分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 19

类型专题08 阅读理解之文学与艺术-五年(2018—2022)高考英语真题精选分类训练.docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:830254
  • 上传时间:2025-12-15
  • 格式:DOCX
  • 页数:19
  • 大小:162.12KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    专题08 阅读理解之文学与艺术-五年20182022高考英语真题精选分类训练 专题 08 阅读 理解 文学 艺术 2018 2022 高考 英语 精选 分类 训练
    资源描述:

    1、 08 文学与艺术Passage1(2020年山东卷)主题语境语篇类型文章词数核心词汇征稿启事事物介绍192 poemPOETRY CHALLENGEWrite a poem about how courage, determination, and strength have helped you face challenges in your life.Prizes3 Grand Prizes:Trip to Washington, D.C. for each of three winners, a parent and one other person of the winners ch

    2、oice. Trip includes round-trip air tickets, hotel stay for two nights, and tours of the National Air and Space Museum and the office of National Geographic World.6 First Prizes:The book Sky Pioneer:A Photobiography of Amelia Earhart signed by author Corinne Szabo and pilot Linda Finch.50 Honorable M

    3、entions:Judges will choose up to 50 honorable mention winners, who will each receive a T-shirt in memory of Earharts final flight.RulesFollow all rules carefully to prevent disqualification. Write a poem using 100 words or fewer. Your poem can be any format, any number of lines.Write by hand or type

    4、 on a single sheet of paper. You may use both the front and back of the paper.On the same sheet of paper, write or type your name, address, telephone number, and birth date.Mail your entry to us by October 31 this year.1. How many people can each grand prize winner take on the free trip?A. Two.B. Th

    5、ree.C. Four.D. Six.2. What will each of the honorable mention winners get?A. A plane ticket.B. A book by Corinne Szabo.C. A special T-shirt.D. A photo of Amelia Earhart.3. Which of the following will result in disqualification?A. Typing your poem out.B. Writing a poem of 120 words.C. Using both side

    6、s of the paper.D. Mailing your entry on October 30.【答案解析】【答案】1. A 2. C 3. B【解析】这是一篇应用文。本文是一篇诗歌大赛的征稿启事。文章就参赛作品的内容、奖项、参赛规则等做了介绍。1.细节理解题。根据Prizes部分中第一段中的“Trip to Washington, D.C. for each of three winners, a parent and one other person of the winners choice”可知,每位获奖者都可以带一名家长和另一名由获奖者选择的人员。因此,每位获奖者可以带两个人。

    7、故选A。2.细节理解题。根据Prizes部分中第三段“50 Honorable Mentions: Judges will choose up to 50 honorable mention winners, who will each receive a T-shirt in memory of Earharts final flight”可知,每位优秀奖获奖者都将获得一件纪念埃尔哈特最后一次飞行的T恤。故选C。3.细节理解题。根据最后一部分中的“Follow all rules carefully to prevent disqualification. Write a poem usin

    8、g 100 words or fewer”可知,所写的诗字数不能超过100字。否则,将会被取消资格。故结合选项,B选项(写一首120字的诗)是会被取消资格的。故选B。【词汇积累】disqualification n.不合格;取消资格 honorable adj.光荣的;可敬的【长难句析】Judges will choose up to 50 honorable mention winners, who will each receive a T-shirt in memory of Earharts final flight.【分析】本句含有一个who 引导的定语从句,先行词为 50 hono

    9、rable mention winners;in memory of h为固定短语,意为:纪念。【翻译】评委将选出最多50名荣提奖得主,每人将获得一件纪念埃尔哈特最后一次飞行的t恤。Passage2(2019年新课标III)主题语境语篇类型文章词数核心词汇戏剧介绍事物介绍191playOPENINGS AND PREVIEWSAnimals Out of PaperYolo!Productions and the Great Griffon present the play by Rajiv Joseph,in which an origami(折纸术)artist invites a tee

    10、nage talent and his teacher into her studio. Merri Milwe directs. In previews. Opens Feb.12.(West Park Presbyterian Church,165 W.86th St.212-868-4444.)The AudienceHelen Mirren stars in the play by Peter Morgan,about Queen Elizabeth II of the UK and her private meetings with twelve Prime Ministers in

    11、 the course of sixty years. Stephen Daldry directs. Also starring Dylan Baker and Judith Ivey. Previews begin Feb.14.(Schoenfeld,236 W.45th St.212-239-6200.)HamiltonLin-Manuel Miranda wrote this musical about Alexander Hamilton,in which the birth of America is presented as an immigrant story. Thomas

    12、 Kail directs. In previews. Opens Feb.17.(Public,425 Lafayette St.212-967-7555.)On the Twentieth CenturyKristin Chenoweth and Peter Gallagher star in the musical comedy by Betty Comden and Adolph Green,about a Broadway producer who tries to win a movie stars love during a cross-country train journey

    13、. Scott Ellis directs,for Roundabout Theatre Company. Previews begin Feb.12.(American Airlines Theatre,227 W.42nd St.212-719-1300.)21. What is the play by Rajiv Joseph probably about?.A. A type of art.B. A teenagers studio.C. A great teacher.D. A group of animals.22. Who is the director of The Audie

    14、nce?A. Helen Mirren.B. Peter Morgan.C. Dylan Baker.D. Stephen Daldry.23. Which play will you go to if you are interested in American history?A. Animals Out of Paper.B. The Audience.C. Hamilton.D. On the Twentieth Century.【答案解析】【语篇解读】这是一篇应用文。这篇文章对一些话剧的开幕和新剧首映进行了介绍。21.A 【解析】细节理解题。根据话剧Animals Out of Pa

    15、per的Productions and the Great Griffon present the play by Rajiv Joseph, in which an origami artist invites a teenage talent and his teacher into her studio.可知,Rajiv Joseph创作的的话剧是关于折纸的一种艺术。故选A。22.D 【解析】细节理解题。根据话剧The Audience的Stephen Daldry directs.可知,本剧是Stephen Daldry导演的。故选D。23.C 【解析】细节理解题。根据话剧Hamilt

    16、on 的Li-Manuel Miranda wrote this musical about Alexander Hamilton in which the birth of America is presented as an immigrant story.可知,话剧Hamilton的主题是美国的诞生,由此可知,如果你对美国历史感兴趣,你可以看这部话剧。故选C。【词汇积累】immigrant n.(外来)移民,侨民comedy n.喜剧【长难句析】Productions and the Great Griffon present the play by Rajiv Joseph,in wh

    17、ich an origami(折纸术)artist invites a teenage talent and his teacher into her studio. 【分析】本句是一个复合句,含有介词+关系代词which的定语从句,修饰先行词Productions and the Great Griffon present the play by Rajiv Joseph。【译文】制作和伟大的格里芬展示了拉吉夫约瑟夫的戏剧,在戏剧里,一个折纸艺术家邀请一个少年天才和他的老师到她的工作室。Passage3(2020年山东卷之C篇)主题语境语篇类型文章词数核心词汇书目介绍事例阐述300histo

    18、rical insightsIn the mid-1990s, Tom Bissell taught English as a volunteer in Uzbekistan. He left after seven months, physically broken and having lost his mind. A few years later, still attracted to the country, he returned to Uzbekistan to write an article about the disappearance of the Aral Sea.Hi

    19、s visit, however, ended up involving a lot more than that. Hence this book, Chasing the Sea: Lost Among the Ghosts of Empire in Central Asia, which talks about a road trip from Tashkent to Karakalpakstan, where millions of lives have been destroyed by the slow drying up of the sea. It is the story o

    20、f an American travelling to a strange land, and of the people he meets on his way: Rustam, his translator, a lovely 24-year-old who picked up his colorful English in California, Oleg and Natasha, his hosts in Tashkent, and a string of foreign aid workers.This is a quick look at life in Uzbekistan, m

    21、ade of friendliness and warmth, but also its darker side of society. In Samarkand, Mr Bissell admires the architectural wonders, while on his way to Bukhara he gets a taste of police methods when suspected of drug dealing. In Ferghana, he attends a mountain funeral(葬礼)followed by a strange drinking

    22、party. And in Karakalpakstan, he is saddened by the dust storms, diseases and fishing boats stuck miles from the sea.Mr Bissell skillfully organizes historical insights and cultural references, making his tale a well-rounded picture of Uzbekistan, seen from Western eyes. His judgment and references

    23、are decidedly American, as well as his delicate stomach. As the author explains, this is neither a travel nor a history book, or even a piece of reportage. Whatever it is, the result is a fine and vivid description of the purest of Central Asian traditions.8. What made Mr Bissell return to Uzbekista

    24、n?A. His friends invitation.B. His interest in the country.C. His love for teaching.D. His desire to regain health.9. What does the underlined word “that” in paragraph 2 refer to?A Developing a serious mental disease.B. Taking a guided tour in Central Asia.C. Working as a volunteer in Uzbekistan.D.

    25、Writing an article about the Aral Sea.10. Which of the following best describes Mr Bissells road trip in Uzbekistan?A. Romantic.B. Eventful.C. Pleasant.D. Dangerous.11. What is the purpose of this text?A. To introduce a book.B. To explain a cultural phenomenon.C. To remember a writer.D. To recommend

    26、 a travel destination.【答案】8. B 9. D 10. B 11. A【解析】本文是记叙文。文章讲述了Bissell写的追逐大海:迷失在中亚帝国的幽灵这本书。这本书是Bissell在乌兹别克斯坦做志愿者后写的,是对乌兹别克斯坦人生活的一个快速观察。8.细节理解题。根据第一段的”A few years later, still attracted to the country. he returned to Uzbekistan to write an article about the disappearance of the Ara Sea”可知,几年后,Bissel

    27、l仍然被这个国家所吸引。他回到乌兹别克斯坦写了一篇关于咸海消失的文章。因此推断出对这个国家的兴趣让Bissell先生再次返回乌兹别克斯坦。故选B。9.词句猜测题。划线句是第二段首句,that用来指代上文提的事情,因此推断that指代第一段的内容,根据第一段最后一句”A few years later, still attracted to the country, he returned to Uzbekistan to write an article about the disappearance of the Aral Sea(几年后,仍然被这个国家所吸引。他回到乌兹别克斯坦写了一篇关于

    28、咸海消失的文章)”可知,that指代写了一篇关于死海消失的文章这件事,故选D。10.推理判断题。根据第三段”This is a quick look at life in Uzbekistan, made of friendliness and warmth, but also its darker side of society. In Samarkand, Mr Bissell admires the architectural wonders, while on his way to Bukhara he gets a taste of police methods when suspe

    29、cted of drug dealing. In Ferghana, he attends a mountain funeral(葬礼)followed by a strange drinking party. And in Karakalpakstan, he is saddened by the dust storms, diseases and fishing boats stuck miles from the sea.”可知,在乌兹别克斯坦的旅途中,Mr Bissell既体会到了友善和温暖,也看到了社会的黑暗面。在撒马尔罕,Mr Bissell欣赏到了的建筑奇观。在前往布哈拉的路上,

    30、他因为被怀疑进行毒品交易,他尝到了警察的伎俩。在费尔干纳,他参加了一个山区葬礼,然后参加了一个奇怪的酒会。在卡拉卡尔帕克斯坦,他为沙尘暴、疾病和被困在数英里外的渔船而难过。由此可知,在旅途中,他经历了很多事情。结合选项,B选项(充满事件的,多事的)可以表达此意。故选B。11.推理判断题。文章第一段提到书的作者的乌兹别克斯坦之行,引出他写的书,接下来三段讲述了他的书追逐大海:迷失在中亚帝国的幽灵的故事内容,是乌兹别克斯坦生活的一个快速观察。因此推断本文的写作目的是介绍一本书。故选A。【词汇积累】 architectural adj.建筑学的,建筑方面的suspect v.猜想;怀疑有罪,n.嫌疑

    31、犯funeral葬礼 insight n.洞悉,了解;洞察力 delicate adj.柔和的,清淡的;虚弱 reportage n.报告文学 【长难句析】1. Hence this book, Chasing the Sea: Lost Among the Ghosts of Empire in Central Asia, which talks about a road trip from Tashkent to Karakalpakstan, where millions of lives have been destroyed by the slow drying up of the

    32、sea. 【分析】本句含有两个定语从句,分别由which和 where 引导,先行词分别为this book和a road trip。【翻译】因此,这本书追海:迷失在中亚帝国的幽灵之中讲述了从塔什干到卡拉卡尔帕克斯坦的公路之旅,在那里,海水的慢慢干涸毁掉了数百万人的生命。 2. In Samarkand, Mr Bissell admires the architectural wonders, while on his way to Bukhara he gets a taste of police methods when suspected of drug dealing. 【分析】本句

    33、含有一个 while 引导的时间状语从句,suspected of为固定短语,意为:怀疑。【翻译】在撒马尔罕,比塞尔先生欣赏着当地的建筑奇迹,而在前往布哈拉的途中,他尝到了警方处理毒品交易的方法。 Passage4(2022年全国甲卷之D篇)主题语境语篇类型文章词数核心词汇社会问题事例阐述380the citySometime in the early 1960s, a significant thing happened in Sydney, Australia. The city discovered its harbor. Then, one after another, Sydney

    34、discovered lots of things that were just sort of there broad parks, superb beaches, and a culturally diverse population. But it is the harbor that makes the city.Andrew Reynolds, a cheerful fellow in his early 30s, pilots Sydney ferryboats for a living. I spent the whole morning shuttling back and f

    35、orth across the harbor. After our third run Andrew shut down the engine, and we went our separate ways he for a lunch break, I to explore the city.“Ill miss these old boats,” he said as we parted.“How do you mean?” I asked.“Oh, theyre replacing them with catamarans. Catamarans are faster, but theyre

    36、 not so elegant, and theyre not fun to pilot. But thats progress, I guess.”Everywhere in Sydney these days, change and progress are the watchwords (口号), and traditions are increasingly rare. Shirley Fitzgerald, the citys official historian, told me that in its rush to modernity in the 1970s, Sydney

    37、swept aside much of its past, including many of its finest buildings. “Sydney is confused about itself,” she said. “We cant seem to make up our minds whether we want a modern city or a traditional one. Its a conflict that we arent getting any better at resolving (解决).”On the other hand, being young

    38、and old at the same time has its attractions. I considered this when I met a thoughtful young businessman named Anthony. “Many people say that we lack culture in this country,” he told me. “What people forget is that the Italians, when they came to Australia, brought 2000 years of their culture, the

    39、 Greeks some 3000 years, and the Chinese more still. Weve got a foundation built on ancient cultures but with a drive and dynamism of a young country. Its a pretty hard combination to beat.”He is right, but I cant help wishing they would keep those old ferries.32. What is the first paragraph mainly

    40、about?A. Sydneys striking architecture.B. The cultural diversity of Sydney.C. The key to Sydneys development.D. Sydneys tourist attractions in the 1960s.33. What can we learn about Andrew Reynolds?A. He goes to work by boat.B. He looks forward to a new life.C. He pilots catamarans well.D. He is atta

    41、ched to the old ferries.34. What does Shirley Fitzgerald think of Sydney?A. It is losing its traditions.B. It should speed up its progress.C. It should expand its population.D. It is becoming more international.35. Which statement will the author probably agree with?A. A city can be young and old at

    42、 the same time.B. A city built on ancient cultures is more dynamic.C. Modernity is usually achieved at the cost of elegance.D. Compromise should be made between the local and the foreign.【答案】32. C 33. D 34. A 35. A【解析】本文是一篇夹叙夹议文。文章通过作者和悉尼人士的交流介绍了悉尼发展中面临的问题。【32题详解】主旨大意题。根据第一段“Sometime in the early 19

    43、60s, a significant thing happened in Sydney, Australia. The city discovered its harbor. (20世纪60年代初,澳大利亚悉尼发生了一件大事。这座城市发现了它的港口) ”以及“But it is the harbor that makes the city. (但是是港口造就了城市)”可知,本段主要介绍了悉尼发展的关键是港口。故选C项。【33题详解】细节理解题。根据第二段“Andrew Reynolds, a cheerful fellow in his early 30s, pilot Sydney ferr

    44、yboats for a living. (30岁出头的Andrew Reynolds是个快乐的小伙子,他在悉尼担任渡轮领航员为生)”、第三段“Ill miss these old boats. (我会想念这些旧船的)”以及第五段“Catamarans are faster, but theyre not so elegant, and theyre not fun to pilot. (双体船更快,但它们不那么优雅,驾驶起来也不有趣)”可知,渡轮领航员Andrew Reynolds喜欢老式渡船。故选D项。【34题详解】推理判断题。根据倒数第三段“Shirley Fitzgerald, the

    45、 citys official historian, told me that in its rush to modernity in the 1970s, Sydney swept aside much of its past, including many of its finest buildings. (悉尼的官方历史学家Shirley Fitzgerald告诉我,在20世纪70年代奔向现代化的过程中,悉尼把很多它的过去都抛在了一边,包括许多最漂亮的建筑)”可推知,Shirley Fitzgerald认为悉尼匆忙奔向现代化,正在失去它的传统。故选A项。【35题详解】推理判断题。根据倒数

    46、第二段“On the other hand, being young and old at the same time has its attractions. I considered this when I met a thoughtful young businessman named Anthony. (另一方面,同时既年轻又古老也有它的魅力。当我遇到一位深思熟虑的年轻商人Anthony时,我考虑到了这一点)”以及最后一段“He is right (他说得没错)”可推知,作者赞同Anthony的观点,认为一座城市可以同时既年轻又古老。故选A项。【词汇积累】 significant ad

    47、j.显著的;意义重大的 culturally adv.从文化角度,文化意义上 diverse adj.不同的,各式各样的 watchwords n.口号 modernity n.现代性;现代的东西【长难句析】Shirley Fitzgerald, the citys official historian, told me that in its rush to modernity in the 1970s, Sydney swept aside much of its past, including many of its finest buildings. 【分析】本句含有一个that 引导

    48、的宾语从句,句子主句为Shirley Fitzgerald, the citys official historian, told me 。【翻译】悉尼的官方历史学家雪莉菲茨杰拉德(Shirley Fitzgerald)告诉我,在20世纪70年代奔向现代化的过程中,悉尼把很多过去都抛在了一边,包括许多最漂亮的建筑。Passage5(2019年天津卷)主题语境语篇类型文章词数核心词汇历史展览竞赛事物说明379history History Fair CompetitionUnderstanding history is vital to understanding ourselves as a

    49、people and as a nation.History is much more than the study of dusty old objects and events long past. It is an essential part of who we are today and who we will become. Thornton fiddle School History Fair Competition makes understanding history exciting,engaging,and fun!This Years ThemeAll particip

    50、ants must address how communication or transportation technology has promoted the quality of life for Americans throughout history. To many people,technology means computers,hand-held devices,or vehicles that travel to distant planets. However,technology is also the application of scientific knowled

    51、ge to solve a problem,touching lives in countless ways.Individuals or groups may enter one of the following categories:PerformanceDocumentary(纪实作品)Essay WritingCategory RequirementsPerformance: A dramatic presentation of the topic no more than 10 minutes long. If special clothes are used,they should

    52、 truly represent a given period.Documentary: A visual presentation(such as a video,slide show,or computer project)no more than 10 minutes long. A desktop computer,screen,projector,and loudspeakers will be available. Students must provide their presentations on CDs before Friday,March 23.Essay Writin

    53、g: An academic paper of 2,000 to 2,500 words. No illustrations(图解)are allowed. Please do not include covers. A list of references must be included.Important DatesJanuary 5 Submit a topic proposal to your history teacher. The teacher may require a second proposal if the first is off-topic or unclear.

    54、February 5 Submit a first draft of your essay,performance script(剧本),or documentary highlights.February 19 A committee of teachers will evaluate materials and give opinions. Students then have an opportunity to improve their products.March 9 Submit a final draft of your essay.March 15 Performance an

    55、d documentary committee previewMarch 24 Thornton Middle School History Fair Competition7:00A. M-9:00A. M Participants signing in at the gym10:00A. M. -6:00PM. Competition and judges review7:00P.M. Awards ceremony and picnic36. According to Paragraph 1,what is the major goal of understanding history?

    56、A. To preserve national traditions.B. To prepare for a history competition.C. To better know the present and future.D. To further explore historical mysteries.37. What is the theme of this years competition?A. Technology advances science.B. Science interacts with technology.C. Science has made the s

    57、tudy of history easy.D. Technology has improved the life of Americans.38. Among the items provided by the school for a visual presentation are_A. special clothes and a screenB. a desktop computer and a CDC. a projector and special clothesD. a desktop computer and loudspeakers39. What would a partici

    58、pant have to do with an essay of 1,500 words to meet the category requirement?A. Include more information in the essay.B. Remove the references.C. Provide a cover for the essay.D. Explain the details with illustrations.40. What will the committee of teachers do on February 19?A. Preview performances

    59、 and documentaries.B. Make comments on the materials.C. Improve the participants first draft.D. Collect a second proposal from the participant.【答案解析】【语篇解读】这是一篇应用文。短文介绍了桑顿中学举办的历史展览竞赛的相关信息。36. C 【解析】细节理解题。由第一段“It is an essential part of who we are today and who we will become”可知,历史告诉了今天我们是谁,将来我们要成为谁,它

    60、是我们重要的组成部分。所以根据第一段,了解历史的主要目地是更好地了解现在和未来。故C选项正确。37. D 【解析】细节理解题。由This Years Theme中的“All participants must address how communication or transportation technology has promoted the quality of life for Americans throughout history ”可知,所有的参与者都必须要说明通信或运输技术如何在整个历史过程中如何提高了美国人的生活质量。所以今年竞赛的主题是:技术提高了美国人的生活。故D选项

    61、正确。38. D 【解析】细节理解题。由Documentary中的“A desktop computer, screen, projector, and loudspeaker will be available”可知,将提供台式电脑、屏幕、投影仪和扬声器。所以学校提供的视觉展示设备包括台式电脑和扩音器。故D选项正确。39. A【解析】细节理解题。本题采用排除法。由Essay Writing 中的“An academic paper of 2,000 to 2,5000 words ”No illustration are allowed。Please do not include cover

    62、s. A list of references must be included”可知,要求一份2000至25000字的学术论文。不允许有插图。请不要包括封面。必须包括一份参考文献列表。所以通过排除法,可以看出B,C,D选项都被排除,故一个参与者需要在文章中列入更多的信息才能使一篇1500字的论文满足类别要求。故A选项正确。40. B 【解析】细节理解题。由Important Dates中的“February 19 A committee of teachers will evaluate materials and give opinions ”可知,2月19日,教师委员会将对材料进行评估并

    63、发表意见。所以在2月19日。教师委员会将对材料做出评论。故B选项正确。【词汇积累】participant n.参加者,参与者 categories n.种类,分类;范畴documentary n. 纪实作品illustrations n.图解 script n.剧本【长难句析】All participants must address how communication or transportation technology has promoted the quality of life for Americans throughout history. 【分析】本句是复合句,含有 how

    64、引导的宾语从句;address 在此处为v.演说,演讲。【译文】所有与会者都必须谈到,在历史上通信或交通技术如何提高了美国人的生活质量。 Passage6(2021年新高考I卷之D篇) 主题语境语篇类型文章词数核心词汇情商事例阐述299emotional intelligence Popularization has in some cases changed the original meaning of emotional (情感的) intellingence. Many people now misunderstand emotional intelligence as almost

    65、everything desirable in a persons makeup that cannot be measured by an IQ test, such as character, motivation, confidence, mental stability, optimism and “people skills.” Research has shown that emotional skills may contribute to some of these qualities, but most of them move far beyond skill-based

    66、emotional intelligence.We prefer to describe emotional intelligence as a specific set of skills that can be used for either good or bad purposes. The ability to accurately understand how others are feeling may be used by a doctor to find how best to help her patients, while a cheater might use it to

    67、 control potential victims. Being emotionally intelligent does not necessarily make one a moral person.Although popular beliefs regarding emotional intelligence run far ahead of what research can reasonably support, the overall effects of the publicity have been more beneficial than harmful. The mos

    68、t positive aspect of this popularization is a new and much needed emphasis (重视) on emotion by employers, educators and others interested in promoting social well-being. The popularization of emotional intelligence has helped both the public and researchers re-evaluate the functionality of emotions a

    69、nd how they serve people adaptively in everyday life.Although the continuing popular appeal of emotional intelligence is desirable, we hope that such attention will excite a greater interest in the scientific and scholarly study of emotion. It is our hope that in coming decades, advances in science

    70、will offer new perspectives (视角) from which to study how people manage their lives. Emotional intelligence, with its focus on both head and heart, may serve to point us in the right direction.32. What is a common misunderstanding of emotional intelligence?A. It can be measured by an IQ test.B. It he

    71、lps to exercise a persons mind.C. It includes a set of emotional skills.D. It refers to a persons positive qualities.33. Why does the author mention “doctor” and “cheater” in paragraph 2?A. To explain a rule.B. To clarify a concept.C. To present a fact.D. To make a prediction.34. What is the authors

    72、 attitude to the popularization of emotional intelligence?A. Favorable.B. Intolerant.C. Doubtful.D. Unclear.35. What does the last paragraph mainly talk about concerning emotional intelligence?A. Its appeal to the public.B. Expectations for future studies.C. Its practical application.D. Scientists w

    73、ith new perspectives.【答案解析】【答案】32. D 33. B 34. A 35. B【解析】本文是一篇说明文。文章介绍了情商的定义以及对有关于情商未来研究的期望。【32题】细节理解题。通过文章第一段“Research has shown that emotional skills may contribute to some of these qualities (研究表明,情商技巧可能有助于这些品质的形成)”可知,情商指的并不是一个人的积极品质。故选D项。【33题】推理判断题。通过文章第二段“The ability to accurately understand h

    74、ow others are feeling may be used by a doctor to find how best to help her patients, while a cheater might use it to control potential victims. (医生可能利用这种准确理解他人感受的能力来找到最好的帮助病人的方法,而骗子可能利用这种能力来控制潜在的受害者)”可推知,作者在文章第二段中提到“医生”和“骗子”是举例子来阐明下文的观点情商高并不一定能使一个人成为有道德的人。故选B项。【34题】推理判断题。通过文章第三段“the overall effects

    75、of the publicity have been more beneficial than harmful. The popularization of emotional intelligence has helped both the public and researchers (宣传的总体效果一直是利大于弊。这种普及最积极的方面是雇主、教育者和其他对促进社会福利感兴趣的人对情感进行了新的、迫切需要的强调。情商的普及帮助了公众和研究人员)”可推知,作者认为情商普及是对人们有利的。故选A项。【35题】推理判断题。通过文章最后一段“we hope that such attention

    76、will excite a greater interest in the scientific and scholarly study of emotion. It is our hope that in coming decades, advances in science will offer new perspectives from which to study how people manage their lives. (我们希望这种关注将激发人们对情感科学和学术研究的更大兴趣。我们希望在未来的几十年里,科学的进步将为研究人们如何管理自己的生活提供新的视角)”可推知,本段主要谈了

    77、对未来关于情商研究的期望。故选B项。【词汇积累】popularization 通俗化,大众化original 原来的,最初的 emotional 情感的intellingence智力 emphasis 重视desirable渴望的,令人向往的【长难句析】1. Many people now misunderstand emotional intelligence as almost everything desirable in a persons makeup that cannot be measured by an IQ test, such as character, motivati

    78、on, confidence, mental stability, optimism and “people skills.” 【分析】本句含有一个that引导的定语从句,先行词为emotional intelligence。【翻译】现在很多人误解了情商,认为它几乎是一个人的所有特质,而智商测试无法衡量,比如性格、动机、自信、精神稳定、乐观和“人际交往能力”。2. Although the continuing popular appeal of emotional intelligence is desirable, we hope that such attention will exci

    79、te a greater interest in the scientific and scholarly study of emotion. 3. 【分析】本句含有一个Although引导的让步状语从句,主句为we hope that such attention will excite a greater interest in the scientific and scholarly study of emotion. 其中的that为宾语从句。【翻译】尽管情绪智商的持续流行吸引力是可取的,我们希望这种关注将激发对情绪的科学和学术研究的更大兴趣。 Passage7(2021年6月天津卷之

    80、D篇)主题语境语篇类型文章词数核心词汇艺术事物介绍384artArt is everywhere. Any public space has been carefully designed by an artistic mind to be both functional and beautiful. Why, then, is art still so widely considered to be the easy subject at school, insignificant to wider society, a waste of time and effort?Art can co

    81、nnect culture with commercial products in a way that not many other things can; art generates money and holds significant emotional and cultural value within communities. When people attend a concert, they are paying for music, sure, maybe even hotel rooms, meals, and transport, but they also gain a

    82、n incredible experience, a unique atmosphere and a memory that will go through the rest of their lives. People dont just want material things anymore, they want to experience life一the arts are a perfect crossover(交迭)between culture and commerce.Furthermore, the arts can bring communities together, r

    83、educing loneliness and making people feel safer. Social bonds are created among individuals when they share their arts experiences through reflection and discussion, and their expression of common values through artworks in honour of events significant to a nations experience.The arts clearly have a

    84、 pretty positive impact on physical and psychological health. It is found that people who frequent cultural places or participate in artistic events are more likely to gain good health compared to those who do not; more engagement with the arts is linked to a higher level of peoples wellbeing. The R

    85、oyal Society of Public Health discovered that music and art, when used in hospitals, help to improve the conditions of patients by reducing stress, anxiety and blood pressure.Children who are involved with the arts make greater achievements in their education: those engaged with drama have greater l

    86、iterary ability while others taking part in musical practice exhibit greater skills in math and languages. Kids with preference for the arts have a greater chance of finding employment in the future. Participating in the arts is essential for child development; encouraging children to express themse

    87、lves in constructive ways could help to form healthy emotional responses in later life.Vital to human life, art is celebrated and used by nations across the world for various purposes. Life without art would be boring and dead still, for art is a part of what makes us human.51. Art products differ f

    88、rom most other commercial products because .A. most people purchase them for collectionB. they are more expensive and less accessibleC. they have both commercial and cultural valuesD. their prices may climb up as time passes52. By sharing their arts experiences, community members can .A. keep the co

    89、mmunity safe from illnessesB. develop a stronger tie between themC learn to appreciate their own works of artD. offer honourable solutions to their problems53. What can we learn about people who are involved in artistic activities?A. They enjoy better living conditions.B. They like to compare themse

    90、lves with others.C. They are particularly good at both music and art.D. They tend to be healthier physically and mentally.54. How does kids engagement with the arts benefit them?A. It promotes their academic performance and emotional growth.B. It gives them more confidence in exhibiting their learni

    91、ng skills.C. It inspires their creativity in designing their future career.D. It helps to make responsible people out of them.55. What is the best title for this passage?A. How Art Cures Our HeartsB. Art: A Blessing to HumankindC. How Art Benefits CommunitiesD. Art: A Bridge Between Cultures【答案详解】【答

    92、案】51. C 52. B 53. D 54. A 55. B【解析】本文是一篇说明文。讲述了艺术这一活动对人类的重要意义,是我们不可或缺的社会生活之一。从赋予商品的商业价值,人类的身心健康和青少年的学术和情感发展等方面论述了艺术的重要意义。【51题详解】细节理解题。根据第一段“Any public space has been carefully designed by an artistic mind to be both functional and beautiful.”(任何公共空间都是由艺术家精心设计的,既实用又美观。)以及“Art can connect culture with

    93、 commercial products in a way that not many other things can”(艺术可以将文化与商业产品联系起来,这是其他很多东西都做不到的。)可以看出,可见艺术参与的作品兼具文化价值和商业价值。故选择C。【52题详解】细节理解题。根据第三段“Social bonds are created among individuals when they share their arts experiences through reflection and discussion, and their expression of common values t

    94、hrough artworks in honor of events significant to a nations experience.”(当个人通过反思和讨论分享他们的艺术经验,并通过艺术作品表达共同的价值观,以纪念对一个国家的经验有重要意义的事件时,社会纽带就在他们之间建立起来。),可见通过分享经历,可以建立一种特殊的联系和纽带。故选择B。53题详解】细节理解题。根据第四段“It is found that people who frequent cultural places or participate in artistic events are more likely to

    95、gain good health compared to those who do not”(研究发现,经常出入文化场所或参加艺术活动的人比不经常出入文化场所或参加艺术活动的人更容易获得健康;),可见参加艺术活动的人们在身心上都相对更加健康。故选择D。【54题详解】细节理解题。根据第五段“Children who are involved with the arts make greater achievements in their education”(参与艺术的孩子在他们的教育中取得更大的成就)以及“encouraging children to express themselves i

    96、n constructive ways could help to form healthy emotional responses in later life.”(有助于在以后的生活中形成健康的情感反应。)可见艺术活动促进了孩子们的学业表现和情感成长。故选择A。【55题详解】主旨大意题。根据最后一段“Vital to human life, art is celebrated and used by nations across the world for various purposes. Life without art would be boring and dead still, f

    97、or art is a part of what makes us human.”(艺术对人类的生命至关重要,世界各国为各种目的庆祝和使用艺术。没有艺术的生活将是无聊和死气沉沉的,因为艺术是我们人类的一部分。)可见艺术是人类重要的部分,文章中也详细描述了艺术对不同人群的好处。所以短文的最佳标题为“艺术:人类的福祉”。故选择B。【词汇积累】artistic艺术的 functional 实用的 insignificant 微不足道的 generate 产生,引起 psychological 心理学的 engagement婚约,聘任【长难句析】1. When people attend a conc

    98、ert, they are paying for music, sure, maybe even hotel rooms, meals, and transport, but they also gain an incredible experience, a unique atmosphere and a memory that will go through the rest of their lives.【分析】本句是复合句,When people attend a concert为时间状语从句;but表并列; that will go through the rest of their

    99、 lives.为定语从句,修饰先行词a unique atmosphere and a memory 。【翻译】当人们参加一场音乐会时,他们会为音乐买单,当然,甚至可能会为酒店房间、餐饮和交通支付费用,但他们也会获得一种不可思议的体验,一种独特的氛围和一种将贯穿他们余生的记忆。 2. Social bonds are created among individuals when they share their arts experiences through reflection and discussion, and their expression of common values through artworks in honour of events significant to a nations experience.【分析】本句是复合句,when引导的为时间状语从句;in honour of为固定短语,意为纪念。【翻译】当他们通过反思和讨论来分享他们的艺术经验,并通过艺术作品来表达对一个国家的经验有意义的事件时,社会纽带就在个人之间建立起来了。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:专题08 阅读理解之文学与艺术-五年(2018—2022)高考英语真题精选分类训练.docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-830254.html
    相关资源 更多
  • 任命后个人表态发言4篇 任命后个人表态发言三篇 任命后个人表态发言稿 任命后个人表态发言.docx任命后个人表态发言4篇 任命后个人表态发言三篇 任命后个人表态发言稿 任命后个人表态发言.docx
  • 任命后个人表态发言.docx任命后个人表态发言.docx
  • 任务阅读(阅读还原)期末复习专项练习10篇-2022-2023学年人教版英语九年级上册.docx任务阅读(阅读还原)期末复习专项练习10篇-2022-2023学年人教版英语九年级上册.docx
  • 任务阅读(阅读还原)期中复习专项练习10篇-2022-2023学年人教版英语七年级上册.docx任务阅读(阅读还原)期中复习专项练习10篇-2022-2023学年人教版英语七年级上册.docx
  • 任务阅读(阅读填空)期末复习专项练习10篇-2021-2022学年牛津译林英语七年级下册.docx任务阅读(阅读填空)期末复习专项练习10篇-2021-2022学年牛津译林英语七年级下册.docx
  • 任务突破练7 赏析环境——明辨类型,关注效果.docx任务突破练7 赏析环境——明辨类型,关注效果.docx
  • 任务突破练2 论证分析——关注论据判定,辨清论证思路.docx任务突破练2 论证分析——关注论据判定,辨清论证思路.docx
  • 任务突破练21 语用中的常备考点.docx任务突破练21 语用中的常备考点.docx
  • 任务突破练20 情境化的语言表达题.docx任务突破练20 情境化的语言表达题.docx
  • 任务突破练12 文言文选择题.docx任务突破练12 文言文选择题.docx
  • 任务三 尝试创作.docx任务三 尝试创作.docx
  • 任前集体廉政谈话会讲话提纲10篇.docx任前集体廉政谈话会讲话提纲10篇.docx
  • 任前廉政谈话表态发言最新.docx任前廉政谈话表态发言最新.docx
  • 价值量和社会劳动生产率题型专项讲练(以近三年高考真题为例).docx价值量和社会劳动生产率题型专项讲练(以近三年高考真题为例).docx
  • 仰望星空与脚踏实地.docx仰望星空与脚踏实地.docx
  • 仰望大树.docx仰望大树.docx
  • 仪表联锁系统管理制度.docx仪表联锁系统管理制度.docx
  • 仪表联锁系统管理.docx仪表联锁系统管理.docx
  • 仪表维护管理制度.docx仪表维护管理制度.docx
  • 仪表电工岗位操作规程.docx仪表电工岗位操作规程.docx
  • 仪表公司消防应急预案.docx仪表公司消防应急预案.docx
  • 仪控部岗位责任制.docx仪控部岗位责任制.docx
  • 仪器——2022年浙江省杭州市中考科学.docx仪器——2022年浙江省杭州市中考科学.docx
  • 以项目实践谈建筑施工项目的安全生产管理.docx以项目实践谈建筑施工项目的安全生产管理.docx
  • 以车抵押借款合同 .docx以车抵押借款合同 .docx
  • 以质量安全为核心 强化现场标准化管理.docx以质量安全为核心 强化现场标准化管理.docx
  • 以积极向上的态度涵养高尚师德.docx以积极向上的态度涵养高尚师德.docx
  • 以科学发展观指导铁路安全管理创新.docx以科学发展观指导铁路安全管理创新.docx
  • 以社会组织参与基层社会治理为主题的代表约见活动领导讲话.docx以社会组织参与基层社会治理为主题的代表约见活动领导讲话.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1