We were so amazed that they c
69、ould stay underwater much longer than us local islanders,” Dr. Jubilado said. “I could see them actually walking under the sea.”In2015, Melissa Ilardo, then a graduate student in genetics at the University of Copenhagen, heard about the Bajau. She wondered if centuries of diving could have led to th
70、e evolution of physical characteristics that made the task easier for them. “it seemed like the perfect chance for natural selection to act on a population,” said Dr. Ilardo. She also said there were likely a number of other genes that help the Bajau dive.32What does the author want to tell us by th
71、e examples in paragraph 1?AEnvironmental adaptation of cattle raisers.BNew knowledge of human evolution.CRecent findings of human origin.DSignificance of food selection.33Where do the Bajau build their houses?AIn valleys.BNear rivers.COn the beach.DOff the coast.34Why was the young Jubilado astonish
72、ed at the Bajau?AThey could walk on stilts all day.BThey had a superb way of fishing.CThey could stay long underwater.DThey lived on both land and water.35What can be a suitable title for the text?ABodies Remodeled for a Life at SeaBHighlanders Survival SkillsCBasic Methods of Genetic ResearchDThe W
73、orlds Best DiversPassage4 2020年普通高等学校招生全国统一考试(天津卷)(7月) For people, who are interested in sound, the field of sound technology is definitely making noise. In the past, sound engineers worked in the back rooms of recording studios, but many of todays sound professionals are sharing their knowledge and
74、 experience with professionals in other fields to create new products based on the phenomenon we call sound.Sound can be used as a weapon. Imagine that a police officer is chasing a thief. The thief tries to escape. And the officer cant let him get away. He pulls out a special device, points it at t
75、he suspect, and switches it on. The thief drops to the ground. This new weapon is called a Long Range Acoustic Device(LRAD, 远程定向声波发射器). It produces a deafening sound so painful that it temporarily disables a person. The noise from the LRAD is directed like a ray of light and travels only into the ea
76、rs of that person, but it is not deadly.For those who hunger for some peace and quiet, sound can now create silence. Lets say you are at the airport, and the little boy on the seat next to you is humming(哼唱) a short commercial song. He hums it over and over again, and you are about to go crazy. Than
77、ks to the Silence Machine, a British invention, you can get rid of the sound without upsetting the boy or his parents. One may wonder how the Silence Machine works. Well, it functions by analyzing the waves of the incoming sound and creating a second set of outgoing waves. The two sets of waves canc
78、el each other out. Simply turn the machine or point it at the target, and your peace and quiet comes back.Directed sound is a new technology that allows companies to use sound in much the same way spotlights(聚光灯) are used in the theater. A spotlight lights up only one section of a stage; similarly,
79、“spotsound” creates a circle of sound in on targeted area. This can be useful for businesses such as restaurants and stores because it offers a new way to attract customers. Restaurants can offer a choice of music along with the various food choices on the menu, allowing customers more control over
80、the atmosphere in which they are dining. Directed sound is also beginning to appear in shopping centers and even at homes.46. What could be inferred from Paragraph 2 about the effect of the LRAD?A. It causes temporary hearing loss.B. It slows down a running man.C. It makes it easy to identify a susp
81、ect.D. It keeps the suspect from hurting others.47. The Silence Machine is a device specially designed to _.A. silence the people around youB. remove the sound of commercialsC. block the incoming sound wavesD. stop unwanted sound from affecting you48. What feature do spotsounds and spotlights share?
82、A. They travel in circles.B. They clear the atmosphere.C. They can be transformed into energy.D. They can be directed onto a specific area.49. Directed sound can be used for _.A. creative designs of restaurant menusB. ideal sound effects on the theater stageC. different choices of music for business
83、esD. strict control over any suspicious customer50. What does the passage focus on?A. How professionals invented sound products.B. Inventions in the field of sound technology.C. The growing interest in the study of sound.D. How sound engineers work in their studios.题组二(2019年高考真题)Passage1(2019天津卷,B)I
84、 must have always known reading was very important because the first memories I have as a child deal with books. There was not one night that I dont remember mom reading me a storybook by my bedside. I was extremely inspired by the elegant way the words sounded.I always wanted to know what my mom wa
85、s reading. Hearing mom say, I cant believe whats printed in the newspaper this morning, made me want to grab it out of her hands and read it myself. I wanted to be like my mom and know all of the things she knew. So I carried around a book, and each night, just to be like her, I would pretend to be
86、reading.This is how everyone learned to read. We would start off with sentences, then paragraphs, and then stories. It seemed an unending journey, but even as a six-year-old girl I realized that knowing how to read could open many doors. When mom said, The C-A-N-D-Y is hidden on the top shelf, I kne
87、w where the candy was. My progress in reading raised my curiosity, and I wanted to know everything. I often found myself telling my mom to drive more slowly, so that I could read all of the road signs we passed.Most of my reading through primary, middle and high school was factual reading. I read fo
88、r knowledge, and to make As on my tests. Occasionally, I would read a novel that was assigned, but I didnt enjoy this type of reading. I liked facts, things that are concrete. I thought anything abstract left too much room for argument.Yet, now that Im growing and the world I once knew as being so s
89、imple is becoming more complex, I find myself needing a way to escape. By opening a novel, I can leave behind my burdens and enter into a wonderful and mysterious world where I am now a new character. In these worlds I can become anyone. I dont have to write down what happened or what technique the
90、author was using when he or she wrote this. I just read to relax.Were taught to read because its necessary for much of human understanding. Reading is a vital part of my life. Reading satisfies my desire to keep learning. And Ive found that the possibilities that lie within books are limitless.41. W
91、hy did the author want to grab the newspaper out of moms hands?A. She wanted mom to read the news to her.B. She was anxious to know what had happened.C. She couldnt wait to tear the newspaper apart.D. She couldnt help but stop mom from reading.42. According to Paragraph 3,the authors reading of road
92、 signs indicates_A. her unique way to locate herselfB. her eagerness to develop her reading abilityC. her effort to remind mom to obey traffic rulesD. her growing desire to know the world around her.43. What was the authors view on factual reading?A. It would help her update test-taking skills.B. It
93、 would allow much room for free thinking.C. It would provide true and objective information.D. It would help shape a realistic and serious attitude to life.44. The author takes novel reading as a way to_.A. explore a fantasy landB. develop a passion for leaningC. learn about the adult communityD. ge
94、t away from a confusing world45. What could be the best title for the passage?A. The Magic of ReadingB. The Pleasure of ReadingC. Growing Up with ReadingD. Reading Makes a Full ManPassage2(2019新课标卷I,D)During the rosy years of elementary school(小学), I enjoyed sharing my dolls and jokes, which allowed
95、 me to keep my high social status. I was the queen of the playground. Then came my tweens and teens, and mean girls and cool kids. They rose in the ranks not by being friendly but by smoking cigarettes, breaking rules and playing jokes on others, among whom I soon found myself.Popularity is a well-e
96、xplored subject in social psychology. Mitch Prinstein, a professor of clinical psychology sorts the popular into two categories: the likable and the status seekers. The likables plays-well-with-others qualities strengthen schoolyard friendships, jump-start interpersonal skills and, when tapped early
97、, are employed ever after in life and work. Then theres the kind of popularity that appears in adolescence: status born of power and even dishonorable behavior.Enviable as the cool kids may have seemed, Dr. Prinsteins studies show unpleasant consequences. Those who were highest in status in high sch
98、ool, as well as those least liked in elementary school, are “most likely to engage(从事)in dangerous and risky behavior.”In one study, Dr. Prinstein examined the two types of popularity in 235 adolescents, scoring the least liked, the most liked and the highest in status based on student surveys(调查研究)
99、. “We found that the least well-liked teens had become more aggressive over time toward their classmates. But so had those who were high in status. It clearly showed that while likability can lead to healthy adjustment, high status has just the opposite effect on us.Dr. Prinstein has also found that
100、 the qualities that made the neighbors want you on a play date-sharing, kindness, openness carry over to later years and make you better able to relate and connect with others.In analyzing his and other research,Dr. Prinstein came to another conclusion: Not only is likability related to positive lif
101、e outcomes, but it is also responsible for those outcomes, too. Being liked creates opportunities for learning and for new kinds of life experiences that help somebody gain an advantage, ” he said.32. What sort of girl was the author in her early years of elementary school?A. Unkind.B. Lonely.C. Gen
102、erous.D. Cool.33. What is the second paragraph mainly about?A. The classification of the popular.B. The characteristics of adolescents.C. The importance of interpersonal skills.D. The causes of dishonorable behavior34. What did Dr. Prinsteins study find about the most liked kids?A. They appeared to
103、be aggressive.B. They tended to be more adaptable.C. They enjoyed the highest status.D. They performed well academically.35. What is the best title for the text?A. Be Nice-You Wont Finish LastB. The Higher the Status, the BeerC. Be the Best-You Can Make ItD. More Self-Control, Less AggressivenessPas
104、sage3(2019新课标卷II,D)Bacteria are an annoying problem for astronauts. The microorganisms(微生物) from our bodies grow uncontrollably on surfaces of the International Space Station, so astronauts spend hours cleaning them up each week. How is NASA overcoming this very tiny big problem? Its turning to a bu
105、nch of high school kids. But not just any kids. It depending on NASA HUNCH high school class, like the one science teachers Gene Gordon and Donna Himmelberg lead at Fairport High School in Fairport, New York.HUNCH is designed to connect high school classrooms with NASA engineers. For the past two ye
106、ars, Gordons students have been studying ways to kill bacteria in zero gravity, and they think theyre close to a solution(解决方案). “We dont give the students any breaks. They have to do it just like NASA engineers,” says Florence Gold, a project manager.“There are no tests,” Gordon says. “There is no
107、graded homework. There almost are no grades, other thanAre you working towards your goal? Basically, its Ive got to produce this product and then, at the end of year, present it to NASA. Engineers come and really do an in-person review, andits not a very nice thing at time. Its a hard business revie
108、w of your product.”Gordon says the HUNCH program has an impact(影响) on college admissions and practical life skills. “These kids are so absorbed in their studies that I just sit back. I dont teach.” And that annoying bacteria? Gordon says his students are emailing daily with NASA engineers about the
109、problem, readying a workable solution to test in space.32. What do we know about the bacteria in the International Space Station?A. They are hard to get rid of.B. They lead to air pollution.C. They appear different forms.D. They damage the instruments.33. What is the purpose of the HUNCH program?A.
110、To strengthen teacher-student relationships.B. To sharpen students communication skills.C. To allow students to experience zero gravity.D. To link space technology with school education34. What do the NASA engineers do for the students in the program?A. Check their product.B. Guide project designsC.
111、 Adjust work schedules.D. Grade their homework.35. What is the best title for the text?A. NASA: The Home of Astronauts.B. Space: The Final Homework Frontier.C. Nature: An Outdoor Classroom.D. HUNCH:A College Admission Reform.Passage4(2019北京卷,C)The problem of robocalls has gotten so bad that many peo
112、ple now refuse to pick up calls from numbers they dont know. By next year,half of the calls we receive will be scams(欺诈).We are finally waking up to the severity of the problem by supporting and developing a group of tools,apps and approaches intended to prevent scammers from getting through. Unfort
113、unately,its too little,too late. By the time these “solutions(解决方案)become widely available,scammers will have moved onto cleverer means. In the near future,its not just going to be the number you see on your screen that will be in doubt. Soon you will also question whether the voice youre hearing is
114、 actually real.Thats because there are a number of powerful voice manipulation ( 处理 ) and automation technologies that are about to become widely available for anyone to use .At this years I/O Conference ,a company showed a new voice technology able to produce such a convincing human sounding voice
115、that it was able to speak to a receptionist and book a reservation without detection.These developments are likely to make our current problems with robocalls much worse. The reason that robocalls are a headache has less to do with amount than precision A decade of data breaches(数据侵入)of personal inf
116、ormation has led to a situation where scammers can easily learn your mother s name ,and far more. Armed with this knowledge. theyre able to carry out individually targeted campaigns to cheat people. This means. for example,that a scammer could call you from what looks to be a familiar number and tal
117、k to you using a voice that sounds exactly like your bank teller s,ricking you into confirming your address,mothers name,and card number. Scammers follow money,so companies will be the worst hit. A lot of business is still done over the phone,and much of it is based on trust and existing relationshi
118、ps. Voice manipulation technologies may weaken that gradually.We need to deal with the insecure nature of our telecom networks. Phone carriers and consumers need to work together to find ways of determining and communicating what is real. That might mean either developing a uniform way to mark video
119、s and images, showing when and who they were made by. or abandoning phone calls altogether and moving towards data-based communicationsusing apps like Face Time or WhatsApp, which can be tied to your identity.Credibility is hard to earn but easy to lose, and the problem is only going to harder from
120、here on out.38. How does the author feel about the solutions to problem of robecalls?A. Panicked.B. Confused.C. Embarrassed.D. Disappointed.39. taking advantage of the new technologies,scammer can_.A. aim at victims preciselyB. damage databases easilyC. start campaigns rapidlyD. spread information w
121、idely40. What does the passage imply?A. Honesty is the best policy.B. Technologies can be double-edited.C. There are more solutions than problems.D. Credibility holds the key to development.41. Which of the following would be the best title for the passage?A. Where the Problem of Robocalls Is Rooted
122、B. Who Is to Blame for the Problem of RoboeallsC. Why Robocalls Are About to Get More DangerousD. How Robocalls Are Affecting the World of Technology题组三(2018年高考真题)Passage1(2018新课标卷I,B)Good Morning Britains Susanna Reid is used to grilling guests on the sofa every morning, but she is cooking up a sto
123、rm in her latest role showing families how to prepare delicious and nutritious meals on a tight budget.In Save Money: Good Food, she visits a different home each week and with the help of chef Matt Tebbutt offers top tips on how to reduce food waste, while preparing recipes for under 5 per family a
124、day. And the Good Morning Britain presenter says shes been able to put a lot of what shes leant into practice in her own home, preparing meals for sons, Sam,14, Finn,13, and Jack, 11.We love Mexican churros, so I buy them on my phone from my local Mexican takeaway restaurant, she explains. I pay 5 f
125、or a portion(一份), but Matt makes them for 26p a portion, because they are flour, water, sugar and oil. Everybody can buy takeaway food, but sometimes were not aware how cheaply we can make this food ourselves. The eight-part series(系列节目), Save Money: Good Food, follows in the footsteps of ITVs Save
126、Money: Good Health, which gave viewers advice on how to get value from the vast range of health products on the market.With food our biggest weekly household expense, Susanna and Matt spend time with a different family each week. In tonights Easter special they come to the aid of a family in need of
127、 some delicious inspiration on a budget. The team transforms the familys long weekend of celebration with less expensive but still tasty recipes.24. What do we know about Susanna Reid? A. She enjoys embarrassing her guests.B. She has started a new programme.C. She dislikes working early in the morni
128、ng. D. She has had a tight budget for her family.25. How does Matt Tebbutt help Susanna?A. He buys cooking materials for her.B. He prepares food for her kids.C. He assists her in cooking matters.D. He invites guest families for her.26. What does the author intend to do in paragraph 4? A. Summarize t
129、he previous paragraphs.B. Provide some advice for the readers.C. Add some background information.D. Introduce a new topic for discussion.27. What can be a suitable title for the text? A. Keeping Fit by Eating SmartB. Balancing Our Daily DietC. Making yourself a Perfect ChefD. Cooking Well for LessPa
130、ssage2(2018新课标卷II,D)Weve all been there: in a lift, in line at the bank or on an airplane, surrounded by people who are, like us, deeply focused on their smartphones or, worse, struggling with the uncomfortable silence. Whats the problem? Its possible that we all have compromised conversational inte
131、lligence. Its more likely that none of us start a conversation because its awkward and challenging, or we think its annoying and unnecessary. But the next time you find yourself among strangers, consider that small talk is worth the trouble. Experts say its an invaluable social practice that results
132、 in big benefits. Dismissing small talk as unimportant is easy, but we cant forget that deep relationships wouldnt even exist if it werent for casual conversation. Small talk is the grease(润滑剂) for social communication, says Bernardo Carducci, director of the Shyness Research Institute at Indiana Un
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
