分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 22

类型49 过中国农历新年 了解中华传统节日2022年中考英语时事热点话题题型专练.docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:774627
  • 上传时间:2025-12-14
  • 格式:DOCX
  • 页数:22
  • 大小:3.20MB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    49 过中国农历新年 了解中华传统节日 2022年中考英语时事热点话题题型专练 中国 农历 新年 了解 中华 传统节日 2022 年中 英语 时事 热点话题 题型
    资源描述:

    1、49 过中国农历新年 了解中华传统节日2022年中考英语时事热点话题题型专练一、 短文选词填空A阅读下面短文,用方框内所给词汇的适当形式填空,使短文语义完整。stay celebrate sit of lucky because important show together relativesChinese New Years Eve is a time for families to be together. Wherever they are, people are expected to go back home 1 the festival with their families.T

    2、he New Years Eve dinner is called “reunion dinner”, and is believed to be the most 2 meal of the year because it has many meaningful dishes. Big families of several generations (代) 3 around tables and enjoy the food and time together. Dishes with 4 meanings must be included in the dinner such as fis

    3、h, dumplings, and spring rolls (春卷). Food for the New Year has the symbol 5 lucky meanings. Fish is a must for the New Years reunion dinner 6 it means “surplus” (盈余) .Chinese people have the custom of 7 up late on our New Years Eve to welcome the new years arrival. After reunion dinner, families usu

    4、ally sit 8 to watch the Spring Festival Gala (春节联欢晚会). Its one of the most popular TV 9 in China. At the same time, most people send WeChat hongbao or short messages to friends and 10 by phone.【答案】1to celebrate 2important 3sit 4lucky 5of6because 7staying 8together 9shows 10relatives【分析】文章介绍了中国除夕夜的一些

    5、传统。1句意:无论他们在哪里,人们都要回家和家人一起庆祝这个节日。根据“to go back home . the festival with their families”可知回家的目的是与家人一起庆祝节日,celebrate庆祝,此处用动词不定式表目的。故填to celebrate。2句意:除夕的晚餐被称为“团圆饭”,被认为是一年中最重要的一顿饭,因为它有很多有意义的菜肴。根据“because it has many meaningful dishes”可知是一年中最重要的一餐,important重要的,形容词作定语。故填important。3句意:几代人的大家庭围坐在桌旁,一起享受美食和

    6、时光。根据“enjoy the food and time together”可知是在桌旁作者,sit坐,根据“enjoy”可知用动词原形。故填sit。4句意:晚餐中一定要包括有吉祥意义的菜肴,如鱼、饺子和春卷。根据“Food for the New Year has the symbol . lucky meanings.”可知是要有吉祥意义,lucky吉祥的,形容词作定语。故填lucky。5句意:新年食物有吉祥的寓意。the symbol of的象征,固定搭配。故填of。6句意:鱼是年夜饭的必备品,因为它意味着“盈余”。鱼意味着“盈余”是鱼必备的原因,前果后因,用because引导原因状语

    7、从句。故填because。7句意:中国人有在除夕夜熬夜的习俗来迎接新年的到来。根据“the custom of . up late on our New Years Eve”及常识可知除夕夜要熬夜,stay up late熬夜,介词of后接stay的动名词形式。故填staying。8句意:在团圆饭之后,家人通常坐在一起看春节联欢晚会。根据“to watch the Spring Festival Gala”及常识可知全家人要坐在一起看春晚,together一起,符合语境。故填together。9句意:它是中国最受欢迎的电视节目之一。根据“the Spring Festival Gala”可知此

    8、处指最受欢迎的电视节目,show节目,再由“one of”可知此处用复数。故填shows。10句意:与此同时,大多数人通过电话给朋友和亲戚发送微信红包或短信。根据“send WeChat hongbao or short messages to friends and . by phone”结合常识可知要给亲戚朋友发红包或短信,relative亲戚,与friends一样用复数。故填relatives。B根据语境,从方框中选择恰当的单词,并使用其正确形式填空,使句子意思完整、通顺。usual one call shop relativeWe call the Chinese New Year t

    9、he Spring Festival. There is a special name for each Chinese year. We may 11 it the year of the sheep, the year of the monkey or the year of the dog. And this year is the year of the pig.Before New Years Day, people are busy 12 and cleaning their houses. On New Years Eve, there is a big family dinne

    10、r. After dinner, all the family stay up late to welcome the New Year. On the 13 day of the New Year, people put on their new clothes and go to visit their friends and 14. They say “good luck” and some other greetings to each other. People 15 have a very good time during the festival.【答案】11call 12sho

    11、pping 13first 14relatives 15usually【分析】这篇短文主要讲述了中国的春节,每个中国年都有一个特别的名字,详细地介绍了人们为过年做的准备和一些习俗等。11句意:我们可以称之为羊年,猴年或狗年。根据“it the year of the sheep, the year of the monkey or the year of the dog.”可知,此处是称它为羊年,猴年或狗年。may是情态动词,后加动词原形,call it.“称它”,故填call。12句意:人们忙着购物和打扫房子。短语be busy doing sth.“忙于做某事”,shop是动词,购物,此处

    12、用动名词,故填shopping。13句意:在新年的第一天,人们穿上他们的新衣服去拜访他们的朋友和亲戚。根据“people put on their new clothes and go to visit their friends and relatives”可知,此处是在新年的第一天,表示第几天用序数词,the加序数词,first是序数词,第一,故填first。14句意:在新年的第一天,人们穿上他们的新衣服去拜访他们的朋友和亲戚。根据“go to visit their friends”可知,and连接并列成分,此处应该是亲戚,relative是名词,亲戚,此处用复数形式,故填relativ

    13、es。15句意:人们通常在节日里玩得很开心。根据“have a very good time during the festival”可知,此处是人们通常在在节日里玩得很开心,usually是副词,通常,表示频度,故填usually。二、阅读单选AThe Lantern Festival falls on the 15th of the first month of the lunar calendar(阴历).This day is always the first full moon in the new year. Ancient people also called it Shangy

    14、uan Festival. Celebrations and traditions on this day began from the Han Dynasty(朝代) and became popular in the Tang Dynasty.Watching the red lanterns is one of the main traditions. Lanterns of different shapes and sizes are usually put on trees, or along river banks on show. It is said that sky lant

    15、erns were first used by Zhuge Kongming to ask for help when he was in trouble. Today, when the lanterns slowly rise into the air.Another tradition is guessing lantern riddles(谜语).The riddles are usually short, wise(汉字), a famous persons name, or a place name.The most important thing is to eat sweet

    16、dumplings with different tastes. In northern China, they are called yuanxiao while in southern part theyre named tangyuan. Because making sweet dumplings is like a game or an activity, they are usually done happily by a group of friends or family members.In old times, the Lantern Festival was also r

    17、omantic(浪漫的).Watching lanterns gave young people a chance to meet each other. A line from Xin Qiji, shows this:Hundreds and thousands of times I searched for her in the crowd. Suddenly I turned, and there she stood, in the dim(昏暗的).16When did celebrations and traditions of the Lantern Festival start

    18、 from?AThe Han Dynasty.BThe Tang Dynasty.CThe Song Dynasty.DThe Yuan Dynasty.17What were sky lanterns first used for by Zhuge Kongming in ancient times?AMaking wishes.BCelebrating birthdays.CEncouraging the soldiers.DAsking for help.18Which of the following is NOT true about sweet dumplings?AThey ha

    19、ve different tastes.BThey are named “yuanxiao” all over the country.CPeople enjoy the process of making them.DAt Lantern Festival people eat sweet dumplings.19The line from Xin Qiji in the passage shows the Lantern Festival was _ in old times.AboringBhumorousCromanticDexciting【答案】16-19ADBC【分析】本文主要介绍

    20、了中国元宵节的由来,习俗和传统。16细节理解题。根据 “Celebrations and traditions on this day began from the Han Dynasty(朝代)and became popular in the Tang Dynasty.”可知这一天的庆祝活动和传统始于汉代,故选A。17细节理解题。根据 “It is said that sky lanterns were first used by Zhuge Kongming to ask for help when he was in trouble.” 可知孔明灯最初是诸葛亮在遇到困难时用来求助的,故

    21、选D。18推理判断题。根据 “In northern China, they are called yuanxiao while in southern part theyre named tangyuan.” 南方叫汤圆,并不是全国都叫元宵。故选B。19细节理解题。根据 “In old times, the Lantern Festival was also romantic(浪漫的).A line from Xin Qiji, shows this: Hundreds and thousands of times I searched for her in the crowd. Sudde

    22、nly I turned, and there she stood, in the dim(昏暗的).” “我无数次在人群中寻找她。突然我转过身来,她就站在那里,在那个昏暗的地方。”可知元宵节也很浪漫。故选C。 BA well-known poem by Tang dynasty poet Du Mu tells of a sad scene in early April: “Rains fall heavily as Qingming comes, and passers-by with lowered spirits go.”This scene takes place on Tomb S

    23、weeping Day, also known as Qingming Festival. Tomb Sweeping Day is a traditional Chinese festival. It began in the Zhou dynasty, over 2500 years ago. Chinese people celebrate it to remember and honor their ancestors. This year, it falls on April 4. Tomb Sweeping Day became a public holiday in the Ch

    24、inese mainland in 2008. People have one day off for that day.On this day, families bring flowers, food and wine to the grave sites(墓地)of their ancestors. They place cakes, fruits in front of the graves and some may burn joss paper, as money for the dead. After that, they sweep the tombs and cherish(

    25、怀念)the memories of their dead family members.Tomb Sweeping Day gives us a chance to show respect to our ancestors and family members who have passed away and show that we miss them. This tradition shows that family values are an important part of Chinese culture.Tomb Sweeping Day is also the beginni

    26、ng of the time for gardening and outdoor activities in China. Families often get together for outings or fly kites at this time.20The Chinese meaning of the underlined word “passers-by” is _.A行人B陌生人C故人D古代人21Tomb Sweeping Day is celebrated for people to _.Ago out to fly kitesBhave a public holidayCge

    27、t together with their familiesDremember and honor their ancestors22What does the passage mainly discuss?APeople bring many things to the grave sites.BDu Mu wrote a poem about Qingming.CTomb Sweeping Day is a traditional Chinese festival.DQingming Festival is a good time for outdoor activities.【答案】20

    28、-22ADC【分析】这是一篇说明文,告诉我们关于清明节这个中国传统节日的由来,以及这一天人们做什么。20词义猜测题。杜牧的诗句“Rains fall heavily as Qingming comes, and passers-by with lowered spirits go.”原文是“清明时节雨纷纷,路上行人欲断魂”,pass是动词,意为“经过 ”,从构词法来看passers-by是“路过的人”,结合诗句意思推断出是“行人”,故选A。21细节理解题。根据第二段“Chinese people celebrate it to remember and honor their ancestor

    29、s.”可知中国人用清明节来纪念自己的祖先,故选D。22主旨大意题。这篇文章主要介绍了清明节这个中国传统节日的由来,以及人们在这一天做什么。A项、B项和D项都只是提及文章的部分内容,排除,故选C。 CChinese Dragon Boat Festival is also known as Duanwu Festival. Chinese Dragon Boat Festival is one of the three most important lunar(阴历的) festivals in China, along with Spring Festival and Mid-Autumn F

    30、estival.The date of the festival is said to be the date when Qu Yuan diedthe fifth day of the fifth lunar month, so the date varies from year to year, such as it is June 20 in 2015, June 9 in 2016, May 30 in 2017, June 18 in 2018, June 7 in 2019, June 25 in 2020 and June 14 in 2021.Although the date

    31、 is different, the custom is the same. With a history of over 2000 years, people celebrate it with all kinds of activities on the day, such as dragon boat racing, eating zongzi, drinking realgar wine, wearing sachets (香囊) and so on. But dragon boat racing is the most popular activity during the Drag

    32、on Boat Festival.23They are the three most important lunar festivals in China except _.ADragon Boat Festival BWomens Day CSpring Festival DMid-Autumn Festival24Dragon Boat Festival is to remember _.Aa dragonBQu YuanCzongziDsachets25The underlined word means “_”.A订购B变化C会晤D花费26Dragon Boat Festival is

    33、on _ in 2018.AJune 20BMay 30CJune 18DJune 2527_ is the most popular with people in the Dragon Boat Festival.AEating zongziBDragon boat racingCDrinking realgar wineDWearing sachets【答案】23-27BBBCB【分析】本文是一篇说明文,介绍了中国传统节日端午节。23细节理解题。根据“Chinese Dragon Boat Festival is one of the three most important lunar(

    34、阴历的) festivals in China, along with Spring Festival and Mid-Autumn Festival.”可知,中国三大传统节日是春节、中秋节、端午节,不包括妇女节。故选B。24细节理解题。根据“The date of the festival is said to be the date when Qu Yuan died”可知,端午节是为了纪念屈原。故选B。25词句猜测题。根据“it is June 20 in 2015, June 9 in 2016, May 30 in 2017, June 18 in 2018, June 7 in 2

    35、019, June 25 in 2020 and June 14 in 2021”可知,端午节的日期每年都是不同的,是变化的,故划线部分意为“变化”。故选B。26细节理解题。根据“June 18 in 2018”可知,2018年,端午节是6月18日。故选C。27细节理解题。根据“But dragon boat racing is the most popular activity during the Dragon Boat Festival.”可知,端午节的活动中,赛龙舟最受人们欢迎。故选B。DIn China, the 12th month of the lunar calendar(阴历

    36、) is called layue. The month is full of interesting festivals and customs(风俗).Laba Festival, which is on the 8th day of layue, is the first festival in this month. From this day on, people begin to get ready for the Chinese New Year.On Laba Festival, people have laba porridge. There are usually eigh

    37、t kinds of things in the porridge, such as rice, red beans, peas and nuts. The porridge is not just good for peoples health, but a good wish for the coming Chinese New Year. Laba porridge is not the only tasty food in layue. Laba garlic(腊八蒜) is popular in the month. People begin to make it from that

    38、 day on, and eat it with dumplings during the Chinese New Year. While in the south, people like making sausages(香肠).Another big celebration before the Spring Festival is xiaonian. It is usually on the 23rd or 24th day of the last lunar month. People usually make flower-shaped buns. They not only loo

    39、k beautiful but also taste good. The candy with sesame(芝麻) is another kind of popular food for this day. It means a sweet life in the new year.People will also clean the house. This is another important thing to do to prepare for the Spring Festival. It means sweeping away the dust(灰尘) of the old ye

    40、ar and welcoming a fresh start. After these busy and happy days, the Chinese New Year is coming.28Which day do people begin to get ready for the Chinese New Year?AOn the lst day of layue.BOn the 5th day of layue.COn the 8th day of layue.DOn the 23rd day of layue.29What does the underlined word “it”

    41、refer to?ALaba garlic.BLaba porridge.CSausage.DFestival.30What does the text mainly tell us?AImportant Chinese festivals.BFestivals and customs in layue.CTraditional food for the Spring Festival.DCelebrations of the Spring Festival.【答案】28-30.CAD【分析】本文是一篇说明文,介绍了腊月的节日及其节日习俗。28细节理解题。根据原文“Laba Festival,

    42、 which is on the 8th day of layue, is the first festival in this month”可知,腊八节在腊月初八,是这个月的第一个节日。故选C。29词句猜测题。根据原文“Laba garlic(腊八蒜) is popular in the month. People begin to make it from that day on, and eat it with dumplings during the Chinese New Year”可知,此处“it”指代的是上文提到的腊八蒜。故选A。30主旨大意题。通读全文可知,本文是一篇说明文,介

    43、绍了腊月的节日及其节日习俗。故选B。三、阅读判断 China is a country with many colorful days and festivals. The Dragon Head Raising Day (龙抬头) is one of them.This special day is on the second day of the second month in the Chinese lunar calendar (农历). It is the start of spring and farming. This year, the day fell on March 8t

    44、h. The dragon is important in Chinese culture. We Chinese people call ourselves the “descend-ants (传人) of the dragon”. Therefor, people celebrate the Dragon Head Raising Day with many customs about dragons.On the day in ancient times, people put ashes (灰) in the kitchen. This was “to lead the dragon

    45、 into the house”. People believed that with the help of the dragon, they could have a good harvest (收获) in autumn.Also, people eat special foods on that day. The foods are usually named after dragons. For example, people eat “dragon whisker (细须)” noodles and dumplings Today many customs have been de

    46、ad. But one that has remained is the cutting of hair. It was said that a haircut during the first lunar month may bring bad luck to the mothers brothers.根据短文内容,判断下列各句正(T)误(F)。31The Dragon Head Raising Day is one of the Chinese festivals.32February 2nd was the Dragon Head Raising Day this year.33On t

    47、he day in ancient times, people put ashes (灰) in the kitchen.34One custom that has remained is to eat moon-cakes.35Youd better not cut your hair before the Dragon Head Raising Day if you have uncle(s).【答案】31-35TFTFT【分析】本文主要介绍中国的传统节日龙抬头。包括龙抬头的时间和习俗等。31细节理解题。根据“China is a country with many colorful da

    48、ys and festivals. The Dragon Head Raising Day (龙抬头) is one of them”可知,龙抬头是中国的节日之一,故填T。32细节理解题。根据“This year, the day fell on March 8th”可知,今年的龙抬头日期是3月8号,故填F。33细节理解题。根据“On the day in ancient times, people put ashes (灰) in the kitchen”可知,古代在这一天,人们将灰放到厨房,故填T。34细节理解题。根据“For example, people eat “dragon whi

    49、sker (细须)” noodles and dumplings”可知,人们吃龙须面和饺子,而月饼是中秋节的食物,故填F。35细节理解题。根据“It was said that a haircut during the first lunar month may bring bad luck to the mothers brothers”可知,在正月里理发会给舅舅带来厄运,所以最好不要在龙抬头之前理发,故填T。四、完型填空阅读下面短文,掌握其大意,从各小题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。The Double (两倍的) Seven Festival, also known as

    50、the Qixi Festival, is a traditional Chinese festival. Here is a beautiful story 36 it. Long, long ago, there was a young man named Niulang. One day, he 37 a beautiful girl Zhinu, the Goddesss seventh daughter. She had just run away from the boring heaven (天国) to look for fun on Earth. Zhinu soon 38

    51、Niulang, and they got married without telling the Goddess. They lived a happy life on Earth and gave birth to two children. Unluckily, the Goddess soon found out the fact and 39 Zhinu to return to heaven. With the help of his magic cow, Niulang flew to heaven with his children to look for his wife.

    52、The Goddess discovered this and was very 40 . Taking out her hairpin (发簪), the Goddess created a wide river in the sky to separate (分开) the two 41 . From then on, Niulang and Zhinu had to live 42 on the two sides of the river. However, their true love touched all the magpies (喜鹊) in the world, 43 on

    53、ce a year tens of thousands of magpies would fly up to heaven to make a bridge “the bridge of magpies” for the couple to meet each other. At last, the Goddess allowed 44 to meet each year on the 7th day of the 7th lunar (农历) month.Thats 45 the Double Seventh Festival started. Today, it is a great da

    54、y for Chinese young people to express their love.36AthroughBwithCbehindDafter37AmetBtoldCthankedDmissed38Aturned downBlooked forward toCparted withDfell in love with39ApromisedBwaitedCorderedDhelped40AangryBsorryCinterestedDsatisfied41AfriendsBloversCparentsDchildren42AbackBforChalfwayDapart43AsoBbu

    55、tCthoughDbecause44AhimBherCusDthem45AwhenBhowCwhatDwhere【答案】36-40CADCA41-45BDADB【分析】本文介绍了七夕节背后牛郎与织女的故事。36句意:这背后有一个美丽的故事。through通过;with和一起;behind在的后面;after在之后。根据“Here is a beautiful story . it.”可知七夕节的背后有一个故事,behind符合语境。故选C。37句意:一天,他遇见了一位美丽的女孩织女。met遇见;told告诉;thanked感谢;missed想念。根据“One day, he a beautif

    56、ul girl”可知,这一天牛郎遇见了织女,故选A。38句意:织女很快就爱上了牛郎,他们在没有告诉王母娘娘的情况下结婚了。turned down拒绝;looked forward to期盼;parted with与分开; fell in love with爱上。根据“they got married without telling the Goddess”可知织女爱上了牛郎。故选D。39句意:不幸的是,王母娘娘很快发现了真相,命令织女返回天庭。promised承诺;waited等待;ordered命令;helped帮助。根据“to return to heaven”可知是命令织女返回天庭。故选

    57、C。40句意:王母娘娘发现了这一点,非常生气。angry生气的;sorry对不起的;interested感兴趣的;satisfied满足的。根据“Taking out her hairpin, the Goddess created a wide river in the sky to separate the two .”可知王母发现牛郎追到天庭感到很生气。故选A。41句意:王母娘娘在天上造了一条宽阔的河来分隔这对恋人。friends朋友;lovers爱人;parents父母;children孩子们。根据“to separate the two .”可知是分开牛郎织女这对相爱的恋人,故选B。

    58、42句意:从那以后,牛郎和织女不得不分开生活在河的两边。back向后地;for为了;halfway在中间;apart分开。根据“on the two sides of the river”可知分别生活在河的两边。故选D。43句意:于是,每年都有成千上万只喜鹊飞到天国搭一座桥。so所以;but但是;though尽管;because因为。“their true love touched all the magpies in the world”与“ once a year tens of thousands of magpies would fly up to heaven to make a b

    59、ridge the bridge of magpies for the couple to meet each other”是因果关系,后是果,故选A。44句意:最后,王母娘娘允许他们在每年农历七月初七见面。him他;her她;us我们;them他们。根据“to meet each year”可知,王母娘娘最后允许让这对夫妇见面,用them指代牛郎织女。故选D。45句意:这就是七夕节的由来。where哪里;how怎么样;what什么;where在哪里。前文解释了七夕节的由来,所以这句应用how引导表语从句,七夕节就是这样起源的,故选B。五、阅读回答问题A阅读下面的短文,然后根据短文内容回答问题

    60、,并将答案填写在答题卡上对应题号的横线上。In April, there is a special day when people remember their ancestors (祖先). It is Qingming Festival. This year, the day is on April 4th.Qingming Festival is a traditional Chinese festival. On this day, families bring flowers, food and wine (酒) to the tombs (坟墓) of their ancestor

    61、s. They first sweep dust off the tombs. After that, they put cakes and fruits in front of the tombs and remember their dead (去世的) family members.Why do Chinese people do this? Because people want to show respect (尊重) to their dead family members.Qing Ming Festival is also a good time to start garden

    62、ing and doing outdoor activities in China. Families often get together for outings or to fly kites at this time.46Is Qing Ming Festival a traditional American festival?_47When is Qing Ming Festival this year?_48What do families bring to the tombs of their ancestors on this day?_49Why do Chinese peop

    63、le have Qingming Festival?_50Who often get together for outings on this day?_【答案】46No, it isnt.47Its on April 4th./On April 4th.48They bring flowers, food and wine.49Because they want show respect to their dead family members.50Families.【分析】本文是一篇说明文。文章讲述的是人们在清明节的一些习俗与清明节的意义。46根据文中第二段“Qingming Festiv

    64、al is a traditional Chinese festival.”可知清明节是一个中国传统节日。故填No, it isnt.47根据文章第一段“This year, the day is on April 4th.”可知今年的清明节在4月4号。故填Its on April 4th./On April 4th.48根据文章第二段“On this day, families bring flowers, food and wine to the tombs of their ancestors.”可知他们会带花,食物和酒去祖先的坟前。故填They bring flowers, food

    65、and wine.49根据文中“Why do Chinese people do this? Because people want to show respect to their dead family members.”可知他们做这些事是为了向死去的亲人表示尊敬。故填Because they want show respect to their dead family members.50根据文中“Families often get together for outings or to fly kites at this time.”可知家人之间在清明节时经常聚在一起外出或游乐。故填F

    66、amilies.B阅读短文,根据短文回答文后的问题。Xian celebrated the first China Hanfu Day on April 18. There were shows which were held by people wearing traditional Chinese clothing Hanfu. Hanfu fans from all over China came there to take photos and put them online for a Hanfu photo competition, which lasted until May 1

    67、8.China Hanfu Day is in the third month of the Chinese lunar calendar(农历), which is said to be the birthday of the Yellow Emperor(黄帝). In ancient China, this day was also called Shangsi Festival(上已节). Its purpose(目的) is to encourage young Chinese to take pride in traditional clothing.Hanfu is the tr

    68、aditional clothing of the Han people who lived in China before the Qing Dynasty. It has a history of about 3,000 years. And it has changed greatly so far. However, some of its main characteristics(特点) remain. For example, there are two parts that overlap(交叠) on the front, which is called “jiao ling”

    69、. Another main characteristic is that it usually uses ribbons(系带) instead of button(纽扣).China is becoming a leading country in the world, so the Chinese people feel more confident(有信心的) about Chinese traditional culture than ever before.51Where was the first China Hanfu Day celebrated?_52Whats the p

    70、urpose of China Hanfu Day?_53When did Hanfu appear?_54Does Hanfu usually use ribbons or buttons?_55Why do the Chinese people feel more confident about Chinese traditional culture than ever before?_【答案】51In Xian.52Its purpose is to encourage young Chinese to take pride in traditional clothing.53About

    71、 3000 years ago. /It appeared about 3000 years ago.54Ribbons.55Because China is becoming a leading country in the world.【分析】本文是一篇说明文。主要介绍了西安举办了第一届中国汉服节。文中介绍了汉服节的时间以及汉服的特点,庆祝此活动的目的是宣扬传统文化,增强民族的自信心。51根据第一段开头“Xian celebrated the first China Hanfu Day on April 18.”可知,第一届汉服节是在西安举行。故填In Xian.52根据第二段中“Its

    72、purpose(目的) is to encourage young Chinese to take pride in traditional clothing.”可知,举办汉服节的目的是鼓励中国年轻人以传统服装为荣。故填Its purpose is to encourage young Chinese to take pride in traditional clothing.53根据第三段中“It has a history of about 3,000 years.”可知汉服是在3000年前就出现了。故填About 3000 years ago. /It appeared about 30

    73、00 years ago.54根据第三段中“Another main characteristic is that it usually uses ribbons(系带) instead of button(纽扣).”可知,汉服用的是系带。故填Ribbons.55根据最后一段中“China is becoming a leading country in the world than ever before.”可知中国人之所以更加自信是因为中国正在成为世界领先的国家。故填Because China is becoming a leading country in the world.六、多任务

    74、混合阅读 Chinese people have been celebrating the Mid-Autumn Festival and enjoying mooncakes for centuries. Mooncakes are in the shape of a full moon on the Mid-Autumn night. They carry peoples wishes to the families they love and miss.There are many traditional folk stories about this festival. However

    75、, most people think that the story of Change is the most touching Change was Hou Yis beautiful wife. After Hou Yi shot down the nine suns, a goddess gave him magic medicine to thank him. Whoever took this could live forever, and Hou Yi planned to take it with Change. However, a bad man, Pang Meng, t

    76、ried to steal the medicine when Hou Yi was not home. Change refused to give it to him and took it all. She became very light and flew up to the moon. 后羿是如此的难过, 以至于他每晚都对着月亮大声呼喊她的名字。 One night, he found that the moon was so bright and round that he could see his wife there. He quickly laid out her fav

    77、orite fruits and desserts in the garden. How he wished that Change could come back!After this, people started the tradition of admiring the moon and sharing mooncakes with their families.56How do people celebrate the Mid-Autumn Festival? _57What meaning do mooncakes carry? _58把短文中划线句子翻译成汉语。 _59把短文中划

    78、线句子翻译成英语。 _60给短文拟一个恰当的标题。 _【答案】56They celebrate the Mid-Autumn Festival by enjoying mooncakes.57They carry peoples wishes to the families they love and miss.58关于这个节日有很多传统的民间故事。59Hou Yi was so sad that he shouted her name to the moon every night.60Full Moon, Full Feelings.【分析】文章讲述了人们赏月和与家人分享月饼的传统的来历。

    79、56根据“Chinese people have been celebrating the Mid-Autumn Festival and enjoying mooncakes for centuries.”可知,人们吃月饼来庆祝中秋节,故填They celebrate the Mid-Autumn Festival by enjoying mooncakes.57根据“Mooncakes are in the shape of a full moon on the Mid-Autumn night. They carry peoples wishes to the families they

    80、 love and miss.”可知,中秋之夜,月饼呈满月的形状,它们承载着对家人的爱和思念,故填They carry peoples wishes to the families they love and miss.58There are有;many traditional folk stories很多传统民间故事;about this festival关于这个节日;故填:关于这个节日有很多传统的民间故事。59后羿Hou Yi,作主语;是be,描述过去的事情,动词用过去式,主语是单数名词,动词用was;如此的难过以至于so sad that.,引导结果状语从句;他he,从句主语;都对着月亮大声呼喊她的名字shout her name to the moon,动词用过去式;每晚every night;故填Hou Yi was so sad that he shouted her name to the moon every night.60根据整个文章的理解可知,主要是介绍中秋节的的习俗以及人们庆祝的方式,圆圆的月亮代表着满满的思念之情,故填Full Moon, Full Feelings.

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:49 过中国农历新年 了解中华传统节日2022年中考英语时事热点话题题型专练.docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-774627.html
    相关资源 更多
  • 人教版七年级下册生物4.7.3《拟定保护生态环境的计划》【教案】.docx人教版七年级下册生物4.7.3《拟定保护生态环境的计划》【教案】.docx
  • 人教版七年级下册期末课堂检测题 B卷练习题 word版本.docx人教版七年级下册期末课堂检测题 B卷练习题 word版本.docx
  • 人教版七年级下册期中考试专题--单项选择(无答案).docx人教版七年级下册期中考试专题--单项选择(无答案).docx
  • 人教版七年级下册数学第十章单元检测试卷(图片版附答案).docx人教版七年级下册数学第十章单元检测试卷(图片版附答案).docx
  • 人教版七年级下册数学第六章实数检测试卷(图片版附答案).docx人教版七年级下册数学第六章实数检测试卷(图片版附答案).docx
  • 人教版七年级下册数学第六章《实数》单元测试(扫描版无答案).docx人教版七年级下册数学第六章《实数》单元测试(扫描版无答案).docx
  • 人教版七年级下册数学第八章单元检测试卷(图片版).docx人教版七年级下册数学第八章单元检测试卷(图片版).docx
  • 人教版七年级下册数学第八章单元检测试卷(图片版).docx人教版七年级下册数学第八章单元检测试卷(图片版).docx
  • 人教版七年级下册数学第五章课后练习:5.2.2 平行线的判定.docx人教版七年级下册数学第五章课后练习:5.2.2 平行线的判定.docx
  • 人教版七年级下册数学第九章单元检测试卷(图片版附答案).docx人教版七年级下册数学第九章单元检测试卷(图片版附答案).docx
  • 人教版七年级下册数学第七章单元检测试卷(图片版附答案).docx人教版七年级下册数学第七章单元检测试卷(图片版附答案).docx
  • 人教版七年级下册数学第七章单元检测试卷(图片版附答案).docx人教版七年级下册数学第七章单元检测试卷(图片版附答案).docx
  • 人教版七年级下册数学第5章课后练习:5.4 平移.docx人教版七年级下册数学第5章课后练习:5.4 平移.docx
  • 人教版七年级下册数学第5章课后练习:5.3.2 命题、定理、证明.docx人教版七年级下册数学第5章课后练习:5.3.2 命题、定理、证明.docx
  • 人教版七年级下册数学第5章课后练习:5.3.1 平行线的性质.docx人教版七年级下册数学第5章课后练习:5.3.1 平行线的性质.docx
  • 人教版七年级下册数学期末复习--实数(图片版附答案).docx人教版七年级下册数学期末复习--实数(图片版附答案).docx
  • 人教版七年级下册数学教案:9.1.2不等式的性质.docx人教版七年级下册数学教案:9.1.2不等式的性质.docx
  • 人教版七年级下册数学教案9.3 一元一次不等式组.docx人教版七年级下册数学教案9.3 一元一次不等式组.docx
  • 人教版七年级下册数学教案8.3实际问题与二元一次方程组(第4课时).docx人教版七年级下册数学教案8.3实际问题与二元一次方程组(第4课时).docx
  • 人教版七年级下册数学教案 9.3一元一次不等式组和它的解法 (1).docx人教版七年级下册数学教案 9.3一元一次不等式组和它的解法 (1).docx
  • 人教版七年级下册数学学案10 (2)无答案.docx人教版七年级下册数学学案10 (2)无答案.docx
  • 人教版七年级下册数学学案10 (1)无答案.docx人教版七年级下册数学学案10 (1)无答案.docx
  • 人教版七年级下册数学 5.4平移 教案.docx人教版七年级下册数学 5.4平移 教案.docx
  • 人教版七年级下册平行线的判定教案.docx人教版七年级下册平行线的判定教案.docx
  • 人教版七年级下册小题之完形填空专项练习(无答案).docx人教版七年级下册小题之完形填空专项练习(无答案).docx
  • 人教版七年级下册小题之任务型阅读试题集锦及答案.docx人教版七年级下册小题之任务型阅读试题集锦及答案.docx
  • 人教版七年级下册地理教案:8.3《撒哈拉以南非洲》.docx人教版七年级下册地理教案:8.3《撒哈拉以南非洲》.docx
  • 人教版七年级下册地理教案:8.2《欧洲西部》.docx人教版七年级下册地理教案:8.2《欧洲西部》.docx
  • 人教版七年级下册地理教案:8.1《中东》.docx人教版七年级下册地理教案:8.1《中东》.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1