专题08 阅读理解之文学与艺术-五年(2018—2022)高考英语真题精选分类训练.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 专题08 阅读理解之文学与艺术-五年20182022高考英语真题精选分类训练 专题 08 阅读 理解 文学 艺术 2018 2022 高考 英语 精选 分类 训练
- 资源描述:
-
1、 08 文学与艺术Passage1(2020年山东卷)主题语境语篇类型文章词数核心词汇征稿启事事物介绍192 poemPOETRY CHALLENGEWrite a poem about how courage, determination, and strength have helped you face challenges in your life.Prizes3 Grand Prizes:Trip to Washington, D.C. for each of three winners, a parent and one other person of the winners ch
2、oice. Trip includes round-trip air tickets, hotel stay for two nights, and tours of the National Air and Space Museum and the office of National Geographic World.6 First Prizes:The book Sky Pioneer:A Photobiography of Amelia Earhart signed by author Corinne Szabo and pilot Linda Finch.50 Honorable M
3、entions:Judges will choose up to 50 honorable mention winners, who will each receive a T-shirt in memory of Earharts final flight.RulesFollow all rules carefully to prevent disqualification. Write a poem using 100 words or fewer. Your poem can be any format, any number of lines.Write by hand or type
4、 on a single sheet of paper. You may use both the front and back of the paper.On the same sheet of paper, write or type your name, address, telephone number, and birth date.Mail your entry to us by October 31 this year.1. How many people can each grand prize winner take on the free trip?A. Two.B. Th
5、ree.C. Four.D. Six.2. What will each of the honorable mention winners get?A. A plane ticket.B. A book by Corinne Szabo.C. A special T-shirt.D. A photo of Amelia Earhart.3. Which of the following will result in disqualification?A. Typing your poem out.B. Writing a poem of 120 words.C. Using both side
6、s of the paper.D. Mailing your entry on October 30.【答案解析】【答案】1. A 2. C 3. B【解析】这是一篇应用文。本文是一篇诗歌大赛的征稿启事。文章就参赛作品的内容、奖项、参赛规则等做了介绍。1.细节理解题。根据Prizes部分中第一段中的“Trip to Washington, D.C. for each of three winners, a parent and one other person of the winners choice”可知,每位获奖者都可以带一名家长和另一名由获奖者选择的人员。因此,每位获奖者可以带两个人。
7、故选A。2.细节理解题。根据Prizes部分中第三段“50 Honorable Mentions: Judges will choose up to 50 honorable mention winners, who will each receive a T-shirt in memory of Earharts final flight”可知,每位优秀奖获奖者都将获得一件纪念埃尔哈特最后一次飞行的T恤。故选C。3.细节理解题。根据最后一部分中的“Follow all rules carefully to prevent disqualification. Write a poem usin
8、g 100 words or fewer”可知,所写的诗字数不能超过100字。否则,将会被取消资格。故结合选项,B选项(写一首120字的诗)是会被取消资格的。故选B。【词汇积累】disqualification n.不合格;取消资格 honorable adj.光荣的;可敬的【长难句析】Judges will choose up to 50 honorable mention winners, who will each receive a T-shirt in memory of Earharts final flight.【分析】本句含有一个who 引导的定语从句,先行词为 50 hono
9、rable mention winners;in memory of h为固定短语,意为:纪念。【翻译】评委将选出最多50名荣提奖得主,每人将获得一件纪念埃尔哈特最后一次飞行的t恤。Passage2(2019年新课标III)主题语境语篇类型文章词数核心词汇戏剧介绍事物介绍191playOPENINGS AND PREVIEWSAnimals Out of PaperYolo!Productions and the Great Griffon present the play by Rajiv Joseph,in which an origami(折纸术)artist invites a tee
10、nage talent and his teacher into her studio. Merri Milwe directs. In previews. Opens Feb.12.(West Park Presbyterian Church,165 W.86th St.212-868-4444.)The AudienceHelen Mirren stars in the play by Peter Morgan,about Queen Elizabeth II of the UK and her private meetings with twelve Prime Ministers in
11、 the course of sixty years. Stephen Daldry directs. Also starring Dylan Baker and Judith Ivey. Previews begin Feb.14.(Schoenfeld,236 W.45th St.212-239-6200.)HamiltonLin-Manuel Miranda wrote this musical about Alexander Hamilton,in which the birth of America is presented as an immigrant story. Thomas
12、 Kail directs. In previews. Opens Feb.17.(Public,425 Lafayette St.212-967-7555.)On the Twentieth CenturyKristin Chenoweth and Peter Gallagher star in the musical comedy by Betty Comden and Adolph Green,about a Broadway producer who tries to win a movie stars love during a cross-country train journey
13、. Scott Ellis directs,for Roundabout Theatre Company. Previews begin Feb.12.(American Airlines Theatre,227 W.42nd St.212-719-1300.)21. What is the play by Rajiv Joseph probably about?.A. A type of art.B. A teenagers studio.C. A great teacher.D. A group of animals.22. Who is the director of The Audie
14、nce?A. Helen Mirren.B. Peter Morgan.C. Dylan Baker.D. Stephen Daldry.23. Which play will you go to if you are interested in American history?A. Animals Out of Paper.B. The Audience.C. Hamilton.D. On the Twentieth Century.【答案解析】【语篇解读】这是一篇应用文。这篇文章对一些话剧的开幕和新剧首映进行了介绍。21.A 【解析】细节理解题。根据话剧Animals Out of Pa
15、per的Productions and the Great Griffon present the play by Rajiv Joseph, in which an origami artist invites a teenage talent and his teacher into her studio.可知,Rajiv Joseph创作的的话剧是关于折纸的一种艺术。故选A。22.D 【解析】细节理解题。根据话剧The Audience的Stephen Daldry directs.可知,本剧是Stephen Daldry导演的。故选D。23.C 【解析】细节理解题。根据话剧Hamilt
16、on 的Li-Manuel Miranda wrote this musical about Alexander Hamilton in which the birth of America is presented as an immigrant story.可知,话剧Hamilton的主题是美国的诞生,由此可知,如果你对美国历史感兴趣,你可以看这部话剧。故选C。【词汇积累】immigrant n.(外来)移民,侨民comedy n.喜剧【长难句析】Productions and the Great Griffon present the play by Rajiv Joseph,in wh
17、ich an origami(折纸术)artist invites a teenage talent and his teacher into her studio. 【分析】本句是一个复合句,含有介词+关系代词which的定语从句,修饰先行词Productions and the Great Griffon present the play by Rajiv Joseph。【译文】制作和伟大的格里芬展示了拉吉夫约瑟夫的戏剧,在戏剧里,一个折纸艺术家邀请一个少年天才和他的老师到她的工作室。Passage3(2020年山东卷之C篇)主题语境语篇类型文章词数核心词汇书目介绍事例阐述300histo
18、rical insightsIn the mid-1990s, Tom Bissell taught English as a volunteer in Uzbekistan. He left after seven months, physically broken and having lost his mind. A few years later, still attracted to the country, he returned to Uzbekistan to write an article about the disappearance of the Aral Sea.Hi
19、s visit, however, ended up involving a lot more than that. Hence this book, Chasing the Sea: Lost Among the Ghosts of Empire in Central Asia, which talks about a road trip from Tashkent to Karakalpakstan, where millions of lives have been destroyed by the slow drying up of the sea. It is the story o
20、f an American travelling to a strange land, and of the people he meets on his way: Rustam, his translator, a lovely 24-year-old who picked up his colorful English in California, Oleg and Natasha, his hosts in Tashkent, and a string of foreign aid workers.This is a quick look at life in Uzbekistan, m
21、ade of friendliness and warmth, but also its darker side of society. In Samarkand, Mr Bissell admires the architectural wonders, while on his way to Bukhara he gets a taste of police methods when suspected of drug dealing. In Ferghana, he attends a mountain funeral(葬礼)followed by a strange drinking
22、party. And in Karakalpakstan, he is saddened by the dust storms, diseases and fishing boats stuck miles from the sea.Mr Bissell skillfully organizes historical insights and cultural references, making his tale a well-rounded picture of Uzbekistan, seen from Western eyes. His judgment and references
23、are decidedly American, as well as his delicate stomach. As the author explains, this is neither a travel nor a history book, or even a piece of reportage. Whatever it is, the result is a fine and vivid description of the purest of Central Asian traditions.8. What made Mr Bissell return to Uzbekista
24、n?A. His friends invitation.B. His interest in the country.C. His love for teaching.D. His desire to regain health.9. What does the underlined word “that” in paragraph 2 refer to?A Developing a serious mental disease.B. Taking a guided tour in Central Asia.C. Working as a volunteer in Uzbekistan.D.
25、Writing an article about the Aral Sea.10. Which of the following best describes Mr Bissells road trip in Uzbekistan?A. Romantic.B. Eventful.C. Pleasant.D. Dangerous.11. What is the purpose of this text?A. To introduce a book.B. To explain a cultural phenomenon.C. To remember a writer.D. To recommend
26、 a travel destination.【答案】8. B 9. D 10. B 11. A【解析】本文是记叙文。文章讲述了Bissell写的追逐大海:迷失在中亚帝国的幽灵这本书。这本书是Bissell在乌兹别克斯坦做志愿者后写的,是对乌兹别克斯坦人生活的一个快速观察。8.细节理解题。根据第一段的”A few years later, still attracted to the country. he returned to Uzbekistan to write an article about the disappearance of the Ara Sea”可知,几年后,Bissel
27、l仍然被这个国家所吸引。他回到乌兹别克斯坦写了一篇关于咸海消失的文章。因此推断出对这个国家的兴趣让Bissell先生再次返回乌兹别克斯坦。故选B。9.词句猜测题。划线句是第二段首句,that用来指代上文提的事情,因此推断that指代第一段的内容,根据第一段最后一句”A few years later, still attracted to the country, he returned to Uzbekistan to write an article about the disappearance of the Aral Sea(几年后,仍然被这个国家所吸引。他回到乌兹别克斯坦写了一篇关于
28、咸海消失的文章)”可知,that指代写了一篇关于死海消失的文章这件事,故选D。10.推理判断题。根据第三段”This is a quick look at life in Uzbekistan, made of friendliness and warmth, but also its darker side of society. In Samarkand, Mr Bissell admires the architectural wonders, while on his way to Bukhara he gets a taste of police methods when suspe
29、cted of drug dealing. In Ferghana, he attends a mountain funeral(葬礼)followed by a strange drinking party. And in Karakalpakstan, he is saddened by the dust storms, diseases and fishing boats stuck miles from the sea.”可知,在乌兹别克斯坦的旅途中,Mr Bissell既体会到了友善和温暖,也看到了社会的黑暗面。在撒马尔罕,Mr Bissell欣赏到了的建筑奇观。在前往布哈拉的路上,
30、他因为被怀疑进行毒品交易,他尝到了警察的伎俩。在费尔干纳,他参加了一个山区葬礼,然后参加了一个奇怪的酒会。在卡拉卡尔帕克斯坦,他为沙尘暴、疾病和被困在数英里外的渔船而难过。由此可知,在旅途中,他经历了很多事情。结合选项,B选项(充满事件的,多事的)可以表达此意。故选B。11.推理判断题。文章第一段提到书的作者的乌兹别克斯坦之行,引出他写的书,接下来三段讲述了他的书追逐大海:迷失在中亚帝国的幽灵的故事内容,是乌兹别克斯坦生活的一个快速观察。因此推断本文的写作目的是介绍一本书。故选A。【词汇积累】 architectural adj.建筑学的,建筑方面的suspect v.猜想;怀疑有罪,n.嫌疑
31、犯funeral葬礼 insight n.洞悉,了解;洞察力 delicate adj.柔和的,清淡的;虚弱 reportage n.报告文学 【长难句析】1. Hence this book, Chasing the Sea: Lost Among the Ghosts of Empire in Central Asia, which talks about a road trip from Tashkent to Karakalpakstan, where millions of lives have been destroyed by the slow drying up of the
32、sea. 【分析】本句含有两个定语从句,分别由which和 where 引导,先行词分别为this book和a road trip。【翻译】因此,这本书追海:迷失在中亚帝国的幽灵之中讲述了从塔什干到卡拉卡尔帕克斯坦的公路之旅,在那里,海水的慢慢干涸毁掉了数百万人的生命。 2. In Samarkand, Mr Bissell admires the architectural wonders, while on his way to Bukhara he gets a taste of police methods when suspected of drug dealing. 【分析】本句
33、含有一个 while 引导的时间状语从句,suspected of为固定短语,意为:怀疑。【翻译】在撒马尔罕,比塞尔先生欣赏着当地的建筑奇迹,而在前往布哈拉的途中,他尝到了警方处理毒品交易的方法。 Passage4(2022年全国甲卷之D篇)主题语境语篇类型文章词数核心词汇社会问题事例阐述380the citySometime in the early 1960s, a significant thing happened in Sydney, Australia. The city discovered its harbor. Then, one after another, Sydney
34、discovered lots of things that were just sort of there broad parks, superb beaches, and a culturally diverse population. But it is the harbor that makes the city.Andrew Reynolds, a cheerful fellow in his early 30s, pilots Sydney ferryboats for a living. I spent the whole morning shuttling back and f
35、orth across the harbor. After our third run Andrew shut down the engine, and we went our separate ways he for a lunch break, I to explore the city.“Ill miss these old boats,” he said as we parted.“How do you mean?” I asked.“Oh, theyre replacing them with catamarans. Catamarans are faster, but theyre
36、 not so elegant, and theyre not fun to pilot. But thats progress, I guess.”Everywhere in Sydney these days, change and progress are the watchwords (口号), and traditions are increasingly rare. Shirley Fitzgerald, the citys official historian, told me that in its rush to modernity in the 1970s, Sydney
37、swept aside much of its past, including many of its finest buildings. “Sydney is confused about itself,” she said. “We cant seem to make up our minds whether we want a modern city or a traditional one. Its a conflict that we arent getting any better at resolving (解决).”On the other hand, being young
38、and old at the same time has its attractions. I considered this when I met a thoughtful young businessman named Anthony. “Many people say that we lack culture in this country,” he told me. “What people forget is that the Italians, when they came to Australia, brought 2000 years of their culture, the
39、 Greeks some 3000 years, and the Chinese more still. Weve got a foundation built on ancient cultures but with a drive and dynamism of a young country. Its a pretty hard combination to beat.”He is right, but I cant help wishing they would keep those old ferries.32. What is the first paragraph mainly
40、about?A. Sydneys striking architecture.B. The cultural diversity of Sydney.C. The key to Sydneys development.D. Sydneys tourist attractions in the 1960s.33. What can we learn about Andrew Reynolds?A. He goes to work by boat.B. He looks forward to a new life.C. He pilots catamarans well.D. He is atta
41、ched to the old ferries.34. What does Shirley Fitzgerald think of Sydney?A. It is losing its traditions.B. It should speed up its progress.C. It should expand its population.D. It is becoming more international.35. Which statement will the author probably agree with?A. A city can be young and old at
42、 the same time.B. A city built on ancient cultures is more dynamic.C. Modernity is usually achieved at the cost of elegance.D. Compromise should be made between the local and the foreign.【答案】32. C 33. D 34. A 35. A【解析】本文是一篇夹叙夹议文。文章通过作者和悉尼人士的交流介绍了悉尼发展中面临的问题。【32题详解】主旨大意题。根据第一段“Sometime in the early 19
43、60s, a significant thing happened in Sydney, Australia. The city discovered its harbor. (20世纪60年代初,澳大利亚悉尼发生了一件大事。这座城市发现了它的港口) ”以及“But it is the harbor that makes the city. (但是是港口造就了城市)”可知,本段主要介绍了悉尼发展的关键是港口。故选C项。【33题详解】细节理解题。根据第二段“Andrew Reynolds, a cheerful fellow in his early 30s, pilot Sydney ferr
44、yboats for a living. (30岁出头的Andrew Reynolds是个快乐的小伙子,他在悉尼担任渡轮领航员为生)”、第三段“Ill miss these old boats. (我会想念这些旧船的)”以及第五段“Catamarans are faster, but theyre not so elegant, and theyre not fun to pilot. (双体船更快,但它们不那么优雅,驾驶起来也不有趣)”可知,渡轮领航员Andrew Reynolds喜欢老式渡船。故选D项。【34题详解】推理判断题。根据倒数第三段“Shirley Fitzgerald, the
45、 citys official historian, told me that in its rush to modernity in the 1970s, Sydney swept aside much of its past, including many of its finest buildings. (悉尼的官方历史学家Shirley Fitzgerald告诉我,在20世纪70年代奔向现代化的过程中,悉尼把很多它的过去都抛在了一边,包括许多最漂亮的建筑)”可推知,Shirley Fitzgerald认为悉尼匆忙奔向现代化,正在失去它的传统。故选A项。【35题详解】推理判断题。根据倒数
46、第二段“On the other hand, being young and old at the same time has its attractions. I considered this when I met a thoughtful young businessman named Anthony. (另一方面,同时既年轻又古老也有它的魅力。当我遇到一位深思熟虑的年轻商人Anthony时,我考虑到了这一点)”以及最后一段“He is right (他说得没错)”可推知,作者赞同Anthony的观点,认为一座城市可以同时既年轻又古老。故选A项。【词汇积累】 significant ad
47、j.显著的;意义重大的 culturally adv.从文化角度,文化意义上 diverse adj.不同的,各式各样的 watchwords n.口号 modernity n.现代性;现代的东西【长难句析】Shirley Fitzgerald, the citys official historian, told me that in its rush to modernity in the 1970s, Sydney swept aside much of its past, including many of its finest buildings. 【分析】本句含有一个that 引导
48、的宾语从句,句子主句为Shirley Fitzgerald, the citys official historian, told me 。【翻译】悉尼的官方历史学家雪莉菲茨杰拉德(Shirley Fitzgerald)告诉我,在20世纪70年代奔向现代化的过程中,悉尼把很多过去都抛在了一边,包括许多最漂亮的建筑。Passage5(2019年天津卷)主题语境语篇类型文章词数核心词汇历史展览竞赛事物说明379history History Fair CompetitionUnderstanding history is vital to understanding ourselves as a
49、people and as a nation.History is much more than the study of dusty old objects and events long past. It is an essential part of who we are today and who we will become. Thornton fiddle School History Fair Competition makes understanding history exciting,engaging,and fun!This Years ThemeAll particip
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-830254.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
