分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 16

类型内蒙古自治区乌兰察布市集宁区第二中学2022-2023学年高一上学期期中考试英语试题(Word版附解析).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:928793
  • 上传时间:2025-12-18
  • 格式:DOCX
  • 页数:16
  • 大小:36.81KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    内蒙古自治区 乌兰察布 市集 第二 中学 2022 2023 学年 上学 期中考试 英语试题 Word 解析
    资源描述:

    1、内蒙古乌兰察布市集宁区第二中学2022-2023学年高一上学期期中考试、英语试卷第I卷(选择题)一、阅读理解(本大题共15小题,共37.5分)ASummer is the best time for traveling. When summer comes, people are wondering where to spend the holiday. Here we will introduce you some of the best destinations. SantoriniSantorini offers a unique landscape of beaches in colo

    2、rs of black, red, and white, a product of their volcanic sand. Imagine swimming in the warm mythic Aegean sea, with volcano and sunsets as a backdrop. Churches are built into caves and are astonishingly beautiful.Prince Edward IslandCanadas smallest province proves a big draw for those keen to escap

    3、e modern life and all its stresses. Known for its brilliant red sand beaches, this is the perfect getaway. The food here is legendary with the local seafood topping most menus. Cycling and skiing, hunting and fishings its all about the great outdoors here. With so much to do, its no surprise that vi

    4、sitors return to Prince Edward Island again and again.Grand CaymanHit the shops in George Town, the capital, where all the best designer brands can be found. Youll be spoilt (宠坏的)for choice although the crescent-shaped Seven Mile Beach is the most obvious destination. Head out on the water where cor

    5、al reefs await. Great food, great weather and great tourist attractions for all whats not to like about gorgeous Grand Cayman?Lofoten IslandThis is a wilderness unequalled in its beauty, where giant sea eagles soar. Visitors are drawn to the islands to experience the Northern Lights and Midnight Sun

    6、 at close quarters and for those keen to get back to nature and escape the beaten track, there can be nowhere better. For a real treaty we recommend kayaking between islands before finding a nice quiet restaurant and enjoying the, fresh ingredients.1. What can be found in Santorini?A. Local seafood.

    7、B. Churches in caves.C. Giant sea eagles.D. All the best designer brands.2. What is the best attraction of Grand Cayman tourists cant miss?A. Food.B. Weather.C. Sports.D. Beach.3. Where can visitors experience the Northern Lights?A. In Santorini.B. In Grand Cayman.C. On Lofoten Island.D. On Prince E

    8、dward Island.【答案】1. B 2. D 3. C【解析】【导语】本文是应用文。介绍了四个度假好去处。1题详解】细节理解题。由文章Santorini部分的“Churches are built into caves and are astonishingly beautiful.(教堂建在洞穴里,非常美丽)”可知,在圣托里尼可以发现建造在洞穴里的教堂。故选B。【2题详解】细节理解题。由文章Grand Cayman部分的“Youll be spoilt for choice, although the crescent-shaped Seven Mile Beach is the m

    9、ost obvious destination.(你会有很多选择,尽管新月形的七英里海滩是最明显的目的地)”可知,在Grand Cayman游客不能错过的景点是海滩。故选D。【3题详解】细节理解题。由文章Lofoten Island部分的“Visitors are drawn to the islands to experience the NorthemLights(游客被吸引到岛上体验北极光)”可知,在Lofoten Island游客可以体验北极光。故选C。BI was a recent graduate of a leading business school and I was to

    10、join a big company in Gomia, Bihar. The company chose only the best, and I was full of it.The night train from Calcutta would reach Gomia in the morning. I had a letter that said there would be a car to pick me up from the station and take me to the Guest House. However, I found no person in sight t

    11、o receive me when I got off the train. I felt let down. I carried the luggage on my shoulder and came to the exit. There I saw a nice car. The driver was walking towards the car .Ah, my driver, there he was!I went up to him and asked him to carry my luggage. He asked me who I was and I introduced my

    12、self. The driver opened the back door and had me seated. Along the way, he asked me some questions about me and my family. I was angry with the driver who asked too much and answered him in monosyllables (只言片语). After reaching the Guest House, we said goodbye.The next day was a big day. I was to mee

    13、t the boss of the place, Dr. S. K. Kamat, and I was nervous. I knocked on the door and walked into the large office. The big man had his back to me and as he turned, I recognized the man immediately. He was the driver!He gave me a broad smile and said he was S. K. Kamat. I could have died at that mo

    14、ment. I apologized for my behavior and was at a loss for words. He said that he had come to the station to see off a friend. And he had seen me and wanted to be of assistance. He never referred to the incident almost as if it didnt happen. When I walked out of the office, I learned a great lesson.4.

    15、 What do we know about the author?A. He was a little cocky at first.B. He was going to change his job.C. He took the initiative in talking with the driver.D. He saw the driver as soon as he got off the train.5. How did the author feel when he recognized S. K. Kamat in the office?A. Confused.B. Warm.

    16、C. Embarrassed.D. Anxious.6. Why didnt S. K. Kamat tell the author that he wasnt his driver?A. He thought it was impolite to do that.B. He didnt want to make the author sad.C. He was willing to offer help to the author.D. He wanted the author to be grateful to him.7. What message does the story conv

    17、ey?A. Love brings hope to the needy.B. Be kind whenever possible.C. Education is the key to success.D. Continuous learning is vital.【答案】4. A 5. C 6. C 7. B【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者把即将入职的公司的老板误认为是司机,作者以高傲的态度对待他,但他却愿意为作者提供帮助,这个故事告诉我们要对人友善,不要过度自负。【4题详解】推理判断题。根据第一段内容“I was a recent graduate of a leading

    18、 business school and I was to join a big company in Gomia, Bihar. The company chose only the best, and I was full of it.”(我刚从一所顶尖商学院毕业,即将加入比哈尔邦戈米亚的一家大公司。公司只选择最好的,我对此充满信心。)和第三段关键句“I went up to him and asked him to carry my luggage.”(我走到他跟前,请他帮我搬行李。)可知,作者是从一所顶尖商学院毕业的,并被一家大公司录取,他对自己过分自信了,再结合他不客气地让他认为的“

    19、司机”帮助他搬行李可知,作者起初有点自大。故选A项。【5题详解】推理判断题。根据最后一段关键句“He gave me a broad smile and said he was S. K. Kamat. I could have died at that moment. I apologized for my behavior and was at a loss for words.”(他给了我一个灿烂的微笑,说他是S. K. Kamat。我当时可能已经死了。我为自己的行为道歉,说不出话来。)可知,当作者在办公室认出S. K. Kamat时,他为自己的行为道歉,说不出话来,尴尬得无地自容,由此

    20、可知,当作者在办公室认出S. K. Kamat时,他感到尴尬。故选C项。【6题详解】细节理解题。根据最后一段关键句“He said that he had come to the station to see off a friend. And he had seen me and wanted to be of assistance.”(他说他是来车站为一个朋友送行的。他看到了我,想帮我一把。)可知,S. K. Kamat看到作者一个人拿着行李,想为作者提供帮助,所以他没有告诉作者他不是他的司机,由此可知,S. K. Kamat没有告诉作者他不是他的司机是因为他愿意为作者提供帮助。故选C项。

    21、【7题详解】推理判断题。通读文章,结合最后一段关键句“He said that he had come to the station to see off a friend. And he had seen me and wanted to be of assistance.”(他说他是来车站为一个朋友送行的。他看到了我,想帮我一把。)可知,文章主要讲述了作者把即将入职的公司的老板误认为是司机,作者以高傲的态度对待他,但他却愿意为作者提供帮助,通过这个故事我们可以学到,无论何时,我们都要尽可能对人友善,由此可知,这个故事传达给我们的信息是无论何时都要尽可能对人友善。故选B项。CDo you g

    22、et nervous thinking about a coming math test? If yes, you are far from alone. Math anxiety has become a common condition among students around the world. Students in countries with higher levels of math anxiety tend to achieve lower math grades, according to a study published by the National Academy

    23、 of Sciences on Feb 15.Math anxiety a negative emotional reaction to the core subject causes fear, physical suffering and behavior problems among young pupils, according to a University of Cambridge study. Some people also experience physical symptoms such as sweaty palms or a racing heart. They may

    24、 then try to avoid every situation involving numbers, meaning they are held back from pursuing careers related to this subject, such as technology or engineering, according to The Guardian.Relief comes from the fact that those with math anxiety arent destined (注定的) to be bad at math. “If a child has

    25、 math anxiety, dont assume that theyre not good at math. They may have had a really bad experience with math and there are ways to improve math achievement,” Daniel Ansari, the senior author of the study told The London Free Press.Also, there are ways to manage your stress related to math. If youre

    26、feeling stressed before a math exam, it may help to spend a few minutes exploring those feelings before the exam begins. “Its about making sure youre interpreting your feelings correctly,” Sian Beilock, a cognitive (认知的) scientist told the BBC. “Just because you have a fast heartbeat and sweaty palm

    27、s, that does not necessarily mean you will fail.”Math doesnt come easy, no matter how clever you are. Leonardo da Vinci, the famous Italian artist, was a huge fan of mathematics. But his notebooks show that Da Vinci couldnt do fractions (分数). He could never grasp, for instance, that dividing a numbe

    28、r by one-quarter is the same as multiplying by four, resulting in a higher number than the original.8. What do we know about math anxiety?A. People who are good at math dont experience math anxiety.B. It is most commonly seen among teenagers.C. It can cause unpleasant symptoms both mentally and phys

    29、ically.D. Math anxiety leads to people struggling in their career.9. What does Daniel Ansaris study imply?A Math anxiety may contribute to better grades.B. Students with math anxiety may have higher cognitive abilities.C. Math anxiety does not reflect the ability to solve math problems.D. Bad experi

    30、ence with math can cause cognitive disadvantages.10. How should you deal with the stress related to math according to the article?A. Practice more before you take math exams.B. Learn to understand your feelings.C. Ask cognitive experts for help.D. Take all nervous energy as a challenge.11. Why is Le

    31、onardo da Vincis story mentioned?A. To show that math definitely isnt easy.B. To explain why math is a particularly difficult subject.C. To show da Vincis math anxiety is very serious.D. To suggest a way to solve math anxiety.【答案】8. C 9. C 10. B 11. A【解析】【导语】这是一篇说明文,文章介绍了数学焦虑以及缓解的方法。【8题详解】细节理解题。根据第二

    32、段首句“Math anxiety a negative emotional reaction to the core subject causes fear, physical suffering and behavior problems among young pupils, according to a University of Cambridge study.(剑桥大学的一项研究表明,数学焦虑一种对核心学科的负面情绪反应会导致年轻学生的恐惧、身体痛苦和行为问题)”可知,数学焦虑会在精神和身体上引起不愉快的症状,故选C项。【9题详解】推理判断题。根据第三段中“If a child ha

    33、s math anxiety, dont assume that theyre not good at math. They may have had a really bad experience with math and there are ways to improve math achievement, Daniel Ansari, the senior author of the study told The London Free Press.(“如果一个孩子有数学焦虑,不要认为他们不擅长数学。他们可能有过非常糟糕的数学经历,但有一些方法可以提高数学成绩”,该研究的资深作者Dan

    34、iel Ansari在接受伦敦自由出版社采访时表示)”可知,Daniel Ansari的研究表明,数学焦虑并不反映解决数学问题的能力,故选C项。【10题详解】细节理解题。根据第四段中“If youre feeling stressed before a math exam, it may help to spend a few minutes exploring those feelings before the exam begins. Its about making sure youre interpreting your feelings correctly, Sian Beilock

    35、(如果你在数学考试前感到有压力,在考试开始前花几分钟探究这些感觉可能会有帮助。“这是为了确保你正确地理解自己的感受”,Sian Beilock说)”可知,如果你有关于数学的压力,你应该学会理解自己的感受,故选B项。【11题详解】推理判断题。最后一段首句“Math doesnt come easy, no matter how clever you are.(不管你有多聪明,数学都不容易学)”提到,不管你有多聪明,数学学起来都不容易,接着文章举了达芬奇的例子,达芬奇是数学的狂热爱好者,但他不会做分数,以此来支撑上述观点,说明学习数学不容易。故选A项。DListen carefully. Dont

    36、 answer too quickly. At least, dont say “yes” too soon. A friend might ask, “Want to take a hike?” You should say, “Where?” If he replies “The entire Appalachian Trail (阿巴拉契亚国家步道)”,take warning. Heres why.The trail is one of the longest marked footpaths in the world. It starts at Springer Mountain,

    37、Georgia. It winds (蜿蜒) along the top of the mountains. It goes through 14 states. It ends at Mount Katahdin, Maine. As the crow(乌鸦)flies, this is about 2,200 miles. But when walked, the trail is 2,600 miles. If you walk nonstop, it takes about six months to walk through the trail.Most hikers begin f

    38、rom Springer Mountain. They start around April 1. This is why. The snow has probably melted (融化) in the south. But there may still be snow in the north. By the time they reach Maine, the snow will have been long gone. Whats the chance of making it nonstop? Here is the data. About 1,500 people try it

    39、 each year. About 300 people make it. It is a great challenge.Careful planning is necessary. There are problems to solve. The biggest one is the weight on ones back. Too many hikers start out with too much. Wise ones dont carry food. They send packages to post offices along the way. There are no cam

    40、pfires allowed. Some shelters are near the path. But the trail is crowded. It is hard to find space. A perfect tent is necessary. And it rains a lot. Great rain gear (用具) is needed. It should be light.Benton MacKaye founded the trail. The first section of the trail was opened in 1923. It is cared fo

    41、r by volunteers in each state. Do you plan to go? Read lots of books by people whove done it.12. What is the example of the crow in Paragraph 2 used to show?A. The trails view.B. The trails height.C. The trails danger.D. The trails distance.13. What can we know about the Appalachian Trail?A. Only ab

    42、out one fifth of the hikers succeed in hiking every year.B. Most hikers spend a whole year hiking the trail.C. It goes through 14 mountains in all.D. It is about 2,200 miles long.14. What does the author advise hikers to do?A. Carry enough water and food.B. Wear heavy and warm clothing.C. Bring enou

    43、gh maps and equipment.D. Send packages along the way ahead of time.15. What is the best title for the text?A. Advice on hikingB. Dangers of hikingC. Go hiking on the Appalachian TrailD. Introduction of great mountains【答案】12. D 13. A 14. D 15. C【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章介绍了世界上最长的徒步旅行步道之一阿巴拉契亚国家步道。【12题详解】推理判

    44、断题。根据第二段中“It goes through 14 states. It ends at Mount Katahdin, Maine. As the crow (乌鸦) flies, this is about 2,200 miles. But when walked, the trail is 2,600 miles.(它经过14个州。它的终点是缅因州的卡塔丁山。乌鸦直线飞行距离约为2200英里。但如果步行的话,这条路长达2600英里。)”可推知,作者用乌鸦直线飞行距离的例子来表示阿巴拉契亚国家步道距离的长。故选D。【13题详解】细节理解题。根据第三段中“About 1,500 peo

    45、ple try it each year. About 300 people make it. It is a great challenge.(每年大约有1500人尝试。大约有300人成功了。这是一个巨大的挑战。)”可知,每年只有大约五分之一的徒步旅行者成功。故选A。【14题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“Wise ones dont carry food. They send packages to post offices along the way. (聪明的人不带食物。他们把包裹送到沿途的邮局。)”可知,作者建议把行李寄到沿途的邮局。故选D。【15题详解】主旨大意题。通读全文并结

    46、合文章最后一段中“Do you plan to go? Read lots of books by people whove done it.(你打算去吗?去读成功的人写的书吧。)”可知,本文主要介绍了阿巴拉契亚国家步道的信息,并给徒步旅行提出一些建议,因此“Go hiking on the Appalachian Trail (去阿巴拉契亚山道徒步旅行)”是最佳标题。故选C。二、阅读七选五(本大题共5小题,共12.5分)How to deal with your homeworkWrite it down. _16_ Always be sure to write down all the

    47、homework so you wont forget anything.Create a homework station. Find somewhere comfortable and quiet to do your home work. _17_ It will take twice as long to get the homework done. Shut off your cell phone, log off (退出) your computer (unless you need it for your homework) and close the door.Do homew

    48、ork as early as possible. Dont leave homework to the last minute. _18_ The earlier you start your homework, the sooner you will finish! Do all your homework as early as you can, so you dont have a pile of (一堆) homework the next day._19_ Think about how long it will take you to complete homework for

    49、each subject. For example: English-ten minutes, science-ten minutes, math-forty minutes, history-twenty minutes.Treat yourself. You can easily get tired by sitting through an hour or two of homework without stopping. Once you finish homework for a subject take a small break (no more than 15 minutes)

    50、. Either taking a walk or finding something to eat will do. But do not turn on the TV, or youll never go back to your study. _20_A. Use your time wisely.B. Start as soon as you get home.C. Start with your hardest homework.D. Do not burn the midnight oil, either.E. Never do your homework in front of

    51、the TV.F. After short breaks, return to finish the rest of your homework.G. Keep a homework notebook where you record all your homework.【答案】16. G 17. E 18. B 19. A 20. F【解析】【导语】这是一篇说明文,作者旨在给读者就如何写作业提出了建议。16题详解】前文“Write it down.”(写下作业。)和后文“Always be sure to write down all the homework so you wont for

    52、get anything.”(一定要把所有的作业都写下来,这样你就不会忘记任何东西。)可推测登记作业需要使用到一个笔记本,把作业都记在笔记本上,选项G意思为“使用作业笔记本记录所有作业。”,符合语境。故选G项。【17题详解】前文“Create a homework station.”(创建作业站。)告诉读者要为写作业制造一个独立的空间;后文“It will take twice as long to get the homework done.”(完成作业需要两倍的时间。)可知代词it指代的应该是影响写作业效率的场所。在电视机面前写作业可想而知,效率不高,选项E意为“不要在电视剧面前写作业”符

    53、合语境。故选E项。【18题详解】前文本段主旨句“Do homework as early as possible.”(尽可能快去写作业。)可知本段主要说明写作业的时间安排要尽早。选项B意为“你一回家立马做作业。”符合语境。故选B项。【19题详解】后文“Think about how long it will take you to complete homework for each subject.”(想想你要花多长时间才能完成每个科目的家庭作业。)可知本段讲述的是各科时间分配问题。选项A意为“明智地使用时间。”符合语境,可作第四段的主题句。故选A项。【20题详解】前文“You can ea

    54、sily get tired by sitting through an hour or two of homework without stopping.”(坐着完成一两个小时的作业而不停下来,你很容易感到疲劳。)指出做作业时不休息容易疲劳,不太好。即意味着作者建议写作业的建议也需要休息,需要劳逸结合。选项F意为“短暂休息后,回来完成剩余的作业。”符合语境。故选F项。三、完形填空(本大题共15小题,共30.0分)Yesterday was my birthday, but I didnt_21_a plan to do anything with anyone. Feeling greatl

    55、y_22_, I decided to go out to buy a cup of coffee for a birthday celebration by myself. By the time I arrived at my favourite coffee shop, I_23_a couple of ladies into the shop and waited to_24_. One of the ladies asked me, “Do we get our own table or do the waiters find one for the_25_?” I answered

    56、, “I think you get your own table and Im waiting for that small one because Im here to_26_my birthday alone.” The coffee shop was fairly_27_and they suggested we_28_a table together. I_29_that wonderful idea. To my_30_ when it was my turn to order and pay the bill, I was told it had been ordered and

    57、 paid for. On sitting at the table, the ladies told me they were glad to give the surprise as a_31_to me on my birthday. We spent one hour_32_ happily together and we shared many topics of common interest._33_, we had to say goodbye and continued on our separate journey. It was more than I could hav

    58、e expected for the day. Thank you, _34_-my lovely angels for the day. They_35_me that sharing is a joy. We should thank those who help and care about us.21. A. give awayB. come up withC. stick toD. break away from22. A. sadB. tiredC. proudD. excited23. A. helpedB. advisedC. droveD. followed24. A. li

    59、stenB. fightC. orderD. change25. A. friendsB. bossesC. customersD. workers26. A. showB. celebrateC. protectD. attend27. A. fullB. emptyC. farD. clean28. A. layB. moveC. shareD. buy29. A. reportedB. refusedC. recordedD. accepted30. A. fearB. pityC. surpriseD. regret31. A. cakeB. dishC. menuD. gift32.

    60、 A. standingB. talkingC. lookingD. waiting33. A. LuckilyB. FinallyC. SlowlyD. Secretly34. A. ladiesB. gentlemenC. kidsD. parents35. A. taughtB. wishedC. askedD. offered【答案】21. B 22. A 23. D 24. C 25. C 26. B 27. A 28. C 29. D 30. C 31. D 32. B 33. B 34. A 35. A【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章通过讲述作者在生日这天的经历,体会到一个

    61、道理:分享即快乐。【21题详解】考查动词短语辨析。句意:昨天是我的生日,但我想不起来和哪个人一起做点什么事。A. give away赠送;B. come up with想起;C. stick to坚持;D. break away from脱离。根据下文“I decided to go out to buy a cup of coffee for a birthday celebration by myself.”可知,作者不知道要和谁一起做什么事来庆祝自己的生日。故选B。【22题详解】考查形容词词义辨析。句意:感到非常的伤心,我决定一个人出去买杯咖啡庆祝生日。A. sad伤心的;B. tire

    62、d累的;C. proud骄傲的;D. excited兴奋的。根据上文“Yesterday was my birthday, but I didnt_1_a plan to do anything with anyone.”可知,作者不知道要和谁一起做什么事来庆祝自己的生日,所以感到很伤心。故选A。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:当我到达我最喜欢的咖啡店时,我跟着几位女士走进店里,等待点餐。A. helped帮助;B. advised建议;C. drove开车;D. followed跟随。根据下文“a couple of ladies into the shop”可知,作者应该是跟在几位女

    63、士后面走进店里。故选D。【24题详解】考查动词词义辨析。句意见第3题详解。A. listen听;B. fight打架;C. order点餐;D. change改变。根据上文“I decided to go out to buy a cup of coffee for a birthday celebration by myself.”可知,作者是要到咖啡店买咖啡,所以在店里是要等着点餐。故选C。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:其中一位女士问我:“我们是自己找桌子,还是服务员给顾客找一张?”我回答说:“我想你们有自己的桌子,我在等那个小桌子,因为我是来独自庆祝生日的。”A. friends

    64、朋友;B. bosses老板;C. customers顾客;D. workers工人。根据上文“Do we get our own table or do the waiters find one for the”可知,在咖啡店里应该是要问服务员是否给顾客找桌子坐。故选C。【26题详解】考查动词词义辨析。句意见第5题详解。A. show展示;B. celebrate庆祝;C. protect保护;D. attend参加。根据上文“I decided to go out to buy a cup of coffee for a birthday celebration by myself”可知,

    65、作者是要一个人庆祝自己的生日。故选B。【27题详解】考查形容词词义辨析。句意:咖啡店里很满,她们建议我跟他们坐一张桌子。A. full满的;B. empty空的;C. far远的;D. clean干净的。根据下文“We spent one hour_12_ happily together and we shared many topics of common interest.”可知,作者和那些女士们坐在一张桌子上,所以应该是咖啡店里人很多,桌子都被占满了。故选A。【28题详解】考查动词词义辨析。句意见第7题详解。A. lay放置;B. move移动;C. share分享;D. buy买。根

    66、据下文“We spent one hour_12_ happily together and we shared many topics of common interest.”可知,作者和那些女士们坐在一张桌子上,所以应该是那些女士们建议分享一张桌子。故选C。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:我接受了那个好主意。A. reported报道;B. refused拒绝;C. recorded记录;D. accepted接受。根据下文“We spent one hour_12_ happily together and we shared many topics of common inter

    67、est.”可知,作者接受了她们的建议。故选D。【30题详解】考查名词词义辨析。句意:令我吃惊的是,当轮到我点餐并付款时,我被告知已经点过并支付了账单。A. fear害怕;B. pity同情;C. surprise吃惊;D. regret遗憾。根据下文“when it was my turn to order and pay the bill, I was told it had been ordered and paid for.”可知,作者要点的餐已经被点过并支付了账单,所以让作者很吃惊。故选C。【31题详解】考查名词词义辨析。句意:坐在桌子边,女士们告诉我,她们很高兴在我生日那天把这个惊喜

    68、作为礼物送给我。A. cake蛋糕;B. dish菜;C. menu菜单;D. gift礼物。根据这句话上下文意思可知,女士们是要在作者生日那天把这个惊喜作为礼物送给她。故选D。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:我们在一起愉快地交谈了一个小时,我们分享了许多共同感兴趣的话题。A. standing站立;B. talking说话;C. looking看;D. waiting等待。根据下文“we shared many topics of common interest”可知,作者和那些女士们应该是在一起聊天。故选B。【33题详解】考查副词词义辨析。句意:最后,我们不得不说再见,并且继续各自的

    69、行程。A. Luckily幸运地;B. Finally最后;C. Slowly慢地;D. Secretly秘密地。根据下文“we had to say goodbye and continued on our separate journey”可知,这是那天和女士们在一起之后最后的结果。故选B。【34题详解】考查名词词义辨析。句意:谢谢你们,女士们我那天可爱的天使们。A. ladies女士;B. gentlemen绅士;C. kids孩子;D. parents父母。根据下文“my lovely angels for the day”可知,这里作者是要感谢那天帮助她的那些女士们。故选A。【35题

    70、详解】考查动词词义辨析。句意:她们教我知道分享即快乐。A. taught教;B. wished希望;C. asked问;D. offered提供。根据下文“that sharing is a joy”可知,作者觉得,这是那天那些女士们教给她的感悟。故选A。第II卷(非选择题)四、短文改错(本大题共1小题,共10.0分)36. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并

    71、在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。October 12th was big day for my team and me. We take part in a basketball tournament for senior students in Lancaster Country. Some players were absent because he had to take exams. What was worse, there were no substitutes. The team what we p

    72、layed against was last years top one. As a striker, I played hardly. Later, I had little energy than before and got injured because of I fell down. During the pause, the coach told us to “play with effort but wisdom”. Then, I saved my strength and looked for good chances to scoring more goals. Final

    73、ly, I scored another four point and was named the “most valuable player”.【答案】1. 在big前加a2. taketook3.hethey4.whatthat/which5. hardlyhard6.littleless7.去掉because of中的of8.butand9.scoringscore10.pointpoints【解析】【分析】本文是一篇记叙文,主要讲的是作者参加兰开斯特郡高年级学生的篮球锦标赛。【详解】1. 考查冠词。句意:10月12日对我和我的团队来说是一个重要的日子。day是可数名词,此处表泛指,前面

    74、需加不定冠词,big是辅音音素开头,因此不定冠词用a,故在big前加a。2.考查时态。句意:我们参加了兰开斯特郡高年级学生的篮球锦标赛。通篇时态是一般过去时,因此应用过去式took,故将take改为took。3.考查人称代词。句意:有些运动员因为要参加考试而缺席。主语是Some players,因此应用they指代,故将he改为they。4.考查定语从句。句意:我们的对手是去年的冠军球队。The team后是定语从句,从句中应用关系代词作played against的宾语,team是物,因此关系代词用that/which,故将what改为that/which。5.考查副词。句意:作为一名前锋,

    75、我打得很努力。根据语境可知,句子表示“作为一名前锋,我打得很努力”,“努力地”是hard,而hardly的意思是“几乎不”,故将hardly改为hard。6.考查比较级。句意:后来,我的精力比以前少了,因为摔倒受伤了。后面有than,因此little应用比较级less。故将little改为less。7.考查固定短语。句意:后来,我的精力比以前少了,因为摔倒受伤了。because后跟句子,而because of后跟名词或名词性短语,I fell down是句子,因此应用because来引导原因状语从句,故去掉because of中的of。8.考查连词。句意:然后,在暂停的时候,教练告诉我们要“用

    76、努力和智慧打球”。根据语境可知,句子表示“用努力和智慧打球”,effort和wisdom是并列关系,应用and连接,故将but改为and。9.考查不定式。句意:然后,我保存我的力量,并寻找好的机会,以进球。chance后应用不定式作后置定语,故将scoring改为score。10.考查名词的复数。句意:最后,我又得了4分,被评为“最有价值球员”。point“分数”,是可数名词,由four可知,point应用复数,故将point改为points。五、书面表达(本大题共1小题,共30.0分)37. 假设你是中学生李华,你的朋友Rebecca最近和父母关系紧张,发邮件向你询问如何改善与父母的关系。请

    77、你给他回复邮件,内容包括:(1) 写信目的;(2) 提出建议并说明理由;(3) 表达美好希望。注意:(1) 词数80左右;(2) 可以适当增加细节,以使行文连贯。Dear Rebecca,_Yours,Li Hua【答案】Dear Rebecca, Im worried when receiving your letter saying that youre suffering from a tense relationship with your parents. Here is my personal advice on how to improve it. Firstly, youd b

    78、etter talk to your parents regularly, explaining your actions and feelings calmly, listening carefully and addressing their concerns. Besides, when you cant see eye to eye with them, remember to put yourself in your parents shoes, which will help you understand the situation from their point of view

    79、. I hope these suggestions will be helpful and everything will turn out all right in the end. Looking forward to hearing from you.Yours,Li Hua【解析】【导语】本篇书面表达属于应用文。要求考生对于你的朋友Rebecca最近和父母关系紧张,发邮件向你询问如何改善与父母的关系这一情况,给他回复一封邮件。【详解】1.词汇积累担心的:worried concerned此外:Besides Whats more建议:advice suggestion提高,改善:im

    80、prove enhance2.句式拓展简单句变复合句原句:I hope these suggestions will be helpful and everything will turn out all right in the end.拓展句:I hope these suggestions will be helpful so that everything will turn out all right in the end.【点睛】【高分句型1】Besides, when you cant see eye to eye with them, remember to put yourself in your parents shoes, which will help you understand the situation from their point of view.(运用了连词when引导的时间状语从句以及关系代词which引导的非限制性定语从句。)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:内蒙古自治区乌兰察布市集宁区第二中学2022-2023学年高一上学期期中考试英语试题(Word版附解析).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-928793.html
    相关资源 更多
  • 吉林省乾安县第七中学高二物理上学期第一次质量检测试题.docx吉林省乾安县第七中学高二物理上学期第一次质量检测试题.docx
  • 吉林省乾安县第七中学高二数学上学期第一次质量检测试题理.docx吉林省乾安县第七中学高二数学上学期第一次质量检测试题理.docx
  • 吉林省乾安县第七中学高二化学上学期第一次质量检测试题.docx吉林省乾安县第七中学高二化学上学期第一次质量检测试题.docx
  • 吉林省乾安县第七中学高一英语上学期第二次质量检测试题.docx吉林省乾安县第七中学高一英语上学期第二次质量检测试题.docx
  • 吉林省乾安县第七中学高一数学上学期第一次质量检测试题.docx吉林省乾安县第七中学高一数学上学期第一次质量检测试题.docx
  • 吉林省乾安县第七中学高一政治上学期第二次质量检测试题.docx吉林省乾安县第七中学高一政治上学期第二次质量检测试题.docx
  • 吉林省乾安县第七中学高一化学上学期第一次质量检测试题.docx吉林省乾安县第七中学高一化学上学期第一次质量检测试题.docx
  • 吉林省乾安县第七中学2022届高三英语第三次摸底考试试卷.docx吉林省乾安县第七中学2022届高三英语第三次摸底考试试卷.docx
  • 吉林省乾安县第七中学2020-2021学年高二上学期期末考试生物试卷 WORD版含答案.docx吉林省乾安县第七中学2020-2021学年高二上学期期末考试生物试卷 WORD版含答案.docx
  • 吉林省乾安县第七中学2020-2021学年高二上学期期末考试历史试卷 WORD版含答案.docx吉林省乾安县第七中学2020-2021学年高二上学期期末考试历史试卷 WORD版含答案.docx
  • 吉林省乾安县第七中学2020-2021学年高二上学期周测(四)数学试卷 WORD版含答案.docx吉林省乾安县第七中学2020-2021学年高二上学期周测(四)数学试卷 WORD版含答案.docx
  • 吉林省乾安县第七中学2020-2021学年高二上学期周测(四)政治试卷 WORD版含答案.docx吉林省乾安县第七中学2020-2021学年高二上学期周测(四)政治试卷 WORD版含答案.docx
  • 吉林省乾安县第七中学2020-2021学年高二上学期周测(五)数学试卷 WORD版含答案.docx吉林省乾安县第七中学2020-2021学年高二上学期周测(五)数学试卷 WORD版含答案.docx
  • 吉林省乾安县第七中学2020-2021学年高二上学期周测(三)政治试卷 WORD版含答案.docx吉林省乾安县第七中学2020-2021学年高二上学期周测(三)政治试卷 WORD版含答案.docx
  • 吉林省乾安县第七中学2020-2021学年高一上学期期末考试物理试题 WORD版含答案.docx吉林省乾安县第七中学2020-2021学年高一上学期期末考试物理试题 WORD版含答案.docx
  • 吉林省乾安县第七中学2018-2019学年高一下学期第二次质量检测英语试题 WORD版含答案.docx吉林省乾安县第七中学2018-2019学年高一下学期第二次质量检测英语试题 WORD版含答案.docx
  • 吉林省中考历史试题(图片版含答案).docx吉林省中考历史试题(图片版含答案).docx
  • 吉林省中考历史试题(图片版含答案).docx吉林省中考历史试题(图片版含答案).docx
  • 吉林省中考化学试题(图片版).docx吉林省中考化学试题(图片版).docx
  • 吉林省中考化学试卷及答案.docx吉林省中考化学试卷及答案.docx
  • 吉林省东辽县辽河源中学部编人教版九年级历史下册第四单元第14课 法西斯国家的侵略扩张(共19张PPT).docx吉林省东辽县辽河源中学部编人教版九年级历史下册第四单元第14课 法西斯国家的侵略扩张(共19张PPT).docx
  • 吉林省东辽县辽河源中学部编人教版九年级历史上册第三、第四单元 基础巩固练习(无答案).docx吉林省东辽县辽河源中学部编人教版九年级历史上册第三、第四单元 基础巩固练习(无答案).docx
  • 吉林省东辽县辽河源中学部编人教版九年级历史上册第一、第二单元 材料分析题专项训练(含答案).docx吉林省东辽县辽河源中学部编人教版九年级历史上册第一、第二单元 材料分析题专项训练(含答案).docx
  • 吉林省东辽县辽河源中学部编人教版九年级历史上册第2课古代两河流域 导学案.docx吉林省东辽县辽河源中学部编人教版九年级历史上册第2课古代两河流域 导学案.docx
  • 吉林省东辽县辽河源中学部编人教版九年级历史上册第17课 君主立宪制的英国 导学案(含答案).docx吉林省东辽县辽河源中学部编人教版九年级历史上册第17课 君主立宪制的英国 导学案(含答案).docx
  • 吉林省东辽县辽河源中学部编人教版九年级历史上册112课大事年表.docx吉林省东辽县辽河源中学部编人教版九年级历史上册112课大事年表.docx
  • 吉林省东辽县辽河源中学部编人教版九年级历史上册 第19课法国大革命和拿破仑帝国导学案(含答案).docx吉林省东辽县辽河源中学部编人教版九年级历史上册 第19课法国大革命和拿破仑帝国导学案(含答案).docx
  • 吉林省东辽县辽河源中学部编九年级历史下册第二单元(57课)预习导学与巩固练习(无答案).docx吉林省东辽县辽河源中学部编九年级历史下册第二单元(57课)预习导学与巩固练习(无答案).docx
  • 吉林省东辽县辽河源中学部编九年级历史上册第一、第二单元单元基础巩固练习(含答案).docx吉林省东辽县辽河源中学部编九年级历史上册第一、第二单元单元基础巩固练习(含答案).docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1