北京市东城区2023届高三英语二模试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 北京市 东城区 2023 届高三 英语 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、北京市东城区2022-2023学年度第二学期高三综合练习(二)英语本试卷共11页,共100分。考试时长90分钟。考生务必将答案答在答题卡上,在试卷上作答无效。考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分:知识运用(共两节,30分)第一节完形填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。One October morning, I planned to take Honey, my dog, out with me. We live in a_1_area up in the hills. Ou
2、r driveway is barely wide enough for one car, with a ravine (深沟) on one side. While I was starting the car slowly, a flash of sunlight_2_me. I put my hand up to block the sunlight. Suddenly, the car slipped in the soft soil, and rolled down the ravine. After several rolls, we_3_upside down. I was st
3、uck and felt a sharp pain in my chest. I looked over to find Honey. Luckily, she was okay.We were at least 50 feet down. Just as Id_4_, my cellphone couldnt get a signal.Calm down! It old myself. At least I could get Honey out of here. Painfully, I reached over and picked her up and_5_put her throug
4、h a broken window. “Go home, baby.” She jumped to the ground and raced up the side of the ravine.I could do nothing but sit there for hours. The last bit of light faded away.Slam! Was that a car door? “Help!” I shouted with all my_6_.“Mike! Where are you?” It was Robin, my closest neighbor, who live
5、d two miles downhill from me.Half an hour later, the rescue crew_7_and rushed me to the hospital.The next day Robin brought Honey to the hospital. She got right up next to me on the bed and snuggled (依偎) close. With her there, it was like my pain_8_. “I got home from work and Honey was waiting for m
6、e,” Robin said. “She got_9_and ran in circles, like she was trying to tell me something!” Robin figured hed bring Honey back to my_10_, and thats when he heard me shout.Honey, my life-saving hero!1. A. crowdedB. newC. popularD. remote2. A. coveredB. blindedC. burntD. warned3. A. landedB. circledC. d
7、roveD. pulled4. A. hesitatedB. fearedC. agreedD. doubted5. A. activelyB. constantlyC. gentlyD. secretly6. A. courageB. wisdomC. patienceD. strength7. A. calledB. arrivedC. formedD. searched8. A. returnedB. spreadC. frozeD. disappeared9 A. confusedB. disappointedC. anxiousD. bored10. A. houseB. carC.
8、 hospitalD. office【答案】1. D 2. B 3. A 4. B 5. C 6. D 7. B 8. D 9. C 10. A【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了作者在山区发生车祸,手机也没有信号,于是把自己的狗Honey先救了出去,结果Honey叫来了邻居,从而让作者得救了。【1题详解】考查形容词词义辨析。句意:我们住在山上的一个偏远地区。A. crowded拥挤的;B. new新的;C. popular流行的;D. remote遥远的。根据后文“area up in the hills”可知是住在遥远的山区。故选D。【2题详解】考查动词词义辨析。句意:当我慢慢地
9、发动汽车时,一道阳光照得我睁不开眼睛。A. covered覆盖;B. blinded使失明;C. burnt燃烧;D. warned警告。根据后文“I put my hand up to block the sunlight.(我举起手挡住阳光)”可知,阳光刺眼,作者睁不开眼睛,故选B。【3题详解】考查动词词义辨析。句意:翻了几圈后,我们倒着着陆了。A. landed着陆;B. circled环绕;C. drove驾驶;D. pulled拉。根据上文“After several rolls, we”指作者翻车最后头朝下着陆了。故选A。【4题详解】考查动词词义辨析。句意:正如我所担心的,我的手机
10、收不到信号。A. hesitated犹豫;B. feared恐惧;C. agreed同意;D. doubted怀疑。根据后文“my cellphone couldnt get a signal.”可知,由于位置偏远,所以和作者担心的一样担心的,手机收不到信号。故选B。【5题详解】考查副词词义辨析。句意:我痛苦地伸手把她抱起来,轻轻地把她从一扇破窗户里塞了出去。A. actively活跃地;B. constantly持续地;C. gently温柔地;D. secretly秘密地。根据后文“put her through a broken window”可知,玻璃碎了,所以动作轻。故选C。【6题详
11、解】考查名词词义辨析。句意:我用尽全力叫喊。A. courage勇气;B. wisdom智慧;C. patience耐心;D. strength力量。根据上文“Help!” I shouted with all my”指作者用尽全力求救,故选D。【7题详解】考查动词词义辨析。句意:半小时后,救援人员赶到,把我紧急送往医院。A. called打电话;B. arrived到达;C. formed形成;D. searched搜索。根据后文“and rushed me to the hospital”指救援人员赶到,把作者紧急送往医院。故选B。【8题详解】考查动词词义辨析。句意:有了她,我的痛苦就消失
12、了。A. returned返回;B. spread传播;C. froze冻结;D. disappeared消失。根据上文“She got right up next to me on the bed and snuggled close.(她在床上紧挨着我,依偎在我身边)”指有了狗的陪伴,作者的痛苦也消失了。故选D。【9题详解】考查形容词词义辨析。句意:她变得焦虑起来,绕着圈子跑,好像她想告诉我什么!A. confused困惑的;B. disappointed失望的;C. anxious焦虑的;D. bored厌倦的。根据后文“and ran in circles, like she was
13、trying to tell me something!”指狗非常焦虑,绕着圈子跑,故选C。【10题详解】考查名词词义辨析。句意:Robin想他会把Honey带回我家,就在那时他听到了我的呼喊。A. house房子;B. car汽车;C. hospital医院;D. office办公室。Honey是作者的狗,所以是带回作者家里。故选A。第二节语法填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)A阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。The world will observe International Muse
14、um Dayon May 18th. Since 1977, this day_11_(celebrate) by the International Council of Museums annually to raise awareness of the role that museums play in the development of society. The day is an excellent way of_12_(get) more of the younger generations interested in the history and culture availa
15、ble in museums. Every year, the organization_13_(decide) on a new theme. And the theme for 2023 is Museums, Sustainability and Well-being.【答案】11. has been celebrated 12. getting 13. decides【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍的是国际博物馆日。【11题详解】考查时态,语态和主谓一致。句意:自1977年以来,国际博物馆理事会每年都会庆祝这一天,以提高人们对博物馆在社会发展中所起作用的认识。由Since
16、 1977可知,句子时态用现在完成时,由by可知,句子用被动语态,因此空格处是现在完成时的被动语态,即have/has been done,主语this day是单数,因此空格处是has been celebrated,故填has been celebrated。【12题详解】考查非谓语动词。句意:这一天是让更多的年轻一代对博物馆的历史和文化感兴趣的好方法。fo是介词,其后跟动名词作宾语,故填getting。【13题详解】考查时态和主谓一致。句意:每年,该组织都会决定一个新的主题。由Every year可知,句子时态用一般现在时,主语organization是单数,因此空格处用第三人称单数,故
17、填decides。B阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。I am a 22-year-old artist. My journey through art led me to being an environmentalist._14_we consider waste may be useful when we think about it in a different light. Although largely_15_ (ignore), materials thrown away provide
18、plenty of resources for us artists to give them a second life. In my hands, glass bottles, plastic bags, and other waste_16_(item) become a form of sustainable art. I want to motivate the people who buy this type of art to contribute to the planets welfare.【答案】14. What 15. ignored 16. items【解析】【导语】本
19、文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者的艺术之旅作者我成为了一名环保主义者。【14题详解】考查名词性从句。句意:当我们从不同的角度思考时,我们认为浪费的东西可能是有用的。分析句子结构可知,本句为主语从句。从句缺少宾语补足语,指物,所以用连接代词what引导。故填What。【15题详解】考查状语从句的省略。句意:虽然在很大程度上被忽视,但被丢弃的材料为我们艺术家提供了大量的资源,让它们重获新生。Although引导的状语从句中,若谓语部分含有be动词,而主语又跟主句主语相同时,则从句中主语和be动词常一起省略。从句省略了they were,所以用动词的过去分词形式。故填ignored。【16题详解】
20、考查名词复数。句意:在我的手中,玻璃瓶、塑料袋和其他废物变成了一种可持续的艺术形式。other后常接复数名词。故填items。C阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。Reading is a unique human experience. Just by skimming our eyes over some words, we can_17_(mental) travel across time and space.But reading can also be hard, especially when
21、 were faced with a difficult text._18_(make) it an easier, more rewarding experience, youd better read in print whenever possible. One reason for doing so is that our eyes are less likely to skim past printed words than those_19_screen. Plus, consuming content on a physical page helps the brain make
22、 a mental map of the information,_20_in turn makes it easier to remember details in future.【答案】17. mentally 18. To make 19. on 20. which【解析】【导语】本文是一篇说明文。阅读是一种独特的人类体验。阅读时,我们应该尽可能地阅读纸质书。【17题详解】考查副词。句意:只要我们的眼睛掠过一些单词,我们就可以在精神上穿越时空。根据句意和所给形容词mental分析句子可知,空格处应该填入mental的副词形式mentally作状语,修饰谓语动词。故填mentally。【1
23、8题详解】考查不定式。句意:为了让阅读变得更容易、更有意义,你最好尽可能地阅读纸质书。根据句意和所给动词make分析句子可知,空格处应该填入不定式to make作目的状语。故填To make。【19题详解】考查介词。句意:这样做的一个原因是,与屏幕上的单词相比,我们的眼睛更不太可能跳过印刷的单词。根据句意和空格后的名词screen可知,空格处应该填入介词on和名词screen搭配,on screen(在屏幕上)。故填on。【20题详解】考查定语从句。句意:此外,在实体页面上浏览内容有助于大脑对信息进行心理映射,这反过来又使其更容易在未来记住细节。根据句意分析句子可知,in turn makes
24、 it easier to remember details in future.是一个非限制性定语从句,该定语从句缺少主语,所以空格处应该填入一个关系代词,代替前面句子的内容在从句中作主语,所以,应该用关系代词which。故填which。第二部分:阅读理解(共两节,38分)第一节(共14小题;每小题2分,共28分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。APacific Science Center fieldtrips have gone virtual! Bring the fun and excitement of a PacSci f
25、ieldtrip to your students while engaging them with enriching content designed to enhance your curriculum (课程) and arouse their curiosity. PacScis educators join your classroom live from our Curiosity Studio, and lead students through live sessions featuring some of your favorite STEAM activities. Ea
26、ch program is 40 minutes long. We may be able to accommodate shorter or longer programs to fit your needs!AVAILABLE PROGRAMS Piece of MindCost: $ 300Maximum Number of Participants: 40Best for Grades: 6-10Description: Be inspired by the power of the brain as students learn how it controls memory, mov
27、ement, and sight. Discover how the brain functions through live activities and fun puzzles, and see a real human brain sample!Stick the LandingCost: $500 (includes 3 sessions)Maximum Number of Participants: 30Best for Grades: 9-12Description: Over the course of 3 sessions, use the steps of the engin
28、eering design process to build a model of a Mar slander. Dive into past and future missions to Mars and carefully consider the criteria and restrictions for real Mars missions. Learn how engineers are just one of the many careers that contribute to complex solar system missions.Night Sky TonightCost
29、 Varies by Group Size 1-99 participants: $ 250100-199 participants: $ 350200+participants: $550Maximum Number of Participants: Unlimited Best for Grades: 3-12Description: Become a true backyard astronomer. Learn how living on a giant spinning ball changes what can be seen each night. Discover how to
30、 find stars, and even how the sky can be used to find directions!Ecosystem Investigators Cost: $ 200Maximum Number of Participants: 50 Best for Grades: 3-8Description: Work as a team to create a virtual ecosystem model revealing how living and non-living parts connect and interact in an aquatic (水生的
31、) environment. Using new knowledge about ecosystem interactions, become a wetland scientist and explore the relationship between organisms in a real pond sample. For more details, please check out our Program Requirements.21. What can we learn about Pacific Science Center fieldtrips?A. Each program
32、is for one certain grade.B. The expense for each program varies.C. The length for each program is unchangeable.D. Every program has a max number of participants.22 Cooperation is needed in the program .A. Piece of MindB. Stick the LandingC. Nigh tSky TonightD. Ecosystem Investigators23. The passage
33、is intended for .A. tour guidesB. research scientistsC. school teachersD. program designers【答案】21. B 22. D 23. C【解析】【导语】本文是一篇应用文,主要介绍的是太平洋科学中心的课程的一些程序。【21题详解】细节理解题。根据每一个程序中的介绍中的“Cost: $ 300(费用:300美元)”,“Cost: $500(费用:$500)”,“Cost Varies by Group Size1-99 participants: $ 250100-199 participants: $ 350
34、200+participants: $550(费用因团队规模而异1-99人:250美元100-199人:350美元200人以上:550美元)”,“Cost: $ 200(费用:200美元)”可知,这些程序的费用各不相同,故选B。【22题详解】细节理解题。根据Ecosystem Investigators部分的“Work as a team to create a virtual ecosystem model revealing how living and non-living parts connect and interact in an aquatic (水生的) environmen
35、t.(作为一个团队,创建一个虚拟的生态系统模型,揭示生物和非生物部分如何在水生环境中连接和相互作用)”可知,需要合作的程序是Ecosystem Investigators,故选D。【23题详解】推理判断题。根据第一段的“Bring the fun and excitement of a PacSci fieldtrip to your students while engaging them with enriching content designed to enhance your curriculum (课程) and arouse their curiosity.(为您的学生带来Pac
36、Sci实地考察的乐趣和兴奋,同时为他们提供丰富的课程内容,以增强您的课程并激发他们的好奇心)”可知,本文是给老师写的,故选C。BRun by Society for Science, Regeneron Science Talent Search is a premier science and math competition for high-school seniors. One of the winners of this year is 17-year-oldE than Wong, who tries to improve existing technology. His focu
37、s: airplanes.Nearly all planes have a tail. The tail keeps the planes nose from suddenly changing direction during a turn. The structure adds stability but weighs the plane down. Tailless-designed airplane wings could serve the same function as the tail, as well as cutting the environmental cost of
38、air travel. But theres a catch. Those wings must twist(弯曲) in a very precise way that makes them hard to produce.Ethan became fascinated by this kind of airplane design when he saw a video of NASAs Prandtl-D aircraft gliding gracefully through the air without a tail. “I just thought that was really
39、cool,” says Ethan. He wondered if he could find a simpler way to achieve the same tailless flight.“Essentially what I did was just trial and error,” Ethan says. Using a computer model of an airplane wing, he adjusted the angle of twist along the wing until it could achieve tailless flight. Usually,
40、such a wing requires a continuous distribution of wing twist. But he could achieve a similar effect with wings that had just a few sections of twist. “Its super easy to make,” Ethan says.In his garage, Ethan built model airplanes using rubber materials and packing tape totes this design. “Seeing the
41、 plane in the air was pretty cool,” Ethan says. “It just flew really, really well.”Lighter, more efficient planes could open the door to other air travel innovations. “Its been a long-term goal of mine to build a solar plane that can fly through the day powered by solar panels on its wings,” Ethan s
42、ays. “It is absolutely possible for a really efficient plane.”To other teens who have big engineering ideas to explore, Ethan always says, “Dont ever give up.” Even when some machinery feels impossible to understand, it help store member that the worlds greatest inventors are only human, too. “Also,
43、 just make sure you love whatever you do,” Ethan adds. “Thatll make pursuing everything a lot easier.”24. What is one advantage of the tailless airplane?A. It makes aircraft design easier.B. It is environmentally friendly.C. It reduces production costs.D. It promotes flight stability.25. What drew E
44、thans attention to the tailless airplane design?A. The breakthrough in aircraft materials.B. The flight of an aircraft in a video.C. The prize for original design.D. The desire for innovation.26. In Ethans opinion, what help inventors realize their dreams?A Ambition and efficiency.B. Enthusiasm and
45、responsibility.C. Passion and determination.D. Confidence and independence.【答案】24. B 25. B 26. C【解析】【导语】本文是一篇新闻报道。文章主要介绍了美国再生元科学天才奖的获奖者Ethan Wong,他的研究方向是无尾设计的飞机,介绍了其设计思路等。【24题详解】细节理解题。根据文章第二段“Tailless-designed airplane wings could serve the same function as the tail, as well as cutting the environme
46、ntal cost of air travel. (无尾设计的飞机机翼可以起到与机尾相同的作用,还可以减少航空旅行的环境成本。)”可知,无尾设计的飞机机翼可以减少航空旅行的环境成本,也就是更为环保。故选B。【25题详解】细节理解题。根据文章第三段“Ethan became fascinated by this kind of airplane design when he saw a video of NASAs Prandtl-D aircraft gliding gracefully through the air without a tail. “I just thought that
47、was really cool,” says Ethan. He wondered if he could find a simpler way to achieve the same tailless flight.(当Ethan看到NASA的Prandtl-D飞机没有尾翼优雅地在空中滑翔的视频时,他被这种飞机设计迷住了。“我只是觉得这真的很酷,” Ethan说。他想知道是否能找到一种更简单的方法来实现同样的无尾飞行。)”可知,Ethan之所以开始研究无尾飞机是因为他看到了一段视频,视频里的飞机没有尾翼却优雅地在空中滑翔。故选B。【26题详解】推理判断题。根据文章最后一段“To other
48、teens who have big engineering ideas to explore, Ethan always says, “Dont ever give up.” Even when some machinery feels impossible to understand, it help store member that the worlds greatest inventors are only human, too. “Also, just make sure you love whatever you do,” Ethan adds. “Thatll make pur
49、suing everything a lot easier.”(对于其他有重大工程想法的青少年,Ethan总是说:“永远不要放弃。”即使有些机器让人感觉无法理解,它也能帮助我们记住,世界上最伟大的发明家也是人类。Ethan补充道:“同时,要确保你热爱你所做的一切。这将使追求一切变得容易得多。”)”可知,Ethan认为发明家想要实现自己的梦想不要放弃,也就是要有毅力;同时要热爱自己所做的一切,也就是要有热情。故选C。CBesides the theory of evolution, Charles Darwin was also responsible for the theory of emo
50、tion, the most important principle of which was that the mind consists of two competing forces, the rational(理性的)and the emotional. He believed emotions played a part in the lives of non-human animals, but in humans emotions were a very small remaining part whose usefulness had been largely replaced
51、 by the evolution of reason.This theory dominated his field for more than a century, but it was dead wrong. We now know that, on the contrary, emotions enhance our process of reasoning and aid our decision-making. In fact, we cant make decisions, or even think, without being influenced by our emotio
52、ns.Consider a pioneering 2020 study in which researchers analyzed the work of 118 professional traders at four investment banks. Some were highly successful, but many were not. The researchers goal was to understand what differentiated the two groups. Their conclusion? The traders had different atti
53、tudes toward emotions.The relatively less successful traders for the most part denied that emotions had an effect on their decision-making. The most successful traders, in contrast, had a different attitude. They showed a great willingness to reflect on their emotion-driven behaviour. They recognise
54、d that emotion and good decision-making were linked. Accepting that emotions were necessary for high performance, they tended to reflect critically about the role of emotion. Though the successful traders accepted the positive and essential role emotions played, they understood that when emotions be
55、come too intense it is useful to know how to tone them down. The issue for them was not how to avoid emotion, but how to harness it.If emotions aid rational reasoning, how does that work? Perhaps the most important discovery regarding the role of emotion is that even when you believe you are exercis
56、ing cold, logical reason, you arent. People arent usually aware of it, but the very framework of their thought process is highly influenced by what theyre feeling at the time. As the Caltech neuroscientist Ralph Adolphs puts it: “Each emotion is a functional state of the mind that puts your brain in
57、 a particular mode of operation that adjusts your goals, directs your attention, and modifies(调整) the weights you assign to various factors as you do mental calculations.The new view of emotion may not correspond to the way Darwin saw it, but it does support one of the basic conclusions of his theor
58、y of evolution: humans are not as different from non-human animals as people believed. Want to fare better? Value and regulate your emotion.27. Based on the study, successful traders would .A. reveal their hidden emotionsB owe their success to emotionsC. review decisions depending on emotionsD. exam
59、ine their actions influenced by emotions28. What does the underlined word “harness” in Paragraph 4 most probably mean?A. Control and use.B. Analyse and release.C. Face and adapt to.D. Understand and accept.29. According to Paragraph 5, which of the following is the best example of Ralph Adolphs word
60、s?A. Confidence may expose one to more chances.B. Depression will consume ones energy.C. Anger may lead one to risk-seeking.D. Optimism will affect ones health.30. What is mainly discussed in the passage?A. The contributing factors to emotions.B. The workable strategies of emotions.C. The working pr
61、inciple of emotions.D. The constructive role of emotions.【答案】27. D 28. A 29. C 30. D【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍情绪对人类有很大的影响,会影响人们的决策,有助于人们的理性推理。【27题详解】细节理解题。根据文章第四段“The most successful traders, in contrast, had a different attitude. They showed a great willingness to reflect on their emotion-driven behav
62、iour. They recognised that emotion and good decision-making were linked. Accepting that emotions were necessary for high performance, they tended to reflect critically about the role of emotion.(相比之下,最成功的交易员则持不同的态度。他们非常愿意反思自己受情绪驱使的行为。他们认识到情绪和好的决策是有联系的。他们承认情绪对于高绩效是必要的,他们倾向于批判性地反思情绪的作用。)”可知,成功的交易员愿意审视
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
