专题04:阅读理解A篇记叙文类(10套)句子翻译(5套)-【对点变式题】2021-2022学年高二下英语期中必考题精准练(上海专用).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 对点变式题
- 资源描述:
-
1、2021-2022学年高二下期中必考题精准练专题04:阅读理解A篇记叙文类(10套)+ 句子翻译(5套)一、 阅读理解 第一套 My first reaction was annoyance. It was Friday afternoon, and I was within an hour of finishing my work for the week. As I was leaving, a nurse brought ne one more patient message. The statement read: Mrs. Jones called to say that she h
2、as had blurred vision(视觉模糊)ever since her medical test this morning. I smiled. Suddenly our tests were causing eye problems. This week my patients had questioned everything. My patient with high blood pressure had stopped coming to her treatment on the advice of an Internet chat room. A woman who ha
3、d a mental problem was substituting St. Johns word for her medication. Now Mrs. Jones was imagining problems. I rolled my eyes. My second reaction was worry. As I looked through her record, I tried to figure out why she would have blurred vision, but nothing in her record explained the new problem.
4、Shes probably just anxious, I thought. Still, she wouldnt have called if she had been all right. I picked up the phone. What I next felt can only be described as delight. Before I made the call, the nurse ran in Mrs, Jones called. Her vision is fine. Turns out she picked up the wrong glasses when sh
5、e left the office. The X-ray technician has been having the same problem. I let out a laugh. Mrs. Jones had been right. Her vision had been blurred. Now we know why. Finally I felt shame. I came to realize what Mrs. Jones had taught me. I had first known she was wrong that her anxiety had clouded he
6、r judgment. Instead, my medical training had clouded mine. Now I feel thankful that Mrs. Jones figured it out before 1 made a mistake about our relationship. Patients come to me for my help. They pay me to listen, diagnose, treat and talk. That soggests trust; I must remember that, and trust them to
7、o. 56. The writer smiled while reading that patient message because he knew_.( )A. Mrs. Jones would ask for more tests B. the patient was being unreasonableC. the nurse was joking with himD. Mrs. Jones would call him57. What has caused Mrs. Jones eye problem? ( )A. Wrong glasses. B. Medical checkupC
8、. Her own imagination. D. Chatting on the Internet58. The underlined words clouded her judgment in the last paragraph probably mean_.( )A. made her less trustful toward the doctor B. put her in control of her own feelingsC. mode bet less able to think clearlyD. put her in a dangerous situation59. Wh
9、ich of following is the emotional development of the author? ( )A. angry-happy-worried-ashamed B. ashamed-angry-happy-worriedC. worried-angry-ashamed-happy D. angry-worried-happy-ashamed【答案】 56-59 BACD 【解析】这是一篇夹叙夹议文。文章主要通过医生的四种情绪反映,介绍琼斯女士的眼睛问题。告诉我们,医生应该相信病人。【56题详解】推理判断题。根据第一段“Suddenly our tests were
10、 causing eye problems.”(突然间,我们的检查可以导致眼睛问题)可推测,琼斯女士在检查前眼睛没问题,检查后眼睛出现问题,她认为是因为医生的检查才导致眼睛出现问题,所以医生觉得患者的想法不合理,很荒唐,故选B项。【57题详解】细节理解题。根据第二段“Now Mrs. Jones was imagining problems.”(现在,琼斯女士正在想象问题。)可知,医生认为琼斯女士的眼睛问题是她想象出来的,故选A项。【58题详解】短语猜测题。根据最后一段clouded her judgment前“I had first known she was wrong that her
11、anxiety .”(首先,我知道她的焦虑是错的)可推测,琼斯女士她戴上了错误的眼镜,导致视觉模糊,眼睛的问题使她焦虑,所以她再次找医生询问病情。可推测是她的焦虑使她不能清晰地分析问题,故选C项。【59题详解】推理判断题。根据“My first reaction was annoyance.”(我第一反应是生气)及“My second reaction was worry.”(我第二反映是担心)及“What I next felt can only be described as delight.”(接下来我感觉高兴)及“Finally I felt shame.”(最后我感觉羞愧)可知,我的
12、四种情绪发展变化依次是:生气,担心,开心,羞愧,故选D项。 第二套 Every April I am troubled by the same concern - that spring might not occur this year. The landscape looks dull, with hills, sky and forest appearing gray. My spirits ebb, as they did during an April snowfall when I first came to Maine 15 years ago. Just wait, a nei
13、ghbor advised. Youll wake up one morning and spring will just be here.And look, on May 3 that year I awoke to a green so amazing as to be almost electric, as if spring were simply a matter of flipping a switch. Hills, sky and forest revealed their purples, blues and green. Leaves had unfolded and da
14、ffodils were fighting their way heavenward.Then there was the old apple tree. It sits on an undeveloped lot in my neighborhood. It belongs to no one and therefore to everyone. The trees dark twisted branches stretch out in unpruned(未经修剪的) abandon. Each spring it blossoms so freely that the air becom
15、es filled with the scent of apple.Until last year, I thought I was the only one aware of this tree. And then one day, in a bit of spring madness, I set out with pruner to remove a few disorderly branches. No sooner had I arrived under the tree than neighbors opened their windows and stepped onto the
16、ir porches(门廊). These were people I barely knew and seldom spoke to, but it was as if I had come uninvited into their personal gardens.My mobile-home neighbor was the first to speak. Youre not cutting it down, are you? she asked anxiously. Another neighbor frowned as I cut off a branch. Dont kill it
17、, now, he warned. Soon half the neighborhood had joined me under the apple tree. It struck me that I had lived there for five years and only now was learning these peoples names, what they did for a living and how they passed the winter. It was as if the old apple tree was gathering us under its bra
18、nches for the purpose of both acquaintanceship and shared wonder. I couldnt help recalling Robert Frosts words:The trees that have it in their pent-up buds To darken nature and be summer woods One thaw led to another. Just the other day I saw one of my neighbors at the local store. He remarked how t
19、his recent winter had been especially long and complained of not having seen or spoken at length to anyone in our neighborhood. And then, he looked at me and said, We need to prune that apple tree again.46. By saying that “my spirits ebb” (Para. 1), the author means that _.A. he feels relievedB. he
20、feels blueC. he is surprisedD. he is tired47. The apple tree mentioned in the passage is most likely to _.A. be regarded as a delight in the neighborhoodB. have been abandoned by its original ownerC. have been neglected by everyone in the communityD. be appealing only to the author48. According to P
21、ara. 4, why did the neighbors open their windows and step onto their porches?A. They were surprised that someone unknown was pruning the tree.B. They wanted to prevent the author from pruning the treeC. They were concerned about the safety of the treeD. They wanted to get to know the author49. It ca
22、n be inferred that the authors neighbor mentioned in the last paragraph most cared about _.A. when spring would arriveB. how to pass the long winterC. the neighborhood gatheringD. the pruning of the apple tree【答案】46. B 47. A 48. C 49. C【解析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者居住在缅因州,这儿的冬天总是很长,作者和邻居们总是盼着春天到来。作者修剪苹果枝的行为,引来
23、了很多的邻居聚在一起的故事。【46题详解】词义猜测题。根据上文的Every April I am troubled by the same concern - that spring might not occur this year. The landscape looks dull, with hills, sky and forest appearing gray. 每年四月,我都为同样的担忧所困扰今年可能不会有春天。山峦、天空和森林都是灰色的。可知,作者非常担忧,心情不好,因此,此处的My spirits ebb指的是我的情绪低落。B选项的blue是“忧郁”的意思。故选B。【47题详解
24、】推理判断题。缅因州的春天总是来得很晚,大家似乎都躲在家里不出来,邻居间很少见面,而作者在春天修剪苹果树枝引来了邻居,根据文章倒数第二段It was as if the old apple tree was gathering us under its branches for the purpose of both acquaintanceship and shared wonder. 可知,苹果树使邻居们相识,给邻居们带来了快乐。故选A。【48题详解】推理判断题。根据第五段的My mobile-home neighbor was the first to speak. Youre not
25、cutting it down, are you? she asked anxiously. Another neighbor frowned as I cut off a branch. Dont kill it, now, he warned. 可知,邻居们出来是因为他们以为作者在砍树,很是担心。故选C。【49题详解】推理判断题。根据上文语境,尤其是文章第五段的It was as if the old apple tree was gathering us under its branches for the purpose of both acquaintanceship and sha
26、red wonder. 可知,那棵老苹果树把邻居们聚集在一起,让我们彼此相识,分享惊奇。由此可知,最后一段中提到的作者的邻居想要修剪苹果树是因为邻居们可以因此再聚在一起。故选C。第三套 Martha had been working for Miller Laboratories for two years, but she was not happy there. Nothing significant had happened in the way of promotions or salary increases. Martha felt that her supervisor, a y
27、ounger and less experienced person than she, did not like her. In fact, the supervisor often said unpleasant things to her.One day, while talking with her friend Maria, she mentioned how discouraged she was. Maria gave her the name of a cousin of hers who was director of Human Resources Department f
28、or a large chemical company. Martha called him the next day and set up an interview on her lunch hour.During the interview, Mr. Petri said, “Youre just the kind of person we need here. Youve being wasted in your other job. Give me a call in a day or two. Im sure we can find a place for you in our or
29、ganization.” Martha was so happy that she almost danced out of the building.That afternoon, Ruth Kenny, her supervisor, saw that Martha had come in ten minutes late from her lunch hour and she said, “Oh, so you finally decided to come back to work today?”This was the last straw. She could not take a
30、nother insult. Besides, Mr. Petri was right: she was being wasted in this job.“Look,” she said angrily, “if you dont like the way I work, I dont need to stay here. Ill go where Im appreciated! Goodbye!” She took up her things and stormed out of the office.That night she called Maria and told her wha
31、t had happened and then asked Maria, “What do you think?”“Well,” said Maria carefully, “are you sure about the other job?”“Well, not exactly, but.”Maria continued, “Will you be able to get a recommendation from Ms. Kenny if you need one?”“A recommendation?from Ms. Kenny?” hesitated Martha, in a worr
32、ied tone.“Martha, I hope you didnt burn your bridges,” Maria said. “I think I would have handled it differently.36. Martha is unhappy in her job because _.A. she has not been promotedB. the work is not significantC. her supervisor is younger than sheD. there is too much work with little payment37. W
33、hich of the following statements is NOT true?A. At her supervisors criticism, Martha lost her temper.B. Mr. Petri felt Martha was not valued in her present job.C. Marthas interview with the director was on her lunch hour.D. Martha got the name of the director through her cousin.38. The phrase “the l
34、ast straw” in the middle of the passage probably refers to _.A. the last opportunityB. the straw that saves Marthas lifeC. the last reminderD. the final unpleasant thing39. What does Maria think of Marthas decision?A. Martha has handled the matter properly.B. Martha shouldnt have set the bridge on f
35、ire.C. Martha should have found a new job before leaving.D. Martha shouldnt have lost her temper with her supervisor.【答案】36. A 37. D 38. D 39. C【解析】本文是一篇记叙文,讲述了Martha与她的supervisor之间经常发生不愉快的事,这天中午又发生了这样一件不愉快的事,然后Martha就要离开这里了。【36题详解】细节理解题,由第一段的一、二行but she was not happy there. Nothing significant had
36、happened in the way of promotions or salary increases可知文中开头部分讲到Martha不满的原因是多年没有得到提升和加工资,选A。【37题详解】细节理解题,可以用排除法,A由第五段第一句She could not take another insult.B由第三段第二行Youre being wasted in your other job,C由第二段最后一句Martha called him the next day and set up an interview on her lunch hour.可知Martha从Maria那儿得到Ma
37、ria的cousin的名字选D。【38题详解】推理判断题,由第五段的第一、二行She could not take another insult. Besides, Mr. Petri was right: she was being wasted in this job.可知文中说她再也忍受不了这种侮辱,发脾气不干了选D。【39题详解】推理判断题,从最后几段Maria和Martha的对话中,可以看出Maria对Martha能否拿到Ms Kenny的推荐信感到担忧,而且她还说“I hope you didnt burn your bridges.I think I would have han
38、dled it differently.”此话是告诉Martha应该先拿到上司的推荐书,然后再离开。可知选C。 第四套 I was at the funeral of my dearest friend-my mother. She finally had lost her long battle with cancer. The hurt was so intense; I found it hard to breathe at times. Always supportive, Mother clapped loudest at my school plays, held the box
39、of tissues while listening to my first heartbreak, comforted me at my fathers death, and prayed for me my entire life.When mothers illness was diagnosed, my sister had a new baby and my brother had recently married his childhood sweetheart, so it fell on me, the 27-year-old middle child, to take car
40、e of her. I counted it an honor. My place had been with our mother, preparing her meals, taking her to the doctor, reading the Bible together. Now she was in heaven. My work was finished, but I was alone. Deep in sorrow, suddenly, I heard a door open and slam shut at the back of the church. Quick fo
41、otsteps hurried along the carpeted floor. A young man looked around briefly and then sat next to me. He folded his hands and placed them on his lap. His eyes started to be filled with tears. Im late, he explained, though no explanation was necessary.After several eulogies, he leaned over and comment
42、ed, Why do they keep calling Mary by the name of Margaret?Because, that was her name, Margaret. Never Mary. I whispered, wondering who the stranger was anyway.Isnt this the Lutheran church?No, the Lutheran church is across the street.Oh.I believe youre at the wrong funeral, Sir.The solemness(庄重) of
43、the occasion mixed with the realization of the mans mistake bubbled up inside me and came out as laughter. Sharp looks from other mourners(哀悼者) only made the situation seem more stupid. I peeked at the confused, misguided man seated beside me. He was laughing too, as he glanced around, deciding it w
44、as too late for an uneventful exit. I imagined Mother laughing.At the final Amen, we rushed out a door and into the parking lot. I do believe well be the talk of the town. By the way, my name is Rick. he smiled.That afternoon began a lifelong journey for me with this man who attended the wrong funer
45、al, but was in the right place. A year after our meeting, we were married at a country church. This time we both arrived at the same church, right on time.In my time of sorrow, God gave me laughter. In place of loneliness, God gave me love. This past June, we celebrated our twenty-second wedding ann
46、iversary. Whenever anyone asks us how we met, Rick tells them, Her mother and my Aunt Mary introduced us, and its truly a match made in heaven.1. Only author could take care of her mom mainly because _.A. she was the only child in the familyB. a lovely baby came into her brothers familyC. she was th
47、e only child without a new familys burdenD. her mom loved her much more than other children2. What can we infer from the passage?A. The author and Rick met 22 years ago for the first time.B. The author was supposed to have been in Lutheran Church.C. Margaret should be the name of Ricks aunt.D. The m
48、ourners considered the authors joy improper. 3. What could be the best title of the passage?A. Hope Remaining at the FuneralB. A Heavenly Encounter C. Two Funerals at One TimeD. Seeking Gods Everlasting Love 【答案】1.C 2. D 3.B【分析】1. 细节理解题。根据第二段的“my sister had a new baby and my brother had recently mar
49、ried his childhood sweetheart”,故选C。2. 推断题。根据文章The author and Rick应该是23年前第一次相遇。应该是Rick在 Lutheran Church。Ricks aunt 的名字是Mary。从“came out as laughter. Sharp looks (犀利的目光)from other mourners(哀悼者)”判断D。3. 根据全文,且最后一段的“Whenever anyone asks us how we met, Rick tells them, Her mother and my Aunt Mary introduce
50、d us, and its truly a match made in heaven.”,选B。 第五套 For some people,music is no fun at all. About four percent of the population is what scientists call “amusic.” People who are amusic are born without the ability to recognize or reproduce musical notes(音调). Amusic people often cannot tell the diff
51、erence between two songs. Amusics can only hear the difference between two notes if they are very far apart on the musical scale.As a result, songs sound like noise to an amusic. Many amusics compare the sound of music to pieces of metal hitting each other. Life can be hard for amusics. Their inabil
52、ity to enjoy music sets them apart from others. It can be difficult for other people to identify with their condition. In fact, most people cannot begin to grasp what it feels like to be amusic. Just going to a restaurant or a shopping mall can be uncomfortable or even painful. That is why many amus
53、ics intentionally stay away from places where there is music. However, this can result in withdrawal and social isolation. “I used to hate parties,” says Margaret,a seventy-year-old woman who only recently discovered that she was amusic. By studying people like Margaret, scientists are finally learn
54、ing how to identify this unusual condition.Scientists say that the brains of amusics are different from the brains of people who can appreciate music. The difference is complex, and it doesnt involve defective hearing. Amusics can understand other nonmusical sounds well. They also have no problems u
55、nderstanding ordinary speech. Scientists compare amusics to people who just cant see. certain colors.Many amusics are happy when their condition is finally diagnosed(诊断). For years, Margaret felt embarrassed about her problem with music. Now she knows that she is not alone. There is a name for her c
56、ondition. That makes it easier for her to explain. “When people invite me to a concert, I just say,” No thanks, Im amusic,“says Margaret. “I just wish I had learned to say that when I was seventeen and not seventy.”36. Which of the following is true of amusic?A. Listening to music is far from enjoya
57、ble for them.B. They love places where they are likely to hear music.C. They can easily tell two different songs apart.D. Their situation is well understood by musicians.37. According to Paragraph 3, a person with “defective hearing” is probably one who _.A. dislikes listening to speechesB. can hear
58、 anything nonmusicalC. has a hearing problemD. lacks a complex hearing system38. In the last paragraph, Margaret expressed her wish that _.A. her problem with music had been diagnosed earlierB. she were seventeen years old rather than seventyC. her problem could be easily explainedD. she were able t
59、o meet other amusics39. What is the passage mainly concerned with?A. Amusics strange behaviours.B. Some peoples inability to enjoy music.C. Musical talent and brain structure.D. Identification and treatment of amusics.【答案】36. A 37. C 38. A 39. B【解析】讲述了一群特殊的人“音盲”(没有乐感的人),对他们而言,音乐如同噪音一般,没有任何乐趣。没有欣赏音乐的
60、能力给他们的生活带来了诸多不便,不过,令人高兴的是,他们的这种状况目前已得到诊断,他们的大脑与能够欣赏音乐的人的大脑有所不同,而且这种差异很复杂。【36题详解】细节理解题。根据第一段中For some people, music is no fun at all. About four percent of the population is what scientists call “amusic.”可知对有些人来说,音乐对他们说没有任何乐趣而言。大约4%的人口是科学家所说的“音盲”。由此可知,A项“听音乐对他们来说远非享受”符合对音盲的描述,故选A。【37题详解】推理判断题。根据第三段中T
61、he difference is complex, and it doesnt involve defective hearing. Amusics can understand other nonmusical sounds well.可知两者的区别很复杂,并不涉及听力缺陷。音盲可以很好地理解其他非音乐的声音。由此可推知,“听力有缺陷”的人可能是指一个听力有障碍的人。故选C。【38题详解】细节理解题。根据最后一段中“I just wish I had learned to say that when I was seventeen and not seventy.”可知“我真希望我是在十七岁
62、而不是七十岁的时候学会这么说的。”由此可知,Margaret表达了她的愿望,希望自己在音乐方面的问题能早点得到诊断。故选A。【39题详解】主旨大意题。文章的第一段告诉读者大约4%的人音乐对于他们而言,没有任何乐趣可言,他们没有辨别与再现音调的能力;第二段讲述歌曲对于没有乐感的人来说听起来像噪音,以及由此给他们的生活带来的不便;第三段分析了原因,是因为他们的大脑与能欣赏音乐的人的大脑不同造成的,但这又不同于有听力障碍的人;最后一段以Margaret为例,说明他们的这种状况最终得以诊断。可知这篇文章主要讲的是有些人不能欣赏音乐。故选B。【点睛】文章主题和中心思想的阐述往往需要大量细节信息的支持,这
63、些细节对于理解全文内容至关重要,同时也是归纳和概括文章中心思想的基础。命题人往往会要求考生根据不同的要求阅读文章,以获得某些特定的信息,或准确地寻求所需的细节,并对细节进行直接或间接辨认和理解。文章细节的理解可以细化为:(1)一一对应型。(2)语言转述型。(3)语意理解型。(4)是非辨别型。(5)事实排序型。如第一小题属于是非辨别型,根据第一段中For some people, music is no fun at all. About four percent of the population is what scientists call “amusic.”可知对有些人来说,音乐对他们说
64、没有任何乐趣而言。大约4%的人口是科学家所说的“音盲”。由此可知,B项“听音乐对他们来说远非享受”符合对音盲的描述,故选B。 第六套 Sunday, October 5 Clear, 69F My wife, Eleanor, and I took the train from Paris to Strasbourg, where we were met by our driver and guide, and the minibus which goes along with the boat. We stopped off in Barn for an hour on the way. T
65、hen we were taken to Nancy where the boat was kept. After the other passengers arrived, we had our first dinner on the boat. After dinner we walked into downtown Nancy, a village with a large square and wooden houses. Monday, October 6 Rained last night, cloudy in the morning, 69F We spent about two
66、 hours in Nancy, then sailed on the Canal de la Marne au Rhine. Kind of a lazy day, eating breakfast, lunch, and dinner. After dinner we watched a tape on Baccarat, which we will visit tomorrow. It was pleasant to sit out on deck and watch the scenery go by at about 3 mph. Tuesday, October 7Light ra
67、in, 64F This mourning we drove over to Baccarat and toured its museum and the church, which has this unbelievable lamp that is going on a world tour the next day. We did lots of shopping, then walked across the bridge to see a very, very modern Catholic church with special Baccarat windows. We drove
68、 to the top of the Voges Mountains and started down the eastern side. Later we drove to Sorrenbourg to see the 13th century church at the Cordeliers. It contains the largest window by Marc Chagall - 24 feet wide by 40 feet high.Wednesday, October 8 Cloud, 65 F Today we sailed from Schneckenbush to S
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-828820.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
