分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 21

类型专题13 阅读理解之议论文-2024年高考英语二轮热点题型归纳与变式演练(新高考通用)(解析版).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:831991
  • 上传时间:2025-12-16
  • 格式:DOCX
  • 页数:21
  • 大小:99.31KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    专题13 阅读理解之议论文-2024年高考英语二轮热点题型归纳与变式演练新高考通用解析版 专题 13 阅读 理解 议论文 2024 年高 英语 二轮 热点 题型 归纳 演练 新高 通用 解析
    资源描述:

    1、专题13 阅读理解之议论文2020-2023年高考英语阅读理解考情分析 项目年份 卷别语篇类型题型应用文记叙文说明文议论文细节理解推理判断主旨要义词义猜测2023新高考I卷ABC/D6711新高考卷ABC/D8331全国甲卷ABC/D951全国乙卷BA/CD58112022新高考I卷ACDB10311新高考卷ABC/D7512全国甲卷AC/DB8331全国乙卷AC/DB112112021新高考I卷ABC/D6621新高考卷ABC/D9411全国甲卷ACBD6711全国乙卷A/B/C/D48212020新高考I卷AB/CD7512全国I卷AC/DB4821全国卷ADB/C8232从上表可以看出,

    2、议论文虽说是高考英语阅读理解中的重要文体,但所占比重不是很大,占有一定的比例,它是学生感觉比较难的题型。议论文就是说理性的文章,一般由论点、论据和论证过程组成。议论文都要提出论题、观点、提供充分的证据,使用一定的逻辑方法证明观点或得出结论。作者在开始叙述一个现象,然后对现象进行解释。这类文章的主题是文中最重要的解释或作者所强调的解释,阅读时要注意作者给出的原因,所以又被称为原因结果(Cause & Effect)型。还有一种比较常见的是问题答案型,作者在一开始或一段末以问句提出一个问题(相当于一个现象),然后给出该问题的答案(相当于解释)。针对文中问题给出的主要答案就是这种文章的中心。答题时优

    3、先考虑正面答题(直接从文章内容得出答案),然后从中心、态度或利用解答特征等其他角度对选项进行检验;如果从文章内容中直接无法解决,则从中心和态度方面考虑;次之,从解答特征方面考虑。考生往往最怕此类体裁。山穷水尽时,记住:首先从整体上把握文章中心和作者所持的态度,靠近中心的就是答案。议论文的内容涵盖文化、历史、文学、科学和教育等各个方面。在这类体裁的文章中把握好论点、论据和论证很重要。此类体裁的文章中有关主旨大意和推理判断的题目会较多,这也是得分比较难的题型。在阅读这类文章的时候,我们要认真把握作者的态度,领悟弦外之音,从而更好地依据文章的事实做出合理的推断。历年全国高考英语阅读理解的题型无非基本

    4、都是考查主旨大意、词义猜测、推理判断和细节理解四大题型。其中,命题以细节理解题为主,推理判断题为辅,又兼顾词义猜测题和主旨大意题。细节理解题和推理判断题主要考查的是对原文具体细节的理解和把控能力,难度相对较小,广大考生除了平时必要的阅读量和词汇量的积累以外,掌握一定的解题技巧对解答阅读理解题来说也是至关重要的。题型归纳题型01 主旨大意题【题型诠释】主旨大意题主要考查学生把握全文主题和理解中心思想的能力。根据多年的备考及高考实践,这类题目考查的范围是:基本论点、文章标题、主题或段落大意等。它要求考生在理解全文的基础上能较好地运用概括、判断、归纳、推理等逻辑思维方法,对文章进行高度概括或总结,属

    5、于高层次题。干扰项:可能是文中某个具体事实或细节、可能是从文中某些(不完全的)事实或细节片面推出的错误结论、可能是非文章事实的主观臆断。而正确答案需要根据文章全面理解而归纳概括出来;不能太笼统、言过其实或以偏概全。考生在解答这类题型时,需要从整体上理解语篇内容,找出贯穿语篇的主线;不管是何种体裁的文章,都是围绕一个主题来展开的。在试题设计上,3个干扰项的内容一般在文章里或多或少都有涉及,但并非主要内容,需要注意甄别。【典例1】(2023湖北黄冈黄冈中学校考二模) Public health data signals a genuine crisis in adolescent mental h

    6、ealth: rising rates of anxiety, depression, and hopelessness. But as we worry about tweens and teens who are struggling, we cant ignore another mounting effect the burdens that are shouldered by their friends and peers in an “always on” world.We have studied teens and tech for over a decade. Their n

    7、etworks are ever-expanding, in no small part because theres a sense that being nice means accepting fellow requests from acquaintances and friends-of-friends. And its not just staying connected its keeping up with what others post, too.Social media platforms thus make it technically possible to main

    8、tain more relationships than we are historically actually wired to track and manage. The result is an overwhelming wave of social information. Its especially intense for adolescents whose developmental sensitivities drive them to care deeply about what their peers are doing and thinking.Significant

    9、stress comes with trying to be a “good friend” in the age of social media. Friendship requires both public and behind-the-scenes support. Even before a social media post is made public, close friends can be pulled into photo selection, editing, and final examination. Besides, they need to respond in

    10、 the right way and in the right amount of time, which differs from one relationship to another. Replying too quickly can be seen as over-eager, especially when the friendship is new or not close. But when its a close friend, too long a lag (延迟) can be hurtful.The qualities that are key to building o

    11、r breaking friendships are actually the same as theyve always been: mutual (相互的) sharing of joys and sorrows, a give and take of acceptance and support, and an ability to weather and resolve conflicts. But technologies have transformed how friendships play out. Social media increases the burdens tha

    12、t come along with being a good friend. Too often, these dynamics hit teens hard in ways that are lost on adults. And that is what should be changed with the help of parents, schools and other parts of society.4. What is the text mainly about?A. Why more teens are addicted to social media.B. How teen

    13、s nowadays gain long-standing friendships.C. How social media has made teen friendships more stressful.D. What makes teens become more sensitive to their peers needs.【答案】C【解析】主旨大意题。通读全文,尤其是第一段的“But as we worry about tweens and teens who are struggling, we cant ignore another mounting effect the burd

    14、ens that are shouldered by their friends and peers in an “always on” world.(但是,当我们担心那些正在挣扎的青少年时,我们不能忽视另一个日益增加的影响在一个“永远在线”的世界里,他们的朋友和同龄人所承担的负担。)”可知,本文主要讲的是社交媒体是如何让青少年的友谊变得更紧张的,故选C。题型02 词义猜测题【题型诠释】阅读理解的测试中经常有猜测词、短语、习语、句子意义的题目,近几年高考阅读中词义猜测题的考查方法呈多样化,其中根据上下文语境推测词义将会越来越多。有时短文中出现一个需猜测其意义的词或短语,后文接着会出现其定义、解

    15、释或例子,这就是判断该词或短语意义的主要依据。我们还可以根据转折或对比关系进行判断:根据上下句的连接词,如but,however,otherwise等就可以看到前后句在意义上的差别,从而依据某一句的含义来确定另一句的含义。另外,分号(;)也可以表示转折、对比或不相干的意义。还可以根据因果关系进行判断。解答此类题的要领:(1)从文中找线索或信息词;(2)根据熟悉的词及词义判断新词的意思;(3)根据上下文判断新词在特定句中的确切意思。(4)要特别注意熟词新意!【典例2】(2023上福建厦门高三厦门一中校考期中) The curb cut (路缘坡). Its a convenience that

    16、most of us rarely, if ever, notice. Yet, without it, daily life might be a lot harderin more ways than one. Pushing a baby stroller onto the curb, skateboarding onto a sidewalk or taking a full grocery cart from the sidewalk to your carall these tasks are easier because of the curb cut.But it was cr

    17、eated with a different purpose in mind.Its hard to imagine today, but back in the 1970s, most sidewalks in the United States ended with a sharp drop-off. That was a big deal for people in wheelchairs because there were no ramps to help them move along city blocks without assistance. According to one

    18、 disability rights leader, a six-inch curb “might as well have been Mount Everest”. So, activists from Berkeley, California, who also needed wheelchairs, organized a campaign to create tiny ramps at intersections to help people dependent on wheels move up and down curbs independently.I think about t

    19、he “curb cut effect” a lot when working on issues around health equity (公平). The first time I even heard about the curb cut was in a 2017 Stanford Social Innovation Review piece by Policy Link CEO Angela Blackwell. Blackwell rightly noted that many people see equity as “a zero-sum game (零和游戏)” and t

    20、hat it is commonly believed that there is a “prejudiced societal suspicion that intentionally supporting one group hurts another.” What the curb cut effect shows though, Blackwell said, is that “when society creates the circumstances that allow those who have been left behind to participate and cont

    21、ribute fully, everyone wins.”There are multiple examples of this principle at work. For example, investing in policies that create more living-wage jobs or increase the availability of affordable housing certainly benefits people in communities that have limited options. But, the action also empower

    22、s those people with opportunities for better health and the means to become contributing members of societyand that benefits everyone. Even the football huddle (密商) was initially created to help deaf football players at Gallaudet College keep their game plans secret from opponents who could have rea

    23、d their sign language. Today, its used by every team to prevent the opponent from learning about game-winning strategies.So, next time you cross the street, or roll your suitcase through a crosswalk or ride your bike directly onto a sidewalkthink about how much the curb cut, that change in design th

    24、at broke down walls of exclusion for one group of people at a disadvantage, has helped not just that group, but all of us.23. What does the underlined quote from the disability rights leader imply concerning a six-inch curb?A. It is an unforgettable symbol.B. It is an impassable barrier.C. It is an

    25、important sign.D. It is an impressive landmark.【答案】B【解析】短语猜测题。根据第三段中画线词前一句“That was a big deal for people in wheelchairs because there were no ramps to help them move along city blocks without assistance.(对于坐轮椅的人来说,这是一件大事,因为没有坡道可以帮助他们在没有帮助的情况下沿着城市街区移动。)”可知,在没有坡道时,坐轮椅的人没有办法上下路缘,这里一位残疾人权益领导说一个六英尺高的路缘“

    26、might as well have been Mount Everest”,即相当于珠穆朗玛峰,由此可推测出,这暗示了一个六英尺高的路缘对坐轮椅的人来说是一个难以通过的障碍。故选B。题型03 推理判断题【题型诠释】推断题要求学生在理解文章表面信息的基础上,通过语篇逻辑关系,研究细节的暗示,推敲作者态度,理解文章的寓意等。推理的结论一定是原文有这层意思,但没有明确表达的。推理要根据文章的字面意思,通过语篇、段落和句子之间的逻辑关系,各个信息所暗示和隐含的意义,作者的隐含意等对文章进行推理判断。考生要由文字的表层信息挖掘出文章的深层含义,要能透过现象看本质。推断题是议论文中出现频率最高、难度最大

    27、的题目。推断题常常考查写作目的、作者意图、结论推断或者文章出处推断等。常见的题目如下:From the example in paragraph., we can infer that _.Whats the purpose of the text?Whats the attitude of the author towards .?做此类题的要领:既要求学生透过文章表面文字信息推测文章的隐含意思,又要求学生对作者的态度、意图及文章细节的发展作出正确的推理判断,力求从作者的角度考虑而不是固守自己的看法。不可用主观臆断来代替文中作者的观点,不能用事实代替推理,不能用具体代替抽象,不能用现象代替实

    28、质。【典例3】(2022山东东营胜利一中校考模拟预测)Throughout history, many species of animals have been threatened with extinction. When Europeans first arrived in North America, more than 60 million buffalo (水牛) lived on the continent. Yet hunting the buffalo was so popular during the 19th century that by 1900 the animal

    29、s population had fallen to about 400 before the government stepped in to protect the species. In some countries today, the elephant faces a similar challenge, as illegal hunters kill the animals for the ivory in their tusks.Yet not all animals with commercial value face this threat (威胁). The cow, fo

    30、r example, is a valuable source of food, but no one worries that the cow will soon be extinct. Why does the commercial value of ivory threaten the elephant while the commercial value of beef protects the cow?The reason is that elephants are a common resource, while cows are private goods. Elephants

    31、wander freely without any owners. The hunter has a strong motivation to kill as many elephants as he can find. Because illegal hunters are numerous, each has only a slight motivation to preserve the elephant population. By contrast, cattle live on farms that are privately owned. Each farmer makes gr

    32、eat effort to maintain the cattle population on his farm because he harvests the benefit of these efforts.Governments have tried to solve the elephants problem in two ways. Some countries, such as Kenya and Uganda, have made it illegal to kill elephants and sell their ivory. Yet these laws have been

    33、 hard to put into effect, and elephant populations have continued to dwindle. By contrast, other countries, such as Malawi and Namibia, have made elephants private goods and allowed people to kill elephants, but only those on their own property.With private ownership and the profit motive now on its

    34、 side, the African elephant might someday be as safe from extinction as the cow. The ancient Greek philosopher Aristotle pointed out the problem with common resources: “What is common to many is taken least care of, for all men have greater regard for what is their own than for what they possess in

    35、common with others.”1. Why does the author mention buffalo in paragraph 1?A. To introduce a similar threat to elephants.B. To provide an example of species extinction.C. To offer an explanation for government policies.D. To present the statistics of the buffalo in America.【答案】A【解析】推理判断题。根据第一段中“Yet h

    36、unting the buffalo was so popular during the 19th century that by 1900 the animals population had fallen to about 400 before the government stepped in to protect the species. In some countries today, the elephant faces a similar challenge, as illegal hunters kill the animals for the ivory in their t

    37、usks. (然而,狩猎水牛在19世纪是如此流行,以至于到了1900年,野牛的数量已经下降到大约400只,直到政府介入保护这个物种。今天在一些国家,大象也面临着类似的挑战,因为非法捕猎者为了获取象牙而捕杀这种动物。)”可知,作者之所以提到水牛,是为了介绍大象所面临的类似威胁。故选A项。题型04 细节理解题【题型诠释】细节理解题主要考查考生对文章中某些细节或重要事实的理解能力。它一般包括直接理解题和语意理解题两种。直接理解题的答案与原文直接挂钩,从阅读材料中可以找到。这种题难度低,只要考生读懂文章,就能得分,属于低层次题。它们往往以what, which, who, when, where, h

    38、ow来提问,有时还会加上一个前提,如:According to the passage/the first/last para-graph.。做此类题时可以使用定位法与跳读法。定位法即根据题干和选项所提供的信息直接从原文中找到相应的句子(即定位),然后进行比较和分析(尤其要注意一些同义转换),从而选出正确答案。跳读法即根据题干和选项所提供的信息跳读原文,并找到相关的句子(有时可能是几个句子)或段落,然后进行简单分析、推理等,从而找出正确答案。【典例4】(2023秋江苏苏州高三苏州中学校考阶段练习)Science is a process that builds upon existing th

    39、eories and knowledge by continuously revising them. Every aspect of scientific knowledge can be questioned, including the general rules of thinking that appear to be most certain. So why is science trustworthy if it is always changing? If tomorrow we will no longer see the world as Newton or Einstei

    40、n found it to be, why should we take seriously todays scientific description of the world?The answer is simple: Because at any given moment of our history, this description of the world is the best we have. The fact that it can be made better cant diminish (降低) the fact that it is a useful instrumen

    41、t for understanding the world. Consider a folk healers herbal medicine. Can we say this treatment is “scientific”? Yes, if it is proven to be effective, even if we have no idea why it works. In fact, quite a few common medications used today have their origin in folk treatments, and we are still not

    42、 sure how they work. This does not imply that folk treatments are generally effective. To the contrary, many of them are not. What distinguishes scientific medicine is the readiness to seriously test a treatment and to be ready to change our minds if something is shown not to work. A research doctor

    43、 in a modern hospital must be ready to change his theory if a more effective way of understanding illness, or treating it, becomes available. What makes modern science uniquely powerful is its refusal to believe that it already possesses ultimate truth. The reliability of science is based not on cer

    44、tainty but on a complete absence of certainty. As John Stuart Mill wrote in “On Liberty” in 1859, “The beliefs which we have most warrant (依据) for, have no safeguard to rest on, but a standing invitation to the whole world to prove them unfounded.”2. What can we learn about todays scientific descrip

    45、tion of the world?A. It can be timeless.B. It can be improved.C. It is of little value.D. It is the best at any moment.【答案】B【解析】细节理解题。根据第二段“The answer is simple: Because at any given moment of our history, this description of the world is the best we have. The fact that it can be made better cant di

    46、minish (降低) the fact that it is a useful instrument for understanding the world.(答案很简单:因为在我们历史的任何时刻,这种对世界的描述都是我们拥有的最好的描述。它可以变得更好这一事实不能削弱它是理解世界的有用工具这一事实)”可知,今天对世界的科学描述还可以改进。故选B。高考练场题型01 主旨大意题(2022年全国甲卷英语真题D篇)Sometime in the early 1960s, a significant thing happened in Sydney, Australia. The city disc

    47、overed its harbor. Then, one after another, Sydney discovered lots of things that were just sort of there broad parks, superb beaches, and a culturally diverse population. But it is the harbor that makes the city.Andrew Reynolds, a cheerful fellow in his early 30s, pilots Sydney ferryboats for a liv

    48、ing. I spent the whole morning shuttling back and forth across the harbor. After our third run Andrew shut down the engine, and we went our separate wayshe for a lunch break, I to explore the city.“Ill miss these old boats,” he said as we parted.“How do you mean?” I asked.“Oh, theyre replacing them

    49、with catamarans. Catamarans are faster, but theyre not so elegant, and theyre not fun to pilot. But thats progress, I guess.”Everywhere in Sydney these days, change and progress are the watchwords (口号), and traditions are increasingly rare. Shirley Fitzgerald, the citys official historian, told me t

    50、hat in its rush to modernity in the 1970s, Sydney swept aside much of its past, including many of its finest buildings. “Sydney is confused about itself,” she said. “We cant seem to make up our minds whether we want a modern city or a traditional one. Its a conflict that we arent getting any better

    51、at resolving (解决).”On the other hand, being young and old at the same time has its attractions. I considered this when I met a thoughtful young businessman named Anthony. “Many people say that we lack culture in this country,” he told me. “What people forget is that the Italians, when they came to A

    52、ustralia, brought 2000 years of their culture, the Greeks some 3000 years, and the Chinese more still. Weve got a foundation built on ancient cultures but with a drive and dynamism of a young country. Its a pretty hard combination to beat.”He is right, but I cant help wishing they would keep those o

    53、ld ferries.32. What is the first paragraph mainly about?A. Sydneys striking architecture.B. The cultural diversity of Sydney.C. The key to Sydneys development.D. Sydneys tourist attractions in the 1960s.【答案】C【解析】段落大意题。根据文章第一段第二句“The city discovered its harbor.”以及最后一句“But it is the harbor that makes

    54、the city.”可知,第一段主要讲了悉尼发展的关键。故选C项。题型02 词义猜测题(2023年全国乙卷英语真题D篇)If you want to tell the history of the whole world, a history that does not privilege one part of humanity, you cannot do it through texts alone, because only some of the world has ever had texts, while most of the world, for most of the ti

    55、me, has not. Writing is one of humanitys later achievements, and until fairly recently even many literate (有文字的) societies recorded their concerns not only in writing but in things.Ideally a history would bring together texts and objects, and some chapters of this book are able to do just that, but

    56、in many cases we simply cant. The clearest example of this between literate and non-literate history is perhaps the first conflict, at Botany Bay, between Captain Cooks voyage and the Australian Aboriginals. From the English side, we have scientific reports and the captains record of that terrible d

    57、ay. From the Australian side, we have only a wooden shield (盾) dropped by a man in flight after his first experience of gunshot. If we want to reconstruct what was actually going on that day, the shield must be questioned and interpreted as deeply and strictly as the written reports.In addition to t

    58、he problem of miscomprehension from both sides, there are victories accidentally or deliberately twisted, especially when only the victors know how to write. Those who are on the losing side often have only their things to tell their stories. The Caribbean Taino, the Australian Aboriginals, the Afri

    59、can people of Benin and the Incas, all of whom appear in this book, can speak to us now of their past achievements most powerfully through the objects they made: a history told through things gives them back a voice. When we consider contact (联系) between literate and non-literate societies such as t

    60、hese, all our first-hand accounts are necessarily twisted, only one half of a dialogue. If we are to find the other half of that conversation, we have to read not just the texts, but the objects.34. What does the underlined word “conversation” in paragraph 3 refer to?A. Problem.B. History.C. Voice.D

    61、. Society.【答案】B【解析】词句猜测题。根据划线单词上文“The Caribbean Taino, the Australian Aboriginals, the African people of Benin and the Incas, all of whom appear in this book, can speak to us now of their past achievements most powerfully through the objects they made: a history told through things gives them back a

    62、 voice. When we consider contact (联系) between literate and non-literate societies such as these, all our first-hand accounts are necessarily twisted, only one half of a dialogue. (加勒比海的泰诺人、澳大利亚的土著人、贝宁的非洲人以及印加人,所有这些人都出现在这本书中,他们现在都可以通过他们制造的物品向我们讲述他们过去最强大的成就:通过物品讲述的历史给了他们一个声音。当我们考虑诸如此类的有文化社会和无文化社会之间的接触

    63、时,我们所有的第一手资料都必然是扭曲的,只有对话的一半。)”结合划线句“If we are to find the other half of that conversation, we have to read not just the texts, but the objects. (如果我们要找到对话的另一半,我们不仅要读文本,还要读物体。)”可知,我们对过去历史的了解,只是书写历史的人所想要让我们了解的历史,如果我们想要了解历史的另一半,我们不仅仅要读文本也要读对象。所以conversation指的是“历史”。故选B。题型03 推理判断题(2021年全国甲卷英语真题D篇)Who is

    64、a genius? This question has greatly interested humankind for centuries.Lets state clearly: Einstein was a genius. His face is almost the international symbol for genius. But we want to go beyond one man and explore the nature of genius itself. Why is it that some people are so much more intelligent

    65、or creative than the rest of us? And who are they?In the sciences and arts, those praised as geniuses were most often white men, of European origin. Perhaps this is not a surprise. Its said that history is written by the victors,and those victors set the standards for admission to the genius club. W

    66、hen contributions were made by geniuses outside the clubwomen, or people of a different color or beliefthey were unacknowledged and rejected by others.A study recently published by Science found that as young as age six, girls are less likely than boys to say that members of their gender (性别) are “r

    67、eally, really smart.” Even worse, the study found that girls act on that belief: Around age six they start to avoid activities said to be for children who are “really, really smart.” Can our planet afford to have any great thinkers become discouraged and give up? It doesnt take a genius to know the

    68、answer: absolutely not.Heres the good news. In a wired world with constant global communication, were all positioned to see flashes of genius wherever they appear. And the more we look, the more we will see that social factors (因素) like gender, race, and class do not determine the appearance of geni

    69、us. As a writer says, future geniuses come from those with “intelligence, creativity, perseverance (毅力), and simple good fortune, who are able to change the world.”33. What can we infer about girls from the study in Science?A. They think themselves smart.B. They look up to great thinkers.C. They see

    70、 gender differences earlier than boys.D. They are likely to be influenced by social beliefs.【答案】D【解析】推理判断题。根据第四段的“Even worse, the study found that girls act on that belief: Around age six they start to avoid activities said to be for children who are really, really smart.”可知,六岁左右的小女孩受社会信念的影响,避开那些被认为

    71、是非常聪明的小孩才能参加的活动。由此推断,女孩很可能受到社会信念的影响。故选D项。题型04 细节理解题(2021年全国乙卷英语真题D篇)During an interview for one of my books, my interviewer said something I still think about often. Annoyed by the level of distraction (干扰) in his open office, he said, “Thats why I have a membership at the coworking space across the

    72、 streetso I can focus.” His comment struck me as strange. After all, coworking spaces also typically use an open office layout (布局). But I recently came across a study that shows why his approach works.The researchers examined various levels of noise on participants as they completed tests of creati

    73、ve thinking. They were randomly divided into four groups and exposed to various noise levels in the background, from total silence to 50 decibels (分贝), 70 decibels, and 85 decibels. The differences between most of the groups were statistically insignificant; however, the participants in the 70 decib

    74、els group those exposed to a level of noise similar to background chatter in a coffee shopsignificantly outperformed the other groups. Since the effects were small, this may suggest that our creative thinking does not differ that much in response to total silence and 85 decibels of background noise.

    75、But since the results at 70 decibels were significant, the study also suggests that the right level of background noise not too loud and not total silencemay actually improve ones creative thinking ability. The right level of background noise may interrupt our normal patterns of thinking just enough

    76、 to allow our imaginations to wander, without making it impossible to focus. This kind of “distracted focus” appears to be the best state for working on creative tasks.So why do so many of us hate our open offices? The problem may be that, in our offices, we cant stop ourselves from getting drawn in

    77、to others conversations while were trying to focus. Indeed, the researchers found that face-to-face interactions and conversations affect the creative process, and yet a coworking space or a coffee shop provides a certain level of noise while also providing freedom from interruptions.32. Why does th

    78、e interviewer prefer a coworking space?A. It helps him concentrate.B. It blocks out background noise.C. It has a pleasant atmosphere.D. It encourages face-to-face interactions.【答案】A【解析】细节理解题。根据第一段中的“Thats why I have a membership at the coworking space across the streetso I can focus.”可知, focus和选项中的c

    79、oncentrate都表示“注意力集中”。故选A项。名校模拟A(2023上四川成都高三成都外国语学校校考期中)Family-Friendly Events in JanuaryZooLights: Glow Wild Jan. 1-19The Phoenix Zoos yearly holiday light show is on until Jan. 19, allowing families one or more opportunities to enjoy the citys zoo, with millions of lights giving an added dimension

    80、to the festivities.Glow Wild, 455 N. Galvin Pkwy. , Phoenix, phoenixzoo.org, $11.95 members, $13.95 general admission.Downtown Mesa Festival of the Arts Jan. 4-18The Downtown Mesa Festival of the Arts features the work of established and emerging artists, including those who create woodwork, metal c

    81、rafts, food items, art, photography and gifts.On Macdonald, off of Main Street in Downtown Mesa, , free admission.Family Fun Winterfest Jan. 4OdySea Aquarium in the Desert is hosting the third annual Family Fun Winterfest in its Desert Courtyard, featuring real snow for the kids to play in. This fre

    82、e event features everything from bounce houses to rides, games, snowflake crafts and face painting to go with various stands set up by local sellers, with food and other offerings for sale at the event.9500 E. Via de Ventura, Scottsdale, , free.Youth Fine Arts Course Jan. 18-Mar. 7Mesa Arts Center i

    83、s hosting an eight-week youth arts course on Saturdays to teach artistic skills and knowledge through fun and challenging art classes in a wide variety of art materials, including painting, drawing, mixed media and sculpture, ensuring mentally stimulating sessions for all.Mesa Art Center, 1 E. Main

    84、St, Mesa, , $93.1. How can you get a discounted ticket to the ZooLights show?A. Bring a friend.B. Get a membership.C. Join a tour group.D. Book a ticket online.2. What can you do at Family Fun Winterfest?A. Have free food.B. Take art classes.C. Enjoy real snow.D. Meet local artists.3. Which event la

    85、sts the longest?A. ZooLights: Glow Wild.B. Downtown Mesa Festival of the Arts.C. Youth Fine Arts Courses.D. Family Fun Winterfest.B(2023四川成都成都市锦江区嘉祥外国语高级中学校考三模)My husband and I always wanted to go to the Caribbean but didnt know much about the islands or how we were going to afford it. By chance, a

    86、friend of ours in Australia mentioned “pet sitting” and that it is something you can do all over the world.We quickly created an account on a pet sitting website and began searching for options. There were only a couple of sits available in that part of the world, but we tried our luck, sent a reque

    87、st, and to our surprise landed a three-month job in Grenada, so our year was going to be taken up with Caribbean pet sits.Inspired by a Canadian couple, we decided to start our own travel blog. We began by writing about the Virgin Islands, highlighting the beautiful beaches. However, for every photo

    88、 album of a beautiful beach, there were 10 photos of trash. It was hard to ignore the plastic pollution issue, especially on such primitive and remote beaches. So, we began to share photos of the trash we saw and how much we could pick up on our daily dog walks.The more we looked into plastic pollut

    89、ion, the more we realized the severity of the global plastic pollution. From that point, we used our platform to create awareness and highlight ways to say no to plastic and travel plastic-free. We changed our daily routines, our way of living, and even our diets to accommodate more organic foods an

    90、d little to no plastic packaging.Its been over three years now and we continue to do what we can. This journey has led us to some amazing places, working with great brands and even organizing a country-wide beach clean-up campaign in Grenada.Our aim now is to keep on going. We love connecting with l

    91、ike-minded people. Its been amazing few years that was sparked by a conversation about pet sitting. Who would have guessed?4. Why did the author do pet sitting?A. To raise fund.B. To protect the environment.C. To cover travel expenses.D. To shoot beautiful beaches.5. What does the author intend to c

    92、onvey through her story?A. Pet sitting is a new type of occupation.B. The Caribbean is an ideal travel destination.C. Travel blog is a superb way to gain popularity.D. Action should be taken to fight plastic pollution.6. How did the author find her experience in the Caribbean?A. Challenging.B. Signi

    93、ficant.C. Adventurous.D. Romantic.7. Which of the following can be a suitable title for the text?A. Changing Lifestyles by Doing Pet SittingB. Unexpected Gains from Pet Sitting TravelC. Dealing with Global Environment PollutionD. The Availability of Pet Sitting in the CaribbeanC(2023上四川雅安高三雅安中学校联考期中

    94、)Ancient builders across the world created structures that are still standing today, thousands of years later. Roman builders built thick concrete sea barriers against waves. Mayan builders created great sculptures, and Chinese builders constructed walls against foreign enemies. A growing number of

    95、scientists have been studying materials since a long time ago. They are breaking apart pieces of buildings and reading historical texts hoping to learn how they have stood for thousands of years. The research has turned up a surprising list of materials that were mixed into old buildings. They inclu

    96、de tree bark, volcanic ash, rice and beer. These unexpected materials can have the ability to get stronger over time. Figuring out how to copy these features can have real impacts today. While some of our modern concrete has the strength to hold up very tall buildings and heavy structures, it cannot

    97、 compete with the durability of these ancient materials. Many scientists have turned to the Romans. Starting around 200 BC, the Roman Empire was building concrete structures that have stood the test of time. Even in places where seawater has been hitting structures for ages, you will find concrete b

    98、asically the way it was when it was poured 2,000 years ago. They think they have found an important reason why some Roman concrete has held up structures for thousands of years. That the ancient materials have an unusual power to restore themselves and “cure” cracks (裂缝) when they form is the most s

    99、hocking for them. Exactly how is not yet clear, but scientists are starting to find the reasons. Todays builders cannot just copy the ancient processes. Even though Roman concrete lasted a long time, it couldnt hold up heavy buildings. Instead, researchers are trying to take some of the ancient mate

    100、rials and add them into modern mixes. People dont need to make things last quite as long as the Romans did. If we add 50 or 100 years to concretes lifespan, well surely require less pulling down, less maintenance and less material in the long run.8. What were the mentioned Roman and Chinese building

    101、s both used for?A. Travel.B. Defence.C. Soldier training.D. Seawater control.9. Which word can best describe the ancient buildings?A. Long-lasting.B. Energy-efficient.C. Delicate.D. Flexible.10. What surprises the scientists most about the ancient building materials?A. Their large cracks.B. Their cl

    102、ear concrete.C. Their internal structures.D. Their self-repairing ability.11. What is the authors attitude to the future concrete?A. Tolerant.B. Expectant.C. Suspicious.D. Indifferent.D(2023上四川成都高三成都七中校考阶段练习)Conservationists go to war over whether humans are the measure of natures value. New Conserv

    103、ationists argue such trade-offs are necessary in this human dominated era. And they support “re-wilding”, a concept originally proposed by Soule where people reduce economic growth and withdraw from landscapes, which then return to nature. New Conservationists believe the withdrawal could happen tog

    104、ether with economic growth. The California-based Breakthrough Institute believes in a future where most people live in cities and rely less on natural resources for economic growth. They would get food from industrial agriculture, including genetically modified foods, desalination intensified meat p

    105、roduction and aquaculture (水产养殖), all of which have a smaller land footprint. And they would get their energy from renewables and natural gas.Driving these profound shifts would be greater efficiency of production, where more products could be manufactured from fewer inputs. And some unsustainable c

    106、ommodities would be replaced in the market by other, greener ones-natural gas for coal, for instance, explained Michael Heisenberg., president of the Breakthrough Institute. Nature would, in essence, be decoupled from the economy.And then he added a warning: “We are not suggesting decoupling as the

    107、pattern to save the world, or that it solves all the problems.”Cynics (悲观者) may say all this sounds too utopian, but Breakthrough maintains the world is already on this path toward decoupling. Nowhere is this more evident than in the United Sates, according to Iddo Wernick, a research scholar at the

    108、 Rockefeller University, who has examined the nations use of 100 main commodities. Wernick and his colleagues looked at data carefully from the U. S. Geological Survey National Minerals Information Center, which keeps a record of commodities used from 1900 through the present day. They found that th

    109、e use of 36 commodities (sand, iron ore, cotton etc.) in the U. S. Economy had peaked.Another 53 commodities (nitrogen, timber, beef, etc.) are being used more efficiently per dollar value of gross domestic product than in the pre-1970s era. Their use would peak soon, Wernick said.Only 11 commoditie

    110、s (industrial diamond, indium, chicken, etc.) are increasing in use (Greenwire, Nov. 6), and most of these are employed by industries in small quantities to improve systems processes. Chicken use is rising because people are eating less beef, a desirable development since poultry cultivation has a s

    111、maller environmental footprint.The numbers show the United States has not intensified resource consumption since the1970s even while increasing its GDP and population, said Jesse Ausubel of the Rockefeller University.“It seems like the 20th-century expectation we had, we were always assuming the fut

    112、ure involved greater consumption of resources,” Ausubel said. “But what we are seeing in the developed countries is, of course, peaks.”12. What does the underlined word “trade-offs” refer to in the first paragraph?A. The difficult situation of economies growth.B. The profitability of import and expo

    113、rt trade.C. The balance between human development and natural ecology.D. The consumption of natural resources by industrial development.13. Which of the following is true of the views of the new environmentalists?A. They believe that mankind should limit economic growth.B. They believe that mankind

    114、is the master of the whole universe.C. They believe that mankind should live in forests with rich vegetation.D. They believe that mankind will need more natural resources in the future.14. What can we infer from the last paragraph of the passage?A. Natural resources cannot support economic developme

    115、nt.B. All resource consumption in developed countries has reached a peak.C. More resource consumption will not occur in a certain period of time.D. Excessive resource consumption will not affect the ecological environment.15. What is the passage mainly about?A. Urbanization and re-wildness.B. Human

    116、existence and industrial development.C. Commodity trading and raw material development.D. Socioeconomic development and resource consumption.参考答案与解析A篇1. B 2. C 3. C【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了四个在一月份举办的家庭友好活动。1. 细节理解题。根据ZooLights: Glow Wild Jan. 1-19部分中“$11. 95 members, $13. 95 general admission (会员11.95美元;普通

    117、门票13.95美元,)”可知,获得会员资格就可以买到ZooLights表演的折扣票。故选B。2. 细节理解题。根据Family Fun Winterfest Jan.4部分中“OdySea Aquarium in the Desert is hosting the third annual Family Fun Winterfest in its Desert Courtyard, featuring real snow for the kids to play in.(位于沙漠中的奥德海水族馆正在其沙漠庭院举办第三届年度家庭趣味冬季活动,以真正的雪为特色,供孩子们玩耍)”可知,在Family

    118、 Fun Winterfest可以欣赏到真正的雪。故选C。3. 细节理解题。根据文章内容可知ZooLights: Glow Wild从1月1日到19日;Downtown Mesa Festival of the Arts从1月4日到18日;Family Fun Winterfest在1月4日;Youth Fine Arts Course从1月18日到3月7日。所以Youth Fine Arts Courses持续时间最长。故选C。B篇4. C 5. D 6. B 7. B【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了作者和丈夫通过申请宠物看护的方式获得了去加勒比海地区旅行的机会,在记录旅行的过程中,他们

    119、发现了海滩上难以忽视的塑料污染问题,开始从自身做起,清理海滩上的塑料垃圾,并建立平台开展活动,号召更多的人应对这一问题。4. 细节理解题。根据第一段“My husband and I always wanted to go to the Caribbean but didnt know much about the islands or how we were going to afford it. By chance, a friend of ours in Australia mentioned “pet sitting” and that it is something you can

    120、do all over the world.(我丈夫和我一直想去加勒比海地区,但对那些岛屿不太了解,也不知道我们怎么负担得起。一次偶然的机会,我们在澳大利亚的一个朋友提到了“宠物看护”,这是你在世界各地都可以做的事情)”可知,作者夫妻二人担心去加勒比海地区旅行的费用,朋友提出的宠物看护恰好可以解决这个问题。由此可知,他们照顾宠物是为了支付旅行的费用。故选C。5. 推理判断题。根据第三段中“It was hard to ignore the plastic pollution issue, especially on such primitive and remote beaches.(很难忽视

    121、塑料污染问题,尤其是在这样原始和偏远的海滩上)”和第四段中“The more we looked into plastic pollution, the more we realized the severity of the global plastic pollution. From that point, we used our platform to create awareness and highlight ways to say no to plastic and travel plastic-free.(对塑料污染了解得越多,我们就越意识到全球塑料污染的严重性。从那时起,我们利

    122、用我们的平台来提高人们的意识,并强调拒绝塑料和无塑料旅行的方式)”可知,作者在旅行的过程中发现了塑料污染问题,随着深入的了解,越发觉得需要采取行动应对这一问题,并从自身做起,号召更多的人参与这一行动。由此推知,作者通过她的故事想呼吁大家行动起来应对塑料污染。故选D。6. 推理判断题。根据倒数第二段中“This journey has led us to some amazing places, working with great brands and even organizing a country-wide beach clean-up campaign in Grenada.(这段旅程

    123、带领我们去了一些令人惊叹的地方,与非常棒的品牌合作,甚至在格林纳达组织了一场全国范围的海滩清理运动)”可知,作者在加勒比海地区的经历不仅令她收获了旅行的快乐,还令她做到了有意义的事情,采取行动应对塑料污染。由此推知,作者会觉得这段经历非常有意义。故选B。7. 主旨大意题。通读全文可知,作者和丈夫通过申请宠物看护的方式获得了去加勒比海地区旅行的机会,在记录旅行的过程中,他们发现了海滩上难以忽视的塑料污染问题,开始从自身做起,清理海滩上的塑料垃圾,并建立平台开展活动,号召更多的人应对这一问题。再结合最后一段中“Its been amazing few years that was sparked

    124、by a conversation about pet sitting. Who would have guessed?(这几年是由一个关于宠物看护的对话引发的。谁能猜到呢?)”可知,这一段旅行经历的收获是作者开始的时候不曾想到的,因此B项(宠物看护旅行的意外收获)可概括文章大意,适合作为标题。故选B。C篇8. B 9. A 10. D 11. B【导语】这是一篇说明文。主要介绍了世界各地的古代建筑者所建造的建筑在几千年后的今天仍然屹立不倒的原因。8. 推理判断题。根据第一段中“Roman builders built thick concrete sea barriers against w

    125、aves.Mayan builders created great sculptures, and Chinese builders constructed walls against foreign enemies.”(罗马的建造者建造了厚厚的混凝土防波堤。玛雅工匠创造了伟大的雕塑,中国工匠建造了抵御外敌的城墙。)可推知,罗马和中国的建筑都是用来起到防御作用的。故选B项。9. 推理判断题。根据第一段中“Ancient builders across the world created structures that are still standing today, thousands of

    126、 years later.”(世界各地的古代建筑者所建造的建筑在几千年后的今天仍然屹立不倒。)以及第二段中“A growing number of scientists have been studying materials since a long time ago. They are breaking apart pieces of buildings and reading historical texts hoping to learn how they have stood for thousands of years.”(长久以来,越来越多的科学家一直在研究材料。他们正在拆除建筑

    127、物的碎片,阅读历史文献,希望了解它们是如何屹立数千年的。)可推知,这些古建筑能够持久的存在。故选A项。10. 细节理解题。根据第三段中“That the ancient materials have an unusual power to restore themselves and “cure” cracks when they form is the most shocking for them.”(这些古老的材料具有一种不寻常的力量,可以在裂缝形成时自我修复和“治愈”裂缝,这对他们来说是最令人震惊的。)可知,古代建筑材料中最令科学家惊讶的是它们的自我修复能力。故选D项。11. 推理判断题

    128、。根据最后一段中“If we add 50 or 100 years to concretes lifespan, well surely require less pulling down, less maintenance and less material in the long run.”(如果我们将混凝土的寿命延长50年或100年,从长远来看,我们肯定需要更少的拆除,更少的维护和更少的材料。)可推知,作者对未来混凝土的态度是期待的。故选B项。D篇12. C 13. A 14. C 15. D【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了新保护主义者的“重野化”概念。12. 词句猜测题。根据前

    129、文“Conservationists go to war over whether humans are the measure of natures value. (自然资源保护主义者就人类是否是自然价值的衡量标准展开了战争)”可知,自然资源保护主义者倡导权衡人类与自然关系,结合后文“And they support “re-wilding”, a concept originally proposed by Soule where people reduce economic growth and withdraw from landscapes, which then return to

    130、 nature. (他们还支持“再野生化”,这一概念最初是由索勒提出的,即人们减少经济增长,退出自然景观,然后回归自然)”可知,他们提倡人们减少经济增长,退出自然景观,然后回归自然。由此推知,他们认为这种人与自然的平衡是必要的,trade-offs指的是人类发展与自然生态的平衡。故选C。13. 推理判断题。根据第二段中“New Conservationists believe the withdrawal could happen together with economic growth. The California-based Breakthrough Institute believe

    131、s in a future where most people live in cities and rely less on natural resources for economic growth. (新环保主义者认为,退出可以与经济增长一起发生。总部位于加州的突破研究所相信,未来大多数人将生活在城市,经济增长对自然资源的依赖将减少)”可推知,新环保主义者认为人类应该限制经济增长。故选A。14. 推理判断题。根据最后一段“It seems like the 20th-century expectation we had, we were always assuming the futur

    132、e involved greater consumption of resources,” Ausubel said. “But what we are seeing in the developed countries is, of course, peaks.” (奥苏贝尔说:“这似乎就像我们20世纪的预期,我们总是假设未来会消耗更多的资源。”“但我们在发达国家看到的,当然是峰值。”)”可断,现在的资源消耗是峰值,由此推知,在一段时间内不会出现更多的资源消耗。故选C。15. 主旨大意题。通读全文,尤其是前两段的内容可知,这篇短文主要讨论了新保护主义者的观点,他们认为人类是衡量自然价值的标准,提倡“重野化”概念,即人们应限制经济增长,减少对自然资源的依赖,提高生产效率,并从自然景观中退出,让自然回归。因此,文章主要和社会经济发展、资源消耗有关。故选D。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:专题13 阅读理解之议论文-2024年高考英语二轮热点题型归纳与变式演练(新高考通用)(解析版).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-831991.html
    相关资源 更多
  • 人民版必修二专题六罗斯福新政与当代资本主义专题测试9.docx人民版必修二专题六罗斯福新政与当代资本主义专题测试9.docx
  • 人民版必修二专题六罗斯福新政与当代资本主义专题测试7.docx人民版必修二专题六罗斯福新政与当代资本主义专题测试7.docx
  • 人民版必修二专题六罗斯福新政与当代资本主义专题测试6.docx人民版必修二专题六罗斯福新政与当代资本主义专题测试6.docx
  • 人民版必修二专题六罗斯福新政与当代资本主义专题测试5.docx人民版必修二专题六罗斯福新政与当代资本主义专题测试5.docx
  • 人民版必修二专题六罗斯福新政与当代资本主义专题测试10.docx人民版必修二专题六罗斯福新政与当代资本主义专题测试10.docx
  • 人民版必修二专题六罗斯福新政与当代资本主义专题测试1.docx人民版必修二专题六罗斯福新政与当代资本主义专题测试1.docx
  • 人民版必修二专题六 罗斯福新政与当代资本主义的发展周测.docx人民版必修二专题六 罗斯福新政与当代资本主义的发展周测.docx
  • 人民版必修二专题二第二讲民国时期民族工业的曲折发展学案(无答案).docx人民版必修二专题二第二讲民国时期民族工业的曲折发展学案(无答案).docx
  • 人民版必修二专题二 近代中国资本主义的曲折发展练习题.docx人民版必修二专题二 近代中国资本主义的曲折发展练习题.docx
  • 人民版必修二专题七苏联社会主义建设的经验与教训训练.docx人民版必修二专题七苏联社会主义建设的经验与教训训练.docx
  • 人民版必修二专题七苏联社会主义建设的经验与教训 训练13.docx人民版必修二专题七苏联社会主义建设的经验与教训 训练13.docx
  • 人民版必修二专题七_苏联社会主义建设的经验与教训 单元检测.docx人民版必修二专题七_苏联社会主义建设的经验与教训 单元检测.docx
  • 人民版必修二专题七 苏联社会主义建设的经验与教训周测.docx人民版必修二专题七 苏联社会主义建设的经验与教训周测.docx
  • 人民版必修二专题一古代中国经济的基本结构与特点综合测试.docx人民版必修二专题一古代中国经济的基本结构与特点综合测试.docx
  • 人民版必修二一轮复习练习含答案 Word版.docx人民版必修二一轮复习练习含答案 Word版.docx
  • 人民版必修二8.3 经济全球化的世界课时作业.docx人民版必修二8.3 经济全球化的世界课时作业.docx
  • 人民版必修二73_苏联社会主义改革与挫折 练习.docx人民版必修二73_苏联社会主义改革与挫折 练习.docx
  • 人民版必修二7.1_社会主义建设道路的初期探索 练习.docx人民版必修二7.1_社会主义建设道路的初期探索 练习.docx
  • 人民版必修二6.3 当代资本主义的新变化测试.docx人民版必修二6.3 当代资本主义的新变化测试.docx
  • 人民版必修二6.2 罗斯福新政练习题.docx人民版必修二6.2 罗斯福新政练习题.docx
  • 人民版必修二6.1 “自由放任”的美国 练习.docx人民版必修二6.1 “自由放任”的美国 练习.docx
  • 人民版必修二3.3《走向社会主义现代化建设新阶段》评测练习.docx人民版必修二3.3《走向社会主义现代化建设新阶段》评测练习.docx
  • 人民版必修二2.1 近代中国民族工业的兴起 练习.docx人民版必修二2.1 近代中国民族工业的兴起 练习.docx
  • 人民版必修二1.4 古代中国的经济政策 练习.docx人民版必修二1.4 古代中国的经济政策 练习.docx
  • 人民版必修二1.2 古代中国的手工业经济 练习.docx人民版必修二1.2 古代中国的手工业经济 练习.docx
  • 人民版必修二1.1古代中国的农业经济 练习.docx人民版必修二1.1古代中国的农业经济 练习.docx
  • 人民版必修二 8.1 二战后资本主义世界经济体系的形成课时作业.docx人民版必修二 8.1 二战后资本主义世界经济体系的形成课时作业.docx
  • 人民版必修三第7单元现代中国的科技.docx人民版必修三第7单元现代中国的科技.docx
  • 人民版必修三专题四第一课孙中山的三民主义说课稿.docx人民版必修三专题四第一课孙中山的三民主义说课稿.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1