【考前特训】03:脱险领悟篇(人与自我)-2023年高考英语读后续写三大主题意境十大经典话题精选荟.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 考前特训 考前 03 脱险 领悟 自我 2023 年高 英语 后续 写三大 主题 意境 经典 话题 精选
- 资源描述:
-
1、【考前特训】03:脱险领悟篇(人与自我) 2023年高考英语读后续写三大主题意境十大经典话题精选荟萃题源:1(江苏省南通市如皋市2022-2023学年高三上学期1月期末试题)2(河北省邢台市第二中学2022-2023学年高三上学期期末考试试题)3(山东省青岛市莱西市2022-2023学年高三上学期1月期末试题)4(安徽省皖北五校2022-2023学年高三上学期第一次联考英语试题)5(重庆市2022-2023学年高三上学期11月调研测试英语试题)1(江苏省南通市如皋市2022-2023学年高三上学期1月期末英语试题)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Pam
2、 Bales left her car and stepped onto the snow-covered Jewell Trail. She planned a six-hour hike through New Hampshires Mount Washington State Park. The hike up the lower part of Jewell was pleasant. At 8:30 am, still below the tree line, she took the first in a series of on-the-trail selfies.Less th
3、an an hour later, she took another photo, after shed climbed into colder air and deeper snows. She made her way across the snow-covered ridge toward Mount Washington. Then she noticed something: a single set of footprints in the snow ahead of her. Shed been following faint tracks all day and hadnt g
4、iven them much thought, because so many people climb Jewell Trail. But these, she realized, had been made by a pair of trainers, not suitable for hiking on snow.By 11 am, Bales was getting cold and decided to abandon her plan. The only thing keeping Bales on Gulfside Trail was the trainer tracks in
5、the sonw. As she fought the wind and heavy sleet (雨夹雪), the tracks made a hard left-hand turn off the trail.Now she alarmed. She was sure the hiker could get through in the ow visibility and was heading straight toward the challenging trails of the Great Gulf Wilderness. Bales stood there, stunned.
6、The temperature and clouds were in a race to find their lowest point, and darkness was mere hours away. She turned to the left and called out, “Hello!” into the frozen fog.Nothing. She called out again: “Is anybody out there? Do you need help?”The strong westerly winds carried her voice away. She bl
7、ew into her rescue whistle. For a fleeting moment she thought she heard someone reply, but it was just the wind playing games with her mind. She stood listening, then turned and walked cautiously in the direction of the single set of tracks. Bales followed the tracks cautiously for 20 to 30 meters.
8、She rounded a slight corner and saw a man sitting motionless.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。When she approached him and said hello, he did not react._After waking the man up, Bales recognized that they had to get out of there soon._【答案】One possible version:When she approached him and said hell
9、o, he did not react. Taking a deep breath, Bales got closer, checked his pulse and suddenly realized that the man must have passed out. She knew she had to wake him up immediately or the dreadful weather could put him in greater danger. Out of her bag, Bales took a carpet to wrap the man, gave some
10、hot water to him, called out repeatedly and shook him hard. Fortunately, it didnt take long before the man came to himself.After waking the man up, Bales recognized that they had to get out of there soon. The wind kept howling with the heavy sleet driving fiercely, and even worse, darkness began to
11、fall. Anxious, Bales struggled to help the man up, supporting his weight and inching along the trail, following the tracks left by her hiking boots. After what seemed like ages, they finally made it to the foot of the mountain. The man was rushed to hospital immediately. Exhausted as she was, Bales
12、felt a wave of happiness welled up inside.【导语】本文以人物为线索展开,讲述了帕姆巴勒斯计划在新罕布什尔州的华盛顿山州立公园徒步六小时,不到一小时后,她已经爬进了更冷的空气和更深的雪中。她穿过白雪覆盖的山脊,向华盛顿山进发。然后她注意到了一件事:她前面的雪上有一组脚印。她一整天都在跟踪微弱的轨迹,并没有给它们太多的思考,因为有太多人爬珠尔小道。但她意识到,这些鞋是由一双运动鞋制成的,不适合在雪地上徒步旅行。后来,她在一个小角落,看见一个人一动不动地坐着。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“当她走近他打招呼时,他没有反应。”可知,第一段可描写巴勒斯救
13、助这名已经失去意识的男子的过程。由第二段首句内容“在叫醒那个人后,巴勒斯意识到他们必须尽快离开那里。”可知,第二段可描写巴勒斯和那名男子一起下山,脱离险境的过程。2.续写线索:检查拿出物品给男子取暖唤醒男子扶起那名男子一起下山脱离险境感受3.词汇激活行为类检查:check/ examine唤醒:wake up/awaken努力:struggle to do/make great efforts to do情绪类高兴:happiness /joy焦急:anxious/worried【点睛】高分句型1 Taking a deep breath, Bales got closer, checked
14、his pulse and suddenly realized that the man must have passed out. (运用了现在分词作状语和that引导的宾语从句)高分句型2 Anxious, Bales struggled to help the man up, supporting his weight and inching along the trail, following the tracks left by her hiking boots. (运用了形容词和现在分词作状语)高分句型3 Exhausted as she was, Bales felt a wav
15、e of happiness welled up inside.(运用了让步状语从句的倒装结构)2(河北省邢台市第二中学2022-2023学年高三上学期期末考试英语试题)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。On June 4th, my family and I decided to go white-water rafting(激浪漂流) down the Nantahala River in Western North Carolina. It was a perfect day to be out on the water.
16、 My father thought that we could all deal with a new situation, so he decided to bring us to go without a guide at this new, hard course. My mom and I were upset by my dads decision, but my brother was pleased with it. So, we had to agree with them. We got life jackets, our raft and paddles that wer
17、e used to row it, and then took a bus to the drop point where we carried the raft to the icy cold water. Having finished the training, we were on our own white-water rafting.Within the first hour, we got stuck on two rocks. Another raft had to hit ours to get us off the rocks. After about two hours,
18、 we saw a huge rock on the right side of the river. It was coming out of the water about ten feet high and about fifteen feet wide. Somehow, we ended up on top of this rock. After about a minute, water started rushing in where my brother was sitting. When he started falling into the water, I tried t
19、o pull him back. Unfortunately, we fell off together. My mother jumped in after us, but she could only get to my brother because he was closer than I was. My dad jumped out and ran up the bank of the river to get to the road, so he could see where I was. I was picked up after about two minutes by a
20、stranger in another raft and was heading down the river toward a little resting spot. Para.1: I kept crying because I was so frightened and worried about my family. _Para.2: One of the guides for another raft told us that there was an earlier place we could get out. _【答案】Para 1: I kept crying becaus
21、e I was so frightened and worried about my family. Thankfully, they were saved by another two rafts, and everyone was fine, just a little frightened and very cold. At the little testing spot, we had a short rest and then decided to continue the rafting. When we got back in our raft, we had only two
22、paddles to leave for us four people. We all knew that it was going to take a very long time to get to the end.Para 2: One of the guides for another raft told us that there was an earlier place we could get out. So we planned to get out from the place. But unfortunately, we missed the exit and headed
23、 down to the ending point. We had tried our best to avoid falling into the river, and several times we narrowly escaped. Anyway, we finally got to the ending point. We got out of the water, wet and cold. I wont raft again because of this terrible experience. All of this happened because my dad didnt
24、 hire a guide.【导语】本文以作者一家人去漂流线索,讲述了作者一家人漂流的经历,因为两兄弟落水而造成了令人害怕的体验,因此作者决定不再漂流。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“我一直在哭,因为我害怕,且担心我的家人。”可知,本段可以写作者的家人被救了,然后决定继续漂流至终点。四个人只有两只桨,因此将会花很长的时间到达终点。由第二段首句内容 “另一个筏上的导游告诉我们,有一个能早点出去的地方。”可知,本段可以写导游告诉了我们一个可以早点结束漂流的地方,但我们却错过了,只能硬着头皮继续前进。一路上好几次又差一点掉进水中,最终全身湿透了到到了终点,最后作者决定再也不漂流了。2.续写线
25、索:因担心家人而一直哭家人被救决定继续漂流至终点导游提供一个更近的终点错过了更近的终点最终到达目的地决定以后不再漂流。3.词汇激活:行为类:决定:decide/determine/make a determination尽力:try our best to do/endeavor to do/spare no efforts to do避免:avoid/avert/escape 情绪类:害怕的:frightened/afraid/worried糟糕的:terrible/awful幸运地是:fortunately/luckily【点睛】【高分句型1】We got out of the water
26、, wet and cold.(运用了形容词作状语。)【高分句型2】All of this happened because my dad didnt hire a guide.(运用了because引导原因状语从句。)3(山东省青岛市莱西市2022-2023学年高三上学期1月期末英语试题)阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。When Sylvia was 13, she climbed her first mountaina fairly gentle 3,900-foot peak near where she lives in Surrey, British Co
27、lumbia. She was overweight at the time and out of breath when she reached the summit. But she loved the challenge of conquering something bigger than herself. Soon shed climbed nearly 100 peaks. Her parents were happy shed finally found a hobby.Sylvia often go climbing with her friend Mia, whom shed
28、 met in a Face-book group. Two years ago, on December 30, when Sylvia was 16, she and Mia drove to Oregon,aiming to reach the top of 11,240-foot Mount Hood, perhaps, a tough job for both of them.Its safer to start winter climbs at night when theres less risk of the sun melting the snow pack. That da
29、y, they started at 3 a.m., following the paths alongside the ski runs. The temperature was about 14 degrees,and they wore layers they could easily remove, knowing the attempts and efforts would make them warm. Along the way, they met two other climbers, and the four of the group continued on togethe
30、r.After about five hours,they reached Devils Kitchen,a plateau(高原)at about 10,000 feet, just before the final push to the top. By this point, the wind conditions were not quite pleasant. Due to the sharp and chilly wind, Sylvia failed to have her skin exposed, feeling as though it were burning. The
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-811087.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
灣區旅遊合作未來發展方向.pdf
