27 美国遭遇罕见龙卷风袭击事件 2022年中考英语时事热点话题题型专练.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
1 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 27 美国遭遇罕见龙卷风袭击事件 2022年中考英语时事热点话题题型专练 美国 遭遇 罕见 龙卷风 袭击 事件 2022 年中 英语 时事 热点话题 题型
- 资源描述:
-
1、27 美国遭遇罕见龙卷风袭击事件2022年中考英语时事热点话题题型专练背景事件:美国遭遇罕见龙卷风海外网12月26日电据英国每日邮报26日报道,当地时间25日晚,美国加利福尼亚州圣塔芭芭拉市遭遇了一场罕见的龙卷风,强风破坏了金属车棚、钢梁等建筑。社交媒体上的照片显示,公寓大楼外的大树被龙卷风吹倒,树根暴露在外。大树倒在金属车棚顶部,停在棚下的汽车也被严重损坏。公寓大楼外的电线被风吹断,有钢梁被吹弯,抛到了20多英尺(约6.1米)之外。一名社交媒体用户表示,龙卷风持续时间很短,在一分钟内就结束了。目击者称,尽管龙卷风造成了破坏,但暂时没有人受伤。进入12月以来,美国频繁遭遇龙卷风灾害。当地时间1
2、2月10日晚至11日凌晨,龙卷风席卷了美国多个州,造成至少79人死亡。一、单项选择1_ bad news it was that the tornado(龙卷风)hit this area and killed many people!AWhatBWhat aCHowDHow a【答案】A【详解】句意:龙卷风袭击这个地区并且杀了许多人,多么坏的新闻啊!考查感叹句。形容词bad修饰不可数名词news,用“what+adj+不可数名词+主语+谓语”结构,故选A。2Luckily, the twister(龙卷风)didnt do any damage to our house. Which is
3、correct for the underlined part?A/e/B/ei/C/D/i/【答案】C【解析】句意:幸运的是,龙卷风没有给我们家造成任何损害。划线部分哪一个(音标)是正确的?damage这个单词的读音/dmd/ ,故应选C。二、阅读单选A Jason and his father were going to the grocery store by car to pick up some apples. It had been an unusual day. The sky was dark but there were few clouds. As they drove u
4、p the street, there started to be a rumbling (隆隆的) sound heard across the ground. Jasons father immediately realized that a tornado (龙卷风) was coming. He stopped the car and told Jason to get out immediately. Jason and his father got out of the car and made their way to the closest building. By this
5、time the wind was blowing harder, and it was hard to see or hear. Debris was falling all over the place. Jason couldnt see his dad anymore. He also realized that he wasnt getting to the building fast enough. He was afraid he would be picked up by the wind and thrown into the air. As he made his way
6、towards the building, he noticed a field to his right. He could see an irrigation ditch(灌溉渠). In a panic, he scrambled (爬) to the ditch and lay flat on the ground. More debris and objects flew overhead. His heart was beating hard, and he was nervous. He had never been in a tornado before. After a wh
7、ile, the winds died down and the loud roaring sound was gone. Jason slowly lifted his head and nervously looked around. What he saw was a great mess. Jason could hardly recognize the buildings in front of him because of all the damage. He stood up and with shaky legs walked to the building. Once the
8、re, he pushed the door open and went inside. It was a public building owned by the city. It was empty, but Jason could hear noises further inside. He walked into the large room and saw his dad. He ran across the room and gave him a big hug. “Jason! How are you? Ive been worried sick about you!” said
9、 his father. “I couldnt find you anywhere!”Jason breathed a sigh of a relief(松了一口气)and sat down. He did have a story to tell!3From Paragraph 1, we can get the _ of the story.AbackgroundBdevelopmentCclimax (most exciting part) Dending4Which of the following is the right order according to the passage
10、? Jason nervously looked around from the irrigation ditch. Jason ran across the room and gave his father a big hug. Jason got out of the car. Jason noticed a field to his right.ABCD5The underlined word “Debris” in Paragraph 2 probably means _.Aparts of the tornadoBapple piesCbroken piecesDdrop of ra
11、in6The story tells us that when we are in danger, _.Awe should wait patiently until help comesBwe should work hard to make our dreams come trueCwe should be brave enough to change natureDwe should be quick-thinking and believe in ourselves【答案】3-6ABCD【分析】本文是一篇记叙文,讲述Jason和爸爸经历了一次龙卷风,最后安全活了下来,和爸爸团聚。3推理
12、判断题。分析第一段内容可知,第一段交代了故事的背景,故选A。4细节理解题。根据“Jason and his father got out of the car”,“As he made his way towards the building, he noticed a field to his right.”,“Jason slowly lifted his head and nervously looked around.”和“He ran across the room and gave him a big hug.”可知,正确的顺序是,故选B。5词义猜测题。分析“By this tim
13、e the wind was blowing harder, and it was hard to see or hear. Debris was falling all over the place.”可知,这时风刮得更厉害了,几乎看不见也听不到,残骸到处都是。此处Debris的意思是“残骸”,故选C。6推理判断题。Jason意识到自己没办法安全抵达大楼后,在慌乱中迅速给自己找到避难的地方,作者借此告诉我们应该思维敏捷,相信自己。故选D。BIn my high school, school drills(演习)are held about once every two months with
14、out warning. The reason is that the school wants to prepare us for unexpected disasters(灾难), like earthquakes and tornadoes(龙卷风). Also, the drills prepare us for events such as shootings or fires.The two main drills are for fires and lockdowns(封锁). Every classroom in the school building has a red li
15、ght in a top corner of the wall. When the school is having a fire drill, the light will turn on. Students must then leave the classroom in an orderly(有秩序的)way before leaving the building through a safety exit(出口). A lockdown drill, the other main drill US schools have, is mainly used to prepare for
16、school shootings, bombings(爆炸)or other forms of terrorism(恐怖主义). In a lockdown drill, students in hallways must go into the nearest classroom. All the classrooms must then be locked. Students are told to hide in a corner of the classroom so that anyone outside cant see them directly. The classroom l
17、ights should all be turned off and the curtains(窗帘)should be down. This means that during the drill, the classroom is in complete darkness. The drill lasts between five to 10 minutes.The point of the drills is to make everyone in the school building familiar(熟悉)with what to do in an emergency(紧急情况).
18、 Drills are also useful for testing whether escape routes(逃跑路线)are effective. It is clearly a good thing to be prepared ahead of a disaster.7How many drills does the writers high school hold each year?A2B4C6D128Which of the following is TRUE about the drills?AThey train students to get out of their
19、classrooms quickly.BStudents practice how to stay safe during an emergency(突发事件).CStudents will get a notice before having a drill.DThe lights in all school buildings will be turned on during a drill.9If students are told to hide in a corner of a dark classroom, they are having _.Aa lockdown drillBa
20、 fire drillCan earthquake drillDa tornado drill10What is the last paragraph(段)mainly about?AWhat students think about drills.BWhy drills are necessary.CHow drills can be improved.DHow students can prepare for drills.【答案】7-10CBAB【分析】本文主要介绍学校举行的两个主要演习:火灾和封锁。7细节理解题。根据第一段首句“school drills(演习)are held abo
21、ut once every two months without warning.”可知,学校大约每两个月举行一次演习,一年有十二个月,所以有六次演习。故选C。8推理判断题。根据第三段“Students must then leave the classroom in an orderly(有秩序的)way before leaving the building through a safety exit(出口).”及第四段“Students are told to hide in a corner of the classroom so that anyone outside cant se
22、e them directly.”可知,消防演习时学生要有序离开教室,封锁演习时学生们被告知要躲在教室的一个角落里,不要被外面的人看到。由此说明演习是让学生们练习如何在突发事件中保持安全。故选B。9细节理解题。根据第四段“A lockdown drill,Students are told to hide in a corner of the classroom”可知,学生们被告知要躲在教室的一个角落里,他们在进行封锁演习。故选A。10段落大意题。通读最后一段可知,演习的目的是让每个人都熟悉在紧急情况下该怎么办,对于测试逃生路线是否有效也很有用,由此说明了演习的必要性。故选B。三、短文汉语提示
23、填空The Myth of crop circlesHave you ever heard of the crop circles? Its a magic event: crops in the field get curved(弯曲的)over one night and show different patterns(图案). Most times, they show simple circles or circles with rings. So they are named “crop circles”.Its not a m_ event. But in ancient time
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
