四川省成都市石室中学2023届高三英语高考冲刺卷(一)试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 成都市 石室 中学 2023 届高三 英语 高考 冲刺 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、高中2023届毕业班高考冲刺卷(一)英语本试卷分第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)两部分。(满分150分,考试时间120分钟。)注意事项:1答题前考生务必将本人姓名、准考证号和座位号填写在答题卡相应位置;2所有题目必须在答题卡上作答,在试卷上答题无效;第I卷第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读
2、下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】When had the speakers intended to play volleyball?A. On Thursday.B. On Saturday.C. On Sunday.【答案】A【解析】【原文】M: Hello, I wonder if we could change Thursdays volleyball to Sunday.W: Is that the only time you can make it? How about Saturday?2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What are
3、 the speakers doing now?A. Playing a game.B. Doing an experiment.C. Listening to a lecture.【答案】B【解析】【原文】M: Tina, you mustnt do the experiment like that. The teacher told us to follow his instructions.W: Thank you for telling me about that.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the woman suggest the man do f
4、irst?A. Have the machine repaired.B. Read the operations manual.C. Try the buttons one by one.【答案】B【解析】【原文】M: This machine has so many buttons. I cant figure out which one makes it run.W: Youd better read the instructions first. Pressing the buttons improperly may cause the machine to break down.M:
5、Oh, I see.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the woman mean?A. She missed the comedy last night.B. She regrets spending much time on TV.C. Her TV broke down due to a power failure.【答案】A【解析】【原文】M: Did you watch that comedy on TV last night? I dont think I ever laughed so hard.W: Dont even talk to me abou
6、t it. The only night I really wanted to watch something and we had a power failure in my building.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】How does the woman find the food in the restaurant?A. Terrible.B. Average.C. Great.【答案】C【解析】【原文】M: Hi, Jane. Have you tried the new restaurant in town yet?W: Yes, I went there last
7、night with my mother. It took ages for the food to arrive. But when it finally did arrive, I have to say that it certainly was worth waiting for.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回
8、答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. What does the man mainly use his computer for?A. Playing games.B. Taking notes in class.C. Searching for information.7. What does the woman ask the man to do first?A. Use her laptop.B. Get a part-time job.C. Clean his room.【答案】6. A 7. C【解析】【原文】M: I hate my computer. Its so
9、 old and slow. I need more storage and a faster memory.W: Oh, come on! You only use your computer to play games. And where will you get money to 6 buy a new computer?M: Ill get a job at a pizza place every weekend, so I can save lots of money. Mom, if I have a pretty fast laptop, I can bring it to c
10、lass and take notes on it. Then my notes will be so organized!W: Before that, I want you to organize your room. Now!听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Why does the man hold the party?A. For his birthday.B. For his promotion.C. For the house-warming.9. How long will the party last?A. 4 hours.B. 5
11、hours.C. 6 hours.【答案】8. C 9. B【解析】【原文】M: Listen, Alice. Im phoning because I want to invite you to a party at our new house.W: New house?M: Yes. Weve just moved. Thats why were throwing this party. We know youre very busy, but wed love you to come.W: Yes, Id love to. When is it?M: This Saturday even
12、ing.W: Well. Ill have a test next Monday and an article to hand in on Tuesday. Will the party go on very late?M: Until one in the morning. But you dont have to stay that long. How about it?W: All right. Ill come. When does the party start?M:Come at any time after eight.W: Good. Im looking forward to
13、 seeing you again.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. What are the speakers talking about?A. The cost of a trip.B. The destination of their trip.C. Their friends trip to London.11. What did Betty say about the weather along the coast at this time?A. Warm and nice.B. Very hot.C. Quite cold.12. Wha
14、t will the speakers do next?A. Ask their friend for advice.B. Make a plan for their vacation.C. Consult a tour guide on their trip.【答案】10. C 11. A 12. B【解析】【原文】W: I met Betty today on the street.M: What has she been doing?W:She said she just got back with George from a trip to London.M: They did? So
15、 what did she say about London?W: Oh, they had a lovely time. She said wed really enjoy it if we were there too.M: Did you ask how the weather was?W: It seems it was rather cool in London, but nice and warm along the coast.M: Did she say where she stayed?W: She told me, but I dont remember.M: Well,
16、did she say the hotels were crowded?W: Yes, she said there were always too many travelers at this time of the year. So she recommends we make our plans as soon as possible.M: Well, wed better do some checking. Do yo still have the guidebook?W: Yes, here it is. If I remember, it says the cheapest is
17、around $35 a day.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. What does the man order?A. Fries and bread.B. Chicken-fried steak.C. A medium orange juice.14. What kind of dressing does the man ask for his salad?A. French dressing.B. Italian dressing.C. Blue cheese.15. Why does the woman say sorry to the ma
18、n?A. The rice is not ready yet.B. She offers him an old menu.C. They dont serve pies today.16. What happened to the baker?A. He stopped making pies.B. He quit his job here.C. He broke his leg.【答案】13. B 14. A 15. C 16. C【解析】【原文】W: Hi. Welcome to Heavenly Pies. May I take your order?M: Uh. Yes. Id lik
19、e the chicken-fried steak.W: OK. Would you like fries, bread, or rice with your meal?M: Umm. Ill take the rice.W: Would you care for anything to drink?M: Yeah. Ill take a medium orange juice.W: Im sorry. We only have large or small.M: Well, in that case, uh, Ill have a small one.W: OK. A small juice
20、. And what kind of dressing would you like with your salad? It comes with the fried steak.M: What dressings do you have?W: We have French, Italian and blue cheese.M: Oh! French, please.W: Would you like anything else?M: Well, Id like to see your pie menu. Thats the main reason why I like to dine her
21、e.W: Oh, Im so sorry, but we arent serving pies today.M: Huh?W: Well, it usually is, but, Dave, our bakers, slipped in the kitchen two days ago, and hurt his leg. Hell be out for at least two weeks. In the meantime, were serving ice cream instead. Sorry.M: Wow. Im sorry to hear that. Well, in that c
22、ase, Ill have an ice cream sundae.W: Ill be back with your order in a few minutes.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. Who is the speaker?A. A resident adviser.B. A housing director.C. The headmaster.18. When is the talk being given?A. After the finals.B. Before a summer vacation.C. At the start of
23、the school year.19. How much is the fine of failing to return the key?A. $ 1.B. $ 3.C. $ 9.20. What should the students fill in the form?A. The return time.B. The phone number.C. The condition of the dorms.【答案】17. B 18. B 19. A 20. C【解析】【原文】M: Good morning, Im Michael, housing director here at the u
24、niversity. Im visiting all the dormitories this week to inform students about check-out procedures. I know you have a lot on your mind with finals coming up, but there are a few things you need to be aware of as you prepare to leave for your vacation. This dormitory will be closed during the summer
25、months and will reopen on September 1 st. You must vacate your room by June 3rd . Even if you are registered for classes during the summer, you must leave this dorm by June 3rd . If this poses a problem for you, you should contact my office as soon as possible. You should remember to turn in your ro
26、om key before you leave. Failure to return your key can result in a $ 1 fine. You must also make sure that all of your personal property has been cleared out of your room. I will be passing out a form for you to fill out concerning the condition of your room. You should report on the form of any dam
27、age to your room which has occurred over the last year, such as holes in the rooms walls, doors or windows. That way our summer maintenance crew will know where to make repairs before the next school year starts. If you have any questions during the next few days, please ask your resident advisers o
28、r call my office. Now, please take one of the forms as they are passed around.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15题:每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。ABen Miller is a British actor, as well as a productive writer for children. Here, he shares his favorite books.King Arthur and His K
29、nights of the Round Table by Roger Lancelyn GreenI loved reading when I was little. My parents were both English teachers, and our home was full of books. Dickens was a family favorite. But the book that really fired my imagination was King Arthur and His Knights of the Round Table by Roger Lancelyn
30、 Green.Buy King Arthur and His Knight of the Round Table hereDiary of a Nobody by George and Weedon GrossmithIm a fool for a classic, and Im so glad I finally managed to finish Diary of a Nobody by George and Weedon Grossmith. Put simply, its the funniest book Ive ever read, with text by George and
31、illustrations by Weedon.Buy Diary of a Nobody hereExhalation by Ted ChiangIts never too late to have your life changed by a book, and it happened to me again recently when I read Ted Chiangs collection Exhalation. Story of Your Life, one of the best in it, inspired the sci-fi alien visitation classi
32、c Arrival. I love that too, but each and every piece in Exhalation is its match in imagination.Buy Exhalation hereBen Millers new book The Night We Got Stuck in a Story is available now.* This post contains some links, so we may earn a small amount of money when you make a purchase through links on
33、our site at no additional cost to you.21. Who wrote the book Ben Miller considers the most amusing?A. Dickens.B. Roger Lancelyn Green.C. Ted Chiang.D. George and Weedon Grossmith.22. Which category does the book Exhalation most likely fall in?A. Fairy tale.B. Poetry.C. Science fiction.D. Comics.23.
34、Whats the main purpose of the text?A. To advertise some books.B. To attract new subscriptions.C. To recommend a famous actor.D. To share Millers reading habits.【答案】21. D 22. C 23. A【解析】【导语】本文是一篇应用文。文章介绍了英国演员、儿童作家本米勒最喜欢的书。【21题详解】细节理解题。根据Diary of a Nobody by George and Weedon Grossmith部分“Put simply, i
35、ts the funniest book Ive ever read, with text by George and illustrations by Weedon.(简而言之,这是我读过的最有趣的书,有乔治的文字和威登的插图)”可知,作者认为乔治和威登格罗斯史密斯写的Diary of a Nobody最有趣。故选D项。【22题详解】推理判断题。根据Exhalation by Ted Chiang部分“Its never too late to have your life changed by a book, and it happened to me again recently whe
36、n I read Ted Chiangs collection Exhalation. Story of Your Life, one of the best in it, inspired the sci-fi alien visitation classic Arrival. I love that too, but each and every piece in Exhalation is its match in imagination.(让一本书改变你的生活永远都不晚,最近当我阅读特德蒋的文集呼气时,这种情况再次发生在我身上。你一生的故事是其中最好的一部,它启发了科幻电影降临的灵感。
37、我也很喜欢降临,但呼气中的每一件作品都与它的想象力相匹配)”可知,呼气中的你一生的故事启发了科幻电影降临,由此推知呼气这本书最可能属于科幻小说类。故选C项。【23题详解】推理判断题。通读全文,结合第一段“Ben Miller is a British actor, as well as a productive writer for children. Here, he shares his favorite books.(本米勒是一位英国演员,也是一位多产的儿童作家。在这里,他分享了他最喜欢的书)”可推知,这篇文章的主要目的是推荐一些书籍,作宣传。故选A项。BThe day had star
38、ted out as usual for Mrs. Ito until the late afternoon, when the news of the destructive tsunami (海啸) waves came over the radio.At last, 12:30 a.m. came as the radio warning had said and nothing happened. She could hear passing people say the tsunami waves must have missed the islands and they laugh
39、ed as they were returning to their homes. Mrs. Ito went into her living room and looked down the street. It was calm.Then, a sudden flash-like lighting lit the sky over Hilo Bay and a deafening explosion broke the nights silence. The first large wave of the tsunami had burst Hilos electric power pla
40、nt. Suddenly, all the lights in Hilo went out.Next thing Mrs. Ito heard was a trembling sound. Before she knew it, the wave broke into her house. She was knocked to the floor as her house began to spin and finally tore apart. Desperately, Mrs. Ito grasped for anything to stay above water. Suddenly,
41、something heavy fell on her. The floorboards opened up and she became trapped. She used every bit of strength to struggle out of the boards and managed to squeeze free. Then she blacked out.When she woke up, she found herself being washed back and forth as the water rose. There were no waves, so she
42、 figured she had to be floating over flooded land. Not knowing how to swim, she hung on tight to her tiny temporary raft (木排).At sunrise, she spotted two boats on the horizon (地平线). She saw in the distance a radio station tower light. She remained at peace and kept her head down. She thought that de
43、ath was just a matter of time away. She thought the people on the boats hadnt seen her. Then the boats came closer and closer. Mrs. Ito was seen and saved.24. Whats peoples reaction to the radio warning according to Paragraph 2?A. Shocked.B. Anxious.C. Disappointed.D. Relaxed.25. What can be conclud
44、ed about this tsunami?A. It felt like an obedient sheep.B. It struck the islands as expected.C. It had astonishing destructive power.D. It occurred at noon without any warning.26. What happened to Mrs. Ito during the tsunami?A She got stuck in the flooded land for days.B. She was rescued by people o
45、n the boats luckily.C. She lost her dearest family members in the tsunami.D. She was struck by a heavy object and lost memories.27. What is the text mainly about?A. Mrs. Itos story of surviving the tsunami.B. The recovery of the islands after the tsunami.C. The damage caused by a destructive tsunami
46、.D. The effects of the tsunami on local peoples life.【答案】24. D 25. C 26. B 27. A【解析】【导语】本文是一篇记叙文。文章主要介绍了伊藤太太在一次毁灭性极强的海啸中惊险逃生的故事。【24题详解】推理判断题。根据第二段“She could hear passing people say the tsunami waves must have missed the islands and they laughed as they were returning to their homes.(她能听到过路的人说海啸肯定绕过了
47、我们这些岛屿,他们在回家的路上有说有笑)”可知,人们对广播里的海啸预警显然不以为然,没有感到丝毫的惊慌,仍然悠然自得。故选D。【25题详解】细节理解题。根据第三段“The first large wave of the tsunami had burst Hilos electric power plant.(海啸的第一波巨浪摧毁了希洛的发电厂)”和第四段中“Next thing Mrs. Ito heard was a trembling sound. Before she knew it, the wave broke into her house. She was knocked to
48、the floor as her house began to spin and finally tore apart.(接下来伊藤太太听到的是一种颤抖的声音。她还没反应过来,大浪就冲进了她的房子。当她的房子开始旋转并最终被撕裂时,她被撞倒在地)”可知,海啸极具破坏力,故选 C。【26题详解】细节理解题。根据最后一段“She thought that death was just a matter of time away. She thought the people on the boats hadnt seen her. Then the boats came closer and cl
49、oser. Mrs. Ito was seen and saved.(她以为船上的人没看见她。然后小船越靠越近。伊藤太太被发现并得救了)”可知,落入水中,靠一个“临时木筏”苦苦支撑的伊藤太太,最终被驾船的人救了上来,故选B。【27题详解】主旨大意题。根据第一段“The day had started out as usual for Mrs. Ito until the late afternoon, when the news of the destructive tsunami (海啸) waves came over the radio. (对伊藤太太来说,这一天照常开始,直到下午晚些时
50、候,广播里传来毁灭性海啸的消息)”和第四段“Next thing Mrs. Ito heard was a trembling sound. Before she knew it, the wave broke into her house.(接下来伊藤太太听到了隆隆的声音。她还没反应过来,海浪就呼啸着冲进了她的房子)”和倒数第二段“Not knowing how to swim, she hung on tight to her tiny temporary raft(木排).(她不会游泳,于是紧紧地抓着她的临时小筏子)”以及最后一段“She thought the people on th
51、e boats hadnt seen her. Then the boats came closer and closer. Mrs. Ito was seen and saved.(她以为船上的人没看见她。然后小船越靠越近。伊藤太太被发现并得救了)”可知,本文介绍了伊藤太太在一次汹涌的海啸中死里逃生的故事,故选A。CHave you ever wondered how astronauts clean their clothes in space? You may find the answer surprising they do not. They wear their clothes
52、until they cannot take the dirt and smell anymore. Then, they throw them away.NASA wants to change that. This would mean the end to throwing away lots of dirty clothes every year. Up to now, they simply had to put them with other waste in old supply ships to burn up in the atmosphere. NASA is workin
53、g with Procter & Gamble (P&G), to learn how best to clean astronauts clothes in space.NASA says rocket storage space is small and costly. So, why waste it? The clothes would use a lot of storage space, especially on a three-year Mars mission. There are also the problems of health and comfort.Space s
54、tation astronauts exercise two hours every day to fight the effects of weightlessness on their bodies. Leland Melvin, a former NASA astronaut, says their exercise clothing becomes so unpleasant that they use a new set every week, and that while NASA and the other space station partners have research
55、ed ways to lengthen wear time with special clothes, that is not a long-term solution (解决办法).In its first experiment, P&G will send up detergent (洗涤剂) made just for space in December. Scientists will see how the compounds in the detergent react to six months of weightlessness. Next May, they will sen
56、d stain-removal pens and cloths to the ISS for testing by astronauts. At present, P&G is developing a washer-dryer machine that could operate on the moon or even Mars someday. It would use small amounts of water and detergent. Such a machine could also be useful in dry places here on Earth.28. What
57、problem in space do NASA and P&G aim to solve?A. Lack of detergents.B. Lack of comforts.C. Lack of fundD. Lack of space29. What can be inferred from what Leland Melvin says?A. Exercise in space is physically demanding.B. The cooperation between NASA and P&G is workable.C. New clothes are of great be
58、nefit compared to used clothes.D. An effective way of lengthening wear time has been found.30. What will P&G do next year?A. Send detergent into space.B. Operate a machine on the moon or even Mars.C. Send stain-removal pens and cloths to the space station.D. Send a washer-dryer machine using a littl
59、e water on the moon.31. In which section may this text appear?A. A travel brochure.B. A science paperC. A recipe book.D. A biography.【答案】28. A 29. B 30. C 31. B【解析】【导语】本文是一篇说明文,文章介绍了宇航员在太空中如何洗衣服。【28题详解】细节理解题。根据第三段“NASA says rocket storage space is small and costly.(美国宇航局表示,火箭储存空间小且昂贵)”可知,NASA和P&G的目标
60、是解决太空中的空间少的问题。故选A。【29题详解】推理判断题。根据倒数第二段中“Leland Melvin, a former NASA astronaut, says their exercise clothing becomes so unpleasant that they use a new set every week, and that while NASA and the other space station partners have researched ways to lengthen wear time with special clothes, that is not
61、 a long-term solution.(前美国宇航局宇航员Leland Melvin说,他们的运动服变得非常不舒服,以至于他们每周都要换一套新的。 虽然美国宇航局和其他空间站合作伙伴已经研究了通过特殊服装来延长穿着时间的方法,但这不是一个长期的解决方案)”可推知,宇航员对衣服的需求量还是比较高的,单单是延长衣服在太空中的穿着时间,并不是一个长期的解决方案,所以NASA和宝洁的合作,能在太空中清洁宇航员的衣服是可行的。故选B。【30题详解】细节理解题。根据最后一段中“Next May, they will send stain-removal pens and cloths to the
62、ISS for testing by astronauts. (明年5月,他们将把污渍去除笔和布料送到国际空间站,供字航员测试)”可知,宝洁公司明年会把去除污渍的笔和布送入太空。故选C。【31题详解】推理判断题。根据第一段“Have you ever wondered how astronauts clean their clothes in space? You may find the answer surprising they do not.(你有没有想过宇航员在太空中是怎么洗衣服的?你可能会对答案感到惊讶他们不洗)”结合文章主要讲然后解决宇航员洗衣服的问题,可推知选自科学论文。故选B
63、。DThe “butterfly effect” may be real, which is used to describe seemingly insignificant events that can have unplanned consequences. But in reality “butterfly effect” does exist, taking place right before our eyes, scientists suggest.According to new research, insects actually carry electrical charg
64、es (电荷) which can have big effects on the atmosphere, potentially influencing even the weather. The findings were published Monday in the journal Science.Before you can understand that, you have to understand how electrical charges in the atmosphere work. The Earths atmosphere always carries an elec
65、trical charge to a lesser or greater degree, which scientists refer to as the Potential Gradient. Scientists concluded that atmospheric electricity is primarily driven by natural weather events like thunderstorms and shower clouds, though reasons like human pollution also affect it. Researchers, the
66、refore, want to know how electrical charges influence clouds.To confirm that honeybees carry electrical charges, researchers placed an electrical field monitor near a large group of honeybees near the University of Bristol. They also placed a control monitor in a field where there were no bee groups
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-947864.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
