备战2021届高考英语二轮专题复习 爱尚阅读 实战篇 专题24 阅读综合演练(5)(含解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 备战2021届高考英语二轮专题复习 爱尚阅读 实战篇 专题24 阅读综合演练5含解析 备战 2021 高考 英语 二轮 专题 复习 阅读 实战 24 综合 演练 解析
- 资源描述:
-
1、专题20 阅读综合演练(5)1Amid a global pandemic, another disaster was unfolding early this year beneath the ocean waters off the coast of Australia. Thanks to climate change, surface water temperatures across the Great Barrier Reef had hit record highs. By April, the damage was clear: the reef (礁) had experie
2、nced the most widespread bleaching event ever recorded and ended up disappearing, as corals expelled what serves as their food source and give them their color.With a quarter of all ocean fish depending on reefs during their life cycles, scientists say we urgently need to reduce greenhouse-gas emiss
3、ions to preserve the essential habitats. “Unfortunately we arent acting quick enough on climate change, and that leaves a real problem for coral reefs,” says Emma Camp, 33, a marine biogeochemist at the University of Technology Sydney. Shes investigating special corals that survive in forest lagoons
4、 (环礁湖) where water is warmer and more acidic compared with that surrounding most reefs, and which may be resistant to the conditions ruining the Great Barrier Reef.Camp wants to learn if these creatures-named “supercorals” after she and a team discovered them during research for her Ph.D.in 2014-can
5、 be transplanted to other reefs to aid restoration.Shes also investigating the biochemical characteristics that allow certain corals to survive in extreme environments. None of her efforts, she says, is a substitute for action to stop climate change. “My research is really about buying time.”For Cam
6、p, its also essential to include a new generation of scientists to study the planets ecological systems. She talks about science with students around the world and speaks at local and international women-in-science events. “Our research tells more than itself. It is clear that if we lose 50% of the
7、intellectual input because were filtering out women from that career path, were really going to struggle to solve those problems,” she says.1.Whats the main concern according to the first paragraph?A.The reef died out in great number.B.The reef began to change color.C.Climate change went beyond expe
8、ctation.D.Corals had no source of food.2.Which word can replace the underlined word?A.Influenced.B.Accepted.C.Dismissed.D.Adopted.3.What can be learned from forest lagoons in the second paragraph?A.They suffer due to our slow response to the climate change.B.They stand out by providing a good condit
9、ion for reefs.C.Their water has a big influence on the reefs growth.D.Their warmer and acidic water is the curse of the climate change.4.What does Camp think of her research?A.It has served its purpose of restoring other reefs.B.Her efforts will encourage people to deal with climate change.C.Her eff
10、orts only put off the consequence of warm surface water.D.More younger women should be included in the research.【答案】1.A2.C3.B4.C【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了澳大利亚海岸附近的珊瑚礁经历了有记录以来范围最广的白化事件,最终消失。科学家认为人类迫切需要减少温室气体的排放来保护这些重要的栖息地。文章还介绍了一位名为Emma Camp的科学家为保护珊瑚所作出的努力。1.细节理解题。根据第一段“Amid a global pandemic, another disas
11、ter was unfolding early this year beneath the ocean waters off the coast of Australia. Thanks to climate change, surface water temperatures across the Great Barrier Reef had hit record highs. By April, the damage was clear: the reef had experienced the most widespread bleaching event ever recorded a
12、nd ended up disappearing, as corals expelled what serves as their food source and give them their color.(在全球大流行的背景下,另一场灾难今年初在澳大利亚海岸附近的海底展开。由于气候变化,整个大堡礁的表面水温创下了历史新高。到今年4月,破坏已经很明显:珊瑚礁经历了有记录以来范围最广的白化事件,最终消失,因为珊瑚将它们的食物来源和颜色来源驱逐出去)”可知,主要关注点是珊瑚礁大量消失了。故选A。2.词义猜测题。根据画线词上文“By April, the damage was clear: the
13、 reef (礁) had experienced the most widespread bleaching event ever recorded and ended up disappearing”以及后文“what serves as their food source and give them their color”可知到今年4月,破坏已经很明显:珊瑚礁经历了有记录以来范围最广的白化事件,最终消失。是因为珊瑚将它们的食物来源和颜色来源驱逐了出去。画线词意思为“驱逐”。A. Influenced.影响;B. Accepted.接受;C. Dismissed.驱逐,解散;D. Ado
14、pted.收养。故选C。3.细节理解题。根据第二段中“Shes investigating special corals that survive in forest lagoons (环礁湖) where water is warmer and more acidic compared with that surrounding most reefs, and which may be resistant to the conditions ruining the Great Barrier Reef.(她正在研究在森林环礁湖中生存的特殊珊瑚,那里的水比大多数珊瑚礁周围的水更温暖,酸性更强,
15、它们可能对破坏大堡礁的条件有抵抗力)”可知,森林环礁湖为珊瑚礁提供了良好的条件。故选B。4.推理判断题。根据倒数第二段中“None of her efforts, she says, is a substitute for action to stop climate change.My research is really about buying time( 她说,她所做的任何努力都无法替代阻止气候变化的行动。我的研究是为了争取时间)”由此判断出,Camp认为她的努力只是推迟了温暖的地表水带来的后果。故选C。2When an editor called to ask if I could
16、photograph a story about fireflies in Mexico. I didnt check my schedule before I said yes. Id seen these insects light up the forests in Tlaxcala once before, and I jumped at the chance to go back.While studying, I began exploring Mexico, crossing the country several times by bus. Now I work as a ph
17、otojournalist in Mexico and along the border, documenting desperate situations that face everyday Mexicans. Though necessary and important, news stories dont reflect the Mexico that I fell for and that is home to so many people I love. A task focused on the countrys natural beauty was a welcome repr
18、ieve for me.I had three nights to film the magical scene in the forest. According to our guides, visitors are usually not allowed to photograph the fireflies because the presence of artificial light from electronics can affect their habits. As I started shooting, I adjusted my exposures constantly t
19、o account for the fading light. In order to get the composition that I wanted, I placed my tripod (三脚架) on a steep, rocky path and had to steady it during the long exposures. Normally this wouldnt be a big deal, but the fireflies were very interested in the camera and, by extension, in me. I stood c
20、ompletely still while they were all over me-my arms, my hair, my face. From what I observed, peak (高峰时期的) firefly presence lasts for only about 20 minutes each night, so I had time for just a few tries.On the last night everything came together. The weather cooperated. I had improved my method for f
21、ocusing and composing photos in the dark with quick flashes from a powerful flashlightand Id grown accustomed to insects on my face.I was rewarded with the image you see here. Each dot of light is one of several bursts that a firefly makes as it travels within a 30- second exposure. You can track th
22、e insects paths: Some make small circles, like those in the bottom center of the frame, while others move steadily in one direction or another.5.How did the author feel about the editors request?A.NervousB.DelightedC.ConfusedD.Regretful6.Which of the following can best replace the underlined word “r
23、eprieve” in paragraph 2?A.ReliefB.ReturnC.TrendD.Victory7.What did the author intend to do during the first two nights?A.Learn about the local travel rules.B.Research the habit of the fireflies.C.Communicate constantly with the guides.D.Find the suitable spot and time to take photos.8.What is the au
24、thors purpose in writing the text?A.To tell findings about fireflies.B.To share the story behind a photo.C.To record a travelling experience.D.To show the authors working conditions.【答案】5.B6.A7.D8.B【分析】本文是一篇记叙文。作者是一个专业摄影师,受一位编辑之托,前去拍摄一篇关于墨西哥萤火虫的报道,介绍了他拍摄的一张关于萤火虫照片背后的故事。5.推理判断题。根据第一段中的“ When an edito
25、r called to ask if I could photograph a story about fireflies in Mexico. I didnt check my schedule before I said yes.”“ I jumped at the chance to go back.”(一位编辑打电话来问我是否可以拍摄一篇关于墨西哥萤火虫的报道。在我答应之前我没有查看我的日程安排。我迫不及待地抓住了这个机会。)可知,作者没有确认自己的行程就一口答应编辑的请求,由此推知,他很乐意、高兴、激动或者迫不及待地接受了这个请求。故选B项。6.词义猜测题。根据第二段第二句“Now
26、I work as a photojournalist in Mexico and along the border, documenting desperate situations that face everyday Mexicans.Though necessary and important, news stories dont reflect the Mexico that I fell for and that is home to so many people I love. ”(现在,我在墨西哥边境做摄影记者,记录墨西哥人每天面临的绝望处境。)可知,作者作为摄影记者在墨西哥工
27、作,记录着墨西哥人每天都面临的危险状况,而这样的新闻反映不出作者喜欢的墨西哥。现在有这样一个关注墨西哥自然美的工作机全,对作者来说是一个让他开心的缓解机会。故选A项。7.细节理解题。根据第三段第一句“ In order to get the composition that I wanted, I placed my tripod (三脚架) on a steep, rocky path and had to steady it during the long exposures. From what I observed, peak firefly presence lasts for on
28、ly about 20 minutes each night, so I had time for just a few tries.”(为了得到我想要的构图,我把我的三脚架放在一条陡峭、多岩石的小路上,在长时间曝光时必须使它保持稳定。据我观察,峰值萤火虫每晚只持续20分钟,所以我只有时间尝试几次。)根据第三段内容可知,前两个晚上作者主要做的是挑选合适的地点和时间拍摄照片。故选D项。8.推理判断题。根据文章内容,尤其是最后一段第一句“I was rewarded with the image you see here”(我得到了你们在这里看到的图像。)结合短文叙述了作者是一个专业摄影师,受一位
29、编辑之托,前去拍摄一篇关于墨西哥萤火虫的报道,介绍了他拍摄的一张关于萤火虫照片背的故事。可知,本篇文章的目的是向读者介绍作者拍摄的照片背后的故事,故选B项。3Earths longest artificial structure is usually said to be the Great Wall of China. Just how long that is is hard to say, for northern China actually has many walls, built at different times and not always interconnecting.
30、 Earths second-longest artificial structure, though, is not a wall, but a fence. Its length is known exactly. It stretches for 5,614km across eastern Australia and is intended to stop the countrys native feral dogs, the dingoes, which live mainly to its north, from preying on sheep, which are farmed
31、 mainly to its south.Australias dingo fence is remarkable. But it does not stand alone. Millions of kilometres of fences wrap the world. Some are intended to control the movement of animals, some the movement of people, and some merely to mark the limits of territory, so that everyone knows who owns
32、 what. Even fences built for other purposes, though, often serve to limit animals, too. Such worries are not foolish. Hardening borders in Central Asia, coupled with the expansion of fenced railways, have reduced numbers of another large, endangered mammal, the saiga antelope.No sitting on the fence
33、, please Smarter fencing can help. In the American West, for example, Montana and Wyoming are mounting campaigns to replace decades-old fences with ones that are more ecologically friendly. The changes required are often small. Making fences low enough for deer to jump over helps.Adding poles improv
34、es a fences visibility, stopping unfortunate collisions at speed. And not all wire need be barbed(带倒刺).There is, though, also a need to paint a clearer picture of where fences are, and to remove those past their prime. Such structures are seldom well-documented and are difficult to pick out in satel
35、lite photographs, so doing this can be hard. Jeffrey Masek, a specialist in Earth-imaging at NASA, Americas space agency, suggests instead using commercial drones, which fly at low enough altitudes to capture detailed pictures. Deserted fences are of use to neither man nor beast. To beasts, in fact,
36、 they are positively disgusting.9.The first paragraph is developed mainly .A.by exampleB.by listing dataC.by comparisonD.by contrast10.Why are people concerned about the fences?A.They control the movement of animals.B.They may harm the movement of people.C.They may go beyond the original purposes.D.
37、They did harm to environmental protection.11.Which of the following is the measure mentioned in the passage?A.Remove all the current fences.B.Prevent some unfortunate collisions at speed.C.Change the height and appearance of fences.D.Make the fences more appealing in appearance.12.What does the last
38、 paragraph mainly talk about?A.The need to take clear photos of fences.B.The importance of knowing the location of fences.C.The damage of the deserted fences to humans and beasts.D.The tools in helping deal with fences.【答案】9.C10.C11.C12.B【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了世界第二长的人造建筑澳大利亚的游牧长栏,以及长栏存在的问题和解决办法。9.推理判断题。
39、根据第一段中“Earths longest artificial structure is usually said to be the Great Wall of China.”世界最长的人造建筑据说是中国长城。以及“Earths second-longest artificial structure, though, is not a wall, but a fence.”世界第二长的人造建筑不是城墙,而是长栏。可知第一段是以作比较的方式组织行文的。故选C项。10.细节理解题。根据第二段中“Even fences built for other purposes, though, ofte
40、n serve to limit animals, too. Such worries are not foolish. ”(即使是为其他目的而建的栅栏,也常常起到限制动物的作用。这样的担忧并不愚蠢。)可知人们对于长栏担忧之处是长栏的作用远远超出了最初目的。故选C项。11.推理判断题。根据第三段中“Making fences low enough for deer to jump over helps.”使篱笆变低让鹿可以跳过是有帮助的。以及倒数第二段中“Adding poles improves a fences visibility, stopping unfortunate collis
41、ions at speed.”增加杆子可以提高围栏的能见度,并阻止不幸的碰撞。可知这篇文章提到的措施是改变长栏的高度和外观。故选C项。12.主旨大意题。根据最后一段中“ There is, though, also a need to paint a clearer picture of where fences are, and to remove those past their prime. ”(然而,我们也需要更清晰地描绘出长栏的位置,并清除那些已过黄金时期的长栏。)可知最后一段主要讲的是知道这些长栏位置的重要性。故选B项。4Girl with a Pearl Earring has
42、been part of the Mauritshuis collection in the Hague since 1902 and is still on display at the museum. Rumours (谣言) have surrounded Johannes Vermeers work ever since it was rediscovered in the late 19th century, and this painting still continues to generate interest, debate and imagination.Although
43、Vermeer was among the most successful artists working in Delft during the 17th century, he was almost completely forgotten after his death in 1675. Even during his lifetime, Vermeers influence was mainly limited to Delft where he earned a reasonable living as a painter and art dealer. Whats more, Ve
44、rmeers name is rarely mentioned in historical records and he left behind barely any other documents about his career or personal history.Very little is known about Girl with a Pearl Earring. However, art historians have decided several important facts about the painting. Recent research suggests tha
45、t the black, negative space behind Vermeers model was originally painted dark green.Much like other artists of his time, Vermeer enjoyed painting figures dressed in Middle Eastern clothes. As his model is dressed in a turban (女用头巾), many art historians argue that the Vermeers painting shouldnt De co
46、nsidered as a portrait(肖像画)at all. Instead, most scholars agree that Girl with a Pearl Earring belongs to a kind of painting called Tronie that began in the Low Countries around Vermeers time. This type of artwork often portrays (描绘) characters rather than actual people. It portrays a certain type o
47、f character; in this case a girl in fanciful cress, wearing an oriental turban and an improbably large pearl in her ear.It is interesting to note that the painting was known as Girl with Turban or simply Young Girl for most of its existence and only received its current name less than a century ago.
48、 While it is impossible to identify Vermeers model, due to a complete lack of evidence, he may have asked one of his seven daughters to sit for the painting.13.What do we learn about Johannes Vermeer when he was alive?A.He lived a very hard lifeB.He wasnt a gifted artistC.He liked writing about hims
49、elfD.He wasnt much known out of his city14.What made some scholars regard Girl with a Pearl Earring as a work of Tronic?A.The girls special expression.B.The girls unusual dressingC.The models unclear gesture.D.The models background painting15.What can we know about the painting from the last paragra
50、ph?A.Its model remains mysteriousB.Its name is still controversialC.It was severely damaged a century ago.D.It was inspired by a daughter of the artist16.What would be the best title for the text?A.Life experiences of Johannes VermeerB.The model of Girl with a Pearl EarringC.The story behind Girl wi
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-959559.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
2021秋六年级语文上学期期末检测卷习题课件 新人教版.pptx
