分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 16

类型云南省曲靖市第一中学2022-2023年高三下学期2月月考英语试题.docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:849880
  • 上传时间:2025-12-16
  • 格式:DOCX
  • 页数:16
  • 大小:34.80KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    云南省 曲靖市 第一 中学 2022 2023 年高 下学 月月 英语试题
    资源描述:

    1、曲靖市第一中学2022-2023年高三下学期2月月考英语试题英语注意事项:1.答卷前,考生务必用黑色碳素笔将自己的姓名、准考证号、考场号、座位号填写在答题卡上,并认真核准条形码上的准考证号、姓名、考场号、座位号及科目,在规定的位置贴好条形码。2.回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。超出答题区域书写的答案无效,在试题卷、草稿纸上作答无效。3.考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 阅读(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读以下短文

    2、,从每题所给的 A、 B、 C、 D 四个选项中选出最正确选项。Big changes in agriculture are taking place in Singapore. The small, Southeast Asian nation is leading a farming revolution. Singapore covers 724 square kilometers of land and only one percent of that land is used for agriculture. Food production costs are higher ther

    3、e than the rest of Southeast Asia. As climate change and population growth threaten food supplies, the pressure is on new farmers to answer the governments callto grow more with less. “Whenever I talk about food security in Singapore, I tell people not to think land-think space because you can go up

    4、wards and sideways.”said Paul Teng, an agriculture professor at Nanyang Technological University. There are more than 30 vertical(垂直的)farms in Singapore-ones that grow up not across the land. Sustenir Agriculture is one of these businesses. Its hydroponic(水栽法的)farm grows non-native foods like cherry

    5、, tomatoes and strawberries inside buildings under artificial lighting. Then it sells the produce to local supermarkets and online stores. Sustenir raised $16 million from investors(投资人)last year. The money will be used to expand operations in Singapore and open in Hong Kong. However, not everyone t

    6、hinks the new technology is best. Egg farmer Milliam Ho says the government should not depend so much on agriculture technology businesses. “Many of them have failed. Thats why Im always asking the government, Why dont you invest in us old-timers? We are more practical,” he said. Professor Paul Teng

    7、 said an issue for urban farmers is that the high cost of the technology makes their products too pricey for many people.1What is the second paragraph mainly about?AHigh food production costs.BReasons for changes in agriculture.CAgricultural technology businesses.DSale expansion of food markets.2Acc

    8、ording to Paul Teng, the way to achieve food security isAexpanding farmland upwardsBbuying more foodCdeveloping facilitiesDinvesting more money3What do we know about the old-timers?AThey work on high-tech farms.BThey benefit from pricey products.CThey need governments support.DThey reduce production

    9、 costs.4What is the authors purpose of writing this passage?ATo criticize peoples traditional view of farming.BTo support the growth of vertical farming in Singapore.CTo introduce the latest development in Singapores agriculture.DTo emphasize the importance of traditional agriculture.The UKs planned

    10、 ban on sales of new petrol, diesel (柴油) or hybrid (混合动力) cars could start as early as 2032, Transport Secretary Grant Shapps has said. Last week, the government raised industry concern after bringing the date forward from 2040 to 2035 in order to hit zero-carbon emission targets. But Mr. Shapps tol

    11、d BBC Radio 5 live it would happen by 2035, “or even 2032,” adding there would be consultation.The main car trade body had previously said the 2035 figure was “concerning”.The government is setting out its proposals in a United Nations climate summit in November. A Department for Transport spokesper

    12、son said, “We are consulting on a range of possible dates to bring forward the end to the sale of petrol and diesel cars.”“The proposal for this is 2035 or earlier if a faster transition appears reasonable as well as including hybrids for the first time.” The UK has set a target of emitting zero car

    13、bon by 2050. Experts warned that the original target date of 2040 would still leave old conventional cars on the roads 10 years later. Once the ban comes into effect, only electric cars will be available. Hybrid vehicles are now included in the proposals, which were originally announced in July 2017

    14、. Despite this, Royal Automobile club spokesman Simon Williams said, “While the government appears to be constantly moving forward for ending the sale of new petrol, diesel and hybrid vehicles, drivers should not be worried about choosing a hybrid car now.” “They are potentially the perfect stepping

    15、 stone for those who want to go electric but have concerns about range (续航), as they arent as expensive as a battery electric vehicle. At the moment, they give drivers the best of both worlds.”How attached are British people to their petrol vehicles? How long until conventional cars go the way of st

    16、eam engine cars and horse coaches?5What is the car industrys attitude towards the ban on the sale of conventional cars?AAmbiguous.BIndifferent.CWorried.DApproving.6Why does the UK propose to ban the sale of conventional cars before 2040?ATo remove the concern of main car trade body.BTo hold back the

    17、 development of pure battery electric cars.CTo hold a United Nations climate summit in November.DTo meet the zero carbon emission target as planned.7What is Simons opinion when people face the ban of conventional cars?AIts still a wise choice to choose a hybrid car nowadays.BBattery electric cars sh

    18、ould be widely used immediately.CDrivers should consider about range when choosing a car.DPeople should abandon petrol vehicles as soon as possible.8What can we infer about the conventional cars from the last paragraph?AThey will fall out of use some day.BThey are as important as horse coaches.CThey

    19、 will remain as a family necessity.DThey may increase your daily expenses.For the first time in two years, our school held a Halloween homecoming dance. This years homecoming was around a recent soccer victory against the neighboring school. Everyone was in a particularly festive mood. At the same t

    20、ime, for a safer gathering during the COVID-19, we were required to hold the dance outdoors if we wanted to go mask-free. This was unfortunate because temperatures in Boston were expected to be no higher than 10 that night. Later, I realized that the cold was the least of my worries. We sent apology

    21、 letters out to the neighbors surrounding the school and told them to expect loud music on Oct 29. Then on that Friday night, members of the Student Union gathered together to decorate the tent provided by the school as a protection from the cold. After two hours of blowing balloons, putting fake sp

    22、ider webs on trees and setting up the food table, people started showing up in their costumes. I ran away to the bathroom to dress up. Having seen all the news about Asian hate in the US, I decided that it was important to present Asian spirit thus I proudly dressed myself up in a traditional Chines

    23、e qipao. When I got outside again, the dance was in full swing. There was a DJ spinning songs, and the lights were flashing away, though no one was on the dance floor yet. However, things took a sharp turn when a familiar song Gangnam Style by South Korean singer Psy came on, and the dance floor was

    24、 never empty again until the end of the evening. With every beat drop, the crowd jumped crazily to the beat, and I followed along. My feet hurt so much at the end of the evening, but Ill admit that it was worth all of the excitement I experienced.9What can we learn about the homecoming dance?AIt was

    25、 our schools first-ever homecoming.BIt was celebrated after a sports victory.CIt was held to fight against COVID-19.DIt aimed to compete with another school.10What was the challenge they had faced in preparation?ARequirements for mask wearing outdoors.BA lack of decorating materials.CNoise complaint

    26、s from neighbors.DLow temperature at night.11Why was the author dressed herself in qipao?ATo stop Asian hate.BTo promote Halloween spirit.CTo show Asian culture.DTo show her uniqueness.12What docs the underlined phrase “in full swing” in paragraph 5 mean?AGoing well and strong.BGetting well prepared

    27、.CGetting started officially.DBeing in an awkward silence.Incredibly Beautiful Villages in ChinaLikeng VillageBuilt in the year 1010, Likeng Village in Wuyuan County, Jiangxi Province preserves the areas unique Hui architecture. Though the village charges tourists an entrance fee, it is a worthwhile

    28、 point from which they can view the blossoming canola flowers (油菜花) in the spring and admire the local calligraphy under camphor trees (樟树) as old as the village itself.Danba VillagesWith few tourists aware of Sichuan Provinces Garz Tibetan Autonomous Prefecture, those who do make the trip are rewar

    29、ded with views unlike those anywhere else. And within the heart of the area, far away from polluted cities, lie the Danba Villages, considered by some as the most beautiful villages in China. Each village is made up of unique Tibetan-style folk houses.Hongcun Ancient Village Though Hongcun is one of

    30、 Chinas most well-known ancient villages,its popularity has not ruined its uniqueness. After a climb through the great Yellow Mountains in Anhui Province, rest for a while in this foothill village, which was the filming site for select scenes from Ang Lees Crouching Tiger, Hidden Dragon. Centered ar

    31、ound a moon-shaped pond, the village was named a UNESCO World Heritage Site in 2000 for its well-preserved Ming-and Qing-era architecture.Shuangfeng Forest Farm Nicknamed “China Snow Town” for its annual seven-month-long snowfall, Shuangfeng Forest Farm in Mudanjiang City, Heilongjiang Province is w

    32、here you want to go if you wish to experience Chinas deepest snows. Over the years, the village has transformed into a charming tourist destination.13What can visitors see in both Likeng Village and Danba Villages?ADistinctive constructions.BCostumes of minorities.CCenturies-old camphor treesDWorks

    33、of famous calligraphers.14Where is the village that was once a movie set?AIn Anhui Province.BIn Sichuan Province.CIn Jiangxi Province.DIn Heilongjiang Province.15Which would visitors choose if they want to play in the snow?ALikeng Village.BDanba Villages.CHongcun Ancient Village.DShuangfeng Forest F

    34、arm.第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最正确选项。选项中有两项为多余选项。The protection of our cultural heritage is the necessary task._16_ When people admit our culture, we will be proud of being part of the country so as to improve the unity and have the desire to make a contribution to society. Th

    35、e loss of cultural heritage will destroy a country, which can be seen in history._17_ It refers to various kinds of traditional culture handed down from generation to generation and closely related to peoples life, including various practices, performances, festivals, traditional knowledge and skill

    36、s, the related instruments, artifacts and culture places. For example, paper-cutting and Dragon Boat Festival have been regarded as culture heritage, not only by our country but also by the United Nations.Nowadays, Hollywood movies take up the market and _18_ So some people start to feel disappointe

    37、d about the local culture, because they havent seen its importance. They are easy to deny the local culture, because they know little about it._19_Thus school students should receive the education of culture. The government has named a day called Chinese Cultural Heritage Day, with the purpose of sp

    38、reading the local culture. When children grow up, they will fight for protecting the culture._20_ So we should continue to work hard to do so.AWhat is culture heritage exactly?Bour spirit will spread from person to person.CWe can adopt the following methods of protection.DAnyhow, the cultural herita

    39、ge protection is a meaningful thing.EThus, it is necessary to build peoples awareness of local cultural heritage.Fin China many young people take these superheroes characters as their idols.GThe culture contains Chinese peoples spirit, which has been tested by time.第二部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题;每小题1

    40、分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最正确选项。My husband Sajan is an Indian with a vegetarian heritage. Since I met him, Ive been a vegetarian, too. Getting older, I wonder if I ignored my parents_21_. After all, they are more _22_ with meals where meat is the centerpiece. Whenever Sajan and I co

    41、me home, my mom starts _23_ our meals weeks before we arrive. She researches new _24_ dishes and stocks up on beans and yogurt though she _25_ both. So often, even though were all _26_ at the table together, were eating _27_ meals. Ive never really _28_ with my mom about the food tension in our rela

    42、tionship. But earlier this summer, I _29_ asked her about it. “It is sometimes a(n) _30_to cook your food,” she admitted. “But it is important for us to _31_ your and Sajans Indian vegetarian diet.”She also had her question, “You dont miss the _32_ you grew up with?”I do. And I dont. My mom still ma

    43、kes my favorite cookies. But because Ive been away from home for so long, Ive _33_ lots of new foods, and Indian food has become my food. I always assumed she felt hurt by that, but talking to her, I _34_ I was wrong. Love can be shown through food in different ways. Just make a little room for what

    44、 our loved ones choose to_35_.21AtalentsBcommandsCtraditionsDefforts22AconcernedBcomfortableCpatientDstrict23AplanningBcookingCservingDlasting24AsideBmeatClocalDvegetarian25AdislikesBrecommendsCdesiresDloses26AstandingBsittingClyingDkneeling27AhealthyBdeliciousCdifferentDheavy28AtalkedBagreedCmetDqu

    45、arreled29AquicklyBgraduallyCregularlyDfinally30AchallengeBadventureCpleasureDblessing31AchangeBhonorCbalanceDfollow32AtroubleBstoriesCfamilyDflavors33Agiven awayBleft behindCgot attached toDfallen short of34AforgotBhopedCrealizedDdenied35AsellBsayCreadDeat第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词

    46、或括号内单词的正确形式。阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。China Chic, or guochao, features fancy designs mixed with elements from traditional culture. According to a report in 2021, _36_ (release) on Feb 3 by Bilibili, more than 177 million of the platforms users were in favor of videos featuring traditional cult

    47、ure. The _37_ (approve) reflected the way the “China Chic” phenomenon has been embraced by the younger generation in recent years.During the 2022 Winter Olympic Games in Beijing, young athletes wore sports clothing _38_ (bear) Chinese elements such as dragons, pandas and tigers, while the designs of

    48、 some competition venues _39_ (include) images like the Great Wall and auspicious (吉祥的) patterns. China Chic could also be seen during the opening and closing ceremonies, and in the designs of gifts and medals.A China Chic artist Yu Yang said, “China Chic represents a kind of pride and _40_ (confide

    49、nt) in our culture. We used _41_ (follow) lifestyles promoted by the West, but as Chinas economy _42_ (become) stronger, the young generation gradually get to know who they are and _43_ they really want to follow.” However, problems can emerge when those who create it just copy iconic patterns from

    50、culture and design _44_ the surface.” Some people just simply do copy-and-paste jobs. That will hurt the consumers passion and _45_ (ultimate) ruin the trends development. We have to deeply understand and love our culture first as designers,” he said.第三部分 写作(共两节,满分40分)第一节(15 分)你校将举办英语演讲比赛。请以“Be Spor

    51、ty, Be Healthy”为题写一篇发言稿参赛。内容包括:1.运动的现状;2 .运动的好处;3 .你的呼吁。注意:1.写作词数应为80左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Be Sporty, Be Healthy_第二节(25分)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。Shoes are made for walking.But Aamir, a homeless Indian boy, doubted it. Wandering the noisy railway platform, he found one of his flip-flops

    52、 (人字拖鞋) broken again. He hurried to a corner, sat down and tried to fix it, his bare foot pressing awkwardly against the ground. However, it was beyond repair.He gave up and looked around aimlessly, staring at peoples shoes. Suddenly, his eyes were drawn to two boyish legs wearing flawlessly white s

    53、ocks and equally perfect black leather shoes, which were glittering in the mid-day sun. It was a boy of his age. He couldnt treasure his possession too much, obviously, because every ten seconds, he stopped, bent down and carefully wiped a dust or two from his shoes. His father was constantly glanci

    54、ng over and urging him, “Hurry up! The train is coming!”Aamirs eyes followed the father and son, but mostly the leather shoes, as if enchanted (被施魔法的). Imagining himself wearing them, the comfort from the good leather, jaw-dropping look on his friends faces, he couldnt help cracking a big smile.The

    55、bell of the train drew him back; the fancy-shoe boy and his father were about to get aboard. They tried to crowd into the doorway. However, the instant the boy entered the compartment (车厢), one of his shoes fell off and before he could pick it up, the train began to pull away.The shoe was now lying

    56、alone on the platform. Aamirs eyes lit up with excitement. Like an arrow, he shot for the shoe and then picked it up, holding it with both hands as if holding the Queens crown. After a few seconds of hesitating and looking from the shoe to the train and back, he began racing-with only one good shoe,

    57、 his flip-flop.He held the leather shoe up, trying to pass it to the boy through the window, who was desperately reaching out his hand as well. However, it was never close enough.Para 1: That left Aamir no choice but to throw the shoe onto the train. _Para 2: But when he raised his head, Aamir saw t

    58、he other shoe thrown out of the window. _参考答案:1B2A3C4C【导语】本文是一篇新闻报道,文章主要介绍了新加坡建设空中农场解决国内食物短缺问题。1细节理解题。根据第二段中“Singapore covers 724 square kilometers of land and only one percent of that land is used for agriculture. Food production costs are higher there than the rest of Southeast Asia.(新加坡占地724平方公里,

    59、只有1%的土地用于农业。那里的食品生产成本高于东南亚其他国家。)”以及“As climate change and population growth threaten food supplies, the pressure is on new farmers to answer the governments callto grow more with less.(随着气候变化和人口增长威胁到粮食供应,新的农民面临着响应号召的压力用更少的资源种植更多的粮食。)”可知,本段主要介绍了农业结构变化的原因。故选B。2推理判断题。根据第三段中“Whenever I talk about food s

    60、ecurity in Singapore, I tell people not to think land-think space because you can go upwards and sideways.(每当我谈到新加坡的粮食安全时,我告诉人们不要考虑土地,要考虑空间,因为你可以向上和横向。)”可知,当Paul Teng谈论新加坡的粮食安全问题的时候,他告诉人们不要想土地,要想空间,因为你可以向上和横向发展。由此可以推断Paul Teng认为粮食安全的途径是可以通过向上扩大土地实现的。故选A。3推理判断题。根据最后一段中“Thats why Im always asking the

    61、government, Why dont you invest in us old-timers? We are more practical,” he said.(这就是为什么我总是问,你为什么不投资我们这些老前辈呢?我们更实际,他说。)”可知,农户总是问政府为什么不在传统农户上投资即传统农户需要政府支持。故选C。4推理判断题。通读全文,文章主要介绍了新加坡建设空中农场解决国内食物短缺问题。故本文的目的是介绍新加坡农业的最新发展。故选C。5C6D7A8A【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了英国计划最早于2032年开始禁止销售新的汽油、柴油或混合动力汽车以及社会相关反应。5推理判断题。根据

    62、文章第二段“The main car trade body had previously said the 2035 figure was “concerning”.(主要汽车贸易机构此前曾表示,2035年的数据“令人担忧”。)”可知,对于此项禁令,汽车产业的态度是担忧的。故选C项。6细节理解题。根据文章第一段第二句“Last week, the government raised industry concern after bringing the date forward from 2040 to 2035 in order to hit zero-carbon emission tar

    63、gets.(上周,政府为了实现零碳排放目标,将减排日期从2040年提前至2035年,引发了业界的担忧。)”可知,英国提议在2040年前禁止销售传统汽车是为了按计划实现零碳排放目标。故选D项。7细节理解题。根据文章倒数第二段最后两句“They are potentially the perfect stepping stone for those who want to go electric but have concerns about range (续航), as they arent as expensive as a battery electric vehicle. At the m

    64、oment, they give drivers the best of both worlds.(对于那些想要使用电动汽车但担心续航能力的人来说,它们(混合动力汽车)可能是完美的跳板(续航),因为它们不像纯电动汽车那么昂贵。”目前,它们为司机提供了两全其美的服务。)”可知,当人们面临传统汽车的禁令时,西蒙认为现在选择混合动力汽车仍然是明智的选择。故选A项。8推理判断题。根据文章最后一段“How attached are British people to their petrol vehicles? How long until conventional cars go the way of

    65、 steam engine cars and horse coaches?(英国人对他们的汽油车有多依恋?传统汽车还要多久才能走上蒸汽机汽车和马车的老路?)”可知,传统汽油车总有一天会像蒸汽机汽车和马车一样不再使用的。故选A项。9B10D11C12A【分析】这是一篇记叙文。主要讲述了作者学校两年来第一次举办万圣节返校舞会的情况。9细节理解题。根据第一段中“This years homecoming was around a recent soccer victory against the neighboring school.(今年的返校舞会是在最近在足球比赛中战胜了邻校后而举行的)”可知,

    66、返校舞会是在体育比赛胜利后庆祝的。故选B。10细节理解题。根据第二段中“This was unfortunate because temperatures in Boston were expected to be no higher than 10 that night. (这是不幸的,因为波士顿那晚的气温预计不会超过10摄氏度)”可知,他们在准备过程中面临的挑战是夜间温度低。故选D。11细节理解题。根据倒数第二段中“Having seen all the news about Asian hate in the US, I decided that it was important to

    67、present Asian spirit thus I proudly dressed myself up in a traditional Chinese qipao. (在看了所有关于美国对亚洲人的仇恨的新闻后,我决定展示亚洲精神是很重要的因此我自豪地穿上了一件传统的中国旗袍)”可知,作者穿旗袍是为了展示亚洲文化。故选C。12词句猜测题。根据第五段中“When I got outside again, the dance was in full swing. There was a DJ spinning songs, and the lights were flashing away,

    68、though no one was on the dance floor yet. (当我再次出去时,舞会正in full swing。有一个DJ在打歌,灯光闪烁着,虽然还没有人在舞池里)”可知,尽管还没有人在舞池里,却有一个DJ在打歌,灯光在闪烁了,可见舞会进展顺利,故画线词意思“进展顺利”。故选A。13A14A15D【导语】本文是一篇说明文。介绍了四个中国的美丽乡村。13细节理解题。根据Likeng Village部分中的“Built in the year 1010, Likeng Village in Wuyuan County, Jiangxi Province preserves

    69、the areas unique Hui architecture.(江西省婺源县的李坑村建于1010年,保留了该地区独特的回族建筑。)”以及Danba Villages部分中的“Each village is made up of unique Tibetan-style folk houses.(每个村庄都由独特的藏族风格的民居组成。)”可知,两个乡村都保留着独特的建筑物。故选A项。14细节理解题。根据Hongcun Ancient Village部分中的“After a climb through the great Yellow Mountains in Anhui Province,

    70、 rest for a while in this foothill village, which was the filming site for select scenes from Ang Lees Crouching Tiger, Hidden Dragon.( 在爬完安徽省的黄山之后,可以在这个山脚下的村庄休息一会儿,李安电影卧虎藏龙的部分场景就是在这里拍摄的。)”可知,安徽省的Hongcun是电影卧虎藏龙的取景地。故选A项。15细节理解题。根据Shuangfeng Forest Farm部分中的“Nicknamed “China Snow Town” for its annual

    71、seven-month-long snowfall, Shuangfeng Forest Farm in Mudanjiang City, Heilongjiang Province is where you want to go if you wish to experience Chinas deepest snows.(黑龙江省牡丹江市的双峰林农场因其每年长达七个月的降雪而被昵称为“中国雪乡”,如果您想体验中国最深的积雪,这里是您想去的地方。)”可知,游客可以在双峰林场体验中国最深的积雪。故选D项。16G17A18F19E20D【分析】本文是一篇说明文。文章主要讲述保护文化遗产是一件有意

    72、义的事,我们应当把保护文化遗产作为必要任务。16下文“When people admit our culture, we will be proud of being part of the country so as to improve the unity and have the desire to make a contribution to society.(当人们承认我们的文化,我们会为自己是国家的一部分而感到自豪,从而促进团结,并有意愿为社会做出贡献)”说明此处讲述的是我们的文化,G选项“The culture contains Chinese peoples spirit, w

    73、hich has been tested by time.(文化中蕴含着中国人的精神,这种精神经过了时间的考验)”也在讲述文化的意义,符合题意。其中culture是关键词。故选G。17下文“It refers to various kinds of traditional culture handed down from generation to generation and closely related to peoples life, including various practices, performances, festivals, traditional knowledge

    74、and skills, the related instruments, artifacts and culture places.(它是指与人们生活密切相关、世代相传的各种传统文化,包括各种习俗、表演、节日、传统知识和技能、相关乐器、器物、文化场所等)”说明此处讲述文化遗产的定义,it指代的就是A选项中的“culture heritage”。故选A。18上文“Nowadays, Hollywood movies take up the market(如今,好莱坞电影占据了市场)”,下文“So some people start to feel disappointed about the l

    75、ocal culture, because they havent seen its importance.(所以有些人开始对当地文化感到失望,因为他们没有看到它的重要性)”可知,F选项“in China many young people take these superheroes characters as their idols.(在中国许多年轻人把这些超级英雄角色作为他们的偶像)”起到了承上启下的作用,并和下文构成因果关系。故选F。19下文“They are easy to deny the local culture, because they know little about

    76、it.(他们很容易否认当地文化,因为他们对当地文化知之甚少)”同E选项“Thus, it is necessary to build peoples awareness of local cultural heritage.(因此,有必要建立人们的地方文化遗产意识)”构成因果关系。故选E。20上文“Thus school students should receive the education of culture. The government has named a day called Chinese Cultural Heritage Day, with the purpose of

    77、 spreading the local culture. When children grow up, they will fight for protecting the culture.”说明学生应该接受文化教育。政府命名了中国文化遗产日,目的是传播当地文化。当孩子们长大后,他们会为保护文化而斗争。D选项“Anyhow, the cultural heritage protection is a meaningful thing.(总之,文化遗产保护是一件很有意义的事情)”是对上文进行总结。故选D。21C22B23A24D25A26B27C28A29D30A31B32D33C34C35D

    78、【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者认识有素食传统的丈夫之后,也一直吃素。每次回家的时候,以肉为主食的母亲都会精心地研究新的素食菜肴。作者意识到爱可以通过食物以不同的方式表现出来。21考查名词词义辨析。句意:随着年龄的增长,我怀疑自己是否忽视了父母的传统。A. talents才能;B. commands命令;C. traditions传统;D. efforts努力。根据“After all, they are more 2 with meals where meat is the centerpiece.”可知,父母的传统是以肉食为中心。故选C。22考查形容词词义辨析。句意:毕竟,他们

    79、更喜欢以肉为中心的食物。A. concerned关心的;B. comfortable舒服的;C. patient耐心的;D. strict严格的。be comfortable with对感到愉快。根据“meals where meat is the centerpiece.”可知,作者父母喜欢以肉食为中心。故选B。23考查动词词义辨析。句意:每次萨扬和我回家,我妈妈就会在我们到达前几周开始计划我们的饮食。A. planning计划;B. cooking烹饪;C. serving服务;D. lasting持续。根据“weeks before we arrive.”可知,作者母亲在作者和丈夫回家之

    80、前就开始计划他们的素食饮食。故选A。24考查名词词义辨析。句意:她研究新的素食菜肴,囤积豆类和酸奶,尽管她不喜欢这两种食物。A. side边;B. meat肉;C. local当地人;D. vegetarian素食者。根据“My husband Sajan is an Indian with a vegetarian heritage. Since I met him, Ive been a vegetarian, too.”可知,因为作者和丈夫都是素食主义者,所以母亲研究素食菜肴。故选D。25考查动词词义辨析。句意:她研究新的素食菜肴,囤积豆类和酸奶,尽管她不喜欢这两种食物。A. disli

    81、kes不喜欢;B. recommends推荐;C. desires要求;D. loses失去。根据“After all, they are more 2 with meals where meat is the centerpiece.”和转折词though可知,母亲并不喜欢豆类和酸奶。故选A。26考查动词词义辨析。句意:很多时候,即使我们都坐在一张桌子上,我们吃的食物也不一样。 A. standing站;B. sitting坐;C. lying躺;D. kneeling跪。根据“at the table together,”可知,一起坐在桌子上就餐。故选B。27考查形容词词义辨析。句意:很多

    82、时候,即使我们都坐在一张桌子上,我们吃的食物也不一样。 A. healthy健康的;B. delicious美味的;C. different不同的;D. heavy重的。根据“So often, even though were all 6 at the table together,” 和前文可知,作者和丈夫是素食主义者,而作者父母是以肉为中心,所以吃着不同的食物。故选C。28考查动词词义辨析。句意:我从来没有和我妈妈谈过我们之间的紧张关系。A. talked交谈;B. agreed同意;C. met遇见;D. quarreled吵架。根据“about the food tension in

    83、 our relationship.”可知,作者从没有和母亲交谈关于饮食方面的紧张关系。故选A。29考查副词词义辨析。句意:但今年夏初,我终于问了她。A. quickly迅速地;B. gradually逐渐地;C. regularly有规律地;D. finally最终。根据“Ive never really 8 with my mom about the food tension in our relationship.”和转折词but可知,作者最终忍不住问了。故选D。30考查名词词义辨析。句意:有时候做饭是一种挑战。A. challenge挑战;B. adventure冒险;C. pleas

    84、ure快乐;D. blessing祝福。作者母亲承认有时候做饭是一种挑战。故选A。31考查动词词义辨析。句意:但对我们来说,尊重你和萨扬的印度素食是很重要的。A. change改变;B. honor尊敬;C. balance平衡;D. follow跟随。根据“But it is important for us”可知,母亲认为尊重作者和丈夫的素食饮食习惯很重要。故选B。32考查名词词义辨析。句意:她还问:“你不想念伴随你长大的味道吗?”A. trouble麻烦;B. stories故事;C. family家庭;D. flavors风味。根据“I do. And I dont.”可知,母亲问作者

    85、是否怀念小时候的味道。故选D。33考查动词短语词义辨析。句意:但是因为我离开家太久了,我爱上了很多新的食物,印度食物已经成为我的食物。A. given away赠送;B. left behind遗留;C. got attached to喜爱;D. fallen short of没有达到。根据“But because Ive been away from home for so long,”可知,作者离家太久,已经爱上了很多新食物。故选C。34考查动词词义辨析。句意:我一直以为她因此受到了伤害,但和她交谈后,我意识到我错了。A. forgot忘记;B. hoped希望;C. realized意识

    86、到;D. denied否认。根据“I always assumed she felt hurt by that, but talking to her,”可知,作者意识到自己错了。故选C。35考查动词词义辨析。句意:给我们爱的人留点吃的空间。A. sell卖;B. say说;C. read阅读;D. eat吃。根据“Love can be shown through food in different ways.”可知,爱可以通过食物以不同的方式表现出来,我们要给我们所爱的人留点吃的空间。故选D。36released37approval38bearing39included40confiden

    87、ce41to follow42becomes#is becoming43what44on45ultimately【导语】这是一篇说明文。主要介绍了近年来深受年轻一代欢迎的“国潮”热。36考查非谓语动词。句意:根据2021年2月3日发布在Bilibili上的一则报道,超过1.77亿平台用户支持传统文化视频。空处作非谓语动词,release与被修饰词report之间是被动关系,应用过去分词形式作后置定语。故填released。37考查名词。句意:这种认可反映了近年来“国潮”热深受年轻一代的欢迎。分析句子结构,空处作句子主语,应用名词approval,表示“赞同,认可”。故填approval。38考

    88、查非谓语动词。句意:2022年北京冬奥会期间,年轻运动员穿着带有龙、熊猫和老虎等中国元素的运动服,而一些比赛场馆的设计包括长城和一些寓意吉祥的图案。分析句子结构,空处作非谓语动词,bear与被修饰词sports clothing之间是主动关系,应用现在分词形式作后置定语。故填bearing。39考查时态。句意:2022年北京冬奥会期间,年轻运动员穿着带有龙、熊猫和老虎等中国元素的运动服,而一些比赛场馆的设计包括长城和一些寓意吉祥的图案。空处作while之后的句子谓语,根据时间状语During the 2022 Winter Olympic Games in Beijing以及句中wore可知,

    89、句子应用一般过去时,动词使用过去式形式。故填included。40考查名词。句意:“国潮”代表了对我们文化一种自豪和自信。分析句子结构,空处应用名词与pride并列,作介词of的宾语。故填confidence。41考查非谓语动词。句意:我们过去一直跟从西方提倡的生活方式,但随着中国经济的强大,年轻一代逐渐了解他们是谁以及他们真正想追随的是什么。used to do sth.表示“过去常常做某事”,所以空处应用动词不定式形式。故填to follow。42考查时态。句意:我们过去一直跟从西方提倡的生活方式,但随着中国经济的强大,年轻一代逐渐了解他们是谁以及他们真正想追随的是什么。分析句子结构,空处

    90、在as引导的时间状语从句中作谓语,句子描述现在的一般性情况,使用一般现在时,主语是Chinas economy,谓语动词应用第三人称单数形式,即becomes;或强调动作是现在正在进行的,使用现在进行时,be动词使用is,即is becoming。故填becomes/is becoming。43考查宾语从句。句意:我们过去一直跟从西方提倡的生活方式,但随着中国经济的强大,年轻一代逐渐了解他们是谁以及他们真正想追随的是什么。空处引导宾语从句,作动词know的宾语,从句中缺少宾语,表示“什么”,应用what引导从句。故填what。44考查介词。句意:然而,如果创作人只是从表面上复制文化和设计中的标

    91、志性图案,就会出现问题。on the surface为固定搭配,意为“表面上”。故填on。45考查副词。句意:这会伤害消费者的热情,最终破坏国潮发展的趋势。空处修饰动词ruin,应用副词形式作状语。故填ultimately。46That left Aamir no choice but to throw the shoe onto the train. With his eyes fixed on the window, Aamir put all his strength in his right hand and made a powerful throw. However, he abr

    92、uptly fell off because of the broken flip-flop. Without a second thought, he tried again, the shoe just flew past the window frame and fell on the platform like a dead leaf. Seeing this, Aamir stamped his feet, wearing a frustrated look. “Are shoes really made for walking?”, Aamir thought with depre

    93、ssion. He drooped his head, not knowing what to do next.But when he raised his head, Aamir saw the other shoe thrown out of the window. Miraculously, it landed on the platform several steps away from him. Before he could look up again and seek out the fancy-shoe boy, the train sped on, vanishing in

    94、the distance. What remained in sight was the meandering rail track and the rolling mountains far away. Twenty years later, when he was launching his new footwear product at a press conference, wearing a pair of shining leather shoes, Aamir started his presentation with a simple sentence: “Shoes are

    95、made for walking.”【导语】本文以人物为线索展开。无家可归的印度男孩阿米尔坐在站台上,看着自己破旧的人字拖鞋不禁感到一阵悲伤。这时,他突然被一个和他同龄的小男孩的皮鞋所吸引。男孩儿在赶火车时,掉了一只皮鞋。阿米尔捡到皮鞋后犹豫了几秒钟,然后开始奔跑,企图把这只皮鞋还给火车上的男孩。【详解】1. 段落续写由第一段首句内容“这让阿米尔别无选择,只能把鞋子扔到火车上。”可知,第一段可描写阿米尔为了把鞋子还给男孩所做出的努力。由第二段首句内容“但是当阿米尔抬起头时,他看到另一只鞋被扔出了窗外。”可知,第二段可描写男孩把鞋扔给阿米尔后,对阿米尔人生的影响。2. 续写线索:阿米尔没有鞋小男

    96、孩鞋掉了阿米尔扔鞋小男孩送鞋感悟3. 词汇激活行为类扔:throw/throw away/throw over固定:fix on/focus on掉下来:fall off/drop off下垂:droop/lower消失:vanish/disappear/gone情感类有力的:powerful/strong/hefty沮丧的:frustrated/dispirited/depressed/disheartened/disappointed奇迹般地:miraculously/amazingly/surprisingly【点睛】【高分句型1】With his eyes fixed on the w

    97、indow, Aamir put all his strength in his right hand and made a powerful throw.(使用了独立主格结构作伴随状语)【高分句型2】Before he could look up again and seek out the fancy-shoe boy, the train sped on, vanishing in the distance.(使用了before引导时间状语从句和现在分词表进行)【高分句型3】What remained in sight was the meandering rail track and the rolling mountains far away.(使用了what引导主语从句)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:云南省曲靖市第一中学2022-2023年高三下学期2月月考英语试题.docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-849880.html
    相关资源 更多
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案(历年真题).docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案(历年真题).docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案(全国通用).docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案(全国通用).docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案(全优).docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案(全优).docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【考点梳理】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【考点梳理】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【网校专用】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【网校专用】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【精选题】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【精选题】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【精品】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【精品】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【有一套】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【有一套】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【易错题】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【易错题】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【夺冠】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【夺冠】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【名校卷】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【名校卷】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【典优】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷含完整答案【典优】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷各版本.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷各版本.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷可打印.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷可打印.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及解析答案.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及解析答案.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及精品答案.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及精品答案.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及答案参考.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及答案参考.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及答案免费.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及答案免费.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及答案一套.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及答案一套.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案一套.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案一套.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案【精品】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案【精品】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案【有一套】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案【有一套】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案【易错题】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案【易错题】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案【必刷】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案【必刷】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案【名校卷】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案【名校卷】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案【各地真题】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案【各地真题】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案【典优】.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及完整答案【典优】.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及参考答案一套.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及参考答案一套.docx
  • 人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及免费下载答案.docx人教版小学数学六年级下册期末重难点真题检测卷及免费下载答案.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1