2022年山东省临沂市中考英语真题(解析版).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2022 山东省 临沂市 中考 英语 解析
- 资源描述:
-
1、 试卷类型:A2022年临沂市初中学业水平考试试题英语注意事项: 1. 本试卷分试题卷和答题卡两部分。试题卷1至10页, 答题卡1至3页。总分100分, 考试时间100分钟。2. 答卷前考生务必用0. 5毫米黑色墨水签字笔将自己的姓名、准考证号、座号填写在试题卷和答题卡规定的位置。考生须在答题卡规定的区域内答题, 在试题卷上答题不得分。选择题须用2B铅笔填涂, 非选择题须用0. 5毫米黑色墨水签字笔书写。3. 考试结束后, 将本试题卷和答题卡一并交回。试题卷一、听力测试(共20小题, 计20分)(一)听句子, 选择与句子内容相对应的图片。每个句子读两遍。1. _2. _3. _4. _5. _
2、(二)听对话和问题, 根据所听内容, 选择最佳答案。对话和问题都读两遍。6. A. Rainy. B. Sunny. C. Cloudy. 7. A. At 1: 30. B. At 2: 15. C. At 2: 45. 8. A. She used to have straight blonde hair. B. She used to have curly black hair. C. She used to have curly red hair. 9. A. Watch TV. B. Do his homework. C. Clean his bedroom. 10. A. On t
3、he sofa. B. On the table. C. In her schoolbag. (三)听短文, 根据短文内容, 判断下列句子正误, 正确的用“A”表示, 不正确的用“B”表示。短文读两遍。听短文前, 你们有20秒钟的时间阅读下列句子。11. Jack had an accident when he was ten years old. 12. Jack was hit by a car and was pulled along the road for almost 30 meters. 13. Thanks to Mike Miller, Jack was OK and cou
4、ld walk again the next day. 14. Jacks family held a surprise party for Mike. 15. Jack wants to be a policeman like Mike when he grows up. (四)听对话, 根据对话内容完成下列句子, 每空词数不限。对话读三遍。听对话前, 你们有20秒钟的时间阅读下列句子。注意:请将答案填写在答题卡指定区域。16. When will the schools Environmental Festival be held?It will be held next _.17. Ho
5、w will the music club hold the concert?Theyll _all the lights as soon as people sit down. 18. What kind of music will people enjoy?The _music from the piano and violin. 19. Where will they hold the concert?In the music hall _the library. 20. How will they invite people to the concert?Theyll only mak
6、e invitations on the _in order to save paper. 二、完形填空(共8小题, 计8分)阅读下面短文,根据短文内容从方框中选出恰当的单词或短语填空,使语意通顺完整。第一个方框供1-4小题选用,第二个方框供5-8小题选用。每个选项只能使用一次,每框有一项剩余。A. had to B. unless C. got lost D. borrow E. if A long time ago, there was a kind businessman named Antonio in Venice. One day, his friend Bassanio want
7、ed to ask a lady named Portia to marry him. But he didnt have any money to buy clothes and travel to her city. The man then tried to _1_ some money from his friend Antonio. However, Antonio had spent all of his money on some ships at sea. So he decided to borrow money from Shylock, a money-lender. “
8、I can lend you money,” said Shylock. “But _2_ you dont return it on time, you must give me a pound of your own flesh(肉).” Antonio agreed. Bassanio asked Portia to marry him successfully, but Antonios ships _3_ at sea. This meant that he had no way to return the money to Shylock. He _4_ face Shylock
9、in court (法庭). A. without B. cut off C. herself D. with E. punishedBassanio wanted to help his friend, but he didnt know what to do. Then portia dressed _5_ up as a male lawyer (律师)and followed Bassanio to the court. She checked the contract(合同)between Shylock and Antonio. Then, she told the court t
10、hat Shylock could _6_ one pound of Antonios flesh. But he had to do it _7_making Antonio lose blood. This, of course, was impossible. The court _8_ Shylock for trying to kill Antonio. The court took half of his money and gave the other half to Antonio.【答案】1. D 2. E 3. C 4. A 5. C 6. B 7. A 8. E【解析】【
11、导语】本文是威尼斯商人的一段情节,巴萨尼奥因为要求婚所以向安东尼奥借钱,安东尼奥以割自己一磅肉的条件向夏洛克借了钱,但是无法及时偿还,但最终在巴萨尼奥的帮助下法庭惩罚了夏洛克。【1题详解】句意:然后,该男子试图从他的朋友安东尼奥那里借钱。根据“But he didnt have any money to buy clothes and travel to her city. ”可知,该男人应该要向朋友借钱,borrow“借入”。故选D。【2题详解】句意:但是如果你不按时归还,你必须给我一磅你自己的肉。根据“you must give me a pound of your own flesh”可
12、知,不按时归还是假设的条件,应用if引导条件状语从句。故选E。【3题详解】句意:巴萨尼奥成功地向波西亚求婚,但安东尼奥的船在海上迷路了。根据“This meant that he had no way to return the money to Shylock.”可知,船迷路了,他无法还钱,got lost “迷路”。故选C。【4题详解】句意:他不得不在法庭上面对夏洛克。根据“This meant that he had no way to return the money to Shylock. ”可知,他不能还钱,所以不得不在法庭上面对夏洛克,had to“不得不”。故选A。【5题详解】
13、句意:然后,波西亚打扮成一名男律师,跟随巴萨尼奥来到法庭。根据“dressedup as a male lawyer ”可知,此处指打扮成男律师,dress oneself up“打扮自己”,herself“她自己的”。故选C。【6题详解】句意:然后,她告诉法庭,夏洛克可以割下安东尼奥的一磅肉。根据“one pound of Antonios flesh”可知,此处指割下肉,cut off“割下”。故选B。【7题详解】句意:但他必须在不让安东尼奥失血的情况下做到这一点。根据“But he had to do it making Antonio lose blood.”和“This, of co
14、urse, was impossible.”可知,割肉不流血是不可能的, without“没有”。故选A。【8题详解】句意:法庭因夏洛克试图杀害安东尼奥而惩罚了他。根据“The court took half of his money and gave the other half to Antonio.”可知,法庭惩罚了夏洛克,punished“惩罚”。故选E。三、阅读理解(共12小题, 计24分)AWords in the SnowIn the time of the Yellow Emperor, there were no written words. People recorded
15、things by tying knots(打结)in ropes and carving(雕刻) shapes on stone walls. One day, the Yellow Emperor discussed an event with a wise man named Cang Jie. Cang took out a piece of knotted rope, but found it was rotten(腐烂的). It was impossible for him to remember the event clearly. Then he turned to a st
16、one wall, but could hardly read the shapes on it. They had been carved by another person except himself. “The ropes will be rotten. And the shapes can only be read by a few people, the emperor said to Cang. “Can you come up with something better?”Cang thought over the matter for days and nights. On
17、the morning after a heavy snowfall, the earth was completely white. He saw the footmarks of some different animals by accident. These footmarks helped him to recognize what animals had passed by. Cang suddenly had an idea. He picked a stick and drew on the snow-covered ground. He first drew a tiger
18、and a bear to show that they had passed by. But soon, he found this was taking too much time. He realized that he had to make the drawings easier. All the shapes on the stone walls flashed through his mind. Cang kept making all kinds of shapes on the ground easier. To show the sun, for example, he u
19、sed a circle with a dot(小点)in the middle. A half-circle and a vertical line(竖线)made up the moon. And three curves(曲线) were used to show water. Later, the sun appeared. These simple marks shone brightly in the snow. In the end, Cang created a whole set of symbols to record things. People could easily
20、 understand these symbols. Since then, they have been able to record their own history. 根据短文内容,选择最佳答案。9. Cang Jie couldnt remember the event clearly because he couldnt _.A. record things by tying knots in ropesB. carve shapes on the stone wallsC. read the rotten rope or the shapes about it10. The un
21、derlined word “recognize” in Paragraph 4 probably means “_”.A. knowB. praiseC. accept11. In Paragraph 4, the writer explains Cangs simple marks by _.A. giving some adviceB. giving several examplesC. asking a few questions12. The passage mainly tells us _.A. what reminded Cang Jie to use shapes or ma
22、rks to show different thingsB. why Cang Jie was asked to come up with better ways to record thingsC. how Cang Jie created a whole set of symbols to record things【答案】9. C 10. A 11. B 12. C【解析】【导语】本文讲述了仓颉是如何创造出一整套符号来记录事物,也就是仓颉造字的故事。【9题详解】细节理解题。根据“Cang took out a piece of knotted rope, but found it was
23、 rotten (腐烂的). It was impossible for him to remember the event clearly.”可知,仓颉记不清这件事,因为他不能从腐烂的绳子或形状记起那件事。故选C。【10题详解】词义猜测题。根据“These footmarks helped him to recognize what animals had passed by.”可知,动物的脚印各不相同,这些脚印帮助仓颉认出了经过的动物,所以recognize表示“识别”,和know意思相同。故选A。【11题详解】推理判断题。根据“To show the sun, for example,
24、he used a circle with a dot (小点)in the middle. A half-circle and a vertical line (竖线)made up the moon. And three curves (曲线) were used to show water. ”可知,第四段作者通过举例的方式解释仓颉的简单标记。故选B。【12题详解】主旨大意题。根据“In the end, Cang created a whole set of symbols to record things.”和全文内容可知,本文主要讲了仓颉是如何创造出一整套符号来记录事物,也就是仓颉
25、造字的故事。故选C。BMigratory birds (候鸟)fly to different places during different seasons. They may fly day and night for months at a time. During this long journey, when and how do they sleep?In 2016, some scientists studied a group of frigate birds(军舰鸟)during a ten-day flying journey. They found that frigat
26、e birds can sleep while theyre flying! According to this study, these birds take two kinds of short sleep. The first is called Rapid Eye Movement(REM, 快速动眼)sleep. It is the deepest period of sleep. For humans, REM sleep can continue for many minutes. For flying birds, however, REM sleep continues fo
27、r only a few seconds(秒). Even so, this period of sleep is still very important for their brain health. The other kind of short sleep is “half sleep”. Frigate birds put only half of their brain to sleep, while the other half stays awake. The eyes of these birds are always connected to the waking part
28、 of their brain. In other words, they sleep with their eyes open. It is still a little dangerous to take such a short sleep, though. So, these birds prefer to stay awake most of the time. Before reaching land, they spend less than three percent of their time sleeping. However, not all migratory bird
29、s sleep in this way. Many will make several stops on their way to get a good rest. Some stay completely awake for their whole journey. Alpine Swifts(高山雨燕), for example, can keep flying for nearly 200 days. There are few signs of these birds sleeping during their long trips. The sleeping habits of bi
30、rds are different from species(物种) to species. This makes the study of migratory birds very exciting for scientists. In the future, we may learn more amazing things about these animals!根据短文内容,选择最佳答案。13. What do we know about frigate birds?A Their REM sleep continues for many minutes.B. They dont sle
31、ep during their long trips.C. They can sleep with their eyes open.14. Which of the following best shows the structure of the passage?(P=Paragraph)A. B. C. 15. After the study of migratory birds, the scientists have found _.A. the sleeping habits of birds are different from species to speciesB. why m
32、igratory birds fly to different places during different seasonsC. all migratory birds spend a little time sleeping during a long journey16. Whats the best title for the passage?A. Alpine Swifts 200-day TripB. Frigate Birds Flying JourneyC. Sleeping in the Sky【答案】13. C 14. B 15. A 16. C【解析】【导语】本文介绍了候
33、鸟在漫长的迁徙过程中的睡眠习惯【13题详解】细节理解题。根据“In other words, they sleep with their eyes open.”可知,军舰鸟可以睁着眼睛睡觉。故选C。【14题详解】篇章结构题。通读全文可知,第一段引出话题:候鸟如何睡觉和何时睡觉;第二段介绍军舰鸟能够在飞行时睡觉并有两种短期睡眠;第三第四段分别具体介绍军舰鸟两种短期睡眠;第五段讲了其他候鸟在迁徙过程中是如何睡觉并且有候鸟几乎没有睡觉;第六段总结全文展望未来。综上所述,B图符合本文结构。故选B。【15题详解】细节理解题。根据“The sleeping habits of birds are diff
34、erent from species (物种) to species.”可知,科学家研究后发现鸟类的睡眠习惯因物种而异。故选A。【16题详解】最佳标题题。根据“During this long journey, when and how do they sleep?”和全文内容可知,本文介绍了候鸟在漫长的迁徙过程中的睡眠习惯,C选项“在天空中睡觉”可作为标题。故选C。CThe Bird MaskToday, doctors know a lot about how to stop germs (病菌) from spreading. They suggest people cover thei
35、r mouths when they cough. Washing your hands often also helps. However, people havent always known about germs. For many years, even doctors didnt really understand how illnesses spread. _17_ Some doctors even tried dressing like birds. In 1619, the French doctor, Charles de Lorme, invented a specia
36、l uniform. He hoped it could protect doctors who were treating plague (瘟疫) patients. The uniform had a long coat, gloves, boots (靴子) and a hat. The doctors also carried sticks so they wouldnt have to touch the patients. The most special part of the uniform was the mask (面具). _18_ It had a beak (鸟嘴)
37、that was about 15 cm long. There were also two eyeholes cowered in glass and two nostril (鼻孔) holes. At that time, doctors believed the plague was spread by bad air. Any air that had a bad smell was dangerous. _19_ They believed this could stop them from breathing the bad air and they wouldnt get si
38、ck because of the plague. Did it work? Well, not really. Certainly the germs sometimes traveled through the air, and the flowers werent able to stop them. _20_Some forms of plague only spread through certain animals such as mice. The doctors uniform helped to protect them from this danger. However,
39、largely the coat, gloves, boots and hat did the job, not the bird mask. 根据短文内容,从下列选项中选出能填入文中空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。A. The bird mask helped to protect the doctors from this danger.B. Many doctors still got sick by breathing through the nostril holes in their masks.C. The mask made the doctors look like
40、 birds.D So the doctors put flowers in the beak of their masks.E. They did many things to avoid getting sick.【答案】17. E 18. C 19. D 20. B【解析】【导语】本文主要介绍了在过去,包括医生在内的人都不知道病菌是如何传播的。于是在1619年,有医生发明了鸟形的面罩来阻止病菌传播。事实上,由跳蚤和啮齿动物传播的瘟疫并不是依靠面罩,而是依靠包裹医生全身的外套、手套、靴子和帽子来阻止的。【17题详解】根据前句“For many years, even doctors did
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
