分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 13

类型36 中国传统节日-2022年中考英语最新热点时文阅读.docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:773346
  • 上传时间:2025-12-14
  • 格式:DOCX
  • 页数:13
  • 大小:195.79KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    36 中国传统节日-2022年中考英语最新热点时文阅读 中国传统 节日 2022 年中 英语 最新 热点 时文 阅读
    资源描述:

    1、2022年中考英语最新热点时文阅读-中国传统节日题型主要内容1阅读理解介绍了中国传统节日之一的元宵节,如元宵节的庆祝活动、在古代这个节日的意义以及相关的文学创作等等。2阅读理解介绍了清明节的来历和习俗。3阅读理解介绍中元节,也介绍了在中国、美国和墨西哥文化中对于死亡的看法。4阅读理解介绍中国的传统节日农历二月初二龙抬头5阅读理解每个背井离乡外出工作的人都希望在春节这天赶回家和家人团聚。但是春运期间,抢票大战的各种辛酸苦辣只有自己才能体会,然而也发生了不少令人感动又有趣的故事。6短文填空介绍了中国传统节日端午节01(2022四川绵阳一模)The Lantern Festival falls on

    2、 the 15th day of the first lunar month, marking the end of the Spring Festival celebrations.At this festival, people often watch lanterns, which are in any size and shape you can imagine, from animals to plants and flowers. Another activity, guessing the answers to lantern riddles gives young people

    3、 a chance to have more fun. Chinese people regard the dragon as a symbol of auspiciousness (吉祥). So people also perform dragon lantern dances to look forward to a good omen(征兆) of this years good weather and peace. Lion dance is similar to the dragon lantern dancer delivering good wishes and good lu

    4、ck. Eating yuanxiao at the Lantern Festival is another tradition. Yuanxiao is made of glutinous(黏的)rice,either solid or stuffed. The stuffing includes bean paste, sugar, hawthorn(山楂), various kinds of fruit and so on. It can be boiled, fired or steamed.The Lantern Festival also seemed romantic in th

    5、e old times. Because some young girls in ancient China were not allowed to go out very often except during certain festivals, this festival was a time for unmarried men and women to meet. Watching lanterns at night was just an opportunity for young women to find a man who attracted them. Therefore,

    6、for thousands of years, there have been a large number of stories and poems written about these during the Lantern Festival. The famous Song Dynasty poet Ou Yangxiu wrote the well-known lines:Atop the willow tree hangs the moon, my date comes in the evening soon.Today, more youngsters are fascinated

    7、 with Western festivals, while traditional Chinese ones are ignored. Our traditional values are in danger of losing their true meanings. What should we do?1How many celebrations are mentioned in this passage?A4B5C6D72What does the underlined word “it” refer to in the second paragraph?Ayuanxiao.Bstuf

    8、fing.Crice.Dhawthorn.3Which of following is true according to the passage?AThe Lantern Festival is the start of the Spring Festival celebrations .BPeople perform dragon lantern dances to have more fun in old times.CIt seems that young people in ancient China loved the Lantern Festival.DWe can still

    9、have dumplings as the traditional food of the Lantern Festival.4Which line could best describe the youngsters meeting on the ancient Lantern Festival night?AGood rain knows its time right, it will fall when comes spring.BWhen will the full moon appear? Wine up in hand. I ask the sky.CNo matter how h

    10、igh the mountain is, one can always climb to the top.DI look for her in the crowd, when I turn my head. I find her there where light is didn t shed.5What may be next paragraph about?ADifferent kinds of Western festivals.BIntroduction of the traditional values.CWays to protect traditional Chinese fes

    11、tivals.DReasons why more youngsters are fascinated with Western festivals.02(2022陕西西安一模)Chinas fifth solar term (节气) Clear and Bright, comes on April 4, 5 or 6 each year. At this time, temperature begins to rise around the country and rainfall increases, making it an important time for farming in sp

    12、ring. It is also a traditional Chinese festival, Tomb-sweeping Day.The festival has something to do with Jie Zitui in the Spring and Autumn Period. Jie saved his lords life by serving meat cut from his own leg. The lord, known as Jin Wengong, later came to power. He decided to reward (奖赏) Jie, but J

    13、ie refused. Unluckily, Jie was burned to death when Jin Wengong set fire to a forest to force him out. Jin Wengong was sad to hear of Jies death. Then he ordered that each year on that day setting off fire was not allowed, and that all people should eat cold food. This is the origin (起源) of the Cold

    14、 Food Festival,which used to be 1 or 2 days before Clear and Bright. Later the two merged (融合) and became Tomb-sweeping Day. This is a festival of different feelings. At the festival, people usually honor the dead, plant willows, take spring outings, fly kites and eat cold food. They also do some sp

    15、orts to keep warm and avoid harm caused by cold dishes. As a result, this festival includes not only sadness from sweeping new tombs but also laughter from spring outings.6_ makes Clear and Bright important for farming.AThe traditional cultureBThe change of the dateCThe warmer and wetter weatherDThe

    16、 increasing need of cold food7What can we infer from the second paragraph?AJin Wengong felt regretful about Jies death.BJie Zitui could only eat cold food in the forest.CJin Wengong wanted to kill Jie by setting a fire.DJie Zitui saved Jin Wengongs life many times.8In which part of a newspaper can y

    17、ou most probably read the article?ASociety News.BHealthy and Diet.CHistory and Culture.DAround the World.03Ghosts of our loved onesMany people think things like ghosts(鬼魂) and death are scary. But in fact, we just had a festival celebrating(庆祝) these things.Every year, on the 15th day of the seventh

    18、 month in the Chinese lunar calendar(阴历), we celebrate Zhongyuan Festival, or Ghost Festival. It is on Aug 22 this year. On this day, families light lanterns to help dead people find their way home. But at the same time, living people dont want to stay out at night during Ghost Festival. They believ

    19、e ghosts may hurt them.Ghost Festival and Tomb-Sweeping Day, or Qingming Festival are both holidays that honor(对表示尊敬) the dead. During Ghost Festival, the spirits(灵魂) of all dead people are honored. But we only honor our dead family members at Qingming. People believe the spirits of the dead would c

    20、ome back to Earth during Ghost Festival, but not during Qingming.In Chinese culture, death is a scary and heavy thing. People are mostly afraid of it. But in some other cultures, death is a less gloomy(阴郁的) thing.In the US, people remember the dead on Halloween. But they make it a fun festival. Peop

    21、le wear scary clothes. Children do fun things, like trick-or-treating.In Mexico, the Day of the Dead is a time for the living to connect(连接) with the dead. They make dolls of the dead and tell stories about them. There are also parties at night. Whether you like it or not, death is a part of life. U

    22、nderstanding death can help us cherish(珍惜) our time here and live best lives.9What countries have a festival to celebrate ghosts and death according to the passage?AThe US, Mexico and China.BThe US, Mexico and Australia.CChina, Mexico and Australia.DChina, the US and Australia.10Which season is Ghos

    23、t Festival in?AWinter.BSpring.CSummer.DAugust.11What do people in China do on Ghost Festival?AHonor our dead family members.BLight lanterns to help the dead come home.CWear scary clothes and do fun things.DMake dolls of the dead and tell stories.12What do Chinese think of death?AThey remember it for

    24、 a long time.BThey think it is very fun with games.CThey think it scary but fun.DMost of them are frightened of it.13What can we know from the last paragraph?AWe should know the meaning of death.BEverybody has to die someday.CLife is valuable and wed better keep it seriously.DAll of above.04(2021陕西渭

    25、南二模)The dragon is a great animal in Chinese culture. It brings the wind and rain. It is said that every year on the second day of the second lunar (阴历) month, the dragon wakes up from its winter sleep and raises its head. Because of this, the day is called “Dragon Heads-raising Day” (Longtaitou). Th

    26、is year, it falls on March 14th.Old people believed that after Longtaitou, there would be more rain. And rain is very important to farming. So Longtaitou was the start of spring and farming.People have many ways to celebrate the festival. The most popular one is to have a haircut. Mary people believ

    27、e that a haircut during the first lunar month may bring bad luck to your unclesmainly your mothers brothers. They hope getting a haircut on Longtaitou keeps them away from bad luck.Among Chinese peoples festival traditions, there is always a place for food. During the Longtaitou festival, people eat

    28、 food named after dragons. Noodles are called dragons beard (longxu). Dumplings are dragons ears (longer). And spring roll (春卷) are dragons skin (longlin).People also hold activities like dragon dancing on the day. In some places in Shandong province, people make dragon lanterns (灯笼) too. Small reed

    29、 (芦苇) boats go down the rivers and carry the lanterns, which stand for peoples best wishes and good luck.14Old people believed that Longtaitou was the beginning of _.Aspring and farmingBspring and restingCsummer and farmingDautumn and harvest15Why do many people have a haircut on Longtaitou?ABecause

    30、 they hope to keep healthy.BBecause they hope to make much money.CBecause they hope to keep them away from bad luck.DBecause it may bring more rain.16Noodles on Longtaitou are called _.Adragons earsBdragons beardCdragons skinDdragons eyes05(2022山东东营市东营区实验中学二模)Spring Festival is the most important da

    31、y in the year for Chinese people. On this day, Chinese people, no matter how far away from their home, would go home for a family reunion. But the holiday has its downside. The all-important day leads to hard competition for a train ticket. To buy a ticket, Chinese people would try every possible me

    32、ans.Now, lets have a look at one of the interesting, or touching stories around China happening during the competition for a ticket for the Spring Festival travel season.In Shenzhen, a woman felt the love of her parents when she had trouble getting a train ticket in the Spring Festival holiday.Zhao

    33、works in a logistics (物流) company in Shenzhen. To help the 26-year-old land a train ticket that will take her home, her parents who had zero experience in online shopping learnt how to catch a ticket on the Internet in one day. They waited before the computer screen every morning since Dec 17 for th

    34、e start of the sales. After three days, their hard work paid off when the father finally bought a high-speed railway ticket from Shenzhen to Wuhan.17What is the most important thing for Chinese people on Spring Festival?ATo make more money.BTo buy gifts for parents.CTo get together with families.DTo

    35、 have a big dinner.18From the passage, we know its _ to get a train ticket during Spring Festival travel season.AdifficultBimpossibleCsimpleDeasy19What does the underlined word “land” mean?A获得B陆地C降临D跌落20Zhaos parents _ shopped online before.AusuallyBsometimesCseldomDnever21Where do Zhaos parents liv

    36、e?AIn Shenzhen.BIn Wuhan.CIn a company.DWe dont know.06Dear Cindy,How are you? I had a great time last Tuesday, May 30th, 2017. It was a traditional Chinese festival _22_ (call) Dragon Boat Festival that day.This festival is in memory of Qu Yuan, one of the greatest Chinese poets. He _23_ (kill) him

    37、self by jumping into the Miluo River on May 5th of the lunar calendar, 278 BCPeople there rowed the boats _24_ (save) him. But it was too late. They were very sad and then _25_ (throw) rice into the river to feed the fishes so that they would stay away from his body.From then on, every year on this

    38、day, people enjoy _26_ (make) zongzi which is made of rice with meat, eggs and so on. In the past we ate it only once a year, but now we _27_ (regard) it as our daily food. We can have it at any time we like.Have you ever _28_ (watch) the dragon boat race on TV? It is another important part of this

    39、festival. Several teams row their dragon-shaped boats as fast as they can. The first team _29_ (reach) the finish line wins.If you have a plan to visit China next year, _30_ (will) you _31_ (like) to spend this festival with us?Best wishes!Yours,Shen参考答案:1B2A3C4D5C【解析】本文是一篇说明文,主要介绍了中国传统节日之一的元宵节,如元宵节

    40、的庆祝活动、在古代这个节日的意义以及相关的文学创作等等。1细节理解题。根据第二段中的“watch lanterns”、“guessing the answers to lantern riddles”、“perform dragon lantern dances”、“Lion dance”和“Eating yuanxiao”可知元宵节的庆祝活动有看花灯、猜灯谜、舞龙、醒狮和吃元宵等5项活动。故选B。2猜测词义题。It所在的句子意为“它可以煮着吃、烤着吃或者蒸着吃”,说明It指的是一种食物。根据第二段中的“Yuanxiao is made of glutinous(黏的)rice,either

    41、solid or stuffed.”可知It指的是元宵节的特色食物,元宵。故选A。3推理判断题。根据第三段“Because some young girls in ancient China were not allowed to go out very often except during certain festivals, this festival was a time for unmarried men and women to meet.”可知古代的年轻女子是不被允许经常外出的,除了在某些特定的节日,而元宵节这个节日就是给那些未婚男女相遇的一个美好时机。由此可推测古代年轻人很喜欢

    42、这个节日。故选C。4推理判断题。根据第三段“Watching lanterns at night was just an opportunity for young women to find a man who attracted them.”可知元宵节晚上赏花灯是年轻女子寻找青睐她们的男子的大好时机,说明赏灯的场景适合写诗抒情。选项D的诗句为“众里寻他千百度。蓦然回首,那人却在灯火阑珊处。”符合题意。故选D。5推理判断题。根据最后一段最后两句“Our traditional values are in danger of losing their true meanings. What s

    43、hould we do?”可知文章末尾作者表达了以下观点:我们的传统价值正面临着失去它们原有意义的危险,并对于“接下来如何做”提出疑问,说明下一段应该就“如何保护我们的传统文化”这一问题提出相关的建议或做法。故选C。6C7A8C【解析】本文主要介绍了清明节的来历和习俗。6细节理解题。根据“At this time, temperature begins to rise around the country and rainfall increases, making it an important time for farming in spring”可知,气温开始上升,降雨量增加,使它成为春

    44、季农业的重要时间,故选C。7推理判断题。根据“Jin Wengong was sad to hear of Jies death. Then he ordered that each year on that day setting off fire was not allowed, and that all people should eat cold food”可知,晋文公对介子推的死很难过,所以他下令,每年的这一天都不允许放火,所有人都要吃冷食,故选A。8推理判断题。本文主要介绍了清明节的来历和习俗,属于文化类,故选C。9A10C11B12D13D【解析】本文向我们介绍中元节,也介绍了在

    45、中国、美国和墨西哥文化中对于死亡的看法。9细节理解题。根据“In Chinese culture, death is a scary and heavy thing.”,“In the US, people remember the dead on Halloween.”和“In Mexico, the Day of the Dead is a time for the living to connect(连接) with the dead.”可知,中国、美国和墨西哥都有,故选A。10细节理解题。根据“Every year, on the 15th day of the seventh mon

    46、th in the Chinese lunar calendar(阴历), we celebrate Zhongyuan Festival, or Ghost Festival. It is on Aug 22 this year.”可知,中元节在每年的农历七月十五日,今年是8月22日,所以是在夏天,故选C。11细节理解题。根据“On this day, families light lanterns to help dead people find their way home. But at the same time, living people dont want to stay ou

    47、t at night during Ghost Festival. They believe ghosts may hurt them.”可知,在这一天,家家户户点亮灯笼,帮助死去的人找到回家的路;活着的人在鬼节期间也不愿在外面过夜,他们认为鬼魂会伤害他们。故选B。12细节理解题。根据“In Chinese culture, death is a scary and heavy thing. People are mostly afraid of it.”可知,在中国文化中,死亡是一件可怕而沉重的事情,大多数人都害怕它。故选D。13推理判断题。根据“Whether you like it or

    48、 not, death is a part of life. Understanding death can help us cherish(珍惜) our time here and live best lives.”可知,不管你喜不喜欢,死亡都是生命的一部分,理解死亡可以帮助我们珍惜活着的时间,过上最好的生活。故选D。14A15C16B【解析】本文介绍中国的传统节日农历二月初二龙抬头。它标志春天和农业的开始。人们有很多庆祝节日的方式:在这天理头发,让娘家人远离厄运;举行舞龙、制作龙灯等活动;吃以龙命名的食物。14细节理解题。根据第二段“Old people believedSo Longt

    49、aitou was the start of spring and farming”可知,老年人认为龙抬头是春天和农业的开始。故选A。15细节理解题。根据第三段“They hope getting a haircut on Longtaitou keeps them away from bad luck”可知,很多人在龙抬头这天理发因为他们希望远离厄运。故选C。16细节理解题。根据第四段“Noodles are called dragons beard (longxu)”可知,面条被称为龙须。故选B。17C18A19A20D21B【解析】本文讲述了春节对每个中国人的重要性。每个背井离乡外出工作

    50、的人都希望在春节这天赶回家和家人团聚。但是春运期间,抢票大战的各种辛酸苦辣只有自己才能体会,然而也发生了不少令人感动又有趣的故事。17细节理解题。根据“On this day, Chinese people, no matter how far away from their home, would go home for a family reunion.”可知,中国人在春节这天不论多远都要回家团聚。故选C。18推理判断题。根据“The all-important day leads to hard competition for a train ticket. To buy a ticke

    51、t, Chinese people would try every possible means.”可知,春运期间买票就像一场竞赛,为了买票,每人都用尽一切手段。因此推断买票很难。故选A。19词义猜测题。根据“To help the 26-year-old land a train ticket that will take her home, her parents who had zero experience in online shopping learnt how to catch a ticket on the Internet in one day.”可知父母完全没有网购经验,却

    52、在一天之内学会了网上购票,由此推出这是为了帮助女儿获得车票,land意为“获得”。故选A。20推理判断题。根据“her parents who had zero experience in online shopping”可知,他们没有任何网上购物经验,因此推断他们以前从没有在网上购物过。故选D。21细节理解题。根据“when the father finally bought a high-speed railway ticket from Shenzhen to Wuhan”可知买的是从深圳到武汉的票,因此他们应该住在武汉。故选B。22called23killed24to save25th

    53、rew26making27regard28watched29to reach30would31like【解析】本文是一封信,介绍了中国传统节日端午节。端午节是为了纪念楚国的诗人屈原,人们通过赛龙舟,吃粽子来纪念屈原。22句意:那天是中国的一个传统节日,叫做端午节。“a traditional Chinese festival”与call之间是动宾关系,用过去分词called作后置定语。故填called。23句意:他在公元前278年农历五月初五跳进汨罗江自杀。根据“on May 5th of the lunar calendar, 278 BC”可知用一般过去时,kill的过去式为killed。

    54、故填killed。24句意:那里的人们划船去救他。根据“People there rowed the boats . (save) him.”可知划船的目的是去救他,用动词不定式to save作目的状语。故填to save。25句意:他们非常伤心,然后把米扔进河里喂鱼,这样它们就会远离他的尸体。根据“were”可知用一般过去时,throw的过去式为threw。故填threw。26句意:从那以后,每年的这一天,人们都喜欢包粽子,粽子是用米饭和肉、鸡蛋等做成的。enjoy doing sth.“喜欢做某事”,用动名词making作宾语。故填making。27句意:在过去,我们一年只吃一次,但现在我

    55、们把它作为我们的日常食物。根据“but now”可知用一般现在时,主语we后接动词原形。故填regard。28句意:你看过电视上的龙舟比赛吗?根据“Have you ever .”可知用watch的过去分词小形式watched,构成现在完成时。故填watched。29句意:第一个到达终点线的队伍获胜。此处用动词不定式to reach作后置定语,此处表示“第一个到达终点线的队伍”。故填to reach。30句意:如果你计划明年来中国,你愿意和我们一起过这个节日吗?would you like to do sth.“你愿意做某事吗”,固定句式。故填would。31句意:如果你计划明年来中国,你愿意和我们一起过这个节日吗?would you like to do sth.“你愿意做某事吗”,固定句式。故填like。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:36 中国传统节日-2022年中考英语最新热点时文阅读.docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-773346.html
    相关资源 更多
  • 人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案(巩固).docx人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案(巩固).docx
  • 人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案(完整版).docx人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案(完整版).docx
  • 人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案(夺分金卷).docx人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案(夺分金卷).docx
  • 人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案(基础题).docx人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案(基础题).docx
  • 人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案(培优b卷).docx人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案(培优b卷).docx
  • 人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案(名师推荐).docx人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案(名师推荐).docx
  • 人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案(典型题).docx人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案(典型题).docx
  • 人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案(b卷).docx人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案(b卷).docx
  • 人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案(a卷).docx人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案(a卷).docx
  • 人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案下载.docx人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案下载.docx
  • 人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【黄金题型】.docx人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【黄金题型】.docx
  • 人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【达标题】.docx人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【达标题】.docx
  • 人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【能力提升】.docx人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【能力提升】.docx
  • 人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【考试直接用】.docx人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【考试直接用】.docx
  • 人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【综合题】.docx人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【综合题】.docx
  • 人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【综合卷】.docx人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【综合卷】.docx
  • 人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【精练】.docx人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【精练】.docx
  • 人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【突破训练】.docx人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【突破训练】.docx
  • 人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【研优卷】.docx人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【研优卷】.docx
  • 人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【满分必刷】.docx人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【满分必刷】.docx
  • 人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【模拟题】.docx人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【模拟题】.docx
  • 人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【最新】.docx人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【最新】.docx
  • 人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【新】.docx人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【新】.docx
  • 人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【巩固】.docx人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【巩固】.docx
  • 人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【实用】.docx人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【实用】.docx
  • 人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【完整版】.docx人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【完整版】.docx
  • 人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【夺分金卷】.docx人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【夺分金卷】.docx
  • 人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【基础题】.docx人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【基础题】.docx
  • 人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【培优】.docx人教版数学六年级下学期期末综合素养提升卷含答案【培优】.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1